Alles wat je moet weten als je labrador loops is

Wat is loopsheid, hoe herken je het en kun je het voorkomen?

Gemiddelde leestijd: 24 minuten

Heb je een labrador teefje? Dan wordt ze vroeg of laat loops. Als je hond nog nooit loops is geweest, weet je waarschijnlijk niet wat je te wachten staat. Daarom is het belangrijk om je goed in te lezen over loopsheid bij honden. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres, want op deze pagina vertel ik je alles wat je moet weten over loopsheid bij een labrador retriever. Je ontdekt wanneer een labrador loops wordt, hoe je dit herkent en wat je doet bij loopsheid.

    Wat is loopsheid?

    Loopsheid is een bekende term, maar toch weet niet ieder baasje precies wat het is. Daarom leg ik het je hier kort en bondig uit voordat ik verder inga op dit onderwerp. Als je labrador teefje loops wordt, houdt dit eigenlijk in dat haar lichaam zich voorbereidt om gedekt te worden. Hormonen gaan in deze periode een rol spelen en dat zorgt voor inwendige veranderingen. Dit kan effect hebben op het gedrag en humeur van je hond. Bovendien krijgt een loopse labrador vaak te maken met een bloederige afscheiding uit haar vulva.

    Op deze afbeelding zie je een loopse labrador die op een deken ligt

    Wanneer wordt een labrador voor het eerst loops?

    De leeftijd waarop een hond voor het eerst loops wordt, heeft te maken met het ras. Bij teefjes van kleine(re) hondenrassen gebeurt dit vaak als ze tussen de 6 en 10 maanden oud zijn, maar bij grotere hondenrassen duurt dit langer. Omdat labrador retrievers tot de grotere rassen behoren, wordt een labrador teefje vaak voor het eerst loops als ze tussen de 10 en 16 maanden oud is.

    Aangezien iedere labrador anders is, kan ik je niet precies vertellen wanneer de eerste loopsheid optreedt. Bij het ene teefje gebeurt dit al (ruim) voordat ze 10 maanden is, terwijl het bij het andere teefje langer dan 16 maanden kan duren. Wat ik je wel met zekerheid kan zeggen, is dat een labrador pas loops wordt als ze in de puberteit zit.

    Eerste loopsheid verloopt vaak onregelmatig

    Doordat loopsheid gepaard gaat met bloedverlies, denk je misschien dat het je niet kan ontgaan als je labrador loops is. Moet je labrador voor het eerst loops worden? Dan kan dit wel gebeuren. De eerste loopsheid verloopt bij veel teefjes namelijk nogal onregelmatig. Zo verliezen sommige honden de eerste keer nog maar weinig bloed. Bovendien kan er een pauze optreden gedurende de loopsheid. Je labrador verliest dan eerst een aantal dagen kleine beetjes bloed, vervolgens een paar dagen of weken niet en daarna ineens wel weer.

    Op deze afbeelding zie je een labrador los lopen, iets wat je beter niet kan doen als je labrador loops is

    De vier fasen van loopsheid bij honden

    Net als de menstruatiecyclus bij mensen, gaat een labrador teefje ook door een cyclus heen als ze loops is. Bij honden bestaat deze cyclus uit vier fasen. Hieronder benoem ik de fasen, leg ik uit wat er per fase gebeurt en benoem ik hoelang iedere fase ongeveer duurt.

    1. Pro-oestrus
      Het lichaam van je labrador teefje bereidt zich voor op de vruchtbare periode. De vulva zwelt op, ze verliest bloed en ze gaat zich onrustiger gedragen. In de pro-oestrus is een teefje nog niet bereid om te paren. Duur: een paar dagen tot twee weken.
    2. Oestrus
      De eisprong vindt plaats, waardoor je labrador vruchtbaar is. Er treedt minder bloedverlies op en je hond is bereid om te paren. Dit kun je zien aan haar staart. Houdt ze deze opzij? Dan laat ze een reutje weten dat ze ‘dekbereid’ is. Duur: minimaal vier en maximaal vijftien dagen.
    3. Metoestrus/post-oestrus
      Een teefje wil niet langer gedekt worden. Als ze reeds gedekt is, wordt ze in deze fase drachtig. Is ze niet gedekt? Dan keert haar lichaam langzaam weer terug in ‘normale’ toestand. Duur: ongeveer zes tot tien weken.
    4. Anoestrus
      Het lichaam van je labrador verkeert (weer) in ‘normale’ toestand. Duur: zo’n 100 tot 140 dagen.
    Op deze afbeelding zie je een drachtige labrador

    Pro-oestrus en oestrus worden loopsheid genoemd

    Je verwacht misschien dat de bovenstaande vier fasen allemaal deel uitmaken van loopsheid bij honden, maar dat is niet het geval. Dit geldt namelijk alleen voor de pro-oestrus en de oestrus. Doordat de eerste fase bij labrador teefjes vaak maximaal veertien dagen duurt en de tweede fase maximaal vijftien dagen, is een labrador teefje meestal maximaal 29 dagen loops. Gemiddeld duren beide fasen ongeveer negen dagen, wat betekent dat een labrador teefje minimaal 18 dagen loops is. De metoestrus/post-oestrus en anoestrus maken dus geen deel uit van de loopsheid, maar wel van de cyclus waar teefjes doorheen gaan.

    Labrador teefje is schijndrachtig

    Is je labrador teefje niet gedekt tijdens haar loopsheid? Dan is ze schijndrachtig. Dit komt doordat haar hersenen het hormoon prolactine aanmaken. Het gevolg hiervan is dat je hond symptomen gaat vertonen die bij een echte dracht horen. Zo kunnen haar melkklieren opzwellen en gaat ze mogelijk ander gedrag vertonen dan je van haar gewend bent. Een schijndracht duurt vaak tien tot dertig dagen en gaat meestal vanzelf weer over.

    Op deze afbeelding zie je een labrador teefje op haar rug liggen

    Als je vermoedt dat er sprake is van schijndracht, raad ik je aan om je teefje zoveel mogelijk af te leiden. Maak een wandeling, speel spelletjes of bedenk leuke hersenwerkjes. Zorg er in ieder geval voor dat ze zo weinig mogelijk aan haar eigen tepels likt, want dit stimuleert de melkproductie. Dit is ook het geval als jij je labrador over haar buik aait of haar tepels aanraakt, dus doe dit ook niet.

    Als je labrador eenmaal schijndrachtig is geweest, keert dit vaak na elke loopsheid weer terug.

    Hoe vaak wordt een labrador loops?

    De meeste labrador teefjes zijn twee keer per jaar loops, maar één keer per jaar komt ook voor. Bij teefjes van dit ras treedt loopsheid gemiddeld eens per vijf tot acht maanden op. Hierdoor kan het zijn dat je labrador teefje het ene jaar één keer loops is en het andere jaar twee keer. Bij oude(re) honden zit er vaak wat meer tijd tussen de twee periodes dan bij jonge(re) honden.

    Signalen dat je labrador loops wordt

    Sommige baasjes weten precies wanneer hun labrador teefje loops wordt, terwijl anderen er compleet door verrast worden. Gelukkig zijn er een aantal signalen waaraan je loopsheid bij honden kunt herkennen. Om te beginnen zwellen de vulva en tepels van een teefje op als ze loops wordt. Daarnaast komt er een bloederige afscheiding uit haar geslachtsorgaan.

    Op deze afbeelding zie je een blonde labrador

    Labrador teefjes gaan bovendien ander gedrag vertonen als ze loops worden. Zo likken ze in de aanloop naar en tijdens loopsheid vaak meer aan hun vulva. In de periode dat ze daadwerkelijk vruchtbaar zijn, hebben teefjes bovendien meer aandacht voor reutjes. Dit kan zich onder meer uiten in de manier waarop een labrador teefje haar staart draagt. Verder wil een loopse labrador vaak meer of juist minder aandacht van haar baasje(s), vertoont ze nestgedrag en kan ze de neiging hebben om op andere teefjes te rijden. Houd de lichaamstaal van je labrador daarom goed in de gaten, want hieraan kun je loopsheid herkennen.

    Stille loopsheid

    Vang je geen signalen op die kunnen wijzen op loopsheid? Dan denk je misschien dat je labrador teefje (nog) niet loops is. Sluit dit niet direct uit, want er kan sprake zijn van stille loopsheid. Een teefje vertoont in dat geval geen ‘kenmerken’ van loopsheid. Zo zwellen haar vulva en tepels niet op en komt er geen bloederige afscheiding uit haar geslachtsorgaan. Tijdens een stille loopsheid kan je labrador overigens wel gewoon vruchtbaar zijn.

    Wanneer is een loops labrador teefje vruchtbaar?

    Een loops labrador teefje is vruchtbaar in de oestrus-fase, want dan vindt de eisprong plaats. Bij labrador retrievers gebeurt dit gemiddeld zo’n negen dagen na het begin van de loopsheid, maar je hond kan al eerder vruchtbaar zijn. De vruchtbaarheid kan langer dan dertig dagen aanhouden. Wil je (nog) geen puppy’s? Houd je teefje in haar vruchtbare periode dan bij reutjes uit de buurt.

    Op deze afbeelding zie je witte labrador puppy's

    Wil je juist wel graag een nestje? Dan is het handig om te weten in welke periode je teefje vruchtbaar is. Je kunt dit zelf ontdekken door op de signalen van loopsheid te letten, die ik eerder in deze tekst al benoemde. Omdat deze niet altijd even duidelijk zijn, kun je ook een dierenarts inschakelen. Hij kan het progesteron-gehalte in het bloed van je labrador meten en je op basis hiervan vertellen wanneer je labrador teefje vruchtbaar is.

    Kan een labrador drachtig worden bij de eerste loopsheid?

    Labrador teefjes zijn vaak nog geen jaar oud als ze voor het eerst loops worden. Omdat ze nog zo jong zijn, denk je misschien dat je hond tijdens haar eerste loopsheid nog niet vruchtbaar is. Dit is een misvatting, want labrador retrievers kunnen al drachtig worden als ze voor de eerste keer loops zijn. Zelfs als je niet door hebt dat je labrador loops is, kan ze drachtig worden.

    Ondanks dat een labrador drachtig kan worden tijdens haar eerste loopsheid, adviseer ik je nog niet om haar direct al te laten dekken door een reu. Aan de eventuele dracht die dit tot gevolg heeft, kleven namelijk de nodige risico’s. Zo kunnen er problemen ontstaan bij de geboorte van de puppy’s. Bovendien is een labrador teefje bij haar eerste loopsheid nog niet uitgegroeid. Als ze toch drachtig wordt, kan dit ten koste gaan van haar groei en ontwikkeling.

    Op deze afbeelding zie je een bruin labrador teefje op de vloer liggen

    Wie zijn labrador teefje wil laten dekken, kan hier het beste mee wachten tot ze minimaal twee jaar oud is. Je hond is dan volgroeid en dat vergroot de kans op een succesvolle dracht. Raakt je teefje toch eerder drachtig? Neem dan contact op met een dierenarts, zodat hij haar tijdens de dracht kan monitoren.

    Tips voor een loopse labrador retriever

    Omdat loopsheid jaarlijks terugkeert bij teefjes, moet je weten hoe je hiermee omgaat. Is je labrador nog niet loops geweest? Of vind je het elke keer weer een ‘gedoe’? Dan heb je vast en zeker baat bij de volgende tips.

    • Stel geen al te hoge eisen
      Een labrador teefje is vaak onrustig en snel(ler) afgeleid als ze loops is. Vandaar dat dit niet de juiste periode is om je hond nieuwe commando’s te leren of hoge eisen aan haar te stellen. Bewaar dit liever voor na de loopsheid.
    • Houd je teefje aangelijnd
      Weet je niet precies wanneer je labrador teefje vruchtbaar is? Houd haar dan aangelijnd tijdens het wandelen. Op deze manier voorkom je dat ze ongewild gedekt wordt door een loslopende reu.
    • Vermijd hondenhotspots
      Reutjes ruiken loopse teefjes vaak al van grote afstand. Reden genoeg om hondenhotspots te vermijden als je labrador loops is. Ga bijvoorbeeld niet naar een losloopgebied en sla de hondencursus, -training of -wedstrijd over.
    • Was dekens, kussen en kleden regelmatig uit
      De bloederige afscheiding uit de vulva van je labrador kan in kussens, dekens en kleden gaan zitten. Omdat dit niet hygiënisch is, raad ik je aan het kussen, de deken en/of het kleedje van je hond regelmatig uit te wassen tijdens de loopsheid. Je voorkomt zo niet alleen rare luchtjes in huis, maar je houdt de (slaap)plek van je labrador ook fris en schoon.
    • Gebruik loopsheidbroekjes
      Labrador teefjes scheiden vaak bloed uit als ze loops zijn. Om te voorkomen dat dit overal en nergens belandt, biedt een loopsheidbroekje uitkomst. Zo’n broekje vangt niet alleen de bloederige afscheiding op, maar ook ander vocht. Doordat het broekje haar vulva afdekt, kan ze bovendien niet ongewenst gedekt worden. De meeste loopsheidbroekjes zijn overigens wasmachinebestendig, waardoor je niet telkens nieuwe hoeft te kopen.
    • Koop inlegkruisjes voor honden
      Heb je een loopsheidbroekje dat je niet uit kunt wassen of die geen vocht absorbeert? Koop dan speciale inlegkruisjes voor honden. Door de absorberende werking blijft het loopsheidbroekje nagenoeg schoon. Je brengt ze bovendien makkelijk aan in het broekje en haalt ze er in een handomdraai weer uit.

    Hulpmiddelen bij loopsheid

    Loopsheidbroekje

    6-laagse, absorberende binnenlaag | Verstelbaar in lengte en breedte | Wasmachinebestendig | Makkelijk aan en uit te trekken | Voorzien van anti-lek randjes | Ook geschikt bij incontinentie en stoelgangproblemen | 5 jaar garantie op fabricage- en productiefouten

    Koop direct via

    Kun je loopsheid voorkomen?

    Vind je het maar niets dat je labrador loops wordt? Dan wil je misschien weten of loopsheid te voorkomen is. Dit is het geval. Zo is er bijvoorbeeld een speciale hormoonbehandeling in de vorm van pillen of een injectie. Door zo’n behandeling wordt de loopsheid onderdrukt of stel je het eenmalig uit. Het nadeel is dat er bijwerkingen op kunnen treden. Overleg daarom altijd eerst met een dierenarts of een hormoonbehandeling de beste manier is om loopsheid bij je labrador te voorkomen.

    Als je niet van plan bent om met je teefje te fokken, kun je haar laten castreren. In Nederland wordt dit ook wel steriliseren genoemd. Dit is een chirurgische ingreep waarbij de eierstokken van je teefje verwijderd worden. Hierdoor is ze niet alleen onvruchtbaar, maar wordt je teefje ook nooit meer loops.

    Op deze afbeelding zie je een jonge chocolade labrador

    Ik wil je er nog wel even op wijzen dat castreren/steriliseren ook negatieve effecten op je teefje kan hebben. Zo kan deze ingreep haar gezondheid en/of gedrag beïnvloeden. Vraag jezelf daarom goed af of dit een goede manier is om loopsheid tegen te gaan. Twijfel je? Dan kun je eventueel eerst een chemische castratie proberen. Een dierenarts kan je hier meer over vertellen en je adviseren wat het beste is voor jouw labrador teefje.

    Blijf op de hoogte van alles over labradors!

    Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.

    Veelgestelde vragen over loopsheid bij honden

    Hoelang duurt loopsheid bij labrador retrievers?

    Een labrador teefje is vaak minimaal 18 en maximaal 29 dagen loops. Omdat iedere hond anders is, duurt loopsheid bij het ene teefje van dit ras langer dan bij het andere teefje. Als de loopsheid (veel) langer aanhoudt, neem je contact op met een dierenarts.

    Hoe herken je dat je labrador loops is?

    Als je labrador loops wordt, zwellen haar tepels en vulva op en komt er een bloederige afscheiding uit haar geslachtsorgaan. Haar gedrag kan bovendien veranderen tijdens de loopsheid.

    Wat is stille loopsheid?

    Er is sprake van stille loopsheid als er geen signalen te zien zijn die bij loopsheid horen. De vulva en tepels van je hond zwellen niet op en er komt ook geen bloederige afscheiding uit haar geslachtsorgaan.

    Hoe herken je schijndracht?

    Een hond die schijndrachtig is, gedraagt zich vaak anders dat normaal. Bovendien kunnen de melkklieren opzwellen als een teefje schijndrachtig is.

    Gaat schijndracht vanzelf over?

    In de meest gevallen gaat schijndracht bij honden vanzelf over. Het duurt vaak minimaal tien en maximaal dertig dagen. Als het langer duurt, neem je contact op met een dierenarts.

    Hoe voorkom je dat je labrador drachtig wordt als ze loops is?

    Om te beginnen is het verstandig een loopse hond uit de buurt te houden van reutjes. Daarnaast kun je haar een loopsheidbroekje laten dragen. Doordat deze haar vulva afdekt, kan ze niet gedekt worden.

    Wat is een loopsheidbroekje?

    Dit is een broekje dat je hond kan dragen als ze loops is. Een loopsheidbroekje vangt bloed en uitscheiding op, waardoor dit niet overal in huis terechtkomt. Zo’n broekje kan ook gebruikt worden bij incontinentie en stoelgangproblemen.

    Kun je loopsheid onderdrukken?

    Ja, je kunt loopsheid onderdrukken met een hormoonbehandeling in de vorm van pillen of een injectie. Hiervoor moet je naar een dierenarts. Na een hormonbehandeling kunnen de nodige bijwerkingen optreden.


    Bas
    Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds 1 januari 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, durf ik wel te zeggen dat ik dit hondenras inmiddels goed ken. Op Labradorgids.nl deel ik mijn kennis en ervaringen met je, schrijf ik over problemen waar ik tegenaan loop en review ik producten.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *