Voordat mijn labrador Teddy gaat poepen, draait hij meestal eerst meerdere rondjes om zijn as. Grote kans dat je dit herkent, want veel honden vertonen dit gedrag voordat ze daadwerkelijk hurken om een grote boodschap te doen. Ik het begin vond ik het maar raar, maar inmiddels weet ik niet beter. Dit komt ook doordat ik de reden erachter inmiddels weet. Vraag jij je af waarom je hond rondjes draait voor het poepen? In deze tekst geef ik je het antwoord!
Inhoudsopgave
Redenen om rondjes te draaien voor de grote boodschap
Honden die rondjes draaien voor het poepen hebben dit vaak geërfd van hun voorouders die in het wild leefden. Vandaar dat dit gedrag binnen praktisch ieder ras voor kan komen. Toch doen honden dit niet altijd om dezelfde reden. Om je wat meer inzicht in dit bijzonder gedrag te geven, licht ik hier de belangrijkste redenen uit waarom honden ronddraaien voor het poepen.
Poepplek maken
Gras kan kriebelen aan het achterwerk van je labrador. Bovendien kan hij gebeten worden door een insect als hij in het hoge gras zijn behoeftes doet. Dit brengt ons bij een eerste reden waarom je labrador rondjes kan draaien voor het poepen. Hij stampt het gras plat en verjaagt insecten door eerst meerdere rondjes te lopen op de plek die hij op het oog heeft. Hierdoor maakt hij in feite een fijne poepplek voor zichzelf.
Omgeving scannen
Ben je op zoek naar een openbaar toilet om een grote boodschap te doen? Dan kies je waarschijnlijk niet voor de meest smerige wc. Wat dat betreft verschillen honden niet van mensen, want zij houden er ook niet van om te poepen op een vieze plek. Dit kan ook een reden zijn waarom je labrador rondjes draait voor het poepen. Hij scant op deze manier de omgeving om te bepalen of het plekje schoon genoeg is om zijn behoefte te doen.
Door rond te draaien ruikt je labrador bovendien of er andere dieren in de buurt zijn. Vangt hij een geur van een ander dier op? Grote kans dat hij het poepen nog even uitstelt, want hij is kwetsbaar als hij hurkt voor een grote boodschap. Daarom loopt hij liever nog even door, zodat hij een plekje kan vinden waar hij geen geuren van andere dieren opvangt.
Territorium markeren
Labrador retrievers kunnen ook ronddraaien voor het poepen om hun territorium te markeren. Doordat de anaalklieren en voetzolen van honden geurklieren bevatten, verspreiden ze hun geur beter over de omgeving door eerst een paar keer rond te draaien. Ze laten zo min of meer een boodschap achter voor andere honden die op een later moment op dezelfde plek komen. Dit is ook de reden waarom je labrador met zijn poten veegt nadat hij zijn behoeftes gedaan heeft.
Stoelgang stimuleren
Net als je eigen darmen kunnen ook de darmen van je labrador verstopt raken. Ik hoef je waarschijnlijk niet te vertellen dat poepen dan meer moeite kost en dat is bij honden niet anders. Rondjes draaien kan in dat geval helpen om de stoelgang te stimuleren, waardoor het je labrador toch lukt om zijn darmen te ‘legen’.
Heeft je labrador vaak moeite met poepen? Kijk dan eens kritisch naar zijn voer. Als zijn huidige voeding te weinig vezels bevat, is het doen van een grote boodschap vaak lastiger. Overweeg in dat geval over te stappen op vezelrijke(re) voeding. Vezels zijn immers goed voor de darmen van je viervoeter en zorgen bovendien voor zachtere poep. Probeer ook eens om je labrador meer water te laten drinken of ga wat vaker met hem wandelen. Dit kan namelijk ook een positief effect hebben op zijn stoelgang.
Rondjes draaien en het magnetische veld van de aarde
Tijdens mijn zoektocht naar een verklaring waarom Teddy rondjes draait tijdens het poepen, stuitte ik op dit onderzoek uit 2013. De resultaten hiervan suggereren dat ronddraaien voor het poepen mogelijk in verband staat met het magnetische veld van de aarde. Onderzoekers van de Universiteit van Praag onderzochten gedurende twee jaar 1839 drollen van 70 honden van 35 verschillende rassen. Zij keken hierbij onder meer naar de plek waar de honden een grote boodschap deden en op welke manier.
Uit de resultaten blijkt dat de onderzochte honden de voorkeur gaven om te poepen als het magnetische veld van de aarde stabiel is. Tijdens de uren dat het licht is, is dit in slechts 20 procent van de tijd het geval. Als je labrador precies op zo’n moment een grote boodschap moet doen, draait hij vaak maar kort om zijn eigen as. Moet hij poepen als het magnetische veld niet stabiel is? Dan draait hij vaak langer rond voordat hij aan zijn grote boodschap begint.
Gun je labrador de tijd om zijn plekje te vinden
Heb je niet veel tijd om je labrador uit te laten? Dan wil je misschien even snel een rondje met hem wandelen. Als je langs een aantal groenstroken loopt, denk je waarschijnlijk dat je labrador voldoende kansen heeft om zijn behoeftes te doen. Helaas werkt het niet altijd zo, want je hond wil de beste plek vinden voor zijn grote boodschap. Laat je labrador daarom lekker snuffelen tijdens het lopen. Zodra hij een fijn plekje gevonden heeft om te poepen, duurt het vaak niet lang voordat hij hurkt.
Zelf laat ik Teddy vaak het grootste deel van de wandelingen snuffelen. Dit doe ik niet alleen om hem de tijd te gunnen een geschikte plek te vinden voor zijn grote boodschap, maar ook omdat hij hier moe van wordt. Het opnemen van de geurtjes vraagt namelijk veel van zijn hersenen, want het levert hem onder andere informatie op over andere honden. Hierdoor is hij vaak een stuk vermoeider na zo’n ‘snuffelwandeling’ dan wanneer ik vrijwel de hele route op hetzelfde tempo loop en hij amper snuffelt. Kortom: zowel jij als je hond heeft er profijt van als je hem de kans geeft om lekker te snuffelen.
Labrador draait rondjes voordat hij gaat liggen
Sommige labrador retrievers draaien niet alleen voor het poepen, maar ook voordat ze gaan liggen. De ene hond doet dit alleen als hij een plekje op de ‘kale’ vloer zoekt, terwijl de ander ook ronddraait in zijn mand of op zijn kussen. Volgens hondengedragsdeskundigen is dit een overblijfsel van vroeger, toen honden nog in het wild leefden. Om in de natuur een fijn nestje voor zichzelf te creëren, draaiden ze vaak rondjes op dezelfde plek. Hierdoor werden grassprieten en bladeren platgetrapt, zodat er een vlak oppervlak ontstond. Veel labradors vertonen dit gedrag nog steeds, ook al leven ze tegenwoordig niet meer in het wild.
Blijf op de hoogte van alles over labradors!
Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.