Heeft mijn labrador artrose?

Symptomen van artrose bij honden en wat je eraan kunt doen

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Heeft je labrador de laatste tijd ineens meer moeite met opstaan? Of loopt je viervoeter mank? Dan zoek je hier misschien niet direct iets achter. Iedere hond heeft namelijk weleens last van fysieke ongemakken. Toch moet je er niet te lichtzinnig over denken, zeker niet ls je hond al wat ouder is. Het kan namelijk maar zo zijn dat je labrador artrose heeft.

De kans is groot dat artrose je iets zegt, want ook mensen kunnen hiermee te maken krijgen. Helaas zijn er maar weinig hondeneigenaren die weten dat artrose ook bij honden voor kan komen. Sterker nog, het komt zelfs behoorlijk vaak voor. Daarom staat deze pagina volledig in het teken van artrose bij labrador retrievers. Je leest wat artrose bij honden is, hoe je het herkent en wat je eraan kunt doen.

  Wat is artrose bij honden?

  Artrose is een gewrichtsaandoening waar ongeveer één op de vijf honden mee te maken krijgt. Het is het gevolg van slijtende gewrichten. Allereerst moet je weten dat een gewricht bij honden – net als bij mensen – bestaat uit twee of meer botten die op elkaar aansluiten. Het uiteinde van deze botten is voorzien van een laagje kraakbeen. Dit laagje beschermt het bot en vangt schokken op. Door het gladde oppervlak van kraakbeen kunnen botten ten opzichte van elkaar bovendien makkelijk en soepel bewegen.

  Op deze afbeelding zie je een bruine labrador artrose op zijn kussen liggen.

  Om ervoor te zorgen dat aansluitende botten bij elkaar blijven, zijn ze ingesloten in een zogeheten gewrichtskapsel. De binnenkant van dit kapsel is bekleed met een speciaal vlies dat vloeistof aanmaakt. Deze vloeistof zorgt ervoor dat het gewricht soepel kan bewegen en geeft de benodigde voedingsstoffen af aan het kraakbeen.

  Heeft je labrador artrose? Dan is kraakbeen dusdanig afgesleten dat gewrichten niet soepel meer kunnen bewegen. Doordat het kraakbeen ruwer en dunner is, is het minder goed in staat om schokken op te vangen. Het omliggende gewrichtskapsel wordt zo zwaarder belast, waardoor het beschadigt. Als gevolg hiervan ontstaat er een ontsteking in het gewricht en dit kan pijn veroorzaken bij je labrador.

  Doordat de hoeveelheid kraakbeen afneemt als je labrador artrose heeft, kunnen beide botten verder (uit)groeien. Hierdoor kunnen twee of meer botten bij bepaalde bewegingen met elkaar in aanraking komen. Doordat bot – in tegensteling tot kraakbeen – wel gevoelig is voor pijnprikkels, kan een hond met artrose bijzonder veel pijn ervaren als botten in bepaalde gewrichten met elkaar in aanraking komen.

  Gewrichten die gevoelig zijn voor artrose

  Net als een mensenlichaam bestaat het lichaam van je labrador ook uit talloze gewrichten. In principe kan artrose in ieder gewricht ontstaan, maar de ervaring leert dat de aandoening vooral voorkomt in gewrichten die je labrador retriever dag in dag uit veel gebruikt. Zo komt deze gewrichtsaandoening bijvoorbeeld veel voor in de knieën, ellebogen en heupen van je hond. Daarnaast kan artrose ook optreden in de tenen en wervels.

  Symptomen van artrose bij labrador retrievers

  Zoals je eerder in deze tekst al kon lezen, is artrose het gevolg van slijtage. Verwacht daarom niet dat deze gewrichtsaandoening van de ene op de andere dag ontstaat. Vaak is het een proces van meerdere jaren. Vandaar dat artrose vooral optreedt bij oudere labradors. Omdat je hond veel pijn kan ervaren door deze gewrichtsaandoening, is het handig als je deze gewrichtsaandoening al in een vroeg stadium ontdekt. Daarom staan hier vijftien symptomen van artrose bij labrador retrievers op een rijtje.

  Je labrador:

  1. heeft moeite met opstaan nadat hij lange tijd gelegen heeft.
  2. loopt mank of hinkt met een achterpoot.
  3. likt de laatste tijd veel aan zijn poten.
  4. heeft een verminderde eetlust.
  5. blaft of piept meer dan je gewend bent.
  6. blijft langer in zijn mand of op zijn kussen liggen dan gebruikelijk.
  7. vertoont onverklaarbaar agressief gedrag.
  8. rent niet meer achter zijn speelgoed aan.
  9. wil niet meer in de auto springen.
  10. glijdt vaker uit op een gladde ondergrond.
  11. loopt (veel) langzamer tijdens een wandeling.
  12. is minder vrolijk dan normaal.
  13. ervaart pijn als je bepaalde gewrichten aanraakt.
  14. heeft geen zin meer om naar buiten te gaan.
  15. blijft stilstaan of gaat zelfs liggen tijdens het wandelen.

  Ga met je labrador naar de dierenarts

  Vertoont je hond één of meerdere van de bovenstaande symptomen? Dan is de kans aanwezig dat je labrador artrose heeft. Toch kan er ook iets anders aan de hand zijn. Zo kan bewegen bijvoorbeeld ook pijnlijk zijn als je hond in de groeifase zit of een ontsteking heeft. Loopt je viervoeter mank? Dan kan dit ook komen doordat er iets in één van zijn poten zit, zoals een splinter. Wanneer je zeker wilt weten of je labrador artrose heeft, kun je het beste met hem naar de dierenarts gaan. Hij kan je hond onderzoeken en vaststellen wat er aan de hand is. Als inderdaad blijkt dat je labrador artrose heeft, kan een dierenarts adviseren hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

  Wat kun je doen als je labrador artrose heeft?

  Omdat artrose het gevolg is van slijtage, is het helaas niet te genezen. De klachten worden met de jaren zelfs alleen maar erger en erger. Gelukkig kun je het proces wel vertragen, waardoor je hond minder last heeft van deze gewrichtsaandoening. Heeft je labrador artrose en wil je hem ondersteunen, maar weet je niet hoe je dit doet? Lees dan vooral verder. De onderstaande negen zaken helpen namelijk bij de ondersteuning van een labrador met artrose.

  1. Zorg voor een regelmatig bewegingspatroon
   Als je labrador artrose heeft, is het belangrijk om voor een regelmatig bewegingspatroon te zorgen. Maak liever meerdere korte wandelingen dan één lange wandeling per dag. Probeer hierbij zoveel mogelijk rechtlijnige bewegingen aan te houden. Op deze manier worden de gewrichten van je hond relatief weinig belast.
  2. Laat je hond zwemmen
   Labrador retrievers hebben veel energie, waardoor het belangrijk is dat ze voldoende bewegen. Als je hond artrose heeft, kun je beter geen lange wandelingen meer met hem maken. Om ervoor te zorgen dat een labrador met artrose toch voldoende beweging krijgt, laat je hem regelmatig zwemmen. Zwemmen belast de gewrichten van je hond namelijk minimaal.
  3. Vermijd piek- en overbelasting
   Je labrador ervaart veel pijn bij piek- en overbelasting als hij artrose heeft. Vandaar dat het niet verstandig is om een hond met artrose veel te laten springen of een trap op en af te laten lopen. Ook snelle wendingen en overmatig draaien zijn niet goed voor je viervoeter als hij aan deze gewrichtsaandoening lijdt.
  4. Laat je labrador afvallen
   Bewegen kost een hond met artrose nog meer moeite als hij overgewicht heeft. Zorg er daarom voor dat hij op een gezond gewicht komt. Is dit nu nog niet het geval? Dan moet je labrador afvallen. De gewrichten van je hond worden namelijk minder belast als hij op het juiste gewicht zit.
  5. Stap over naar ander voer
   Wist je dat er speciale labrador voeding op de markt is die de gewrichten van je viervoeter ondersteunt? Wanneer je hond artrose heeft, is het verstandig om over te stappen op dergelijke voeding. Stap niet van de ene op de andere dag over op nieuw voer, maar doe dit geleidelijk. Op deze manier laat je je hond rustig aan zijn nieuwe voer wennen.
  6. Gebruik voedingssupplementen
   Naast voeding die de gewrichten ondersteunt, zijn er ook voedingssupplementen die dit doen. Koop overigens nooit de eerste beste supplementen die je tegenkomt, ook niet als er op het etiket staat dat ze artrose behandelen. Voedingssupplementen zijn op zichzelf namelijk niet in staat om artrose te behandelen. Reden genoeg om altijd eerst met je dierenarts te overleggen voordat je met voedingssupplementen begint.
  7. Start met fysiotherapie
   Het lijkt misschien wat vreemd om met je labrador fysiotherapie te volgen, maar toch is het wel verstandig als hij artrose heeft. Een fysiotherapie laat je hond regelmatige en gecontroleerde bewegingen maken en dat is beter voor zijn gewrichten. Ga overigens nooit op eigen houtje met je hond naar een fysiotherapeut, maar overleg altijd eerst met je dierenarts of je labrador hier baat bij heeft.
  8. Geef je labrador pijnstillers
   Wanneer artrose zich in een vergevorderd stadium bevindt, kan je labrador bijzonder veel pijn ervaren. Bij overbelasting kan dit eveneens het geval zijn. Voor dergelijke situaties zijn er speciale artrose pijnstillers voor honden beschikbaar. Omdat het om zware pijnstillers gaat, zijn deze alleen verkrijgbaar op recept van de dierenarts.
  9. Koop een orthopedisch kussen voor je labrador
   Als je labrador artrose heeft, kan liggen bijzonder pijnlijk zijn. Daarom is het belangrijk dat je een kussen in huis hebt dat optimale ondersteuning biedt aan je hond als hij wil rusten. Een orthopedisch hondenkussen is hier uitermate geschikt voor. Doordat zo’n kussen uit zowel koud- als traagschuim bestaat, vormt het kussen zich naar het lichaam van je labrador als hij erop ligt. Zijn gewrichten worden zo optimaal ondersteund, waardoor hij comfortabel kan liggen. Zoek je nog een orthopedisch labrador kussen? Neem één van deze kussens dan eens in overweging.

  Zo verklein je de kans dat je labrador artrose krijgt

  Omdat artrose je labrador retriever veel pijn kan bezorgen, wil je jij je viervoeter dit leed besparen. Dat kan, want er zijn verschillende manieren om de kans op artrose te verkleinen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je labrador de juiste voeding krijgt, vooral in de groeifase. Kies altijd voor voeding die voldoende vitaminen en mineralen bevat. Daarnaast moet je labrador ook genoeg aminozuren en sporenelementen binnenkrijgen via zijn voer. Ga daarom niet over één nacht ijs bij het uitzoeken van voeding, maar neem hier de tijd voor.

  Als je de kans op artrose bij een hond wilt verkleinen, is het verstandig om extra aandacht te besteden aan een labrador kopen. Je doet er namelijk goed aan om voor een pup te kiezen waarvan de ouders getest zijn op veelvoorkomende gewrichtsaandoeningen, zoals heupdysplasie (HD) of elleboogdysplasie (ED). Zijn beide ouders hier negatief op getest? Dan is de kans een stuk kleiner dat je labrador artrose krijgt.

  Heb je net een labrador pup in huis en wil je niet dat hij op latere leeftijd artrose krijgt? Dan is er in de eerste fase van zijn leven een belangrijke rol voor jou als baasje weggelegd. Laat je hond bijvoorbeeld niet te vaak achter speelgoed aanrennen, ga niet met hem fietsen, vermijd traplopen en laat hem niet zelf in en uit de auto springen. Wanneer je een labrador op jonge leeftijd al veel en heftig laat bewegen, kunnen botten en gewrichten zich niet goed ontwikkelen. De kans dat je labrador artrose krijgt als hij ouder is, is hierdoor een stuk groter.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *