Hoe zwaar wordt een labrador?

Alles wat je moet weten over het gewicht van labrador retrievers

Gemiddelde leestijd: 23 minuten

Veel mensen die overwegen om een labrador te kopen, willen eerst weten hoe zwaar een labrador wordt. Logisch, want het is belangrijk dat je fatsoenlijk met je hond kunt lopen. Je wilt immers niet dat het lijkt alsof je hond jou uitlaat in plaats van andersom. Het is alleen niet mogelijk om je precies te vertellen hoe zwaar een labrador wordt. De ene hond van dit ras kan namelijk (veel) zwaarder worden dan de andere.

Ondanks het verschil in gewicht, snap ik dat je benieuwd bent naar het gewicht van een labrador retriever. Daarom probeer ik je er in dit artikel een zo goed mogelijk beeld van te schetsen. Ik heb onder meer een overzicht gemaakt met het gemiddelde gewicht van labrador reutjes en teefjes. Daarnaast noem ik factoren die het gewicht van een labrador kunnen beïnvloeden en vertel ik je wanneer een labrador te zwaar en te licht is. Tot slot besteed ik nog aandacht aan het wegen van je hond en geef ik je tips om je labrador op gezond gewicht te houden.

  Labrador gewicht hangt af van geslacht

  Voordat ik verder inga op hoe zwaar een labrador wordt, moet je eerst weten dat het gewicht voor een groot deel afhangt van het geslacht van je hond. Over het algemeen weegt een labrador reutje aanzienlijk meer dan een labrador teefje. Reutjes zijn namelijk een stuk grover gebouwd dan teefjes. Hierdoor kan er wel 10 kilo verschil zitten in het gewicht van een labrador reutje en teefje.

  Denk overigens niet dat een labrador teefje altijd veel minder weegt dan een reutje, want dat is niet het geval. Soms is het verschil in gewicht maar een paar kilo. Het kan zelfs voorkomen dat een labrador teefje zwaarder wordt dan een reutje.

  Hoeveel weegt labrador puppy?

  Op deze afbeelding zie je een bruine labrador met een gezond gewicht

  Net als puppy’s van andere hondenrassen zijn ook labrador puppy’s klein van stuk. Vlak na de geboorte kun je een labrador pup makkelijk op één hand dragen, maar hier komt snel verandering in. Labrador retrievers groeien in de eerste weken van hun leven namelijk ontzettend hard. Dit is zowel bij reutjes als teefjes het geval.

  Een labrador reutje weegt gemiddeld al tussen de 5,9 en 7,5 kilo als hij nog maar twee maanden oud is. Teefjes zijn over het algemeen iets lichter. Zij wegen op deze leeftijd gemiddeld tussen de 5,4 en 6,5 kilo. Let op: het gaat hier om een gemiddelde. Doordat iedere labrador anders is, kan het gewicht per pup van dit ras verschillen.

  Labrador gewicht tabel

  Ik hoop dat het je inmiddels duidelijk is geworden dat het gewicht van iedere labrador anders is. Dit maakt het er misschien niet makkelijker op om in te schatten of een labrador retriever de beste hond voor jou is. Daarom heb ik mij wat meer in het gewicht van dit hondenras verdiept. Hierdoor kan ik je een redelijk goede inschatting geven van hoe zwaar een labrador wordt. Omdat het geslag van invloed is op het gewicht van een labrador, heb ik onderscheid gemaakt tussen reutjes en teefjes.

  Hoe zwaar wordt een labrador reutje?

  Omdat labrador reutjes grover gebouwd zijn dan teefjes, zijn ze meestal ook (iets) zwaarder. Wil je een labrador reutje kopen, maar ben je benieuwd hoe zwaar hij wordt? Werp dan eens een blik op de onderstaande tabel. Hierin zie je wat het onder- en bovengemiddelde gewicht van labrador reutjes in kilo’s is tot de leeftijd van 1,5 jaar (18 maanden).

  LeeftijdOndergemiddeld gewicht (kg)Bovengemiddeld gewicht (kg)
  2 maanden5,97,5
  3 maanden10,3512,5
  4 maanden14,117
  5 maanden17,120,8
  6 maanden19,4523,4
  7 maanden21,124,9
  8 maanden22,4526,2
  9 maanden23,627,9
  10 maanden24,6529,2
  11 maanden25,4530,2
  12 maanden26,231,7
  13 maanden26,9532,2
  14 maanden27,833,5
  15 maanden28,7534
  16 maanden2934,8
  17 maanden2935,6
  18 maanden2936
  Gewicht labrador reu per maand in kilo’s

  Hoe zwaar wordt een labrador teefje?

  Als je een labrador reutje te zwaar vindt, gaat je voorkeur misschien uit naar een teefje. De vrouwtjes van dit hondenras zijn lichter van gewicht, maar vaak is het verschil te verwaarlozen. Om dit duidelijk te maken, heb ik ook voor je uitgezocht hoe zwaar een labrador teefje wordt. Ook hier gaat het om het onder- en bovengemiddelde gewicht in kilo’s tot de leeftijd van 1,5 jaar (18 maanden).

  LeeftijdOndergemiddeld gewicht (kg)Bovengemiddeld gewicht (kg)
  2 maanden5,46,5
  3 maanden911,2
  4 maanden12,415,5
  5 maanden15,218,8
  6 maanden17,421,2
  7 maanden1922,9
  8 maanden20,324,3
  9 maanden21,325,6
  10 maanden22,226,7
  11 maanden22,827,8
  12 maanden23,328,7
  13 maanden23,729,4
  14 maanden24,130,2
  15 maanden24,531
  16 maanden2532
  17 maanden2532
  18 maanden2532
  Gewicht labrador teef per maand in kilo’s

  Factoren die het gewicht van een labrador kunnen beïnvloeden

  Veel labrador-baasjes denken dat het gewicht van een labrador alleen beïnvloed wordt door voeding en beweging. Dit zijn inderdaad twee belangrijke factoren, maar ouders, grootte, lijn en castratie kunnen hier ook een rol in spelen. Hieronder geef ik bij iedere factor tekst en uitleg.

  • Voeding
   Ik begin direct met één van de belangrijkste factoren, namelijk labrador voeding. Als jij je labrador retriever te veel te eten geeft, komt hij aan. Krijgt hij weinig te eten? Dan valt hij juist af. Naast de hoeveelheid eten kan ook de samenstelling van voer invloed hebben op het gewicht van een labrador.
  • Beweging
   Net als voeding is ook beweging van invloed is op het gewicht van een labrador. Beweegt je labrador weinig? Dan is de kans groot dat hij in de buurt zit van het bovengemiddelde gewicht of zelfs meer weegt. Wie zijn labrador op normaal gewicht wil houden, moet meermaals per dag zijn labrador uitlaten. Loop niet alleen maar kleine stukjes, maar wandel ook eens iets verder. Je labrador verbrandt dan meer calorieën en kan bovendien zijn energie kwijt. Tijdens de wandeling kun jij je labrador laten zwemmen. Doordat hij tijdens het zwemmen zijn hele lichaam gebruikt, verbrandt hij veel calorieën.
  • Ouders
   Je verwacht het misschien niet, maar ook de ouders van een labrador hebben invloed op zijn gewicht. Zijn zowel de vader- als moederhond allebei grof gebouwd? Dan zijn puppy’s vaak ook zwaarder dan gemiddeld. Het gewicht van een labrador retriever is namelijk deels erfelijk bepaald. Is de vader groot, maar de moeder klein? Dan is het afwachten hoe zwaar je labrador wordt.  
  • Grootte
   Een vierde factor die van invloed is op het gewicht van een labrador, is de grootte van de hond. Over het algemeen geldt: hoe groter de hond, des te zwaarder hij is. Daarom is het ook handig om te weten hoe groot een labrador wordt. Reutjes worden doorgaans groter dan teefjes, maar niet elk labrador reutje of teefje wordt even groot. Zo wordt een labrador met grote ouders zelf waarschijnlijk ook groot, terwijl een labrador met kleine ouders vaak wat kleiner blijft.
  • Lijn
   Binnen het hondenras labrador retriever wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten lijnen: de showlijn (Engelse labrador) en de jachtlijn (Amerikaanse labrador). Dit kan van invloed zijn op hoe zwaar een labrador wordt. Labradors die gefokt worden voor shows wegen doorgaans meer dan soortgenoten die gefokt zijn voor de jacht.
  • Castratie
   Tot slot kan castratie ook invloed hebben op het gewicht van een labrador. Als jij je labrador laat castreren, treden er namelijk hormonale veranderingen op in zijn lichaam. Het gevolg hiervan is dat hij vaak zwaarder wordt. Daarom ben je na een castratie vaak genoodzaakt om over te stappen naar ander voer. Misschien moet je labrador zelfs wel meer bewegen.
  Op deze afbeelding zie je de voorkant van het complete handboek voor de labardor retriever

  Hoe word ik het beste labrador-baasje?

  Dat lees je in Het Complete Handboek voor de Labrador van Jan Jacobs! Met ruim 25 jaar ervaring in het verzorgen en opvoeden van labrador retrievers is hij de aangewezen persoon om jou alles bij te brengen over dit hondenras.

  Koop je zijn e-book via de onderstaande knop? Dan profiteer je van 5 GRATIS bonussen!

  Koop Het Complete Handboek voor de Labrador

  Wanneer is een labrador te zwaar?

  Labrador retrievers hebben aanleg voor overgewicht. Vandaar dat het vaak voorkomt dat honden van dit ras te zwaar zijn. Het probleem is alleen dat veel labrador-baasjes niet weten wanneer een labrador te zwaar is. Gelukkig kun je dit makkelijk achterhalen. Ga maar eens met je vingers langs zijn ribbenkast. Als je naast zijn ribben ook een dikke(re) vetlaag voelt, is je labrador waarschijnlijk te zwaar. Dit is ook het geval als er een vetlaag bij de staartaanzet en op de ruggengraat zit. Om te bepalen of je labrador te zwaar is, kun jij je hond ook van bovenaf bekijken. Zie je geen duidelijke taille meer bij zijn achterpoten? Dan heeft je labrador overgewicht.

  Naast overgewicht kan een labrador ook obesitas krijgen. In dat geval kun je de ribben van je labrador niet of nauwelijks meer voelen. Er zit dan bovendien veel vet opgehoopt rondom de wervelkolom en bij het begin van de staart van een labrador. Zit er zelfs (veel) vet bij de borst, nek en poten? Dan lijdt je labrador waarschijnlijk al een tijdje aan obesitas. In dat geval raad ik je aan om eens met hem naar de dierenarts te gaan. Hij kan je helpen om je labrador weer op normaal gewicht te brengen.

  Gevolgen van overgewicht bij labrador

  Op deze afbeelding zie je grafieken met het gewicht van labrador reutjes en teefjes

  Lijdt je labrador aan obesitas? Dan wordt het tijd om hier iets aan te doen. Een labrador die te zwaar is, kan hier namelijk een aantal vervelende gevolgen van ondervinden. Zo heeft hij waarschijnlijk moeite met bewegen doordat vet zich heeft opgehoopt in verschillende delen van zijn lichaam. Je kunt dan alleen nog maar kleine stukjes met hem lopen en dat zorgt ervoor dat zijn gewicht alsmaar verder toeneemt.

  Labradors met overgewicht kunnen bovendien te maken krijgen met gewrichtsproblemen. Niet gek, want de gewrichten van je viervoeter moeten meer kilo’s dragen naarmate zijn lichaamsgewicht toeneemt. Hierdoor is de kans een stuk groter dat je labrador artrose of een heupdysplasie krijgt als hij overgewicht heeft. In het ergste geval kan je labrador zelfs overlijden als hij te zwaar is.

  Laat je labrador afvallen

  Vind jij je labrador te zwaar? Of hoor je van mensen in je omgeving dat je hond de laatste tijd flink gegroeid is in de breedte? Dan wordt het de hoogste tijd om hier iets aan te doen. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt om je labrador weer op een gezond gewicht te krijgen. Begin liever vandaag dan morgen met afvallen.

  Wie zijn labrador af wil laten vallen, geeft hem waarschijnlijk minder eten. Dit is inderdaad handig als je labrador moet afvallen, maar beperk je niet alleen tot het geven van minder voer. Als jij je labrador meer laat bewegen, versnel je het afvalproces namelijk. Je hond krijgt dan niet alleen minder calorieën binnen, maar verbrandt er ook (veel) meer dan voorheen. Houd je dit een tijdje vol? Dan ga je ongetwijfeld resultaat zien.

  Wanneer is een labrador te dun?

  Je verwacht misschien niet direct dat een labrador te dun kan zijn, maar dat is wel degelijk het geval. Net als bij overgewicht kun je dit zelf constateren. Bekijk je labrador maar eens van een afstandje. Zie je de ribben, bekken en/of botten van je hond en loopt zijn buik sterk omhoog achter de ribben? Dan is hij te mager.

  Sommige labrador-baasjes denken dat hun viervoeter een gezond gewicht heeft als de ribben, bekken en/of botten niet zichtbaar zijn. Helaas kan je labrador toch een ondergemiddeld gewicht hebben. Ga daarom ook altijd even met je handen over zijn buik en rug heen. Als je amper vet en spieren voelt, is je labrador te dun.

  Normaal gewicht labrador

  Je weet inmiddels wanneer een labrador te zwaar en te dun is, maar nog niet wat een normaal gewicht voor labrador retrievers is. Je labrador is gezond als de ribben niet zichtbaar zijn, maar je ze wel kunt voelen. Er mag best een vetlaagje overheen zitten, maar deze mag niet te dik zijn. Daarnaast is de taille van een gezonde labrador retriever altijd zichtbaar van een afstandje. Zijn buik loopt bovendien iets op aan de achterkant van de ribbenkast.

  Hoe weeg ik een labrador retriever?

  Sommige mensen halen allerlei capriolen uit om thuis hun labrador te wegen. Zo probeer jij je viervoeter misschien op te tillen en ga je vervolgens samen met hem op de weegschaal staan. Je krijgt zo weliswaar een idee van hoe zwaar je labrador is, maar ik raad je af om deze aanpak te hanteren. De meeste labrador retrievers vinden het namelijk niet prettig om opgetild te worden. Probeer je het toch? Kijk er dan niet van op als je labrador bijt. Bovendien kan het een hele kluif zijn om een labrador op te tillen. Honden van dit ras wegen namelijk al snel een kilo of 30.

  Wie benieuwd is hoeveel zijn labrador weegt, kan hem het beste meenemen naar een dierenwinkel of langsgaan bij de dierenarts. Hier vind je vaak een grote weegschaal speciaal voor (huis)dieren waar je gratis gebruik van kunt maken. Als je labrador hier niet uit zichzelf op gaat staan, probeer je hem te lokken met iets lekkers. Probeer hem even stil te laten staan op de weegschaal, zodat je een goed beeld krijgt van het gewicht van je labrador. Je weet zo wat je labrador weegt zonder dat jij je hond een pijnlijke of vervelende ervaring bezorgt.

  Tips om je labrador op gezond gewicht te houden

  Als je een labrador hebt, kun jij je al snel geen leven zonder meer voorstellen. Daarom wil je zo lang mogelijk van je viervoeter kunnen genieten. Reden genoeg om je labrador op een gezond gewicht te houden, want hierdoor kun je zijn levensduur verlengen. Om je een handje te helpen, heb ik hier 8 tips om je labrador op een normaal gewicht te houden voor je op een rijtje gezet.

  Op deze afbeelding zie je een labrador die een tussendoortje krijgt
  1. Weet wat je hond weegt
   Je kunt vaak zien en voelen of je labrador een gezond gewicht heeft, maar het is beter om hem zo nu en dan te wegen. Je kunt in dat geval direct actie ondernemen als blijkt dat hij te veel of te weinig weegt. Noteer eventueel in je telefoon of een notitieboekje hoeveel je labrador weegt en schrijf de datum waarop je hem gewogen hebt erbij. Je kunt zo in een oogopslag zien hoe het gewicht van je labrador zich ontwikkelt.
  2. Kies de juiste voeding
   Het lijkt vanzelfsprekend dat jij je labrador de juiste voeding geeft, maar helaas gebeurt dit lang niet altijd. Zo kiezen veel labrador-baasjes bijvoorbeeld voor het goedkoopste voer. Laat je nooit leiden door de prijs, maar kijk liever naar de samenstelling. Het is namelijk belangrijk dat je labrador retriever de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.

   Ben je nog op zoek naar labrador voer? Kies dan voor voer waarvan je hond een verzadigd gevoel krijgt. Zijn drang naar eten zal hierdoor afnemen, want hij heeft minder honger. Als je labrador te zwaar is, kun je eventueel overstappen op dieetvoeding voor honden.
  3. Weeg voer af
   In het begin weeg je het voer van je labrador waarschijnlijk keurig af, maar bij veel mensen verwatert dit na verloop van tijd. Zonde, want hierdoor kan je labrador retriever te zwaar worden. Je geeft hem namelijk al snel te veel voer. Dit voorkom je door zijn voer telkens af te wegen. Er is een speciale voerlepel met weegschaal te koop, maar zelf gebruik ik een simpele keukenweegschaal om het voer van Teddy af te wegen.

   Hoeveel voer je labrador per dag mag hebben, staat vaak op de verpakking. Let op: het gaat hier om een indicatie. Houd hier daarom niet te veel aan vast, maar kijk bijvoorbeeld ook naar de mate van beweging. Honden die veel bewegen hebben over het algemeen meer voer nodig dan honden die weinig bewegen.
  4. Geef niet te veel tussendoortjes
   Veel mensen geven hun labrador dagelijks tussendoortjes. Hier is op zich niets mis mee, maar besef je goed dat je labrador hierdoor sneller groeit in de breedte. De meeste tussendoortjes bevatten namelijk flink wat calorieën. Als je labrador dag in dag uit veel calorieën binnenkrijgt, is de kans groot dat hij alsmaar zwaarder en zwaarder wordt.

   Wil jij je labrador tussendoortjes blijven geven zonder dat hij te zwaar wordt? Dan raad ik je aan om hem iedere dag wat minder voer te geven. Je compenseert op deze manier de extra calorieën die hij binnenkrijgt door tussendoortjes. Daarnaast kun je gezonde hondensnacks kopen. Deze bevatten minder calorieën, waardoor het effect ervan op het gewicht van je labrador kleiner is.
  5. Laat je labrador niet mee-eten
   Labrador retrievers zijn gek op eten. Vandaar dat ze vaak bij je in de buurt zijn als jij iets aan het eten bent. Zo liggen ze bijvoorbeeld vaak onder tafel tijdens het avondeten. Krijg jij je bord niet helemaal leeg en vind je het zonde om eten weg te gooien? Dan mag je labrador de restjes misschien van je bord eten of likken. Wie zijn labrador op een gezond gewicht wil houden, kan dit beter niet doen. Je labrador kan namelijk dik worden als jij hem mee laat eten.

   Er zit nog een ander risico aan als jij je labrador mee laat eten. Veel ingrediënten die wij gebruiken in onze maaltijden zijn namelijk slecht voor honden. Ui, prei, bieslook en knoflook zijn hier voorbeelden van. Wil jij je hond toch mee laten eten? Zorg er dan voor dat je weet wat een labrador wel en niet mag eten voordat je hem iets geeft.
  6. Zorg voor een vast ritme
   Krijgt je labrador doordeweeks al om 06.00 uur zijn voer, maar in het weekend pas om 08.30 uur? Dan is de kans op overgewicht groter dan wanneer je hem telkens op dezelfde tijd voert. Honden hebben namelijk baat bij regelmaat in hun leven. Daarom raad ik je aan om je labrador zoveel mogelijk op vaste tijden eten te geven. Af en toe een keer iets eerder of later kan uiteraard geen kwaad, maar probeer zo weinig mogelijk af te wijken van de dagelijkse routines. Deze aanpak maakt het een stuk makkelijker om je labrador op een normaal gewicht te houden.
  7. Beweeg voldoende
   Het spreekt voor zich dat je labrador voldoende moet bewegen als hij op een gezond gewicht wil blijven. Loop je alleen even naar de groenstrook zodat hij zijn behoeftes kan doen en ga je dan weer terug naar huis? Dan is de kans groot dat je labrador te zwaar wordt. Hij beweegt dan niet voldoende. Wandel daarom minimaal één keer per dag een groot stuk met hem. Daarnaast kan het geen kwaad om met hem te spelen. Door achter een bal of touw aan te rennen, houd jij je hond ook in beweging en verbrandt hij meer calorieën.
  8. Gebruik een anti-schrokbak
   Als je brokken in de voerbak van je labrador doet, heeft hij deze binnen de kortste keren leeg. Veel honden van dit ras schrokken hun voer namelijk naar binnen, waardoor brokken vaak in hun geheel doorgeslikt worden. Dit zorgt ervoor dat je labrador minder lang een verzadigd gevoel heeft, waardoor het lastiger is om hem op een gezond gewicht te houden.

   Wil jij je labrador schrokken afleren? Dan kun je een anti-schrokbak kopen. Doordat zo’n bak voorzien is van ‘obstakels’, moet je labrador meer moeite doen om zijn voer te pakken te krijgen. Hij eet hierdoor rustiger en bijt zijn brokken vaker kapot. Dit resulteert in een verzadigd gevoel. In plaats van een anti-schrokbak kun je ook een snuffelmat voor je labrador gebruiken. Zelf strooi ik de brokken van Teddy op dagen dat het mooi weer is soms uit in het gras in de achtertuin. Hierdoor eet hij minder snel en bovendien wordt hij er mentaal moe door.

  Blijf op de hoogte van alles over labradors!

  Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *