De gemiddelde labrador kwijlt als je zijn eten pakt of hem langere tijd iets lekkers voorhoudt. Dit hondenras is nu eenmaal gek op eten. Het speeksel loopt vaak in slierten naar beneden. Soms blijven ze nog even aan de bek van je hond hangen, maar uiteindelijk komen ze op de grond terecht.
Kwijlt je labrador alleen als hij iets lekkers ziet of ruikt? Dan kan dit geen kwaad. Helaas zijn er ook labrador retrievers die kwijlen in andere situaties. Als je het idee hebt dat je labrador overmatig kwijlt, kan er sprake zijn van een onderliggend probleem. Reden genoeg om kwijlen serieus te nemen. Op deze pagina vertel ik je alles wat je moet weten als je labrador kwijlt, zodat je zelf kunt inschatten of het kwaad kan.
Inhoudsopgave
Kwijlen is normaal hondengedrag
Als je labrador kwijlt hoef jij je meestal geen zorgen te maken. Kwijlen is namelijk normaal hondengedrag. Net als mensen maken honden ook speeksel aan. Dit bevordert het kauwen, helpt bij het doorslikken en verteren van voedsel en houdt de mond en het gebit van je labrador gezond. Sommige labrador retrievers produceren veel speeksel. Dit kan er uiteindelijk toe leiden dat er slierten kwijl uit zijn bek lopen of aan zijn lippen blijven hangen.

Waarom kwijlt een labrador?
Smaak en geur kunnen de speekselproductie stimuleren. Vandaar dat je labrador kan kwijlen als hij iets lekkers proeft, ziet of ruikt. Sommige baasjes denken dat dit standaard de reden is dat een labrador kwijlt, maar dat is niet het geval. Er kunnen namelijk ook andere redenen zijn voor het kwijlen. Hieronder heb ik er nog een aantal voor je op een rijtje gezet.
- Hitte: als de lichaamstemperatuur van je hond stijgt, gaat hij overmatig hijgen en produceert hij meer speeksel. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens een lange wandeling of een intensieve speelsessie.
- Stress of angst: een verhuizing, vuurwerk en een autorit kunnen ervoor zorgen dat je labrador stress of angst ervaart. In dergelijke situaties kan je labrador kwijlen.
- Opwinding: een opgewonden hond produceert meer speeksel. Houdt de opwinding lange(re) tijd aan? Dan kan dit de reden zijn dat je labrador kwijlt.
- Smaak: labrador retrievers eten vaak op wat ze voorgeschoteld krijgen, maar niet alles smaakt altijd even lekker Als je labrador een vieze smaak in zijn bek heeft, produceert hij meer speeksel om zijn smaakpapillen te ontzien. Hierdoor kan er kwijl uit zijn bek lopen of aan zijn lippen blijven hangen.
- Medicijngebruik: bepaalde medicijnen kunnen ervoor zorgen dat de speekselproductie van je labrador tijdelijk verhoogd wordt. Ben je benieuwd of medicijnen de oorzaak zijn dat je labrador kwijlt? Lees dan de bijsluiter door om te kijken of dit één van de bijwerkingen is.

Labrador kwijlt overmatig
Honden van bepaalde rassen hebben een ongewoon grote speekselklier, waardoor ze overmatig kwijlen. Voor labrador retrievers gaat dit in principe niet op, maar toch kan een labrador overmatig kwijlen. Heeft je hond hier ook last van? Dan komt dit misschien door één van de volgende oorzaken:
- Gebitsaandoening: labrador retrievers produceren extra speeksel als zij last van hun gebit hebben. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij ontstoken tandvlees, een ontsteking rondom tanden of kiezen, ophoping van tandsteen, een afgebroken tand en rotte tanden.
- Vreemd voorwerp in bek: zit er een stukje hout, plastic of iets anders vast tussen de tanden of kiezen, in het gehemelte of in het tandvlees van je labrador? Dan produceert hij meer speeksel in de hoop dit los te weken. In de lente en zomer kan er ook een grasaar in de bek van je labrador zitten.
- Mondzweren: als je labrador iets gegeten heeft wat hij niet mag hebben, kunnen er mondzweren ontstaan. De speekselproductie wordt dan vaak verhoogd, waardoor je hond kan gaan kwijlen. Mondzweren kunnen ook ontstaan door bijvoorbeeld nierfalen.
- Misselijkheid: een labrador kwijlt overmatig als hij zich misselijk voelt. Dit gaat vaak gepaard met een verminderde eetlust en soms zelfs met braken. Als je labrador wagenziek is, kan dit ook een oorzaak zijn van overmatig kwijlen. Daarnaast kan een tumor, gezwel of wrat in zijn bek de speekspelproductie verhogen.
- Vergiftiging: als je labrador bepaalde planten of paddenstoelen eet, kan hij een giftige stof binnenkrijgen. Hierdoor kan hij overmatig kwijlen. Zorg er daarom voor dat je weet wat je labrador niet mag eten.
- Pijn: een labrador kan tot slot overmatig kwijlen als hij pijn heeft. Deze pijn kan veroorzaakt worden door zijn gebit, maar ook doordat er iets vastzit in zijn keel of slokdarm.

Wat kun je doen als je labrador kwijlt?
Als je labrador kwijlt, wil je hem waarschijnlijk helpen. Voordat je actie onderneemt, raad ik je aan om eerst de oorzaak te achterhalen. Kwijlt je hond alleen als je hem iets lekkers voorhoudt? Dan kun je het kwijlen mogelijk voorkomen door hem minder lang te laten wachten voordat je hem voer of een tussendoortje geeft.
Heb je het idee dat je labrador retriever kwijlt vanwege stress? Maak het dan zo comfortabel mogelijk voor hem. De kans op kwijlen neemt namelijk af als je hond minder angst en/of spanning ervaart. Als je labrador kwijlt als je bezoek krijgt, kan een gebrek aan socialisatie hier de oorzaak van zijn. Door hem aan ‘vreemden’ te laten wennen, kwijlt hij voortaan mogelijk niet meer of (veel) minder.
Wanneer ga je naar de dierenarts?
Wie geen idee heeft waarom zijn labrador kwijlt, weet ook niet hoe hij zijn viervoeter kan helpen. Ik raad je in dat geval niet aan om van alles uit te proberen, want dit kan ook verkeerd uitpakken. Ga daarom liever met je hond naar een dierenarts. Onderzoek kan aantonen of uitsluiten of het kwijlen door een onderliggend probleem wordt veroorzaakt. Kwijlen betekent overigens lang niet altijd dat er iets ernstigs aan de hand is, maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen.

Labrador heeft een schuimbek tijdens wandelen
Labrador retrievers kwijlen niet alleen in huis, maar ook tijdens het wandelen. Het speeksel loopt dan meestal niet uit zijn bek, maar hoopt zich op in de mondhoeken. Als het hier enige tijd blijft zitten, kan het veranderen in dik, wit schuim. Dit is het gevolg van een versnelde ademhaling. Doordat er op hogere snelheid lucht door zijn bek gaat dan gebruikelijk, ontstaan er duizenden piepkleine luchtbelletjes in het speeksel. Hierdoor krijgt je labrador een schuimbek.
De meeste honden krijgen een schuimbek als zij zich fysiek inspannen. Vandaar dat je dit vooral ziet als je lang met je hond speelt, je er een groot stuk mee wandelt of hij intensief met hersenwerkjes aan de slag gaat. Doordat je labrador retriever actief bezig is, versnelt zijn ademhaling. Hierdoor gaat hij niet alleen hijgen, maar krijgt hij bovendien wit schuim in zijn bek.
Een klein beetje schuim aan de bek van je hond kan geen kwaad, maar let er goed op dat het niet de spuigaten uitloopt. Als je hond een behoorlijke schuimbek heeft, is het beter om even te pauzeren. Laat hem bij voorkeur ook even water drinken, want hierdoor verdwijnt het merendeel van het schuim. Las je niet tijdig een pauze in? Dan kan je labrador oververhit raken.

Tips om overlast door kwijlen te verminderen
Ondanks dat kwijlen normaal gedrag is voor honden, vind je het misschien niet prettig als je labrador kwijlt. Dit begrijp ik maar al te goed, want het kan resulteren in vieze vlekken op je vloer. Kwijlen is helaas niet geheel te voorkomen, maar je kunt wel een aantal dingen doen om de overlast te verminderen. Maak de bek van je labrador retriever bijvoorbeeld regelmatig droog als hij veel kwijlt. Hier kun je een stukje keukenpapier voor gebruiken, maar ook een spons. Gebruik je een spons? Maak deze dan goed schoon na gebruik.
Kwijlt je labrador vooral in de buurt van zijn drinkbak en/of voerbak? Dan liggen er waarschijnlijk met enige regelmaat druppels kwijl op de vloer. Dit kun je voorkomen door een siliconen placemat onder zijn bakken te leggen. Zelf heb ik ook zo’n placemat onder de voer- en drinkbak van mijn labrador Teddy liggen. Voor twee grote bakken is hij wat aan de kleine kant, maar hij vangt wel wat kwijl op. De placemat vangt wel het nodige water op nadat Teddy gedronken heeft, dus ik ben er toch blij mee.

Siliconen placemat
Koop direct via
Hoe verwijder je hondenkwijl?
De tips die ik eerder in deze tekst noemde, kunnen je helpen om overlast door kwijlen te verminderen. Helaas zijn kwijlvlekken op de vloer, op de muur, in de bekleding van meubels of je auto en op het raam nooit helemaal te voorkomen. Geen paniek, want je kunt hondenkwijl in veel gevallen makkelijk verwijderen.
Zit er kwijl van een labrador in de vloer of op de muur? Vul dan een emmer met heet water en voeg hier een theelepel afwasmiddel en een theelepel ammoniak aan toe. Dompel vervolgens een zachte doek onder in het water, wring deze goed uit en dep ermee op de vlek. Pak vervolgens een schone doek, maak deze nat onder de kraan, dep nogmaals op de betreffende plek(ken) en wacht tot het droog is. Grote kans dat de vlek verdwenen is.
Om kwijl van de ramen te verwijderen, gebruik je een plantenspuit. Deze vul je voor de helft met warm water en voor de helft met schoonmaakazijn. Meng de inhoud door even goed te schudden en spuit een beetje op de vlek. Veeg het raam vervolgens droog met een papieren doekje of een microvezeldoekje en de vlek is verdwenen.

Strex Microvezeldoekjes 12 stuks
Koop direct via
Een labrador retriever kan ook op meubels in huis of autostoelen kwijlen. Hierdoor ontstaan er mogelijk vlekken in de bekleding. Omdat dit er niet fraai uitziet, wil je deze vlekken verwijderen. Vul een emmer met water en voeg hier een half kopje afwasmiddel aan toe. Breng het goedje vervolgens aan op de vlek. Werk hierbij altijd van buiten naar binnen. Klaar? Vergeet dan niet om de zeep met een beetje water uit de bekleding te spoelen. Dep de plek vervolgens droog met een doek of gebruik een haarföhn.
Mijn ervaringen met een labrador die kwijlt
Net als de gemiddelde labrador retriever is Teddy ook behoorlijk goed in kwijlen. Hij doet het vooral als hij weet dat hij zijn brokken krijgt. Terwijl ik zijn bak vul, laat ik hem altijd netjes wachten. Zodra ik hem het commando ‘kom maar’ geef, weet Teddy dat hij mag komen. Als ik de vulbeker terugbreng, tref ik op de plek waar hij moest wachten geregeld druppels kwijl aan. Soms liggen er zelfs meerdere druppels en slierten op de route naar de voerbak.

Teddy kwijlt soms ook als hij een tussendoortje krijgt waar hij gek op is, zoals een schapenvet bonbon, banaan, appel of kauwstaaf. Soms is het zelfs zo erg dat de slierten aan zijn bek blijven hangen of er belletjes ontstaan op de rand van zijn lippen. Ondanks dat ik het kwijlen niet echt fris vind, wil ik niet dat Teddy te gulzig wordt. Daarom laat ik hem toch altijd even wachten. Als er kwijldruppels op de grond vallen, veeg ik deze meestal direct even op met een stukje keukenpapier. Hierdoor blijft de vloer mooi schoon zonder dat het me al te veel tijd en moeite kost.
Blijf op de hoogte van alles over labradors!
Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.

Veelgestelde vragen over honden die kwijlen
Ja, kwijlen is normaal gedrag voor honden. Het helpt bij de spijsvertering en het schoonhouden van de bek. Overmatig kwijlen is niet goed en kan duiden op een gezondheidsprobleem. Als je vermoedt dat hier sprake van is, neem je contact op met een dierenarts.
Een schuimbek is vaak het gevolg van fysieke inspanning. Na een lange wandeling of intensieve speelsessie kan er bijvoorbeeld schuim ophopen in de mondhoeken van je hond. Als je hond een extreme schuimbek heeft, kun je beter even een pauze inlassen.
In principe kwijlen alle honden, maar de mate waarin ze dit doen verschilt. De honden die het meeste kwijlen zijn de St. Bernard, Bordeauxdog, Bloedhond, Deense Dog, Newfoundlander, Bullmastiff, Boxer en Bulldog.
Ja, kwijlen kan een teken zijn van stress. Honden kunnen in stressvolle situaties namelijk meer kwijl produceren. Je hond kan dit bijvoorbeeld doen als hij een ritje in de auto of een bezoekje aan de dierenarts spannend vindt.
Je hond kan kwijlen in de auto omdat hij wagenziek is, maar ook vanwege stress. Als een hond zich gespannen, nerveus of gestrest voelt, gaat hij meer speeksel produceren.
Omdat kwijlen normaal is voor een hond, kun je hier niet heel veel tegen doen. Wel kun je de overlast door kwijl verminderen, bijvoorbeeld door je hond minder lang te laten wachten op zijn eten of een tussendoortje.
Overmatig kwijlen gaat vaak gepaard met andere ‘problemen’. Zo heeft je hond mogelijk ook een slechte adem, bloed in het speeksel en/of problemen met slikken. Daarnaast kan overmatig kwijlen gepaard gaan met gedragsveranderingen. Neem altijd contact op met een dierenarts als je dit herkent bij je hond.