Heeft je labrador de hik? Oorzaken, oplossingen en tips!

Alles wat je moet weten over de hik bij honden

Gemiddelde leestijd: 17 minuten

Als je labrador de hik heeft, ziet dit er grappig uit. De eerste paar keer lach je er waarschijnlijk nog om, maar na een paar keer rijst misschien de vraag op of het eigenlijk kwaad kan dat je labrador de hik heeft. Toen Teddy een paar keer de hik had gehad, was dit mij wel het geval. Vandaar dat ik op onderzoek uit ben gegaan. In deze tekst deel ik mijn bevindingen met je. Ik vertel je of het kwaad kan als je hond de ik heeft, zet een aantal mogelijke oorzaken van de hik bij honden op een rijtje en help je om je labrador van de hik te verlossen.

    Uitleg over de hik bij honden

    Net als mensen hebben ook honden een middenrif. Zij gebruiken deze spier – die de buik- en borstholte van elkaar scheidt – bij de ademhaling. Het middenrif beweegt in de richting van zijn staart als je labrador ademhaalt, waardoor zijn longen zich vullen met lucht. Tijdens het uitademen ontspant het middenrif weer, waardoor de spier in de richting van zijn kop beweegt.

    Bij de hik beweegt het middenrif ook in de richting van de staart, maar dan een stuk krachtiger dan bij een normale ademhaling. Hierdoor komt er in één keer veel lucht in de longen van je labrador terecht. Dit zorgt ervoor dat zijn stembanden gaan bewegen. In combinatie met het sluiten van het strottenklepje in zijn keel, resulteert dit in het kenmerkende hik-geluid. Daarnaast zie je de buik kort samentrekken als je labrador de hik heeft.

    Blonde labrador pup heeft de hik

    Is het erg als mijn labrador de hik heeft?

    Het is niet vreemd dat jij je zorgen maakt als je labrador de hik heeft, zeker niet als het de eerste keer is dat je ermee te maken krijgt. Gelukkig is dit in de meeste gevallen niet iets om je zogen over te maken, want vaak verdwijnt de hik vanzelf weer. Ondanks dat de meeste honden de hik niet als iets vervelends ervaren, kan het wel verwarrend voor ze zijn. Daarbij komt dat een hond geen idee heeft wat hij kan doen om van de hik af te komen.

    De hik komt vaker voor bij labrador pups

    Is je labrador nog een pup? Dan is de kans groot dat hij regelmatig de hik heeft. Dit komt doordat puppy’s hier gevoeliger voor zijn dan volwassen honden. De hik en groei gaan namelijk hand in hand. Omdat de gemiddelde labrador pup hard groeit, zit er nog veel rek in zijn middenrif. Puppy’s komen in aanraking met allerlei nieuwe dingen, waardoor het middenrif in deze levensfase extra geprikkeld wordt. Dit zorgt ervoor dat je labrador pup de hik krijgt.

    Op deze afbeelding zie je een chocolade bruine labrador bij de dierenarts

    Wanneer ga je naar de dierenarts?

    Heeft je labrador vaak de hik? Of houdt de hik langdurig aan? Ga dan met hem langs bij de dierenarts. De hik kan namelijk ook veroorzaakt worden door een onderliggend probleem. Zo kan je labrador allergisch zijn voor iets, maar ook lijden aan (chronische) bronchitis of een andere aandoening. Na onderzoek kan de dierenarts vaststellen of er iets aan de hand is met je labrador retriever. Als er inderdaad sprake is van een onderliggend probleem, kan hij je bovendien advies geven hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

    Mogelijke oorzaken van de hik bij honden

    Als je labrador de hik heeft, ben je vast benieuwd hoe dit komt. Helaas is er niet één duidelijke oorzaak, want het middenrif van je hond kan om verschillende redenen ineens krachtig samentrekken. Daarom heb ik hieronder een aantal mogelijke oorzaak van de hik bij labrador retrievers op een rijtje gezet.

    Eten

    Labrador retrievers zijn over het algemeen behoorlijk gulzig. Zodra je ze voer voorschotelt, duurt het meestal maar een paar seconden voordat ze hun bak leeg hebben. Dit is direct ook één van de voornaamste oorzaken dat een labrador de hik krijgt, want een hond krijgt meer lucht binnen naarmate hij sneller eet. Kijk er daarom niet raar van op als je labrador na het eten de hik heeft. Te veel eten kan er ook voor zorgen dat je labrador de hik krijgt. Zijn maag zet dan uit, waardoor deze tegen het middenrif drukt.

    Op deze afbeelding zie je een blonde labrador water drinken om hem van de hik te verlossen

    Drinken

    Na een lange wandeling heeft je labrador waarschijnlijk dorst. Hij drinkt dan mogelijk veel water in korte tijd. Als dit inderdaad gebeurt, kan je labrador de hik krijgen. Een hond slikt niet alleen water door als hij snel drinkt, maar ook lucht. Zijn middenrif reageert hierop door krachtig en onwillekeurig samen te trekken. Dit gaat gepaard met het hik-geluid en het samentrekken van zijn buik.

    Spelen

    Als je speelgoed van je labrador weggooit, rent hij er waarschijnlijk enthousiast achteraan. De meeste labrador retrievers vinden het lastig om hun grenzen aan te geven, waardoor ze maar blijven gaan. Speel je lange tijd met je hond zonder hem tussendoor wat rust te gunnen? Dan is het goed mogelijk dat je labrador de hik krijgt. Dit is een teken dat hij te druk is geweest. Gun je labrador daarom ook voldoende rust als je met hem speelt.

    Stress

    Laat jij je labrador alleen thuis? Of kom je tijdens het wandelen een andere hond tegen? Dan kan je labrador plotseling de hik krijgen. De hik wordt dan waarschijnlijk veroorzaakt door stress. Dit is vooral bij labrador pups een veelvoorkomende oorzaak van de hik. Als je labrador iets spannend vindt, ademt hij in één keer veel lucht in. Hierdoor kan hij de hik krijgen. De hik kan zowel door positieve als negatieve stress veroorzaakt worden.

    Op deze afbeelding zie je een vermoeide zwarte labrador

    Vermoeidheid

    Een labrador retriever kan ook de hik krijgen als hij vermoeid is. Gaat hij na een lange wandeling lekker op zijn kussen of in zijn mand liggen? Dan komt hij (eindelijk) tot rust. Zijn spieren ontspannen zich dan en dat kan krampen in het middenrif tot gevolg hebben. Ook kan de ademhaling van je hond veranderen als hij in rust is. Hierdoor kan een deel van de ingeademde lucht in de buik terechtkomen, waardoor deze uitzet en tegen het middenrif drukt. De hik is hier vaak het gevolg van.

    Irritatie

    De hik bij labrador retrievers kan ook het gevolg zijn van irritatie van het middenrif. Hier kan al sprake van zijn als je hond bijvoorbeeld een haar van zichzelf of van jou inslikt. De zenuwen in het middenrif kunnen hierdoor geïrriteerd raken, waardoor de spier zich samentrekt en je labrador de hik krijgt. Dit kan ook gebeuren als je labrador iets pittigs eet, bijvoorbeeld een stukje peper dat jij op de grond hebt laten vallen.

    Temperatuurverschil

    Zodra de buitentemperatuur daalt, neemt de kans toe dat je labrador de hik krijgt. Ga jij je labrador in de sneeuw uitlaten? Dan kan hij tijdens het wandelen de hik krijgen. De koude buitenlucht kan het middenrif van je hond prikkelen en dat kan ervoor zorgen dat deze spier krachtig en onverwacht samentrekt, waardoor je labrador begint te hikken.

    Geneesmiddelen

    Tot slot kan de hik een bijwerking zijn van geneesmiddelen. Antibiotica, hormoonbehandelingen en kalmeringsmiddelen kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat de sluitspier tussen de slokdarm en maag van je labrador vaker openstaat. Hierdoor kan maagzuur terugstromen van de maag in zijn slokdarm. Het middenrif reageert hier vervolgens op door samen te trekken en dat leidt tot de hik.

    Wat kun je doen om je labrador van de hik te verlossen?

    Vind je het zielig dat je labrador de hik heeft? Dan ben je vast benieuwd of je iets kunt doen om hem hiervan te verlossen. Het belangrijkste is dat je zelf rustig blijft. Je labrador kalmeert dan ook en dat zorgt er vaak voor dat de hik vanzelf verdwijnt. Als dit niet het geval is, kun je de onderstaande dingen proberen om je labrador retriever van de hik te verlossen.

    Op deze afbeelding zie je een blonde labrador gemasseerd worden
    • Zorg voor afleiding
      Afleiding is een goede manier om je labrador van de hik te verlossen. Ga bijvoorbeeld een stukje wandelen of speel eventjes rustig met hem. Zijn ademhalingspatroon verandert hierdoor en dat zorgt er vaak voor dat de hik snel verdwijnt.
    • Geef hem iets te eten
      Je kunt je labrador ook van de hik verlossen door hem een (zachte) snack te geven. Hij moet deze doorslikken en slikken helpt om de hik te laten verdwijnen. Geef de snack bij voorkeur niet in één keer, maar breek hem liever in kleine stukjes. Je labrador moet dan vaker slikken en dat vergroot de kans dat hij snel verlost is van de hik.
    • Laat hem water drinken
      Als je zelf de hik hebt, neem je misschien een aantal slokken water achter elkaar. Doordat je meermaals slikt, verdwijnt de hik vaak snel. Dit trucje werkt niet alleen bij mensen, maar ook bij honden. Laat je labrador daarom water drinken als hij de hik heeft. Mogelijk is hij er na een paar slokken al van verlost.
    • Masseer je hond
      Tot slot kun jij je labrador van de hik verlossen door hem te masseren. Aai hem bijvoorbeeld over zijn buik of klop hem zachtjes op zijn rug of borst, zodat hij zich volledig ontspant. Doordat je labrador rustiger wordt, verandert zijn ademhalingspatroon en dat zorgt er over het algemeen voor dat de hik snel verleden tijd is.

    Dingen die je nooit moet doen als je labrador de hik heeft

    Als je zelf de hik hebt, kun je iemand vragen om je te laten schrikken. Lukt dit? Dan ben je vaak snel van de hik verlost. Daarom denk je misschien dat jij je labrador op deze manier ook van de hik kunt verlossen. Ik raad je alleen nooit aan om je hond te laten schrikken als hij de hik heeft. Hij heeft liever de hik dan dat je hem de stuipen op het lijf jaagt. Laat jij je hond toch schrikken? Dan vertrouwt hij je minder.

    Misschien heb je weleens gehoord dat je van de hik af kunt komen door aan je tong te trekken. Heb je dit ooit eens bij jezelf geprobeerd en werkte het? Dan denk je misschien dat je dit ook op je labrador toe kunt passen. Doe dit nooit en te nimmer, want je hond vindt het bijzonder vervelend als je aan zijn tong trekt. Bovendien is het nooit bewezen dat dit een effectieve manier is om van de hik af te komen.

    Tips om de kans op de hik bij je labrador te verkleinen

    De ene labrador krijgt vaker de hik dan de andere. Zo komt de hik bij labrador puppy’s bijvoorbeeld vaker voor dan bij volwassen honden. Toch kan ook een volwassen labrador retriever regelmatig de hik krijgen. Ben je benieuwd wat je kunt doen om de kans op de hik te verkleinen? Dan helpen de volgende twee tips je hopelijk.

    Voorkom dat je labrador zijn eten naar binnen schrokt

    Op deze afbeelding zie je één van de redenen waarom een labrador de hik kan krijgen

    Heeft je labrador vaak de hik na het eten? Dan komt dit waarschijnlijk doordat hij zijn voer naar binnen schrokt. Probeer in dat geval te voorkomen dat je labrador te gulzig eet. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een schoteltje op de kop in zijn voerbak te leggen. Je kunt ook wat lauw water aan zin brokken toevoegen. De meeste honden gaan hierdoor automatisch minder snel en gulzig eten.

    Je kunt er ook voor kiezen om je labrador te laten werken voor zijn voer als je wilt dat hij minder snel eet. Strooi je zijn brokken uit in het gras? Dan moet hij er actief naar op zoek en kan hij bovendien niet alles in één keer opeten. Hierdoor kauwt hij vaak beter op zijn voer en dat verkleint de kans dat je labrador de hik krijgt. Daarnaast is dit goede mentale training voor je labrador retriever.

    Er zijn bovendien handige hulpmiddelen om ervoor te zorgen dat je labrador retriever rustiger gaat eten. Zo kun je zijn brokken aanbieden in een brokjesbal of een snuffelmat voor je labrador kopen. Een anti-schrokbak is ook een optie. Je labrador moet dan meer moeite doen om zijn brokken te pakken te krijgen, waardoor hij minder snel de hik krijgt. Wil je graag eens zo’n labrador voerbak proberen? Ik heb hieronder een paar handige anti-schrokbakken voor je op een rijtje gezet.

    Vertraag de snelheid waarmee je labrador drinkt

    Als je labrador vaak veel water drinkt in korte tijd, heeft hij misschien regelmatig de hik. Je kunt in dat geval overwegen om de drinkbak van je labrador te vervangen door een bak waaruit hij minder grote slokken kan nemen. Bijkomend voordeel van zo’n drinkbak is dat je labrador minder smeert tijdens het drinken, waardoor de vloer droog en schoon blijft. Ik heb hier een aantal zogeheten anti-lek drinkbakken voor honden die goed beoordeeld worden uitgelicht. Hopelijk helpt dit je om de kans dat je labrador de hik krijgt te verkleinen.


    Bas
    Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds 1 januari 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, durf ik wel te zeggen dat ik dit hondenras inmiddels goed ken. Op Labradorgids.nl deel ik mijn kennis en ervaringen met je, schrijf ik over problemen waar ik tegenaan loop en review ik producten.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *