Hersenwerkjes voor je labrador: de leukste op een rijtje!

Met deze speurspelletjes maak jij je labrador mentaal moe

Gemiddelde leestijd: 19 minuten

Je labrador hersenwerkjes laten doen is niet alleen hartstikke leuk, maar ook ontzettend goed. Op deze manier daag je hem namelijk (ook) mentaal uit. De kans is groot dat je weleens gehoord hebt van hersenwerkjes, maar misschien weet je er het fijne niet van. Daarom staat deze blog volledig in het teken van speurspelletjes.

Ik leg je eerst uit wat hersenwerkjes zijn en vertel je vervolgens waarom het handig is om je labrador hersenwerkjes te laten doen. Ik laat je bovendien zien hoe je zelf speurspelletjes voor je hond maakt. Tot slot zet ik een aantal leuke hersenwerkjes op een rijtje die je kunt kopen.

  Wat zijn hersenwerkjes?

  Op deze afbeelding zie je mijn labrador Teddy met zijn snuffelmat

  Hersenwerkjes, de meeste labrador-baasjes hebben er weleens van gehoord. Toch weet lang niet iedereen precies wat het is. Daarom geef ik hier eerst een korte uitleg over wat hersenwerkjes zijn. Aan de naam kun je het eigenlijk al afleiden, want het zijn spelletjes die bedoeld zijn om het brein van je labrador aan het werk te zetten.

  Om te beginnen verstop je ergens iets leuks of lekkers in. Je kunt hier een (oude) spijkerbroek voor gebruiken, maar ook een opgerolde handdoek of een paar lege dozen. Zodra je hier iets leuks of lekkers in verstopt hebt, geef je het aan je labrador retriever. Aan hem de taak om – met behulp van zijn neus – het lekkers te vinden.

  Waarom je labrador hersenwerkjes laten doen?

  Veel labrador-baasjes denken dat hun hond voldoende moe wordt van een lange wandeling. Helaas is dit niet altijd het geval. Merk je dat je labrador onrustig blijft na het lopen? Dan is dit vaak een teken dat hij mentaal onvoldoende uitgedaagd wordt. Hersenwerkjes kunnen je helpen om dit probleem op te lossen. Doordat je labrador zijn neus moet gebruiken om het leuks of lekkers te vinden, wordt hij vaak meer moe van een speurspelletje dan van een flinke wandeling.

  Je laat je labrador niet alleen hersenwerkjes doen om hem mentaal uit te dagen. Speurspelletjes zorgen er namelijk ook voor dat jij en je labrador steeds beter met elkaar gaan samenwerken. Als je tijdens het spelletje goed naar de lichaamstaal van je labrador kijkt, begrijp je na verloop van tijd steeds beter wat hij jou wil vertellen.

  Een derde reden om je labrador hersenwerkjes te laten doen, is omdat je hiermee zijn creatieve brein aanspreekt. Doordat het leuks of lekkers niet voor het oprapen ligt, vraag je hem om probleemoplossend te denken. Als je hond vaak speurspelletjes speelt, wordt hij na verloop van tijd steeds creatiever. Op den duur kan dit er zelfs voor zorgen dat je labrador meer zelfvertrouwen krijgt.

  Zelf hersenwerkjes voor je labrador maken

  Wie niet beter weet, denkt waarschijnlijk dat hij van alles moet kopen om een begin te maken met mentale training voor een labrador. Toch is dit niet het geval, want vaak kun je zonder (grote) investeringen zelf hersenwerkjes maken voor je labrador retriever. Hieronder heb ik een aantal leuke voorbeelden op een rijtje gezet.

  Verstoppertje

  Ben je benieuwd of je labrador hersenwerkjes leuk vindt? Probeer dan eens om verstoppertje met hem te spelen. Het is niet de bedoeling dat jij jezelf voor je hond verstopt, maar je verstopt brokjes of koekjes voor hem. Terwijl jij het lekkers verstopt, verblijft je labrador tijdelijk in een andere ruimte. Hij ziet zo niet waar jij de brokjes of koekjes verstopt, waardoor hij er echt naar moet zoeken.

  Zelf speel ik dit speurspelletje regelmatig met mijn labrador Teddy. In de herfst en winter doen we dit vooral binnen, maar in de lente en zomer geregeld in de achtertuin. Ik strooi soms zelfs zijn gehele maaltijd uit in het gazon. Hij moet er zo niet alleen actief naar op zoek, maar schrokt zijn eten ook minder snel naar binnen. Kortom: je slaat twee vliegen in één klap.

  Eierdozen

  Op deze afbeelding zie je mijn labrador Teddy hersenwerkjes doen met een eierdoos

  Lege eierdozen belanden vaak bij het oud papier, maar je kunt ze ook gebruiken om hersenwerkjes met je labrador te spelen. Om te beginnen leg je de eierdoos open voor je hond neer en stop je er een paar koekjes in. Je labrador hoeft nu nog geen moeite te doen om het lekkers eruit te halen, want de eierdoos is nog open.

  Is je hond aan de eierdoos gewend? Stop dan wat koekjes in de doos en doe de deksel dicht. Let op: sluit de deksel nog niet af door middel van de sluiting. Als het je hond ook nu lukt om het lekkers eruit te krijgen, kun je weer een stapje verder gaan. Vul de doos met koekjes en sluit de deksel nu wel volledig af. Er wort zo steeds meer van het brein van je labrador gevraagd om het lekkers te bemachtigen.

  Wc-rollen

  Voor wc-rollen geldt vaak hetzelfde als voor eierdozen, want de meeste mensen gooien ze ook direct weg. Zonde, want je kunt ze goed gebruiken om je labrador hersenwerkjes te laten doen. Leg eerst een wc-rolletje op de grond neer en stop hier wat lekkers in. Doordat beide kanten van het rolletje open zijn, hoeft je labrador niet veel moeite te doen om het te pakken te krijgen.

  Als je labrador het idee van dit speurspelletje snapt, ga je een stap verder. Vouw één kant van het wc-rolletje dicht en stop er een koekje in. Hij moet nu al iets meer moeite doen om het lekkers eruit te krijgen. Gaat dit hem ook vrij makkelijk af? Vouw dan beide kanten van het wc-rolletje dicht, zodat het hem nog meer moeite kost om het lekkers te bemachtigen.

  Wil jij je labrador mentaal uitdagen? Dan kun je meerdere wc-rolletjes gebruiken voor dit spelletje. Vul ze niet allemaal met iets lekkers, zodat je labrador daadwerkelijk moet speuren naar de rolletjes met inhoud. Je kunt de rolletjes op de vloer leggen, maar het is ook leuk om ze in een grote doos te stoppen. Er ontstaat zo een soort grabbelton voor je labrador.

  Handdoek

  Geef jij je labrador brokken en wil je hem laten werken voor zijn eten? Dan kun je hier een handdoek voor gebruiken. Leg de handdoek uitgevouwen op de grond en strooi hier zijn brokken op uit. Verdeel deze vervolgens over de handdoek en rol hem op. Voordat jij je labrador zijn gang laat gaan, leg je de handdoek op een stroeve ondergrond. Je voorkomt zo dat hij telkens uitglijdt en dat verkleint de kans dat je labrador artrose krijgt op latere leeftijd.

  Op deze afbeelding zie je een opgerolde handdoek gevuld met brokjes

  Zodra de handdoek op een stroeve ondergrond ligt, laat jij je labrador zijn gang gaan. Het is de bedoeling dat hij de handdoek volledig afrolt. Als je hond dit hersenwerkje nog niet eerder gedaan heeft, is de kans groot dat hij je vragend aankijkt. Help hem daarom een handje en prijs hem als hij een brokje gevonden heeft. Het duurt vaak niet lang voordat je labrador ontdekt dat er misschien nog meer lekkers in de handdoek verborgen zit. Hij zal hem met behulp van zijn neus volledig afrollen tot de laatste brokjes gevonden zijn.

  Schrokt je labrador zijn eten naar binnen? Dan is dit een goed hersenwerkje voor hem. Je daagt je hond hiermee niet alleen mentaal uit, maar gaat ook het schrokken tegen. Hij krijgt namelijk niet al zijn voer tegelijkertijd voorgeschoteld, waardoor je labrador een stuk rustiger eet.

  Spijkerbroek

  Zit er een gat in je spijkerbroek? Gooi deze dan niet direct weg. Je kunt hem namelijk goed gebruiken voor labrador hersenwerkjes. In de broek zelf en de zakken kun je koekjes verstoppen en dat geldt ook voor de broekspijpen als je deze omslaat. Omdat er talloze verstopplekjes zijn, is je labrador vaak wel even zoet met het vinden van alle koekjes die je in een spijkerbroek verstopt.

  Net als voor de hersenwerkjes die ik hierboven al noemde, geldt ook voor de spijkerbroek dat jij je labrador hier eerst aan moet laten wennen. De meeste honden hebben namelijk geen idee wat de bedoeling is als je voor het eerst een spijkerbroek voor ze neerlegt. Al verwacht ik wel dat je labrador direct gaat snuffelen, want hij ruikt iets lekkers.

  Om het leuk te houden voor je labrador, begin je makkelijk. Leg daarom eerst wat brokjes op en/of onder de broek. Vervolgens stop je ze daadwerkelijk in de broek. Gaat dit ook goed? Stop dan ook wat lekkers in de broekzakken en de omgeslagen broekspijpen. Wie het zijn labrador nog moeilijker wil maken, kan knopen in de broekspijpen leggen. Je hond moet dan meer moeite doen om bij het lekkers te komen.

  Cupcakevorm

  Heb je een cupcakevorm in huis? Dan kun je deze gebruiken om zelf hersenwerkjes voor je labrador retriever te maken. Leg de vorm eerst op de grond neer en laat je hond eraan snuffelen. Zodra hij het voorwerp verkend heeft, stop je in een aantal vormen een koekje. Grote kans dat je labrador direct op zoek gaat naar het lekkers.

  Als je labrador in de gaten heeft wat de bedoeling is, kun je een stapje verder gaan. Dek de vormpjes nu eens af met een voorwerp. Hier kun je bijvoorbeeld een (tennis)bal voor gebruiken, maar ook plastic bekers. Kies wel voor iets wat het vormpje volledig bedekt, zodat jij het je hond niet te makkelijk maakt. Kijkt je labrador je vragend aan? Leg dan wat koekjes tussen de voorwerpen die de vormpjes bedekken. Hij wordt dan gedwongen om zijn neus te gebruiken en zal zo ruiken dat er ook iets onder de voorwerpen ligt.

  Op deze afbeelding zie je een zandbakschelp, ideaal voor hersenwerkjes

  Zandbakschelp

  Gebruik je op warme dagen een zandbakschelp als zwembad voor je labrador? Dan ligt deze in de herfst en winter misschien stof te vangen op zolder. Zonde, want je kunt zo’n schelp prima als basis voor labrador hersenwerkjes gebruiken. Zet hem eerst leeg voor je labrador neer en gooi er een paar koekjes in. Pakt hij ze? Dan kun je het wat moeilijker maken en de bak vullen.

  Waar je de zandbakschelp in de zomer vult met water, gebruik je voor hersenwerkjes bijvoorbeeld plastic ballen, lege drinkflessen of proppen papier. Zorg ervoor dat de schelp goed gevuld is en gooi er daarna wat koekjes in. Nu is het aan je labrador om ze allemaal te vinden. Doordat de bak niet alleen gevuld is met lekkere dingen, moet hij zijn neus gebruiken om alle lekkernijen op te sporen.

  Hersenwerkjes kopen

  Het kost je niet bijzonder veel tijd om zelf de bovenstaande labrador hersenwerkjes te maken. Toch zijn er mensen die hier liever geen moeite aan besteden. Geldt dit ook voor jou? Dan betekent dit niet dat je labrador geen speurspelletjes kan spelen. In plaats van zelf maken kun je namelijk ook hersenwerkjes kopen. Hieronder laat ik je zien welke leuke hersenwerkjes er zoal te koop zijn.

  Hondenpuzzel

  Wil je hersenwerkjes voor je labrador retriever kopen? Grote kans dat je hondenpuzzels tegenkomt tijdens je zoektocht. Doordat deze puzzels er in allerlei soorten en maten zijn, zit er voor iedere hond wel een geschikt exemplaar tussen. Je vult zo’n puzzel met koekjes. Deze moet je labrador verdienen door de puzzel op te lossen. Hondenpuzzels verschillen in niveau van elkaar, waardoor er altijd een puzzel met voldoende uitdaging voor je labrador te vinden is.

  Snuffelmat

  In plaats van een puzzel kun je ook een snuffelmat voor je labrador kopen. Ook hiervoor geldt dat ze er in allerlei soorten en maten zijn. Zelf heb ik ook een snuffelmat voor mijn labrador Teddy gekocht. Omdat ik niet wist wat hij ervan zou vinden, ben ik begonnen met een eenvoudige snuffelmat die is gemaakt van fleecerepen. Ik gebruik hem voornamelijk om Teddy zijn brokken te voeren. Zo nu en dan verstop ik deze in de snuffelmat, zodat hij ze niet naar binnen kan schrokken. Denk je er zelf aan om een snuffelmat voor je labrador te kopen? Persoonlijk vind ik dit leuke snuffelmatten voor honden.

  Likmat

  Op deze afbeelding zie je Teddy druk in de weer met zijn likmat

  Uit ervaring weet ik dat snuffelmatten nogal eens verward worden met likmatten. Toch verschillen ze wezenlijk van elkaar. Bij een snuffelmat verstop je het lekkers erin, terwijl je het er bij een likmat vaak bovenop smeert. Dit neemt overigens niet weg dat een likmat geen geschikt hersenwerkje voor je labrador is. Naast zijn tong moet je labrador namelijk ook zijn brein gebruiken om al het lekkers van de likmat te krijgen. Dit komt vaak doordat zo’n mat niet egaal is. Hierdoor kan je hond er behoorlijk lang mee bezig zijn.

  Teddy heeft ook een likmat. Deze is verdeeld in drie delen: eentje met nopjes, eentje met botjes en eentje met visgraten. Ik smeer er meestal een beetje pindakaas op. Teddy vindt dit heerlijk en is zo een half uur tot een uur bezig om alles eraf te likken. Als hij er klaar mee is, is hij bekaf. Naast pindakaas kun je bijvoorbeeld ook yoghurt of geprakt fruit op een likmat smeren. Zorg er wel voor dat je weet wat een labrador niet mag eten. Je voorkomt zo dat je iets op zijn likmat smeert wat slecht voor hem is.

  BOTC Likmat 2 stuks + spatel

  Verschillende texturen | Gemaakt van siliconen | Geurloos | Veilig in gebruik | Vaatwasserbestendig | Goede zuignappen | Afmetingen: 20 x 20 x 1 cm

  Koop direct via

  Kong

  Op deze afbeelding zie je Teddy met zijn Kong, een uitstekend speeltje voor labrador hersenwerkjes

  Ik sluit af met de Kong, een hondenspeeltje dat geliefd is onder veel labrador-baasjes. Dit speelgoed is niet alleen hartstikke stevig, maar je kunt hem ook nog eens vullen met iets lekkers. Via de grote opening aan de onderzijde kun je er onder meer een stukje banaan of appel in stoppen. Je kunt ook speciale stuff’n paste kopen om aan de binnenkant van een Kong te smeren. Een hond moet moeite doen om het lekkers eruit te krijgen, waardoor hij zowel zijn tong als brein nodig heeft om het te pakken te krijgen.

  Omdat Teddy gek is op bijten, heb ik voor hem de Kong Extreme gekocht. Hij maakt hier inmiddels al lange tijd gebruik van, maar hij is – in tegenstelling tot veel van zijn andere speeltjes – nog steeds niet kapot. Zelf vul ik hem geregeld met fruit, maar ik heb ook wel eens wat pindakaas aan de binnenkant gesmeerd. Op warme dagen vul ik de Kong soms met een mengsel van yoghurt en brokjes en dat zet ik dan een paar uur in de vriezer. Met dit hersenwerkje voor labrador retrievers is hij vaak wel even zoet en bovendien wordt hij er goed moe van.

  Kong Puppy

  Geschikt voor puppy's | Gemaakt van 100% latex | Beschermt het tandvlees | Helpt bij ontwikkeling van het gebit | Verkrijgbaar in babyblauw en babyroze

  Kong Classic

  Geschikt voor middelgrote tot grote hondenrassen | Stimuleert het kauwinstinct | Goed voor de tanden | Stevig en duurzaam | Verkrijgbaar in verschillende maten

  Kong Extreme Extra stevig

  Stimuleert speelgedrag | Speciaal voor hardnekkige kauwers | Gemaakt van stevige en duurzame materialen | Verkrijgbaar in verschillende maten

  Kong Senior Speciaal voor oudere honden

  Aangepast aan de kauw- en speelbehoefte van oudere honden | Gemaakt van sterk, hondvriendelijk rubber | Perfect voor de echte kauwer | Verkrijgbaar in verschillende maten

  Blijf op de hoogte van alles over labradors!

  Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *