Labrador wil op de bank: hoe ga je hiermee om?

Mag mijn labrador op de bank, wat zijn de voor- en nadelen en hoe voorkom ik het?

Gemiddelde leestijd: 20 minuten

Een bankstel is in principe bedoeld voor mensen, maar het kan gebeuren dat je labrador op de bank springt. Hij wil immers ook weleens ervaren hoe dit nou eigenlijk ligt. De eerste keer lach je hier ongetwijfeld om, maar na verloop van tijd vind je het misschien vervelend. Helaas is het dan vaak al te laat.

Zodra je labrador ontdekt heeft hoe fijn de bank is, springt hij er voortaan misschien uit zichzelf op. Bovendien krijg je hem er vaak lastig af als hij eenmaal ligt. Herkenbaar? Dan weet je misschien niet hoe je hiermee om moet gaan. Daarom help ik je een handje. In deze tekst vertel ik je of je dit wel of niet moet accepteren, help ik je om dit gedrag te voorkomen en geef ik tips om je bank te beschermen.

    Waarom wil mijn labrador op de bank?

    Op deze afbeelding zie je Teddy lekker op de bank liggen

    Hierboven haalde ik al kort één van de redenen aan waarom een labrador op de bank springt. Hij kan dit namelijk doen omdat een bankstel bijzonder comfortabel is. Je hond kan er languit liggen en bovendien zijn de kussen lekker zacht. De armleuningen maken het extra fijn, want hier kan je labrador zijn kop op laten rusten.

    Geniet je labrador van de aandacht die je hem geeft? Of vindt hij het heerlijk om met je te knuffelen? Dan kan dit voor hem ook een reden zijn om op de bank te springen. Als dit de reden is, springt hij vooral op de bank als je er zelf op zit. Hij kan zo lekker tegen je aan kruipen en met volle teugen genieten van je aanwezigheid.

    Tot slot kan je labrador uit nieuwsgierigheid op de bank springen. Staat je bank voor een raam? Grote kans dat dit de reden is waarom hij dit doet. Op de bank staat je hond immers hoog genoeg om door het raam naar buiten te kijken, waardoor hij goed in de gaten kan houden wat er allemaal gebeurt.

    Geen dominant gedrag

    Mensen dachten vroeger vaak dat een hond probeerde om zichzelf boven zijn baasje te plaatsen door op de bank te springen. Hier valt wat voor te zeggen, want hij bevindt zich dan op dezelfde hoogte als jij. Gelukkig weten we inmiddels dat dit gedrag niets met dominantie te maken heeft. Honden die op de bank springen doen dit vaak omdat ze het fijn vinden om dicht bij hun baasje(s) te zijn.

    Accepteren of niet?

    Moet ik het accepteren dat mijn labrador op de bank wil of niet? Dit is een vraag waar veel baasjes een antwoord op zoeken, maar dat kan ik je niet geven. Iedereen denkt hier immers anders over, waardoor het aan jezelf is om te oordelen wat ‘goed’ en ‘fout’ is. Als je het heerlijk vindt om op de bank te knuffelen met je labrador, heb je er waarschijnlijk geen problemen mee dat hij op de bank springt. Houd jij je bank graag schoon? Dan heb je dit misschien liever niet.

    Sommige baasjes vinden het lastig om te kiezen of zij hun labrador wel of niet op de bank laten. Geldt dit ook voor jou? Hieronder heb ik de grootste voor- en nadelen van een hond op de bank op een rijtje gezet. Hopelijk helpt dit je om een weloverwogen keuze te maken.  

    Op deze afbeelding zie je Teddy bij mij op schoot liggen op de bank

    Voordelen

    • Stressverlagend
      Het aaien van een hond kan helpen om stress te verminderen. Omdat dit makkelijker gaat als je labrador op de bank zit, kun je toestaan dat hij bij je komt zitten of liggen. Je hond kan overigens ook minder stress ervaren als hij lekker bij je op de bank ligt.
    • Sterkere band
      Omdat labrador retrievers van aandacht houden, zijn ze het liefst de hele dag in de buurt van hun baasje(s). Andersom is dit waarschijnlijk niet anders. Jullie band wordt er dan ook sterker door als jij je labrador op de bank laat liggen.
    • Warm en zacht
      Sta je toe dat je labrador op de bank springt? Dan is de kans groot dat hij lekker tegen je aan kruipt. Het voelt niet alleen lekker zacht als je harige vriend tegen je aankruipt, maar hij houdt je ook nog eens warm.

    Nadelen

    • Vlekken
      Als je labardor op de bank mag, moet je leren leven met een vieze bank. De haren van je hond blijven achter op de bekleding en dat geldt ook voor zand en andere rommel. Hierdoor kunnen er uiteindelijk vlekken in de bank komen.
    • Schade
      Laat jij je labrador op de bank? Dan ontstaat er mogelijk schade. Zo kunnen de nagels van je hond bijvoorbeeld door de stof prikken als ze (te) lang zijn en hij op de bank springt. Daarnaast kan je labrador gaan krabben aan of kauwen op de bank.
    • Gedragsproblemen
      Je labrador kan de bank als ‘zijn’ plekje gaan zien als hij hier van jou op mag liggen. Dit kan tot gedragsproblemen leiden, want je hond kan gaan grommen of blaffen als iets of iemand in de buurt kom.

    Hoe voorkom ik dat mijn labrador op de bank wil?

    Wegen de voordelen in jouw ogen niet op tegen de nadelen? Dan kan ik me voorstellen dat je liever niet wilt dat je labrador op de bank komt. Helaas is dit vaak makkelijker gezegd dan gedaan, want honden van dit ras kunnen soms behoorlijk eigenwijs en hardleers zijn. Hopelijk helpen de volgende tips je om te voorkomen dat je labrador op de bank springt.

    Op deze afbeelding zie je Teddy met speelgoed op de bank

    Wees consequent

    Consequentie is het sleutelwoord als je hond niet op de bank mag. Springt hij er toch op? Stuur hem dan direct weer van de bank af. Straf hem nooit fysiek, maar verhef je stem. Je hond weet immers niet dat hij verkeerd bezig is. Als dit niet het gewenste effect heeft, kun je proberen om hem met iets lekkers van de bank te lokken.

    Begin op tijd

    Jong geleerd is oud gedaan, dat geldt ook voor op de bank springen door je hond. Laat je hem als pup op de bank? Dan denkt hij misschien dat dit normaal is, waardoor hij er zelf op springt als hij ouder is. Maak je labrador daarom al duidelijk dat hij niet op de bank mag als hij nog een pup is. Je kunt hier commando’s voor gebruiken, zoals ‘laag’ of ‘terug’.

    Blokkeer de bank

    Als je labrador niet op de bank kan komen, doet hij waarschijnlijk ook geen poging om erop te springen. Het kan dan ook zinvol zijn om dit meubelstuk te ‘blokkeren’ als je niet wilt dat je hond hierop springt. Dit is handig als jij je labrador alleen thuis laat of hem niet constant in de gaten kunt houden.

    Wil je de bank blokkeren? Zet er dan iets voor, zoals een groot stuk karton. Je kunt hier eventueel ook een puppyren of hekje voor gebruiken. Heb je niets om voor de bank te zetten? Leg er dan iets op, zoals eettafelstoelen. Als je labrador niet op de bank kan komen, kiest hij mogelijk een ander plekje uit om te gaan liggen.

    Gebruik aluminiumfolie

    Aluminiumfolie kan ook helpen als je wilt voorkomen dat je labrador op de bank gaat. Scheur een aantal stroken af en leg deze op de zitting. Springt je hond toch op de bank? Dan maakt de folie een krakend geluid. Omdat honden dit nog beter horen dan wij, vinden ze dit niet prettig. Hierdoor staat je labrador mogelijk snel weer met zijn pootjes op de grond. Daarbij komt dat aluminiumfolie niet lekker ligt, waardoor de bank minder aantrekkelijk wordt voor je hond.

    Geef je hond voldoende aandacht

    Labrador retrievers houden van aandacht. Kijk je (te) weinig om naar je hond? Dan gaat hij mogelijk op zoek gaan naar manieren om alsnog je aandacht te trekken. Op de bank springen kan zo’n manier zijn. Je geeft je hond immers aandacht door hem weg te sturen en dat weet hij maar al te goed. Wandel daarom eens wat vaker of verder met hem en ga regelmatig samen spelen. Misschien helpt dit je om te voorkomen dat je labrador op de bank springt.

    Creëer een fijne plek

    Omdat een bank zacht en warm is, ligt dit een stuk lekkerder dan een harde, koude vloer. De kans is dan ook een stuk groter dat je labrador op de bank wil als hij geen fijne plek heeft om te liggen. Koop daarom een fijn kussen of een zachte mand voor hem. Als hij zijn eigen plekje heeft, voelt hij waarschijnlijk minder drang om op de bank te springen.

    NapZZZ hondenmand Water- en vuilafstotend

    Polyester | Zeer stevig gevuld | Met ritssluiting | Opstaande rand voor ondersteuning van kop en nek | Afmetingen: 120x80x25 cm

    Koop direct via

    Op deze afbeelding zie je mijn labrador Teddy gek op de bank liggen

    Labrador wil niet (meer) van de bank af

    Krijg je een nieuwe bank of is er een andere reden waarom je niet meer wilt dat je labrador erop gaat? Probeer hem dit dan af te leren. Dit kan behoorlijk lastig zijn, zeker als hij er voorheen wel altijd op mocht. Je stem verheffen heeft dan waarschijnlijk geen zin en misschien kijkt hij zelfs niet (meer) op als je hem met iets lekkers of leuks probeert te lokken.

    Als het je niet lukt om je labrador van de bank te halen, wil je hem misschien bij zijn halsband pakken of een duwtje geven. Hij kan alleen gaan grommen als je bij hem in de buurt komt. Dit is vaak een teken dat je hond (een stukje van) de bank als zijn domein ziet. Laat zien dat jij de baas bent, maar pas op. Je labrador kan bijten als je hem probeert aan zijn halsband van de bank te trekken of hem eraf te duwen.

    Uiteraard wil je niet dat je labrador bijt en/of gromt als je probeert hem van de bank te halen. Stel daarom vanaf dag één duidelijke grenzen als je toestaat dat je hond op de bank mag. Leer hem bijvoorbeeld dat hij van de bank moet als jij dat zegt. Het kost je wat tijd en moeite om hem dit aan te leren, maar uiteindelijk kun je hierdoor gedragsproblemen voorkomen.

    Manieren om je bank te beschermen

    Vind je het niet erg als je labrador op de bank ligt? Of lukt het je simpelweg niet om hem af te leren er niet meer op te springen? Dan wil je uiteraard niet dat de bekleding vies wordt of kapot gaat. Gelukkig zijn er hulpmiddelen om je bank te beschermen. Ik licht er hieronder een paar uit.

    Leg een kleed op de bank

    Als je thuis nog een (oud) kleed hebt liggen, kun je deze gebruiken om je bank te beschermen tegen vlekken en schade. Ligt je labrador altijd op een vaste plek? Bedek dan niet alleen de betreffende zitting, maar ook de rugleuning en eventueel de armleuning. Je kunt eventueel ook een hondendeken voor de bank kopen. Hieronder vind je een aantal goede opties.

    Koop een bankkussen

    Wil je tegelijkertijd je bank beschermen en een extra fijn plekje voor je labrador creëren? Dan is een bankkussen voor honden ideaal. Zo’n kussen is niet alleen lekker zacht, maar heeft ook een opstaande rand waar je labrador heerlijk met zijn kop op kan liggen. Een hondenkussen kan je bovendien helpen om te voorkomen dat je labrador overal op de bank gaat liggen. Doordat de hoes van zo’n kussen vaak afritsbaar is, kun je hem bovendien makkelijk schoon houden.

    Happysnoots bankkussen Extra gevuld

    Extra warm | Waterafstotende bodem | Antislip onderkant | Opstaande rand voor extra comfort | Afneembare hoes met ritssluiting | Wasmachinebestendig | Afmetingen: 122 x 93 cm

    Koop direct via

    By Cee Cee bankkussen

    Kwalitatief kleed van doorgestikte, geweven stof | Optimale luchtcirculatie | Opstaande rand | Afneembare hoes | Wasmachinebestendig | Afmetingen: 120 x 100 cm | Verkrijgbaar in verschillende kleuren

    Koop direct via

    Topmast bankkussen

    Gemaakt van warm en luchtig materiaal | Waterdichte voering | Wasmachinebestendig | Antislip onderkant | Afmetingen: 115 x 95 cm | Verkrijgbaar in verschillende kleuren

    Koop direct via

    Gebruik een bankhoes

    Sommige labrador retrievers liggen telkens op een andere plek op de bank. Ik kan me voorstellen dat je liever niet de hele zitting vol met kleden legt. Gelukkig betekent dit niet dat je het erbij moet laten zitten, want een bankhoes kan uitkomst bieden. Zo’n hoes bedekt niet alleen de zitting en rugleuning, maar ook de armleuning(en). Wil je een bankhoes kopen? Let er dan wel op dat hij de juiste afmetingen heeft voor jouw bank.

    Bankhoes

    Gemaakt van duurzame stof | Waterafstotend | Kan aan twee kanten gebruikt worden | Wasmachinebestendig | Geschikt voor 3-zitsbank | Afmetingen: 280 x 167 x 190 cm

    Koop direct via

    Hondenhaar op de bank?

    Met een deken, bankkussen of bankhoes verklein je de kans op hondenhaar op de bank. Ondanks deze bescherming kunnen er helaas nog wel haren op de bekleding achterblijven. Wil je deze makkelijk en snel verwijderen? Hier heb ik een aantal praktische tips op een rijtje gezet.

    Makkelijke en snelle manieren om hondenhaar te verwijderen

    Teddy mag af en toe op de bank

    Op deze afbeelding zie je mijn labrador Teddy languit op de bank liggen op 'zijn' dekentje

    Toen Teddy nog een pup was, lag hij regelmatig bij me op de bank. Hij haarde toen nog niet veel, waardoor de bank redelijk haarvrij bleef. Toen hij iets ouder – en een stuk groter en zwaarder – was, kreeg hij zijn ‘eigen’ plekje op de bank. Met dekentjes over de zitting, rugleuning en armleuning probeerde ik de bank zoveel mogelijk vrij van haren te houden.

    In de puppyfase lukte het me vrij goed om de bank haarvrij te houden, maar dit werd steeds lastiger. Daarom besloot ik op een gegeven moment om Teddy niet meer op de bank te laten. Doordat Teddy alleen op commando op de bank mocht springen, leverde dit geen problemen op. Hij stond af en toe wat zielig bij ‘zijn’ plekje te kijken, maar is er nooit uit zichzelf op gesprongen.

    Inmiddels mag Teddy wel weer op de bank, maar alleen als zijn dekentje er ligt en ik het aangeef. Hij weet dit inmiddels donders goed en haalt het dan ook niet in zijn kop om zelf op de bank te springen. Ook als ik hem vraag om van de bank af te gaan, gehoorzaamt hij. Meestal hoef ik niet eens wat te zeggen, want hij is het na een tijdje vaak zelf alweer zat. Hij springt dan van de bank af en gaat lekker ‘onder’ de bank liggen.

    Blijf op de hoogte van alles over labradors!

    Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.


    Bas
    Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds 1 januari 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, durf ik wel te zeggen dat ik dit hondenras inmiddels goed ken. Op Labradorgids.nl deel ik mijn kennis en ervaringen met je, schrijf ik over problemen waar ik tegenaan loop en review ik producten.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *