Een labrador zindelijk maken is iets wat behoorlijk veel tijd en moeite vergt. Omdat alles nieuw is voor een labrador pup, weet hij nog niet dat het de bedoeling is dat hij zijn behoeftes buiten moet doen. Hij laat ze gewoon lopen zodra hij moet, waardoor je op verschillende plekken in huis plasjes en poepjes tegen kan komen. Ben je al enige tijd bezig om je labrador zindelijk te maken, maar lukt het niet? Dan frustreert dit je vast en zeker. In de hoop je een handje te helpen, heb ik hier 10 tips op een rijtej gezet die van pas komen bij het zindelijk maken van een labrador retriever.
Inhoudsopgave
Boos worden en straffen werkt averechts
Doordat puppy’s een kleine blaas hebben en ze hun blaasspier nog niet goed kunnen controleren, plassen ze veel in vergelijking met een volwassen labrador retriever. Kijk er daarom niet raar van op als je pup zo nu en dan binnen plast. Daarbij komt dat puppy’s gewoonweg nog niet weten dat zij hun behoeftes buiten moeten doen, want ze zijn immers nog onzindelijk.
Heb je binnen een plasje of een poepje ontdekt? Dan heeft het geen zin om boos te worden op je pup of hem te straffen. Hij heeft namelijk geen idee waarom je boos wordt. Wanneer je toch boos wordt of je pup straft, kan je labrador bang worden voor jou en dat is niet wenselijk. Een angstige labrador retriever kan namelijk alleen nog maar vaker in huis plast en poept.
Er zijn mensen die hun labrador pup met zijn snuit in hun eigen plas of poep drukken wanneer hij binnen zijn behoeftes gedaan heeft. Je hebt misschien van anderen gehoord dat dit werkt, maar ik raad je niet aan om je labrador op deze manierzindelijk te maken. Het is vies en je labrador pup heeft bovendien geen idee waarom je hem dit aandoet.
Negeer ongelukjes
Wie een labrador pup heeft, moet in de eerste periode flink wat plasjes en poepjes opruimen in huis. Puppy’s doen hun behoeftes namelijk vaak zodra zij het ook maar aan voelen komen. Dit komt vooral doordat ze hier nog maar weinig tot geen controle over hebben.
Ben je weer op een plasje of poepje gestuit in huis? Dan heb je misschien de neiging om tegen je pup te schreeuwen of hem te straffen. Verstandig is dit niet, want je pup heeft geen idee waarom jij je ineens zo gedraagt. Negeer ongelukjes daarom liever en doe alsof er niets gebeurd is.
Maak de vloer goed schoon
Als je labrador pup weer eens in huis geplast of gepoept heeft, adviseer ik je om dit zo snel mogelijk op te ruimen. Doe je dit niet? Dan gaat het stinken. Je kunt de behoeftes van je pup bijvoorbeeld opruimen met een stukje keukenpapier. Vergeet niet om de vloer daarna grondig schoon te maken. Wanneer je dit niet doet, is de kans groot dat je pup zijn behoeftes de volgende keer weer op dezelfde plek doet. Zijn geur zit immers nog in de vloer.
Voor het schoonmaken van de vloer kun je vochtige doekjes gebruiken. Kies bij voorkeur voor doekjes waar een geur aan zit, zoals citroen. Hierdoor ruikt een pup niet meer waar hij zijn behoefte heeft gedaan. Je kunt ook allesreiniger met water mengen in een plantenspuit en dit op de plek spuiten waar je labrador geplast of gepoept heeft. Ga er vervolgens met een doekje overheen en de vloer is weer brandschoon.
Voordat je begint met opruimen is het verstandig om je pup even naar een andere ruimte te brengen, zoals de gang of de berging. Puppy’s vinden het namelijk maar wat spannend als je met een doekje over de vloer gaat. Uit enthousiasme kunnen ze opnieuw gaan plassen, waardoor je blijft schoonmaken. Bovendien maak je het voor hem interessant als hij in dezelfde ruimte mag blijven. Hij associeert binnen plassen of poepen dan met schoonmaken, waardoor hij zijn behoeftes misschien juist nog vaker binnen gaat doen.
Leg oude kranten op de vloer
Wil je je labrador zindelijk maken? Dan kun je hier oude kranten voor gebruiken. Een hond zal zijn behoeftes namelijk niet snel in zijn eigen nest doen. Omdat hij in het begin nog niet weet dat het hele huis zijn nest is, doe je er goed aan om meerdere kranten over de vloer te verspreiden. Je kunt er het beste een aantal bij elkaar leggen.
Als je pup op de kranten geplast of gepoept heeft, gooi je ze weg en leg je nieuwe neer. Je kunt eventueel een stukje van de krant waarop hij geplast heeft afscheuren en dit op de nieuwe kranten leggen. Je labrador retriever pup ruikt zo zijn eigen geur, waardoor de kans groot is dat hij zijn behoeftes de volgende keer opnieuw op de kranten doet.
Doet je pup zijn behoeftes eigenlijk alleen nog maar op de kranten? Dan kun je het aantal kranten op de vloer langzaam maar zeker terugbrengen. Op een gegeven moment ligt er geen enkele krant meer op de vloer, waardoor je pup zijn behoeftes waarschijnlijk ophoudt tot hij naar buiten gaat. Hij is immers gewend om op een krant te plassen en poepen en deze ligt er niet meer.
Gebruik trainingspads
Je kunt oude kranten gebruiken om je labrador zindelijk te maken, maar hier zit ook een nadeel aan. Krantenpapier is namelijk relatief dun, waardoor plas en (dunne) poep er vrij makkelijk doorheen loopt. Hierdoor belandt de urine en/of ontlasting van je labrador retriever uiteindelijk alsnog op de vloer. Dit voorkom je door trainingspads te gebruiken.
In vergelijking met oude kranten hebben trainigspads een aantal voordelen. Zo zijn ze gemaakt van absorberend materiaal en beschikken ze over een waterdichte onderlaag. Maak je gebruik van deze pads vor zindelijkheidstraining van je labrador? Dan hoef je niet bang te zijn dat de behoeftes van je pup door de pads heen trekken.
Een ander belangrijk verschil met oude kranten is dat trainingspads een geur bevatten die je hond aantrekt. Hierdoor is de kans een stuk groter dat hij zijn behoefte(s) keurig op de pads doet. Trainingspads zijn bovendien een stuk comfortabeler dan oude kranten. Als je labrador dit eenmaal ondervonden heeft, zal hij zijn behoefte(s) telkens op de trainingspads doen.
EasyPets trainingspads voor puppy’s 250 stuks
Houd je pup goed in de gaten
Wil je je labrador snel zindelijk maken? Dan is het belangrijk om hem goed in de gaten te houden. Aan de lichaamstaal van je labrador kun je vaak zien of hij moet. Wanneer je labrador lange tijd achtereen met zijn neus over de vloer loopt te snuffelen, is de kans groot dat hij moet plassen of poepen. Hij is dan namelijk op zoek naar een geschikte plek om zijn behoefte(s) te doen.
Wie denkt dat een labrador altijd snuffelt als hij moet, heeft het mis. Het krommen van de rug kan namelijk ook een teken zijn dat je labrador pup hoge nood heeft. Loopt hij rondjes en heeft hij hierbij zijn staart omhoog? Neem hem dan mee naar buiten, want de kans is groot dat hij moet plassen en/of poepen.
Til je pup op als hij begint te plassen of poepen
Als je labrador pup hurkt, ben je eigenlijk al te laat. Hij begint dan namelijk te plassen of poepen. Laat hem niet rustig zijn gang gaan, maar ren erop af en til je puppy op. Door de natuurlijke reflex van zijn lichaam houdt een hond zijn behoefte(s) op als je hem optilt. Neem hem mee naar buiten, zet hem neer en laat hem hier zijn behoefte(s) afmaken.
Je kunt ook naar je labrador pup schreeuwen of een keer in je handen klappen als je ziet dat hij zijn behoefte(s) doet. Puppy’s schrikken hier vaak van, waardoor ze automatisch stoppen met plassen of poepen. Neem hem ook nu mee naar buiten, want hij moet. Wanneer je er niet snel mee naar buiten gaat, maakt hij zijn behoefte(s) alsnog binnen af.
Zorg voor een vast ritme
Doordat een pup nog geen controle heeft over zijn blaas, kan hij in principe op ieder moment van de dag plassen. Toch zijn er bepaalde momenten waarop de kans groter is dat hij moet. Zo plassen puppy’s vaak nadat ze gegeten, geslapen of gespeeld hebben. Wil je voorkomen dat je labrador pup zijn behoeftes in huis doet? Neem hem op dit soort momenten dan mee naar buiten.
Het is sowieso handig om snel voor een vast ritme te zorgen. Als je labrador zindelijk is, wil je hem waarschijnlijk op vaste tijden uitlaten. Weet je nu al wanneer je je hond uit wilt laten als hij zindelijk is? Neem hem dan als pup op deze momenten al mee naar buiten, zodat hij hier alvast aan kan wennen.
Voor een zindelijke labrador is het vaak voldoende om 4 à 5 keer op een dag uitgelaten te worden. Verwacht alleen niet dat dit bij puppy’s ook het geval is. In het begin moet je misschien wel 12 keer per dag naar buiten om je labrador pup zindelijk te maken. Alhoewel er dan niet echt sprake is van een vast ritme, is het wel handig om hier naartoe te werken.
Beloon je pup als hij buiten plast en poept
Puppy’s begrijpen nog niet direct dat zij buiten hun behoeftes moeten doen. Gelukkig is dit iets wat je ze relatief makkelijk aanleert. Allereerst is het belangrijk dat je vaak naar buiten gaat met een pup. In dat geval is de kans namelijk groter dat je pup hier een plasje of poepje doet.
Om het voor je pup extra interessant te maken om buiten te plassen of te poepen, beloon je hem als hij hier zijn behoefte(s) doet. Prijs hem allereerst met je stem en geef hem daarnaast iets lekkers. Je pup leert zo dat hij beloond wordt als hij buiten plast en/of poept, waardoor hij dit de volgende keer misschien weer doet. Hij weet immers dat hier iets leuks en lekkers tegenover staat.
Heb je je labrador pup opgetild omdat hij binnen begon te plassen of poepen en maakt hij zijn behoefte buiten af? Beloon hem hier dan ook voor. Hij heeft zijn behoeftes weliswaar gedeeltelijk binnen gedaan, maar je moet de nadruk op het buiten plassen en poepen leggen. Dit doe je door hem een beloning te geven.
Maak gebruik van een bench om je labrador zindelijk te maken
De meeste mensen met een labrador pup hebben een bench. Dit is een uitstekend hulpmiddel bij zindelijkheidstraining van je hond. Wanneer je labrador regelmatig in de bench zit, ziet hij dit als zijn nest. Doordat een hond zijn behoeftes niet snel in zijn eigen nest doet, is de kans groot dat hij het ophoudt. In plaats van een bench kun je ook een puppyren gebruiken om je labrador zindelijk te maken.
Wil je een bench of puppyren inzetten bij de zindelijkheidstraining van je labrador? Zorg er dan voor dat dit een aangename plek is voor je hond. Leg in ieder geval een deken of hondenkussen op de bodem, zodat je labrador iets zachts heeft om op te liggen.
Als je net een labrador in huis hebt, is het niet verstandig om hem direct in de bench te stoppen. Doe je dit wel? Dan ontwikkelt je pup er mogelijk een angst voor. Daarom is het belangrijk je labrador aan de bench te laten wennen voordat je hem er lange tijd in ‘opsluit’. Beperk bovendien de tijd dat je pup alleen in de bench zit. Je kunt dit steeds iets verder uitbouwen, maar laat hem er in de eerste paar weken van zijn leven liever niet langer dan 30 minuten in zitten.
De meeste mensen laten een labrador pup ’s nachts in de bench slapen. Verwacht niet dat je pup het de hele nacht op kan houden, want daar is zijn blaas simpelweg nog te klein voor. Je kunt een wekker zetten om je hond halverwege de nacht uit te laten, maar je kunt ook wachten tot hij zich meldt. Als je pup zich nerveus gedraagt of begint te krabben aan de bodem van de bench, moet hij naar buiten. Blijf in dat geval niet nog even liggen, want dan doet hij zijn behoeftes mogelijk alsnog in de bench.
Hoe lang duurt een labrador zindelijk maken?
Omdat het nogal frustrerend is als een hond veel in huis plast en poept, wil je je labrador snel zindelijk maken. Verwacht alleen niet dat je labrador van de ene op de andere dag ineens door heeft dat hij zijn behoeftes buiten moet doen in plaats van binnen.
Heb je al een paar weken een labrador pup in huis? Dan merk je misschien al wel dat hij veel minder vaak in huis plast en poept dan in het begin. Je bent dan op de goede weg, maar juich niet te vroeg. Een labrador zindelijk maken duurt in de meeste gevallen zo’n zes maanden.
Hoe ging het bij mij?
Doordat Teddy een pup was toen hij hier in huis kwam, moest ik mijn labrador nog zindelijk maken. Ik probeerde hem zo goed mogelijk in de gaten te houden, maar verloor hem soms toch uit het oog als hij van de kamer naar de keuken liep. Als ik een tijdje niets hoorde, wist ik eigenlijk al hoe laat het was. Toen ik ging kijken wat hij aan het doen was, bleek vaak dat hij binnen geplast of gepoept had.
Om hem wat beter in de gaten te kunnen houden, leek het me een goed idee om een afscheiding te maken. Aangezien ik net verhuisd was, besloot ik hier verhuisdozen voor te gebruiken. Teddy had al snel in de gaten dat hij deze vrij makkelijk aan de kant kon drukken. Nadat ik stenen op de bodem van de dozen gelegd had, kreeg hij er geen beweging meer in.
Als ik zelf op de bank zat en Teddy wat onrustig rondliep, wist ik eigenlijk al hoe laat het was. Ik liep snel naar hem toe en tilde hem op. Soms was ik (net) te laat, maar vaak ook precies op tijd. Met Teddy op mijn armen snelde ik naar de achtertuin en daar zette ik hem neer. Na een korte zoektocht naar een goed plekje begon hij te plassen of te poepen. Dit vergt flink wat doorzettingsvermogen, maar ik kan je uit ervaring vertellen dat het uiteindelijk loont. Het zindelijk maken van mijn labrador heeft al met al zo’n vijf maanden geduurd.
Blijf op de hoogte van alles over labradors!
Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.