Labrador haart veel: dit kun je ertegen doen!

Gemiddelde leestijd: 22 minuten

Het je een labrador? Grote kans dat je regelmatig met de stofzuiger rond moet, want de gemiddelde labrador haart veel. Frustreert dit je? Welkom bij de club! Tips om de hoeveelheid hondenhaar in huis te verminderen zijn dan ongetwijfeld van harte welkom. In deze tekst geef ik je er een aantal. Verder ontdek je hier of het normaal is dat een labrador veel haart en licht ik een aantal onderliggende oorzaken van haarverlies uit.

    Is het normaal dat een labrador veel haart?

    Een labrador heeft een korte, dichte vacht. Daarom verwacht je misschien niet dat een hond van dit ras veel haart. Helaas is dit wel het geval, want een labrador heeft een onder- en bovenvacht. Beide lagen laten haren los, waardoor een labrador veel haart in vergelijking met hondenrassen met een korte vacht.

    Mijn labrador Teddy die veel haart

    Voordat ik verder inga op het verharen van een labrador, moet je eerst weten dat haarverlies een natuurlijk proces is bij honden. Hondenhaar doorloopt namelijk de volgende vier groeifasen:

    1. Anagene fase: er wordt actief nieuw haar geproduceerd.
    2. Catagene fase:
    een haar heeft zijn maximale lengte bereikt en stopt met groeien.
    3. Telogene fase:
    een haar groeit niet meer, maar valt nog niet uit.
    4. Exogene fase:
    een haar valt uit.

    Doordat iedere haar zich in een andere groeifase kan bevinden, haart je labrador in principe het hele jaar door. Terwijl er op de ene plek actief nieuwe haren geproduceerd worden, vallen er op een andere plek juist haren uit. Kortom: hondenhaar in huis is eigenlijk niet te voorkomen als je een labrador hebt.

    Teddy ligt met zijn kop op zijn teddybeer

    Waarom verliest een labrador haar?

    Omdat een labrador veel haart, maak jij je mischien niet direct zorgen als er weer een periode is dat je in huis veel hondenharen tegenkomt. Ondanks dat haarverlies een natuurlijk proces is, is het niet altijd normaal. Haaruitval kan ook veroorzaakt worden door een onderliggend probleem. Om je hier wat meer inzicht in te geven, heb ik een aantal mogelijke redenen van haarverlies bij labrador retrievers op een rijtje gezet.

    Parasietenplaag

    Haart je labrador plotseling veel meer dan je gewend bent? Dan kan dit het gevolg zijn van een parasietenplaag. Als je labrador vlooien, mijten of luizen heeft, veroorzaakt dit jeuk. In een poging de jeuk te verlichten, zal hij zichzelf krabben, likken en/of bijten. Dit kan tot haaruitval leiden als hij dit langere tijd doet. Er kunnen zelfs kale plekken in zijn vacht ontstaan.

    Huidaandoening

    Een huidaandoening kan ook de reden zijn dat je labrador veel haart. Net als een parasietenplaag veroorzaken eczeemen huidschilfers ook vaak jeuk. Krabt, likt of bijt je hond zichzelf veel? Dan kan hij haren verliezen. Als hij dit lange tijd volhoudt, kan je labrador zelfs een hotspot krijgen.

    Op deze afbeelding zie je een foto van een hondenvacht

    Tekort aan voedingsstoffen

    Veel haarverlies kan ook het gevolg zijn van een tekort aan voedingsstoffen. Om zijn vacht mooi en gezond te houden, heeft je labrador bepaalde stoffen nodig. Verliest je labrador veel haar? Kijk dan eens of zijn voer de juiste voedingsstoffen bevat. Zijn over moet in iedere geval rijk zijn aan eiwitten en vetten, want deze stoffen zijn belangrijk bij de opbouw van haren.

    Stress of angst

    Net als mensen kunnen ook honden stress en angst ervaren. Dit kan thuis of tijdens het wandelen gebeuren, maar ook in een pension. Als je labrador gestrest of bang is, bijt, likt en krabt hij zichzelf mogelijk veelvuldig. Dit kan leiden tot haaruitval. Uiteindelijk kunnen er zelfs kale plekken en hotspots ontstaan.

    Gezondheidsproblemen

    Tot slot kunnen gezondheidsproblemen haaruitval veroorzaken. Zo zorgt een tumor in de teelballen of eierstokken er vaak voor dat je labrador veel haart. Een tumor op deze plek verstoort de groei van haren. Daarnaast kan de ziekte van Cushing tot haaruitval leiden, net als problemen met de schildklier.

    Op deze afbeelding ligt Teddy op zijn hondendeken in de auto

    Labrador in de rui

    Als je labrador extreem haart, kan hij ook in de rui zitten. Dit is twee keer per jaar het geval: een keer in het voorjaar en een keer in het najaar. Je labrador haart dan meer dan gebruikelijk, maar hier hoef jij je geen zorgen over te maken. De rui is namelijk een natuurlijk proces dat bij veel hondenrassen voorkomt.

    Labrador retrievers verliezen in de rui (nog) meer haar dan de rest van het jaar. Dit komt doordat ze van vacht wisselen. In de lente ruilt je labrador zijn wintervacht in voor een zomervacht en in de herfst gaat hij juist van een zomer- naar een wintervacht. Doordat zowel de onder- als bovenlaag van de vacht haren loslaten, haart je labrador in de rui meer dan gebruikelijk.

    Het moment waarop je labrador in de rui zit, kan van jaar tot jaar verschillen. Het lichaam van je hond reageert namelijk op veranderingen in temperatuur en daglicht. Stijgt of daalt de temperatuur? Of worden de dagen korter of langer? Dan is dit voor zijn lichaam een teken om van vacht te wisselen.

    Bij elkaar geveegd haar van Teddy dat op de deurmat ligt

    Is je labrador veel binnen? Dan is de rui vaak minder heftig dan wanneer hij voornamelijk buiten verblijft. Het licht en de temperatuur in huis worden namelijk kunstmatig gecontroleerd en dat vermindert het effect. Toch kan ook een labrador die bijna altijd binnen is in de rui veel haar verliezen.

    Haart een labrador pup veel?

    Nee, een labrador pup haar veel minder dan een volwassen hond. Dit komt doordat ze nog geen ondervacht hebben. Deze ontwikkelt zich naarmate een pup ouder wordt, waardoor een labrador op latere leeftijd alsnog veel haar gaat verliezen.

    Blijf op de hoogte van alles over labradors!

    Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.

    Hoelang haart een labrador retriever?

    Een labrador haart zijn hele leven door. Het ene moment verliest hij alleen meer haar dan het andere moment. In de ruiperiodes haart een labrador veel, want hij ruilt zijn oude vacht dan in voor een nieuwe. Deze periodes duren bij de meeste honden van dit ras ongeveer twee tot drie weken.

    Haart je labrador al langer? Dan brengt hij waarschijnlijk veel tijd in huis door. Doordat je binnen de temperatuur en het licht controleert, kan het lichaam van je labrador ‘verkeerde’ signalen krijgen. In plaats van twee tot drie weken extreem verharen, kan hij gedurende een langere periode kleine(re) hoeveelheden haar verliezen.

    Wat kun je doen als je labrador veel haart?

    Wie een labrador in huis haalt, neemt de grote hoeveelheid hondenhaar op de koop toe. Om je huis enigszins toonbaar te houden, kun je elke dag stofzuigen. Ik kan me alleen goed voorstellen dat je hier niet op zit te wachten. Daarom vraag jij je misschien af wat je kunt doen als je labrador veel haart. Hopelijk heb je iets aan de volgende tips.

    Op deze afbeelding zie je Teddy op zijn plek liggen

    Borstelen

    Haart je labrador veel? Dan denk je misschien dat het slim is om hem te borstelen. Je haalt de loszittende haren zo immers uit zijn vacht, waardoor ze niet in huis belanden. Het kan geen kwaad om af en toe met een borstelhandschoen door de vacht van je labrador te gaan. Doe dit alleen niet te vaak, want borstelen kan haaruitval juist stimuleren. Hierdoor wordt het probleem mogelijk alleen maar erger.

    Wassen

    In plaast van borstelen kun je er ook voor kiezen om je labrador te wassen. Spoel je hem af onder de douche of met de tuinslang? Dan spoelt het grootste deel van de loszittende haren uit zijn vacht. Gebruik eventueel een hondenshampoo bij het wassen. Dit zorgt voor een zachte en glanzende vacht.

    Omdat een volwassen labrador al snel zo’n 30 kilo weegt, zie je het misschien niet zitten om hem zelf te wassen. Laat hem in dat geval wassen bij een trimsalon. Doordat je labrador na een wasbeurt drooggeblazen wordt, verdwijnen er nog meer loszittende haren uit zijn vacht.

    Zwemmen

    Is je labrador gek op zwemmen? Dan kun je hier handig gebruik van maken om hondenharen in huis te voorkomen. Doordat je hond zich voortbeweegt in het water, spoelen de losse haren uit zijn vacht. Zwemmen is bovendien hartstikke goed voor je labrador. Hij gebruikt zijn hele lichaam en dat stimuleert de opbouw van spieren. Ook verbrandt je labrador calorieën tijdens het zwemmen en dat verkleint de kans op overgewicht.

    Op deze afbeelding zie je Teddy zwemmen in het kanaal

    Föhnen

    Als je labrador veel haart, kun je hem ook ‘föhnen’. Doe dit niet met een haarföhn, maar koop een waterblazer. Dit apparaat is niet alleen handig om je labrador te drogen als hij nat is, maar ook om loszittende haren uit zijn vacht te verwijderen. Zelf gebruik ik ook regelmatig een waterblazer om Teddy te drogen. In het begin vond hij het niets, maar hij begint er steeds meer aan te wennen. Ik kan het van harte aanraden, want na een blaasbeurt kom je veel minder hondenhaar tegen huis!

    Om het geluid van een waterblazer te dempen, laat jij je labrador een oorbeschermer dragen tijdens een blaasbeurt.

    Moet je naar de dierenarts als je labrador veel haart?

    Omdat verharen normaal is, denk je misschien dat het onschuldig is als je labrador veel haart. Bij de ene labrador duurt het verharen inderdaad langer dan bij de andere, maar let er goed op dat het niet te lang duurt. Verliest je hond al lange tijd (veel) haar en heb je niet het idee dat het minder wordt? Neem dan contact op met een dierenarts. Doe dit ook als er een kale plek of hotspot zichtbaar wordt in zijn vacht. Een dierenarts kan onderzoeken wat de oorzaak is en helpen om het haren te stoppen of te verminderen.

    Mijn ervaringen met een labrador die veel haart

    Net als de gemiddelde labrador haart ook Teddy veel. Inmiddels stoor ik me er niet echt meer aan, behalve als hij in de rui is. Je kunt er dan vrijwel niet tegen stofzuigen, want de vloer ligt vaak al snel weer bezaaid met haar. Dit was voor mij dan ook één van de redenen om een robotstofzuiger te kopen. Ik laat hem meerdere malen per week een rondje rijden, waardoor het relatief meevalt met de hoeveelheid hondenhaar in huis.

    Teddy snuffelt aan de robotstofzuiger

    In de lente en zomer laat ik Teddy regelmatig zwemmen. Als hij gezwommen heeft, merk ik dat hij veel minder haart. Na een zwembeurt blaas ik hem bovendien droog met een waterblazer. Hierdoor blaas ik de meeste loszittende haren uit zijn vacht. In de herfst en winter zwemt Teddy eigenlijk nooit, want ik vind het hier te koud voor. Ik gebruik de waterblazer echter wel, maar dan alleen voor de loszittende haren.

    Toen ik nog geen waterblazer had, borstelde ik Teddy ongeveer één keer per week met een borstelhandschoen. Hier bleven weliswaar haren aan ‘plakken’, maar ik had het idee dat er ook nog genoeg in zijn vacht achterbleven. Dit was voor mij een belangrijke reden om een waterblazer te kopen. Na de blaasbeurt ga ik vaak nog even met een borstelhandschoen over zijn vacht heen om nog meer haren te verwijderen.

    Veelgestelde vragen over honden die veel haren

    Waarom haart de ene hond meer dan de andere?

    De vacht is de oorzaak dat de ene hond meer haart dan de andere. Sommige hondenrassen hebben een dubbele vacht, zoals de labrador retriever. Hierdoor haren zij over het algemeen meer dan hondenrassen met een enkele vacht.

    Welke hondenrassen haren veel?

    Labrador retrievers, golden retrievers, Duitse herders en Siberische husky’s zijn voorbeelden van hondenrassen die veel haren.

    Kan verharen wijzen op gezondheidsproblemen van een hond?

    Ja, verharen kan het gevolg zijn van een gezondheidsprobleem. Een hond kan bijvoorbeeld haar verliezen als hij allergisch is of parasieten heeft. Neem altijd contact op met een dierenarts als je vermoedt dat je hond haar verliest door een gezondheidsprobleem.

    Helpt het borstelen van je hond tegen verharen?

    Borstelen zorgt er niet voor dat je hond minder verhaart, maar wel dat er minder loszittende haren in zijn vacht zitten. Te vaak borstelen is alleen niet verstandig, want dit kan haaruitval juist stimuleren.

    Helpt een waterblazer als je hond veel haart?

    Ja, want met een waterblazer blaas je loszittende haren uit de vacht van je hond. produceert een luchtstroom, waardoor je losse haren uit de vacht van je hond blaast. Dit apparaat is bovendien geschikt voor het droogblazen van je hond na het wassen, het zwemmen of een wandeling in de regen.

    Hoe vaak zit een hond in de rui?

    De meeste hondenrassen kennen twee ruiperiodes per jaar: eentje in het voorjaar en eentje in het najaar. In het voorjaar wisselt een hond zijn wintervacht in voor een zomervacht en in het najaar wisselt hij zijn zomervacht in voor een wintervacht.


    Bas
    Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds 1 januari 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, durf ik wel te zeggen dat ik dit hondenras inmiddels goed ken. Op Labradorgids.nl deel ik mijn kennis en ervaringen met je, schrijf ik over problemen waar ik tegenaan loop en review ik producten.

    2 reacties op “Labrador haart veel: dit kun je ertegen doen!

      1. Beste Luc, goed dat je deze vraag stelt. Ik herken je probleem, want mijn labrador Teddy heeft hier in het verleden ook last van gehad. Na korte tijd aaien lag zijn vacht vaak bezaaid met witte schilfers. Ik ben destijds op onderzoek uitgegaan en ontdekte dat roos vaak het gevolg is van een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Vooral omega 3 en 6 werden veel genoemd. Honden kunnen dit zelf niet aanmaken, waardoor er makkelijk een tekort kan ontstaan. Omdat omega 3 en 6 in BioFood schapenvet zalm zit, besloot ik hier elke avond een blokje van toe te voegen aan Teddy’s voer. Ik merkte al snel verbetering en na verloop van tijd was de roos zelfs helemaal verdwenen. Teddy krijgt nu nog steeds elke avond zo’n blokje bij zijn brokken en hij heeft sindsdien geen schilfers meer gehad.

        Roos wordt overigens niet altijd veroorzaakt door een tekort aan voedingsstoffen, maar kan ook het gevolg zijn van schimmels, vachtmijt, allergieën of een huidaandoening. Als je twijfelt of dit de oorzaak is, raad ik je aan om contact op te nemen met een dierenarts.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *