Labrador is bang: zo help je hem over zijn angst(en) heen

Handige tips om een angstige labrador retriever te helpen

Gemiddelde leestijd: 14 minuten

Is je labrador bang voor iets of iemand? Dan kan dit tot vervelende situaties leiden. Zo kan je hond agressief gedrag vertonen als hij bang is en bijvoorbeeld mensen of andere dieren bijten. Reden genoeg om in actie te komen als je labrador angstig is voor bepaalde dingen.

Omdat veel labrador-baasjes niet weten wat ze moeten doen als hun hond bang is, bied ik je de helpende hand. In deze tekst vertel ik je hoe je reageert op een angstige labrador, waar een labrador bang voor kan zijn en wat de signalen zijn van angst bij honden. Daarnaast geef ik je een aantal handige tips om je labrador over zijn angst(en) heen te helpen.

    Hoe reageer je op een angstige labrador retriever?

    Op deze afbeelding zie je een bange hond geaaid worden

    Als je angstig bent, vind je het waarschijnlijk prettig om getroost of gerustgesteld te worden. Is je labrador bang? Dan heb je misschien de neiging om hem een knuffel te geven in de hoop deze angst weg te nemen. Toch zijn er hondenexperts die beweren dat je dit beter niet kunt doen. Volgens hen ziet je labrador het juist als een beloning als je hem een koekje geeft of knuffelt als hij bang is. Je zegt je hond dan eigenlijk dat je wilt dat hij bang is.

    De experts die beweren dat genegenheid niet goed is bij angst, adviseren je vaak om je labrador te leiden als hij bang is. Schrikt je hond van een harde knal? Laat hem dan merken dat dit jou niets doet. Als jij er niet op reageert, geef je hem het idee dat het niet nodig is om angstig te zijn. Kruip je zelf in elkaar of kijk je angstig om je heen? Grote kans dat je labrador dit gedrag kopieert en bang wordt.

    Er zijn overigens ook experts die het tegenovergestelde beweren. Omdat iedere hond anders is, kan ik je dan ook niet vertellen wat jij het beste kunt doen als je labrador bang is. Zelf kijk ik vooral naar de lichaamstaal van mijn labrador Teddy als hij bang is. Zoekt hij toenadering tot mij? Dan geef ik hem een knuffel. Als hij tijdens het wandelen stil gaat staan als hij iets ‘engs’ ziet, neem ik juist de leiding.

    Waar kan een labrador bang voor zijn?

    Sommige labrador retrievers zijn nergens bang voor, terwijl andere honden van dit ras juist meerdere angsten hebben. Ik heb hieronder een aantal zaken op een rijtje gezet waarvoor een labrador bang kan zijn. Mis je iets of heeft jouw labrador een vreemde angst? Ik ben benieuwd wat, dus laat vooral een reactie achter onder dit bericht.

    Op deze afbeelding zie je mij en Teddy bij een groot paard zitten

    Mijn labrador Teddy is redelijk bang voor harde geluiden. Binnen geeft hij geen kik als hij onweer of vuurwerk hoort, maar buiten is dit wel anders. Hij verdraait zijn nek nog net niet als hij een knal hoort en blijft dan vaak even stilstaan om in te schatten waar het vandaan komt. Soms schrikt hij er zelfs zo erg van dat hij het op een rennen zet.

    Daarnaast vindt hij sommige dieren eng, vooral dieren die groter zijn dan hij. Als we bijvoorbeeld langs een groot paard lopen, gaat Teddy kort naast me lopen en begint hij te piepen. Ik geef hem dan meestal een aai over zijn bol en laat hem bij het paard zitten. Om hem gerust te tellen, hurk ik vaak even naast hem neer. Ik probeer hem zo gerust te stellen en te laten zien dat hij niet bang hoeft te zijn.

    Oorzaken van angst bij honden

    Angst bij honden komt vaak voort uit een nare ervaring die ze in het verleden hebben meegemaakt. Is je labrador bijvoorbeeld geschrokken van vuurwerk? Dan is de kans groot dat hij voortaan bij iedere harde knal schrikt. Je hond kan bovendien een angst ontwikkelen voor andere honden. Dit kan onder meer gebeuren als hij gebeten is door een andere hond tijdens het spelen.

    Een nare ervaring is vaak de oorzaak dat je labrador bang is, maar toch is dit niet altijd het geval. Is je labrador onzeker of ervaart hij spanning? Dan kan dit ook tot angst leiden. Angst kan bovendien het gevolg zijn van een lichamelijk of medisch probleem. Je labrador kan er zelfs een erfelijke aanleg voor hebben.

    Signalen dat je labrador angstig is

    Aan de lichaamstaal van een labrador kun je vaak zien dat hij bang is. Zo draagt een angstige hond zijn staart vaak tussen zijn achterpoten en liggen zijn oren plat naar achteren. Als je labrador bang is, kan hij zich bovendien achter jou verschuilen. Sommige honden blijven hierbij rechtop staan, terwijl anderen juist in elkaar duiken. De onderstaande signalen kunnen er ook op wijzen dat je labrador angstig is.

    • Gapen
    • Veelvuldig likken langs de bek
    • Nekharen gaan overeind staan
    • Oogcontact vermijden
    • Krabben
    • Hijgen
    • Trillen
    • Verstijven
    • Binnen behoeftes doen
    • Blaffen of janken

    Gevolgen van een bange hond

    Op deze afbeelding zie je een labrador die wil vluchten uit angst

    Veel labrador-baasjes denken dat het niet erg is als hun hond bang is. Als dit zo nu en dan voorkomt, hoef jij je meestal geen zorgen te maken. Net als ieder mens is elke hond ook weleens bang. Sommige honden hebben alleen veelvuldig last van angst. Geldt dit ook voor jouw labrador retriever? Dan is het verstandig om hier iets aan te doen.

    Negeer je de angst van je labrador? Dan kan hij agressief worden als hij in aanraking komt met iets waar hij bang voor is. Als je zijn angst blijft negeren, wordt dit gedrag alsmaar erger. Je labrador lijdt er bovendien onder als je hem niet over zijn angst heen helpt. Hij kan bijvoorbeeld veel stress ervaren en dat kan ervoor zorgen dat hij sneller ziek wordt. Stress heeft namelijk een slechte invloed op de huid en weerstand van je labrador.

    Je labrador kan zelfs op de vlucht slaan als hij geconfronteerd wordt met iets waar hij bang voor is. Dit gebeurt bijvoorbeeld veel op de laatste dag van het oude en eerste dag van het nieuwe jaar. Volgens Amivedi, een organisatie die vermissingen van huisdieren bijhoudt, raken er elk jaar gemiddeld 950 honden en katten vermist door knallend vuurwerk. Dit is twee keer zoveel als op een normale dag.

    Tips om een bange labrador te helpen

    Als je een bange labrador retriever hebt, kan ik me goed voorstellen dat je hem over zijn angst(en) heen wilt helpen. Voordat je van alles gaat proberen, moet je eerst weten waar de angst vandaan komt. Zodra je dit weet, kun je aan de slag gaan. Weet je niet precies waar je moet beginnen? Ik heb hier 6 tips op een rijtje gezet die je hierbij kunnen helpen.

    Straf je labrador nooit

    Ondanks dat ik dit eigenlijk vanzelfsprekend vind, wil ik toch nog even benoemen dat jij je labrador nooit mag straffen als hij bang is. Doe je dit toch? Dan loop je het risico dat zijn angst alleen nog maar groter wordt. Je labrador kan zelfs een angst voor jou ontwikkelen als je hem straft voor iets waar hij bang voor is.

    Op deze afbeelding zie je een bange labrador geknuffeld worden door zijn baasje

    Creëer een veilige omgeving

    Een labrador kan behoorlijk van slag raken als hij in aanraking komt met iets waar hij bang voor is. Reden genoeg om een veilige omgeving voor hem te creëren. Koop bijvoorbeeld een bench, mand of kussen voor je labrador. Geef deze een rustig plekje, zodat je hij zich hier even af kan zonderen als hij dat wil.

    Wordt je labrador bang terwijl je buiten met hem wandelt? Dan kan hij zich niet terugtrekken op een voor hem veilige plek. Daarom zoekt hij waarschijnlijk toenadering tot jou, want hij weet dat hij bij jou veilig is. Hij kan zich achter je verschuilen en hier in elkaar duiken. Negeer zijn angst in dat geval niet, maar neem hem liever in bescherming.

    Geef zelf het goede voorbeeld

    Voor jou als baasje is er een belangrijke rol weggelegd als je labrador bang is. Als je hond met iets ‘engs’ in aanraking komt, kun jij het beste doen alsof er niets aan de hand is. Reageer je zelf angstig? Grote kans dat je labrador dit gedrag van je overneemt, waardoor hij er nooit overheen komt.  

    Dwing hem niet zijn angsten te overwinnen

    De meeste mensen overwinnen in hun leven heel wat angsten. Door met een angst geconfronteerd te worden, wen je eraan en dat zorgt ervoor dat je minder bang bent. Daarom denk je misschien dat dit bij honden ook zo werkt. Helaas is het niet verstandig om je hond te dwingen om zijn angsten te overwinnen. Bij honden werkt deze aanpak vaak averechts. Je labrador wordt er vaak alleen maar banger door als je hem dwingt zijn angst(en) te overwinnen.

    Gun hem de tijd

    Wil jij je labrador over zijn angst(en) heen helpen? Gun hem dan vooral de tijd. Laat je labrador stap voor stap wennen aan situaties die hij eng vindt. Houd zijn lichaamstaal hierbij goed in de gaten. Als je merkt dat hij er (nog) niet klaar voor is, kun je het de volgende keer opnieuw proberen. Het lukt overigens niet altijd om je labrador over zijn angst(en) heen te helpen.

    Op deze afbeelding zie je een angstige hond bij de dierenarts

    Schakel hulp in

    Heb je al van alles geprobeerd, maar is je labrador nog steeds bang? Dan lijdt je hond mogelijk aan chronische angst of stress. Omdat dit zijn welzijn negatief kan beïnvloeden, is het verstandig om met hem naar een hondengedragsdeskundige te gaan. Zo’n iemand kan je meer vertellen over de gevolgen van angst bij labrador retrievers en verwijst je door naar een dierenarts als dat nodig blijkt.

    Medicatie voor bange labrador

    Je hebt misschien weleens iets gehoord of gelezen over medicatie voor bange honden. Online kun je allerlei middeltjes vinden waarvan beweerd wordt dat ze goed werken, maar persoonlijk ben ik er geen voorstander van om een hond maar zo van alles te geven. Heb je een natuurlijk geneesmiddel op het oog? Verdiep je hier dan goed in voordat jij het aan je labrador geeft.

    Als je zelf twijfelt of je er goed aan doet je labrador bepaalde medicatie te geven, kun je altijd even contact opnemen met een dierenarts voor advies. Hij kan je bovendien uitnodigen om langs te komen, zodat hij je labrador kan onderzoeken. Concludeert hij dat je labrador (chronisch) bang of gestrest is? Dan schrijft hij mogelijk medicijnen voor om je labrador te kalmeren.


    Bas
    Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds 1 januari 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, durf ik wel te zeggen dat ik dit hondenras inmiddels goed ken. Op Labradorgids.nl deel ik mijn kennis en ervaringen met je, schrijf ik over problemen waar ik tegenaan loop en review ik producten.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *