Labrador castreren: wel of niet verstandig?

Alles wat je moe weten om een weloverwogen keuze te kunnen maken

Gemiddelde leestijd: 16 minuten

Wil je niet dat je labrador retriever zich voortplant? Dan laat je je labrador castreren. Deze medische ingreep zorgt er allereerst voor dat je hond niet langer vruchtbaar is. Daarnaast wordt de productie van geslachtshormonen een halt toegeroepen wanneer je voor labrador castratie kiest, want de geslachtsorganen van je viervoeter worden verwijderd.

Omdat zo’n ingreep niet niks is voor je labrador, twijfel je misschien of castratie verstandig is. Om je te helpen een weloverwogen keuze te maken, vertel ik je op deze pagina alles wat je moet weten over labrador castratie. Je leest onder andere wat castreren is, wanneer je ervoor kiest en wat het verschil tussen castratie en sterilisatie is.

  Wat houdt labrador castratie in?

  Voordat je ervoor kiest om je labrador te castreren, is het eerst handig om te weten wat dit precies inhoudt. Bij een labrador castratie worden de geslachtsorganen van je viervoeter verwijderd. Bij een teefje gaat het om de eierstokken en bij een reutje om de zaadballen. Zonder deze organen is een hond niet langer in staat om nageslacht te produceren. Een gecastreerde labrador heeft bovendien geen ‘last’ meer van de geslachtshormonen die in de eierstokken of zaadballen geproduceerd worden.

  Verschil castratie en sterilisatie bij honden

  Op deze afbeelding zie je een labrador castreren voorbereiding

  Wanneer de eileiders bij een teefje verwijderd worden noemt men dit vaak steriliseren, terwijl het verwijderen van de zaadballen bij een labrador reutje castreren wordt genoemd. Technisch gezien is dit niet helemaal juist, want bij het verwijderen van geslachtsorganen is er altijd sprake van castratie.

  Om het verschil duidelijk te maken, moet je weten wat een labrador steriliseren is. Bij deze ingreep worden de zaad- of eileiders van je labrador retriever onderbroken, waardoor je hond niet langer vruchtbaar is. Belangrijk verschil met labrador castratie is dat de hormoonproductie bij steriliseren intact blijft. De geslachtsorganen die deze hormonen produceren worden immers niet verwijderd uit het lichaam van je hond.

  Labrador sterilisatie komt in Nederland bijna niet voor

  Verandert het gedrag van je hond niet bijzonder veel door geslachtshormonen? Dan vind je labrador castratie misschien te ver gaan. In dat geval heeft steriliseren misschien je voorkeur. Ondanks dat dit tot de mogelijkheden behoort, komt labrador sterilisatie in Nederland bijna niet voor. De meeste hondeneigenaren kiezen voor zo’n ingreep vanwege de invloed die de hormonen op hun viervoeter hebben. Doordat deze hormonen in de eierstokken en zaadballen geproduceerd worden, stop je dit alleen door deze geslachtsorganen te verwijderen. Sterilisatie biedt in dat geval geen uitkomst.

  Voordelen van een labrador castreren

  Doordat zaadballen en eierstokken niet meer teruggeplaatst kunnen worden als ze eenmaal verwijderd zijn, is labrador castratie iets om goed te overwegen. Mogelijk wil je eerst weten wat de voordelen zijn van een labrador castreren voordat je de knoop doorhakt. Hieronder heb ik een aantal voordelen van een hond castreren op een rijtje gezet.

  1. Onvruchtbaar
   Doordat bij castratie het geslachtsorgaan van een reutje of teefje verwijderd wordt, is je labrador niet langer vruchtbaar. Heb je een gecastreerde labrador reu en dekt hij een teefje? Dan hoef je niet bang te zijn dat zij drachtig wordt, zelfs niet als het teefje niet gecastreerd is. Let op: een labrador reutje kan in de eerste weken na castratie nog wel vruchtbaar zijn, want er zijn mogelijk nog spermacellen aanwezig in zijn lichaam. Houd hem daarom nog even weg bij teefjes als hij net gecastreerd is.
  2. Kleinere kans op bepaalde gezondheidsproblemen
   Castratie van een labrador brengt ook een aantal medische voordelen met zich mee. Laat je de zaadballen bij een reutje verwijderen? Dan hoef je niet bang te zijn voor een goedaardige prostaatvergroting. Dit kan wel optreden als jij je hond niet laat castreren. Een labrador teefje castreren verkleint de kans op melkkliertumoren en een baarmoederontsteking.
  3. Minder last van ongewenst gedrag
   De geslachtshormonen kunnen invloed hebben op het gedrag van je labrador. Dit is vooral bij reutjes aan de orde. Een inctacte labrador reu heeft bijvoorbeeld de neiging om achter loopse teefjes aan te gaan. Daarnaast markeert hij zijn territorium door op verschillende plekken kleine plasjes te doen. Sommige intacte labrador reutjes kunnen zelfs agressief uitvallen tegen andere reutjes. Laat jij je labrador castreren? Dan heb je hier waarschijnlijk geen last meer van.
  4. Loopsheid en schijndracht zijn verleden tijd
   Dit vierde en laatste voordeel is vooral van toepassing op labrador teefjes. Je hoeft namelijk niet langer bang te zijn dat je labrador loops wordt als je haar laat castreren. Bloederige afscheiding op de vloer en in je meubels is hierdoor verleden tijd. Extra bijkomstigheid is dat schijndracht bij een labrador teefje niet meer voorkomt als je haar laat castreren.

  Nadelen van labrador castratie

  Op deze afbeelding zie je een uitgeputte labrador na een castratie

  Ondanks dat er aardig wat voordelen zitten aan een labrador castreren, is het lang niet altijd de beste keuze. Een castratie kan ook negatieve effecten hebben op de gezondheid van je labrador retriever. Zo kan hij bijvoorbeeld te maken krijgen met verschillende ziektes en aandoeningen na een castratie.

  Een castratie kan bovendien effect hebben op het gedrag van je labrador. Ondanks dat hier veel onderzoek naar gedaan is, spreken de resultaten elkaar soms tegen. Toch zijn er aardig wat onderzoeken die aantonen dat vooral reutjes die al op jonge leeftijd gecastreerd worden, vaker angstig gedrag vertonen dan reutjes die pas op latere leeftijd een castratie ondergaan. Bij teefjes kan dit overigens ook voorkomen, maar dit is in mindere mate het geval.

  Wanneer laat je een labrador castreren?

  Als je overweegt om je labrador te castreren, vraag jij je misschien af op welke leeftijd je dit het beste kunt doen. In principe is dit al mogelijk wanneer je labrador nog een pup is. Zoals je onder de nadelen kon lezen, kan het op jonge leeftijd castreren van een labrador negatieve gevolgen hebben. Zo kan een labrador teefje incontinentieproblemen krijgen wanneer ze als pup gecastreerd wordt. Een castratie van een labrador reu voor de puberteit kan ervoor zorgen dat hij angstig gedrag gaat vertonen na de ingreep. Bovendien kan de ontwikkeling van zijn geslachtsorganen achterblijven. Voor zowel reutjes als teefjes geldt dat castratie op te jonge leeftijd de kans op gewrichtsaandoeningen, zoals artrose, vergroot. Vandaar dat het beter is om een labrador pas op latere leeftijd te castreren.

  Bespreek een castratie altijd met je dierenarts

  Wie denkt dat de invloed van een castratie op iedere labrador hetzelfde is, heeft het mis. Iedere hond van dit ras reageert anders op het operatief verwijderen van zijn of haar geslachtsorganen. Dit komt doordat opvoeding, socialisatie en erfelijke aanleg hier een belangrijke rol in spelen.

  Omdat iedere labrador anders reageert op een castratie, is het verstandig om je tot een dierenarts te richten voordat je de eierstokken of zaadballen laat verwijderen. Hij vraagt je waarschijnlijk om een keer langs te komen met je labrador, zodat hij je hond kan onderzoeken en beoordelen. Op basis hiervan kan hij je aan- of afraden om je labrador te castreren. Je bepaalt uiteraard zelf of je zijn advies opvolgt of niet, maar ik raad je aan dit wel te doen.

  Castratie vanwege probleemgedrag

  De meeste mensen laten een labrador castreren vanwege medische redenen. Toch kan castratie soms ook verstandig zijn als je hond probleemgedrag vertoont. Besluit overigens nooit zelf om je labrador te laten castreren als hij zich problematisch gedraagt, maar laat hem eerst onderzoeken door een hondengedragsdeskundige. Zo’n iemand kan vaststellen waar het probleem door veroorzaakt wordt. Als hormonen niet de oorzaak zijn, is je labrador castreren niet de oplossing. Het gedrag van je hond kan zelfs alleen nog maar slechter worden als je toch voor castratie kiest.

  Labrador chemisch castreren

  Omdat iedere labrador anders reageert op een castratie, ben je misschien nog meer gaan twijfelen over deze ingreep. In dat geval kun je eerst een chemische castratie overwegen. Het voordeel van een labrador chemisch castreren is dat dit niet voor altijd is, maar voor een beperkte periode. Dit kan je helpen om te bepalen of een labrador chirurgisch castreren zinvol is.

  Labrador reutje chemisch castreren

  Heb je een labrador reutje en wil je hem chemisch castreren? Dan kun je allereerst kiezen voor een implantaat. Het implantaat bevat de stof desloreline, dat onder de huid van je hond wordt aangebracht. Dit is vergelijkbaar met de manier waarop honden gechipt worden. Eenmaal onder de huid geeft het implantaat hormonen af, waardoor een labrador reu tijdelijk onvruchtbaar wordt. Een hond is niet direct onvruchtbaar, want het implantaat werkt pas zo’n 6 tot 8 weken nadat het is aangebracht. Meestal kun je kiezen uit een implantaat met een minimale werking van een half jaar of een jaar.

  Naast een implantaat kun je een labrador reutje chemisch castreren door middel van een injectie. Er wordt dan delmadinone in het lichaam van je hond geïnjecteerd. Dit werkt sneller dan een implantaat, want je labrador retriever is binnen twee tot vier dagen na de injectie al onvruchtbaar. Nadeel is dat je hond iedere 3 à 4 weken een nieuwe injectie moet krijgen. Vandaar dat veel mensen kiezen voor chemische castratie van een labrador door middel van een implantaat. Logisch, want hiervoor hoef je maar één keer naar de dierenarts.

  Labrador teefje chemisch castreren

  Op deze afbeelding zie je de voorbereidingen voor een labrador reutje chemisch castreren

  Chemische castratie van een labrador teefje gaat iets anders in zijn werk dan bij reutjes. Allereerst is er een speciale hormoonpil voor teefjes. Deze pil stelt loopsheid korte tijd uit. Het nadeel van deze manier van chemisch castreren is dat je labrador teefje iedere dag een nieuw tabletje moet krijgen. Daarbij komt dat een hond deze pil slechts een beperkte periode achtereen mag slikken.

  Zie je het niet zitten om je labrador teefje een hormoonpil te geven? Dan is de prikpil misschien een optie. Er worden dan speciale hormonen geïnjecteerd in het lichaam van je hond. Om te voorkomen dat je labrador retriever weer loops wordt, moet deze injectie na een aantal maanden herhaald worden.

  Wanneer je de prikpil langere tijd achtereen gebruikt, kan je labrador te maken krijgen met bijwerkingen. Zo is er een groter kans op suikerziekte en melkkliertumoren. Daarnaast kunnen er baarmoederafwijkingen optreden als je hond deze prikpil langere tijd toegediend krijgt. Overleg daarom altijd met de dierenarts welke vorm van chemische castratie het beste is voor je labrador teefje.

  Hoe werkt chirurgische castratie van een labrador?

  Naast chemische castratie kun je ook voor chirurgische castratie kiezen. De eierstokken of zaadballen van je labrador retriever worden dan operatief verwijderd. Doordat dit een pijnlijke behandeling is, is je viervoeter onder volledige narcose tijdens de ingreep. Hierdoor mag hij een aantal uur voor de behandeling vaak niets meer eten en drinken.

  Reutjes kunnen slechts op één manier chirurgisch gecastreerd worden, maar bij teefjes zijn er twee opties. Allereerst kunnen de eierstokken verwijderd worden door een snee in de buikwand te maken. Dit is de standaard manier van een labrador teefje castreren. De eierstokken kunnen ook verwijderd worden via een kijkoperatie. Hierbij worden maximaal drie kleine openingen in de buikwand gemaakt. Deze laatste optie is minder ingrijpend en bovendien herstelt een labrador teefje er vaak sneller van.

  Na afloop van een chirurgische labrador castratie worden de wonden gehecht. Alhoewel dit vaak onderhuids gebeurt, is het belangrijk dat je hond minimaal anderhalve week niet aan de wond(en) kan komen. Wanneer hij dit wel kan, krabt of bijt hij ze misschien open. Dit voorkom je door een medisch shirt of een hondenkraag te gebruiken.

  Wat kost het castreren van een labrador?

  Voordat jij je labrador laat castreren, wil je ongetwijfeld weten wat zo’n behandeling kost. Helaas is dit niet precies te zeggen, want de kosten kunnen per hond verschillen. Zo kost een labrador teefje castreren over het algemeen bijvoorbeeld meer dan castratie van een reutje. Dit komt doordat het verwijderen van de eierstokken meer tijd kost dan het weghalen van de zaadballen. Laat je een teefje castreren door middel van een kijkoperatie? Dan kost dit je overigens meer dan een castratie via een snee in de buikwand.

  Je verwacht het misschien niet, maar ook het gewicht van je labrador is van invloed op prijs van een castratie. Om een zware labrador retriever ‘onder zeil’ te krijgen, heeft een dierenarts meer narcosemiddel nodig. De kosten van een labrador castratie kunnen overigens per dierenarts (sterk) verschillen. Als je een goede prijsindicatie wilt krijgen, kun je het beste bij je dierenarts informeren wat een labrador castreren kost. Informeer eventueel ook bij andere dierenartsen in de buurt. Je kunt dan vergelijken waar labrador castratie het goedkoopst is.

  Huisdierverzekering en labrador castratie

  Heb je een hondenverzekering afgesloten voor je labrador? Dan ben je misschien benieuwd of de kosten voor een (chemische) castratie vergoed worden. Bij de meeste verzekeraars is dit alleen het geval als het een medisch noodzakelijke castratie of sterilsatie betreft vanaf de leeftijd van 4 jaar. Er moet dan sprake zijn van een lichamelijke afwijking van de geslachtsorganen. De basisverzekering vergoedt de kosten voor preventieve castratie of sterilisatie vaak niet. Ook medische castraties onder de 4 jaar worden meestal niet vergoed en dat geldt ook voor chemische castraties.

  Als je een huisdierverzekring met aanvullende dekking voor castratie en sterilisatie hebt, keert je verzekeraar wel geld uit als het om een preventieve castratie of sterilisatie gaat. Verwacht overigens niet dat je het hele bedrag vergoed krijgt, want dat is doorgaans niet het geval. De meeste verzekeraars vergoeden een maximaal bedrag voor labrador castratie of sterilisatie. Valt de ingreep duurder uit? Dan moet je het verschil zelf bijleggen.

  Hoe zit het met Teddy?

  Mijn labrador Teddy is een intacte reu. Zo gedraagt hij zich ook, vooral buiten. Hij moet zo’n beetje elke boom en iedere lantaarnpaal ‘markeren’ en zit tijdens het wandelen soms zo’n beetje de hele weg met zijn neus aan de grond ‘geplakt’ om het spoor van teefjes te volgen. Daarnaast kom ik op de vloer, muren en deuren in huis regelmat pusdruppels tegen. Alles bij elkaar zorgt dit zo nu en dan voor behoorlijk wat frustraties, waardoor ik me weleens in castreren verdiept heb. Toch laat ik Teddy voorlopig niet castreren. Zoals ik er nu in sta, laat ik Teddy uitsluitend castreren als hier een medische noodzaak voor is. Volgens de dierenarts is deze er nu (nog) niet, waardoor Teddy nog lekker mag genieten van zijn mannelijkheid.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *