Bij een waakhond denk je waarschijnlijk niet snel aan een labrador retriever. Honden van dit ras zijn gek op mensen, waardoor ze niet snel alarm slaan. Toch betekent dit niet dat een labrador als waakhond per definitie een slechte keuze is. Labrador retrievers zijn immers bijzonder leergierig, waardoor je ze waaks kunt maken. In deze tekst deel ik een handig stappenplan om dit te doen.
Voordat ik je vertel hoe jij je labrador traint tot waakhond, zet ik de eigenschappen van een waakhond op een rijtje. Daarna ga ik in op het karakter van een labrador retriever en deel ik een overzicht met de beste waakhonden. Hopelijk helpt dit je om te bepalen of het een goed idee is om je labrador als waakhond in te zetten of niet.
Inhoudsopgave
Wat zijn de eigenschappen van een waakhond?
Een waakhond wordt vaak gebruikt om huis en haard te beschermen tegen indringers of ander (dreigend) gevaar. Als zo’n hond iemand ziet die hij niet herkent, slaat hij aan. Hij begint met blaffen om zijn baasje(s) erop te attenderen dat er iets niet in de haak is.
Net als honden van andere rassen blaffen labrador retrievers ook. Toch betekent dit niet direct dat een labrador ook een goede waakhond is. Waakhonden moeten namelijk over een aantal eigenschappen beschikken. Benieuwd wat deze eigenschappen zijn? Hieronder heb ik de belangrijkste op een rijtje gezet.
- Dapper
Om te beginnen moet een waakhond dapper zijn. Zo’n hond moet jou en je bezittingen beschermen. Hij moet dan ook niet met zijn staart tussen de poten weglopen als er eenonbekende op je erf komt. - Intelligent
Een goede waakhond moet ook intelligent zijn, want hij moet het verschil herkennen tussen mensen die regelmatig langskomen en onbekenden. Je wilt niet dat een waakhond bij bekenden aanslaat, maar bij een onbekende moet hij dit juist wel doen. - Waaks
Het spreekt voor zich dat een goede waakhond waaks moet zijn. Zo’n hond is alert en reageert op de minste of geringste beweging rondom je huis. Dit is alleen maar goed, want hierdoor is de kans groot dat hij bijvoorbeeld inbrekers uit de buurt houdt of jou waarschuwt voor gevaar. - Zelfstandig
Waakhonden moeten zichzelf kunnen redden, want jij bent niet altijd thuis. Juist als er niemand thuis is, moet een waakhond je erf beschermen. Bij afwezigheid is de kans op bijvoorbeeld een inbraak namelijk een stuk groter. - Imponerend
Als een onbekende een klein hondje ziet, weerhoudt dit hem er waarschijnlijk niet van om je erf te betreden. Bij een grote hond denken de meeste mensen wel twee keer na voordat ze doorlopen. Een waakhond moet daarom ook imponerend zijn. - Sterk
Dreigt er gevaar? Dan trekt een waakhond mogelijk ten aanval. Omdat de kans groot is dat hij op weerstand stuit, moet zo’n hond sterk zijn. Een waakhond moet namelijk niet door een simpele beweging afgeschud worden, want dan is hij niet in staat om jouw bezittingen goed te beschermen. - Zelfverzekerd
Zelfverzekerdheid is één van de belangrijkste eigenschappen van een goede waakhond. Zo’n hond moet bijvoorbeeld niet verlegen reageren wanneer hij in aanraking komt met nieuwe mensen. Bovendien moet hij nieuwsgierig zijn naar een nieuwe omgeving. - Assertief
Een goede waakhond is assertief. Dit houdt in dat hij weet hoe hij zichzelf in een positie brengt waarin hij kan krijgen wat hij wil, zonder dat hem dit al te veel moeite kost. Een assertieve waakhond benadert bovendien makkelijker nieuwe personen. - Sociaal
Sociale honden zijn over het algemeen waakser dan honden die niet goed gesocialiseerd zijn. Zo heeft een gesocialiseerde waakhond sneller in de gaten of het om een bekende van zijn baasje(s) gaat of om een vreemdeling. Hier handelt hij uiteraard ook naar. - Trouw
Tot slot moet een waakhond trouw zijn. Als een hond trouw aan jou is, gaat hij voor je door het vuur. Hij zal je in dat geval altijd beschermen tegen (dreigend) gevaar.
Moet een labrador waakhond agressief zijn?
Omdat waakhonden ingezet worden als beschermheer, denk je waarschijnlijk dat zo’n hond agressief moet zijn. Zo verwacht je misschien dat een waakhond direct iemand bijt die hij niet kent. Helaas is dit een verkeerd beeld. Een waakhond hoeft namelijk helemaal niet agressief te zijn. Als een hond imposant is en veel geluid produceert, schrikt dit mensen vaak ook al af.
Het is zelfs helemaal niet handig als een waakhond direct zijn tanden in iemand zet die hij niet kent. Een bijtincident kan jou flink wat problemen bezorgen. Zo kan de persoon die door je hond gebeten is, jou aansprakelijk stellen voor de (letsel)schade die hierdoor is ontstaan. Als je een aansprakelijkheidsverzekering hebt, ben je hier vaak voor verzekerd. Een hondenverzekering biedt meestal geen uitkomst voor bijtincidenten.
Je bent overigens niet altijd aansprakelijk voor schade door een waakhond. Waarschuw je iemand om niet op je erf te komen, maar doet de persoon in kwestie dit? Dan ga je vaak vrijuit als hij of zij gebeten wordt. Omdat je niet altijd ziet of iemand je erf betreedt, hang je een waarschuwingsbord op. Hiermee attendeer je mensen op de aanwezigheid van een waakhond en laat je weten dat ze jouw erf op eigen risico betreden.
Waarschuwingsborden labrador
Cave & Garden waarschuwingsbord
Koop direct via
Digitalizm waarschuwingsbord
Koop direct via
Karakter van een labrador retriever
Nu je weet wat de eigenschappen van een goede waakhond zijn, wordt het een stuk makkelijker om te bepalen of je een labrador als waakhond in kunt zetten. Voordat je een definitieve keuze maakt, is het handig om wat meer over het karakter van een labrador retriever te weten.
Labrador retrievers zijn ontzettend loyaal. Ze doen er vaak alles aan om hun baasje(s) te beschermen. Dreigt er gevaar? Kijk er dan niet raar van op als je labrador agressief gedrag vertoont. Zo begint hij mogelijk te blaffen of te grommen om het (potentiële) gevaar af te schrikken of jou te waarschuwen.
Door hun grote loyaliteit denk je misschien dat een labrador een goede waakhond. Houd alleen wel in je acherhoofd dat honden van dit ras ook erg gesteld zijn op gezelschap. Komt er een onbekend iemand langs? Dan wordt deze persoon vaak enthousiast begroet. Je labrador kwispelt met zijn staart en kan zelfs gaan blaffen.
Ondanks dat labrador retrievers blaffen als er iemand op bezoek komt, schrikt dit mensen vaak niet af. Vrijwel iedereen weet namelijk dat honden van dit ras vriendelijk zijn en vaak geen vlieg kwaad doen. Inbrekers laten een woning daarom niet snel links liggen als ze zien dat er een labrador als waakhond is. Zij weten immers maar al te goed dat labrador retrievers vaak blaffen uit enthousiasme en niet omdat er gevaar dreigt.
In vergelijking met andere hondenrassen is een labrador bovendien vrij makkelijk om te kopen. Als iemand iets lekkers bij zich heeft en dit laat zien, verdwijnt het waakse gedrag vaak als sneeuw voor de zon. Labrador retrievers zijn nu eenmaal gek op eten, waardoor ze vergeten dat ze waaks moeten zijn.
Labrador heeft een ‘zachte bek’
Twijfel je nog of je een labrador als waakhond in moet zetten? Dan moet je weten dat de honden van dit ras een ‘zachte bek’ hebben. Dit is iets wat ze van vroeger uit geleerd hebben. Jaren geleden werden deze honden ingezet tijdens de jacht. Zodra een jager een prooi geschoten had, was het aan de labrador om deze op te halen. Hij moest ervoor zorgen dat de prooi zoveel mogelijk intact bleef, waardoor een labrador hem voorzichtig in zijn bek nam. Hierdoor zit het niet in de aard van een labrador retriever om door te bijten en een prooi lange tijd vast te houden. Vandaar dat hij dit bij mensen ook niet snel zal doen.
De beste waakhonden
Door de bovenstaande tekst ben je misschien tot inzicht gekomen dat een labrador als waakhond niet de beste optie is. De honden van dit ras gaan weliswaar voor hun baasje(s) door het vuur, maar het zit niet in de genen van de labrador retriever om eigendommen van mensen te bewaken.
Labrador retrievers worden niet gefokt als waakhonden, maar er zijn genoeg hondenrassen waar dit wel voor geldt. Deze honden waken niet alleen over hun baasje(s), maar ook over het huis en andere eigendommen. Benieuwd welke rassen je wel in kunt zetten als waakhond? Ik heb er hier 20 op een rijtje gezet.
- Duitse herder
- Rhodesian Ridgeback
- Boerboel
- Cane Corso
- Doberman pinscher
- Komondor
- Bouvier
- Akita
- Riesenschnauzer
- Rottweiler
- Bullmastiff
- Kuvasz
- Amstaff
- Mechelse herder
- Kangal
- Mastino Napoletano
- Spaanse waterhond
- Thaise ridgeback
- Tornjak
- Beauceron
Train je labrador om een waakhond te worden
Er zijn niet veel mensen die een labrador als waakhond gebruiken, maar het kan wel degelijk. Doordat labrador retrievers leergierige honden zijn, kun je ze waaks maken. Dit is een stuk makkelijker als je labrador al een aantal kenmerken van een goede waakhond heeft. Blaft hij bijvoorbeeld als er iemand op bezoek komt? Dan is de kans groot dat het zijn vruchten afwerpt als jij je labrador traint om een waakhond te worden.
Wil jij je labrador als waakhond gebruiken? Begin dan al met trainen als hij nog een puppy is. Probeer hem in de eerste twaalf weken van zijn leven zoveel mogelijk bij te brengen, want na deze periode wordt een labrador pup namelijk steeds voorzichtiger. Besteed in de eerste fase van zijn leven vooral veel aandacht aan de socialisatie. Een goed gesocialiseerde labrador retriever vindt de omgeving waar hij verblijft namelijk prettig. Hierdoor is hij ontspannen en minder bang. Dit is een belangrijke basis om je labrador op latere leeftijd als waakhond in te zetten.
Stappenplan labrador waaks maken
Wil je van je labrador een waakhond maken? Begin hier dan niet mee voordat je labrador de basiscommando’s onder de knie heeft. Als hij commando’s als ‘zit’, ‘af’ en ‘blijf’ kent, kun je beginnen met de waakhond training. Het onderstaande stappenplan helpt je hier een handje bij. Als je deze stappen doorloopt, is de kans groot dat jij je labrador straks als waakhond in kunt zetten.
- Laat je labrador blaffen bij een specifiek woord
Omdat de meeste labrador retrievers niet direct uit zichzelf blaffen als er een vreemde op je erf komt, moet je hem dit eerst aanleren. Dit kun je het beste doen door hem een commando te leren om te blaffen. Kies bijvoorbeeld voor het woordje ‘blaf’ en herhaal dit telkens als je labrador blaft.
- Oefenen, oefenen en nog eens oefenen
Verwacht niet dat je labrador direct blaft bij vreemde geluiden. Besteed daarom veel tijd aan het oefenen. Maak zijn riem bijvoorbeeld vast aan de keukentafel en lijn hem aan. Neem wat lekkers in je hand en loop steeds iets verder naar achteren. Loop net zolang door tot je uit het gezichtsveld van je labrador retriever bent en blijf staan. Begint je labrador te blaffen? Loop dan naar hem toe, geef hem het lekkers en zeg het commando dat je hem wilt leren om te blaffen.
Koppelt je labrador het blaffen inmiddels aan een beloning? Oefen dan eens op een andere plek. Maak hem bijvoorbeeld vast in de tuin of op een andere plek in huis, loop weg en wacht tot hij aanslaat. Beloon hem vervolgens weer voor zijn blaf en geef het bijbehorende commando. - Zorg dat je consistent bent en blijft
Zit het commando ‘blaf’ er inmiddels aardig goed in bij je labrador? Dan komt het op consistentie aan, want alleen dan blijft het commando hangen. Om te testen of je labrador retriever op commando kan blaffen, noem je tijdens het wandelen zo nu en dan zijn naam. Zeg vervolgens ‘blaf’ en kijk hoe hij reageert. Weet hij zich geen houding aan te nemen? Probeer het dan nog eens terwijl je iets lekkers in je hand hebt. Als je hond blaft, beloon je hem hier uiteraard weer voor.
Overmatig blaffen is niet wenselijk. Daarom wil je waarschijnlijk dat je labrador maar één keer blaft bij het commando ‘blaf’. Als je hond de neiging heeft om door te blaffen, beloon je hem niet. Doe je dit wel? Dan is de kans groot dat hij voortaan meerdere keren achter elkaar blaft. Laat hem kalmeren en herhaal het commando. Beloon hem alleen als hij maar één keer blaft. - Test je labrador als waakhond
Als je labrador retriever aanslaat op het commando ‘blaf’, denk je misschien dat je hem als waakhond in kunt zetten. Ik raad je alleen aan om eerst nog even te testen of hij er echt klaar voor is. Houd je labrador binnen, ga zelf naar buiten en druk op de deurbel of klop op het raam. Roep vervolgens het commando ‘blaf’ en beloon je hond als hij aanslaat.
- Leer je labrador blaffen naar anderen
Blaft je labrador op commando? Leer hem dan blaffen naar anderen. Om dit te oefenen, schakel je bijvoorbeeld een familielid of vriend(in) in. Laat deze persoon op de bel te drukken of op het raam kloppen. Zelf blijf je dit keer binnen en geef je je hond het commando ‘blaf’ als er gebeld of geklopt wordt. Beloon hem als hij gehoorzaamt.
Na enige tijd oefenen gaat je labrador het geluid van de bel of het kloppen associëren met blaffen, waardoor het waarschijnlijk niet langer nodig is om hem het commando te geven. Je labrador blaft uit zichzelf als hij het geluid hoort. Vanaf dat moment kun je je labrador als waakhond inzetten.
Blijf op de hoogte van alles over labradors!
Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.
Veelgestelde vragen over een labrador als waakhond
Omdat labrador retrievers vriendelijk en zachtaardig zijn, staan ze niet bekend als waakhond. Toch kunnen ze wel goede waakhonden zijn, want ze zijn alert en kunnen goed blaffen. Je labrador als waakhond inzetten vergt alleen wel de nodige training.
Door hem te trainen. Leer je labrador bijvoorbeeld een commando als ‘blaf’ aan. Bij training is het belangrijk om consistent te blijven en je hond te belonen als hij gedrag vertoont dat je wilt zien.
Ja, labrador retrievers zijn ontzettend beschermend. Doordat honden van dit ras bijzonder loyaal zijn aan hun baasje(s), gaan ze voor je door het vuur. Kijk er daarom niet van op als je labrador blaft bij dreigend gevaar.
Van nature is een labrador retriever niet agressief. Toch kunnen ze zich in gevaarlijke situaties wel agressief gedragen. Ze grommen of blaffen eerst om te laten blijken dat ze iets niet leuk vinden, maar kunnen uiteindelijk ook bijten.
Het grootste nadeel van een labrador als waakhond is dat ze vaak allemansvrienden zijn. Ze verwelkomen vreemden soms in plaats van ze af te schrikken. Daarbij komt dat ze van nature niet agressief zijn.