Als je de keuze hebt tussen de harde vloer of een zacht kussen, durf ik te wedden dat je voor het kussen kiest. Honden zijn wat dat betreft niet anders, want zij liggen ook liever op iets zachts. Reden genoeg om een kussen voor je labrador te kopen als je het mij vraagt. Je viervoeter heeft zo een comfortabele plek waar hij lekker bij kan komen van een lange wandeling of een intensieve speelsessie.
Zodra je aan de zoektocht naar een hondenkussen voor je labrador begint, ontdek je snel dat het aanbod ontzettend groot is. Hierdoor kan ik me goed voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Kies alleen nooit lukraak een kussen uit. Doe je dit wel? Dan wil je labrador er misschien niet op liggen en dat is zonde van je geld. Ik neem je bij de hand en help je in deze tekst om het beste kussen voor je labrador retriever te vinden.
Inhoudsopgave
Waarom heeft je labrador een kussen nodig?
Heb je een bench voor je labrador? Dan denk je misschien dat een hondenkussen overbodig is. Je hond heeft dan immers al een eigen plekje. Toch is het verstandig om ook een kussen in huis te halen. Labrador retrievers zijn het liefst dicht bij hun baasje(s) in de buurt en hun bench staat niet altijd in een ruimte waar jij veel tijd doorbrengt. Daarnaast zijn er nog een aantal andere redenen waarom je labrador een kussen nodig heeft. Hieronder heb ik de belangrijkste op een rijtje gezet.
- Comfort
Een eerste reden waarom je labrador een kussen nodig heeft, is omdat hij hierdoor comfortabel kan liggen. Aangezien hondenkussens gevuld zijn met zacht materiaal, brengt je viervoeter er waarschijnlijk veel tijd op door. - Ondersteuning
Waar een harde ondergrond niet meegeeft, doet een hondenkussen dit wel. Hierdoor worden de spieren en gewrichten van je labrador ondersteund en dat verkleint de kans op fysieke ongemakken. - Warmte
Als je labrador op een koude vloer slaapt, daalt zijn lichaamstemperatuur. Dit kan uiteindelijk voor problemen zorgen. Met een hondenkussen hoef je hier niet bang voor te zijn, want kwalitatieve kussens houden de lichaamswarmte van je viervoeter vast. - Rust
Ondanks dat labrador retrievers energieke honden zijn, hebben ze ook voldoende rust nodig. Koop je een kussen voor je labrador? Dan kan hij zichzelf even terugtrekken op momenten dat hij hier behoefte aan heeft. - Stressverlagend
Is je labrador bang en heeft hij zijn eigen kussen? Grote kans dat hij hier zijn toevlucht zoekt. Een hondenkussen voelt voor hem al snel als een veilge en vertrouwde plek, waardoor hij minder stress ervaart.
Teddy heeft meerdere kussens
Mijn labrador Teddy slaapt sinds de eerste dag in de gang onder de trap. In het begin stond hier zijn bench, maar deze werd na verloop van tijd ingeruild voor een kussen. Omdat de deur naar de gang hier niet constant openstaat, versleepte ik zijn kussen in het begin telkens van de gang naar de woonkamer en weer terug. Helaas vergat ik dit zo nu en dan, waardoor Teddy – op het vloerkleed na – eigenlijk geen zachte plek had om te liggen. Daarom heb ik uiteindelijk een Happysnoots donut hondenmand gekocht. Deze ligt nu standaard onder de trap, terwijl zijn kussen altijd in de woonkamer ligt. Ik heb bovendien nog een ‘reservekussen’, maar deze gebruik ik eigenlijk alleen als één van zijn andere kussens in de was is.
Ondanks dat Teddy altijd op minimaal één van zijn kussens kan liggen, geeft hij ook geregeld de voorkeur aan het vloerkleed. Dit doet hij vooral als ik zelf op de bank lig. Hij krult zichzelf dan op en gaat ‘onder’ de bank liggen. Ik vermoed dat hij dit doet omdat hij graag bij mij in de buurt is. Zijn kussen ligt wat verder van de bank af, waardoor hij misschien een ‘afstand’ voelt.
Welke maat hondenkussen is geschikt voor labrador retrievers?
Wie een kussen voor zijn labrador wil kopen, kan de gemiddelde grootte van dit hondenras als uitgangspunt nemen. Persoonlijk zou ik dit alleen nooit doen, want iedere labrador retriever is anders. Zo worden reutjes over het algemeen groter dan teefjes, maar binnen beide geslachten kunnen ook verschillen qua grootte voorkomen. Meet je labrador daarom altijd op voordat je een hondenkussen koopt.
Ik leg je allereerst uit hoe breed het kussen van je labrador moet zijn. Hiervoor meet je de schofthoogte van je hond op. Dit is de afstand van de grond tot de bovenkant van zijn wervelkolom. Heeft je labrador retriever een schofthoogte van 55 centimeter? Neem deze maat dan niet als uitgangspunt voor de breedte, maar tel hier 5 tot 10 centimeter bij op. Je weet zo zeker dat je labrador straks voldoende ruimte heeft om lekker te liggen op zijn kussen.
Zodra je de juiste breedte van het hondenkussen bepaald hebt, ga je door met de lengte. Ook hiervoor meet jij je labrador weer op. Dit keer meet je wat de afstand is van de voorkant van zijn neus tot het begin van zijn staart. Ik raad je wederom aan om 5 tot 10 centimeter bij de lengte op te tellen. Meet je 80 centimter? Koop dan een hondenkussen met een lengte van minimaal 95 of 100 centimeter.
TIP: gebruik een meetlint om je labrador op te meten. Doordat dit meetinstrument flexibel is, kun je nauwkeuriger meten dan met een rolmaat.
Hondenkussen op de groei kopen
Labrador retrievers groeien in de eerste fase van hun leven als kool. Dit maakt een hondenkussen kopen er niet makkelijker op. Koop je een relatief klein kussen? Dan is je labrador hier misschien al snel te groot voor. In dat geval wil hij er misschien niet meer op liggen, waardoor je de zoektocht naar een hondenkussen weer van voren af aan kunt beginnen.
Zelf heb ik hier ook mee geworsteld toen ik op zoek was naar een eerste kussen voor Teddy. Omdat ik niet om de haverklap een nieuw kussen wilde kopen, kocht ik er eentje op de groei. In de eerste weken zag ik nog meer kussen dan Teddy, maar dit veranderde al vrij snel.
Het is overigens wel een gok om een hondenkussen op de groei te kopen. Omdat het kussen in het begin nog veel groter is dan je pup, kan hij er een angst voor ontwikkelen. Hierdoor gaat hij er misschien helemaal niet op liggen, zelfs niet als hij groter is. Gelukkig kun je dit voorkomen door hem van begin af aan te laten zien dat het een fijne plek is. Leg zijn lievelingsspeeltje er neer en geef hem – zeker in de eerste weken – regelmatig iets lekkers als hij op zijn kussen ligt.
In welke houding slaapt je labrador?
Hondenkussens zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren. Zo kun je bijvoorbeeld een rechthoekig hondenkussen kopen, maar ook voor een rond hondenkussen kiezen. Veel baasjes kiezen voor de vorm die zij het mooist vinden en die het beste bij het interieur past. Hier valt wat voor te zeggen, maar met deze aanpak ga je waarschijnlijk nooit het beste labrador kussen vinden. Laat je liever leiden door de slaaphouding. De ene labrador slaapt liever languit, terwijl de ander liever opgekruld slaapt.
Slaapt je labrador voornamelijk languit? Dan is een rechthoekig hondenkussen vaak de beste keuze. Je hond kan hier helemaal gestrekt op liggen. Althans, als je de juiste maat koopt. Als je labrador liever opgerold slaapt, kun je het beste een rond hondenkussen kopen. Je kunt eventueel voor een rond kussen met opstaande rand kiezen. Honden vinden het vaak lekker als ze hun kop en nek ergens op kunnen laten rusten tijdens het slapen en bij zo’n kussen kan dat.
Labrador retrievers die opgerold slapen, houden dit meestal geen uren vol. Zo strekken ze zich bijvoorbeeld uit als ze het warm hebben. Nadat ze dit gedaan hebben, slapen ze waarschijnlijk languit verder. Wil je een rond hondenkussen kopen? Dan is het belangrijk dat je labrador hier ook languit op kan liggen. Meet je labrador op van voorkant neus tot begin staart en tel hier 5 tot 10 centimeter bij op. Houd deze maat als minimum aan voor de doorsnee van een rond hondenkussen.
Rechthoekige en ronde hondenkussens
Designed by Lotte hondenkussen Ribbed Hoge kwaliteit
Happysnoots Donut Hondenmand 100% vegan imitatiebond
Koop direct via
District 70 FUZZ – Hondenkussen
Koop direct via
Koop een wasbaar kussen voor je labrador
Als je een fijn kussen voor je labrador koopt, is de kans groot dat hij hier veel tijd op doorbrengt. Dit is waarschijnlijk ook te zien, want het hondenkussen wordt snel vies. Gelukkig krijg je de meeste vlekken er relatief makkelijk weer uit. Het is alleen geen pretje als je het kussen telkens met de hand schoon moet maken, want dit kost je veel tijd. Reden genoeg om een wasbaar kussen voor je labrador te kopen als je het mij vraagt.
Heb je een wasbaar hondenkussen gevonden? Koop deze dan niet direct, maar zoek eerst even uit hoe je hem precies wast. Sommige kussens kunnen namelijk alleen in hun geheel in de wasmachine, terwijl anderen een afneembare hoes hebben. Zelf geef ik de voorkeur aan hondenkussens met afneembare hoes. Je ritst zo’n kussen open, haalt de vulling eruit en stopt alleen de hoes in de wasmachine.
Was de hoes van een hondenkussen overigens nooit uit zonder het wasvoorschrift te bekijken. Hierop staat niet alleen of hij wasmachinebestendig is, maar ook op welke temperatuur je hem maximaal mag wassen. Was de hoes nooit warmer dan is voorgeschreven, want dan kan hij krimpen en/of slijten. In dat geval moet je eerder op zoek naar een nieuw kussen voor je labrador.
Om de levensduur van de hoezen van Teddy’s kussens te beschermen, was ik ze altijd in een waszak. Extra bijkomstigheid is dat er minden hondenhaar in de wasmachine komt. Heb je nog een ‘normale’ waszak liggen? Dan kun je de hoes van een hondenkussen hier ook prima in wassen. Het nadeel is wel dat de haren door de kleine openingen passen, waardoor ze alsnog in je wasmachine belanden.
Waszakken
Navaris waszak
Koop direct via
PowAir waszak Ook geschikt voor de droger
Koop direct via
Waszak voor huisdieren Lange levensduur
Koop direct via
Verdiep je in de vulling
Een veelgemaakte fout tijdens de zoektocht naar een hondenkussen is dat baasjes vaak alleen naar de uitstraling kijken. Een mooi kussen staat leuk, maar misschien ligt het niet comfortabel voor je labrador. Verdiep je daarom ook altijd in de vulling van hondenkussens. Voor jou is het misschien om het even met welk materiaal een kussen gevuld is, maar voor je hond kan het een wereld van verschil zijn. Reden genoeg om hier aandacht aan te besteden. Om je hier een handje bij te helpen, heb ik drie veelgebruikte vullingen in hondenkussens uitgelicht.
Parelvulling
Om te beginnen kan een hondenkussen gevuld zijn met parelvulling. Ondanks dat de naam je misschien niets zegt, is de kans groot dat je deze vulling kent. De korreltjes worden namelijk ook gebruikt in bijvoorbeeld zitzakken. Als een hondenkussen met parelvulling voldoende gevuld is, kan ik me haast niet voorstellen dat je labrador het geen fijn kussen vindt. Hij wordt dan immers goed ondersteund als hij erop ligt. Klein nadeeltje: je moet een hondenkussen met parelvulling regelmatig opschudden. Doe je dit niet? Dan gaat alle vulling al snel in de hoeken zitten en dat maakt het kussen een stuk minder comfortabel voor je labrador.
Polyether vlokken
Tijdens de zoektocht naar het beste kussen voor je labrador kom je ongetwijfeld ook hondenkussens tegen die gevuld zijn met polyether vlokken. Een kussen met deze vulling voelt zacht aan, maar het is de vraag hoelang hij zacht blijft. Er zit namelijk nogal wat verschil in de kwaliteit van polyether vlokken. Vlokken van hoogwaardige kwaliteit behouden hun veerkracht en volume lange(re) tijd, maar een hondenkussen met polyether vlokken van mindere kwaliteit kan al snel plat zijn.
Traagschuim
Tot slot kom je hondenkussens met traagschuim (foam) tegen. Deze staan ook wel bekend als orthopedische hondenkussens. De vulling wordt zacht door warmte, waardoor het foam zich naar het lichaam van je labrador retriever vormt als hij erop ligt. Dit verhoogt het comfort. Bovendien zorgt traagschuim ervoor dat het gewicht van je labrador gelijkmatig verdeeld wordt, waardoor de kans op bijvoorbeeld gewrichtsklachten afneemt. Een orthopedisch hondenkussen is bovendien ideaal voor labrador retrievers met artrose.
Orthopedische hondenkussens
CozySense® – Orthopedisch Hondenkussen
Koop direct via
Snoozle Orthopedisch Hondenkussen
Koop direct via
Sun Garden Buddy Orthopedisch Hondenkussen
Koop direct via
Let op de stof van een labrador kussen
Bij het kopen van een (nieuw) kussen voor je labrador retriever is het tot slot verstandig om te kijken van welke stof hij gemaakt is. Omdat je labrador er waarschijnlijk behoorlijk veel tijd op doorbrengt, is de kans groot dat je hem met enige regelmaat schoonmaakt. Er blijft immers hondenhaar, zand, vuil en andere rommel achter op het kussen. Dit zijn de meest voorkomende stoffen waarvan hondenkussens gemaakt worden:
- Katoen
- Microvezel
- Velours
- Fleece
- Wol
- Linnen
- (Kunst)leer
- Denim
Omdat iedere labrador anders is en elk baasje andere eisen stelt, kan ik niet voor je invullen wat de beste stof is. Veel honden vinden het bijvoorbeeld heerlijk om op een kussen van fleece te liggen, maar voor jou als baasje is deze stof minder prettig. Doordat fleece statisch is, kan hondenhaar verwijderen een flinke uitdaging zijn. Bij hondenkussens van (kunst)leer gaat dit doorgaans een stuk makkelijker, want haren blijven niet aan de stof kleven. Weeg de voor- en nadelen van de verschillende stoffen daarom goed tegen elkaar af, want dit helpt je om het beste kussen voor je labrador te vinden.
Waterafstotend hondenkussen
Wie niet veel tijd en moeite wil steken in het schoonmaken, kiest voor een waterafstotend hondenkussen. Zo’n kussen wordt gemaakt van een speciale stof, waardoor water er niet intrekt. Door de gladde stof is het verwijderen van hondenhaar, zand en andere rommel bovendien een fluitje van een cent. Waterafstotende stof is doorgaans ook een stuk dikker dan de meeste andere stoffen die gebruikt worden voor hondenkussens. Hierdoor wordt de vulling beter beschermd en dat verlengt de levensduur van je labrador kussen.
Topmast All Weather Hondenkussen
Koop direct via
XXL Hondenbed van kunstleer Waterdicht
Koop direct via
Het belang van een goed hondenkussen
De meeste labrador retrievers slapen tussen de 10 en 16 uur per dag. Daarom is het belangrijk om een goed hondenkussen te kopen. Omdat veel baasjes denken dat het voldoende is om simpelweg een kussen in huis te hebben, kiezen ze vaak voor een goedkoop hondenkussen. Dit hoeft niet per se een foute keuze te zijn, maar over het algemeen zijn de goedkopere kussens van (veel) mindere kwaliteit.
Goedkope hondenkussens zijn meestal minder goed gevuld. Dit maakt een kussen minder comfortabel voor je labrador retriever dan de duurdere kussens met meer vulling. Koop je toch een goedkoop hondenkussen voor je labrador en vindt hij deze niet fijn? Dan slaapt je hond (te) weinig. Dit kan een negatieve invloed hebben op zijn weerstand en dat kan er weer toe leiden dat hij sneller ziek wordt.
Labrador retrievers kunnen bovendien last krijgen van hun spieren en gewrichten als ze veel op een kussen van slechte kwaliteit liggen. Op de korte termijn ondervindt je labrador hier meestal nog geen hinder van, maar op de lange termijn kan hij (gewrichts)pijn en andere ongemakken ervaren. Kijk daarom niet te veel naar de prijs, maar focus je liever op de kwaliteit. In dat geval is de kans een stuk groter dat je uiteindelijk het beste kussen voor je labrador koopt.
Blijf op de hoogte van alles over labradors!
Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.
Veelgestelde vragen over een hondenkussen voor je labrador
Dat hangt af van de hoogte en lengte van je hond. Meet hem daarom op om de juiste maat hondenkussen te bepalen. Tel bij zowel de schofthoogte (grond tot bovenkant wervelkolom) als lengte (neus tot begin staart) 5 tot 10 centimeter op en je weet hoe breed en lang het kussen minimaal moet zijn.
Een waterafstotend hondenkussen neemt geen water op, waardoor hij ideaal is voor honden die af en toe een ongelukje hebben of graag zwemmen. Daarnaast verwijder je hondenhaar, zand en andere rommel makkelijk en snel van de stof van een waterdicht hondenkussen.
Je kunt een labrador kussen kopen bij de plaatselijke dierenwinkel, maar ook online. Het voordeel van online is dat je er de deur niet voor uit hoeft. Bovendien is het aanbod vele malen groter, kun je geld besparen en heb je het kussen mogelijk de volgende dag al in huis.
Een hondenkussen zelf kan vaak niet in de wasmachine, maar de hoes wel. Dit kan uiteraard alleen als je een labrador kussen met afneembare hoes hebt. Vergeet niet om op het waslabel te kijken of de hoes daadwerkelijk in de wasmachine kan en hoe heet je hem maximaal mag wassen.
De maat is een belangrijk aandachtspunt bij het kopen van een hondenkussen. Houd daarnaast rekening met de slaaphouding van je labrador en verdiep je in de verschillende soorten vulling. Kijk tot slot van welke stof het kussen gemaakt is en of het kussen of de hoes wasbaar is.
Een orthopedisch hondenkussen wordt gemaakt van traagschuim. Doordat zo’n kussen zich naar het lichaam van je hond vormt, worden botten, spieren en gewrichten goed ondersteund als je labrador erop ligt. Dit maakt een orthopedisch hondenkussen ideaal voor honden met gewrichtsproblemen.
De hoes van de meeste hondenkussens is wasbaar, waardoor je hem schoonmaakt in de wasmachine. Als je een kussen hebt dat niet-wasmachinebestendig is, maak je hem met de hand schoon. Haren, zand en ander vuil verwijder je met de stofzuiger, voor (hardnekkige) vlekken gebruik je een doekje of spoel je het labrador kussen uit.
Je laat je labrador wennen aan een (nieuw) kussen door er een leuke plek van te maken. Leg zijn favoriete speeltje op het kussen en/of beloon hem met je stem en iets lekkers als hij uit zichzelf op zijn hondenkussen gaat liggen.
Dat hangt van een aantal factoren af. De kwaliteit van het kussen, de manier waarop je labrador hiermee omgaat en hoeveel tijd hij erop doorbrengt zijn de belangrijkste. Een hondenkussen van hoogwaardige kwaliteit kan prima een paar jaar meegaan.
Een hypoallergeen hondenkussen is een kussen voor labrador retrievers met allergieën. Doordat ze gemaakt worden van speciale materialen, is de kans op een allergische reactie kleiner dan bij ‘normale’ hondenkussens.