Labrador mand kopen? Zo ga je te werk

De belangrijkste aandachtspunten bij een hondenmand kopen + een handig overzicht!

Gemiddelde leestijd: 16 minuten

Is je labrador te groot geworden voor zijn bench? Dan denk je er misschien over na om een grotere bench aan te schaffen. In plaats van een bench kun je ook een labrador mand kopen. Zo’n mand kan bovendien een mooie aanvulling zijn op een hondenbench.

Omdat er nogal veel hondenmanden te koop zijn, weet je misschien niet waar je moet beginnen. Daarom lees je hier hoe je te werk gaat en waar je rekening mee moet houden bij een labrador mand kopen. Je vindt hier bovendien een overzicht met hondenmanden voor labrador retrievers.

  Beste labrador mand overzicht

  Waarom koop je een mand voor je labrador?

  Als je binnenkort een labrador in huis krijgt, doe je er goed aan om ook een hondenmand te kopen. Heb je al een kussen voor je labrador gekocht? Dan besluit je misschien om niet ook nog een mand te kopen. Toch vindt de gemiddelde labrador retriever een hondenmand prettig. Dit komt doordat honden een mand al snel als een veilige plek zien. Je hond kan er ongestoord uitrusten als hij moe is, maar hij kan zich er ook terugtrekken als de drukte in huis hem te veel wordt of hij bang is.

  Op deze afbeelding zie je een zwarte labrador zonder mand op de vloer slapen

  Een andere belangrijke reden om een mand voor je labrador te kopen, is dat zijn rug en gewrichten goed ondersteund worden. Laat jij je labrador op de koude vloer slapen? Dan kan dit uiteindelijk tot gezondheidsproblemen leiden. Zo kan je labrador artrose krijgen op latere leeftijd als hij niet op een zacht kussen of in een lekkere mand kan slapen.

  Tot slot kun je een labrador mand kopen als je hond zijn bench ontgroeid is of hier niet meer in wil slapen. Je kunt zijn bench dan weghalen en op dezelfde plek een mand neerzetten. Doordat deze plek voor hem vertrouwd is, is de kans groot dat hij zonder problemen in zijn mand gaat liggen. Wil je een hondenbench vervangen door een mand? Doe dit alleen als je labrador zindelijk is en je zeker weet dat hij niets afbreekt als je in bed ligt of even de deur uit bent.

  Welke maat hondenmand kopen?

  Ben je al voorzichtig begonnen aan de zoektocht naar een labrador mand? Dan weet je inmiddels dat er ontzettend veel te kiezen is. Voordat je een keuze maakt, moet je weten dat hondenmanden verschillende maten hebben. Als jij je hier niet bewust van bent, koop je misschien een (veel) te grote of te kleine labrador retriever mand.

  Als je nog niet eerder een hondenmand gekocht hebt, wil je ongetwijfeld weten hoe je bepaalt wat de juiste maat is. Gelukkig is dit iets wat je makkelijk en snel zelf kunt doen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is een meetlint of rolmaat. Laat je labrador rechtop staan en meet vervolgens wat de lengte is van de voorkant van zijn snuit tot het begin van zijn staart.

  Is je labrador 55 centimeter van voorkant snuit tot staartaanzet? Koop dan niet direct een hondenmand met dezelfde lengte. Je moet namelijk nog 15 tot 30 centimeter bij de lengte optellen om te bepalen wat de juiste maat voor een labrador mand is. Let op: gebruik de maat van je labrador altijd als binnenmaat van de mand en niet als buitenmaat.

  Nadelen van een te kleine of te grote mand voor je labrador

  Het is belangrijk om de juiste maat hondenmand te kopen voor je labrador retriever. Koop je een te grote mand voor je labrador? Dan is het oppervlak te groot om warm te worden. Het gevolg hiervan is dat de mand niet in staat is om de lichaamstemperatuur van je hond op peil te houden. Je kunt dit eventueel tegengaan door de mand op te vullen met een deken of kussen(s). Hierdoor maak je een hondenmand bovendien extra comfortabel voor je labrador pup.

  Koop je een te kleine mand? Dan past je labrador hier mogelijk niet goed in. Hierdoor kan hij niet in de houding liggen die hij het liefst aanneemt. Wanneer je hond constant in een voor hem onprettige houding ligt, kan dit uiteindelijk tot spierpijn leiden. Op de lange termijn kan dit zelfs (ernstige) spier- en gewrichtsklachten veroorzaken.

  Koop een labrador mand op de groei

  Wil je een mand voor een labrador pup kopen? Dan heeft het geen zin om je hond op te meten. Een labrador pup groeit namelijk hard in de eerste fase van zijn leven. Als je een hondenmand koopt op basis van zijn huidige lengte, is deze over een paar weken waarschijnlijk alweer te klein. Koop een mand voor een labrador pup daarom liever op de groei. Zorg in dat geval dat je weet hoe groot een labrador wordt. Dit kan je helpen om in te schatten wat de beste maat hondenmand is. Waak er alleen wel voor dat je geen té grote mand koopt, want dit kan je pup een angstig gevoel bezorgen. Hierdoor gaat hij mogelijk niet in de mand liggen en dat wil je voorkomen.

  Wie van plan is om een labrador mand op de groei te kopen, kan het beste voor een stevige hondenmand kiezen. Puppy’s kunnen hun scherpe tandjes namelijk in de hondenmand zetten. Als ze dit veelvuldig doen, sneuvelt de mand misschien. Omdat het zonde van je geld is als je een dure mand al snel weer moet vervangen, kun je in het begin overwegen om een goedkope hondenmand aan te schaffen. Zodra je labrador zijn tanden gewisseld heeft en wat rustiger is, kun je een duurdere hondenmand kopen.

  Soorten labrador manden

  Wanneer jij je in hondenmanden voor labrador retrievers verdiept, ontdek je snel dat manden gemaakt worden van verschillende materialen. Om te bepalen wat de beste labrador mand is, moet je weten wat het verschil is tussen de materialen. Daarom staan hier een aantal soorten hondenmanden op een rijtje.

  Op deze afbeelding zie je een kunststof labrador mand
  • Kunststof
   Een kunststof hondenmand is stevig en biedt je labrador doorgaans voldoende steun. Extra bijkomstigheid is dat kunststof hondenmanden relatief goedkoop zijn. Het comfort is alleen niet bepaald hoog, want kunststof is een hard materiaal. Gelukkig kun je dit oplossen met een hondenmand kussen.
  • Stof
   Wie een zachte, comfortabele hondenmand voor een labrador zoekt, kan voor een mand van stof kiezen. Doordat stof warmte vasthoudt, wordt zo’n mand snel lekker warm. De hoes van veel stoffen hondenmanden kan in de wasmachine, waardoor je hem bovendien makkelijk schoonhoudt.
  • Hout
   Zoek je een stoere en stijlvolle labrador mand? Grote kans dat je bij een hondenmand van hout uitkomt. Aangezien dit materiaal stevig is, gaan houten hondenmanden over het algemeen lang mee. Om een houten mand voor je labrador comfortabel te maken, kun je er het beste een kussen in leggen. Je verkleint op deze manier bovendien de kans op spier- en gewrichtsklachten.
  • Riet
   Bij een hondenmand van een natuurlijk materiaal denk je misschien al snel aan hout, maar er zijn ook rieten hondenmanden te koop. Een mand van dit materiaal past goed in een landelijk interieur. Net als kunststof en hout is ook riet relatief hard, waardoor het verstandig is om een kussen te kopen bij een hondenmand van riet.
  Op deze afbeelding zie je een pluche donut hond
  • Pluche
   Steeds meer mensen kiezen voor een pluche hondenmand. Dit komt vooral doordat een mand van dit materiaal lekker zacht is, waardoor labrador retrievers er graag in liggen. Bovendien hebben pluche hondenmanden vaak een opstaande rand. Dit zorgt ervoor dat de kop en nek van je labrador extra ondersteuning krijgen.
  • Katoen
   Een hondenmand van katoen behoort ook tot de mogelijkheden. Het grote voordeel van katoen is dat dit materiaal van nature hypoallergeen is. Hierdoor verklein je de kans dat je labrador (huid)irritaties krijgt. Bovendien hoef je niet bang te zijn dat huisstofmijt zich nestelt in hondenmanden van katoen, want dit materiaal is te koel en te fris voor mijten.
  • Kunstleer
   Heeft je labrador zo nu en dan een ongelukje of gaat hij regelmatig nat naar binnen? Dan is een hondenmand van kunstleer ideaal. Doordat een mand van dit materiaal waterdicht is, hoef je niet bang te zijn dat urine en water in de mand trekt. Hondenmanden van kunstleer zijn bovendien uiterst comfortabel en kunnen meestal gewassen worden.

  Orthopedische mand voor je labrador

  Wie op zoek is naar een labrador mand die extra stevigheid en comfort biedt, kan een orthopedische labrador mand kopen. De vulling van zo’n mand zorgt ervoor dat hij zich naar het lichaam van je hond vormt, waardoor zijn rug en gewrichten ontlast worden. Mede hierdoor zijn orthopedische hondenmanden uitermate geschikt voor labrador retrievers op leeftijd. Doordat de hoes van dit soort manden vaak voorzien is van en pluche laag, is hij ook nog eens zacht en lekker warm.

  Aandachtspunten bij een labrador mand kopen

  Formaat en soort zijn twee belangrijke aandachtspunten bij een labrador mand kopen, maar het is zeker niet het enige waar je op moet letten. Er zijn namelijk nog meer zaken die van belang zijn. Om jou te helpen de beste labrador mand te vinden, vind je hier een opsomming met dingen waar je nog meer op moet letten bij het kopen van een mand voor je labrador.

  Op deze afbeelding zie je een labrador mand met blonde labrador retrievers
  1. Slaaphouding
   Slaapt je labrador languit of opgekruld? Zorg dat je dit weet voordat je een labrador mand gaat kopen. Als je labrador het liefst opgekruld slaapt, is een hondenmand met opstaande rand handig. Zo’n mand is alleen niet ideaal voor labrador retrievers die het liefst languit slapen. Door de opstaande rand kunnen zij zich mogelijk niet volledig strekken in de mand, waardoor ze niet in hun favoriete houding kunnen liggen.
  2. Hygiëne
   Een labrador slaapt gemiddeld zo’n 12 tot 14 uur per dag. Nu doet hij dit niet altijd in de mand, maar wel vaak. Besteed daarom ook aandacht aan de hygiëne. Koop bij voorkeur een mand die je makkelijk schoon kunt houden, zoals een kunststof hondenmand. Wil je liever een stoffen labrador hondenmand kopen? Kies dan voor een mand met afneembare hoes, zodat je deze uit kunt wassen.
  3. Buitenmaat
   Bij het kopen van een labrador hondenmand moet je niet alleen rekening houden met de binnenmaat, maar ook met de buitenmaat. Doe dit zeker als je de mand op een plek neer wilt zetten waar je gebonden bent aan bepaalde afmetingen. Meet in dat geval eerst op hoe groot een hondenmand maximaal mag zijn en begin dan pas aan je zoektocht. Je voorkomt zo dat je een (veel) te grote mand koopt.
  4. Vulling
   Wil je een stoffen labrador mand kopen? Verdiep je dan ook in de vulling. Hier zit namelijk veel verschil in. Zo kan een hondenmand gevuld zijn met piepschuim balletjes (EPS), maar ook met polyether vlokken. Daarnaast wordt er steeds vaker koud- of traagschuim gebruikt als vulling voor stoffen hondenmanden. Verdiep je goed in de voor- en nadelen van de verschillende vullingen, zodat je kunt bepalen wat de beste mand voor je labrador is.
  5. Uitstraling
   Als de labrador mand een prominente plek in huis krijgt, wil je ook dat hij er een beetje mooi uitziet. Besteed in dat geval ook aandacht aan de uitstraling. Zo past een rieten hondenmand prima in een landelijk interieur, terwijl een hondenmand van hout vaak niet misstaat in een industrieel interieur.
  6. Prijs
   Uiteraard is de prijs ook een belangrijk aandachtspunt bij het kopen van een hondenmand voor je labrador retriever. Je wilt immers niet onnodig veel betalen voor een labrador mand. Toch is het niet verstandig om je te veel te laten leiden door de prijs. Goedkope hondenmanden zijn vaak niet zo stevig en comfortabel als duurdere manden. Laat daarom niet de prijs maar de eigenschappen de doorslag geven. In dat geval lukt het je vast en zeker om de beste labrador mand te vinden.
  7. Reviews
   Wil je online een hondenmand kopen en heb je er eentje op het oog? Koop deze dan niet direct, maar werp eerst een blik op de reviews. Dit kan je namelijk waardevolle informatie opleveren over een hondenmand. Zijn de reviews niet bepaald positief? Vraag jezelf dan af of het verstandig is om de betreffende mand voor je labrador te kopen of dat het beter is om verder te zoeken naar een hondenmand met een betere beoordeling.

  Kussen in plaats van hondenmand voor je labrador

  Heb je een mand voor je labrador gekocht, maar ligt hij hier (bijna) nooit in? Of vind je het zelf niet prettig om je labrador in een mand te laten slapen? Dan kun je een labrador kussen kopen. Net als voor hondenmanden geldt ook voor hondenkussens dat het aanbod ontzettend groot is. Neem daarom de tijd, want alleen dan vind je het beste kussen voor je labrador.

  Wie een labrador kussen wil kopen, moet zijn hond ook eerst opmeten. Net als bij manden zit er bij kussens namelijk ook verschil in de afmetingen. Bij kussens is het extra belangrijk om aandacht te besteden aan de vulling. Hondenkussens kunnen namelijk met tal van materialen gevuld worden en niet ieder materiaal is even fijn voor je labrador. Daarnaast is het bij het kopen van een kussen – net als bij een labrador mand – van belang dat je rekening houdt met de slaaphouding van je hond en de hygiëne.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *