Labrador bench kopen: waar moet je rekening mee houden?

Handige tips om de beste bench voor een labrador te vinden!

Gemiddelde leestijd: 18 minuten

Een labrador bench is geen overbodige luxe als je binnenkort een labrador retriever in huis krijgt. Veel mensen gebruiken zo’n bench in ieder geval in de eerste fase van het leven van een labrador pup, terwijl anderen er ook op latere leeftijd nog bij zweren. Een bench voor je labrador kopen lijkt misschien niet moeilijk, maar het is een stuk lastiger dan je denkt. Dit komt vooral doordat hondenbenches er in allerlei soorten en maten zijn. Om te voorkomen dat je de verkeerde bench koopt, vertel ik je hier waar je rekening mee moet houden. Zo lukt het jou hopelijk om de beste labrador bench te vinden.

  Beste labrador bench overzicht

  Topmast Hondenbench Zwart Geschikt voor tussenschot

  Metaal | Uitneembare kunststof lade | Eenvoudig in te klappen en weer op te zetten | 2 ingangen met 2 stevige schuifsluiting per ingang | Makkelijk te verplaatsen dankzij handvat | Verkrijgbaar in 4 maten

  Priorpet Verplaatbare Hondenbench Met zwenkwieltjes

  Hoogwaardig roestvast staal (RVS) | Stevige kunststof opvangbak | Bestand tegen krassen en bijten | Duurzaam | Opvouwbaar | Voor binnen en buiten | Dubbele deur en dubbel slot

  Koop direct via

  Topmast Premium Reisbench Opvouwbaar

  Nylon | Stalen buisframe | Bodem met losse imitatie schapenvacht | 5 ingangen | Vast te zetten in de grond | Geheel te verduisteren dankzij afdichtflappen | Makkelijk opzetten en opvouwen | Verkrijgbaar in 7 maten

  Waarom een bench voor je labrador kopen?

  Omdat een bench relatief klein van stuk is, vind je het misschien zielig om je labrador hierin op te sluiten. Toch zijn er veel mensen die er gebruik van maken, vooral in de puppyfase. Wanneer je labrador inmiddels een paar maanden oud is en zindelijk is, kun je overwegen afstand te doen van de bench. Je kunt de bench dan vervangen door een kussen of mand en je hond aanleren dat dit zijn nieuwe plek is.

  Veel mensen zweren bij een bench, waardoor je er zelf misschien ook over nadenkt om er eentje te kopen. Twijfel je nog te veel om direct een bench aan te schaffen? Dan wil je waarschijnlijk eerst weten wat de voor- en nadelen van een bench zijn. Hieronder staan de belangrijkste op een rijtje. Hopelijk helpt dit jou om te bepalen of een labrador bench kopen verstandig is of niet.

  Voordelen van een bench

  Je labrador kan zich misschien niet helemaal vrij bewegen in een bench, maar toch zitten er de nodige voordelen aan Dit zijn in mijn ogen de belangrijkste:

  • Een bench is ideaal voor de momenten waarop je even niet op je labrador kunt letten, bijvoorbeeld als je naar je werk gaat, boven bezig wilt of slaapt. Door je hond in de bench te doen, voorkom je dat hij dingen sloopt of in huis zijn behoeftes doet.

  • Een bench speelt een belangrijke rol in de zindelijkheidstraining. Labrador retrievers gaan een bench als hun nest zien, waardoor ze hier niet snel hun behoeftes in doen. Ze houden het langer op en dit trekken ze vaak ook buiten de bench door.

  • Een bench kan voorkomen dat een hond met agressieproblemen jou, je kinderen of bezoek aanvalt.

  • Een bench helpt je om je hond uit de buurt van gevaarlijke voorwerpen te houden. Hierdoor is de kans op verwonding kleiner.

  Nadelen van een bench

  Zoals je hierboven kon lezen, zitten er aardig wat voordelen aan een bench. Toch heeft een bench ook nadelen en ik vind het belangrijk om deze ook te benoemen. Ik moet er wel bij zeggen dat deze nadelen vooral van toepassing zijn wanneer je labrador veel in een gesloten bench zit.

  • Er is minder ruimte voor socialisatie als je pup veel in de bench zit. Dit kan op latere leeftijd tot gedragsproblemen leiden.

  • Een labrador kan zichzelf verwonden als hij een poging doet om uit de bench te ontsnappen.

  • De vrijheid van je labrador wordt beperkt, want hij kan zich niet vrijuit bewegen en verplaatsen in een bench.

  • Je labrador kan overenthousiast zijn als je hem uit de bench haalt en hij hier lange tijd in heeft gezeten.

  • Een hond kan stress ervaren in de bench, want hij heeft geen invloed op alles wat er buiten zijn verblijf gebeurt. Ook dit kan tot gedragsproblemen leiden.

  • Als je labrador veel in de bench zit, kan dit een negatief effect hebben op de gezondheid en het welzijn van je viervoeter.

  • Verlatingsangst kan verergeren als je de bench op een verkeerde manier gebruikt. Dit geldt ook voor blaffen en onzindelijkheid.

  Verschillende soorten labrador benches

  Een labrador bench is in feite een draadkooi van metaal. De meeste mensen die een hond kopen, kopen ook direct een bench. Voordat je een bench voor je labrador koopt, moet je weten dat er verschil zit in de metalen benches. Zo zijn ze onder meer verkrijgbaar in de kleuren grijs en zwart.

  Ook op het gebied van deuren kunnen metalen benches van elkaar verschillen. Zo heeft de ene bench bijvoorbeeld maar één deur, terwijl de andere er vier kan hebben. Daarnaast zit er verschil in het gebruik van de deurtjes. Je kunt kiezen voor een hondenbench waarbij je de deurtjes opent door ze te ontgrendelen en vervolgens naar je toe te halen. Is de ruimte waar de bench komt te staan niet al te groot? Dan is een labrador bench met schuifdeuren misschien meer iets voor jou. Nadat je het deurtje ontgrendeld hebt, schuif je hem makkelijk open.

  Reisbench voor labrador retriever

  Op deze afbeelding zie je een reisbench voor honden

  Wil jij je labrador meenemen op vakantie? Dan is het handig om hem gedurende de reis in een bench te houden. Soms ben je dit zelfs verplicht, bijvoorbeeld als je met het vliegtuig gaat. Je kunt in dat geval een speciale reisbench voor je labrador kopen.

  Net als voor metalen benches geldt ook voor reisbenches dat ze verkrijgbaar zijn er in verschillende soorten. Zo kun je bijvoorbeeld een kunststof reisbench kopen. Zo’n bench wordt veel gebruikt door mensen die een hond of kat meenemen op reis. Voor een labrador pup is zo’n box handig, maar voor volwassen labrador retrievers bieden ze vaak geen uitkomst. Een volgroeide labrador is vaak te groot en te zwaar voor een kunststof transportbox.

  Ondanks dat de meeste kunststof transportboxen niet geschikt zijn voor volwassen labradors, betekent dit niet dat jij je labrador niet mee kunt nemen op reis. Je kunt namelijk ook een stoffen reisbench voor een labrador kopen. Zo’n bench brengt de nodige voordelen met zich mee, want hij is licht van gewicht, opbouwbaar en makkelijk op te zetten. Door het stalen buisframe is hij ook nog eens behoorlijk stevig. Bovendien zijn er stoffen reisbenches die honden van 25 tot 35 kilo kunnen dragen, waardoor ze ook geschikt zijn voor de meeste labradors retrievers.

  Welke maat labrador bench kies ik?

  Wanneer je op zoek gaat naar een labrador bench, ontdek je snel genoeg dat er verschil zit in de afmetingen. Omdat een labrador pup nog klein is, past hij in vrijwel iedere bench. Toch is het niet verstandig om de eerste beste bench te kopen die je tegenkomt. Doe je dit toch? Dan kan je pup er mogelijk maar kort gebruik van maken. Labradors groeien in de eerste maanden van hun leven namelijk behoorlijk hard. Daarom is het verstandig om een bench op de groei te kopen.

  Om te bepalen wat de beste labrador bench is, moet je weten hoe groot een labrador wordt. Volwassen reutjes hebben vaak een schofthoogte van 56 tot 62 centimeter en volwassen teefjes van 53 tot 58 centimeter. Kijk niet alleen naar de hoogte, maar ook naar de lengte en breedte van de bench. Het is namelijk wel zo prettig als je labrador retriever zowel languit als opgerold in de bench kan liggen.

  Wil je een bench kopen voor een volwassen labrador? Dan is het vrij makkelijk om te bepalen wat de juiste maat bench is. Je moet je hond in dat geval wel even opmeten. Gebruik hier bij voorkeur een meetlint voor. Doordat dit lint flexibel is, kun je er nauwkeurig mee meten. Begin altijd met het opmeten van de schofthoogte. Dit is de hoogte van de grond tot aan de bovenkant van de wervelkolom. De schofthoogte helpt je te bepalen wat de juiste breedte voor een bench is.

  Als je de schofthoogte opgemeten hebt, weet je hoe breed een bench moet zijn. Voor de lengte richt jij je tot de ruglengte van je labrador. Meet de afstand tussen de achterkant van de kop (achter de oren) tot de aanzet van de staart. Je weet nu niet direct hoe lang een bench moet zijn, want je hond moet ook languit in de bench kunnen liggen. Koop daarom altijd een bench die minimaal 25 procent langer is dan de ruglengte van je labrador.

  Rekenvoorbeeld om de lengte van een bench te bepalen

  Stel dat je labrador een ruglengte van 63 centimeter heeft. Vermenigvuldig 63 dan met 1,25 om te bepalen wat de minimale lengte van een bench moet zijn: 63 x 1,25 = 78,75.

  Koop daarom een bench die minimaal 79 centimeter lang is, zodat je labrador er op verschillende manieren in kan liggen. Hierdoor gaat hij zijn bench sneller als een fijne plek zijn dan wanneer hij telkens in dezelfde houding moet liggen.

  Maak gebruik van een bench tussenschot

  Omdat een labrador pup een bench al snel als zijn nest gaat zien, doet hij zijn behoeftes hier waarschijnlijk niet in. Koop je een labrador bench op de groei? Dan poept en plast je puppy misschien toch in zijn bench. Doordat de bench (veel) te groot is, kan je pup zijn behoeftes doen zonder dat hij hier zelf in hoeft te liggen. In dat geval is het verstandig om een hondenbench tijdelijk te verkleinen met een bench tussenschot. Dankzij dit hulpmiddel kan je labrador pup slechts een deel van zijn bench gebruiken, waardoor hij zijn behoeftes waarschijnlijk ophoudt.

  Op deze afbeelding zie je Teddy in zijn bench met een creatief bench tussenschot

  Wil je een bench tussenschot kopen? Let er dan goed op welke je koopt. Niet ieder tussenschot is namelijk geschikt voor elke bench. Kijk vooral naar de afmetingen van het tussenschot en die van je bench. Koop altijd een tussenschot dat precies past. Een te groot tussenschot kan immers niet in de bench en een te klein tussenschot kun je vaak niet (goed) vastzetten. Tip: koop een tussenschot van hetzelfde merk als je bench. Je weet dan zeker dat hij hier geschikt voor is.

  In plaats van een bench tussenschot kun je ook creatief zijn en zelf een afscheiding creëren. Zo heb ik zelf bijvoorbeeld twee lege bierkratten in de bench gezet. Teddy kon hierdoor iets meer dan de helft van de bench gebruiken, maar dit was in zijn puppyfase meer dan genoeg. Toen ik het idee kreeg dat hij meer ruimte nodig had, heb ik de kratten er weer uit gehaald en had hij de hele bench tot zijn beschikking. Let er wel goed op dat je labrador geen stukjes van de kratten kauwt of krabt en deze inslikt. Twijfel je hieraan? Gebruik dan liever een bench tussenschot.

  Andere belangrijke aandachtspunten bij een labrador bench kopen

  De maat is een belangrijk aandachtspunt bij het kopen van een labrador bench, maar dit is zeker niet het enige waar je op moet letten. Omdat je niet wilt dat je binnen de kortste keren alweer spijt hebt van je aankoop, raad ik je aan om ook op de volgende 5 punten te letten als je een bench koopt.

  Stevigheid

  Door hun enthousiasme kunnen labrador retrievers nogal lomp en onbenullig zijn. Daarom is het belangrijk om een stevige bench te kopen. Hiervoor kijk je naar het materiaal waarvan de bench gemaakt is. Koop je een stevige bench? Dan hoef je niet bang te zijn dat je labrador erin slaagt om uit te breken.

  Bodem

  Het is verstandig om ook naar de bodem te kijken als je een labrador bench wilt kopen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen bodems van plastic en metaal. Een metalen bodem is steviger, maar maakt meer lawaai als je labrador in de bench loopt of aan de bodem krabt.

  Inklappen

  Denk je dat je een bench veel gaat gebruiken en wil jij je hond meenemen op autovakantie? Grote kans dat de bench dan ook meegaat. Als hij niet in zijn geheel in de auto past, is het handig als je hem in kunt klappen. Aangezien niet iedere hondenbench inklapbaar is, raad ik je aan om hier ook op te letten.

  Deurtjes

  Bij de zoektocht naar een bench voor een labrador wordt vaak niet naar de deurtjes gekeken. Zonde, want hier kun je spijt van krijgen. Een bench met één deur kun je maar op één manier neerzetten, terwijl een bench met meerdere deuren op verschillende manieren neergezet kan worden.

  Prijs

  De prijs is een laatste aandachtspunt als je op zoek bent naar een geschikte labrador bench. Omdat mensen er niet van houden om onnodig veel te betalen, wordt hier vaak als eerste naar gekeken. Verstandig is dit niet, want de stevigheid en functionaliteit van een bench moeten altijd zwaarder wegen dan de prijs.

  Leer je labrador aan de bench wennen

  Op deze afbeelding zie je mijn labrador Teddy aan de bench wennen

  Wil je een labrador kopen? Zorg er dan altijd voor dat je al een bench in huis hebt voordat je de hond ophaalt, want dan kun je de bench direct gebruiken. Het is alleen niet verstandig om een labrador pup meteen in de bench te zetten en het deurtje dicht te doen. Doe je dit wel? Dan ontwikkelt hij mogelijk een angst, waardoor hij voortaan misschien helemaal niet meer in de bench wil.

  Om te voorkomen dat een pup al snel een hekel aan de bench krijgt, is het belangrijk dat jij je labrador aan de bench laat wennen. Hier kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Hoe eerder je begint, des te sneller je pup de bench als een vertrouwde en fijne plek ziet. De beste manier om een pup aan de bench te laten wennen, is door de tijd die hij hierin doorbrengt steeds iets uit te breiden. Begin bijvoorbeeld met één minuut en laat hem de volgende keer twee minuten alleen in de bench zitten. Hierdoor kan je labrador straks waarschijnlijk probleemloos een paar uur aaneengesloten in de bench blijven.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *