Labrador kussen kopen? Zo vind je de beste!

Een handig overzicht mét tips om het beste kussen voor je labrador retriever te vinden

Gemiddelde leestijd: 22 minuten

Labrador retrievers vinden het heerlijk om hun eigen plekje te hebben. Als je labrador nog een pup is, gebruik je hier waarschijnlijk een bench voor. Is je hond al wat groter en weigert hij nog in de bench te slapen? Of is deze gewoonweg te klein geworden? Dan wordt het tijd om een labrador kussen te kopen. Door het grote aanbod is het alleen niet makkelijk om een hondenkussen te kiezen. Daarom help ik je hier een handje bij. Je vindt hier niet alleen een handig overzicht met labrador kussens, maar ook tips om zelf het beste labrador kussen te vinden.

  Beste labrador kussen overzicht

  Hondenkussen labrador op de groei kopen

  Op deze afbeelding zie je een blonde labrador die op de bank ligt

  Is je labrador nog niet volgroeid? Dan vind je het misschien lastig om een labrador kussen te kopen. Logisch, want je labrador groeit de komende tijd mogelijk nog flink. Koop je een relatief klein kussen? Dan is de kans aanwezig dat je labrador hier binnen afzienbare tijd te groot voor is. In dat geval kun je je zoektocht naar een hondenkussen weer van voren af aan beginnen.

  Uiteraard wil je voorkomen dat je om de haverklap een nieuw kussen moet kopen. Koop een labrador matras daarom op de groei. Het kussen is nu misschien nog (veel) te groot, maar na een paar maanden hangt de vlag er waarschijnlijk heel anders bij. Doordat je labrador in de eerste maanden van zijn leven flink groeit, past hij straks misschien nog maar net op zijn kussen.

  Voordat je een labrador kussen koopt, is het handig om te weten hoe groot een labrador wordt. De gemiddelde labrador retriever wordt maximaal 62 centimeter hoog. Een kussen van 65 centimeter breed moet in principe volstaan. Naast de breedte speelt ook de lengte een rol. Je wilt immers wel dat je labrador lekker languit kan liggen op zijn kussen. Koop daarom bij voorkeur een kussen van 90 tot 100 centimeter lang.

  Voor een labrador pup is het niet altijd verstandig om een kussen op de groei te kopen. Doe je dit wel? Dan is het kussen waarschijnlijk veel groter dan je pup en dat kan hem beangstigen. Wanneer je labrador bang is voor zijn grote kussen, wil hij er misschien niet op liggen. In dat geval heb je het labrador kussen mogelijk voor niets gekocht en dat is zonde.

  Zo kies je de juiste maat hondenkussen voor een labrador

  Op deze afbeelding zie je mijn labrador Teddy op zijn kussen liggen

  Wie een hondenkussen voor een labrador wil kopen, kan de gemiddelde grootte van dit hondenras als uitgangspunt nemen. Besef je wel dat je hierdoor niet altijd het beste labrador kussen vindt, want iedere labrador retriever is anders.

  Om te voorkomen dat je een te klein of te groot hondenkussen voor je labrador koopt, is het verstandig je hond op te meten. Wat de juiste breedte van het kussen is, achterhaal je met behulp van de schofthoogte. Dit is de afstand van de grond tot de bovenkant van de wervelkolom. Is de schofthoogte van je labrador 55 centimeter? Koop dan liever geen kussen van 55 centimeter breed, maar tel 5 of 10 centimeter bij de schofthoogte op. Zo weet je zeker dat je labrador straks voldoende ruimte heeft op zijn kussen.

  Als je weet hoe breed het kussen voor je labrador ongeveer moet zijn, wordt het tijd om de juiste lengte te bepalen. Ook hiervoor meet je je hond weer op. Dit keer meet je van de voorkant van zijn neus tot het begin van zijn staart. Net als voor de breedte geldt ook voor de lengte dat het verstandig is om hier 5 of 10 centimeter bij op te tellen. Als je labrador 90 centimeter lang is van kop tot staartaanzet, koop je een hondenkussen met een lengte van 95 of 100 centimeter.

  Kies voor een wasbaar labrador kussen

  Als je een zacht labrador kussen koopt, vindt je hond het vast heerlijk om hierop te liggen. Misschien trippelt hij na iedere wandeling wel direct naar zijn kussen om even lekker bij te komen. Is hij nat of zit hij onder het zand? Dan kan het kussen behoorlijk vies worden. Met een wasbaar labrador kussen is dit niet erg.

  De meeste hondenkussens zijn te groot om volledig in de wasmachine te doen. Als dit inderdaad het geval is, hebben ze vaak een afneembare hoes. Dit geldt bijvoorbeeld voor vrijwel alle kussens in het overzicht bovenaan deze pagina. Vaak is de hoes met een rits te openen, waarna je de vulling eruit haalt en de hoes in de wasmachine gooit.

  Voordat je de hoes van het kussen van je labrador wast, werp je een blik op het wasvoorschrift. Hierop staat hoe je de afneembare hoes het beste kunt wassen. Vaak kunnen ze gewoon in de wasmachine, maar de hoes van sommige labrador hondenkussens moet je met de hand wassen. Doe zo’n hoes niet in de wasmachine, want dan kun je binnen de kortste keren op zoek naar een nieuw matras voor je labrador retriever.

  Mag je de hoes in de wasmachine wassen? Kijk dan goed op welke temperatuur hij maximaal gewassen mag worden. Was hem nooit warmer dan op het waslabel staat, want dan kan de hoes krimpen. Daarnaast kan het kussen slijten als je hem te heet wast, waardoor je hem eerder moet vervangen. Houd je daarom altijd aan de wasvoorschriften.

  Kijk naar de slaaphouding van je labrador

  Op deze afbeelding zie je een zwarte labrador die slaapt

  Labrador retriever kussens zijn er in allerlei soorten en maten. Je kunt een rechthoekig hondenkussen kopen, maar ook voor een rond hondenkussen kiezen. Vaak wordt er voor een vorm gekozen die mensen het mooist vinden en die het beste bij de rest van het interieur past. Zonde, want dit is lang niet altijd het beste labrador kussen.

  Om te bepalen welk kussen het meest geschikt is voor je labrador retriever, kijk je naar zijn slaaphouding. De ene labrador slaapt graag languit, terwijl de ander zichzelf het liefst helemaal opkrult als hij gaat slapen.

  Slaapt je labrador voornamelijk languit? Kies dan voor een rechthoekig hondenkussen. Op zo’n kussen kan een hond heerlijk languit liggen. Als je labrador liever opgerold slaapt, is een rond hondenkussen de beste optie. Je kunt eventueel een rond kussen met opstaande rand kopen, zodat je labrador lekker tegen de rand aan kan kruipen.

  Labrador retrievers die opgerold slapen, houden dit meestal geen uren vol. Zo strekken zij zich bijvoorbeeld uit als ze het warm hebben. Nadat ze dit gedaan hebben, slapen ze waarschijnlijk languit verder. Wil je een rond hondenkussen kopen? Dan is het belangrijk dat je labrador hier ook languit op kan liggen. Reden genoeg om extra goed op de afmetingen te letten.

  Verdiep je in de vulling van labrador hondenkussens

  Veel mensen die op zoek zijn naar een labrador hondenkussen, kijken enkel naar de uitstraling. Toch is het verstandig om je ook in de vulling van hondenkussens te verdiepen. Lang niet ieder hondenkussen heeft namelijk dezelfde vulling. De ene vulling is veel fijner voor je hond dan de andere, waardoor ieder baasje hier in mijn ogen aandacht aan moet besteden.

  Tijdens je zoektocht kom je ongetwijfeld hondenkussens met parelvulling tegen. Dit zijn kleine korreltjes die ook gebruikt worden in bijvoorbeeld zitzakken. Als er voldoende vulling in het kussen zit, wordt je labrador goed ondersteund als hij erop ligt. Vandaar dat hij het waarschijnlijk een heerlijk kussen vindt. Het nadeel van een hondenkussen met parelvulling is dat je hem regelmatig op moet schudden om te voorkomen dat alle vulling in de hoeken gaat zitten.

  Op deze afbeelding zie je een bruine labrador op een dun hondenkussen

  Naast parelvulling worden hondenkussens ook vaak gevuld met polyether vlokken. Kussens met deze vulling voelen lekker zacht aan, maar het is de vraag hoelang ze zacht blijven. Er zit namelijk flink wat verschil in de kwaliteit van polyether vlokken. Vlokken van hoogwaardige kwaliteit behouden hun veerkracht en volume lange tijd, maar een kussen met polyether vlokken van mindere kwaliteit kan al snel plat zijn.

  Tot slot kom je hondenkussens met traagschuim (foam) tegen. Als je op zoek bent naar het beste labrador kussen is deze vulling een aanrader. Traagschuim wordt zachter als het warm wordt en vormt zich naar het lichaam van je labrador retriever. Hierdoor kan hij er heerlijk op liggen. Bovendien zorgt deze vulling ervoor dat het gewicht gelijkmatig verdeeld wordt, waardoor de kans op bijvoorbeeld gewrichtsklachten afneemt. Zo’n kussen staat ook wel bekend als een orthopedisch hondenkussen en is ideaal als je labrador artrose heeft.

  Let op de stof van een labrador kussen

  De stof is een laatste aandachtspunt bij het kopen van een nieuw labrador hondenkussen. Omdat je labrador waarschijnlijk behoorlijk veel tijd doorbrengt op zijn kussen, is de kans groot dat je hem met enige regelmaat schoonmaakt. Er blijft niet alleen hondenhaar op het kussen achter, maar ook zand en vuil.

  Wil je het kussen van je labrador schoonmaken? Grote kans dat je er met de stofzuiger overheen gaat. Zand en andere losliggende rommel wordt dan opgezogen, maar hondenhaar verwijderen kost aanzienlijk meer moeite. Dit is vooral bij statische stoffen het geval, zoals fleece. Vraag jezelf daarom goed af of het verstandig is om een labrador kussen van dit materiaal te kopen.

  Waterafstotend hondenkussen

  Wie niet veel tijd en moeite wil steken in het schoonmaken van een labrador matras, kiest voor een waterafstotend hondenkussen. Deze kussens worden gemaakt van een speciale stof, waardoor water er niet intrekt. Daarbij komt dat de stof vaak glad is, waardoor je hondenhaar, zand en andere rommel in een handomdraai verwijdert. Waterafstotende stof is bovendien vaak een stuk dikker is dan de meeste andere stoffen die gebruikt worden voor hondenkussens. Het voordeel hiervan is dat de vulling goed beschermd wordt, waardor het kussen van je labrador mogelijk (veel) langer meegaat.

  Het belang van een goed hondenkussen

  De meeste labrador retrievers slapen tussen de 10 en 16 uur per dag. Als je hond geen bench (meer) heeft, slaapt hij misschien wel op een kussen. Omdat de gemiddelde labrador hier behoorlijk veel tijd op doorbrengt, is het van belang om een goed hondenkussen te kopen.

  Op deze afbeelding zie je een zwarte labrador die op zijn kussen slaapt

  Helaas wordt het belang van een goed labrador hondenkussen vaak onderschat. Veel mensen denken dat het voldoende is om simpelweg een kussen in huis te hebben, waardoor zij voor een goedkoop hondenkussen kiezen. Dit hoeft niet per se een foute keuze te zijn, maar vaak zijn goedkope hondenkussens niet van de beste kwaliteit.

  Goedkope hondenkussens zijn meestal minder goed gevuld. Dit maakt een kussen minder comfortabel voor je labrador retriever dan de duurdere kussens met meer vulling. Koop je toch een goedkoop labrador kussen en ligt je hond hier niet fijn op? Dan slaapt hij mogelijk (te) weinig. Dit kan uiteindelijk verschillende ziektes en aandoeningen tot gevolg hebben.

  Labrador retrievers kunnen ook last krijgen van hun spieren en gewrichten als ze veel op een kussen van slechte kwaliteit liggen. Op de korte termijn ondervindt je labrador hier meestal nog geen hinder van, maar op de lange termijn kan dit leiden tot hevige (gewrichts)pijn en andere ongemakken. Kijk daarom niet te veel naar de prijs, maar focus je liever op de kwaliteit. In dat geval is de kans een stuk groter dat je het beste labrador kussen koopt.

  Labrador mand kopen

  Er zijn mensen die hun labrador in een mand laten slapen in plaats van op een hondenkussen. Wil je een labrador mand kopen? Dan moet je ook rekening houden met een aantal zaken. Net als hondenkussens zijn hondenmanden ook verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Zo kun je een plastic hondenmand, een stoffen hondenmand of een rieten hondenmand kopen.

  Ga je een mand voor je labrador kopen? Besteed dan niet alleen aandacht aan het materiaal waarvan hij gemaakt is. De maat is namelijk ook van belang. Om te bepalen wat de juiste maat labrador mand is, meet jij je labrador op. Meet zowel de hoogte (grond tot bovenkant wervelkolom) als de lengte (voorkant neus tot begin staart) en tel hier 5 tot 10 centimeter bij op. Zodoende weet je snel wat de beste mand voor je labrador is.

  Veelgestelde vragen over een labrador kussen

  Waarom een waterafstotend hondenkussen?

  Een waterafstotend hondenkussen neemt geen water op, waardoor hij ideaal is voor honden die af en toe een ongelukje hebben. Daarnaast verwijder je hondenhaar, zand en andere rommel makkelijk en snel van de stof van een waterafstotend hondenkussen.  

  Hoe groot moet een labrador kussen zijn?

  Dat hangt af van de hoogte en lengte. Meet je labrador daarom op om de juiste maat hondenkussen te bepalen. Tel bij zowel de hoogte (grond tot bovenkant wervelkolom) als lengte (neus tot begin staart) 5 tot 10 centimeter op en je weet hoe breed en lang het kussen minimaal moet zijn.

  Waar koop je een labrador kussen?

  Je kunt een labrador kussen kopen bij de plaatselijke dierenwinkel, maar ook online. Het voordeel van online is dat je er de deur niet voor uit hoeft. Bovendien is het aanbod vele malen groter, kun je geld besparen en heb je het kussen mogelijk de volgende dag al in huis.

  Kan een hondenkussen in de wasmachine?

  Een hondenkussen zelf kan vaak niet in de wasmachine, maar de hoes wel. Dit kan uiteraard alleen als je een labrador kussen met afneembare hoes hebt. Vergeet niet om op het waslabel te kijken of de hoes daadwerkelijk in de wasmachine kan en hoe heet je hem maximaal mag wassen.

  Waar let je op bij het kopen van een hondenkussen?

  De maat is een belangrijk aandachtspunt bij het kopen van een hondenkussen. Houd daarnaast rekening met de slaaphouding van je labrador en verdiep je in de verschillende soorten vulling. Kijk tot slot van welke stof het kussen gemaakt is en of het kussen of de hoes wasbaar is.

  Wat is een orthopedisch hondenkussen?

  Een orthopedisch hondenkussen wordt gemaakt van traagschuim. Doordat zo’n kussen zich naar het lichaam van je hond vormt, worden botten, spieren en gewrichten goed ondersteund als je labrador erop ligt. Dit maakt een orthopedisch hondenkussen ideaal voor honden met gewrichtsproblemen.

  Hoe maak je een hondenkussen schoon?

  De hoes van de meeste hondenkussens is wasbaar, waardoor je hem schoonmaakt in de wasmachine. Als je een kussen hebt dat niet-wasmachinebestendig is, maak je hem met de hand schoon. Haren, zand en ander vuil verwijder je met de stofzuiger, voor (hardnekkige) vlekken gebruik je een doekje of spoel je het labrador kussen uit.

  Blijf op de hoogte van alles over labradors!

  Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *