Net als mensen kunnen ook honden hoesten. Daarom denk je misschien niet direct dat je labrador kennelhoest heeft als hij hoest. Heeft hij zo nu en dan een klein kuchje? Dan is dit waarschijnlijk ook niet het geval. Als hij de laatste tijd echter veel en hard hoest of het klinkt alsof er iets vastzit in zijn keel als hij hoest, kan je labrador hondenhoest hebben.
Twijfel je of je labrador kennelhoest heeft? Dan ben je hier aan het juiste adres, want in deze tekst zet ik de belangrijkste symptomen voor je op en rijtje. Daarnaast vertel ik je wat de oorzaken van deze infectie zijn, of het besmettelijk is en hoe jij je hond ervan af helpt. Tot slot geef ik je nog een paar tips om te voorkomen dat je labrador kennelhoest krijgt en deel ik mijn eigen ervaringen hiermee.
Inhoudsopgave
Wat is kennelhoest precies?
De meeste labrador-baasjes hebben weleens gehoord van kennelhoest, maar lang niet iedereen weet precies wat het is. Daarom vertel ik je hier eerst wat meer over. Als je labrador kennelhoest – ook wel hondenhoest genoemd – heeft, is er sprake van een infectie van zijn neus, keel en/of luchtpijp (bovenste luchtwegen). Dit is het gevolg van besmetting met de bacterie Bordetella bronchiseptica (Bp) en het Para-influenzavirus (Pi).
Komt deze bacterie je bekend voor? Dat kan, want deze bacterie is van dezelfde soort als de bacterie die kinkhoest veroorzaakt bij mensen. Als de bovenste luchtwegen van je labrador reeds ontstoken zijn door een virusinfectie, is de kans een stuk groter dat de bacterie daadwerkelijk aanslaat en je hond kennelhoest krijgt.
Vergelijkbaar met menselijke verkoudheid
Omdat ik me voor kan stellen dat je benieuwd bent of kennelhoest ernstig is, lijkt het mij handig om het te vergelijken met een menselijke aandoening. Op basis van de symptomen komt hondenhoest in mijn ogen vrij dicht in de buurt van een menselijke verkoudheid. Hierbij wil ik nog wel even zeggen dat de klachten van kennelhoest vaak wel wat hardnekkiger zijn dan die van een verkoudheid. Daarbij komt dat een menselijke verkoudheid doorgaans veel sneller weer over is dan hondenhoest.
Symptomen van kennelhoest bij labrador retrievers
Nu je weet wat kennelhoest is, ben je ongetwijfeld ook benieuwd wanneer je labrador hieraan lijdt. Gelukkig kun je dit in veel gevallen zelf herkennen. Om je hier een handje bij te helpen, heb ik hier een aantal belangrijke symptomen van kennelhoest voor je op een rijtje gezet.
- Harde en droge hoest
- Kokhalzen met dik, wit slijm
- Niezen
- Reverse sneezing
- Uitvloeiing uit de neus
- Traanogen
De eerste verschijnselen van hondenhoest worden vaak binnen 3 tot 10 dagen na de besmetting zichtbaar, maar in sommige gevallen duurt het langer voordat je labrador klachten krijgt. Hondenziekte en hondengriep kunnen overigens soortgelijke klachten geven, waardoor er niet altijd sprake hoeft te zijn van hondenhoest.
Hoe krijgt mijn labrador kennelhoest?
Breng jij je hond nooit naar een labrador pension of kennel? Dan denk je misschien dat hij geen kennelhoest op kan lopen. Helaas is dit niet het geval, want er zijn genoeg andere manieren waarop je hond besmet kan worden met de veroorzakende bacterie.
Als een met kennelhoest besmette hond niest of hoest, komen er hele kleine waterdruppels in de lucht terecht. Ademt je labrador deze in? Dan is de kans groot dat hij zelf ook hondenhoest krijgt. Je hond kan bovendien via mensen of voorwerpen besmet worden met de bacterie die hondenhoest veroorzaakt.
Kennelhoest kan bovendien via direct contact tussen honden verspreid worden. Kom je tijdens het wandelen een andere hond tegen en laat jij je labrador aan de bek of neus van deze hond snuffelen of likken? Dan kan hij hondenhoest oplopen. Je hond kan daarnaast besmet worden met de bacterie als hij meegaat met een uitlaatservice of als je met hem naar (puppy)cursus gaat.
Is kennelhoest besmettelijk?
De bacterie die kennelhoest veroorzaakt is zeer besmettelijk bij honden. Je labrador kan het oplopen via direct contact met andere honden, maar ook via indirect contact. Lopen jullie bijvoorbeeld op een plek waar veel honden zijn geweest die besmet zijn met de bacterie? Kijk er dan niet raar van op als je labrador hondenhoest krijgt.
Als je labrador kennelhoest heeft, is hij meestal zo’n 10 dagen besmettelijk. In deze periode is het verstandig om contact met andere honden– zowel direct als indirect – te vermijden. Laat je hond bovendien niet in de buurt komen van andere huisdieren, zoals cavia’s, konijnen of katten. Hij kan de Bordetella-bacterie namelijk ook overdragen aan deze dieren. De bacterie is zelfs overdraagbaar aan mensen met een verminderde weerstand.
Hoe word ik het beste labrador-baasje?
Dat lees je in Het Complete Handboek voor de Labrador van Jan Jacobs! Met ruim 25 jaar ervaring in het verzorgen en opvoeden van labrador retrievers is hij de aangewezen persoon om jou alles bij te brengen over dit hondenras.
Koop je zijn e-book via de onderstaande knop? Dan profiteer je van 5 GRATIS bonussen!
Hoe komt je labrador kennelhoest te boven?
Vertoont je labrador symptomen van kennelhoest? Dan is het logisch dat jij je zorgen maakt. Gelukkig gaat de infectie bij veel honden van dit ras vanzelf weer over. Om het herstel te bevorderen, is het belangrijk dat je hond voldoende rust krijgt. Zorg er daarom voor dat je labrador een fijn(e) bench, mand of kussen en geef deze een plekje waar je hond niet constant gestoord wordt of stress ervaart.
Als je labrador kennelhoest heeft en onvoldoende rust krijgt, kan hij meer gaan hoesten. Hij gaat dan meer hijgen en dat zorgt ervoor dat het slijmvlies in zijn keel en luchtpijp steeds droger wordt. De kriebel in de keel die je hond hierdoor ervaart, stimuleert het hoesten. Labrador retrievers die niet voldoende rust krijgen als ze hondenhoest hebben, kunnen hier lang last van houden.
Wanneer ga je naar de dierenarts?
Ondanks veel labrador retrievers zelf weer herstellen van hondenhoest, zit het je misschien toch niet helemaal lekker. In dat geval adviseer ik je om contact op te nemen met je dierenarts. Doe dit zeker als je labrador (ook) koorts heeft of benauwd is, want bij deze symptomen kan er sprake zijn van ernstige kennelhoest. De dierenarts kan je labrador onderzoeken en vaststellen of er sprake is van hondenhoest of niet. Hij kan je bovendien medicatie of antibiotica voorschrijven om ervoor te zorgen dat je labrador sneller herstelt van kennelhoest.
Tips om de kans op hondenhoest te verkleinen
Kennelhoest is in de meeste gevallen niet ernstig, maar toch is het geen pretje voor je hond. Daarom kan ik me goed voorstellen dat je niet wilt dat je labrador hondenhoest oploopt. Het is helaas nooit helemaal uit te sluiten, maar de volgende 3 tips kunnen je wel helpen om de kans op kennelhoest te verkleinen.
- Laat je hond vaccineren
Wie de kans op kennelhoest wil verkleinen, kan zijn labrador hiertegen laten vaccineren bij de dierenarts. Het vaccin wordt vaak toegediend in de vorm van neusdruppels. Hierdoor belandt het direct in de bovenste luchtwegen. Doordat dit de plek is waar de infectie zich nestelt, is het lichaam van je hond vaak beter in staat om de bacterie te bestrijden.
Ben je van plan om je labrador naar een pension te brengen? Dan ontkom je er vaak niet aan om hem te vaccineren tegen hondenhoest. De meeste pensions stellen deze vaccinatie namelijk verplicht. Als je labrador niet is gevaccineerd tegen kennelhoest, is hij mogelijk niet welkom in het pension.
Een vaccinatie tegen kennelhoest betekent overigens niet dat je labrador deze infectie niet meer op kan lopen. Hij kan nog steeds klachten vertonen, maar de kans dat hij ernstig ziek wordt is een stuk kleiner dan wanneer hij niet gevaccineerd is. - Zorg voor een goede weerstand
Labrador retrievers met een verminderde weerstand hebben een grotere kans op kennelhoest. Daarom is het belangrijk om je labrador gezond te houden. De juiste voeding kan hier een handje bij helpen. Kies bij voorkeur voor labrador voeding die alle bouwstoffen bevat die belangrijk zijn voor honden, zoals vitaminen, mineralen, vetten en eiwitten. Ook voldoende beweging en frisse lucht kunnen helpen om de weerstand van je hond te verbeteren. - Vermijd contact met andere honden
Omdat kennelhoest vaak wordt overgedragen via direct contact, kun je contact met andere honden vermijden als je niet wilt dat je labrador dit oploopt. Helaas is het niet altijd mogelijk om andere honden te ontwijken, bijvoorbeeld als jullie op een smal pad lopen en een andere hond je tegemoet komt. Bovendien is het voor je labrador niet leuk als hij nooit contact mag maken met andere honden.
Zo maak je het leven van een labrador met kennelhoest aangenamer
Het is als vervelend genoeg voor je labrador als hij hondenhoest heeft. Daarom wil je misschien weten hoe je het leven van je hond aangenamer maakt als hij deze infectie heeft opgelopen. Zorg er in ieder geval voor dat je labrador een warme en rustige plek heeft waar hij lekker kan liggen.
Trekt je labrador aan de riem? Dan is het bovendien niet verstandig om hem aan zijn halsband uit te laten als hij kennelhoest heeft. Er ontstaat namelijk veel druk op de luchtpijp als je labrador aan de riem trekt. Dit kan ervoor zorgen dat het langer duurt voordat je hond herstelt van deze infectie. Gebruik liever een hondentuig, want hiermee wordt de druk verdeeld over zijn borst.
Voordat je een labrador tuigje koopt, moet je weten dat niet ieder hondentuig even goed is. Zo drukt een borsttuig bijvoorbeeld alsnog op de luchtpijp van je labrador als hij aan de riem trekt. Kies liever voor een Y-tuig, want hierdoor ontstaat er weinig tot geen druk op de luchtpijp. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van dit soort tuigjes. Zelf gebruik ik overigens standaard het Y-tuigje van Anny X om Teddy uit te laten en ik ben hier zeer tevreden over.
AnnyX hondentuig Ergonomisch
Koop direct via
AnnyX veiligheidstuig Voorkomt ontsnappen
Koop direct via
Always Prepared © Pro K9 anti-trektuig
Koop direct via
MM Brands labrador puppy tuig Geschikt voor puppy's
Koop direct via
Mijn ervaringen met kennelhoest
Teddy heeft gelukkig nog geen kennelhoest gehad, maar toch ben ik er wel eens mee in aanraking gekomen. De labrador van mijn moeder heeft deze infectie namelijk een keer opgelopen in een pension. Doordat het al behoorlijk lang geleden is, weet ik er niet alles meer van. Wel weet ik nog dat ik het hoesten gek vond, waarschijnlijk omdat ik dit nog niet eerder had meegemaakt bij een hond. Gelukkig waren de klachten redelijk mild en herstelde hij vrij snel.
Om de kans te verkleinen dat Teddy kennelhoest krijgt, laat ik hem hier ieder jaar tegen vaccineren. Zijn eerste vaccinatie kreeg hij toen hij 10 weken oud was. Bij de dierenarts was er niets aan de hand, maar eenmaal thuis plaste hij alles onder. Ik geloof dat Teddy in een tijdsbestek van 3 of 4 uur wel een keer of 20 binnen geplast heeft. Hij plaste toen weliswaar nog vaker in huis, maar nooit zo vaak. Gedurende de dag werd dit gelukkig steeds minder en de volgende dag had hij nergens meer last van.
Aangezien mijn eerste ervaring met een kennelhoest vaccinatie niet bijzonder goed was, was ik de tweede keer behoorlijk huiverig. Ik vroeg de dierenarts eerst of hij bekend was met soortgelijke bijwerkingen, maar dat was niet het geval. Ik besloot Teddy toch opnieuw te vaccineren toen hij ongeveer 1 jaar was, omdat ik het belangrijk vind dat de kans dat hij kennelhoest oploopt zo klein mogelijk is. Gelukkig had hij dit keer geen last van bijwerkingen, al kwam dat misschien ook omdat hij inmiddels wel zindelijk was.
Blijf op de hoogte van alles over labradors!
Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.