Als je een labrador hebt, heb je misschien al wel ontdekt dat ook honden van dit ras kunnen bijten. Voor puppy’s is bijten normaal gedrag, maar een volwassen labrador hoort niet (meer) te bijten. Is je labrador geen puppy meer, maar bijt hij nog wel? Dan ben je ongetwijfeld benieuwd waarom je labrador bijt. In deze tekst zet ik de belangrijkste oorzaken voor je op een rijtje. Daarnaast geef ik je praktische tips om je hond bijten af te leren.
Inhoudsopgave
Waarom bijt een labrador?
De meeste baasjes willen niet dat hun labrador bijt. Dat kan ik me goed voorstellen, want bijten is niet prettig en kan bovendien behoorlijk pijnlijk zijn. Dit is zeker het geval als je hond zijn tanden in jou zet. Sommige honden vinden het fijn of leuk om te bijten, maar ze kunnen dit ook doen omdat ze je iets willen vertellen. Omdat het niet altijd duidelijk is waarom een labrador bijt, heb ik hier de belangrijkste redenen op een rijjte gezet.
- Wisselen
Is je labrador nog een pup? Dan bijt hij misschien omdat hij aan het wisselen is. Zijn melktanden en -kiezen worden dan ingeruild voor een volwassen gebit. Tijdens het wisselen ervaart je hond vrijwel constant een pijnlijk gevoel. Daarom gaat hij op zoek naar manieren om de pijn te verlichten. Dit lukt vaak door ergens op te bijten. Zorg er daarom voor dat je kauwspeelgoed in huis hebt als je pup aan het wisselen is. Je voorkomt zo dat hij zijn tanden in meubels, plinten en andere zaken zet.
Beeztees Dental Ring puppy Met vanillegeur
Koop direct via
Kong Puppy
Koop direct via
Kong puppy binkie
Koop direct via
Kong puppy goodie bone
Koop direct via
- Ontdekken
Labrador retrievers zijn ontzettend nieuwsgierig. Daarom vindt je labrador het waarschijnlijk ook geweldig om de wereld om hem heen te ontdekken. Honden hebben – in tegenstelling tot ons baasjes – geen handen. Ze ontdekken de wereld dan ook met behulp van hun bek. Ze leren bijvoorbeeld wat ze met iets kunnen doen door een voorwerp in hun bek te nemen en erop te bijten.
- Speelsheid
Ben je met je labrador pup aan het spelen? Grote kans dat je een paar keer gebeten wordt. Straf je hond hier niet voor, want het gaat om speels bijten. Puppy’s hebben nog niet geleerd hoe ze hun bijtkracht moeten beheersen, waardoor ze soms harder bijten dan ze zelf in de gaten hebben. Zo’n beet kan behoorlijk venijnig zijn. De tanden van een pup zijn vaak nog scherp, waardoor je het wel even voelt als ze je in je hand of voet wordt gebeten.
- Enthousiasme
Of je nu even naar de supermarkt bent geweest of de hele dag gewerkt hebt, je labrador begroet je al kwispelend bij thuiskomst. Het blijft alleen niet altijd bij kwispelen. Als je hond overenthousiast is, kan hij je ook bijten. Dit gebeurt uiteraard niet met opzet. Je labrador is zo blij om je te zien, dat hij zich geen raad meer weet met zijn emoties. Hierdoor kan hij plots zijn tanden in je vinger, hand of arm zetten. Vaak gaat het om een lichte beet, waardoor je er weinig van voelt.
- Angst
Een kat in het nauw maakt rare sprongen en dat geldt ook voor een hond. Als je labrador bang is, kan hij letterlijk van zich af bijten. Dit doet hij om zijn eigen veiligheid te waarborgen. De meeste labrador retrievers bijten niet direct, maar waarschuwen eerst door bijvoorbeeld te blaffen. Een labrador bijt meestal alleen als hij écht geen andere uitweg meer ziet.
- Boosheid
De gemiddelde labrador vindt het leuk om met zijn baasje(s) te spelen. Tijdens een spel kan het alleen voorkomen dat je iets doet wat je hond niet leuk vindt. Als je hem boos hebt gemaakt, kan hij zijn tanden in jou zetten om zijn frustratie te uiten. Gelukkig laat een labrador retriever zich niet snel gek maken.
- Jaloezie
Als je labrador bijt, kan dit ook een teken van jaloezie zijn. Hebben jij en je partner net een baby gekregen? Dan gaat er waarschijnlijk wat minder aandacht naar je hond. Aangezien hij dit niet gewend is, kan hij van alles proberen om je aandacht te trekken. In sommige gevallen doet hij dit door te bijten.
- Pijn
Omdat honden niet kunnen praten, kan je labrador het je niet zeggen als hij pijn heeft. Daarom probeert hij dit op een andere manier duidelijk te maken. Hij kan hier lichaamstaal voor gebruiken, maar ook bijten. Heeft je labrador veel pijn? Dan kan hij zelfs agressief bijten. In dat geval raad ik je aan om met hem naar een dierenarts te gaan.
- Doden
Tot slot kan een labrador bijten om te doden. Maak je geen zorgen, want een labrador retriever bijt eigenlijk nooit iets of iemand dood. Dit hondenras werd vroeger weliswaar veel gebruikt door de jacht, maar werd getraind om een prooi zoveel mogelijk intact te laten. Dit zit nog steeds in de genen van een labrador, waardoor ze vaak niet hard bijten.
Kijk naar de lichaamstaal van je labrador
In sommige gevallen is het direct duidelijk waarom je labrador bijt, maar helaas is dit niet altijd zo. Weet je niet waarom je labrador zich ineens agressief gedraagt of zijn tanden gebruikt? Dan kun je dit misschien afleiden aan zijn lichaamstaal. Honden gebruiken onder meer hun oren en staart om duidelijk te maken hoe ze zich voelen. Als je labrador van plan is om agressief gedrag te vertonen, straalt zijn lichaamstaal dit vaak al uit.
Er zit verschil tussen speels en agressief bijten
Een labrador bijt vaak speels, maar kan ook agressief bijten. Als baasje is het handig om het verschil tussen speels en agressief bijten te herkennen, zodat je weet wanneer je in moet grijpen. Speelt je labrador met een andere hond? Kijk dan goed hoe beide honden met elkaar communiceren. Als ze door hun voorpoten zakken terwijl het achterlijf in de lucht blijft (spelboog), nodigen de honden elkaar uit om te spelen. In dat geval is de kans dat je labrador bijt klein.
Wordt je labrador tijdens het spelen continu achternagezeten door de andere hond? Dan kan hij op een gegeven moment van zich af bijten. Er is dan geen sprake van een rolwisseling, iets wat belangrijk is als twee of meer honden met elkaar spelen. Rennen beide honden om en om achter elkaar aan en ligt de een niet constant onder de ander? Dan is er sprake van een goede rolwisseling.
Labrador retrievers kunnen over het algemeen vrij goed met de meeste hondenrassen. Toch kan je hond een ‘afkeer’ hebben tegen honden van een specifiek ras. Herken je dit? Vraag jezelf dan af of het slim is om hem met zo’n hond te laten spelen. De kans dat je labrador bijt, is in dat geval namelijk een stuk groter.
Labrador bijt thuis alles kapot
Als je naar je werk gaat of even een boodschap doet, laat je je labrador alleen thuis. De meeste honden van dit ras vinden dit geen probleem en gaan lekker slapen in hun mand of op hun kussen. Toch zijn er ook honden van dit ras die dingen kapotbijten als je ze alleen laat. Zo zet je labrador zijn tanden misschien in het deurkozijn of de plinten als je hem ‘los’ in een ruimte achterlaat. Dit gedrag kan op verlatingsangst wijzen. Doordat je labrador overmand wordt door emoties als jij weggaat, reageert hij zich mogelijk af op spullen in huis.
Is het al geregeld voorgekomen dat je labrador thuis dingen kapotbijt? Dan raad ik je aan om een bench te gebruiken. Doordat een hondenbench vergrendeld kan worden, hoef je niet langer bang te zijn dat je hond thuis van alles sloopt. Hij kan alleen de spullen in de bench kapotbijten, zoals het benchkleed en hondenspeelgoed. Je kunt er ook voor kiezen om hem met helemaal niets in de bench te laten, maar hier ben ik persoonlijk geen voorstander van. Je hond verveelt zich dan mogelijk al snel en kan dan rare dingen gaan doen.
Labrador pup bijt veel
Eerder in deze tekst vertelde ik je al dat de tanden van een labrador pup behoorlijk scherp zijn. Misschien heb je dit zelf inmiddels ook al wel ervaren. Ondanks dat zo’n beet even pijn doet, is dit niet direct iets om je zorgen over te maken. Bijten hoort nu eenmaal bij puppy’s. Een pup blijft dit vaak doen tot hij zijn tanden gewisseld heeft. Bij de gemiddelde labrador retriever gebeurt dit als hij ongeveer 3 tot 4 maanden oud is.
Zodra je labrador zijn tanden gewisseld heeft, gaat hij vaak minder bijten. Helaas is dit niet altijd het geval, want er zijn ook honden avn dit ras die blijven bijten. Is je pup inmiddels ouder dan 5 maanden en bijt hij meer dan je lief is? Als je (jonge) kinderen hebt, kunnen zij hier de oorzaak van zijn. Kinderen spelen vaak fysiek en actief met een hond, waardoor hij mogelijk blijft bijten.
Omdat het vervelend is als je labrador bijt, besteed je hier als baasje misschien aandacht aan. Begrijpelijk, maar toch kun je het beter negeren als je hond ook op latere leeftijd nog bijt. Als je er constant iets op uit doet, kan dit er juist voor zorgen dat je labrador blijft bijten. Negeren is daarom het beste, al is het wel belangrijk om grenzen te stellen.
Tips om bijten af te leren
Ben je het zat dat je labrador bijt? Dan wil je hier misschien iets aan doen. Dat kan, want er zijn verschillende manieren om je labrador bijten af te leren. Helaas weten veel baasjes niet hoe ze dit aanpakken. Daarom geef ik je hier een aantal praktische tips.
Negeer het bijten
Als je labrador bijt, heb je misschien de neiging om boos te worden. Hier valt wat voor te zeggen, want bijten is ongewenst gedrag. Toch is het niet verstandig om je hond een uitbrander of zelfs een tik over de neus te geven. Een hond weet namelijk niet wat hij verkeerd heeft gedaan. Daarom heeft het geen zin om hem te straffen. Wat je dan wel moet doen als je labrador bijt? Het gedrag negeren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je rug naar hem toe te draaien. Als je labrador bijt tijdens het spelen, leg je zijn speeltje weg en ga je wat anders doen.
Geef je hond iets om op te kauwen
Honden hebben van nature een kauwbehoefte. Daarom is het belangrijk dat hij altijd ergens op kan kauwen, zoals kauwspeelgoed of een kauwsnack. Als dit niet voorhanden is, is de kans groot dat je labrador zijn tanden ergens anders in zet. Zo kan hij zich op de poten van meubels of op de hoekjes van plinten storten. Hieronder heb ik een aantal kauwspeeltjes en -snacks voor volwassen labrador retrievers uitgelicht.
Dutchwide hondentandenborstel Met tube hondentandpasta
Koop direct via
Furmey kauwstaaf Extra sterk
Koop direct via
Kong Safestix
Koop direct via
Olijfhout hond 100% natuurlijk
Koop direct via
Kauwstaaf 25 cm Laag vetpercentage
Koop direct via
Wagging yak-kaasstick Volgens origineel recept
Koop direct via
Wikkelstaven rund en eend
Koop direct via
Beloon goed gedrag
Bijt je labrador je in specifieke situaties? Dan adviseer ik je om in deze situaties extra alert te zijn. Negeer je labrador als hij je wederom bijt, maar beloon hem als hij dit niet doet. Op deze manier leert je hond dat hij goed gedrag vertoont en in ruil hiervoor iets lekkers krijgt. De kans dat hij in de toekomst hetzelfde gedrag vertoont, wordt hierdoor steeds een stukje groter. Beloon je labrador in het begin zowel met iets lekkers als met je stem. Als het bijten na enige tijd minder wordt, kun je langzaam overstappen op belonen met enkel je stem.
Gebruik een muilkorf
Als je labrador bijt, doet hij dit misschien in specifieke situaties. Zo reageert hij mogelijk enthousiast als je tijdens het wandelen een andere hond tegenkomt. Om te voorkomen dat hij de andere hond bijt, kun je overwegen om een muilkorf te gebruiken. Deze korf gaat om de bek van je labrador, zodat hij niet langer kan bijten. Doe een muilkorf nooit direct om bij je hond, maar laat hem er eerst aan wennen. In de video hieronder zie je hoe je dit aanpakt.
Baskerville Ultra Muzzle muilkorf
Koop direct via
Mijn ervaringen met een labrador die bijt
Net als vrijwel iedere andere labrador pup heeft Teddy in de eerste fase van zijn leven ook flink gebeten. Lichaamsuiteindes vond hij erg interessant, waardoor mijn handen en voeten het geregeld moesten ontgelden. Door zijn scherpe tandjes konden de beten best venijnig zijn.
Toen Teddy ging wisselen, merkte ik dit vrij snel. Hij begon namelijk steeds meer te kauwen. Gelukkig lag er genoeg speelgoed waar hij zijn tanden in kon zetten, waardoor hij zich niet op de meubels en andere spullen in huis stortte. Nadat Teddy klaar was met wisselen, was het grotendeels gedaan met het bijten.
Er zijn nu ook nog momenten dat Teddy zijn tanden in mijn hand zet, maar ik wil dit eigenlijk geen bijten noemen. Dit gebeurt namelijk vooral als ik met hem aan het spelen ben. Teddy kan – zoals veel labrador retrievers – nogal lomp en onbenullig zijn. Als ik een speeltje in mijn hand heb en hij een poging doet om deze te pakken, kom ik soms nog in aanraking met zijn tanden. Omdat ik weet dat het geen doelbewuste beet is, negeer ik het.
Spelen met andere honden gaat Teddy over het algemeen goed af, ook als hij losloopt. Hij heeft gelukkig nog nooit een andere hond gebeten. Teddy is wel een keer ‘aangevallen’ door een loslopende husky toen hij aan de lijn liep. Deze hond stond uit het niets naast ons en deed meerdere pogingen om hem te bijten. Teddy bleef gelukkig rustig, al had ik er wel begrip voor gehad als hij in zo’n bedreigende situatie van zich af beet om zichzelf te beschermen.
Blijf op de hoogte van alles over labradors!
Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.
Veelgestelde vragen over een hond die bijt
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je hond alles kapot bijt. Hij kan bijvoorbeeld last hebben van zijn tanden, maar ook bang, boos of jaloers zijn. Een onderliggend probleem kan er bovendien voor zorgen dat je hond alles kapot bijt.
Nee, je kunt je hond beter niet straffen. Ook al is bijten niet gewenst, je kunt dit gedrag het beste negeren. Draai je hond de rug toe of leg het speeltje weg en ga zelf wat anders doen.
Ja, puppy’s bijten over het algemeen meer dan volwassen honden. Dit komt doordat ze hun tanden en kiezen nog moeten wisselen en de wereld om hun heen ontdekken met hun bek.
Je leert een puppy om niet te bijten door hem af te leiden op momenten dat hij dit gedrag vertoont. Pak bijvoorbeeld een speeltje waarin hij mag bijten of stop het spel. Vergeet bovendien niet om hem te belonen als hij goed gedrag vertoont. Als je hier consistent in bent, leert je pup dat bijten ongewenst is.
Je pup stopt met bijten als hij zijn tanden gewisseld heeft. Bij de meeste honden is dit het geval als ze rond de 3 à 4 maanden oud zijn. Afhankelijk van het ras kan dit ook later of eerder zijn.
Door goed naar zijn lichaamstaal te kijken. Als een hond een stijve houding aanneemt, begint te grommen en/of gaat blaffen, kan hij agressief worden en gaan bijten.
Als je hond iemand bijt, ga je met hem naar de dierenarts. Hij kan je hond onderzoeken om te kijken of er een onderliggend probleem is dat het bijten veroorzaakt. Als je hond gezond blijkt, is het verstandig om een gedragstherapeut in te schakelen.