Hoe verbeter je de conditie van je labrador?

Handige tips om je labrador een betere conditie te bezorgen

Gemiddelde leestijd: 19 minuten

Heb je een labrador en vind je het heerlijk om met hem te lopen? Dan maak je waarschijnlijk regelmatig een flinke wandeling. Zelf houd je dit misschien makkelijk vol, maar je labrador kan hier meer moeite mee hebben. Als je viervoeter telkens na een klein stukje lopen al begint te hijgen of sjokken, wordt het tijd om de conditie van je labrador te verbeteren.

Omdat labrador retrievers aanleg hebben voor overgewicht, is het belangrijk dat ze voldoende bewegen. Heeft je labrador een slechte conditie? Dan gaat hij er na een klein stukje lopen misschien al bij liggen. Dit is niet wenselijk, want je labrador kan dan al snel te zwaar worden. Reden genoeg om aan de slag te gaan met de conditie van je labrador. In deze tekst vertel ik je hoe je de conditie van je labrador verbetert.

  Bouw het wandelen langzaam op

  Veel labrador-baasjes denken dat ze probleemloos lange stukken kunnen lopen met hun hond, maar dat is niet het geval. Loop je ongetraind 5 kilometer hard? Grote kans dat je binnen de kortste keren kapot bent. Voor labrador retrievers is dit niet anders. Als je hond het niet gewend is om lange stukken te wandelen, is hij snel bekaf. Bouw de conditie van je labrador daarom langzaam op.

  Op deze afbeelding zie je hoe je de conditie van je labrador verbetert

  Heb je sinds kort een labrador pup en wil je in de toekomst veel en ver met hem te wandelen? Begin dan direct met het opbouwen van conditie. Loop in het begin kleine rondjes en kijk hoe je labrador retriever hierop reageert. Als hij na het wandelen nog vol energie zit, loop je de volgende keer een groter rondje. De conditie van je labrador verbetert langzaam maar zeker als je deze aanpak hanteert. Geef je hond tijdens het wandelen de kans om even uit te razen als hij hier behoefte aan heeft en laat hem lekker snuffelen. Hij kan zijn energie zo kwijt, waardoor hij thuis een stuk rustiger is.

  In de lente en zomer lopen de meeste labrador-baasjes verder en langer met hun hond dan in de herfst en winter. Logisch, want het is dan langer licht en het weer is vaak beter. Heeft je labrador in de wintermaanden een stuk minder beweging gehad? Wandel er op de eerste zonnige voorjaarsdag dan niet direct een groot stuk mee. Net als bij mensen gaat ook de conditie van labrador retrievers achteruit naarmate ze minder bewegen. Bouw de duur en lengte van de wandeling daarom langzaam weer op. Als je de wandelingen in de winter niet of nauwelijks ingekort heb, kun je in het voorjaar zonder problemen een paar kilometer met hem gaan lopen.

  Verbeter de conditie van je labrador met intervaltraining

  Als je weleens hardgelopen hebt, ben je waarschijnlijk wel bekend met intervaltraining. Je deelt je training dan op in verschillende stukken. De eerste kilometer wandel je bijvoorbeeld rustig, de tweede kilometer loop je hard(er) en daarna volgt een rustperiode. Doordat je langzaam opbouwt, wordt je conditie steeds een stukje beter. Intervaltraining biedt ook uitkomst als je labrador een slechte conditie heeft en je hier verandering in wilt brengen. Je kunt een wandeling met je hond ook opdelen in verschillende stukken. Het ene deel loop je rustig, terwijl je het volgende deel wat sneller loopt. Door deze tempowisselingen krijgt je labrador een steeds betere conditie.

  Wissel korte en lange wandelingen af

  Labrador retrievers zijn honden met veel energie, waardoor ze het heerlijk vinden om samen met jou een lange wandeling te maken. Hoe verder je loopt, hoe beter ze hun energie kwijt kunnen. Als de conditie van je labrador goed is, denk je misschien dat je er elke keer lang en ver mee moet lopen. Doe dit juist niet, want het is beter om lange wandelingen af te wisselen met korte wandelingen. Lange wandelingen zijn ideaal om de conditie van je labrador te verbeteren, maar tijdens korte wandelingen kan je viervoeter zich wat meer ontspannen. Op deze manier houd je het opbouwen van conditie leuk voor je hond.

  Andere manieren om de conditie van je labrador te verbeteren

  Sommige baasjes denken dat zij de conditie van hun hond alleen kunnen verbeteren door er veel en lang mee te wandelen, maar dat is niet het geval. Er zijn namelijk ook nog andere manieren om succes te boeken. Hieronder heb ik er drie voor je op een rijtje gezet.

  Spelen

  Labrador retrievers zijn gek op spelen. Dit geldt net zo goed voor volwassen honden als puppy’s van dit ras. Wil je binnen spelen met je hond? Koop dan bijvoorbeeld een flostouw om een trekspelletje te spelen. Kies bij voorkeur voor een lang(er) touw. Je kunt dan zelf het ene uiteinde vasthouden, terwijl je labrador de andere in zijn bek pakt. Na korte tijd spelen merk je waarschijnlijk al dat je labrador moe wordt. Spelen jullie regelmatig samen? Dan merk je ongetwijfeld dat hij het steeds langer volhoudt. Dit is een teken dat de conditie van je labrador in de lift zit.

  Beeztees Flossytoy

  Gemaakt van stevig katoen | Houdt het gebit schoon en het tandvlees gezond | Ideaal voor trek- en apporteerspelletjes | Afmetingen: 63x11x11 cm | Gewicht: 600 gr

  Koop direct via

  Je kunt spelen en wandelen overigens ook prima met elkaar combineren. Neem bijvoorbeeld een bal of frisbee mee en wandel met je hond naar een grasveld. Hier kun je je labrador los laten lopen, zodat hij achter het speeltje aan kan rennen. Wanneer je dit regelmatig doet, krijgt je labrador een steeds betere conditie. Let op: laat je hond alleen loslopen als hij dit al vaker gedaan heeft en er geen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

  Chuckit! Ultra Ball XXL Ø 10 cm

  Gemaakt van duurzaam rubber | Bestand tegen intensief kauwen en spelen | Stuitert hoog en ver | Geschikt voor apporteren en actieve speelsessies | Blijft drijven op het water

  Koop direct via

  Kong Flyer Extreme

  Gemaakt van oersterk rubber dat kauwgedrag stimuleert | Goed voor het tandvlees | Vermindert tandplak en tandsteen | Opvouwbaar | Stimuleert het jacht- en speelinstinct | Helpt bij een goede conditie | Afmetingen: 11,5×29,5×3,3

  Koop direct via

  Een andere manier om de conditie van een labrador retriever te verbeteren is door hem hersenwerkjes te laten spelen. Je daagt hem zo niet alleen fysiek uit, maar het is ook een goede mentale training. Verstop bijvoorbeeld eens wat brokjes in het gras of in de woonkamer en laat je labrador ze vervolgens zoeken. Je kunt ook een snuffelmat kopen. Je verstopt hier iets lekkers in en vervolgens is het aan je labrador om dit eruit te krijgen. Hieronder licht ik een paar van deze matten uit.

  Hardlopen of fietsen

  Houd je van hardlopen of vind je het heerlijk om een stukje te fietsen? Neem je labrador dan eens mee. Net als bij wandelen geldt dat je de afstand en snelheid langzaam op moet bouwen als je labrador gezellig meegaat. Zijn conditie wordt op deze manier steeds beter, waardoor hij straks de hele weg naast je blijft rennen zonder oververmoeid te raken. Vergeet niet om aan de veiligheid van zowel jezelf als je labrador te denken als je ermee gaat hardlopen of fietsen. Tijdens het hardlopen kun je een canicross looplijn gebruiken en tijdens het fietsen een fietsbeugel voor honden.

  Ga nooit met je labrador hardlopen of fietsen als hij jonger is dan 10 maanden. Doe je dit wel? Dan kunnen er op termijn lichamelijke klachten ontstaan, zoals artrose. Neem je hond bovendien niet mee op warme dagen, want dan kan hij oververhit raken.

  Canicross looplijn Inclusief heuptas met flessenhouder

  Absorbeert het trekken van je hond | Elastiek met maximale reikwijdte van 200 cm | Omtrek heupgordel is verstelbaar van 49,5 tot 114 cm | Te gebruiken voor twee honden tegelijkertijd | Reflecterende stiksels voor zichtbaarheid in het donker | Gewatteerde handvatten voor optimaal comfort | Ook handsfree te gebruiken

  Koop direct via

  Zwemmen

  Tot slot is zwemmen een goede manier om de conditie van je labrador te verbeteren. De meeste labrador retrievers zijn dol op water, waardoor ze hartstikke blij zijn als ze een duik mogen nemen. Het grote voordeel van zwemmen is dat een hond zijn gewrichten minimaal belast. Toch is het hartstikke goed voor het hart, de spieren en de conditie van je labrador. Net als bij mensen is het lichaam van een hond ook volledig in beweging als hij zwemt. Hierdoor verbrandt een hond ook nog eens veel vetten. Moet je labrador afvallen? Dan zie je vaak snel resultaat als je hem regelmatig laat zwemmen.

  Signalen dat je labrador vermoeid is

  Op deze afbeelding zie je een vermoeide labrador op het strand

  Ben je druk bezig om de conditie van je labrador te verbeteren? Dan is het belangrijk dat je hier niet in doorslaat. Je kunt namelijk ook te veel van je hond vragen en dat kan lichamelijke klachten tot gevolg hebben. Om je te helpen dit te voorkomen, noem ik hier een aantal signalen die erop wijzen dat je labrador vermoeid is.

  • Tong hangt uit zijn bek
  • Hijgen
  • Kwijlen
  • Spieren trillen
  • Aandachtverlies
  • Nagels slijten over de grond

  Wil je weten of je labrador moe is? Kijk dan naar zijn tong. Deze gaat steeds verder uit zijn bek hangen naarmate hij vermoeider raakt. Na verloop van tijd kan de tong zelfs gaan krullen. Dit is een goed moment om te stoppen. Houd een kwartiertje pauze als je (nog) niet thuis bent, zodat je labrador even op adem kan komen. Wordt de tong van je hond een beetje blauw? Zorg dan dat hij onmiddellijk rust neemt, want een blauwe tong duidt op een zuurstoftekort en dat kan ernstig letsel tot gevolg hebben.

  Blijf op de hoogte van alles over labradors!

  Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.

  Veelgestelde vragen over de conditie van een labrador

  Hoe verbeter ik de conditie van je labrador?

  Je verbetert de conditie van je labrador door met hem te wandelen. Hoe verder je loopt, hoe beter zijn conditie wordt. Begin niet te enthousiast, maar bouw het langzaam op. Spelen met je labrador, samen hardlopen of fietsen en zwemmen heeft ook een positief effect op zijn conditie.

  Heeft een labrador een slechte conditie?

  Dat hangt grotendeels van zijn levensstijl af. Labrador retrievers die veel bewegen hebben over het algemeen een betere conditie dan soortgenoten die weinig bewegen. Te zware labrador retrievers hebben vaak ook een slechte conditie.

  Hoe werkt intervaltraining voor honden?

  Intervaltraining voor honden werkt in principe hetzelfde als voor mensen. Je deelt de wandeling van je hond op in stukken. Het eerste deel wandel je rustig, het tweede deel snel en het derde deel weer rustig. Deze tempowisselingen dragen bij aan zijn conditie.

  Waarom is het verstandig om korte en lange wandelingen af te wisselen?

  Je houdt het opbouwen van conditie leuk voor je labrador als je korte en lange wandelingen afwisselt. Tijdens een korte(re) wandeling hoeft je hond zich minder in te spannen en dat is zo nu en dan ook weleens lekker.

  Hoe weet je of je labrador vermoeid is?

  Je labrador is vermoeid als zijn tong uit zijn bek hangt, hij (hard) hijgt en (veel) kwijlt. Verder zijn Trillende spieren, een verlies van aandacht en nagels die over de grond slijten ook tekenen van vermoeidheid.

  Waarom krult de tong van mijn labrador op?

  Een opgekrulde tong is vaak een teken dat je labrador moe is. Neem een korte pauze als je nog niet thuis bent. Je hond kan zich dan opladen voor het laatste deel van de wandeling.

  Wat betekent het als mijn hond een blauwe tong heeft?

  Een hond heeft een zuurstoftekort als zijn tong blauw kleurt. Omdat dit ernstige letsel tot gevolg kan hebben, laat jij je hond direct rusten als hij een blauwe tong heeft.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *