Kan het kwaad als een labrador kwijlt?

Alles wat je moet weten over een kwijlende labrador retriever

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Labrador retrievers zijn gek op eten. Wanneer je voer of een tussendoortje voor je hond pakt, loopt het water hem vaak al in de mond. Bij honden van dit ras gebeurt dit zowel letterlijk als figuurlijk. De gemiddelde labrador kwijlt namelijk al als je hem iets lekkers voorhoudt of wanneer hij iets lekkers ruikt.

Als je labrador alleen kwijlt wanneer je iets lekkers voor hem pakt, kan dit geen kwaad. Helaas kwijlen labrador retrievers soms ook in andere situaties. Heb je het idee dat je labrador overmatig kwijlt? Dan is er mogelijk sprake van een onderliggend probleem. Om te bepalen of je in actie moet komen, lees je hier of het kwaad kan als je labrador kwijlt.

  Kwijlen is normaal hondengedrag

  Heb jij je labrador nog niet eerder zien kwijlen? Dan frons je misschien je wenkbrauwen wanneer hij dit de laatste tijd steeds vaker doet. Dit is niet nodig, want kwijlen is normaal gedrag van een labrador retriever. Honden maken – net als mensen – namelijk ook speeksel aan. Dit maakt kauwen makkelijker, helpt bij het doorslikken en verteren van voedsel en houdt de mond en het gebit van je labrador gezond. Als je hond te veel speeksel produceert, kan dit uit zijn bek lopen of aan zijn lippen blijven hangen.

  Redenen waarom een labrador kwijlt

  Sommige mensen denken dat hun hond kwijlt omdat hij iets lekker ziet of ruikt. Doordat smaak en geur de speekselproductie stimuleert, kan een labrador hier inderdaad door gaan kwijlen. Het is alleen niet zo dat een labrador alleen maar kwijlt als hij iets lekkers ziet of ruikt. Er kunnen namelijk ook andere redenen zijn voor het kwijlen. Hieronder staan er een aantal op een rijtje.

  • Hitte: wanneer de lichaamstemperatuur van je hond stijgt, gaat hij overmatig hijgen en produceert hij meer speeksel. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren terwijl je met hem speelt.
  • Stress of angst: een verhuizing, vuurwerk en een autorit kunnen ervoor zorgen dat je labrador stress of angst ervaart. In dergelijke situaties kan je labrador kwijlen.
  • Opwinding: een opgewonden hond produceert vaak meer speeksel. Wanneer de opwinding lange tijd aanhoudt, kan een labrador kwijlen.
  • Smaak: labrador retrievers eten vaak op wat ze voorgeschoteld krijgen, maar niet alles smaakt altijd even lekker Als je labrador een vieze smaak in zijn bek heeft, produceert hij meer speeksel om zijn smaakpapillen te ontzien. Hierdoor kan er kwijl uit zijn bek lopen of aan zijn lippen blijven hangen.
  • Medicijngebruik: bepaalde medicijnen kunnen ervoor zorgen dat de speekselproductie van je labrador tijdelijk verhoogd wordt. Ben je benieuwd of medicijnen de oorzaak zijn dat je labrador kwijlt? Lees dan de bijsluiter door om te kijken of dit één van de bijwerkingen is.

  Labrador kwijlt overmatig

  Honden van bepaalde rassen hebben een ongewoon grote speekselklier, waardoor ze overmatig kwijlen. Voor labrador retrievers gaat dit in principe niet op, maar toch kan een labrador overmatig kwijlen. Heeft je hond hier ook last van? Dan ben je waarschijnlijk benieuwd hoe dit komt. Daarom volgen hier een aantal mogelijke oorzaken van overmatig kwijlen door een labrador.

  • Gebitsaandoening: labrador retrievers produceren extra speeksel als zij last van hun gebit hebben. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij ontstoken tandvlees, een ontsteking rondom tanden of kiezen, ophoping van tandsteen, een afgebroken tand en rotte tanden.
  • Vreemd voorwerp in bek: zit er een stukje hout, plastic of iets anders vast tussen de tanden of kiezen, in het gehemelte of in het tandvlees van je labrador? Dan produceert hij meer speeksel in de hoop dit los te weken.
  • Mondzweren: als je labrador iets gegeten heeft wat hij niet mag hebben, kunnen er mondzweren ontstaan. De speekselproductie wordt dan vaak verhoogd, waardoor je hond kan gaan kwijlen. Mondzweren kunnen ook ontstaan door bijvoorbeeld nierfalen.
  • Misselijkheid: een labrador kwijt overmatig als hij zich misselijk voelt. Dit gaat vaak gepaard met een verminderde eetlust en soms zelfs met braken. Als je labrador wagenziek is, kan dit ook een oorzaak zijn van overmatig kwijlen. Een tumor, gezwel of wrat in zijn bek kan er tevens voor zorgen dat je hond meer speeksel produceert dan normaal.
  • Vergiftiging: wanneer je labrador bepaalde planten of paddenstoelen eet, kan hij een giftige stof binnenkrijgen. Hierdoor kan hij overmatig kwijlen. Zorg er daarom voor dat je weet wat je labrador niet mag eten.
  • Pijn: een labrador kan ook overmatig kwijlen als hij pijn heeft. Deze pijn kan veroorzaakt worden door zijn gebit, maar ook doordat er iets vastzit in zijn keel of slokdarm.

  Dit kun je doen als je labrador kwijlt

  Op deze afbeelding zie je een labrador kwijlen omdat hij iets lekkers krijgt

  Als je labrador kwijlt wil je hem waarschijnlijk helpen. Voordat je actie onderneemt, moet je eerst de oorzaak achterhalen. Kwijlt je viervoeter alleen als je hem iets lekkers voorhoudt? Dan kun je het kwijlen mogelijk voorkomen door hem minder lang te laten wachten voordat je hem voer of een tussendoortje geeft.

  Heb je het idee dat je labrador retriever kwijlt vanwege stress? Maak het dan zo comfortabel mogelijk voor hem. Wanneer je hond minder angst en/of spanning ervaart, is de kans op kwijlen namelijk ook kleiner. Als je labrador kwijlt wanneer je bezoek krijgt, is het belangrijk om hem te helpen bij het socialiseren. Door hem aan ‘vreemden’ te laten wennen, kwijlt hij voortaan mogelijk niet meer of (veel) minder.

  Wanneer ga je naar de dierenarts?

  Heb je geen idee waarom je labrador kwijlt? Dan weet je ook niet hoe je hem kunt helpen. Probeer in dat geval niet van alles uit, maar neem je hond mee naar een dierenarts. Hij onderzoekt je labrador en ontdekt hierdoor mogelijk wat de oorzaak is dat je labrador kwijlt. Kwijlen betekent overigens lang niet altijd dat er iets ernstigs aan de hand is, maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen.

  Labrador heeft schuimbek tijdens wandelen

  Ook tijdens een wandeling kan je labrador kwijlen. Het speeksel loopt in dat geval niet uit zijn mond, maar hoopt zich op in de mondhoeken. Als het hier enige tijd blijft zitten, kan het veranderen in dik, wit schuim. Dit is het gevolg van een versnelde ademhaling. Doordat er op hogere snelheid lucht door zijn bek gaat dan gebruikelijk, ontstaan er duizenden piepkleine luchtbelletjes in het speeksel. Hierdoor krijgt je labrador een schuimbek.

  De meeste honden krijgen een schuimbek als zij zich fysiek inspannen. Vandaar dat je dit vooral ziet als je lang met je hond speelt of er een groot stuk mee wandelt. Doordat je labrador retriever actief bezig is, versnelt zijn ademhaling. De kans is bovendien groot dat hij gaat hijgen. Hierdoor krijgt hij wit schuim in zijn bek.

  Een klein beetje schuim aan de bek van je hond kan geen kwaad, maar let er goed op dat het niet de spuigaten uitloopt. Wanneer je hond een behoorlijke schuimbek heeft, is het beter om even een pauze in te lassen. Laat hem bij voorkeur ook even water drinken. Hierdoor verdwijnt het merendeel van het schuim namelijk. Als je niet tijdig een pauze inlast, kan je labrador oververhit raken.

  Tips om overlast door kwijlen te verminderen

  Ondanks dat kwijlen normaal gedrag is voor honden, vind je het misschien niet prettig als je labrador kwijlt. Kwijlen is weliswaar niet geheel te voorkomen, maar je kunt wel een aantal dingen doen om de overlast door kwijlen te verminderen. Maak de bek van je labrador retriever bijvoorbeeld regelmatig droog als hij veel kwijlt. Hier kun je een stukje keukenpapier voor gebruiken, maar ook een spons. Wanneer je voor een spons kiest, moet je deze na gebruik goed schoonmaken. Een keukenpapiertje gooi je na gebruik in de prullenbak.

  Kwijlt je labrador vooral in de buurt van zijn drink- en/of voerbak? Dan liggen er waarschijnlijk met enige regelmaat druppels kwijl op de vloer. Dit kun je betrekkelijk eenvoudig voorkomen door een siliconen placemat onder zijn bakken te leggen. Zo’n placemat voorkomt bovendien dat er veel water op de grond valt als je labrador drinkt.

  Hondenkwijl verwijderen

  De bovenstaande tips kunnen je helpen om overlast door kwijlen te verminderen, maar kwijlvlekken in de vloer, op de muur, in de bekleding van meubels of auto’s of op het raam zijn nooit helemaal te voorkomen. Geen paniek, want je kunt labrador kwijl in veel gevallen relatief makkelijk verwijderen.

  Op deze afbeelding zie je hulpmiddelen om labrador kwijl te verwijderen

  Zit er kwijl van een labrador in de vloer of op de muur? Vul dan een emmer met heet water en voeg hier een theelepel afwasmiddel en een theelepel ammoniak aan toe. Doe vervolgens een zachte doek in de emmer, wring deze goed uit en dep deze op de vlek op de vloer of muur. Pak vervolgens een schone doek, maak deze nat onder de kraan, dep nogmaals op de betreffende plek(ken) en wacht tot het droog is.

  Om kwijl van de ramen te verwijderen, vul je de ene helft van een plantenspuit met warm water en de andere helft met schoonmaakazijn. Schud vervolgens goed, zodat de inhoud met elkaar gemengd wordt en spuit een beetje op de kwijlvlek. Veeg het raam vervolgens droog met een papieren doekje of een microvezeldoekje en de vlek is verdwenen.

  Een labrador retriever kan ook op meubels in huis of autostoelen kwijlen. Hierdoor ontstaan er mogelijk vlekken in de bekleding. Omdat dit er niet fraai uitziet, wil je deze vlekken verwijderen. Vul een emmer met water en voeg hier een half kopje afwasmiddel aan toe. Breng het goedje vervolgens aan op de vlek. Werk hierbij altijd van buiten naar binnen. Klaar? Vergeet dan niet om de zeep met een beetje water uit de bekleding te spoelen. Dep de plek vervolgens droog met een doek of gebruik een haarföhn.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *