Labrador likt aan gras: waarom doet hij dit?

De belangrijkste redenen op een rijtje

Gemiddelde leestijd: 7 minuten

De gemiddelde labrador retriever snuffelt er wat af tijdens een wandeling. Naast snuffelen zijn er ook honden van dit ras die veelvuldig likken als je ze uitlaat, bijvoorbeeld aan graspollen. Veel hondeneigenaren vinden dit maar raar. Geldt dit ook voor jou? Dan vraag jij je misschien af waarom je labrador likt aan gras. Op deze pagina staan de belangrijkste redenen hiervoor op een rijtje.

  Aan gras likken is leuk en lekker

  Als je labrador aan gras likt, doet hij dit waarschijnlijk vooral omdat hij het leuk vindt. Het likken aan een graspol geeft je hond namelijk een plezierig en voldaan gevoel. Daarnaast likken honden aan gras omdat ze dit lekker vinden. Doordat gras naar van alles kan smaken, zien veel labrador retrievers het als een lekkernij. In tegenstelling tot voer en tussendoortjes zijn honden voor gras niet afhankelijk van hun baasje(s). Gras is er immers in overvloed en het is ook nog eens goed toegankelijk voor honden. Kijk er daarom niet raar van op als een labrador likt aan gras wanneer je met hem langs of over een grasveldje loopt.

  Labrador likt aan gras dat nat is

  In de vroege avond, ’s nachts en na een regenbui is het gras meestal nat. Op dit soort momenten is de kans extra groot dat je labrador likt aan gras. Graspollen zijn dan namelijk nat door dauw of regen. Als je labrador aan nat gras likt, kan dit een teken zijn dat hij dorst heeft. Hij likt dan namelijk het vocht van de grassprieten af. Daarnaast zijn er honden die het gewoon lekker fris vinden om aan nat gras te likken. Wanneer een labrador likt aan gras betekent dit dus niet altijd dat hij dorst heeft.

  Gras likken kan wijzen op diabetes

  Op deze afbeelding zie je een bruine labrador door het gras lopen

  In veel gevallen is het onschuldig als je labrador likt aan gras, maar dit is niet altijd zo. Wanneer je hond dit veelvuldig doet, kan dit op diabetes wijzen. Als een labrador suikerziekte heeft, maakt zijn lichaam veel urine aan en moet hij vaak plassen. Omdat hij hierdoor veel vocht verliest, gaat je viervoeter op zoek naar manieren om extra vocht binnen te krijgen. Dit kan hij onder meer doen door aan nat gras te likken.

  Likt je labrador veel aan graspollen? Dan hoeft dit niet te betekenen dat hij aan diabetes lijdt. Als je dit uit wilt sluiten, is het verstandig om je hond goed in de gaten te houden. Wanneer je hond de laatste tijd (ook) tekenen van vermoeidheid vertoont of zwakker is dan normaal, kan er sprake zijn van diabetes. Andere symptomen van deze aandoening zijn gewichtsverlies en braken. Twijfel je of je hond diabetes heeft? Neem dan contact op met een dierenarts.

  Tekort aan voedingsstoffen

  Krijgt je labrador droogvoer? Dan kan dit ermee te maken hebben dat hij aan gras likt. Droogvoer bevat namelijk niet altijd voldoende vezels. Omdat honden wel behoefte hebben aan vezels, gaan ze zelf op zoek naar manieren om hier toch voldoende van binnen te krijgen. Dit kunnen ze onder meer doen door aan gras te likken. Gras bevat namelijk vezels en mineralen. Als je labrador likt aan gras en droogvoer krijgt, is het verstandig om te kijken of er voldoende vezels in de labrador voeding zitten. Is dit niet het geval? Overweeg dan over te stappen op ander voer. Mogelijk stopt je labrador hierdoor met het likken aan graspollen.

  Labrador likt aan gras om over andere honden te leren

  Wie denkt dat een labrador alleen maar aan gras likt omdat hij dit leuk en lekker vindt, heeft het mis. Honden doen dit namelijk ook om over soortgenoten te leren. Zo kan een labrador bijvoorbeeld urine van andere honden waarnemen door aan graspollen te likken. Bij de geachte hieraan beginnen veel mensen spontaan te kokhalzen, maar voor honden is het de normaalste zaak van de wereld.

  Wanneer een labrador aan gras likt, helpt dit hem om informatie over andere honden te vergaren. Zo kan een reu aan de urine van een teefje bijvoorbeeld proeven of een labrador loops is. Daarnaast kan de urine een labrador iets vertellen over de gezondheid van een andere hond. De urine van een zieke hond proeft namelijk anders dan die van een gezonde hond. Bovendien kan een labrador het geslacht van een andere hond bepalen door aan het gras te likken waar een andere hond overheen heeft geplast.

  Op deze afbeelding zie je twee witte labradors aan gras snuffelen

  Kun je voorkomen dat een labrador likt aan gras?

  Als je labrador zich tijdens een wandeling vol overgave op een graspol stort, kan het behoorlijk lastig zijn om hem mee te krijgen. Daarom vraag jij je misschien af of dit gedrag te voorkomen is. Je kunt hem proberen af te leiden met iets lekkers of wat speelgoed, maar het is niet mogelijk om dit gedrag helemaal af te leren. Gras likken is namelijk natuurlijk gedrag van honden. Vandaar dat het beter is om je erbij neer te leggen wanneer een labrador likt aan gras. Je hoeft je geen zorgen te maken over de gezondheid van je labrador als hij veelvuldig aan gras likt, want dit gedrag heeft hier meestal geen invloed op.

  Laat je labrador niet altijd en overal aan gras likken

  Op sommige plekken worden bestrijdingsmiddelen voor gras gebruikt. Als je labrador likt aan gras dat bestreden is met dergelijke middelen, kan hij (ernstig) ziek worden. Loopt je viervoeter veel door hoog gras en likt hij hier veelvuldig aan? Dan kan je labrador grasaren krijgen. Reden genoeg om je hond niet altijd en overal aan gras te laten likken.

  Labrador eet ook gras

  Sommige labrador retrievers houden het bij likken aan gras, maar er zijn ook honden van dit ras die gras eten. Dit kan je hond doen omdat hij ziek is, maar er zijn ook honden die gras eten omdat zij dit gewoon lekker vinden. Sommige honden kauwen alleen op grassprieten en spugen ze daarna weer uit, terwijl anderen ze daadwerkelijk doorslikken. Gelukkig hoef jij je vaak geen zorgen te maken als je labrador gras eet, want in veel gevallen kan dit geen kwaad. Maak jij je desondanks toch zorgen over het gedrag van je hond? Neem dan contact op met een dierenarts.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *