Labrador niest: moet ik mij zorgen maken?

Alles wat je moet weten over (omgekeerd) niezen bij honden

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Als je labrador niest, moet je hier misschien om lachen. Ik betrap mezelf hier ook regelmatig op, zeker als mijn Teddy meerdere malen achter elkaar niest. Omdat je zelf ook weleens niest, denk je waarschijnlijk niet direct dat er iets aan de hand is. Niezen is in de meeste gevallen onschuldig, maar het kan ook wijzen op een onderliggend probleem. Hierdoor weet je misschien niet zo goed wanneer jij je zorgen moet maken. Daarom vertel ik je in deze tekst alles wat je moet weten over niezen bij honden.

    Waarom niest mijn labrador?

    Een labrador niest omdat er een zenuw geprikkeld wordt. Deze geeft de hersenen een signaal dat er iets in zijn neus of longen zit. De longen van je hond trekken samen, waarna er lucht met grote kracht door zijn neus wordt geblazen. Het is dus een automatische reactie waar je hond zelf geen controle over heeft. De ene keer blijft het beperkt tot een enkele nies, terwijl je labrador retriever de andere keer meerder malen achter elkaar niest.

    Mogelijke oorzaken van niezen bij labrador retrievers

    Elke labrador niest weleens. Vandaar dat jij je niet direct zorgen hoeft te maken als dit gebeurt. Toch moet je niezen niet maar zo weglachen, want er kan ook iets aan de hand zijn. Om jou hier bewust van te maken, heb ik hier een aantal mogelijke oorzaken van niezen bij honden een rijtje gezet.

    Enthousiasme

    Niest je labrador vaak als je met hem speelt? Dan hoef jij je meestal geen zorgen te maken. Niezen is in dat geval waarschijnlijk het gevolg van enthousiasme. Je labrador laat hiermee zien dat hij het ontzettend leuk vindt om samen te spelen.

    Op deze afbeelding zie je een bruine labrador die ziek op de grond ligt

    Verkoudheid

    Een verkoudheid gaat vaak gepaard met niezen. Dit geldt niet alleen voor mensen, maar net zo goed voor honden. Als je labrador verkouden is, heeft hij misschien ook last van een loopneus, koorts, waterige ogen en een laag energiegehalte. Een verkoudheid is vaak na een paar dagen weer over, waardoor het niezen vanzelf stopt. Niest je labrador na een paar dagen nog steeds meer dan je gewend bent? Dan kan je labrador kennelhoest hebben. Een bezoekje aan de dierenarts is in dat geval aan te raden.

    Allergie

    Niezen kan ook het gevolg zijn van een allergische reactie. Honden kunnen onder meer allergisch zijn voor eten, vlooien, stof en schimmels. Vermoed je dat je labrador allergisch is? Houd dan goed in de gaten wanneer de klachten optreden en geef dit door aan je dierenarts. Hij kan zo vaststellen of niezen het gevolg is van een allergische reactie en onderzoeken waar je labrador allergisch voor is.

    Hooikoorts

    Je verwacht het misschien niet, maar ook honden kunnen hooikoorts hebben. Niest je labrador vooral in de lente en zomer veel? En krabt, likt en/of bijt hij zichzelf in deze seizoenen ook veelvuldig? Dan is het goed mogelijk dat je labrador hooikoorts heeft. Een dierenarts kan dit bevestigen of uitsluiten.

    Verstopping

    Zit er iets in de neus van je labrador wat er niet thuishoort? Grote kans dat hij niest. Dit is een natuurlijke reactie van zijn lichaam om de ‘verstopping’ te verhelpen. Deze kan veroorzaakt worden door een grasspriet of haar, maar ook door een grasaar. Als er iets in de neus van je labrador zit, wrijft hij mogelijk ook met zijn poot over zijn neus. Probeer de verstopping nooit zelf te verwijderen, maar laat dit over aan een dierenarts.

    Op deze afbeelding zie je het gebit van een witte labrador retriever

    Gebitsprobleem

    Tandsteen kan tot ontstoken tandvlees leiden. Deze ontsteking kan op den duur de neusholte van je labrador retriever binnendringen en dat resulteert in niezen. Omdat het lastig kan zijn om te zien of je labrador ontstoken tandvlees heeft, denk je hier misschien niet direct aan. Is er sprake van een vieze adem en heeft je labrador een loopneus? Dan is de kans groot dat een gebitsprobleem de reden is dat je labrador niest. Neem in dat geval contact op met een dierenarts.

    Neusschimmel

    Labrador retrievers hebben een smalle, lange snuit. Vandaar dat het niezen ook veroorzaakt kan worden door neusschimmel. Als je labrador hier last van heeft, krijgt hij vaak eerst een snotneus. In een later stadium kan er ook bloed uit zijn neus vloeien. Dit komt doordat de schimmel het kraakbeen in de neus van je hond oplost. Hierdoor is neusschimmel bijzonder pijnlijk voor honden. Ga daarom altijd naar de dierenarts als je vermoedt dat dit de reden is dat je labrador niest.

    Neustumor

    Tot slot kan een neustumor de reden zijn dat je labrador niest. Heeft je labrador vaak een loopneus, vloeit er zo nu en dan ook bloed uit en merk je dat hij moeite heeft met ademen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een dierenarts. Hij vraagt je waarschijnlijk om langs te komen, zodat hij je labrador kan onderzoeken. Als er inderdaad sprake is van een neustumor, vertelt een dierenarts je wat de opties zijn.

    Labrador niest overmatig

    Niest je labrador de laatste tijd (veel) vaker dan je van hem gewend bent? Dan is het logisch dat jij je zorgen maakt. Als je labrador overmatig niest en dit na een paar dagen nog steeds niet over is, kun je het beste met hem naar de dierenarts gaan. Mogelijk zit er een vreemd voorwerp in zijn neus of heeft hij last van neusschimmel of een neustumor. Soms volstaat een medicijnkuur om overmatig niezen te stoppen, maar het kan ook zijn dat je labrador behandeld moet worden. Ik raad je aan het advies van de dierenarts op te volgen, want dit is het beste voor je labrador retriever.

    Op deze afbeelding zie je een zwarte labrador op de behandeltafel bij een dierenarts liggen

    Wat kun je doen als je labrador niest?

    Als je labrador af en toe niest, hoef je hier niets aan te doen. Doordat dit een natuurlijk proces is, kan zowel jij als je hond hier geen invloed op uitoefenen. Niest je labrador overmatig? Of merk je dat het niezen hem pijn doet? Dan kan ik me goed voorstellen dat je wilt dat het stopt. In dat geval raad ik je aan om een afspraak te maken bij de dierenarts. Probeer het niezen nooit zelf te stoppen, want hierdoor vererger je het misschien alleen maar. Er kunnen zelfs (veel) grotere problemen ontstaan als je zelf probeert het niezen te stoppen.

    Omgekeerd niezen

    Naast ‘normaal’ niezen kan je labrador ook omgekeerd niezen. Dit wordt ook wel reverse sneezing genoemd. Als je dit voor het eerst meemaakt, denk je misschien dat je labrador stikt. Dit komt door het snuivende en schrapende geluid dat gepaard gaat met omgekeerd niezen. Logisch dat je in paniek raakt, maar in veel gevallen is reverse sneezing onschuldig.

    Net als niezen is ook omgekeerd niezen een reflex. Irritatie van het neus- en keelslijmvlies is hier in veel gevallen de oorzaak van. Je labrador kan hier last van krijgen na het eten of drinken, maar ook als hij bijvoorbeeld rook inademt. Zijn keelspieren trekken vervolgens krampachtig samen, waardoor hij op zoek gaat naar lucht. Dit resulteert in het vreemde geluid, dat vaak iets wegheeft van kokhalzen of snurken.

    Zo stop je reverse sneezing bij je labrador

    Waar je bij niezen zelf vaak niets kunt doen om het te stoppen, is dit bij reverse sneezing wel het geval. Zo helpt het vaak om je labrador over zijn keel te wrijven tijdens het omgekeerd niezen. Werkt dit niet? Probeer dan eens van een afstandje in zijn gezicht te blazen. Het kan ook helpen om zijn neus even kort dicht te houden om hem van dit probleem te verlossen. Je roept zo een slikreflex bij hem op en dat zorgt er vaak voor dat omgekeerd niezen stopt.

    Heeft je labrador vaak last van reverse sneezing of neemt het ernstige vormen aan? Neem dan contact op met een dierenarts. Hij kan je niet alleen adviseren, maar ook de neus en keel van je labrador onderzoeken. Hierdoor weet je wat je kunt doen als je labrador omgekeerd niest.

    Blijf op de hoogte van alles over labradors!

    Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.


    Bas
    Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds 1 januari 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, durf ik wel te zeggen dat ik dit hondenras inmiddels goed ken. Op Labradorgids.nl deel ik mijn kennis en ervaringen met je, schrijf ik over problemen waar ik tegenaan loop en review ik producten.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *