Is je labrador retriever aan de zware kant? Dan moet je labrador afvallen. Dit hondenras moet sneller op dieet dan de meeste andere hondenrassen. Uit onderzoek van de University of Cambridge blijkt namelijk dat labrador retrievers aanleg hebben voor overgewicht.
Als jij je labrador te zwaar vindt, moet je actie ondernemen. De meeste honden van dit ras vallen namelijk niet vanzelf af. Veel labrador-baasjes weten alleen niet wat ze moeten doen om hun labrador af te laten vallen. Geldt dit ook voor jou? Lees dan vooral verder, want ik heb hier 10 tips op een rijtje gezet om succes te boeken!
Inhoudsopgave
Geef je labrador niet te veel voer als hij moet afvallen
Net als mensen komen honden ook aan als ze te veel eten. Moet je labrador afvallen? Geef hem dan niet te veel voer. Helaas weten veel mensen niet precies hoeveel voer zij hun labrador retriever moeten geven. Hierdoor krijgt een hond al snel te veel en dat vergroot de kans dat je labrador aankomt.
Krijgt je labrador brokken? Werp dan eens een blik op de verpakking. Hierop staat vaak hoeveel gram voer je je labrador per dag mag geven. Kijk maar eens naar de onderstaande tabel. Deze is afkomstig van Smolke Adult Maxi brokken, het voer dat mijn labrador Teddy krijgt. Zorg er allereerst voor dat je weet hoe zwaar je labrador is, zodat je weet in welke rij je moet kijken. Houd bovendien rekening met de activiteit.
Mijn labrador Teddy weegt ongeveer 30 kilo en ik schaar hem in de categorie ‘High activity’. Afgaande op de tabel hieronder betekent dit dat hij dagelijks tussen de 380 en 405 gram voer mag hebben. Teddy krijgt drie keer per dag 120 gram voer. Iets minder dan het minimum volgens zijn gewicht en activiteit, maar dit compenseer ik met tussendoortjes.

Op de verpakking van brokken staat vaak hoeveel gram een labrador retriever er per dag van mag hebben. Krijgt je labrador Kant-en-klaar Vers Vlees (KVV)? Dan zie je misschien niets over de hoeveelheid op de verpakking staan. In dat geval kun je voor een volwassen hond 20 tot 30 gram per kilo lichaamsgewicht aanhouden. Een labrador van 25 kilo mag dus 500 tot 750 gram KVV per dag.
Houd jij je keurig aan de hoeveelheden die op de verpakking staan? Dan betekent dit niet dat je labrador niet aan kan komen. Staar je daarom niet blind op de aanbevolen hoeveelheden, want dit zijn vaak gemiddelden. Als je ziet dat je hond aankomt, geef je hem minder voer. Het is geen probleem als je onder de minimale hoeveelheid voor het aanbevolen gewicht uitkomt, want dit is slechts een richtlijn. Let er alleen wel op dat je labrador niet te mager wordt.
Stap over op andere voeding
Veel baasjes geven hun labrador simpelweg minder voer als hij af moet vallen. Helaas is dit niet de oplossing. Hondenvoer is namelijk zo samengesteld dat je labrador dag in dag uit voldoende vitamines, vezels, proteïnen, mineralen en andere voedingsstoffen binnenkrijgt. Geef jij je labrador minder voer? Dan krijgt hij mogelijk onvoldoende voedingsstoffen binnen en dat kan zijn gezondheid beïnvloeden.
Valt je labrador niet of nauwelijks af? Overweeg dan over te stappen op andere labrador voeding. Koop niet lukraak ander voer, maar verdiep je goed in de samenstelling ervan. Kies bij voorkeur voor voer dat veel eiwitten bevat. Eiwitten zijn namelijk belangrijk voor verschillende processen in het lichaam, zoals de opbouw van spieren, het vormen van nieuwe huidcellen en het maken van hormonen en enzymen. Daarbij komt dat afvallen vaak sneller gaat als jij je labrador voer met eiwitten geeft.
Focus je niet alleen maar op de eiwitten als je nieuw voer wilt kopen, maar besteed ook aandacht aan de koolhydraten. Als je hond hier te veel van binnenkrijgt, neemt zijn lichaamsgewicht toe. Wil je je labrador laten afvallen met behulp van voeding? Laat voer met granen, mais, tarwe, rijst en/of maismeel dan links liggen en kies voor hondenvoer dat (grotendeels) bestaat uit vlees, groente en fruit. Dergelijke voeding zorgt ervoor dat je labrador zich lang verzadigd voelt, terwijl hij niet meer eet dan normaal.
Ben je overgestapt op ander voer, maar heeft dit nog niet het gewenste resultaat opgeleverd? Dan is speciale dieetvoeding voor honden een optie. Dit voer heeft niet alleen minder kilocalorieën, maar bevat ook alle voedingsstoffen die je hond nodig heeft om gezond te blijven. Als je labrador op het gewenste gewicht zit, kun je eventueel weer teruggaan naar zijn oude, vertrouwde voer.
Schema voor overstappen van voer
Moet je labrador afvallen en wil je dit proberen met behulp van andere voeding? Stap dan niet van de ene op de andere dag over op nieuw voer, want je hond moet aan zijn nieuwe voer wennen. In de onderstaande tabel laat ik je zien hoe je op een verantwoorde manier overstapt op ander voer.
Dag | Percentage huidige voeding | Percentage nieuwe voeding |
1 | 75 | 25 |
2 | 75 | 25 |
3 | 50 | 50 |
4 | 50 | 50 |
5 | 25 | 75 |
6 | 25 | 75 |
7 | 0 | 100 |
Kies voor meerdere voermomenten per dag
Sommige mensen vullen een de voerbak van hun labrador alleen ’s ochtends. Doordat de meeste honden van dit ras eten niet snel laten staan, is de kans groot dat zij in één keer hun hele bak leegeten. Moet je labrador afvallen? Breid het aantal voermomenten dan uit naar minimaal twee en het liefst zelfs drie. Er vindt dan meerdere malen per dag verbranding plaats. Bovendien heeft hij gedurende de dag een verzadigd gevoel, waardoor hij minder snel honger heeft.
Als je van één naar meerdere voermomenten per dag gaat, deel je de totale hoeveelheid voer waarschijnlijk door het aantal voermomenten. Krijgt je labrador 450 gram brokken per dag en ga je hem drie keer per dag voeren? Dan kun je hem drie keer 150 gram geven. Er zijn ook labrador-baasjes die hun viervoeter in de ochtend meer voer geven en in de avond minder. Doordat je labrador overdag voldoende beweegt, verbrandt hij zijn voer makkelijker dan ’s avonds. Veel honden slapen in de avond immers. Door je labrador ’s ochtends meer te voeren, verklein je bovendien de kans op overgewicht.
Laat je labrador werken voor zijn eten

Veel baasjes geven hun hond eten in een voerbak. Hier is op zich niets mis mee, maar je hond hoeft op deze manier geen moeite te doen voor zijn eten. Zodra de bak gevuld is, kan hij direct beginnen met eten. Doordat hij geen moeite hoeft te doen, vindt er amper verbranding plaats. Dit is wel het geval als jij je labrador laat werken voor zijn eten.
Er zijn verschillende manieren om je labrador te laten werken voor zijn eten. Allereerst kun je een anti-schrokbak kopen. Met zo’n bak duurt het niet alleen langer voordat je hond zijn voer op heeft, maar het zorgt ook sneller voor een verzadigd gevoel. Vandaar dat een anti-schrokbak ook helpt als je labrador af moet vallen. Wil je eens zo’n voerbak proberen? Ik heb hier een aantal geschikte anti-schrokbakken voor labrador retrievers uitgelicht.

CuraCanin anti-schrokbak groot
Koop direct via

Eat Slow Live Longer anti-schrok voerbak rond
Koop direct via

Eat Slow Live Longer anti-schrok voerbak vierkant
Koop direct via
Wil jij je labrador laten werken voor zijn voer? Maak er dan een spelletje van en verstop zijn voer. Als je een tuin met en gazon hebt, strooi je zijn brokken uit in het gras als het mooi weer is. Vervolgens laat je hem zijn eigen eten zoeken. Hierdoor verbrandt je labrador meer dan wanneer hij stilstaand eet. Heb je geen gazon, maar wil je je hond toch voor zijn eten laten werken? Dan kun je een snuffelmat voor je labrador kopen. Daarnaast zijn er nog allerlei hersenwerkjes om je labrador te laten werken voor zijn voer.
Voeg water toe aan het voer als je labrador moet afvallen
Wie zijn labrador af wil laten vallen, kan ook wat water toevoegen aan zijn voer. Het voer neemt het water op, waardoor het meer volume krijgt. Doordat je labrador retriever op deze manier sneller een verzadigd gevoel heeft, kun je hem waarschijnlijk iets minder voer geven. Je hoeft niet bang te zijn dat je hond dit in de gaten heeft, want hij voelt zich net zo vol of zelfs nog voller dan voorheen.
Geef je je labrador brokken en wil je hier water aan toevoegen? Laat deze dan eerst een paar minuten wellen voordat je ze aan je hond geeft. Dit kan in water, maar ook in bouillon. Wanneer je voor de laatste optie kiest, is het van belang dat je de bouillon zelf getrokken hebt van een bot of schenkel. Gebruik nooit en te nimmer bouillonblokjes uit de supermarkt, want deze bevatten te veel zout voor je labrador. Zorg er bovendien voor dat de bouillon voldoende is afgekoeld voordat je het mengsel aan je labrador retriever geeft.

Hoe word ik het beste labrador-baasje?
Dat lees je in Het Complete Handboek voor de Labrador van Jan Jacobs! Met ruim 25 jaar ervaring in het verzorgen en opvoeden van labrador retrievers is hij de aangewezen persoon om jou alles bij te brengen over dit hondenras.
Koop je zijn e-book via de onderstaande knop? Dan profiteer je van 5 GRATIS bonussen!
Beperk het aantal tussendoortjes
Iedere labrador-baasje geeft zijn hond weleens een tussendoortje. Je denkt misschien dat een koekje of andere snack tussendoor geen kwaad kan, maar je labrador kan er snel door aankomen. Dit is zeker het geval als je je hond meerdere malen per dag een tussendoortje geeft. Beperk het aantal tussendoortjes daarom tot maximaal drie per dag. Zelf geef ik mijn labrador Teddy meestal maar één tussendoortje per dag, alleen ’s avonds rond koffietijd. Wel beloon ik hem tijdens het wandelen soms met wat kleine koekjes als hij goed luistert.
Om de kans op overgewicht bij je labrador te verkleinen, is het bovendien verstandig om naar het soort tussendoortje te kijken dat jij je hond geeft. Labrador retrievers komen bijvoorbeeld veel sneller aan van snacks met granen dan van snacks met vlees. Ook snacks met groente en fruit bevatten vaak (veel) minder kilocalorieën dan tussendoortjes met granen. Geef een labrador daarom bij voorkeur gezonde tussendoortjes.
Zoek je nog een gezonde snack waar je labrador lange tijd zoet mee is? Dan is een yakmelk kauwbot een goede keuze. Deze snack bevat geen conserveringsmiddelen, is granen- en glutenvrij en is rijk aan eiwit en calcium. Extra bijkomstigheid is dat hij ook nog eens helpt tegen tandplak en tandsteen, zodat je het gebit van je labrador gezond houdt. Daarnaast zijn er tegenwoordig allerlei gezonde hondensnacks te koop. Als je deze aan je labrador geeft, verklein je de kans dat hij (te) zwaar wordt.
Maak één persoon verantwoordelijk voor het afvallen van een labrador
Als je met meerdere personen onder één dak woont, is de kans aanwezig dat je labrador niet altijd door dezelfde persoon gevoerd wordt. Moet je labrador afvallen? Dan is het beter om één iemand verantwoordelijk te maken voor het voeren. Op deze manier kun je erop toezien dat een hond iedere keer dezelfde hoeveelheid voer krijgt.
Maak je één persoon verantwoordelijk? Dan geldt dit niet alleen voor het voer, maar ook voor de tussendoortjes. Spreek met de andere gezinsleden duidelijk af dat zij de hond ook geen snacks en restjes van hun eigen eten mogen geven. Als zij de hond toch willen belonen, kunnen ze dit doen door hem te aaien of met hem te spelen.
Zorg dat je labrador voldoende beweging krijgt

De gemiddelde labrador zal snel afvallen als hij veel beweegt. Beweging zorgt immers voor verbranding. Dit kun je onder meer bereiken door dagelijks een extra wandeling in te plannen of door grotere afstanden met je hond te lopen. Je kunt ook met hem naar een losloopgebied gaan, zodat hij lekker kan rennen en ravotten.
Labrador retrievers verbranden niet alleen kilocalorieën door te wandelen of te rennen, maar ook door te zwemmen. Laat jij je labrador zwemmen? Dan gebruikt hij praktisch al zijn lichaamsdelen, waardoor je hond (veel) meer calorieën verbrandt. Extra bijkomstigheid van zwemmen is dat de gewrichten van je labrador veel minder belast worden dan bij bijvoorbeeld rennen of wandelen. Hierdoor is de kans dat je labrador artrose krijgt kleiner.
Als je labrador gewicht moet verliezen, kun je er ook voor kiezen om vaker met hem te gaan spelen. Dit kan door tijdens het wandelen een stok of bal weg te gooien, maar je kunt ook in huis een trekspelletje spelen met je hond. Doordat je labrador actief bezig is als je met hem speelt, verbrandt hij meer calorieën. Daarnaast is samen spelen een goede manier om de band tussen jou en je hond te versterken.
Weeg je hond regelmatig
Mogen er wel wat kilo’s af bij je labrador? Weeg hem dan regelmatig, zodat je zijn gewicht goed in de gaten kunt houden. Als jij je labrador niet of nauwelijks weegt, heb je geen idee of hij inmiddels al is afgevallen. Weeg je hond bij voorkeur elke week op een vast moment. Hierdoor weet je of je op de goede weg bent of dat je in moet grijpen om ervoor te zorgen dat je labrador op het gewenste gewicht komt.
Je kunt je labrador wegen zelf wegen door hem op te tillen en met hem op de weegschaal te gaan staan. Je moet dan wel weten hoeveel je zelf weegt. Trek je eigen gewicht van het totaal af en je weet hoeveel je labrador retriever weegt. Wordt je labrador niet graag opgetild? Of is hij gewoonweg te zwaar om te tillen? Weeg hem dan bij de dierenarts of in de dierenwinkel. Hier vind je vaak een speciale weegschaal voor huisdieren.
Hoeveel mag een labrador wegen?
Als je je labrador op een gezond gewicht wilt krijgen, is het handig om te weten hoeveel dit hondenras mag wegen. In de onderstaande tabel zie je daarom wat het minimale en maximale gewicht van reutjes en teefjes is op specifieke leeftijden.
Leeftijd in maanden | Gezond gewicht reutje in kg | Gezond gewicht teefje in kg |
1 | 1,36 – 2,27 | 0,90 – 2,72 |
2 | 4,54 – 6,80 | 2,27 – 4,54 |
3 | 9,07 – 13,61 | 9,07 – 11,34 |
4 | 13,61 – 18,14 | 11,34 – 15,88 |
5 | 15,88 – 20,41 | 13,61 – 18,14 |
6 | 18,14 – 24,95 | 15,88 – 20,41 |
7 | 22,68 – 27,22 | 18,14 – 22,68 |
8 | 22,68 – 29,48 | 18,14 – 24,95 |
9 | 24,95 – 31,75 | 20,41 – 27,22 |
10 | 24,95 – 31,75 | 22,68 – 27,22 |
11 | 27,22 – 34,02 | 24,95 – 29,48 |
12 | 29,48 – 36,29 | 24,95 – 31,75 |
24 | 29,48 – 36,29 | 24,95 – 31,75 |
Je weet nu hoeveel je labrador ongeveer mag wegen op specifieke leeftijden. Staar je alleen niet blind op de gegevens in de tabel hierboven, want iedere labrador is anders. Heb je een labrador van 12 maanden en weegt deze minder dan 29 kilo? Maak je dan niet direct zorgen.
Als je labrador iets boven het gemiddelde gewicht zit, is dit niet direct reden tot paniek. Wel is het verstandig om het gewicht van je labrador de komende tijd extra goed in de gaten te houden. Blijft hij groeien in de breedte? Dan moet je labrador afvallen om weer op een gezond gewicht te komen.
Vraag de dierenarts om hulp als je labrador af moet vallen
Sommige labrador retrievers vallen snel af, terwijl het bij anderen juist lang kan duren. Ben je al enige tijd bezig, maar zie je geen tot weinig resultaat? Gooi het bijltje er dan niet direct bij neer, maar ga vooral door. Als je de bovenstaande tips volgt, is de kans groot dat je uiteindelijk alsnog resultaat ziet.
Als het je allemaal te lang duurt, kun je ook contact opnemen met de dierenarts. Hij kan je labrador onderzoeken om te kijken of er misschien iets met hem aan de hand is. Daarnaast kan een dierenarts een afvalprogramma of dieet voor je labrador opstellen. Hiermee lukt het je mogelijk alsnog om je labrador weer op een gezond gewicht te krijgen.
Veelgestelde vragen over honden en afvallen
Je labrador moet afvallen als hij te zwaar is. Omdat iedere hond anders is, geldt er niet zoiets als een streefgewicht om te bepalen of een labrador overgewicht heeft. Je kunt het wel voelen. Als je enkel een (dikke) vetlaag voelt en geen ribben, is je labrador waarschijnlijk te zwaar.
Dat hangt af van een aantal factoren. Het gewicht speelt hierin een rol, net als de mate van activiteit. Een labrador die veel beweegt, heeft meer voer nodig dan een labrador die weinig beweegt. Op de verpakking staat vaak hoeveel voer hij mag hebben.
Er zijn verschillende manieren waarop een hond af kan vallen. Je kunt elke dag een keer extra met hem gaan wandelen of de standaardwandelingen verlengen. Spelen, hersenwerkjes en mentale training kunnen ook helpen om je hond af te laten vallen.
Omdat elke labrador anders is, is het niet precies te zeggen hoeveel gram brokken je hond per dag nodig heeft. Op de verpakking van zijn voer vind je vaak een tabel met een indicatie. Dit kun je als richtlijn gebruiken bij het voeren van je labrador retriever.
Voor honden wordt vaak als stelregel gebruikt dat ze per week niet meer dan 2 procent van hun lichaamsgewicht mogen verliezen. Als jij je hieraan houdt, laat jij je labrador verantwoord afvallen.
Blijf op de hoogte van alles over labradors!
Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.
