Labrador en kerstboom: zo verklein je de kans op problemen!

Handige tips om met je labrador én een kerstboom in één huis te leven

Gemiddelde leestijd: 22 minuten

Een labrador en een kerstboom zijn twee dingen die helaas niet altijd goed samengaan. De boom zelf is misschien niet bijzonder interessant voor honden, maar de lampjes, kerstballen en slingers die erin hangen zijn dit vaak wel. Je labrador probeert deze versieringen misschien uit de boom te pakken, met alle gevolgen van dien.

Vindt je labrador de kerstboom té interessant? Of ben je bang dat er iets misgaat? Dan besluit je misschien om er geen eentje in huis te halen. Zonde, want zo’n boom draagt bij aan de kerstsfeer. Daarom heb ik dit artikel geschreven. Hierin zet ik een aantal handige tips op een rijtje om de kans op problemen te verkleinen. Hopelijk kun je hierdoor met een labrador én kerstboom in huis leven.

    Op deze afbeelding zie je mijn labrador Teddy bij een kale kerstboom zitten

    Zet eerst een kale boom neer

    Wordt het de eerste kerst met een labrador retriever in huis? Dan weet hij waarschijnlijk niet wat hem overkomt als er ineens een boom in huis staat. Geef hem daarom de tijd om eraan te wennen. Dit kun je het beste doen door eerst een kale boom neer te zetten. Ik raad je aan om hem direct op de plek neer te zetten waar hij straks ook komt te staan. Laat je labrador de boom vervolgens rustig ontdekken. Zorg er wel voor dat je zelf in de buurt blijft, zodat je kunt zien hoe hij erop reageert.

    TIP: laat je labrador in zijn bench of een andere ruimte als je de kerstboom neer gaat zetten. Je kunt de boom zo neerzetten zonder dat je constant voor je voeten wordt gelopen.

    Als je labrador al ‘gewend’ is aan een kerstboom, denk je misschien dat je hem direct op kunt tuigen zodra hij staat. Verstandig is dit niet, want het grootste gedeelte van het jaar staat er geen boom in huis. Hierdoor is het telkens weer nieuw voor je hond. Zelf laat ik daarom altijd eerst een paar dagen een kale boom in huis staan, zodat Teddy er weer aan kan wennen.

    Zorg dat de boom stevig staat

    Filmpjes van een omvallende kerstboom zijn hilarisch, maar je wilt niet dat het bij jou thuis gebeurt. Helaas is deze kans een stuk groter als je een hond hebt. Hij kan de boom – bewust of onbewust – omver trekken of stoten. Zorg er daarom voor dat de boom stevig staat. Dit begint met een stabiele en stevige kerstboomstandaard.

    Zelf gebruik ik deze kerstboomstandaard van EasyFix en daar ben ik zeer tevreden over. Op de plek waar ik de boom koop, hebben ze een speciale boor om een gat in de onderkant van de stam te boren. De kerstboom kan thuis direct op de standaard, waardoor hij binnen een paar seconden staat. Hij staat niet alleen stevig, maar ook recht. Er zijn uiteraard ook nog andere standaarden waarmee jij je kerstboom stevig laat staan.

    Heb je een kunstkerstboom? Dan is het extra belangrijk om ervoor te zorgen dat hij stevig staat. Een kunstboom is over het algemeen namelijk een stuk lichter dan een echte kerstboom. Als je bang bent dat hij valt, kun je proberen om een paar stenen op de standaard te leggen. Door dit extra gewicht is de kans op omvallen kleiner.

    Je kunt er ook voor kiezen om een kerstboom vast te maken aan de muur of het plafond. Dit klinkt misschien wat omslachtig, maar eigenlijk is het vrij simpel. Boor allereerst een gaatje in de muur of het plafond voor een haakje. Maak je de boom vast aan de muur? Wikkel dan wat visdraad om de stam. Als je hem aan het plafond vastmaakt, wikkel je het draad om het topje van de boom. Bevestig het andere uiteinde van het visdraad aan het haakje en je kerstboom staat stevig.

    Plaats de kerstboom op een verhoging

    Vind je labrador de kerstboom met alle versieringen nogal interessant? Dan moet je hem goed in de gaten houden om te voorkomen dat hij met versieringen aan de haal gaat. Je kunt alleen niet de hele tijd op hem letten. Overweeg je kerstboom daarom eens op een tafeltje, krukje of andere verhoging te zetten. Doordat de boom niet op de grond staat, wordt het voor je labrador een stuk lastiger om erbij te komen.

    Als jij je kerstboom op een verhoging plaatst, kun je overwegen om de onderste takken leeg te laten. Hang je hier toch wat aan? Dan vindt je labrador dit waarschijnlijk maar al te interessant. Hij probeert dan mogelijk alsnog om deze versiering uit de boom te plukken. Zodra hij merkt dat alle versiering te hoog hangt voor hem, laat hij de kerstboom hopelijk met rust. Er zijn uitzonderingen, want sommige labrador retrievers proberen werkelijk waar alles om maar bij de kerstboom te komen.

    Maak een ‘kerstboomalarm’

    Kun jij je kerstboom niet op een verhoging plaatsen? Of vind je dit niet mooi? Dan zit er niets anders op dan hem op de grond neer te zetten. Als je labrador telkens op de kerstboom afgaat, kan een ‘kerstboomalarm’ uitkomst bieden. Je wordt dan gewaarschuwd als je hond in de buurt van de boom komt, zonder dat je hem constant in de gaten hoeft te houden.

    Een kerstboomalarm kun je zelf maken met aluminiumfolie. Veel moeite hoef je hier niet voor te doen, want je legt simpelweg een paar stroken rondom de kerstboom. Doordat deze folie kraakt, hoor je het als je hond erop gaat staan. Kom je direct in actie als je gekraak hoort? Dan voorkom je hopelijk dat je labrador iets ondeugends uithaalt met (spullen uit) de kerstboom.

    Laat je labrador geen naalden van de kerstboom eten

    Op deze afbeelding zie je naalden van onze kerstboom op de grond liggen

    Als je een echte kerstboom neerzet, liggen er regelmatig naalden op de grond. Omdat de gemiddelde labrador retriever praktisch alles eet, bedenkt hij zich misschien niet en eet hij ze op. Sta dit niet toe, want de naalden van een kerstboom kunnen gevaarlijk zijn voor je labrador. Zijn de naalden scherp? Dan kunnen de slokdarm en darmwand van je hond geperforeerd worden.

    Het kan zijn dat er naalden van de kerstboom in de drinkbak van je labrador terechtkomen. Ververs zijn water direct als je dit ziet. De sappen in de naalden kunnen het water namelijk vergiftigen. Als je labrador door dennennaalden vergiftigd water drinkt, kan hij diarree krijgen, sloom worden en/of gaan braken. Vermoed je dat je hond naalden binnen heeft gekregen en vertoont hij de genoemde symptomen? Neem dan direct contact op met je dierenarts.

    TIP: zet de drinkbak van je labrador niet in de buurt van de kerstboom neer. Op deze manier verklein je de kans dat er naalden in het water komen.

    Voorkom dat je hond het water drinkt

    Een kerstboom zonder kluit heeft weliswaar geen wortels meer, maar het is verstandig om hem toch water te geven. Zo’n boom kan via de stam namelijk alsnog water opnemen en dat zorgt er vaak voor dat hij minder naalden verliest. Om een kerstboom zonder kluit water te geven, kun je hem het beste in een kerstboomstandaard met waterreservoir zetten. Je hoeft er dan alleen maar voor te zorgen dat de stam in het water staat.

    Als je labrador in de gaten heeft dat er water in de standaard zit, probeert hij hier misschien uit te drinken. Sta dit niet toe, want via de stam van de kerstboom komen er sappen in het water terecht. Deze sappen zijn giftig voor je labrador retriever. Probeert je hond regelmatig uit de standaard te drinken? Dek deze dan af met een (oud) kleed.

    Pas op met kerstlampjes

    Wat is een kerstboom zonder lampjes? Niks natuurlijk! Daarom hangen ze waarschijnlijk ook in jouw boom. Besef je goed dat dit ook risico’s met zich meebrengt als je een labrador in huis hebt. Je hond kan verstrikt raken in de kerstlampjes of erop gaan kauwen. Dit laatst is vooral gevaarlijk als hij dit doet terwijl de stekker in het stopcontact zit. Hij kan dan een flinke opdonder krijgen.

    Wie wil voorkomen dat zijn labrador verstrikt raakt in of stroom krijgt van kerstlampjes, zorgt ervoor dat hij hier niet bij kan. Laat de onderste lagen van de kerstboom bijvoorbeeld vrij van verlichting. Zorg er bovendien voor dat je labrador niet makkelijk bij het snoer kan komen dat de lampjes met de stekker verbindt. Maak deze zoveel mogelijk vast aan de muur of voorzie ze van een omhulsel.

    Hang breekbare versiering buiten bereik van je labrador

    Op deze afbeelding zie je mijn labrador Teddy aan de kerstboom snuffelen

    De meeste mensen hangen breekbare versiering in hun kerstboom. Dit is een risico als je een labrador hebt. Loopt hij iets te kort langs de boom of komt zijn kwispelende staart erin? Kijk er dan niet raar van op als er iets uit de boom valt. Als het om breekbare versiering gaat, is de kans groot dat dit kapotgaat. Hang deze versiering daarom buiten bereik van je hond. Om een juiste hoogte te bepalen, kijk je hoe groot je labrador is en hoe hoog hij met zijn staart komt als hij kwispelt.

    Je labrador schrikt er waarschijnlijk goed van als er iets uit de kerstboom kapot valt. Dit is niet de enige reden om breekbare kerstversiering buiten bereik van je hond te hangen, want hij kan zich er ook aan verwonden. Zo kan je labrador een snee in zijn voetkussen krijgen als hij in de scherven van een gesneuvelde kerstbal gaat staan. Dit is niet alleen bijzonder pijnlijk voor hem, maar het duurt vaak ook lang voordat het geneest.

    Breekbare kerstversiering is niet alleen nadelig voor je labrador, maar net zo goed voor jezelf. Als er jaar in jaar uit meerdere dingen sneuvelen, moet je regelmatig nieuwe kerstversiering kopen. Daarom lijkt het je misschien beter om de onderste takken leeg te laten. Toch hoeft dit niet, want je kunt hier kunststof kerstballen ophangen. Deze blijven gewoon heel als je labrador ze uit de kerstboom zet.

    Vind je plastic kerstballen maar niets, maar wil je ook geen breekbare ballen aan de onderste takken van de kerstboom? Geen probleem, want er is ook kerstversiering van hout of papier te koop. Voor versiering van deze materialen geldt eveneens dat ze niet kapotgaan als je labrador ze uit de kerstboom stoot. Daarbij komt het duurzame kerstversiering is.

    Laat lametta achterwege in de kerstboom als je een labrador hebt

    Om een kerstboom extra feestelijk te maken, hangen veel mensen er lametta in. Deze slierten glimmen niet alleen, maar hebben bovendien leuke rafeltjes. Hierdoor kunnen ze de aandacht van je hond trekken. Mogelijk besluit hij na een tijdje om met zo’n slinger aan de haal te gaan. Je labrador kan dan de hele kerstboom omver trekken.

    Het lot van de kerstboom is niet de enige reden om lametta achterwege te laten. Deze versiering kan namelijk ook vervelende gevolgen hebben voor je labrador retriever. De sliertjes kunnen bijvoorbeeld in het tandvlees van je hond snijden als hij er druk mee speelt. Als hij (kleine) stukjes binnenkrijgt, kan dit bovendien tot een verstopping leiden. Voor mij zijn dit voldoende redenen om geen lametta in de kerstboom te hangen.

    Vermijd eetbare kerstversiering

    Naast kerstballen, slingers en kerstlampjes kun je een kerstboom ook versieren met eetbare dingen. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die kerstkransjes, chocolade of zuurstokken in de kerstboom hangen. Als je een labrador in huis hebt, blijft deze versiering waarschijnlijk niet lang hangen. Honden van dit ras zijn dol op eten, waardoor ze zullen proberen om de eetbare versiering uit de boom te pakken.

    Eetbare versiering in de kerstboom kan bovendien gevaarlijk zijn voor je labrador retriever. Chocolade is bijvoorbeeld giftig voor honden. Wil je toch eetbare versiering in de kerstboom? Zorg dan dat je weet wat je labrador niet mag eten. Sommige mensen denken dat het wel goed gaat als ze dit soort dingen hoger in de boom hangen. Gok het er niet op, want labrador retrievers zijn slimme honden. Ze bedenken mogelijk een manier om er alsnog bij te komen en dat kan grote gevolgen hebben.

    Houd een oogje in het zeil

    Op deze afbeelding zie je mijn labrador Teddy naast een versierde kerstboom liggen

    Vond je labrador de kerstboom de voorgaande jaren interessant? Dan is dit waarschijnlijk niet ineens veranderd. Om de kans op problemen te verklein, houd je een oogje in het zeil als je labrador in de ruimte is waar de kerstboom staat. Als hij iets doet wat niet mag, kun je direct ingrijpen. Zo voorkom je mogelijk dat hij het in de toekomst opnieuw doet.

    Laat je labrador in ieder geval nooit alleen met de kerstboom als je niet zeker weet of dit goed gaat. Doe dit ook niet als je bijvoorbeeld even snel naar boven loopt om wat te pakken. Je labrador ziet zijn kans dan waarschijnlijk schoon, waardoor hij zich tot de kerstboom richt. Doe hem bijvoorbeeld in de bench of in de gang als je hem eventjes niet in de gaten kunt houden.

    Trainen in plaats van straffen

    Pakt je labrador telkens versiering uit de kerstboom? Dan heb je misschien de neiging om hem hiervoor te straffen. Dit raad ik je alleen niet aan, want je labrador kan op deze manier een angst voor jou ontwikkelen en dat wil je voorkomen. Je stem verheffen is geen probleem, maar geef je labrador geen tik over zijn neus als hij iets met de kerstboom uitvreet.

    In plaats van straffen is het beter om je labrador te trainen. Probeer hem te leren dat de kerstboom en de versiering niet interessant zijn, bijvoorbeeld door hem af te leiden met speelgoed of iets lekkers. Dit kan een uitdaging zijn, maar geef niet te snel op. De aanhouder wint ook in dit geval, waardoor je labrador de kerstboom na verloop van tijd waarschijnlijk zal negeren.

    Wacht met cadeautjes

    Binnen sommige families is het een traditie om met kerst cadeautjes aan elkaar te geven. De cadeaus worden vaak al in de aanloop naar de kerstdagen onder de boom gelegd. Je labrador vindt de pakjes ongetwijfeld hartstikke interessant. Misschien vindt hij ze zelfs wel zo leuk dat hij ermee aan de haal gaat. Laat je hem zijn gang gaan? Dan blijft er mogelijk niets van het cadeau over en dat is zonde.

    Als je wilt voorkomen dat je labrador de cadeaus sloopt, is het verstandig om ze pas op kerstochtend onder de boom te leggen. Omdat het dan niet lang meer duurt voor ze uitgepakt worden, is de kans een stuk kleiner dat je hond ze kan slopen. Wil je de cadeaus al wel graag neerleggen? Zet ze dan op een tafel of kast, zodat je labrador er niet bij kan.

    Kan mijn hond allergisch zijn voor een kerstboom?

    Ja, een hond kan allergisch zijn voor een kerstboom. Gelukkig komt dit niet bijzonder vaak voor, maar er zijn wel honden die klachten krijgen. Krijgt je hond rode, gezwollen ogen of zwelt zijn neus op vlak nadat je de boom in huis hebt gehaald? Dan is je hond allergsich voor de boom. Neem in dat geval direct contact op met de dierenarts. De keel van je hond kan namelijk ook gaan zwellen en dat zorgt er mogelijk voor dat hij onvoldoende zuurstof binnenkrijgt.

    Als je labrador allergisch is voor een kerstboom, betekent dit niet dat je nooit meer zo’n boom neer kunt zetten. De allergische reactie treedt namelijk alleen op bij echte kerstbomen. Wil je toch een boom neerzetten in aanloop naar kerst? Kies dan voor een kunstboom. Hieronder heb ik een aantal populaire kunstkerstbomen op een rijtje gezet.

    Mijn ervaringen met een labrador en kerstboom

    Teddy was net een jaar oud toen hij voor het eerst in aanraking kwam met een kerstboom. Hij is in november geboren en ik heb hem in 1 januari opgehaald. Uit voorzorg was de kerstboom toen al weg, want ik had er eerlijk gezegd geen vertrouwen in dat het goed af zou lopen.

    ‘Lomp’ en ‘onbenullig’ zijn twee woorden die op Teddy van toepassing zijn. Daarom twijfelde ik het jaar erop of ik wel een kerstboom neer moest zetten. Uiteindelijk toch maar gedaan onder het mom van ‘we zien wel hoe het gaat’. Eerst een kale boom in de woonkamer gezet om hem eraan te laten wennen. Teddy vond het heel even spannend, maar hij keek er al snel niet meer naar om.

    Een paar dagen later was het tijd om de boom op te tuigen. Omdat wij zelf geen fan zijn van kunststof kerstballen, besloten we het gewoon met glazen ballen te proberen. Tijdens het optuigen zat Teddy in zijn bench, zodat hij niet de hele tijd in de weg zou lopen.

    Op deze afbeelding zie je Teddy met de kerstboom op de achtergrond

    Toen de boom klaar was, hebben we Teddy erbij gehaald. Hij liep direct nieuwsgierig op de boom af en tikte met zijn snuit tegen de kerstballen. Wonder boven wonder ging dit verrassend goed. Doordat Teddy voorzichtig is en vrijwel nooit kort langs de boom loopt, zijn er tot op heden slechts een paar dingen gesneuveld.

    Omdat Teddy inmiddels al meerdere keren kerst heeft gevierd bij ons, is hij redelijk gewend aan een kerstboom. Hij snuffelt er de eerste keer vaak even uitvoerig aan, maar dan is het ook goed. Zodra de boom eenmaal opgetuigd is, heeft mijn labrador amper meer oog voor de kerstboom en dat is erg fijn!


    Bas
    Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds 1 januari 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, durf ik wel te zeggen dat ik dit hondenras inmiddels goed ken. Op Labradorgids.nl deel ik mijn kennis en ervaringen met je, schrijf ik over problemen waar ik tegenaan loop en review ik producten.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *