Heeft mijn labrador artrose?

Symptomen, tips ter ondersteuning en manieren om de kans op artrose te verkleinen

Gemiddelde leestijd: 19 minuten

Heeft je labrador de laatste tijd ineens meer moeite met opstaan? Of loopt hij lastig? Dan zoek je hier misschien niet direct iets achter, want iedere hond kampt welees met fysieke ongemakken. Ik raad je alleen aan om er niet te lichtzinnig over te denken, want het kan zijn dat je labrador artrose heeft.

De kans is groot dat artrose je iets zegt, want mensen kunnen hiermee te maken krijgen. Veel baasjes weten alleen niet dat het ook onder honden veelvuldig voorkomt. Om je hier bewust van te maken, staat deze pagina volledig in het teken van artrose bij labrador retrievers. Ik leg eerst uit wat artrose is, benoem vervolgens de symptomen, vertel je wat je kunt doen als je labradose heeft en geeft tot slot tips om de kans op artrose bij je hond te verkleinen.

    Wat is artrose bij honden?

    Artrose is een gewrichtsaandoening waar ongeveer één op de vijf honden mee te maken krijgt. Het is het gevolg van slijtende gewrichten. Om te begrijpen wat het precies is, moet je eerst weten dat het gewricht van een hond – net als bij mensen – uit twee of meer botten bestaat die op elkaar aansluiten. Het uiteinde van deze botten heeft een laagje kraakbeen. Dit beschermt het bot en vangt schokken op. Doordat kraakbeen glad is, kunnen de botten ten opzichte van elkaar makkelijk en soepel bewegen.

    Om ervoor te zorgen dat aansluitende botten bij elkaar blijven, zijn ze ingesloten in een zogeheten gewrichtskapsel. De binnenkant van dit kapsel is bekleed met een speciaal vlies dat vloeistof aanmaakt. Deze vloeistof zorgt ervoor dat het gewricht soepel kan bewegen en geeft de benodigde voedingsstoffen af aan het kraakbeen.

    Op deze afbeelding zie je mijn labrador Teddy op de vloer liggen

    Als je labrador artrose heeft, is zijn kraakbeen afgesleten. Hierdoor kan een gewricht niet soepel meer bewegen. Doordat het kraakbeen ruwer en dunner is, is het bovendien minder goed in staat om schokken op te vangen. Het omliggende gewrichtskapsel wordt zo zwaarder belast, waardoor het beschadigt. Als gevolg hiervan ontstaat er een ontsteking in het gewricht en dat kan pijn veroorzaken.

    Bij een labrador met artrose neemt de hoeveelheid kraakbeen steeds verder af. Hierdoor kunnen beide botten verder (uit)groeien. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat twee of meer botten elkaar raken bij bepaalde bewegingen. Doordat bot – in tegensteling tot kraakbeen – wel gevoelig is voor pijnprikkels, kan een hond met artrose bijzonder veel pijn ervaren als dit gebeurt.

    Welke gewrichten van een labrador zijn gevoelig voor artrose?

    Net als een mensenlichaam bestaat het lichaam van je labrador ook uit talloze gewrichten. In principe kan artrose in ieder gewricht ontstaan, maar deze aandoening komt vooral voor in gewrichten die je labrador retriever dag in dag uit veel gebruikt, zoals in de knieën, ellebogen en heupen. Daarnaast kan artrose ook optreden in de tenen en wervels.

    Op deze afbeelding ligt Teddy op zijn kussen

    Symptomen van artrose bij labrador retrievers

    Zoals ik je eerder in deze tekst al vertelde, is artrose het gevolg van slijtage. Het ontstaat dan ook niet van de ene op de andere dag, maar is vaak een proces van meerdere jaren. Vandaar dat artrose vooral optreedt bij labrador retrievers op leeftijd.

    Omdat je hond veel pijn kan ervaren door deze gewrichtsaandoening, is het handig als je weet hoe je artrose herkent. Gelukkig zijn er symptomen die je hierop kunnen wijzen. Ik heb er hieronder vijftien op een rijtje gezet.

    Je labrador:

    1. heeft moeite met opstaan als hij lange tijd gelegen heeft.
    2. loopt mank of hinkt met een (achter)poot.
    3. likt de laatste tijd veel aan zijn poten.
    4. heeft een verminderde eetlust.
    5. blaft of piept meer dan je gewend bent.
    6. blijft langer in zijn mand of op zijn kussen liggen dan gebruikelijk.
    7. vertoont onverklaarbaar agressief gedrag.
    8. rent niet meer achter zijn speelgoed aan.
    9. wil niet meer in de auto springen.
    10. glijdt vaker uit op een gladde ondergrond.
    11. loopt (veel) langzamer tijdens een wandeling.
    12. is minder vrolijk dan normaal.
    13. ervaart pijn als je bepaalde gewrichten aanraakt.
    14. heeft geen zin meer om naar buiten te gaan.
    15. blijft stilstaan of gaat zelfs liggen tijdens het wandelen.

    Wanneer ga je naar de dierenarts?

    Vertoont je labrador één of meer van de bovenstaande symptomen? Dan denk je misschien direct aan artrose, maar dat hoeft niet. Er kan namelijk ook iets anders aan de hand zijn. Zo kan bewegen bijvorbeeld ook pijnlijk zijn als je hond in de groeifase zit of een ontsteking heeft.

    Op deze afbeelding zie je Teddy in zijn mand liggen

    Mank lopen is een symptoom van artrose, maar kan ook een andere oorzaak hebben. Zo zit er misschien een splinter in de poot van je hond of heeft hij een snee in zijn voetkussen.

    Wil je zeker weten of je labrador artrose heeft of niet? Dan raad ik je aan om hem te laten onderzoeken door een dierenarts. Hij kan vaststellen of uitsluiten dat er sprake is van deze gewrichtsaandoening. Een dierenarts kan je bovendien adviseren over hoe je het beste om kunt gaan met een hond met artrose.

    Wat kun je doen als je labrador artrose heeft?

    Omdat artrose het gevolg is van slijtage, is deze gewrichtsaandoening helaas niet te genezen. De klachten worden met de jaren zelfs alleen maar erger. Gelukkig kun je het proces wel vertragen, waardoor je hond minder pijn ervaart. Om je hier een handje bij te helpen, licht ik hieronder negen manier uit om je een labrador met artrose te ondersteunen.

    1. Zorg voor een regelmatig bewegingspatroon
      Regelmatig bewegen is belangrijk voor een hond met artrose. Ik adviseer je dan ook om voor een regelmatig bewegingspatroon te zorgen. Wandel niet te lang, maar loop liever meerdere kleine rondjes per dag. Probeer hierbij zoveel mogelijk rechtlijnige bewegingen aan te houden. De gewrichten van je hond worden zo minimaal belast.
    2. Laat je hond zwemmen
      Labrador retrievers hebben veel energie, waardoor het belangrijk is dat ze voldoende bewegen. Als lange stukken lopen niet meer lukt, biedt zwemmen uitkomst. In het water beweegt een hond zijn hele lichaam, terwijl hij zijn gewrichten niet overmatig belast.
    3. Vermijd piek- en overbelasting
      Je labrador ervaart veel pijn bij piek- en overbelasting als hij artrose heeft. Laat je hond daarom niet veel springen of traplopen als hij aan deze gewrichtsaandoening lijdt. Ook snelle wendingen en overmatig draaien zijn niet goed voor honden met artrose.
    4. Laat je labrador afvallen
      Bewegen kost een hond met artrose nog meer moeite als hij overgewicht heeft. Reden genoeg om je labrador op gezond gewicht te houden als je het mij vraagt. Is je labrador aan de zware kant? Laat hem dan afvallen. Hoe minder je hond weet, hoe minder zijn gewrichten belast worden. Te veel afvallen is overigens niet goed, want ondergewicht kan ook tot de nodige problemen leiden.
    5. Stap over naar ander voer
      Wist je dat er speciaal voer te koop is die de gewrichten van je viervoeter ondersteunt? Als je labrador aan artrose lijdt, kun je overwegen om hierop over te stappen. Stap niet van de ene op de andere dag over op nieuw voer, maar doe dit geleidelijk. Je hond kan zo rustig aan zijn nieuwe voer wennen.
    6. Gebruik voedingssupplementen
      Naast voer zijn er ook voedingssupplementen die ondersteuning bieden aan de gewrichten van een hond. Voordat je ze koopt, raad ik je aan je hier goed in te verdiepen. Er zit namelijk nogal wat verschil in voedingssupplementen voor artrose. Houd altijd in je achterhoofd dat geen enkel supplement artrose kan behandelen, ook al staat dit soms wel op het etiket. Twijfel je of jij je hond een bepaald supplement moet geven? Overleg dan eventueel even met een dierenarts.
    7. Start met fysiotherapie
      Het lijkt misschien wat vreemd om met je labrador fysiotherapie te volgen, maar het kan helpen als hij artrose heeft. Een fysiotherapie laat je hond regelmatige en gecontroleerde bewegingen maken en dat is beter voor zijn gewrichten. Ga overigens nooit op eigen houtje met je hond naar een fysiotherapeut, maar overleg altijd eerst met een dierenarts of je labrador hier baat bij heeft.
    8. Geef je labrador pijnstillers
      Als artrose zich in een vergevorderd stadium bevindt, kan je labrador bijzonder veel pijn ervaren. Bij overbelasting kan dit eveneens het geval zijn. Voor dergelijke situaties zijn er speciale artrose pijnstillers voor honden beschikbaar. Omdat het om zware pijnstillers gaat, zijn deze alleen verkrijgbaar op recept van de dierenarts.
    9. Koop een orthopedisch hondenkussen
      Liggen kan bijzonder pijnlijk zijn voor een labrador met artrose. Daarom is het belangrijk dat je een kussen in huis hebt die optimale ondersteuning biedt aan je hond als hij wil rusten. Een orthopedisch hondenkussen is hier uitermate geschikt voor. Doordat zo’n kussen uit zowel koud- als traagschuim bestaat, vormt deze zich naar het lichaam van je labrador als hij erop ligt. Zijn gewrichten worden zo optimaal ondersteund, waardoor hij comfortabel kan liggen. De orthopedische hondenkussens hieronder zijn uitermate geschikt voor labrador retrievers die aan artrose lijden.

    Orthopedische hondenkussens

    Zo verklein je de kans dat je labrador artrose krijgt

    Omdat artrose bijzonder pijnlijk is voor je labrador, kan ik me goed voorstellen dat jij je viervoeter dit leed wilt besparen. Gelukkig zijn er manieren om de kans op artrose te verkleinen. Het geven van de juiste voeding speelt hier een belangrijke rol in. Dit is vooral in de groeifase van belang, maar ook daarna. Geef je labrador bij voorkeur voer dat voldoende vitaminen en mineralen bevat. Let er bovendien op dat het voer voldoende aminozuren en sporenelementen bevat. Neem daarom de tijd om het juiste voer te vinden.

    Op deze afbeelding zie je Teddy op mijn sloffen liggen

    Wil je de kans op artrose verkleinen? Dan raad ik je daarnaast aan om extra goed op te letten waar je een labrador koopt. Kies bij voorkeur voor een pup waarvan de ouders getest zijn op veelvoorkomende gewrichtsaandoeningen, zoals heupdysplasie (HD) of elleboogdysplasie (ED). Zijn beide ouders hier negatief op getest? Dan is de kans een stuk kleiner dat je labrador artrose krijgt.

    Heb je net een labrador pup in huis en wil je niet dat hij op latere leeftijd artrose krijgt? Dan is er in de eerste fase van zijn leven een belangrijke rol voor jou als baasje weggelegd. Laat je hond bijvoorbeeld niet te vaak achter speelgoed aanrennen, ga niet met hem fietsen, vermijd traplopen en laat hem niet zelf in en uit de auto springen. Als jij je labrador op jonge leeftijd al veel en heftig laat bewegen, kunnen botten en gewrichten zich niet goed ontwikkelen. Dit vergroot de kans dat je labrador artrose krijgt.

    Blijf op de hoogte van alles over labradors!

    Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.

    Veelgestelde vragen over artrose bij honden

    Binnen welke hondenrassen komt artrose voor?

    Artrose kan binnen elk hondenras voorkomen, maar bepaalde rassen zijn er vatbaarder voor. Dit geldt vooral voor grotere hondenrassen, waaronder de labrador retriever. Artrose kan in de genen zitten, maar ook veroorzaakt worden door het gewicht. Een volwassen labrador retriever weegt vaak meer dan 30 kilo, waardoor de gewrichten behoorlijk belast worden.

    Hoe weet je of een hond artrose heeft?

    Er zijn een aantal symptomen die kunnen wijzen op artrose bij honden, zoals moeite met opstaan, mank lopen en veel liggen. Toch kan de daadwerkelijke diagnose alleen gesteld worden door een dierenarts.  

    Is artrose bij een hond te genezen?

    Nee, artrose bij honden is niet te genezen. Wel kan een dierenarts medicatie voorschrijven om ervoor te zorgen dat je hond minder last heeft van deze gewrichtsaandoening.

    Waar koop je medicijnen tegen artrose bij honden?

    Medicijnen tegen artrose zijn alleen te koop bij een dierenarts. Omdat dit zware medicatie is, zal een dierenarts het alleen voorschrijven aan honden die veel last hebben van artrose.

    Kun je artrose bij honden behandelen met voedingssupplementen?

    Nee, artrose is niet te behandelen met voedingssupplementen, al staat dit wel op de verpakking van sommige supplementen. Voedingssupplementen kunnen wel ondersteuning bieden aan de gewrichten van je hond, waardoor hij mogelijk minder last heeft van artrose.

    Hoe ondersteun je een hond met artrose?

    Om een hond met artrose te ondersteunen, is de juiste voeding en voldoende beweging belangrijk. Daarnaast is het verstandig om een orthopedisch hondenkussen te kopen, want de gewrichten van je hond worden ontlast als hij hierop ligt.


    Bas
    Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds 1 januari 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, durf ik wel te zeggen dat ik dit hondenras inmiddels goed ken. Op Labradorgids.nl deel ik mijn kennis en ervaringen met je, schrijf ik over problemen waar ik tegenaan loop en review ik producten.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *