Gebit labrador gezond houden? Zo pak je het aan!

Alles wat je moet weten over gebitsverzorging bij honden

Gemiddelde leestijd: 29 minuten

Een labrador gebruikt zijn gebit veelvuldig. Zo maalt hij er zijn eten mee fijn, pakt hij er zijn speelgoed mee vast en gebruikt hij het om zich te verdedigen. Ondanks dat er veel gevraagd wordt van het gebit van je labrador, zijn er maar weinig baasjes die aandacht besteden aan de tanden en kiezen van hun hond. Zonde, want hierdoor kunnen er gebitsproblemen ontstaan.

Verzorg je het gebit van je labrador niet? Dan komt dit misschien doordat je niet weet dat dit nodig is. Daarnaast hebben veel mensen simpelweg geen idee hoe gebitsverzorging bij honden in zijn werk gaat. Daarom vertel ik je op deze pagina hoe je het gebit van je labrador gezond houdt. Ik besteed aandacht aan de opbouw van het gebit, maar ook aan het belang van een goed gebit voor labrador retrievers en het voorkomen van gebitsproblemen. Hierdoor weet jij straks niet alleen waarom gebitsverzorging belangrijk is, maar kun je er bovendien direct zelf mee beginnen.

  Hoe hoort het gebit van je labrador eruit te zien?

  Labrador retrievers zijn – net als honden van andere hondenrassen – van nature vleeseters. Dit is terug te zien als je naar hun gebit kijkt. Om te beginnen heeft je labrador zowel onder als boven zes kleine snijtanden. Hiermee knaagt hij bijvoorbeeld het vlees van botten. Verder heeft een labrador vier hoektanden, twee onder en twee boven. Deze scherpe tanden gebruikt hij om een prooi te grijpen en om mee te scheuren. Het gebit van je labrador bestaat tot slot uit 26 kiezen. In de onderkaak vind je er veertien en in de bovenkaak twaalf. Met de kiezen kan een labrador stukken vlees afsnijden en malen. Honden gebruiken ze bovendien om dingen vast te houden, zoals speelgoed of stokken.

  Tanden wisselen door een labrador pup

  Net als bij mensen komen ook bij honden de eerste tanden en kiezen pas een paar weken na de geboorte door. In vergelijking met de tanden van een volwassen labrador zijn de tanden van een labrador pup nogal scherp. Dit komt doordat puppy’s altijd eerst een melkgebit krijgen. Labrador retrievers beginnen hun tanden en kiezen meestal te wisselen als ze tussen de 13 en 21 weken oud zijn. De snijtanden wisselen als eerste, gevolgd door de hoektanden en de kiezen. Denk je dat je labrador pup al zijn melktanden en melkkiezen gewisseld heeft? Laat een dierenarts dan even controleren of het gebit van je labrador gezond is en tanden en kiezen geen afwijkende stand hebben. Als dit wel het geval blijkt te zijn, kan er mogelijk nog actie ondernomen worden om problemen in de toekomst te voorkomen.

  Het belang van een goed gebit voor labrador retrievers

  Op deze afbeelding zie je de tanden van een labrador

  Wie denkt dat gebitsproblemen alleen bij mensen voorkomen, heeft het mis. Ook labrador retrievers en andere hondenrassen kunnen hiermee te maken krijgen. Verzorg je het gebit van je hond niet of nauwelijks? Kijk er dan niet raar van op als hij last krijgt van tandplak of tandsteen. Als je hier niet op tijd mee afrekent, kan dit pijnlijke gevolgen hebben voor je labrador.

  Na het eten blijven er eigenlijk altijd wel voedselresten achter op de tanden en kiezen van je labrador retriever. Dit lijkt misschien niet direct een probleem, maar dat kan het wel worden. Bacteriën in de bek van je labrador leven namelijk van deze voedselresten. De afvalstoffen die zij achterlaten vormen een dun laagje op het gebit van je labrador. Dit wordt ook wel tandplak genoemd. Als deze aanslag niet binnen 24 uur verdwijnt, wordt het omgezet in tandsteen. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat je labrador ontstoken tandvlees krijgt. Het tandvlees oogt rood en kan zelfs bloeden. Houdt dit probleem lange tijd aan? Dan kunnen tanden en kiezen er zelfs los door gaan zitten.

  Omdat tandplak het woordje ‘tand’ bevat, denk je misschien dat dit alleen problemen in de bek van je labrador kan veroorzaken. Helaas is dit niet het geval, want ook elders in het lichaam kunnen infecties ontstaan door tandplak. Dit gebeurt vaak als het tandvlees van je labrador bloedt. De bacteriën in de bek kunnen dan via de wond rechtstreeks in de bloedbaan terechtkomen. Dit kan leiden tot ontsteking van de nieren of hartkleppen van je labrador. Reden genoeg om het gebit van je labrador goed te verzorgen als je het mij vraagt.

  Hoe weet ik of mijn labrador gebitsproblemen heeft?

  Je weet inmiddels dat het belangrijk is om het gebit van je labrador gezond te houden. Helaas hebben de meeste labrador-baasjes geen idee wanneer er sprake is van een gebitsprobleem. Geldt dit ook voor jou? Kijk dan of je labrador één van de onderstaand symptomen vertoont. Als dit zo is, moet je er serieus rekening mee houden dat er iets mis is met het gebit van je labrador.

  1. Vieze adem
  2. Verminderde eetlust of helemaal niet willen eten
  3. Gewichtsverlies
  4. Kauwen aan één kant  
  5. Rode randjes direct boven de tanden
  6. Bloedend tandvlees
  7. Piepen of janken bij aanraking van de bek
  8. Minder drang om te spelen dan normaal
  9. Bruine aanslag op de tanden en/of kiezen.
  10. Kop langs voorwerpen wrijven tegen de pijn

  Controleer het gebit van je labrador regelmatig

  Op deze afbeelding zie je het gebit van je labrador

  Om gebitsproblemen te voorkomen, raad ik je aan het gebit van je labrador regelmatig te controleren. Zijn er gele of bruine plekken zichtbaar op de zijkant van zijn tanden en/of kiezen? Dan is er sprake van tandsteen. Neem in dat geval contact op met een dierenarts, want hij kan tandsteen bij je hond verwijderen. Als er rode randen zichtbaar zijn rondom één of meerdere tanden, is er vaak sprake van een ontsteking. Ook dan adviseer ik je om naar een dierenarts te gaan. Hij kan je medicijnen voorschrijven om te voorkomen dat het probleem erger wordt.

  Heb je het gebit van je labrador nog nooit gecontroleerd? Dan staat hij waarschijnlijk niet direct toe dat je zijn tanden en kiezen bekijkt. Daarom is het belangrijk om hier zo nu en dan mee te oefenen. Aai hem in eerste instantie eens voorzichtig langs zijn bek. Als je hond dit niet erg vindt, probeer je voorzichtig om één van zijn lippen op te tillen. Stribbelt hij tegen? Forceer dan vooral niet, maar stop en waag later een nieuwe poging. Je verkleint op deze manier de kans dat je labrador nooit toestaat dat je zijn gebit controleert.

  Als je een labrador puppy gekocht hebt, kun je het beste direct al beginnen met het controleren van zijn gebit. Je leert hem zo dat dit erbij hoort. Hierdoor doet je hond later hopelijk niet moeilijk als je zijn tanden en kiezen wilt bekijken. Om ervoor te zorgen dat je pup begrijpt wat je wilt doen, koppel je een commando aan het gebit van je labrador controleren. Zelf zeg ik bijvoorbeeld ‘tandjes kijken’ voordat ik het gebit van mijn labrador Teddy bekijk. Ik til zijn lip pas op nadat ik dit commando heb gegeven. Doordat hij er inmiddels aan gewend is, blijft hij rustig zitten terwijl ik zijn gebit inspecteer.

  Een veelgemaakte fout bij het controleren van het gebit van honden is dat mensen zich alleen tot de hoek- en snijtanden richten. Hiervoor til je zijn bovenlip op en duw je zijn onderlip iets naar beneden. Toch is het ook belangrijk om de kiezen te controleren. Pak je labrador voorzichtig onder zijn bek vast en plaats je wijsvinger en duim vervolgens tussen zijn hoektanden en kiezen. Je labrador retriever opent dan zijn bek, waardoor je zijn kiezen goed kunt bekijken.

  Gebit van je labrador poetsen

  Word je uitgelachen omdat je iemand vertelt dat je de tanden van je labrador poetst? Trek je hier niets van aan, want het is belangrijk om dit regelmatig te doen. Je verwijdert tandplak door de tanden van je labrador te poetsen en gaat hierdoor ook de vorming van tandsteen tegen. Tandplak wordt normaal gesproken binnen 24 uur omgezet in tandsteen. Je hoeft het gebit van je labrador niet iedere dag te poetsen. Vaak volstaat twee of drie keer poetsen per week.

  Stappenplan tandenpoetsen bij een hond

  Om het gebit van je labrador gezond te houden, poets je zijn tanden meermaals per week. Heb je de tanden van je hond nog niet eerder gepoetst, maar wil je hiermee beginnen? Dan kun je vast nog wel wat hulp gebruiken. Daarom heb ik een handig stappenplan opgesteld. Als je de volgende 4 stappen doorloopt, lukt het je vast en zeker om de tanden van je labrador retriever te poetsen.

  1. Koop een hondentandenborstel en hondentandpasta

   Voordat je begint met tandenpoetsen bij je labrador, moet je over de juiste tandenborstel beschikken. Veel mensen denken dat zij hier een normale tandenborstel voor kunnen gebruiken, maar dat is niet verstandig. Het is namelijk beter om de tanden van je viervoeter te poetsen met een hondentandenborstel. Als jij of je hond dit niet fijn vindt, kun je ook een vingertandenborstel voor honden gebruiken.

   Om tandplak bij je labrador zo goed mogelijk te verwijderen, is het verstandig om met tandpasta te poetsen. Poets niet met tandpasta voor mensen, want de fluoride in deze tandpasta mag je labrador niet eten. Bovendien houden de meeste honden niet van de smaak en het geschuim van tandpasta voor mensen. Gelukkig is er hondentandpasta te koop. Deze tandpasta bevat geen fluoride, schuimt niet en heeft een lekker smaakje. Met een dergelijke tandpasta vindt je labrador tandenpoetsen waarschijnlijk een stuk minder erg.

  2. Laat je hond wennen aan de tandpasta

   Er zit weliswaar een smaakje aan hondentandpasta, maar dit wil niet zeggen dat je labrador het direct lekker vindt. Laat hem er daarom eerst aan wennen. Smeer een beetje van de tandpasta op je vinger, houd deze voor de neus van je hond en laat hem hier rustig aan snuffelen. Likt hij het op? Dan vindt hij het lekker. Herhaal dit de komende dagen, zodat je hond straks aan de tandpasta gewend is. Je kunt je vinger ook alvast gebruiken om voorzichtig een poetsbeweging te maken in de bek van je labrador. Op deze manier went hij aan de beweging die je maakt als je straks zijn tanden poetst.

  3. Vervang je vinger door een hondentandenborstel

   Als je labrador gewend is aan de tandpasta op je vinger, is het tijd om de tandenborstel erbij te pakken. Begin niet direct met poetsen, maar smeer eerst wat tandpasta op de borstel en laat hem aan je hond zien. De tandenborstel is weliswaar nieuw voor hem, maar hij kent de hondentandpasta al. Kijk er daarom niet raar van op als hij ook nu de tandpasta snel oplikt.

  4. Begin met poetsen

   Zodra een labrador retriever aan de tandenborstel en tandpasta gewend is, begin je met poetsen. Stort je niet direct op het hele gebit van je labrador, maar begin met de snijtanden en neem eventueel ook de hoektanden mee. Breid dit langzaam uit, zodat je na enige tijd alle tanden en kiezen probleemloos kunt poetsen. Je hoeft overigens alleen de buitenkant en bovenkant van het gebit van je labrador te poetsen. De binnenkant houdt je hond grotendeels zelf schoon.

  Op deze afbeelding zie je een tandenborstel voor honden

  Wat als tandenpoetsen bij je hond niet lukt?

  Heb je het bovenstaande stappenplan doorlopen, maar staat je labrador niet toe dat je zijn tanden poetst? Dan gooi je het bijltje er waarschijnlijk bij neer. Gelukkig zijn er nog andere manieren om tandplak, tandsteen en een vieze adem tegen te gaan. Je kunt bijvoorbeeld een theelepeltje mondwater voor honden toevoegen aan zijn drinkwater, maar ook tandgel of tandspray gebruiken. Deze middeltjes gaan de vorming van tandplak en tandsteen tegen, waardoor het gebit van je labrador gezond blijft. Extra bijkomstigheid is dat je hond er minder van uit zijn bek gaat stinken.

  OxyFresh Pet mondwater hond 500 ml

  Veilig, niet-giftig en heeft geen bijwerkingen | Smaak- en geurloos | Verrijkt met zink en actief zuurstof | Verhelpt slechte adem | Creëert hydraterende en gezonde mondflora | Voorkomt tandsteen | Heelt en verzorgt bij ontstoken tandvlees | Toe te voegen aan drinkwater

  Koop direct via

  Beaphar tandgel hond

  Reinigt het gebit | Bevat tandverzorgende enzymen | Gaat de vorming van tandplak en tandsteen tegen | Zorgt voor een frisse adem | Je smeert het op de tanden

  Koop direct via

  Sensi Dental Spray hond 100 ml

  Bevat tandverzorgende enzymen | Beschermt het gebit tegen tandplak en tandsteen | Wittere tanden | Frisse adem | Makkelijk in gebruik dankzij sprayflacon | Ideaal voor honden die een hekel hebben aan tandenpoetsen | Aangeraden door dierenartsen, trimsalons en hondentrainers

  Kauwen en kluiven

  Poets je twee à drie keer per week het gebit van je labrador? Dan verklein je de kans op problemen aan zijn gebit. Toch is dit niet het enige wat je kunt doen om voor een gezond gebit te zorgen. Het is ook belangrijk dat je labrador regelmatig kauwt en kluift. Zo is er bijvoorbeeld speciale labrador voeding voor het gebit. Dit soort dental care brokken reinigt het gebit van je labrador terwijl hij eet.

  Royal Canin Dental Care Maxi 9 kilo

  Geschikt voor honden met een lichaamsgewicht tussen de 26 en 44 kilo | Smakelijke en complete voeding | Reinigt het gebit terwijl je hond kauwt | Tandsteenvorming wordt tot wel 75% verminderd

  Koop direct via

  In plaats van speciale brokken kun jij je labrador ook iets geven om op te kauwen, zoals dental sticks of kauwspeelgoed. Als je voor de dental sticks kiest, moet je goed in de gaten houden of je hond er ook daadwerkelijk op kauwt. Doet hij dit niet en slikt hij hem in grote stukken door? Dan draagt zo’n snack amper bij aan de gebitsverzorging van je labradorr retriever.

  Furmey kauwstaaf Extra sterk

  100% natuurlijk rubber | Met piepje | Helpt bij gebitsverzorging | Blijft drijven op het water | Geschikt voor puppy's | Ideaal om mee te apporteren

  Koop direct via

  Kong Extreme Extra stevig

  Stimuleert speelgedrag | Speciaal voor hardnekkige kauwers | Gemaakt van stevige en duurzame materialen | Verkrijgbaar in verschillende maten

  Labrador puppy’s kunnen nog te jong zijn voor dental care brokken en dental sticks. In plaats daarvan kun je dental speelgoed voor puppy’s kopen. Als je labrador pup regelmatig met dit speelgoed speelt, verklein je de kans op tandplak en tandsteen. Je verzorgt hier overigens niet alleen het gebit van je labrador mee, want dit speelgoed verzacht ook de pijn van doorkomende tanden. Houd wel een oogje in het zeil als je labrador pup met kauwspeelgoed speelt, want hij mag er geen stukjes afbijten.

  Blijf op de hoogte van alles over labradors!

  Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.

  Veelgestelde vragen over gebitsverzorging bij labrador retrievers

  Hoeveel tanden en kiezen heeft een labrador?

  Het gebit van een volwassen labrador retriever telt in totaal 42 tanden en kiezen. De onderkaak bevat zes kleine snijtanden, twee grote hoektanden en veertien kiezen. De bovenkaak bevat ook zes kleine snijtanden en twee grote hoektanden, maar twaalf kiezen.

  Wanneer begint een labrador pup met wisselen?

  De meeste labrador puppy’s wisselen hun melkgebit als ze tussen de 13 en 21 weken oud zijn. Honden wisselen vaak eerst hun snijtanden, dan hun hoektanden en tot slot hun kiezen.

  Is tandplak slecht voor een labrador?

  Ja, wel als deze aanslag niet binnen 24 uur verdwijnt. Tandplak wordt dan omgezet in tandsteen. Tandvlees kan gaan ontsteken en tanden en kiezen kunnen los gaan zitten. In het ergste geval kan tandplak zelfs infecties veroorzaken in het lichaam van je labrador retriever.

  Hoe vaak moet ik de tanden van mijn labrador poetsen?

  Meestal volstaat het om de tanden van je labrador twee à drie keer per week te poetsen. Als je labrador veel tandplak heeft of als zijn tandvlees ontstoken is, is het verstandig om wat vaker te poetsen.

  Mag ik de tanden van mijn hond poetsen met een normale tandenborstel?

  Nee, je mag de tanden van je hond niet poetsen met een normale tandenborstel. Gebruik liever een vingertandenborstel voor honden of speciale hondentandenborstel om het gebit van je viervoeter te verzorgen.

  Is tandpasta slecht voor een hond?

  Tandpasta voor mensen is slecht voor een hond. De fluoride die hierin zit, kan irritaties in zijn maag veroorzaken. Bovendien is de smaak van deze tandpasta te scherp voor honden. Gebruik daarom tandpasta voor honden bij het tandenpoetsen.

  Wat zijn symptomen van gebitsproblemen bij honden?

  Vieze adem, verminderde of geen eetlust en gewichtsverlies kunnen wijzen op gebitsproblemen bij je hond. Dit geldt ook voor kauwen aan één kant, rode randjes direct boven de tanden en bloedend tandvlees.

  Wat moet ik doen als mijn labrador tandsteen heeft?

  Als je labrador tandsteen heeft, kun je het beste met hem naar een dierenarts gaan. Hij beschikt over de benodigde kennis en hulpmiddelen om de tandsteen te verwijderen.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *