Labrador bijt: waarom doet hij dit en hoe stop je bijten?

De belangrijkste redenen op een rijtje en handige tips om bijten af te leren

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Ben je de trotste eigenaar van een labrador retriever? Dan heb je misschien al wel ontdekt dat (ook) honden van dit ras kunnen bijten. Bij puppy’s is dit normaal, maar een volwassen labrador hoort niet meer te bijten. Helaas kan het voorkomen dat honden blijven bijten. Als je labrador je veelvuldig bijt, kan dit je behoorlijk frustreren. In dat geval wil je waarschijnlijk weten waarom je labrador bijt en hoe je bijten kunt voorkomen. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres, want in deze tekst geef ik je antwoord op al je vragen over bijtende labrador retrievers.

  Waarom bijt een labrador?

  Bijten wordt door veel labrador-baasjes als ongewenst gedrag bestempeld. Het is inderdaad niet prettig als je labrador bijt, maar je moet niet vergeten dat dit natuurlijk gedrag is voor honden. Zo is bijten onder meer een communicatiemiddel. Om je hier wat meer inzicht in te geven, heb ik hieronder een aantal redenen waarom een labrador bijt op een rijtje gezet.

  • Wisselen
   Als je labrador bijt, kan hij zijn tanden aan het wisselen zijn. Je hond ervaart dan vrijwel constant een pijnlijk gevoel, waardoor hij op zoek gaat naar manieren om dit te verlichten. Dit lukt vaak door ergens op te bijten.
  • Ontdekken
   Waar mensen veelal hun handen gebruiken om de wereld te ontdekken, doen honden dit met hun bek. Zo leren ze bijvoorbeeld wat ze met iets kunnen doen door een voorwerp in hun bek te nemen.
  Op deze afbeelding zie je een blonde labrador die op een stok bijt
  • Speelsheid
   Een labrador bijt vaak speels. Ondanks dat hij niet doorbijt, kan zo’n beet behoorlijk venijnig zijn. Wanneer een hond je speels bijt, is dit vaak een teken dat hij zich verbonden voelt met jou.
  • Enthousiasme
   Labrador retrievers kwispelen vaak enthousiast als je thuiskomt. Toch blijft het niet altijd alleen bij kwispelen, want sommige honden van dit ras bijten uit vreugde. Ze weten zich dan geen raad meer met hun emoties, waardoor ze plots hun tanden in je vinger, hand of arm kunnen zetten. Doordat ze vaak maar licht bijten, doet een beet uit enthousiasme meestal geen pijn.
  • Angst
   Een kat in het nauw maakt rare sprongen en dat geldt ook voor een hond. Als je labrador bang is, kan hij letterlijk van zich af bijten. Dit doet hij om zijn eigen veiligheid te waarborgen. De meeste labrador retrievers bijten niet direct, maar waarschuwen eerst door bijvoorbeeld te blaffen. Een labrador bijt vaak als hij geen andere uitweg meer ziet uit een benarde situatie.
  • Boosheid
   De gemiddelde labrador vindt het leuk om met zijn baasje(s) te spelen. Tijden een spel kan het voorkomen dat je iets doet wat je hond niet leuk vindt. Als je hem boos hebt gemaakt, kan hij zijn tanden in jou zetten om zijn frustratie te uiten.
  • Jaloezie
   Als je labrador bijt, kan hij jaloers zijn. Heb je bijvoorbeeld net een kindje gekregen? Dan gaat er misschien wat minder aandacht naar je hond. Aangezien hij dit niet gewend is, kan hij van alles proberen om je aandacht te trekken. In sommige gevallen doet hij dit door te bijten.
  • Pijn
   Heeft je labrador pijn? Dan doet hij waarschijnlijk zijn uiterste best om jou dit duidelijk te maken. Dit kan hij onder andere doen door te bijten. Als je hond veel pijn heeft, kan hij zelfs agressief bijten.
  • Doden
   Tot slot kan een labrador bijten om te doden. Maak je geen zorgen, want een labrador retriever bijt eigenlijk nooit iemand dood. Dit hondenras werd vroeger weliswaar veel gebruikt door de jacht, maar werd getraind om een prooi zoveel mogelijk intact te laten. Dit zit nog steeds in de genen van een labrador, waardoor ze vaak niet hard bijten.

  Kijk naar de lichaamstaal van je labrador

  In sommige gevallen is het direct duidelijk waarom een labrador bijt, maar dit is niet altijd zo. Weet je niet waarom je labrador zich ineens agressief gedraagt of zijn tanden gebruikt? Kijk dan naar zijn lichaamstaal. Aan de oren en de staart van je labrador kun je namelijk zien hoe hij zich voelt. Hierdoor kun je bovendien vaak aan zien komen wanneer een labrador agressief gedrag gaat vertonen.

  Speels vs. agressief bijten

  Op deze afbeelding zie je labradors samen spelen

  Labradors bijten over het algemeen speels, maar ze kunnen ook agressief bijten. Als baasje is het handig om het verschil tussen speels en agressief bijten te herkennen, zodat je weet wanneer je in moet grijpen. Speelt je labrador met een andere hond? Kijk dan goed hoe beide honden met elkaar communiceren. Als ze door hun voorpoten zakken terwijl het achterlijf in de lucht blijft (spelboog), nodigen de honden elkaar uit om te spelen. In dat geval is de kans dat je labrador bijt klein.

  Wordt je labrador tijdens het spelen continu achternagezeten door de andere hond? Dan kan hij op een gegeven moment letterlijk van zich af bijten. Er is dan geen sprake van een rolwisseling, iets wat belangrijk is als twee of meer honden met elkaar spelen. Rennen beide honden om en om achter elkaar aan en ligt de een niet constant onder de ander? Dan is er sprake van een goede rolwisseling. Let daarnaast goed op met welke honden jij je labrador laat spelen. Als een andere hond veel groter en/zwaarder is dan die van jou, bijt je labrador mogelijk sneller dan wanneer hij met een hond speelt die gelijkwaardig is.

  Labrador bijt thuis alles kapot

  Als je naar je werk gaat of even een boodschap gaat doen, laat je je labrador alleen thuis. De meeste labrador retrievers vinden dit geen probleem en gaan lekker slapen in hun bench, mand of op hun kussen. Toch zijn er ook honden van dit ras die dingen kapotbijten. Zo zet je labrador zijn tanden misschien in het deurkozijn of de plinten. Dit kan een teken zijn dat je labrador verlatingsangst heeft. Doordat hij overmand wordt door emoties als jij weggaat, reageert hij zich mogelijk af op spullen in huis.

  Is het al geregeld voorgekomen dat je labrador thuis dingen kapotbijt? Dan kun je een bench voor je labrador kopen. Doordat een hondenbench vergrendeld kan worden, hoef je niet langer bang te zijn dat je hond thuis van alles sloopt. Hij kan alleen de spullen in de bench kapotbijten, zoals het benchkleed en hondenspeelgoed.

  Labrador pup bijt veel

  Heb je sinds kort een labrador pup in huis? Dan heb je waarschijnlijk al gevoeld dat hij scherpe tandjes heeft. Ondanks dat dit even pijn doet, is dit niet direct iets om je zorgen over te maken. Bijtgedrag is namelijk typerend voor labrador puppy’s. Dit houdt meestal aan tot je pup zijn tanden gewisseld heeft. Bij de gemiddelde labrador retriever gebeurt dit als hij ongeveer 3 tot 4 maanden oud is.

  Een labrador bijt vaak minder als hij al zijn tanden eenmaal gewisseld heeft, maar dit is niet altijd het geval. Er zijn namelijk ook honden van dit ras die na het wisselen blijven bijten. Is je pup inmiddels ouder dan 5 maanden en bijt hij meer dan je lief is? Dan vraag jij je misschien af hoe dit komt. Kinderen kunnen hier de oorzaak van zijn. Doordat kinderen vaak fysiek en actief met een labrador pup spelen, kan je pup ook blijven bijten als hij ouder dan 5 maanden is. Dit gebeurt vaak ook als er veel aandacht aan het bijtgedrag besteed wordt. Vandaar dat het beter is om bijten zoveel mogelijk te negeren.

  Tips om bijten af te leren

  Bijt je labrador regelmatig van zich af? Dan wil je hier ongetwijfeld een einde aan maken. Helaas weten niet alle labrador-baasjes hoe zij dit doen. Daarom geef ik je hier een paar handige tips die je kunnen helpen om je labrador bijten af te leren.

  Op deze afbeelding zie je een bruine labrador bijten in een bal
  1. Negeer het bijten
   Als je labrador bijt, heb je waarschijnlijk de neiging om boos te worden. Logisch, want bijten is ongewenst gedrag. Toch is het niet verstandig om je hond een uitbrander te geven. Hij weet namelijk niet wat hij verkeerd heeft gedaan. Hierdoor heeft het geen zin om hem te straffen. Het is beter om je labrador te negeren als hij bijt. Draai bijvoorbeeld je rug naar hem als hij bijt. Bijt hij tijdens het spelen? Leg dan het speeltje weg en ga wat anders doen.
  2. Geef je hond regelmatig iets om op te bijten
   Sommige labrador retrievers vinden het heerlijk om te bijten. Geldt dit ook voor die van jou? Dan wil je uiteraard voorkomen dat hij jou bijt of zijn tanden in het meubilair of andere spullen in huis zet. In dat geval kan het helpen als je je hond regelmatig iets geeft om op te bijten. Koop bijvoorbeeld wat kauwspeelgoed of geef hem een lekker bot of een dental stick om op te bijten. Doordat hij hier zijn tanden in mag zetten, richt hij zich mogelijk niet meer op jou of de spullen in huis.
  3. Beloon goed gedrag
   Bijt je labrador je in specifieke situaties? Zorg er dan voor dat je in deze situaties extra alert bent. Negeer je labrador als hij je wederom bijt, maar beloon hem als hij dit niet doet. Op deze manier leert je hond dat hij goed gedrag vertoont en hij in ruil hiervoor iets lekkers krijgt. De kans dat hij in de toekomst hetzelfde gedrag vertoont, wordt hierdoor een stuk groter. Beloon je labrador in het begin zowel met iets lekkers als met je stem. Als het bijten na enige tijd minder wordt, kun je langzaam overstappen op belonen met enkel je stem.
  4. Gebruik een muilkorf
   Als je labrador bijt, doet hij dit misschien in specifieke situaties. Zo reageert hij mogelijk enthousiast als je tijdens het wandelen een andere hond tegenkomt. Om te voorkomen dat hij de andere hond bijt, kun je overwegen om een muilkorf te gebruiken. Deze korf gaat om de bek van je labrador, zodat hij niet langer kan bijten. Doe een muilkorf nooit direct om bij je hond, maar laat hem er eerst aan wennen. De onderstaande video laat je zien hoe je dit het beste kunt doen.
  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *