Je hebt vast weleens honden zien zwemmen in een kanaal, sloot, meer, vijver, rivier of de zee. Maar hoe zit het met labrador retrievers? Kan dit hondenras eigenlijk zwemmen? Ja, een labrador kan zwemmen. En goed ook! Ze behoren zelfs tot de hondenrassen die het beste kunnen zwemmen. Vandaar dat ze vaak niets liever willen dan een duik nemen zodra ze water zien of ruiken. Er zijn overigens uitzonderingen, want niet iedere labrador houdt van zwemmen. In deze tekst zet ik de belangrijkste zaken met betrekking tot zwemmen en labrador retrievers voor je op een rijtje.
Inhoudsopgave
Vanaf welke leeftijd kan een labrador zwemmen?
Heb je sinds kort een labrador in huis? Laat hem dan niet direct in het water als je een rondje met hem wandelt, want de zwemvliezen van een labrador pup moeten nog groeien. Als deze nog niet volgroeid zijn, kan je hond zich niet goed voortbewegen in het water en gaat hij telkens kopje-onder. Een moment van onoplettendheid kan er al voor zorgen dat je labrador verdrinkt en dat wil je voorkomen. Daarom is het verstandig om je labrador pup in ieder geval de eerste 3 maanden van zijn leven weg te houden bij het water.

Als je labrador pup inmiddels drie maanden oud is, is het niet slim om direct met hem naar het kanaal of de zee te gaan. De kans is niet groot dat hij erin gaat, want water is (nog) vreemd voor hem. Laat hem daarom altijd eerst wennen aan water. Dit kun je bijvoorbeeld doen door in de tuin een badje neer te zetten met een klein laagje water. Gaat je hond hier niet direct in? Gooi dan eens iets lekkers in het water. Mogelijk verleid je hem zo toch om met zijn poten in het water te gaan staan. Je kunt je labrador ook meenemen naar een ondiepe waterpartij waarin hij kan staan.
Zodra je pup gewend is aan water, kun je hem meenemen naar een waterpartij. Ga in het begin alleen naar een plek waar je hond makkelijk in en uit het water kan lopen. Kies bij voorkeur een plek waar de grond schuin afloopt en waar geen stenen of andere obstakels op de bodem liggen. Zo kan je labrador zelf bepalen hoe ver hij in het water gaat en is de kans op verwondingen minimaal. Is je hond nog wat terughoudend? Moedig hem dan aan om het water in te gaan. Zodra hij de drempel eenmaal over is, vindt hij het vast geweldig.
Wanneer jij je labrador op jonge leeftijd geen kennis hebt laten maken met water, houdt hij hier misschien niet van. Gelukkig is het ook mogelijk om een volwassen labrador te leren zwemmen. Dit kost je alleen wel wat meer tijd dan bij een puppy. Je kunt het beste het proces voor een labrador pup doorlopen zoals ik hierboven al omschreef. Laat je volwassen labrador eerst kennismaken met water op een voor hem vertrouwde plek en neem hem dan pas mee naar een waterpartij.
Labrador leren zwemmen
Gaat je labrador wel in een badje met een laagje water staan, maar durft hij niet in het kanaal of de zee? Neem dan eens een bal of een stok mee. Gooi het voorwerp eerst dicht bij de waterkant en laat je hond hem pakken. Vervolgens gooi je de bal of stok steeds iets verder, waardoor je labrador dieper het water in moet om hem te pakken. Op een gegeven moment komt de hond op het punt dat hij niet meer kan staan en moet gaan zwemmen. Laat je viervoeter altijd eerst aangelijnd het water in gaan voordat je hem los laat zwemmen. Op deze manier kun je hem naar de kant trekken als hij bijvoorbeeld telkens kopje-onder gaat.
Is zwemmen goed voor een labrador?
Zwemmen is een goede manier om spieren op te bouwen. Dit geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor honden. Laat jij je labrador regelmatig in het water? Dan verklein je bovendien de kans dat je labrador artrose krijgt. Extra bijkomstigheid is dat de bloedcirculatie van je hond verbetert als je hem regelmatig laat zwemmen.
Kan je labrador zwemmen? Geef hem op warme zomerdagen dan de kans om een duik te nemen. Door zijn vacht heeft een labrador het al snel warm en het water kan dan voor verkoeling zorgen. Je verkleint zo de kans dat je labrador oververhit raakt. Het koele(re) water zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur van je labrador daalt.

Hoelang mag een labrador zwemmen?
Veel mensen vragen zich af hoelang een labrador mag zwemmen. Sommige labrador-baasjes denken dat hun hond het zelf aangeeft als hij moe is of geen zin meer heeft, maar bij honden van dit ras is dit niet het geval. De meeste labrador retrievers kennen geen rem, waardoor ze maar blijven gaan. Moet je nog een stuk naar huis lopen? Laat hem dan maximaal 25 minuten zwemmen. Je labrador put zichzelf dan niet volledig uit, waardoor hij nog voldoende energie heeft om naar huis te lopen. Hierdoor voorkom je dat je hem het laatste stukje naar huis moet dragen.
Pas op met (te) koud water
Zwemmen is gezond voor je labrador, maar je moet wel oppassen met (te) koud water. Laat je labrador in de herfst en winter daarom niet langer dan 10 minuten zwemmen. Doe je dit wel? Dan kan hij onderkoeld raken. Je hond gaat dan rillen en heeft een lage hartslag. In het ergste geval kan je labrador zelfs in coma raken en overlijden als gevolg van onderkoeling. Reden genoeg om hem nooit langer dan 10 minuten in koud water te laten zwemmen. Omdat ik het risico liever niet loop, laat ik mijn labrador Teddy alleen in de lente en zomer zwemmen.
Houd altijd een oogje in het zeil
Ondanks dat labrador retrievers zich vaak prima redden in het water, is dit geen vrijbrief om niet op hem te letten als hij aan het zwemmen is. Niet iedere hond blijft namelijk dicht bij de kant. Door je hond in de gaten te houden terwijl hij aan het zwemmen is, kun je direct in actie komen als het niet goed gaat. Vertrouw je het niet om je hond los in het water te laten? Koop dan een lange lijn, zodat je vanaf de kant controle over hem houdt.

Hoe word ik het beste labrador-baasje?
Dat lees je in Het Complete Handboek voor de Labrador van Jan Jacobs! Met ruim 25 jaar ervaring in het verzorgen en opvoeden van labrador retrievers is hij de aangewezen persoon om jou alles bij te brengen over dit hondenras.
Koop je zijn e-book via de onderstaande knop? Dan profiteer je van 5 GRATIS bonussen!
Waar laat ik mijn labrador zwemmen?

Nederland heeft voldoende water, waardoor er eigenlijk altijd wel een plek in de buurt is waar je labrador kan zwemmen. Toch is het niet verstandig om hem een duik te laten nemen in iedere waterpartij. Pas vooral op bij stilstaand water, want hier kan in de zomermaanden blauwalg ontstaan. Als je labrador hiermee in aanraking komt, kan hij behoorlijk ziek worden en diarree krijgen. Gelukkig kun je op Zwemwater.nl controleren waar er allemaal melding is gemaakt van blauwalg. Houd daarnaast je ogen goed open. Bij blauwalg drijft er vaak een heldergroene, helderblauwe of groenblauwe laag op het water. Twijfel je? Laat je labrador dan liever niet zwemmen.
Wil jij je labrador in de zomer laten zwemmen in zee? Zoek dan eerst uit of honden los mogen lopen op het strand. Op veel stranden in Nederland moeten honden van mei tot oktober verplicht aangelijnd zijn. Je labrador kan weliswaar het water in, maar heeft wel minder vrijheid. Gelukkig zijn er ook (honden)stranden waar je labrador het hele jaar los mag lopen. Je vindt deze stranden onder meer in Kijkduin, Noordwijk, Wassenaar, IJmuiden en op Texel en Schiermonnikoog.
Blijf op de hoogte van alles over labradors!
Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.
