Labrador likt aan gras: waarom doet hij dit?

De belangrijkste redenen op een rijtje

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

De gemiddelde labrador retriever snuffelt er wat af tijdens een wandeling. Soms blijft het bij snuffelen, maar een hond kan ook aan een graspol gaan likken als hij zijn snuit erin steekt. Herken je dit gedrag? Dan ben je misschien benieuwd waarom je labrador aan gras likt. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres, want ik heb op deze pagina de belangrijkste redenen voor je op een rijtje gezet.

    Honden vinden het leuk en lekker

    Likt je labrador aan gras? Grote kans dat hij dit doet omdat hij het leuk vindt, want dit gedrag bezorgt je hond een plezierig en voldaan gevoel. Daarnaast vinden sommige honden het lekker om aan gras te likken. Graspollen kunnen immers naar van alles smaken, waardoor je labrador het mogelijk als een lekkernij ziet.

    In tegenstelling tot voer en tussendoortjes zijn honden voor gras niet afhankelijk van hun baasje(s). Gras is er immers in overvloed en het is ook nog eens goed toegankelijk voor honden. Kijk er daarom niet raar van op als een labrador aan gras likt tijdens het uitlaten.

    Op deze afbeelding zie je mijn labrador aan gras likken

    Labrador likt aan gras dat nat is

    In de ochtend staat er vaak dauw op het gras en na een regenbui is het gras eveneens nat. Op dit soort momenten is de kans groot dat je labrador aan gras likt. Als je labrador aan nat gras likt, kan dit een teken zijn dat hij dorst heeft. Hij likt dan simpelweg het vocht van de grassprieten af. Daarnaast zijn er honden die het lekker fris vinden om aan nat gras te likken. Likken aan nat gras is dus niet altijd een teken dat je labrador dorst heeft.

    Aan gras likken kan wijzen op diabetes

    In veel gevallen is het onschuldig als je labrador aan gras likt, maar dit is niet altijd zo. Honden die dit gedrag veel vertonen, kunnen namelijk aan suikerziekte lijden. Het lichaam van je hond maakt dan veel urine aan, waardoor hij vaak moet plassen. Aangezien een hond hierdoor veel vocht verliest, gaat je viervoeter op zoek naar manieren om extra vocht binnen te krijgen. Dit kan hij onder meer doen door aan nat gras te likken.

    Op deze afbeelding zit Teddy in het gras tijdens het uitlaten

    Likt je labrador de laatste tijd meer aan graspollen dan je van hem gewend bent? Houd zijn lichaamstaal de komende tijd dan goed in de gaten. Als je labrador naast het likken aan gras ook tekenen van vermoeidheid vertoont of zwakker is dan normaal, kan er sprake zijn van diabetes. Andere symptomen van deze aandoening zijn gewichtsverlies en braken. Twijfel je of je hond diabetes heeft? Neem dan contact op met een dierenarts.

    Tekort aan voedingsstoffen

    Krijgt je labrador brokken? Dan kan dit een reden zijn dat hij aan gras likt. Droogvoer bevat namelijk niet altijd voldoende vezels. Omdat honden wel behoefte hebben aan vezels, gaan ze zelf op zoek naar manieren om hier voldoende van binnen te krijgen. Dit kunnen ze onder meer doen door aan gras te likken. Gras bevat namelijk vezels en mineralen. Als je labrador likt aan gras en droogvoer krijgt, is het verstandig om te kijken of er voldoende vezels in zijn voer zitten. Is dit niet het geval? Overweeg dan over te stappen op ander voer. Mogelijk stopt je labrador hierdoor met het likken aan graspollen.

    Op deze afbeelding zie je Teddy aan een graspol likken

    Labrador likt aan gras om over andere honden te leren

    Wie denkt dat een labrador alleen maar aan gras likt omdat hij dit leuk en lekker vindt, heeft het mis. Honden doen dit namelijk ook om over hun soortgenoten te leren. Zo kan een labrador bijvoorbeeld urine van andere honden waarnemen door aan graspollen te likken. Bij de geachte hieraan beginnen veel mensen spontaan te kokhalzen, maar voor honden is het de normaalste zaak van de wereld.

    Als een labrador aan gras likt, helpt dit hem om informatie over andere honden te vergaren. Zo kan een reu aan de urine van een teefje bijvoorbeeld proeven of ze loops is. Daarnaast kan de urine een labrador iets vertellen over de gezondheid van een andere hond. De urine van een zieke hond proeft namelijk anders dan die van een gezonde hond. Bovendien kan een labrador het geslacht van een andere hond bepalen door aan het gras te likken waar een andere hond overheen heeft geplast.

    Op deze afbeelding zie je Teddy aan het gras snuffelen

    Kun je voorkomen dat een labrador gras likt?

    Als je labrador zich tijdens een wandeling vol overgave op een graspol stort, kan het behoorlijk lastig zijn om hem mee te krijgen. Hier heb ik zelf ook ervaring mee. Mijn labrador Teddy zet zich vaak schrap als hij iets lekkers ruikt, waardoor het behoorlijk wat kracht kost om hem mee te trekken.

    Daarom kan ik me voorstellen dat je wilt weten of je kunt voorkomen dat je labrador aan gras likt. Omdat dit gedrag in de genen van honden zit, is het helaas nooit helemaal te voorkomen. Wat je wel kunt doen, is proberen je hond af te leiden met iets lekkers met iets lekkers of een speeltje.

    Ik raad je overigens wel aan om je labrador tijdens het wandelen voldoende tijd te geven om te snuffelen. Je kunt hierdoor weliswaar niet echt doorlopen, maar dat is niet erg. Honden worden vaak meer moe van snuffelen dan van het lopen op zich. Ik heb Teddy de commando’s ‘snuffelen’ en ‘kort’ geleerd. Bij ‘kort’ moet hij naast mij lopen en bij ‘snuffelen’ mag hij zijn gang gaan.

    Op deze afbeelding zie je mijn labrador Teddy aan gras likken

    Laat je labrador niet altijd en overal aan gras likken

    Op sommige plekken worden bestrijdingsmiddelen voor gras gebruikt. Als je labrador likt aan gras dat bestreden is met dergelijke middelen, kan hij (ernstig) ziek worden. Loopt je viervoeter veel door hoog gras en likt hij hier veelvuldig aan? Dan kan je labrador grasaren krijgen. Bepaal daarom goed op welke plekken jij je hond wel en niet aan gras laat likken. Twijfel je? Houd je hond dan liever kort en laat hem pas zijn gang gaan als je zeker weet dat het veilig is.

    Labrador eet ook gras

    Sommige labrador retrievers houden het bij likken aan gras, maar er zijn ook honden van dit ras die gras eten. Mijn labrador Teddy behoort tot de laatste groep. Hij eet vooral in de lente en zomer grassprieten. Gras eten kan een teken zijn dat je hond ziek is, maar sommige honden doen dit ook omdat ze het lekker vinden.

    Plukt je hond grassprieten? Kijk dan eens wat hij er vervolgens mee doet. De ene hond slikt ze daadwerkelijk door, terwijl de ander ze weer uitspuugt nadat hij er en tijdje op gekauwd heeft. Gelukkig hoef jij je in beide gevallen vaak geen zorgen te maken, want gras eten is meestal onschuldig. Maak jij je toch zorgen over het gedrag van je labrador? Dan raad ik je aan contact op te nemen met een dierenarts.

    Blijf op de hoogte van alles over labradors!

    Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.

    Veelgestelde vragen over honden die aan gras likken

    Waarom likt mijn hond aan gras?

    Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je hond aan gras likt. De één vindt het leuk en lekker, terwijl de ander het doet om informatie te krijgen over andere honden.

    Moet ik me zorgen maken als mijn hond gras likt?

    In principe is likken aan gras normaal gedrag voor honden en dus onschuldig, maar het kan wijzen op suikerziekte. Honden met diabetes plassen veel, waardoor ze op zoek gaan naar manieren om meer vocht binnen te krijgen. Likken aan nat gras kan hierbij helpen.

    Waarom likt mijn hond urine van andere honden?

    Een hond likt urine van andere honden om er meer informatie over te krijgen. Een plasje kan ze onder meer vertellen van welk geslacht de hond is die het plasje deed en hoe het met zijn/haar gezondheid gesteld is.

    Kan gras likken een teken van verveling zijn?

    Ja, sommige honden likken aan gras uit verveling. Als je wilt voorkomen dat je hond dit gedrag vertoont, kun je eens proberen om hem fysiek en/of mentaal meer uit te dagen.

    Kan een hond ziek worden van likken aan gras?

    Ja, honden kunnen ziek worden van likken aan gras. Deze kans is vooral aanwezig als je hond aan gras likt dat behandeld is met bestrijdingsmiddelen. Door te likken kunnen deze stoffen in zijn lichaam terechtkomen en dit kan voor problemen zorgen.


    Bas
    Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds 1 januari 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, durf ik wel te zeggen dat ik dit hondenras inmiddels goed ken. Op Labradorgids.nl deel ik mijn kennis en ervaringen met je, schrijf ik over problemen waar ik tegenaan loop en review ik producten.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *