Labrador bang voor vuurwerk? Zo help je hem!

Handige tips om de jaarwisseling wat aangenamer te maken voor je labrador

Gemiddelde leestijd: 25 minuten

Is je labrador bang voor vuurwerk? Geen paniek, want je bent niet de enige die hiermee te maken heeft. Er zijn namelijk nog talloze andere labrador-baasjes die met hetzelfde probleem kampen. De harde knallen en lichtflitsen veroorzaken stress bij honden, waardoor ze gekke dingen kunnen doen. Zo zijn er honden die op de vlucht slaan als ze de kans krijgen, terwijl andere honden zich het liefst ‘verstoppen’ op de meest vreemde plekken in huis. Als je labrador bang is voor vuurwerk, weet je misschien niet precies wat je moet doen. Daarom zet ik hier een aantal tips op een rijtje om je labrador te helpen rond de jaarwisseling.

  Laat je labrador aan vuurwerk wennen

  Vind je het vervelend dat je labrador bang is voor vuurwerk? Dan kun je proberen om hem hieraan te laten wennen. Doe dit niet door vuurwerk af te steken in het bijzijn van je hond, want hiermee ontwikkelt hij hier alleen nog maar een grotere angst voor.

  Wie zijn labrador aan vuurwerk wil laten wennen, kan hier YouTube-filmpjes met vuurwerkgeluiden voor gebruiken. Speel deze bijvoorbeeld af op een televisie, tablet of smartphone als je hond in de buurt is. Zet het geluid in het begin redelijk zacht, zodat je labrador retriever niet meteen overdonderd wordt door het geknal. Als hij geen kick geeft, kun je de vuurwerkgeluiden de volgende keer op een iets harder volume afspelen. Door het langzaam maar zeker op te bouwen, is je labrador straks mogelijk niet meer bang voor vuurwerk.

  Het is verstandig om een labrador aan vuurwerk te laten wennen als hij nog een puppy is. In de eerste weken van zijn leven is het relatief makkelijk om een labrador pup aan verschillende dingen te laten wennen. Door hem in deze periode al in aanraking te laten komen met vuurwerkgeluiden, is de kans kleiner dat je labrador straks bang voor vuurwerk is. Laat hem ook wennen aan andere harde geluiden, zoals de deurbel en sirenes.

  Heb je een volwassen labrador die bang is voor vuurwerk? Dan is het lastiger om hem volledig over deze angst heen te helpen. Toch kun je wel proberen om de angst voor vuurwerk te verminderen. Gebruik hiervoor dezelfde aanpak als bij een labrador pup. In vergelijking met een puppy duurt het alleen wel wat langer om een volwassen labrador te laten wennen aan vuurwerk.

  Labrador die bang is voor vuurwerk wel of niet steunen?

  Er bestaat nogal wat discussie over het steunen van een labrador die bang is voor vuurwerk. Zo zijn er mensen die beweren dat het niet verstandig is om een bange hond te steunen. Volgens hen ziet een hond deze steun als beloning, waardoor hij in de toekomst mogelijk vaker soortgelijk gedrag gaat vertonen. Zij zijn van mening dat een labrador alleen maar angstiger wordt als je hem steunt.

  Persoonlijk deel ik deze mening niet. Ik denk dat het juist goed is om je labrador te steunen, maar alleen op momenten dat hij hier zelf behoefte aan heeft. Legt je hond zijn kop op je schoot of kruipt hij dicht tegen je aan als hij een harde knal hoort? Dan vraagt hij om steun. Zie dit als een compliment, want je labrador voelt zich kennelijk veilig als hij dicht bij jou is. Soms is een paar keer aaien al voldoende om hem te kalmeren, maar misschien vindt je hond het nog veel fijner als je even bij hem gaat zitten om te knuffelen.

  Kruipt je labrador het liefst weg in zijn bench of in een hoekje van de kamer als er vuurwerk wordt afgestoken? Dan heb je misschien de neiging om hem te steunen. Logisch, maar in zo’n situatie kun je dit beter niet doen. Je hond geeft dan de voorkeur aan ‘verstoppen’ in plaats van geaaid of geknuffeld worden. Laat hem in dat geval lekker zijn gang gaan. Besluit je toch om hem te steunen? Dan kan je labrador agressief reageren.

  Labrador is bang voor vuurwerk en verstopt zich onder een deken

  Zorg voor een fijne en veilige plek

  Als je labrador een plek heeft waar hij zich fijn en veilig voelt, heeft hij misschien minder last van het vuurwerk. Zorg er daarom voor dat je labrador een plekje heeft waar hij zich kan ‘verstoppen’. Dit kan bijvoorbeeld zijn bench, kussen of mand zijn, maar je kunt ook een speciale plek creëren in aanloop naar de jaarwisseling.

  Wil je een veilige plek creëren voor je labrador? Doe dit dan in een ruimte waar het vuurwerk het minst goed te horen en te zien is. Als je hond nog in een bench slaapt, kun je hier handig gebruik van maken. Hang bijvoorbeeld een kleed over de bench heen, zodat er een donker hol ontstaat. Je labrador voelt zich hier waarschijnlijk al snel veilig.

  Heb je een fijne plek gecreëerd voor je labrador retriever? Dan betekent dit niet dat hij hier ook gaat liggen. Zodra je hond vuurwerk hoort, zoekt hij misschien een plek om weg te kruipen. Het kan zijn dat hij een plek kiest waar hij normaal nooit ligt. Straf hem hier niet voor, maar laat je labrador zijn gang gaan. Honden gaan vaak op een plek liggen waar zij zich op dat moment het veiligst voelen.

  Leid je labrador af

  Is je labrador bang voor vuurwerk? Probeer hem dan af te leiden. Als hij niet in de gaten heeft dat er vuurwerk wordt afgestoken, gaat hij misschien gewoon rustig door met waar hij mee bezig is.

  Er zijn verschillende manieren om je hond af te leiden. Allereerst kun je proberen het geluid van vuurwerk te overstemmen, bijvoorbeeld door de radio of televisie wat harder te zetten. Zorg er wel voor dat je het apparaat op een zender hebt staan waar geen vuurwerkgeluiden hoorbaar zijn. Wanneer dit wel het geval is, vertoont je labrador waarschijnlijk alsnog angstig gedrag.

  Heb je geprobeerd je labrador af te leiden met geluid, maar werkt dit niet? Probeer het dan eens met iets lekkers. Geef je hond bijvoorbeeld een lekker bot waar hij lange tijd zoet mee is of vul een Kong met iets lekkers wat hij er moeilijk uit krijgt. Misschien vindt je labrador het lekkers wel zo interessant dat hij niet in de gaten heeft wat er buiten allemaal gebeurt. Hierdoor gaat het vuurwerk mogelijk helemaal langs hem heen.

  Als je labrador van spelen houdt, kun je dit gebruiken om hem af te leiden van de geluiden en lichtflitsen. Daarnaast kun je aan de slag gaan met mentale training voor je labrador. Het grote voordeel hiervan is dat je niet met je labrador naar buiten hoeft om hem moe te maken. Je kunt bijvoorbeeld brokjes verstoppen in de woonkamer en hem deze laten zoeken. In plaats daarvan kun je ook een snuffelmat voor je labrador kopen. Hieronder heb ik er een aantal voor je op een rijtje gezet.

  Sluit ramen, deuren en gordijnen

  Vuurwerkgeluiden zijn buiten het best hoorbaar, maar ook in huis kun je de knallen vaak nog redelijk goed horen. Gelukkig kun je het een en ander doen om de geluiden te dempen als je labrador bang is voor vuurwerk. Doe ramen en deuren zoveel mogelijk dicht en vergeet ook niet om roosters van de ramen tijdelijk te sluiten. Heb je rolluiken? Laat deze met oud en nieuw dan dichtzitten. Rolluiken houden niet alleen de lichtflitsen buiten, maar zorgen er ook voor dat knallen in huis minder goed hoorbaar zijn.

  De meeste labrador retrievers vinden het geluid van vuurwerk eng. Toch zijn er ook honden die bang worden bij het zien van vuurwerk. Geldt dit ook voor jouw labrador? Dan is het verstandig om de gordijnen al dicht te doen zodra het begint te schemeren op oudejaarsdag. Wanneer een hond het vuurwerk niet kan horen en zien, heeft hij er misschien helemaal geen erg in dat het afgestoken wordt.

  Maak je labrador moe

  Wanneer een labrador moe is, gaat hij vaak slapen. Probeer daarom eens om je labrador retriever te laten slapen tijdens de jaarwisseling. Slaapt je labrador normaal gesproken veel in de avond? Verwacht dan niet dat hij dit oudejaarsavond ook doet. De kans is namelijk groot dat het vuurwerk hem wakker houdt.

  Op deze afbeelding zie je een witte labrador die door het gras rent terwijl zijn tong uit zijn bek hangt.

  Om ervoor te zorgen dat je labrador de slaap snel vat, maak je hem overdag goed moe. Wandel bijvoorbeeld een flink stuk met je hond en geef hem voldoende tijd om te snuffelen. Laat je labrador op oudejaarsdag bij voorkeur voor 18.00 uur uit. Voor dit tijdstip mag er officieel nog geen vuurwerk afgestoken worden, waardoor het rustiger is dan wanneer je pas later met je labrador gaat wandelen.

  Zijn er tijdens het wandelen toch al de nodige knallen te horen? Kijk dan hoe je labrador hierop reageert. Als hij elke keer de benen neemt zodra hij een knal hoort of vuurwerk ziet, is het verstandig om huiswaarts te keren. Hij ontwikkelt namelijk een nog grotere angst voor vuurwerk als je door blijft lopen.

  Als je labrador niet mee naar buiten wil op oudejaarsdag, kun je hem binnen moe maken. Dit kan door meerdere malen een speeltje weg te gooien, zoals een touw of bal. Hij wordt op deze manier fysiek moe, maar je kunt hem ook mentaal moe maken met hersenwerkjes. Eerder in deze tekst noemde ik al hulpmiddelen als een snuffelmat of Kong, maar je kunt hier ook hondenpuzzels voor gebruiken. Doordat je labrador zijn hersenen moet gebruiken om zo’n puzzel op te lossen, wordt hij er behoorlijk moe van. Hieronder heb ik een paar leuke puzzels voor honden uitgelicht.

  Gebruik medicatie als je labrador bang is voor vuurwerk

  Je hebt vast weleens mensen gehoord die medicatie of supplementen gebruiken om hun hond door de jaarwisseling heen te helpen. Er zijn inderdaad verschillende middeltjes op de markt die een kalmerende werking hebben op je labrador, waardoor hij minder last heeft van het vuurwerk. Daarnaast zijn er medicijnen en supplementen waar een hond slaperig van wordt. Dit kan ervoor zorgen dat hij door het vuurwerk heen slaapt.

  Wil jij je labrador ondersteunen met medicatie tijdens de jaarwisseling? Dan raad ik je niet aan om zelf een willekeurig medicijn of supplement te kopen. Je kunt het beste contact opnemen met je dierenarts en je probleem aan hem voorleggen. Hij kan je niet alleen adviseren, maar ook een medicijn voorschrijven. Op deze manier voorkom je dat jij je hond een medicijn geeft dat slecht voor hem is.

  Als het de eerste jaarwisseling wordt dat je labrador bij je is, is het niet verstandig om direct gebruik te maken van medicijnen of supplementen. Je kunt beter eerst aankijken hoe je hond op het vuurwerk reageert. Wanneer hij bang blijkt te zijn voor vuurwerk, probeer je deze angst eerst weg te nemen of te verminderen. Werkt dit niet? Dan kun je voor de volgende jaarwisseling alsnog overwegen om medicatie te gebruiken.

  Koop een thundershirt

  Is je labrador bang voor vuurwerk en wil je hem kalmeren? Dan kan een thundershirt uitkmost bieden. In Nederland wordt hier nog niet veel gebruik van gemaakt, maar in andere landen wel. Zo is zo’n shirt in de Verenigde Staten bijvoorbeeld ongekend populair. Een thundershirt lijkt qua uitstraling op een labrador tuigje, maar werkt totaal anders. Hij oefent namelijk een zachte, constante druk uit op het lichaam van je labrador retriever vanaf het moment dat je hem zo’n shirt aantrekt. Dit zorgt ervoor dat hij zich gaat ontspannen, waardoor hij waarschijnlijk minder heftig reageert op harde knallen. Trek jij je labrador een thundershirt aan met oud en nieuw? Dan is hij hopelijk een stuk kalmer tijdens de jaarwisseling.

  Thundershirt

  Oefent zachte, constante druk uit | Heeft ontspannend effect | Ook geschikt voor stress-gerelateerd blaffen, onweer, reizen, dierenartsbezoeken en trainingen | Gemakkelijk in gebruik | Verkrijgbaar in verschillende maten

  Koop direct via

  Verblijf op een rustige plek

  Heb je de bovenstaande tips allemaal toegepast, maar blijft je labrador bang voor vuurwerk? Overweeg dan om tijdens de jaarwisseling op een rustige plek te verblijven. Boek bijvoorbeeld een huisje op een vakantiepark in een bos. De kans op vuurwerkoverlast is hier een stuk kleiner dan in een dorp of stad.

  Het is nog beter om op een vuurwerkvrij vakantiepark te verblijven. Op zo’n park is het namelijk verboden om vuurwerk af te spreken. Denk overigens niet dat ieder vakantiepark in de periode rond de jaarwisseling ook vuurwerkvrij is, want dat is niet het geval. Op – of in de buurt van – sommige parken wordt namelijk wel degelijk vuurwerk afgestoken. Kijk daarom goed of het om een vuurwerkvrije plek gaat voordat je boekt.

  Als je vuurwerk zelf hartstikke leuk vindt, zie je het misschien niet zitten om met oud en nieuw ergens anders te verblijven. Overweeg in dat geval om je hond ergens naartoe te brengen. Misschien zijn er wel familieleden of vrienden die in een rustige omgeving wonen en op je labrador willen passen. Je kunt eventueel ook op zoek gaan naar een goed labrador pension. Persoonlijk ben ik hier geen fan van met oud en nieuw, want je kunt je labrador niet in de gaten houden.

  Op deze afbeelding zie je de voorkant van het complete handboek voor de labardor retriever

  Hoe word ik het beste labrador-baasje?

  Dat lees je in Het Complete Handboek voor de Labrador van Jan Jacobs! Met ruim 25 jaar ervaring in het verzorgen en opvoeden van labrador retrievers is hij de aangewezen persoon om jou alles bij te brengen over dit hondenras.

  Koop je zijn e-book via de onderstaande knop? Dan profiteer je van 5 GRATIS bonussen!

  Koop Het Complete Handboek voor de Labrador

  Hoe zit het met Teddy?

  Teddy is geboren op 6 november en hij mocht 31 december het nest verlaten. In overleg met de fokker heb ik besloten om hem een dagje later op te halen. Niet omdat ik zelf oud en nieuw wilde vieren, maar omdat dit mij beter leek voor Teddy. De fokker woont buitenaf op een plek waar amper vuurwerk wordt afgestoken. Zelf woon ik in een wijk waar behoorlijk veel vuurwerk de lucht in gaat, waardoor ik het geen fijn idee vond om Teddy hier direct aan bloot te stellen.

  Het jaar erop was Teddy al ruim een jaar oud tijdens de jaarwisseling. Hij was niet echt bang aangelegd, waardoor ik verwachtte dat het wel goed zou gaan met vuurwerk. Dat was gelukkig ook het geval. Bij iedere knal liep Teddy – nieuwsgierig als hij is – naar het raam om naar buiten te kijken. Hij bleef rustig staan kijken naar het vuurwerk en liep weer weg bij het raam zodra het klaar was. Het leek wel alsof hij ervan genoot.

  Omdat ik niet zeker wist hoe Teddy zou reageren op vuurwerk, leek het me beter om de eerste jaarwisseling bij hem te blijven. Ik besloot om mensen bij mij thuis uit te nodigen. Zo kon ik het nieuwe jaar feestelijk inluiden en tegelijkertijd Teddy in de gaten houden. Dit bleek een schot in de roos, want Teddy genoot van alle aandacht en het spelen. Hij was ruim voor 12 uur helemaal uitgeteld, waardoor hij lekker lag te slapen en – volgens mij – weinig van het vuurwerk heeft meegekregen.

  De jaarwisseling erop is hij wel grotendeels alleen thuis geweest. Teddy kan heel goed alleen zijn, maar ik vond het toch wel wat spannend om hem alleen te laten met het vuurwerk. Daarom heb ik voor de zekerheid een camera opgehangen in de gang. Hierdoor kon ik hem op afstand in de gaten houden. Achteraf was dit niet echt nodig, want hij lag lekker te slapen in zijn mand en hield zich mooi rustig toen het nieuwe jaar werd ingeluid.

  Veelgestelde vragen over honden en vuurwerk

  Hoe laat je een hond wennen aan vuurwerk?

  Je laat een hond wennen aan vuurwerk door vuurwerkgeluiden af te spelen op je televisie, smartphone of tablet. Begin op een zacht volume en bouw het langzaam op. Laat je hond nooit wennen aan vuurwerk door dit in het bijzijn van hem af te steken, want dit vergroot zijn angst.

  Hoe kalmeer je je labrador bij vuurwerk?

  Wie zijn hond wil kalmeren bij vuurwerk, kan het beste proberen om hem af te leiden. Ga samen spelen, laat hem een hondenpuzzel oplossen of geef hem een gevulde Kong of lekker bot. Creëer bovendien een plek waar je hond zich veilig voelt, zodat hij zich terug kan trekken als er vuurwerk wordt afgestoken.

  Wat kan je je hond geven tegen vuurwerk?

  Je kunt je hond medicatie of supplementen geven tegen vuurwerk, maar ik raad je niet aan om zelf een ‘kalmeringsmiddel’ te kopen. Overleg hiervoor liever met je dierenarts. Als je labrador bang is voor vuurwerk, kan hij je medicijnen voorschrijven om hem te kalmeren.

  Hoe overstem je vuurwerkgeluid?

  Je kunt vuurwerkgeluiden overstemmen door de radio of televisie aan te zetten. Hierdoor hoort je labrador mogelijk niet meer dat er vuurwerk wordt afgestoken. Laat de radio en tv niet alleen aan als je thuis blijft op oudejaarsavond, maar doe dit ook als je weggaat.

  Zijn er vuurwerkvrije plekken voor honden?

  Ja, er zijn in Nederland verschillende vuurwerkvrije plekken voor honden. Zo zijn er bijvoorbeeld vuurwerkvrije vakantieparken. Op deze vakantieparken wordt geen vuurwerk afgestoken. Als je rond de jaarwisseling op zo’n park verblijft, bespaar jij je hond een hoop stress.

  Wat gebeurt er als je labrador schrikt van vuurwerk?

  Als je labrador schrikt van vuurwerk, kan hij wegrennen. Terwijl hij aan het rennen is, hoort hij de knallen niet meer of minder goed. Het gevolg hiervan is dat hij denkt dat wegrennen helpt als hij harde geluiden hoort. Hierdoor rent je labrador in de toekomst misschien vaker weg als hij schrikt van een hard geluid.

  Wat is een thundershirt?

  Een thundershirt is een hulpmiddel om je hond te kalmeren tegen onder meer harde geluiden, zoals vuurwerk. Doordat het shirt een zachte, constante druk uitoefent op het lichaam van je labrador, heeft het een ontspannend effect. Hierdoor ervaart je hond mogelijk minder stress tijdens de jaarwisseling.

  Blijf op de hoogte van alles over labradors!

  Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *