Labrador adopteren? De belangrijkste zaken op een rijtje!

Redenen, voor- en nadelen en tips voor het adopteren van een labrador

Gemiddelde leestijd: 22 minuten

Wil je graag een labrador? Dan ga je misschien op zoek naar nestjes met labrador puppy’s. Toch is dit niet de enige mogelijkheid, want je kunt ook een labrador adopteren. Je hond komt dan niet weg bij een fokker, maar je haalt hem uit het asiel of neemt hem over van iemand die er zelf niet meer voor kan zorgen. Gaat je voorkeur uit naar het adopteren van een labrador retriever, maar heb je nog niet eerder een hond geadopteerd? Dan kun je hier ongetwijfeld nog wel wat hulp bij gebruiken. Daarom lees je hier alles over een labrador adopteren.

  Redenen voor labrador adoptie

  De meeste mensen die een hond willen, geven de voorkeur aan kopen. Neig jij hier ook naar? Dan is adoptie op voorhand misschien al geen optie voor jou. Zonde, want er zijn genoeg redenen om een labrador te adopteren. Hieronder staan 7 belangrijke redenen om voor labrador adoptie te kiezen op een rijtje.  

  Op deze afbeelding zie je een zwarte labrador na adoptie mee in de auto
  1. Je geeft hem een nieuw thuis
   Wie een labrador adopteert, verricht een goede daad. Je geeft een hond namelijk een nieuw thuis. In plaats van dag in dag uit in een klein hok te leven in het asiel, heeft hij bij jou thuis alle ruimte. Zo kan hij misschien lekker spelen in de tuin en daarnaast mag hij iedere dag meermaals met je wandelen.
  2. Hij is leergierig
   Adoptiehonden zijn vaak al wat ouder, waardoor ze op bepaalde gebieden een achterstand kunnen hebben. Laat je hierdoor niet weerhouden een labrador te adopteren, want een adoptiehond wil graag leren. Dit is zeker het geval als je een labrador retriever adopteert, want honden van dit ras zijn bijzonder leergierig. Hierdoor kun je een achterstand binnen de kortste keren wegwerken.
  3. Zijn karakter is bekend
   Als je een labrador puppy koopt, weet je niet hoe zijn karakter wordt. Dit ontdek je namelijk pas als de hond wat ouder is. Bij een adoptiehond is het karakter vaak al wel duidelijk, want zo’n hond is ouder. Zo weet je direct of een labrador druk of rustig is en hoe hij omgaat met kinderen en andere honden. Hierdoor wordt het een stuk makkelijker om te bepalen of een labrador adopteren een goede keuze is.
  4. Hij geeft je veel liefde
   Adopteer je een labrador uit het asiel? Dan is deze hond hier maar wat blij mee. Dit uit hij door je veel liefde te geven. Een adoptiehond volgt je vrijwel altijd en overal en is bijzonder aanhankelijk. Ze begroeten je altijd kwispelend, houden ervan om met je te knuffelen en geven je misschien zelfs kusjes.
  5. Hij beschermt je
   Als je een labrador adopteert uit het asiel, voelt dit voor hem alsof hij gered wordt. Omdat hij jou als zijn redder ziet, zal hij je altijd en overal beschermen. Kom je in een gevaarlijke situatie en merkt je labrador dit? Dan zal hij zijn uiterste best doen om het gevaar af te wenden. In het begin doet hij dit misschien alleen thuis, maar later waarschijnlijk ook buiten de deur.
  6. Ruimte voor andere zwerfdieren
   Naast honden vangt een dierenasiel ook allerlei andere dieren op. Omdat zij vaak maar een beperkt aantal plekken hebben, kan het voorkomen dat een dier er niet terecht kan. Je verkleint deze kans door een labrador te adopteren in plaats van te kopen. Kies je voor een labrador uit het asiel? Dan komt er ruimte beschikbaar voor andere zwerfdieren. Je verricht dus ook een goede daad voor andere dieren als je een labrador adopteert.
  7. Je kiest bewust
   Wie een labrador adopteert, laat zien dat hij bewuste keuzes maakt. Heb je kinderen? Vertel hen dan wat de reden is dat je adopteren verkiest boven een labrador kopen. Door je verhaal met anderen te delen, vergroot je bovendien de kans dat mensen in je directe omgeving ook een hond, kat of ander dier adopteren uit het asiel. Op deze manier draag je er indirect aan bij dat de Nederlandse dierenasiels steeds leger worden.

  Waar adopteer je een labrador?

  Als je erover uit bent dat je een labrador wilt adopteren, ben je ongetwijfeld benieuwd waar je dit doet. Zit er een dierenasiel in de buurt? Dan kun je hier een bezoekje aan brengen om te kijken of ze een labrador retriever hebben die een nieuw . Jij kunt je bovendien tot het internet richten. Uiteraard wil je alleen een labrador adopteren via een betrouwbare site. Kijk in dat geval eens op één van de volgende online platformen voor adoptiehonden.

  Ik Zoek Baas

  Dit is een online platform van de Dierenbescherming. De honden die ter adoptie aangeboden worden, verblijven in dierenasiels door heel Nederland. Op Ik Zoek Baas kun je filteren op soort, geslacht en leeftijd, maar ook op omgang met kinderen, katten en honden, gedrag aan de lijn en zindelijkheid.

  Dierenasiels.com

  De doelstelling van de Stichting Dierenasiels en Internet is het op non-profit basis realiseren van internet-faciliteiten om het vinden en plaatsen van asieldieren te bevorderen. Op Dierenasiels.com kom je puppy’s en oudere honden tegen en kun zowel reutjes als teefjes adopteren. Wil je een labrador adopteren? Dan kun je filteren in het aanbod.

  Stichting Verhuisdieren

  Voor adoptie van een labrador kun je ook terecht bij de Stichting Verhuisdieren. Via deze site kun je onder meer honden uit het buitenland adopteren, maar ook honden uit Nederland die momenteel nog bij hun baasje(s) verblijven. Doel van dit platform is om labrador retrievers een verblijf in het asiel te besparen.

  Herplaatsing-huisdieren.nl

  Wie een labrador wil adopteren, kan hiervoor ook terecht op Herplaatsing-verhuisdieren.nl. Op dit betrouwbare platform vind je onder meer honden van baasjes die door bijvoorbeeld een verhuizing, allergie of scheiding niet meer in staat zijn om voor hun hond te zorgen. Door rechtstreeks van een baasje te adopteren, voorkom je dat de hond eerst een tijd in het asiel door moet brengen.

  Herplaatsing Honden in Nederland (HHIN)

  Honden die wegens omstandigheden niet langer bij hun huidige baasje kunnen wonen, kun je adopteren via Herplaatsing Honden In Nederland (HHIN). Tot het moment dat een hond op een nieuw adres geplaatst wordt, blijft hij (indien mogelijk) bij zijn huidige baasje wonen. Doordat de hond niet naar het asiel hoeft, wordt hem een hoop leed bespaard.

  Voordelen van en labrador adopteren

  Een labrador adopteren brengt een aantal voordelen met zich mee. Omdat adoptiehonden vaak al wat ouder zijn, sla je de puppyfase over. Je hoeft niet meer met de hond naar puppycursus en bovendien kan een labrador uit het asiel al gesocialiseerd en zindelijk zijn. Misschien is hij zelfs al wel bekend met de basiscommando’s.

  Is een labrador adoptiehond nog niet zindelijk of gesocialiseerd of kent hij de basiscommando’s nog niet? Dan is dit geen reden om niet voor adoptie te kiezen. Labrador retrievers zijn namelijk leergierige honden, waardoor je ze vrij makkelijk nieuwe dingen leert. Doordat de hond wat ouder is, is hij waarschijnlijk al een stuk rustiger. Tot slot is een labrador adopteren een stuk goedkoper dan een labrador kopen.

  Nadelen van het adopteren van een labrador retriever

  Een labrador adopteren brengt de nodige voordelen met zich mee, maar er zitten ook nadelen aan. Om te voorkomen dat je spijt krijgt van de adoptie, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de grootste nadelen. Het grootste nadeel is dat een adoptiehond vaak een ‘slecht’ verleden heeft. Zo is hij mogelijk niet goed behandeld door zijn vorige baasje(s), waardoor hij getraumatiseerd is. Een labrador uit het asiel kan bovendien bang zijn. Door angst of een trauma kan een adoptie labrador bijten of uitvallen naar jou, je kinderen of mensen uit je omgeving.

  Adopteer je een hond uit het asiel? Dan is het geen zekerheid dat hij al gesocialiseerd en zindelijk is. Sommige honden hebben namelijk helemaal geen opvoeding gehad, waardoor ze bijvoorbeeld overal hun behoeftes doen. Daarnaast kunnen ze bang zijn voor mensen of andere honden en hebben ze misschien gedragsproblemen. In dat geval kun je behoorlijk veel tijd kwijt zijn aan het (her)opvoeden van een labrador retriever.

  Aandachtspunten bij een labrador adopteren

  Je weet inmiddels al aardig wat over adoptiehonden, maar toch ben je nog niet klaar om een labrador te adopteren. Voordat je daadwerkelijk tot adoptie overgaat, moet je namelijk weten waar je rekening mee moet houden bij het adopteren van een labrador. Je wilt immers voorkomen dat je spijt krijgt van je keuze. Let daarom goed op de volgende aandachtspunten voordat je een labrador retriever adopteert.

  Zou je deze blonde labrador adopteren?
  1. Gezondheid
   Een labrador uit het asiel heeft mogelijk gezondheidsproblemen. Dit kan het gevolg zijn van verwaarlozing door zijn vorige eigenaar, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn. Zo heeft een labrador retriever bijvoorbeeld een grote kans op een heupdysplasie. Daarnaast kan een adoptie labrador ook lijden aan chronische koperstapeling en atopie. Adopteer je een oudere labrador? Dan kan er sprake zijn van de gewrichtsaandoening artrose.

   Als een labrador uit het asiel een verslechterde gezondheid heeft, hoeft dit geen reden te zijn om hem niet te adopteren. Voor zo’n hond is het juist extra fijn als hij een gouden mandje krijgt, want anders zit hij misschien nog jarenlang in het asiel. Besef je wel dat een labrador met gezondheidsproblemen je veel kan kosten, want je moet mogelijk vaak met hem naar de dierenarts.
  2. Gedrag
   Het gedrag is ook een belangrijk aandachtspunt bij het adopteren van een labrador retriever. Je wilt immers een hond adopteren die in je gezinssituatie past. Heb je kinderen of andere huisdieren? Adopteer dan een hond die weet hoe het is om hiermee samen te leven. Bezoek de hond daarom altijd één of meerdere keren voordat je de knoop doorhakt. Je kunt zo met eigen ogen het gedrag van een labrador aanschouwen. Dit maakt het een stuk makkelijker om te bepalen of de hond bij jou en je gezin past.
  3. Uitdaging
   Veel labradors in het asiel hebben een moeilijk verleden gehad. Zo kunnen ze bijvoorbeeld verwaarloosd zijn door hun vorige baasje(s). Vandaar dat een hond uit het asiel een rugzakje kan hebben. Het adopteren van zo’n hond kan een behoorlijke uitdaging zijn. Adopteer een labrador met een rugzakje daarom alleen als je zeker weet dat je dit aankunt. Twijfel je? Ga dan liever op zoek naar een andere labrador. Het is voor zowel jou als de hond namelijk niet leuk als je hem binnen de kortste keren weer terug moet brengen naar het asiel.
  4. Tijd
   Een labrador adopteren lijkt hartstikke leuk, maar veel mensen denken hier niet goed over na. Je moet namelijk voldoende tijd hebben voor een hond. Ondanks dat adoptiehonden soms al gesocialiseerd, zindelijk en rustig(er) zijn, betekent dit niet dat je er weinig tijd in hoeft te investeren. Labrador retrievers houden nu eenmaal van aandacht en je moet ze meerdere malen per dag uitlaten. Weet je niet zeker of je voldoende tijd hebt voor een hond? Dan is het niet verstandig om een labrador te adopteren.
  5. Ruimte
   Wie een labrador wil adopteren moet hier niet alleen genoeg tijd voor hebben, maar ook voldoende ruimte. Woon je in een flat op drie hoog? Dan is het niet verstandig om een hond te adopteren. Binnen is er misschien genoeg ruimte, maar je kunt je hond niet even lekker naar buiten laten zonder dat je zelf mee moet. Dit is wel mogelijk als je een tuin hebt. Een hond kan hier lekker rennen en spelen, waardoor hij voldoende beweging krijgt.

  Hoe werkt een labrador adopteren?

  Voordat je een labrador adopteert, wil je vast weten hoe adoptie in zijn werk gaat. Ondanks dat dit per partij kan verschillen, ziet de procedure er grotendeels hetzelfde uit. Daarom lees je hieronder welke stappen je globaal doorloopt bij een hond adopteren.

  1. Maak je interesse kenbaar

   Heb je op de website van een asiel een labrador gezien die je aanspreekt? Neem dan contact op met asiel om je interesse in de hond kenbaar te maken. Dit kun je via de website doen, maar je kunt ook naar het asiel bellen.

  2. Vul het aanvraagformulier in

   Nadat jij je interesse in een adoptiehond kenbaar hebt gemaakt, vraagt het asiel je om een aanvraagformulier in te vullen. Op deze manier krijgen zij informatie over jou, je gezin en de plek waar de labrador terechtkomt. Dit formulier zal het asiel helpen om te bepalen of de hond bij jou past.

  3. Maak een afspraak voor een eerste ontmoeting

   Is het asiel van mening dat ze een gouden mandje voor de hond hebben gevonden? Dan nemen ze contact met je op om een afspraak te maken. Je gaat dan voor het eerst kennismaken met de hond die je wilt adopteren. De medewerkers van het dierenasiel zien op deze manier hoe de labrador op jou reageert. Sommige dierenasiels staan zelfs toe dat je een stukje met de hond mag wandelen, zodat jullie echt goed kennis kunnen maken.

  4. Laat weten wat je van de hond vindt

   Na de kennismaking bespreek je met de medewerker(s) van het asiel wat je van de labrador vond en hoe het wandelen ging. Als je nog steeds enthousiast bent, wordt er een tweede afspraak gemaakt. Tijdens deze afspraak mag je andere gezinsleden meenemen, zodat zij ook kennis kunnen maken met de hond. Heb je al een andere hond thuis? Dan mag deze ook meekomen tijdens de tweede afspraak.

  5. Neem de hond mee naar huis

   Als je ook na de tweede ontmoeting nog positief bent, is het vaak mogelijk om de hond mee te nemen naar huis. Je kunt de labrador retriever voor een week ‘reserveren’, zodat je echt ervaart hoe het is om dag en nacht met een hond in huis te leven. Gaat het niet goed of is het toch niet wat je ervan verwacht had? Dan kun je de hond na deze ‘proeftijd’ weer terugbrengen naar het asiel.

  6. Teken de plaatsingsovereenkomst

   Is de proefperiode goed bevallen en wil je de labrador adopteren? Dan is het alleen nog een kwestie van de plaatsingsovereenkomst tekenen. Voordat je daadwerkelijk je handtekening zet, spreekt het asiel de overeenkomst eerst uitgebreid met je door. Zo weet je precies waar je voor tekent en kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

  Wat kost een labrador adopteren?

  Wie denkt dat een labrador adopteren gratis is, heeft het mis. Je betaalt namelijk ook voor een hond uit het asiel. Hoeveel je ervoor betaalt, hangt af van een aantal factoren. Dierenasiels kijken vooral naar de leeftijd van de hond. De kosten voor een labrador puppy adopteren liggen bijvoorbeeld hoger dan die van een oude(re) labrador. Op zich is dit niet gek, want aan een jonge labrador beleef je vaak langer plezier dan aan een oude(re). Daarnaast zijn ook zaken als chippen, vaccineren en neutraliseren van invloed op de prijs. Tot slot moet je weten dat de kosten van een labrador adopteren bij iedere partij anders kunnen zijn.

  Hoe word ik het beste labrador-baasje?

  Dat lees je in Het Complete Handboek voor de Labrador van Jan Jacobs! Met ruim 25 jaar ervaring in het verzorgen en opvoeden van labrador retrievers is hij de aangewezen persoon om jou alles bij te brengen over dit hondenras.

  Koop je zijn e-book via de onderstaande knop? Dan profiteer je van 5 GRATIS bonussen!

  Koop Het Complete Handboek voor de Labrador

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *