Labrador als waakhond: een goed idee of niet?

Eigenschappen van een waakhond en tips om van je labrador een waakhond te maken

Gemiddelde leestijd: 24 minuten

Wie denkt dat hij zichzelf en zijn eigendommen alleen kan beschermen met een alarmsysteem en camera’s, heeft het mis. Je kunt namelijk ook een waakhond inzetten. Ben je op zoek naar een hond die jou en je eigendommen kan beschermen en houd je van labrador retrievers? Dan wil je misschien weten of je een labrador als waakhond kunt gebruiken. Ik geef je hier een antwoord op deze vraag.

  Wat zijn de eigenschappen van een waakhond?

  Mensen zetten een waakhond vaak in om huis en haard te beschermen tegen indringers of ander (dreigend) gevaar. Zodra zo’n hond iemand ziet die hij niet herkent, slaat hij hierop aan. Door te beginnen met blaffen, attendeert een waakhond zijn baasje(s) dat er iets niet in de haak is.

  Net als honden van andere rassen blaffen labrador retrievers ook. Toch betekent dit niet direct dat je een labrador als waakhond in kunt zetten. Waakhonden moeten namelijk over een aantal eigenschappen beschikken. Benieuwd wat deze eigenschappen zijn? Hieronder heb ik de belangrijkste op een rijtje gezet.

  Op deze afbeelding zie je een zwarte labrador als waakhond
  1. Dapper
   Een waakhond moet allereerst dapper zijn. Doordat zo’n hond gebruikt wordt om jou en je eigendommen te beschermen, wil je niet dat hij met de staart tussen zijn poten wegloopt als er onbekende mensen op je erf komen.
  2. Intelligent
   Naast dapper moeten waakhonden ook intelligent zijn. Het is namelijk belangrijk dat ze het verschil herkennen tussen mensen die regelmatig langskomen en onbekenden. Je wilt immers niet dat een waakhond bij bekenden aanslaat, maar bij onbekenden moeten ze dit juist wel doen.
  3. Waaks
   Het spreekt voor zich dat een goede waakhond waaks moet zijn. Zo’n hond is alert en reageert vaak op de minste of geringste beweging in of rondom je huis. Dit is alleen maar goed, want hierdoor is de kans groot dat hij bijvoorbeeld inbrekers uit de buurt houdt of jou waarschuwt voor gevaar.
  4. Zelfstandig
   Wie op zoek is naar een goede waakhond, doet er goed aan voor een zelfstandige hond te kiezen. Je bent zelf immers niet altijd thuis, waardoor het belangrijk is dat een waakhond zichzelf ook kan redden. Hij moet je eigendommen namelijk ook beschermen als er niemand thuis is.
  5. Imponerend
   Als een onbekende een klein hondje ziet, weerhoudt dit hem er waarschijnlijk niet van om je erf te betreden. Bij een grote hond denken de meeste mensen wel twee keer na. Vandaar dat een waakhond ook imponerend moet zijn.
  6. Sterk
   Dreigt er gevaar? Dan kan het zijn dat een waakhond ten aanval trekt. Omdat de kans groot is dat hij op weerstand van de andere partij stuit, moet zo’n hond sterk zijn. Het is namelijk niet wenselijk dat een waakhond door een simpele beweging afgeschud kan worden. Hij is dan immers niet in staat om jou en je eigendommen te beschermen.
  7. Zelfverzekerd
   Zelfverzekerdheid is één van de belangrijkste eigenschappen van een goede waakhond. Zo’n hond moet bijvoorbeeld niet verlegen reageren wanneer hij in aanraking komt met nieuwe mensen. Daarnaast moet hij nieuwsgierig zijn naar een nieuwe omgeving.
  8. Assertief
   Een goede waakhond moet ook assertief zijn. Dit houdt in dat hij weet hoe hij zichzelf in een positief brengt waarin hij kan krijgen wat hij wil, zonder dat hem dit al te veel moeite kost. Een assertieve waakhond benadert bovendien makkelijk nieuwe personen.
  9. Sociaal
   Als een hond sociaal is, is hij in veel gevallen een stuk waakser dan honden die niet goed gesocialiseerd zijn. Zo heeft een gesocialiseerde waakhond snel in de gaten of het om een bekende van zijn baasje(s) gaat of om een vreemdeling. Hier handelt hij uiteraard ook naar.
  10. Trouw
   Tot slot moet een waakhond trouw zijn. Als een hond trouw aan jou is, is hij namelijk bereid om voor je door het vuur te gaan. Hij zal je in dat geval altijd beschermen tegen (dreigend) gevaar.

  Moet een labrador als waakhond agressief zijn?

  Omdat waakhonden ingezet worden als beschermheer, denken veel mensen dat zo’n hond agressief moet zijn. Zo verwacht je misschien dat een waakhond direct iemand bijt die hij niet kent. Toch is dit niet het juiste beeld van een waakhond. Een waakhond hoeft namelijk helemaal niet agressief te zijn. Als een hond imposant is en veel geluid produceert, schrikt dit mensen namelijk ook al af.

  Het is zelfs helemaal niet handig als een waakhond direct zijn tanden in iemand zet die hij niet kent. Zo’n bijtincident kan jou als baasje namelijk de nodige problemen opleveren. De persoon die gebeten is, kan jou namelijk aansprakelijk stellen voor de (letsel)schade die hierdoor is ontstaan. Als je een aansprakelijkheidsverzekering hebt, wordt deze schade vaak vergoed. Een labrador verzekering biedt vaak geen uitkomst voor bijtincidenten.

  Je bent overigens niet altijd aansprakelijk voor schade door een waakhond. Waarschuw je iemand om niet op je erf te komen, doet de persoon in kwestie dit toch en wordt hij gebeten? Dan ga je vaak vrijuit. Omdat je niet altijd ziet of iemand je erf betreedt, hang je een waarschuwingsbord op. Hiermee attendeer je mensen op de aanwezigheid van een waakhond en laat je weten dat ze jouw erf op eigen risico betreden.

  Karakter van een labrador retriever

  Nu je weet wat de eigenschappen van een goede waakhond zijn, wordt het een stuk makkelijker om te bepalen of je een labrador als waakhond in kunt zetten. Voordat je een definitieve keuze maakt, is het handig om wat meer over het karakter van een labrador retriever te weten.

  Labrador retrievers zijn ontzettend loyaal. Ze doen er vaak alles aan om hun baasje(s) te beschermen. Dreigt er gevaar? Kijk er dan niet raar van op als je labrador agressief gedrag vertoont. Zo begint hij mogelijk te blaffen of te grommen om het (potentiële) gevaar af te schrikken of jou te waarschuwen.

  Omdat labrador retrievers loyaal zijn, denk je misschien dat je een labrador als waakhond in kunt zetten. Toch zijn de honden van dit ras niet de beste waakhonden. Dit komt vooral doordat ze gesteld zijn op gezelschap. Komt er een onbekend iemand langs? Dan wordt deze persoon vaak enthousiast begroet door een labrador. Je hond kwispelt met zijn staart en kan daarnaast gaan blaffen.

  Ondanks dat labrador retrievers blaffen als er iemand op bezoek komt, schrikt dit mensen vaak niet af. Vrijwel iedereen weet namelijk dat honden van dit ras vriendelijk zijn en vaak geen vlieg kwaad doen. Inbrekers laten een woning daarom niet snel links liggen als ze zien dat er een labrador als waakhond is. Zij weten immers maar al te goed dat labrador retrievers vaak blaffen uit enthousiasme en niet omdat er gevaar dreigt.

  In vergelijking met andere hondenrassen is een labrador bovendien vrij makkelijk om te kopen. Als iemand iets lekkers bij zich heeft en dit aan een hond van dit ras laat zien, verdwijnt zijn waakse gedrag vaak als sneeuw voor de zon. Labrador retrievers zijn nu eenmaal gek op eten, waardoor ze vergeten dat ze waaks moeten zijn als ze iets lekkers kunnen krijgen.

  Labrador heeft een ‘zachte bek’

  Twijfel je nog of je een labrador als waakhond in moet zetten? Dan moet je weten dat de honden van dit ras een ‘zachte bek’ hebben. Dit is iets wat ze van vroeger uit geleerd hebben. Jaren geleden werden deze honden namelijk ingezet tijdens de jacht. Zodra een jager een prooi geschoten had, was het aan de labrador om deze op te halen. Hij moest ervoor zorgen dat de prooi zoveel mogelijk intact bleef, waardoor een labrador hem voorzichtig in zijn bek nam. Hierdoor zit het niet in de aard van een labrador retriever om door te bijten en een prooi lange tijd vast te houden. Vandaar dat hij dit bij mensen ook niet snel zal doen.

  De beste waakhonden

  Door de bovenstaande tekst ben je misschien tot inzicht gekomen dat een labrador als waakhond niet de beste optie is. De honden van dit ras gaan weliswaar voor hun baasje(s) door het vuur, maar het zit niet in de genen van de labrador retriever om eigendommen van mensen te bewaken.

  Labrador retrievers worden niet gefokt als waakhonden, maar er zijn genoeg hondenrassen waar dit wel voor geldt. Deze honden waken niet alleen over hun baasje(s), maar ook over het huis en andere eigendommen. Benieuwd welke hondenrassen je wel ik kunt zetten om te waken over je bezittingen? Hieronder staan er 20 op een rijtje die geschikt zijn als waakhond.

  1. Duitse herder
  2. Rhodesian Ridgeback
  3. Boerboel
  4. Cane Corso
  5. Doberman pinscher
  6. Komondor
  7. Bouvier
  8. Akita
  9. Riesenschnauzer
  10. Rottweiler
  11. Bullmastiff
  12. Kuvasz
  13. Amstaff
  14. Mechelse herder
  15. Kangal
  16. Mastino Napoletano
  17. Spaanse waterhond
  18. Thaise ridgeback
  19. Tornjak
  20. Beauceron

  Train je labrador als waakhond

  Er zijn niet veel mensen die een labrador als waakhond gebruiken, maar toch behoort dit wel tot de mogelijkheden. Doordat labrador retrievers leergierige honden zijn, kun je ze leren om waaks te worden. Dit is een stuk makkelijker als je labrador al een aantal kenmerken van een goede waakhond heeft. Blaft hij bijvoorbeeld als er iemand op bezoek komt? Dan is de kans groot dat labrador waakhond training zijn vruchten afwerpt.

  Op deze afbeelding zie je een bruine labrador blaffen

  Als je van je labrador een waakhond wilt maken, kun je hier het beste al mee beginnen als je hond nog een puppy is. Probeer in hem in de eerste twaalf weken zoveel mogelijk bij te brengen, want na deze periode wordt een labrador pup namelijk steeds voorzichtiger. Besteed in de eerste fase van zijn leven vooral veel aandacht aan de socialisatie. Een goed gesocialiseerde labrador retriever vindt de omgeving waar hij verblijft namelijk prettig. Hierdoor is hij ontspannen en voelt hij zich minder angstig. Dit is een belangrijke basis om je labrador als waakhond in te zetten.

  Stappenplan labrador waaks maken

  Wil je van je labrador een waakhond maken? Begin hier dan niet mee voordat je labrador de basiscommando’s onder de knie heeft. Als hij commando’s als ‘zit’, ‘af’ en ‘blijf’ kent, kun je beginnen met de waakhond training. Het onderstaande stappenplan helpt je hier een handje bij. Als je deze stappen doorloopt, is de kans groot dat je je labrador als waakhond in kunt zetten.

  1. Laat je labrador blaffen bij een specifiek woord

   Omdat de meeste labrador retrievers niet direct uit zichzelf blaffen als er een vreemde op je erf komt, moet je hem dit eerst aanleren. Dit kun je het beste doen door hem een commando aan te leren waarop hij gaat blaffen. Kies bijvoorbeeld voor het woordje ‘blaf’ en herhaal dit telkens als je labrador blaft.

  2. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen

   Als jij je labrador wilt leren om te blaffen bij vreemde geluiden, moet je niet verwachten dat hij dit direct doet. Daarom is het belangrijk om hier veel mee te oefenen. Maak de labrador riem bijvoorbeeld vast aan de keukentafel en lijn hem aan. Neem wat lekkers in je hand en loop steeds iets verder naar achteren. Loop net zolang door tot je uit het gezichtsveld van je labrador retriever bent en blijf staan. Begint je labrador te blaffen? Ren dan naar hem toe, geef hem het lekkers en zeg het commando dat je hem aanleert.

   Koppelt je labrador het blaffen inmiddels aan een beloning? Oefen dan eens op een andere plek. Maak hem bijvoorbeeld vast in de tuin of een andere plek in huis, loop weg en wacht tot hij aanslaat. Beloon hem vervolgens weer voor zijn blaf.

  3. Zorg dat je consistent bent en blijft

   Zit het commando ‘blaf’ er inmiddels aardig goed in bij je labrador? Zorg er dan voor dat je consistent bent en blijft. Alleen dan blijft dit commando namelijk hangen. Om te testen of je labrador retriever op commando kan blaffen, noem je tijdens het wandelen zo nu en dan zijn naam. Zeg vervolgens ‘blaf’ en kijk hoe hij reageert. Weet hij zich geen houding aan te nemen? Probeer het dan nog eens terwijl je iets lekkers in je hand hebt. Als je hond blaft, beloon je hem hier uiteraard weer voor.

   Overmatig blaffen is niet wenselijk. Daarom wil je waarschijnlijk dat je labrador maar één keer blaft bij het commando ‘blaf’. Als je hond de neiging heeft om door te blaffen, is het belangrijk om hem juist niet te belonen. Wanneer je hem ook dan beloont, is de kans groot dat hij voortaan meerdere keren achter elkaar blaft. Laat hem kalmeren en herhaal het commando vervolgens nog een keer. Beloon hem alleen als hij maar één keer blaft.

  4. Test je labrador als waakhond

   Als je labrador retriever aanslaat op het commando ‘blaf’ denk je misschien dat je hem als waakhond in kunt zetten. Toch is het verstandig om te testen of je hond er echt klaar voor is. Laat je labrador binnen, ga zelf naar buiten en druk op de deurbel of klop op het raam. Roep vervolgens het commando ‘blaf’ en beloon je hond als hij hierop aanslaat.

  5. Leer je labrador blaffen naar anderen

   Blaft je labrador op commando? Dan wordt het tijd om hem te leren blaffen naar anderen. Om dit te oefenen, schakel je bijvoorbeeld een familielid of vriend(in) in. Vraag deze persoon om op de bel te drukken of op het raam te kloppen. Zelf blijf je dit keer binnen en geef je je hond het commando ‘blaf’ als er gebeld of geklopt wordt. Beloon hem als hij blaft.

   Na enige tijd oefenen gaat je labrador het geluid van de bel of het kloppen associëren met blaffen, waardoor het waarschijnlijk niet langer nodig is om het commando nog te zeggen. Je labrador blaft dan uit zichzelf als hij het geluid hoort. Vanaf dat moment kun je je labrador als waakhond inzetten.

  Hoe word ik het beste labrador-baasje?

  Dat lees je in Het Complete Handboek voor de Labrador van Jan Jacobs! Met ruim 25 jaar ervaring in het verzorgen en opvoeden van labrador retrievers is hij de aangewezen persoon om jou alles bij te brengen over dit hondenras.

  Koop je zijn e-book via de onderstaande knop? Dan profiteer je van 5 GRATIS bonussen!

  Koop Het Complete Handboek voor de Labrador
  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *