Labrador aan bench laten wennen: zo pak je het aan!

Stappenplan voor labrador benchtraining en valkuilen bij je hond aan de bench laten wennen

Gemiddelde leestijd: 19 minuten

De meeste mensen zorgen dat er een bench in huis is voordat er een labrador pup of een herplaatser komt. Zo’n draadkooi van metaal is handig voor ’s nachts, maar ook als je overdag (even) weg moet. Verwacht alleen niet dat je labrador direct in de bench wil, want dit is nieuw voor hem. Dwing je hond nooit om de bench in te gaan, maar laat je labrador aan de bench wennen. Hij gaat dit zo als een veilige en vertrouwde plek zien, waardoor hij het geen probleem vindt om er tijd in door te brengen. Wil jij je labrador aan de bench laten wennen, maar weet je niet hoe je dit aanpakt? Dan helpt het onderstaande stappenplan dat ik heb opgesteld vast en zeker van pas. Hiermee is een succesvolle benchtraining verzekerd.

  Stap 1: Zet de bench op een rustige plek neer

  Voordat je kunt beginnen met benchtraining, moet je eerst een labrador bench kopen en hier een geschikte plek voor vinden. De meeste mensen zetten hem op een plek neer waar zij er zelf zo min mogelijk last van hebben, maar dit is lang niet altijd de beste plek. Kies altijd een rustige plek uit, zodat je labrador straks niet constant gestoord wordt als hij in de bench zit.

  Wat de beste plek is voor een bench? Dat verschilt per huishouden. Veel mensen zetten de bench bijvoorbeeld in de schuur of berging neer. Dit zijn prima plekken voor de bench, mits het verwarmde ruimtes zijn. Je kunt een bench ook in de hoek van de kamer of keuken neerzetten. Je hond is dan altijd dicht bij je in de buurt en dat vindt hij vast prettig. De bench van mijn labrador Teddy stond altijd onder de trap. Inmiddels slaapt hij niet meer in de bench, maar in een mand. Deze ligt op de ‘vertrouwde’ plek onder de trap.

  Stap 2: Maak de bench leuk en aangenaam

  Op deze afbeelding zie je hoe ik mijn labrador aan de bench laat wennen

  Je bent er nog niet als je een rustige plek voor de bench gevonden hebt, want je moet hem ook nog leuk en aangenaam maken om je labrador aan de bench te laten wennen. Doe je dit niet? Dan weigert een puppy misschien om uit zichzelf de bench in te gaan. Als zijn eerste ervaring met de bench niet goed is, wil hij er mogelijk nooit (meer) in.

  Om de bench aangenaam te maken, kun je een (oude) badhanddoek op de bodemplaat leggen. Zelf leek een benchkleed mij comfortabeler, waardoor ik deze voor Teddy gekocht heb. Zo’n kleed is lekker zacht en houdt bovendien de warmte vast. Zodra je labrador pup dit eenmaal ervaren heeft, vindt hij het vast heerlijk om in de bench te liggen.

  Met alleen een benchkleed ben je er niet. Je labrador moet het namelijk ook leuk vinden om in zijn bench te gaan. Hier kun je voor zorgen door er wat speelgoed in te leggen. Hij gaat de bench dan mogelijk zien als een plek waar hij rustig kan spelen, waardoor hij er misschien veel tijd in doorbrengt. Let overigens wel goed op welk speelgoed je in de bench legt. Als je hond het speelgoed kan slopen, kan hij namelijk kleine stukjes opeten. Dit kan voor verstoppingen zorgen en dat wil je voorkomen.

  In plaats van speelgoed kun je ook iets lekkers gebruiken om de bench leuk te maken voor je labrador. Beloon hem direct met een koekje als hij uit zichzelf de bench in loopt. Doe dit in het begin telkens weer, zodat hij de bench associeert met een beloning. Je kunt hem ook eens iets geven waar hij wat langer zoet mee is. Laat hem in de bench gaan liggen en geef hem vervolgens het lekkers. Doe het deurtje nog niet dicht. Wanneer hij al aan de bench begint te wennen, blijft hij er mogelijk net zolang in liggen tot hij het lekkers op heeft.

  Hang een kleed over de bench

  Op deze afbeelding zie je hoe ik twee kleden over de bench van Teddy heb gehangen toen hij nog een pup was

  Het open karakter van een bench kan je labrador pup afschrikken. Wil hij er niet in? Dan vindt hij het er mogelijk te licht. Dit kun je vrij makkelijk oplossen door een kleed over de bench te hangen. Zorg er in ieder geval voor dat drie van de vier zijdes bedekt worden door het kleed. Jouw pup gaat de bench zo mogelijk zien als een lekker hol, waardoor hij er wel zelf in loopt.

  Zelf heb ik altijd een oude fleecedeken over de bench van Teddy gehangen. Deze bedekte de achterkant en beide zijkanten. Om ook de voorkant te bedekken, heb ik een kleine hondendeken gebruikt die ik al in huis had. Teddy was meestal binnen de kortste keren vertrokken zodra ik het kleedje over de voorzijde van de bench liet zakken.

  Stap 3: Laat je pup de bench zelf ontdekken

  Zodra je stap 1 en 2 doorlopen hebt, wordt het tijd om je labrador pup aan de bench te laten wennen. Zorg er daarom voor dat het deurtje open staat, zodat hij erin kan lopen als hij dat wil. Labrador pups zijn ontzettend nieuwsgierig, waardoor je pup mogelijk direct de bench in gaat om te ontdekken wat het is. Als hij hier een comfortabel kussen en leuke speeltjes aantreft, ziet hij de bench mogelijk al direct als een fijne plek.

  Ondanks dat het belangrijk is om een puppy zelf de bench te laten ontdekken, zijn er genoeg mensen die dit niet doen. Soms wordt een labrador pup zelfs direct in de bench gestopt als hij bij zijn nieuwe gezin arriveert. Doe dit nooit, want je pup weet niet wat hem overkomt. Hij wordt nu ineens opgesloten, terwijl hij voorheen nog alle vrijheid had. Hierdoor kan je labrador bang worden voor de bench. Dit kan ertoe leiden dat hij er straks helemaal niet meer in wil.

  Stap 4: Sluit het deurtje tijdens labrador benchtraining

  Na verloop van tijd ontkom je er niet aan het deurtje van de bench te sluiten. Je wilt immers niet dat je pup zo weer uit de bench kan lopen. Als een hond eenmaal in de gaten heeft dat hij opgesloten zit, moet je er niet raar van opkijken als je labrador puppy piept in de bench. Misschien begint hij zelfs te blaffen. Daarom is het belangrijk te oefenen met het sluiten van het deurtje van de bench, zodat hij weet wat er gebeurt.

  Er zijn verschillende manieren waarop je met het sluiten van het deurtje kunt oefenen. Ligt je pup in de bench met zijn speelgoed te spelen of op iets lekkers te kauwen? Doe het deurtje dan eens rustig dicht, maar vergrendel hem niet direct. Doordat je pup druk bezig is, heeft hij er mogelijk geen erg in dat je het deurtje dichtdoet. Op deze manier kan niemand hem immers storen terwijl hij bezig is.

  Vindt je pup het goed als je het deurtje sluit terwijl hij erin ligt? Ga dan een stap verder en probeer hem iets langer in de bench te laten liggen dan voorheen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door hem iets lekkers te geven waar hij langer mee bezig is, zoals een gevulde Kong of een kauwstaaf. Laat hem in de bench gaan liggen, geef hem het lekkers en vergrendel het deurtje.

  Stap 5: Blijf bij je pup zitten

  Op deze afbeelding zie je Teddy in een afgesloten bench zitten

  De eerste paar keer dat je het deurtje van de bench vergrendelt, is het aan te raden om bij je pup te blijven zitten. Hij krijgt op deze manier niet het idee dat hij alleen achtergelaten wordt. Dit is waarschijnlijk wel het geval als je direct na het vergrendelen van het deurtje wegloopt en de pup je niet meer kan zien. Omdat je pup het idee krijgt dat hij aan zijn lot wordt overgelaten, gaat hij mogelijk piepen en/of blaffen. Je labrador aan de bench laten wennen wordt op deze manier alleen nog maar lastiger, want je pup ontwikkelt er mogelijk een angst voor.

  Je hebt vast en zeker niet altijd de tijd om even bij de bench te blijven zitten. Probeer daarom af en toe weg te lopen bij de bench en kijk hoe je pup hierop reageert. Zorg er in het begin voor dat je pup je nog wel kan zien, zodat hij weet dat er iemand in de buurt is. Langzaam maar zeker kun je dit steeds iets verder uitbouwen en verder weg lopen. Op den duur kun je zelfs proberen de deur van de ruimte waarin de bench staat te sluiten of zelf naar een andere ruimte te lopen, zodat een pup er helemaal alleen is.

  Is het tijd om te slapen en doe je je pup in de bench? Loop de eerste nachten dan niet direct weg nadat je je pup in de bench hebt gedaan, maar blijf even bij hem zitten. Zelf heb ik dit bij Teddy ook gedaan. Toen hij in de bench zat en ik het kleedje aan de voorkant had laten zakken, ben ik met mij rug tegen het deurtje gaan zitten. Hij piepte een paar keer, maar was redelijk snel stil. Een pup voelt dat je aanwezig bent als je deze aanpak hanteert en dat kalmeert hem. Wacht tot hij rustig gaat liggen en loop dan weg. Als je labrador puppy piept in de bench, blijf je iets langer zitten. Hoor je hem zwaar ademen? Sta dan stilletjes op en loop weg. Grote kans dat je pup er geen erg in heeft dat jij er niet meer bent en gewoon doorslaapt.

  Stap 6: Bouw de tijd langzaam op om je labrador aan bench te laten wennen

  Het is je inmiddels hopelijk duidelijk geworden dat het niet verstandig is om een labrador pup direct in de bench te doen. Hij kan op deze manier namelijk een angst voor de bench ontwikkelen en dat is niet de bedoeling. Dit voorkom je door de tijd dat je labrador in de bench zit langzaam op te bouwen.

  Om te beginnen kun je je labrador pup 1 minuut in de bench doen. Doe het deurtje dicht, maar blijf zelf nog wel in de buurt. Gaat dit goed? Probeer de volgende keer dan of hij het ook 2 minuten vol kan houden. Op deze manier breid je de tijd langzaam maar zeker steeds verder uit Je labrador krijgt zo geen hekel aan de bench, waardoor hij het straks waarschijnlijk geen probleem vindt als hij er lange tijd in moet blijven.

  Kan mijn labrador pup de eerste nacht in de bench laten slapen?

  In het nest slaapt een puppy samen met zijn moeder, broertjes en zusjes. Op de dag dat jij hem op komt halen, scheid je hem van zijn familie. In plaats van samen met andere honden te slapen, brengt hij de nacht voortaan alleen door. Dit is iets waar je pup aan moet wennen, zeker de eerste nacht. Doe jij je pup de eerste nacht in de bench met de deur dicht? Dan weet hij waarschijnlijk niet wat hem overkomt.

  Op deze afbeelding zie je een labrador die ligt te slapen op een kleed

  Wil je je pup vanaf de eerste nacht al in de bench laten slapen? Dat kan, maar dan is het verstandig om de bench in de slaapkamer neer te zetten. Zet hem de eerste nacht naast je bed. Op deze manier krijgt je puppy mogelijk niet het idee dat hij helemaal alleen is. Piept je pup? Stel hem dan gerust door tegen hem te praten. Als hij midden in de nacht ineens begint te piepen, is dit waarschijnlijk een teken dat hij moet plassen en/of poepen. Neem hem dan mee naar buiten, zodat hij zijn behoeftes kan doen.

  Als je labrador pup de eerste nacht in de bench goed door is gekomen, kun je de bench de tweede nacht iets verder van het bed af zetten. Gaat dit ook goed? Zet hem dan opnieuw iets verder weg. Doe dit net zolang tot de bench uiteindelijk op de plek staat waar je hem in gedachten hebt.

  Gebruik een puppyren

  Vind je het geen fijn idee om jouw labrador pup direct de eerste nacht al in een hondenbench te laten slapen? Dan kun je een puppyren gebruiken. Doordat een puppyren groter is dan een bench, heeft je hond meer bewegingsvrijheid. Zorg ervoor dat er een comfortabel kussen in de puppyren ligt waar je labrador pup op kan slapen. Door het gebruik van een puppyren is de kans wel groter dat een pup zijn behoeftes binnen doet dan wanneer hij in de bench slaapt.

  MaxxPet puppyren Verschillende opbouwvormen

  Uiterst stabiel en robuust | Makkelijk in elkaar te zetten door middel van stangverbindingen | Deur met dubbele vergrendeling | Inklapbaar | Grootte als achthoek: Ø ca. 210 cm | Grootte als rechthoek: 240 x 100 cm | Grootte als vierkant: 160 x 160 cm

  Koop direct via

  5 valkuilen bij een labrador aan bench laten wennen

  Als je de bovenstaande stappen doorloopt, lukt het je vast en zeker om je labrador aan de bench te laten wennen. Helaas lopen veel mensen te hard van stapel, waardoor ze de fout ingaan. Om ervoor te zorgen dat jou dit niet overkomt, heb ik hier een aantal valkuilen bij benchtraining op een rijtje gezet.

  1. Pup dwingen om de bench in te gaan

  Valkuilen bij labrador aan bench laten wennen

  Ik benoemde het eerder in deze tekst al, maar ik zeg het nog een keer: dwing je pup nooit om in de bench te gaan. Dit is één van de grootste valkuilen bij benchtraining. Doe je dit toch? Kijk er dan niet raar van op als je pup zijn bench niet als een fijne, veilige plek gaat zien. Laat hem er daarom rustig aan wennen.

  2. Bench gebruiken als straf

  Heeft je labrador iets gedaan wat niet mag? Dan stop je hem misschien in de bench om hem te straffen. Ondanks dat dit op het eerste gezicht een goede aanpak lijkt, is dit het niet. Een puppy vindt de bench namelijk geen leuke plek (meer) als hij hier telkens voor straf in moet.

  3. Te lang in de bench laten zitten

  Veel mensen denken dat een labrador pup prima een paar uur in de bench kan zitten, maar dat is niet het geval. In de eerste periode is het niet verstandig om je pup langer dan een half uur in de bench te laten zitten. Dit kun je langzaam maar zeker steeds iets verder opbouwen. Let op: het is niet verstandig om een labrador langer dan 4 uur alleen in de bench te laten.

  4. Verkeerde speelgoed in de bench leggen

  Een pup wordt vaak in de bench gedaan als je hem (even) niet in de gaten kunt houden. Om ervoor te zorgen dat hij zich vermaakt, leg je er vast wat speeltjes in. Let er goed op welke speeltjes je in de bench legt, want puppy’s hebben de neiging om speelgoed te slopen. Kan je pup stukjes van het speeltje afbijten? Dan slikt hij dit mogelijk in. Dit kan een verstopping veroorzaken. In het ergste geval kan hij hierin stikken en overlijdt hij mogelijk.

  5. Pup uit de bench laten als hij druk is

  Ben je (even) weg geweest? Dan is je pup vast hartstikke blij wanneer je weer thuis komt. Sommige mensen laten hun hond direct uit de bench en begroeten hem enthousiast. Toch kun je dit beter niet doen. Haal je labrador pup pas uit de bench als hij rustig is. Op deze manier voorkom je waarschijnlijk ook dat hij gaat blaffen als er iemand thuiskomt.

  Hoe ging het bij mij?

  Op deze afbeelding zie je mijn labrador Teddy in de bench liggen als pup

  Toen Teddy hier in huis kwam, stond de bench al onder de trap. Hij liep er vrijwel direct op af, maar ging er nog niet in. Ik besloot er daarom eens een speeltje in te gooien. Hij twijfelde eerst een beetje, maar liep vrij snel de bench in om hem te pakken. Dit heb ik vervolgens nog een aantal keer herhaald, zodat hij het hopelijk als een leuke plek ging zien.

  Omdat ik het een fijn idee vond om Teddy de eerste nachten dichtbij te laten slapen, heb ik de bench naar boven verplaatst. De eerste nacht heeft hij naast het bed gestaan. De nacht erop stond de bench ook nog in de slaapkamer, maar toen zo ver mogelijk van het bed af. De derde nacht heb ik hem op de overloop neergezet. Uiteindelijk stond hij de vierde nacht onder de trap, de plek waar de bench kwam te staan. Teddy piepte in het begin nog wel wat, maar dit stopte vaak als ik even tegen hem praatte of bij de bench ging zitten.

  Om Teddy nog beter aan de bench te laten wennen, liet ik hem er overdag ook regelmatig in. Zelf was ik dan in de woonkamer, keuken of boven, waardoor hij wel hoorde dat er iemand was. Aangezien er niet altijd iemand thuis is, wilde ik hem ook laten wennen aan het feit dat hij in de bench zit terwijl en alleen is. Ik deed Teddy in de bench en ging zelf een stukje lopen. Dit stukje heb telkens iets verder uitgebreid, zodat hij steeds wat langer alleen was. Mijn labrador aan de bench laten wennen ging dan ook vrij soepeltjes.

  Blijf op de hoogte van alles over labradors!

  Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *