Labrador haart veel: oorzaken en oplossingen

De belangrijkste redenen waarom een labrador verhaart en wat je ertegen doet

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Heb je een labrador retriever? Grote kans dat je in huis regelmatig hondenhaar tegenkomt. De gemiddelde labrador haart namelijk behoorlijk veel. Je kunt er haast niet tegen stofzuigen, zeker niet als je labrador in de rui is. Frustreert het je dat er overal hondenhaar ligt? Dan wil je misschien weten hoe het komt dat je labrador haart en wat je ertegen kunt doen. In deze tekst neem ik je bij de hand.

  Is het normaal dat een labrador haart?

  Labrador retrievers hebben een korte vacht. Hierdoor verwacht je misschien niet dat honden van dit ras veel verharen. Helaas is dit wel het geval, want de vacht van een labrador bestaat uit een boven- en onderlaag. Doordat beide lagen haren loslaten, haart een labrador relatief veel in vergelijking met andere kortharige hondenrassen.

  Op deze afbeelding zie je een zwarte labrador zitten

  Voordat ik verder inga op het verharen van labrador retrievers, moet je eerst weten dat haarverlies een natuurlijk proces is bij honden. Hondenhaar doorloopt namelijk verschillende groeifasen. De volgende vier fasen worden onderscheiden:

  1. Anagene fase: er wordt actief nieuw haar geproduceerd.
  2. Catagene fase:
  een haar heeft zijn maximale lengte bereikt en stopt met groeien.
  3. Telogene fase:
  een haar groeit niet meer, maar valt ook nog niet uit.
  4. Exogene fase:
  een haar valt uit.

  Doordat iedere haar zich in een andere groeifase kan bevinden, haart je labrador in principe het hele jaar door. Terwijl er op de ene plek actief nieuwe haren geproduceerd worden, vallen er op een andere plek juist haren uit. Kortom: hondenhaar in huis is eigenlijk niet te voorkomen als je een labrador hebt.

  Redenen waarom een labrador haar verliest

  Een labrador haart het hele jaar door. Daarom maak jij je misschien niet zo snel zorgen als je hond weer eens (veel) haar verliest. Denk niet direct dat haarverlies normaal is, want er kan ook iets met je labrador aan de hand zijn. Om je hier bewust van te maken, heb ik hier een aantal redenen waarom een labrador haart voor je op een rijtje gezet.

  • Parasietenplaag
   Haart je labrador plotseling veel meer dan je van hem gewend bent? Dan kan dit het gevolg zijn van een parasietenplaag. Als je labrador vlooien, mijten of luizen heeft, kunnen er kale plekken ontstaan in zijn vacht. Door de jeuk die parasieten veroorzaken, krabt, likt en bijt je hond zichzelf veelvuldig, Dit kan tot haaruitval leiden.
  • Huidaandoening
   Naast parasieten kan een huidaandoening ook een reden zijn waarom je labrador haart. Eczeem en huidschilfers zorgen vaak voor jeuk, waardoor je hond zichzelf gaat bijten, krabben en/of likken. Doet hij dit telkens op dezelfde plek? Dan vallen de haren hier uit en ontstaat er na enige tijd een kale plek. Er kan bovendien een zogeheten hotspot ontstaan.
  • Tekort aan voedingsstoffen
   Als je labrador haart, kan dit ook een gevolg zijn van een tekort aan voedingsstoffen. Een hond heeft namelijk bepaalde stoffen nodig om zijn vacht mooi en gezond te houden. Kijk daarom eens of de labrador voeding die je hebt de juiste voedingsstoffen bevat als je labrador haaruitval heeft. Het voer van je hond moet in ieder geval voldoende eiwitten en vetten bevatten. Deze stoffen zijn namelijk belangrijk bij de opbouw van haren.
  • Stress of angst
   Wie denkt dat alleen mensen gestrest en angstig kunnen zijn, heeft het mis. Honden kunnen namelijk ook stress en angst ervaren. Dit kan thuis of tijdens het wandelen gebeuren, maar ook in een labrador pension. Als je hond gestrest of bang is, bijt, likt en krabt hij zichzelf mogelijk veelvuldig. Dit kan leiden tot haaruitval. Uiteindelijk kunnen er zelfs kale plekken en hotspots ontstaan.
  • Gezondheidsproblemen
   Tot slot kunnen ook gezondheidsproblemen haaruitval veroorzaken. Zo zorgt een tumor in de teelballen of eierstokken er vaak voor dat je labrador veel haart. De groei van haren wordt namelijk verstoord als je hond hier een tumor heeft. Daarnaast kan de ziekte van Cushing ervoor zogen dat je labrador haar verliest, net als problemen met de schildklier.

  Zit je labrador in de rui?

  Haart je labrador plots meer dan normaal en vermoed je niet dat dit door één van de bovenstaande redenen komt? Dan zit hij misschien in de rui. Een hond heeft tweemaal per jaar een ruiperiode, in het voorjaar en het najaar. Je labrador haart in deze periodes meer dan gebruikelijk, maar hier hoef jij je geen zorgen over te maken. De rui is namelijk een natuurlijk proces dat bij veel hondenrassen voorkomt.

  Ik kan me voorstellen dat je benieuwd bent waarom een labrador in de rui meer haart dan de rest van het jaar. Dit komt doordat hij in de ruiperiodes van vacht wisselt. In de herfst ruilt je labrador zijn zomervacht in voor een wintervacht en in de lente gaat hij juist van een winter- naar een zomervacht. Doordat zowel de onder- als bovenlaag van de vacht haren loslaten, haart je labrador in deze periodes meer dan gebruikelijk.

  Het moment waarop je labrador in de rui zit, kan van jaar tot jaar verschillen. Het lichaam van je hond reageert namelijk op veranderingen in temperatuur en daglicht. Stijgt of daalt de temperatuur? Of worden de dagen korter of langer? Dan is dit voor het lichaam van je labrador retriever een teken om het verharingsproces in gang te zetten.

  Houd jij je labrador in huis? Dan is de rui vaak minder heftig dan wanneer hij vrijwel dag en nacht buiten is. Het licht en de temperatuur in huis worden namelijk kunstmatig gecontroleerd, waardoor het effect op het lichaam van je hond minder is dan wanneer hij in de buitenlucht verblijft. Toch kan ook een labrador die bijna altijd binnen is in de rui veel haar verliezen.

  Haart een labrador pup veel?

  Is je labrador nog een pup? Dan kom je waarschijnlijk amper labrador haren tegen in huis. Dat klopt, want een labrador pup haart veel minder dan een volwassen labrador. Dit komt vooral doordat puppy’s van dit ras nog geen ondervacht hebben. Dit deel van de vacht ontwikkelt zich naarmate een pup ouder wordt, waardoor hij op latere leeftijd alsnog veel haar zal verliezen. Denk dus niet dat je een labrador gevonden hebt die niet haart, want dat is een utopie.

  Hoe lang haart een labrador retriever?

  Een labrador haart zijn hele leven door. Het ene moment verliest hij alleen meer haar dan het andere moment. In de ruiperiodes haart een labrador veel, want hij ruilt zijn oude vacht dan in voor een nieuwe. Deze periodes duren bij de meeste honden van dit ras ongeveer twee tot drie weken.

  Haart je labrador inmiddels al langer dan drie weken? Dan brengt hij waarschijnlijk veel tijd in huis door. Doordat je binnen de temperatuur en het licht controleert, kan het lichaam van je labrador ‘verkeerde’ signalen krijgen. In plaats van twee tot drie weken extreem verharen, kan je labrador gedurende een langere periode kleine hoeveelheden haar verliezen.

  Labrador haart veel: wat kan ik doen?

  Op deze afbeelding zie je een Furminator die je kunt gebruiken als een labrador haart

  Wie een labrador koopt, neemt hondenhaar in huis op de koop toe. Honden van dit ras verharen immers het hele jaar door. Wil jij je huis enigszins toonbaar houden? Dan kun je elke dag wel met de stofzuiger rondgaan. Omdat je hier waarschijnlijk niet op zit te wachten, vraag jij je misschien af wat je kunt doen als je labrador veel haart. Hieronder zet ik een paar tips op een rijtje.

  1. Borstelen
   Verhaart je labrador veel? Besteed dan extra aandacht aan vachtverzorging. Je kunt de vacht van je labrador verzorgen door hem regelmatig te borstelen. Ga bijvoorbeeld elke dag even met een borstelhandschoen over zijn vacht heen. Op deze manier verwijder je namelijk het grootste deel van de hondenharen uit de vacht van je labrador retriever.

   Met een borstelhandschoen verwijder je alleen loszittende haren uit de bovenvacht en niet uit de ondervacht. Om ook deze haren te verwijderen, kun je een Furminator gebruiken. Met deze kam kom je diep onder de bovenvacht, waardoor je ook de loszittende haren in de ondervacht verwijdert.
  2. Wassen
   Wie denkt dat borstelen het enige is wat hij kan doen als zijn labrador veel haart, heeft het mis. Je kunt loszittende haren in de vacht van je labrador retriever namelijk ook verwijderen door hem zo nu en dan te wassen. Door met douchekop of tuinslang over de vacht van je labrador te gaan, spoel je een groot deel van de haren eruit. Je kunt eventueel een hondenshampoo gebruiken, zodat de vacht van je labrador weer zacht en glanzend wordt.

   Omdat een volwassen labrador al snel zo’n 30 kilo weegt, zie je het misschien niet zitten om hem zelf te wassen. Gelukkig hoeft dit ook niet, want je kunt je labrador retriever namelijk ook laten wassen bij en hondentrimsalon. Na de wasbeurt wordt je hond drooggeblazen, waardoor er nog meer loszittende haren uit de vacht verdwijnen dan wanneer jij je beperkt tot het wassen.
  3. Zwemmen
   In plaats van je labrador wassen kun je hem ook laten zwemmen. Als jij je labrador regelmatig een duik laat nemen, spoelen veel loszittende haren uit zijn vacht. Bijkomend voordeel van zwemmen is dat het erg goed is voor je labrador. Doordat je hond zijn hele lichaam gebruikt, bouwt hij veel spieren op. Bovendien verbrandt hij veel calorieën tijdens het zwemmen, waardoor de kans op overgewicht kleiner is.
  4. Föhnen
   Als je labrador veel haart, kun je hem ook föhnen. In principe kun je hier de föhn voor gebruiken waarmee je zelf ook je haar droogt, maar het is handiger om een speciale föhn voor honden te kopen. Veel mensen gebruiken een waterblazer – zoals een hondenföhn eigenlijk heet – om hun hond droog te blazen als hij nat is. Met dit apparaat blaas je loszittende haren bovendien makkelijk uit de vacht van je labrador. Wil je een waterblazer gebruiken? Laat je hond hier dan wel eerst aan wennen. Het kan helpen om een oorbeschermer voor honden te gebruiken.

  Makkelijk en snel hondenhaar verwijderen

  Een labrador haart veel, waardoor hondenhaar in huis eigenlijk niet te voorkomen is. Het verwijderen van deze haren kan alleen behoorlijk lastig zijn. Omdat veel labrador-baasjes dit probleem herkennen, heb ik een aantal handige tips en tricks om hondenhaar te verwijderen op een rijte gezet. Doe er je voordeel mee!

  8 tips om hondenhaar te verwijderen

  Wanneer ga je naar de dierenarts?

  Omdat verharen normaal is voor labrador retrievers, zien weel labrador-baasjes er niet direct kwaad in als hun hond lange tijd haart. Bij de ene labrador duurt het verharen inderdaad langer dan bij de andere, maar let er goed op dat het niet te lang duurt. Verliest je hond al lange tijd haar en heb je niet het idee dat het minder wordt? Maak dan een afspraak bij de dierenarts. Dit is ook aan te raden als er kale plekken zichtbaar worden in de vacht van je labrador. Een dierenarts kan vaststellen waarom je labrador haart en je vertellen hoe je het haren stopt of vermindert.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  2 reacties op “Labrador haart veel: oorzaken en oplossingen

   1. Beste Luc, goed dat je deze vraag stelt. Ik herken je probleem, want mijn labrador Teddy heeft hier in het verleden ook last van gehad. Na korte tijd aaien lag zijn vacht vaak bezaaid met witte schilfers. Ik ben destijds op onderzoek uitgegaan en ontdekte dat roos vaak het gevolg is van een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Vooral omega 3 en 6 werden veel genoemd. Honden kunnen dit zelf niet aanmaken, waardoor er makkelijk een tekort kan ontstaan. Omdat omega 3 en 6 in BioFood schapenvet zalm zit, besloot ik hier elke avond een blokje van toe te voegen aan Teddy’s voer. Ik merkte al snel verbetering en na verloop van tijd was de roos zelfs helemaal verdwenen. Teddy krijgt nu nog steeds elke avond zo’n blokje bij zijn brokken en hij heeft sindsdien geen schilfers meer gehad.

    Roos wordt overigens niet altijd veroorzaakt door een tekort aan voedingsstoffen, maar kan ook het gevolg zijn van schimmels, vachtmijt, allergieën of een huidaandoening. Als je twijfelt of dit de oorzaak is, raad ik je aan om contact op te nemen met een dierenarts.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *