Mijn labrador heeft ligplekken: is dat erg?

Alles over eeltplekken + tips om te voorkomen dat ze verergeren

Gemiddelde leestijd: 22 minuten

Het viel mij nog niet al te lang geleden op dat Teddy kale plekjes kreeg aan de zijkant van zijn voorpoten en aan de achterkant van zijn achterpoten. Toen ik eraan voelde, bleken ze bovendien harder te zijn dan de huid eromheen. Omdat ik niet wist wat het was, ben ik op onderzoek uitgegaan. Al snel ontdekte ik dat het ligplekken zijn. In deze tekst zet ik de belangrijkste informatie over deze eeltplekjes op een rijtje en ontdek je hoe ik omga met de ligplekken van mijn labrador retriever.

    Wat zijn ligplekken en hoe ontstaan ze?

    Als je labrador regelmatig op een harde ondergrond ligt, is de kans groot dat hij vroeg of laat ligplekken krijgt. Deze ontstaan vooral op plekken waar sprake is van veel wrijving of druk, zoals de ellenbogen en het spronggewricht. Doordat het bot zich in deze gewrichten relatief dicht bij de huid bevindt, wordt er veel druk op de huid uitgeoefend.

    Om te voorkomen dat zijn botten beschadigen door de druk, wordt de bovenlaag van de huid van je labrador dikker. De druk zorgt voor een minder goede doorbloeding en dat leidt tot de ophoping van dode huidcellen. Onder de hoornlaag – zoals de bovenste laag van de huid heet – worden overigens wel gewoon nieuwe huidcellen aangemaakt. Doordat dit sneller gaat dan de oude huidcellen afsterven, krijgt je labrador eeltplekken op zijn poten.

    Op deze afbeelding zie je de kleine ligplekken op de achterpoten van mijn labrador Teddy

    Ligplekken komen veel voor bij labrador retrievers

    Ik kan me goed voorstellen dat jij je zorgen maakt als je ineens kale, harde plekjes op de poten van je labrador aantreft. Raak niet direct in paniek, want veel labrador retrievers krijgen hiermee te maken. Dit komt vooral doordat honden van dit ras behoorlijk zwaar kunnen worden. Hoe zwaarder je labrador is, hoe meer druk er op zijn ellenbogen en spronggewricht komt te staan als hij op een harde ondergrond ligt.

    Factoren die de ontwikkeling van ligplekken kunnen versnellen

    Heb je een lange wandeling met je labrador gemaakt? Of hebben jullie intensief gespeeld of hersenwerkjes gedaan? Dan wil hij ongetwijfeld even uitrusten. Als hij het warm heeft, verkiest hij de koele, harde vloer mogelijk boven zijn warme, zachte mand of kussen. Een paar keer is niet erg, maar de kans op ligplekken is een stuk groter als hij nagenoeg altijd de voorkeur geeft aan een harde ondergrond.

    Er zijn overigens een aantal factoren die de ontwikkeling van ligplekken kunnen versnellen. Is je labrador op leeftijd? Dan heeft hij mogelijk (veel) minder energie dan toen hij nog jong(er) was. Hierdoor ligt hij misschien een groot deel van de dag. Dit – in combinatie met de verminderde elasticiteit van de huid – kan ervoor zorgen dat hij sneller ligplekken krijgt.

    Op deze afbeelding zie je een beginnende ligplek bij de elleboog

    Naast ouderdom kan de vorming van ligplekken ook versneld worden door artrose. Bewegen doet vaak pijn als je labrador hieraan lijdt, waardoor hij dit waarschijnlijk het liefst zo weinig mogelijk doet. Vandaar dat eeltvorming bij honden met deze aandoening vrij veel voorkomt.

    Tot slot kan het gewicht de ontwikkeling van ligplekken versnellen. Is je labrador aan de zware kant of heeft hij zelfs overgewicht? Dan wordt er meer druk uitgeoefend op zijn ellenbogen en spronggewricht als hij ligt. Ondergewicht kan overigens ook eeltplekken veroorzaken. Door het ontbreken van vet en/of spieren is er op de drukpunten onvoldoende bescherming aanwezig, waardoor je labrador eelt krijgt.

    Kan eelt op de poten voor problemen zorgen?

    Omdat veel labrador retrievers ligplekken hebben, denken baasjes vaak dat dit een onschuldig iets is. In de meeste gevallen is dit inderdaad zo, maar helaas gaat dit niet altijd op. Eelt op de poten van je labrador kan namelijk ook voor problemen zorgen. Zo kunnen er wondjes ontstaan als de eeltlaag gaat scheuren of barsten. Bovendien kunnen bacteriën de huid binnendringen via deze opening(en) en dat een huidontsteking tot gevolg hebben.

    Uiteraard wil je voorkomen dat de ligplekken gaan scheuren of barsten. Daarom raad ik je aan ze geregeld te bekijken. Vergeet niet om er zo nu en dan ook even aan te voelen. Ziet de eeltplek er rood uit en voelt hij warm aan? Dan is er mogelijk sprake van een infectie. Houd je labrador bovendien goed in de gaten. Als hij veelvuldig aan de plek likt of moeite heeft met bewegen, heeft hij er waarschijnlijk last van. Neem in dat geval contact op met een dierenarts.

    Hygroma (leggers)

    Naast eeltvorming kan je labrador ook te maken krijgen met hygroma, ook wel ‘legger’ genoemd. Dit kan weliswaar op dezelfde plekken voorkomen, maar het is niet hetzelfde. Zo is een hygroma een met vocht of etter gevulde holte. Hierdoor is hij – in tegenstelling tot een ligplek – juist zacht. Daarbij komt dat een legger zich altijd onder de huid bevindt, terwijl eelt zich juist op de huid vormt.

    Net als ligplekken kunnen ook leggers gaan ontsteken. Heeft je hond hygroma en is de plek zichtbaar geïrriteerd? Of komt er zelfs vocht uit? Grote kans dat er sprake is van een ontsteking. Ik adviseer je in dat geval een afspraak te maken bij een dierenarts, want een ontstoken hygroma kan bijzonder pijnlijk zijn voor je labrador. Probeer het probleem vooral niet zelf te verhelpen. Doe je dit toch? Dan maak je het mogelijk alleen nog maar erger.

    Op deze afbeelding zie je een eeltplek op de poot van mijn labrador

    Zo voorkom je dat ligplekken erger worden

    Doordat een ligplek een chronische verdikking van de huid is, kun je hier niets tegen doen. Als je labrador eenmaal eelt op zijn poten heeft, blijft dit de rest van zijn leven aanwezig. Gelukkig kun je wel het een en ander doen om te voorkomen dat hij hier (meer) last van krijgt. Hieronder vertel ik je hoe je het ‘leed’ voor je labrador kunt verzachten en zijn ligplekken beschermt.

    Zorg voor een zachte plek om te liggen

    Ligt je labrador veel op een harde ondergrond? Dan doet hij dit misschien omdat er geen zachte plek is om te liggen. Zorg er daarom voor dat hij altijd toegang heeft tot een mand of kussen. Als hij op iets zachts ligt, wordt de druk verdeeld over zijn lichaam en dat voorkomt dat ligplekken erger worden. Hieronder heb ik een aantal zachte kussens en manden op een rijtje gezet.

    NapZZZ hondenmand Water- en vuilafstotend

    Polyester | Zeer stevig gevuld | Met ritssluiting | Opstaande rand voor ondersteuning van kop en nek | Afmetingen: 120x80x25 cm

    Koop direct via

    In plaats van een ‘standaard’ kussen of mand kun je ook voor een orthopedische variant kiezen. Zo’n kussen is bijvoorbeeld ideaal voor oudere honden. Als je labrador op een orthopedisch hondenbed ligt, wordt de druk over zijn lichaam verdeeld. Zijn ellenbogen en spronggewricht worden hierdoor minder belast en dat voorkomt mogelijk dat eeltplekken erger worden. Wil je zo’n kussen of mand proberen? Ik heb er hier een aantal goede opties voor je uitgelicht.

    Veel labrador retrievers vinden het fijn om dicht in de buurt van hun baasje(s) te zijn. Teddy heeft hier ook een handje van. Als ik op de bank ligt, ligt hij liever ‘onder’ de bank dan op zijn kussen. Aangezien er een vloerkleed ligt, ligt hij niet op de harde vloer. Ben je van plan om zelf een vloerkleed te kopen? Kies dan voor een zachte, zodat je labrador er comfortabel op ligt. Een dekentje of een (oud) laken kan overigens ook al voldoende zijn. Vouw deze alleen wel een paar keer dubbel voordat je hem op de grond legt, zodat de druk op de gewrichten van je labrador verlicht wordt.

    Koop een koelmat voor de warmere dagen

    Op warme dagen ligt je labrador misschien liever op vloer dan in een mand of op een kussen. Begrijpelijk, want de vloer is vaak een stuk koeler. Het nadeel hiervan is alleen dat er meer druk op zijn ellenbogen en spronggewricht wordt uitgeoefend. Hierdoor worden de ligplekken mogelijk alleen maar groter. Overweeg daarom en koelmat te kopen. De gel in de mat zorgt niet alleen voor een koele plek, maar verlicht bovendien de druk op de gewrichten van je labrador.

    Duvo+ koelmat

    Gevuld met veilige en zelfkoelende gel | Geen water, koelkast of vriezer nodig | Lange levensduur | Makkelijk schoon te maken | Afmetingen: 120 x 80 cm

    Koop direct via

    Scruffs koelmat

    Activeert zichzelf | Blijft tot een uur koeler dan de omgevingstemperatuur | Geen water, koelkast of vriezer nodig | Bevat geen chemische bestanddelen | Makkelijk schoon te maken | Afmetingen: 120 x 75 cm

    Koop direct via

    Houd je labrador op een gezond gewicht

    Hoe zwaarder je labrador is, hoe meer druk er op zijn gewrichten staat als hij ligt. Zorg er daarom voor dat je labrador niet te zwaar wordt, want dan worden zijn eeltplekken mogelijk alleen nog maar erger. Teddy weegt ongeveer 30 kilo en is volgens de dierenarts mooi op gewicht. Weegt je labrador meer? Maak je dan niet direct zorgen, want iedere hond is anders. Waak er alleen wel voor dat hij niet te zwaar wordt. Als jij je labrador aan de zware kant vindt, is het verstandig om hem wat af te laten vallen.

    Op deze afbeelding zie je Teddy op de vloer liggen

    Breng een zalfje aan

    Ik vertelde je eerder al dat ligplekken voor problemen kunnen zorgen als ze gaan scheuren. Voelt het eelt op de poot van je labrador wat ruw aan? Overweeg dan om een zalfje aan te brengen. De eeltplek blijft zo voldoende gehydrateerd en dat verkleint de kans dat er barstjes in komen.

    Let er wel goed op welke zalf je gebruikt, want je labrador zal de neiging hebben om eraan te likken zodra het eenmaal op de ligplek zit. Ik kan honingzalf van harte aanbevelen. Je labrador likt er de eerste keer vast aan, maar doet dit daarna waarschijnlijk niet weer. Honingzalf heeft namelijk een bittere smaak, waardoor veel honden er niet van houden.

    Vetramil honingzalf tube

    Effectieve oplossing voor huidirritaties, verwondingen en insectenbeten | Beschermt en zuivert de geïrriteerde huid | Eenvoudig aan te brengen | Onaangename smaak voor dieren dankzij essentiële oliën | 30 gram

    Koop direct via

    Vetramil honingzalf pot

    Effectieve oplossing voor huidirritaties, verwondingen en insectenbeten | Beschermt en zuivert de geïrriteerde huid | Eenvoudig aan te brengen | Onaangename smaak voor dieren dankzij essentiële oliën | 180 gram

    Koop direct via

    Trek je labrador een ‘sleeve’ aan

    Sommige honden hebben de neiging om constant aan een ligplek te likken als deze gebarsten of gescheurd is. Het aanbrengen van een zalfje heeft in dat geval geen zin. Omdat likken niet bevorderlijk is voor het genezingsproces, is het niet handig als je labrador dit telkens doet. Het is alleen wat lastig om hem dit gedrag af te leren.

    Als je labrador constant aan de plek likt, kan een speciale sleeve voor honden uitkomst bieden. Doordat de eeltplek bedekt wordt, kan je hond er niet langer bij en dat bevordert de genezing. Zo’n sleeve kan bovendien helpen om te voorkomen dat ligplekken verergeren, want er zit een extra laagje tussen de huid van je labrador en de harde vloer.

    Gebruik een hondenkraag

    Om te voorkomen dat je labrador constant aan een (gescheurde of gebarsten) ligplek likt, kun je hem ook een hondenkraag laten dragen. Doordat hij dankzij dit hulpmiddel niet langer bij de plek kan komen, kan deze in alle rust genezen. Je labrador hoeft zo’n kraag overigens niet de hele dag te dragen. Zo kan hij vaak prima af als je met je labrador wandelt of speelt. Hij heeft dan immers voldoende afleiding, waardoor hij er waarschijnlijk niet aan denkt om aan de plek te likken.

    Noblenza beschermkraag

    Gemaakt van zacht kunststof dat meegeeft | Transparant, waardoor het zicht niet vermindert | Makkelijk om en af te doen dankzij de verstelbare klittenbandsluitingen

    Koop direct via

    Wanneer ga je naar de dierenarts?

    In de meeste gevallen hoef jij je geen zorgen te maken als je labrador eeltplekken heeft. Als de plekjes klein zijn (en blijven), is het vaak niet nodig om naar een dierenarts te gaan. Zelf ben ik er ook niet speciaal voor naar een dierenarts geweest. Tijdens de jaarlijkse check van Teddy heb ik het wel aangegeven en is er even naar gekeken, maar het kon volgens de dierenarts geen kwaad.

    Worden de eeltplekken steeds groter? Merk je dat je labrador er last van heeft? Of vermoed je dat de plek ontstoken is? Maak dan een afspraak bij een dierenarts. Hij kan de plek onderzoeken en eventueel antibiotica voorschrijven als er sprake is van een infectie. Een dierenarts kan een ligplek ook operatief verwijderen, maar dit gebeurt alleen bij hoge uitzondering.

    Blijf op de hoogte van alles over labradors!

    Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.

    Veelgestelde vragen over ligplekken bij een labrador retriever

    Kan mijn labrador eelt krijgen?

    Ja, een labrador kan eelt krijgen. Deze verdikte huid ontstaat doordat er meer nieuwe huidcellen worden aangemaakt dan er aan de oppervlakte afsterven. Dit gebeurt om plekken met veel druk of wrijving te beschermen. Bij honden wordt een eeltplek ook wel een ligplek genoemd.

    Waar komen ligplekken voor bij honden?

    Ligplekken komen vooral voor op de ellenbogen en het spronggewricht van honden. Op deze plekken bevinden de botten zich dicht bij de huid, waardoor er veel druk op wordt uitgeoefend. Eeltvorming kan bovendien voorkomen op de heupen of in de buurt van het borstbeen.

    Gaan ligplekken vanzelf weer weg?

    Een ligplek is een chronische verdikking van de huid, waardoor deze vaak niet vanzelf verdwijnt. De druk op de specifieke plekken blijft immers aanwezig als je labrador erop ligt, waardoor zijn huid hier dikker blijft.

    Is een ligplek hetzelfde als een legger?

    Een ligplek en legger (hygroma) kunnen allebei op de ellenbogen van je labrador voorkomen, maar zijn niet hetzelfde. Zo is een eeltplek hard en bovenhuids, terwijl een legger zacht is en onder de huid zit. Leggers kunnen bovendien vanzelf weer weggaan, iets wat bij ligplekken vaak niet gebeurt.

    Heeft een labrador met artrose grotere kans op ligplekken?

    Ja, een labrador met artrose heeft een grotere kans op ligplekken. Dit komt doordat bewegen vaak pijn doet als je hond aan deze aandoening lijdt. Hierdoor ligt hij waarschijnlijk een groot deel van de dag en dat vergroot de kans op eeltvorming.

    Heeft gewicht invloed op de ontwikkeling van ligplekken?

    Ja, gewicht kan de vorming van eeltplekken op de poten van je labrador beïnvloeden. Hoe zwaarder je hond is, hoe meer druk er op zijn ellenbogen en spronggewricht staat. Houd je labrador daarom op gezond gewicht.


    Bas
    Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds 1 januari 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, durf ik wel te zeggen dat ik dit hondenras inmiddels goed ken. Op Labradorgids.nl deel ik mijn kennis en ervaringen met je, schrijf ik over problemen waar ik tegenaan loop en review ik producten.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *