Labrador adopteren? De belangrijkste zaken op een rijtje!

Redenen, voor- en nadelen en tips voor het adopteren van een labrador

Gemiddelde leestijd: 28 minuten

Wie graag een labrador wil, kan een puppy kopen. In plaats daarvan kun je ook een labrador adopteren. Je hond komt dan niet bij een fokker weg, maar je haalt hem uit het asiel of neemt hem over van iemand die er zelf niet meer voor kan zorgen. Gaat je voorkeur uit naar het adopteren van een labrador retriever, maar is dit nieuw voor je? Dan ben je hier aan het juiste adres, want in deze tekst neem ik je bij de hand.

    Redenen om voor adoptie te kiezen

    De meeste mensen die een hond willen, geven de voorkeur aan kopen. Neig jij hier ook naar? Dan is adoptie op voorhand misschien al geen optie voor jou. Zonde, want er zijn genoeg redenen om een labrador te adopteren. Hieronder heb ik 7 belangrijke redenen voor labrador adoptie op een rijtje gezet.  

    1. Je geeft hem een nieuw thuis
      Wie een labrador adopteert, verricht een goede daad. Je geeft hem namelijk een nieuw thuis. In plaats van dag in dag uit in een klein hok te leven in het asiel, heeft hij bij jou thuis alle ruimte. Zo kan hij misschien lekker spelen in de tuin en ga je iedere dag meeraals met hem wandelen.
    2. Adoptiehonden willen graag leren
      Adoptiehonden zijn vaak al wat ouder, waardoor ze op bepaalde gebieden een achterstand kunnen hebben. Laat je hierdoor niet weerhouden om een labrador te adopteren, want een adoptiehond wil graag leren. Dit is zeker het geval als je een labrador dopteert, want honden van dit ras zijn bijzonder leergierig. Hierdoor kun je een achterstand binnen de kortste keren wegwerken.
    3. Zijn karakter is bekend
      Als je een labrador puppy koopt, weet je niet hoe zijn karakter wordt. Dit ontdek je namelijk pas als hij wat ouder is. Bij een adoptiehond is het karakter vaak al wel duidelijk, want zo’n hond is ouder. Zo weet je direct of een labrador druk of rustig is en hoe hij omgaat met kinderen en andere honden. Hierdoor wordt het een stuk makkelijker om te bepalen of een labrador adopteren een goede keuze is.
    4. Hij geeft je veel liefde
      Adopteer je een labrador uit het asiel? Dan is deze hond hier maar wat blij mee. Dit uit hij door je veel liefde te geven. Een adoptiehond volgt je vrijwel altijd en overal en is bijzonder aanhankelijk. Hij begroet je altijd kwispelend, houdt ervan om met je te knuffelen en geeft je misschien zelfs kusjes.
    5. Hij beschermt je
      Als je een labrador adopteert uit het asiel, voelt dit voor hem alsof hij gered wordt. Omdat hij jou als zijn redder ziet, zal hij je altijd en overal beschermen. Kom je in een gevaarlijke situatie terecht en merkt je labrador dit? Dan zal hij zijn uiterste best doen om het gevaar af te wenden. In het begin doet hij dit misschien alleen thuis, maar later waarschijnlijk ook buiten de deur.
    6. Ruimte voor andere zwerfdieren
      Naast honden vangt een dierenasiel ook allerlei andere dieren op. Omdat een asiel vaak maar een beperkt aantal plekken heeft, kan het voorkomen dat een dier er niet terecht kan. Je verkleint deze kans door een labrador te adopteren in plaats van te kopen. Kies je voor een labrador uit het asiel? Dan komt er ruimte beschikbaar voor andere zwerfdieren. Je verricht dus ook een goede daad voor andere dieren als je een labrador adopteert.
    7. Je kiest bewust
      Wie een labrador adopteert, laat zien dat hij bewuste keuzes maakt. Heb je kinderen? Vertel hen dan waarom je adopteren verkiest boven kopen. Door je verhaal met anderen te delen, vergroot je bovendien de kans dat mensen in je directe omgeving ook een hond, kat of ander dier adopteren uit het asiel. Op deze manier draag je er indirect aan bij dat de Nederlandse dierenasiels steeds leger worden.
    Op deze afbeelding zie je een zwarte labrador na adoptie mee in de auto

    Waar adopteer je een labrador?

    Wil je een labrador adopteren? Dan ben je ongetwijfeld benieuwd waar je dit doet. Als er een asiel in de buurt zit, kun je hier vragen of ze een labrador retriever ter adoptie aanbieden. Daarnaast kun jij je tot het internet richten. Uiteraard wil je alleen een labrador adopteren via een betrouwbare site. In dat geval kan ik d de onderstaande platformen voor adoptiehonden van harte aanbevelen.

    Ik Zoek Baas

    Dit is een online platform van de Dierenbescherming. De honden die ter adoptie aangeboden worden, verblijven in dierenasiels door heel Nederland. Op Ik Zoek Baas kun je filteren op soort, geslacht en leeftijd, maar ook op omgang met kinderen, katten en honden, gedrag aan de lijn en zindelijkheid.

    Dierenasiels.com

    De doelstelling van de Stichting Dierenasiels en Internet is het op non-profit basis realiseren van internet-faciliteiten om het vinden en plaatsen van asieldieren te bevorderen. Op Dierenasiels.com kom je puppy’s en oudere honden tegen en kun zowel reutjes als teefjes adopteren. Wil je een labrador adopteren? Filter dan op dit ras.

    Stichting Verhuisdieren

    Voor adoptie van een labrador kun je ook bij de Stichting Verhuisdieren terecht. Via dit platofmr kun je onder meer honden uit het buitenland adopteren, maar ook honden uit Nederland die momenteel nog bij hun baasje(s) verblijven. Doel van dit platform is om honden een verblijf in het asiel te besparen.

    Herplaatsing-huisdieren.nl

    Wie een labrador wil adopteren, kan hiervoor ook terecht op Herplaatsing-verhuisdieren.nl. Op dit betrouwbare platform vind je onder meer honden van baasjes die door bijvoorbeeld een verhuizing, allergie of scheiding niet meer in staat zijn om voor hun hond te zorgen. Door rechtstreeks van een baasje te adopteren, voorkom je dat de hond eerst een tijd in het asiel door moet brengen.

    Herplaatsing Honden in Nederland (HHIN)

    Als een hond door omstandigheden niet langer bij zijn baasje kan wonen, kun je hem adopteren via Herplaatsing Honden In Nederland (HHIN). Tot het moment dat een hond op een nieuw adres geplaatst wordt, blijft hij (indien mogelijk) bij zijn huidige baasje wonen. Doordat de hond niet naar het asiel hoeft, wordt hem een hoop leed bespaard.

    Op deze afbeelding zie je een blonde labrador

    De voordelen van een labrador adopteren

    Een labrador adopteren brengt een aantal voordelen met zich mee. Om te beginnen sla je de puppyfase vaak over, want adoptiehonden zijn doorgaans al wat ouder. Je hoeft niet meer naar puppycursus en bovendien kan een labrador uit het asiel al gesocialiseerd en zindelijk zijn. Misschien kent hij zelfs al wel een aantal commando’s. Dit komt ongetwijfeld van pas in de verdere opvoeding van je hond.

    Is een adoptiehond nog niet zindelijk of gesocialiseerd of kent hij de basiscommando’s nog niet? Dan betekent dit niet dat adopteren geen goed idee is. Labrador retrievers zijn namelijk leergierige honden, waardoor je ze vrij makkelijk nieuwe dingen leert. Doordat de hond wat ouder is, is hij waarschijnlijk al een stuk rustiger. Een laatste voordeel van een labrador adopteren is dat het vaak een stuk goedkoper is dan een labrador pup kopen.

    Op deze afbeelding zie je Teddy, mijn red fox labrador retriever

    Wat zijn de nadelen van een adoptiehond?

    Een labrador adopteren brengt de nodige voordelen met zich mee, maar er zitten ook nadelen aan. Om te voorkomen dat je spijt krijgt van de adoptie, vind ik het belangrijk dat jij je hier bewust van bent. Het grootste nadeel is dat een adoptiehond vaak een ‘slecht’ verleden heeft. Zo is hij mogelijk niet goed behandeld door zijn vorige baasje(s) en dat kan een trauma veroorzaakt hebben. Een labrador uit het asiel kan bovendien bang zijn. Door angst of een trauma kan een adoptie labrador bijten of uitvallen naar jou, je kinderen of mensen uit je omgeving.

    Adopteer je een hond uit het asiel? Dan is het geen zekerheid dat hij al gesocialiseerd en zindelijk is. Sommige honden hebben namelijk helemaal geen opvoeding gehad, waardoor ze bijvoorbeeld overal hun behoeftes doen. Daarnaast kunnen ze bang zijn voor mensen of andere honden en hebben ze misschien gedragsproblemen. Als hier sprake van is, kan het (her)opvoeden van een labrador retriever je behoorlijk veel tijd kosten.

    Aandachtspunten bij een labrador adopteren

    Je weet inmiddels al aardig wat over adoptiehonden, maar toch ben je nog niet klaar om een labrador te adopteren. Voordat je daadwerkelijk tot adoptie overgaat, moet je namelijk weten waar je rekening mee moet houden bij het adopteren van een labrador. Je wilt immers voorkomen dat je spijt krijgt van je keuze. Ik raad je daarom aan om goed op de volgende aandachtspunten te letten voordat je een labrador retriever adopteert.

    Zou je deze blonde labrador adopteren?
    1. Gezondheid
      Een labrador uit het asiel heeft mogelijk gezondheidsproblemen. Dit kan het gevolg zijn van verwaarlozing door zijn vorige eigenaar, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn. Zo heeft een labrador retriever bijvoorbeeld een grote kans op een heupdysplasie. Daarnaast kan een adoptie labrador ook lijden aan chronische koperstapeling en atopie. Adopteer je een oudere labrador? Dan kan hij lijden aan spier- en gewrichtsaandoeningen, zoals artrose.

      Als een labrador uit het asiel een verslechterde gezondheid heeft, hoeft dit geen reden te zijn om hem niet te adopteren. Voor zo’n hond is het juist extra fijn als hij een gouden mandje krijgt, want anders zit hij misschien nog jarenlang in het asiel. Besef je wel dat een labrador met gezondheidsproblemen je veel kan kosten, want je moet mogelijk vaak met hem naar de dierenarts.
    2. Gedrag
      Het gedrag is ook een belangrijk aandachtspunt bij het adopteren van een labrador retriever. Je wilt immers een hond adopteren die in je gezin past. Heb je kinderen of andere huisdieren? Adopteer dan een hond die weet hoe het is om hiermee samen te leven. Bezoek de hond daarom altijd één of meerdere keren voordat je de knoop doorhakt. Je kunt zo met eigen ogen het gedrag van een labrador aanschouwen. Dit maakt het een stuk makkelijker om te bepalen of de hond bij jou en je gezin past.
    3. Uitdaging
      Veel labrador retrievers die in het asiel zitten, hebben een moeilijk verleden gehad. Hierdoor kan een hond een ‘rugzakje’ hebben. Het adopteren van zo’n hond kan een uitdaging zijn. Adopteer een labrador met een rugzakje daarom alleen als je zeker weet dat je dit aankunt. Twijfel je? Ga dan liever op zoek naar een andere labrador. Het is voor zowel jou als de hond namelijk niet leuk als je hem binnen de kortste keren weer terug moet brengen naar het asiel.
    4. Tijd
      Een labrador adopteren lijkt hartstikke leuk, maar veel mensen denken hier niet goed over na. Je moet namelijk voldoende tijd hebben voor een hond. Ondanks dat adoptiehonden soms al gesocialiseerd, zindelijk en rustig(er) zijn, betekent dit niet dat je er weinig tijd in hoeft te investeren. Labrador retrievers houden nu eenmaal van aandacht en je moet ze meerdere malen per dag uitlaten. Weet je niet zeker of je voldoende tijd hebt voor een hond? Vraag jezelf dan af of het überhaupt verstandig is om een hond in huis te halen.
    5. Ruimte
      Wie een labrador wil adopteren moet hier niet alleen genoeg tijd voor hebben, maar ook voldoende ruimte. Woon je in een flat op drie hoog? Dan is het niet verstandig om een hond te adopteren. Binnen is er misschien genoeg ruimte, maar je kunt je hond niet even lekker naar buiten laten zonder dat je zelf mee moet. Als je in een huis met tuin woont, is dit wel mogelijk. Je hond kan lekker rennen en spelen in de tuin en daar geniet hij ongetwijfeld van.
    Op deze afbeelding zie je Teddy met een stok

    Hoe gaat een labrador adopteren in zijn werk?

    Voordat je een labrador adopteert, wil je weten hoe adoptie werkt. Ondanks dat dit per partij kan verschillen, ziet de procedure er grotendeels hetzelfde uit. Ik laat je hieronder zien welke stappen je globaal moet doorlopen om een hond te adopteren.

    1. Maak je interesse kenbaar

      Heb je op de website van een asiel een labrador gezien die je aanspreekt? Neem dan contact op met asiel om je interesse kenbaar te maken. Dit kun je via de website doen, maar je kunt ook naar het asiel bellen.

    2. Vul het aanvraagformulier in

      Nadat jij je interesse in een adoptiehond kenbaar hebt gemaakt, vraagt het asiel je om een aanvraagformulier in te vullen. Op deze manier krijgen zij informatie over jou, je gezin en de plek waar de labrador terechtkomt. Dit formulier helpt het asiel om te bepalen of de hond bij jou past en je (gezins)situatie past.

    3. Maak een afspraak voor een eerste ontmoeting

      Is het asiel van mening dat ze een gouden mandje voor de hond gevonden hebben? Dan nemen ze contact met je op om een afspraak te maken. Je gaat dan voor het eerst kennismaken met de hond die je wilt adopteren. De medewerkers van het dierenasiel zien zo hoe de labrador op jou reageert. Bij sommige asiels mag je zelfs een stukje met de hond wandelen, zodat jullie echt goed kennis kunnen maken.

    4. Laat weten wat je van de hond vindt

      Na de kennismaking bespreek je wat je van de labrador vindt. Als je nog steeds enthousiast bent, wordt er een tweede afspraak gemaakt. Tijdens deze afspraak mag je andere gezinsleden meenemen, zodat zij ook kennis kunnen maken met de hond. Heb je al een andere hond thuis? Dan mag deze ook meekomen tijdens de tweede afspraak.

    5. Neem de hond mee naar huis

      Als je ook na de tweede ontmoeting nog positief bent, is het vaak mogelijk om de hond mee te nemen naar huis. Je kunt de labrador retriever voor een week ‘reserveren’, zodat je echt ervaart hoe het is om dag en nacht met de hond te leven. Gaat het niet goed of is het toch niet wat je ervan verwacht had? Dan kun je de hond na deze ‘proeftijd’ weer terugbrengen naar het asiel.

    6. Teken de plaatsingsovereenkomst

      Is de proefperiode goed bevallen en wil je de labrador adopteren? Dan teken je de plaatsingsovereenkomst. Voordat je daadwerkelijk je handtekening zet, spreekt het asiel de overeenkomst eerst uitgebreid met je door. Zo weet je precies waar je voor tekent en kom je niet voor verrassingen te staan.

    Op deze afbeelding zie je Teddy tegen het raam leunen

    Wat kost een labrador adopteren?

    Wie denkt dat een labrador adopteren gratis is, heeft het mis. Net als een hond van een fokker kost een hond uit het asiel ook geld. Hoeveel je ervoor betaalt, hangt af van een aantal factoren. Dierenasiels kijken vooral naar de leeftijd van de hond. Zo kost het adopteren van een labrador pup je vaak meer dan het adopteren van een oude(re) hond. Logisch, want van een jonge labrador heb je vaak langer plezier dan van een oude(re). Daarnaast zijn ook zaken als chippen, vaccineren en castreren van invloed op de prijs. Tot slot kan de prijs van een labrador adopteren per partij verschillen.

    Blijf op de hoogte van alles over labradors!

    Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.

    Veelgestelde vragen over een hond adopteren

    Is een hond herplaatsen hetzelfde als adopteren?

    Herplaatsen en adopteren zijn niet hetzelfde, al worden beide begrippen wel vaak door elkaar gebruikt. Bij herplaatsen wordt een hond overgebracht van zijn huidige baasje naar een nieuw baasje. Bij adopteren haal je een hond uit het asiel.

    Is een hond adopteren gratis?

    Nee, een hond adopteren is niet gratis. Wie een hond uit het asiel haalt, betaalt hier gemiddeld tussen de 125 en 300 euro voor. Voor puppy’s ligt het bedrag hoger, vaak rond de 400 euro.

    Hoe lang duurt het adopteren van een hond?

    De duur van het adoptieproces hangt af van de plek waar je een hond adopteert. Het kan met een paar dagen al geregeld zijn, maar meestal duurt het meerdere weken.

    Kun je een puppy adopteren uit het asiel?

    Dat hangt van het aanbod af. Als een asiel een puppy aanbiedt, kun je deze adopteren. Voor puppy’s is vaak veel interesse. Hierdoor is de kans groter dat je achter het net vist dan bij een oudere hond.

    Hoe zorg ik ervoor dat een adoptiehond zich snel thuis voelt?

    Een adoptiehond voelt zich vaak snel thuis als je hem veel liefde en aandacht geeft. Geef hem bovendien de tijd om aan zijn nieuwe omgeving te wennen. Creëer een fijne plek, koop wat leuke speeltjes en haal genoeg lekkers in huis.

    Wie wil mijn hond adopteren?

    Als je iemand zoekt die jouw hond wil adopteren, kun je deze aanbieden op verhuisdieren.nl. Door middel van een vragenlijst wordt een geschikte match gezocht. Wie zijn hond wil herplaatsen, kan hiervoor ook terecht op hhin.nl.

    Waarom adopteer je een hond uit het buitenland?

    Er zijn meerdere redenen om een hond te adopteren uit het buitenland. Eén van de belangrijkste is dat honden hier vaak onder erbarmelijke omstandigheden leven. Door zo’n hond te adopteren, bied je hem alsnog de kans om een fijn leven te leiden.


    Bas
    Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds 1 januari 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, durf ik wel te zeggen dat ik dit hondenras inmiddels goed ken. Op Labradorgids.nl deel ik mijn kennis en ervaringen met je, schrijf ik over problemen waar ik tegenaan loop en review ik producten.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *