Is mijn labrador oververhit? Symptomen, oplossingen en tips!

Alles wat je moet weten over oververhitting bij labrador retrievers

Gemiddelde leestijd: 20 minuten

Veel mensen houden van de lente en zomer, maar voor labrador retrievers zijn deze seizoenen minder prettig. Honden kunnen hun lichaamswarmte namelijk alleen uitstoten via hun voetzooltjes en tong, waardoor ze het al snel (te) warm krijgen. Daarbij komt dat labradors ook nog eens een dubbele vacht hebben. Hierdoor is de kans op oververhitting bij honden van dit ras vrij groot. Maar hoe weet je of je labrador oververhit is, wat zijn de gevolgen hiervan en wat moet je doen bij oververhitting? In deze tekst krijg je antwoord op al deze vragen.  

  Hoe weet je of een labrador oververhit is?

  De gemiddelde labrador hijgt al snel als je op een warme dag een stukje met hem gaat lopen. Je maakt je waarschijnlijk niet direct zorgen als dit gebeurt, want dit is immers iets wat hij eigenlijk altijd doet als het warm is. Toch ligt het gevaar van oververhitting op de loer. Daarom is het belangrijk om te weten wanneer je labrador oververhit is. Vertoont je labrador één of meerdere van de volgende symptomen? Dan is de kans aan aanwezig dat je hond oververhit is.

  Op deze afbeelding zie je een bruine labrador oververhit in het gras liggen
  • (Extreem) hijgen
  • Kwijlen
  • Verminderde eetlust
  • Stress
  • Verwarring
  • Afwezig gedrag
  • Verkleurde tong, vaak donkerblauw of felrood
  • Diarree
  • Braken
  • Paniekaanval
  • Weigeren verder te lopen
  • (Extreme) dorst
  • Verhoogde hartslag
  • Glazige ogen
  • Duizeligheid
  • Wankelen
  • Stuiptrekkingen
  • Bewusteloosheid

  Lichaamstemperatuur labrador opmeten

  Twijfel je of je labrador oververhit is? Dan kun je zijn lichaamstemperatuur opmeten. Sommige mensen denken dat er zoiets als een speciale hondenthermometer bestaat, maar dat is niet het geval. Wie de lichaamstemperatuur van een labrador retriever op wil meten, gebruikt hier een digitale thermometer voor. Dit is een thermometer waarmee je ook je eigen lichaamstemperatuur opmeet.

  Je kunt de temperatuur van je labrador uitsluitend rectaal opmeten. Dit houdt in dat je de thermometer in de anus van je hond inbrengt. Breng hem altijd minimaal drie centimeter in en wacht tot hij klaar is voordat je hem weer verwijdert. Als je de thermometer niet ver genoeg inbrengt of te snel weer verwijdert, wordt de lichaamstemperatuur van je labrador mogelijk niet nauwkeurig gemeten. Om het inbrengen makkelijker en minder pijnlijk te maken, kun je het uiteinde van de thermometer insmeren met vaseline.

  Hoe kan je labrador oververhit raken?

  Warm weer is één van de voornaamste oorzaken dan een hond oververhit raakt. Neem jij je labrador op een warme, zomerse dag mee naar het strand of ga je er een ritje mee maken in de auto? Dan is de kans op oververhitting aanzienlijk. Op het strand is er namelijk weinig tot geen schaduw en in de auto stijgt de temperatuur vaak snel als de zon schijnt.

  Toch is warmte niet de enige oorzaak van oververhitting bij honden is. Als jij je labrador retriever op een warme dag veel laat rennen en/of spelen, kan hij ook oververhit raken. Zijn lichaam maakt immers meer warmte aan als hij beweegt. Oververhitting bij honden kan ook het gevolg zijn van stress. Honden die zich op warme dagen benauwd voelen, kunnen in paniek raken. Dit vergroot de kans op oververhitting.

  Heeft je labrador ademhalingsproblemen? Dan kan dit ook tot oververhitting leiden. Honden met ademhalingsprobleem hebben over het algemeen namelijk meer moeite met hijgen. Hierdoor kunnen ze op warme dagen hun lichaamswarmte minder goed kwijt. Doordat een hond zijn lichaamswarmte dan vooral via zijn voetkussentjes moet verliezen, is de kans dat je labrador oververhit raakt een stuk groter.

  Gevolgen van een oververhitting voor labrador retrievers

  Op deze afbeelding zie je een hond die het warm heeft

  Veel hondeneigenaren onderschatten het gevaar van oververhitting. Ze denken vaak dat het vanzelf weer overgaat, maar dat is lang niet altijd het geval. In het ergste geval kan het zelfs einde verhaal zijn, want je labrador kan overlijden aan oververhitting. Reden genoeg om direct in actie te komen als je (denkt dat je) labrador oververhit is.

  Als je direct in actie komt als je labrador symptomen van oververhitting vertoont, is de kans groot dat hij blijft leven. Toch kan je hond blijvende schade overhouden als hij oververhit is geweest of tegen oververhitting aan zat. Zijn hersenen, hart, lever en/of nieren kunnen namelijk beschadigen als de lichaamstemperatuur van je hond boven de 41 graden komt.

  Zo laat je je labrador afkoelen

  Heeft je labrador het warm? Dan ligt het gevaar van oververhitting op de loer. Gelukkig kun je zelf het één en ander doen om je labrador af te laten koelen. Het belangrijkste is om je hond rust te gunnen als hij het warm heeft. Omdat labrador retrievers nogal energiek zijn, gaan ze soms niet uit zichzelf liggen om op adem te komen. Lijn je hond in dat geval aan, zodat hij minder bewegingsvrijheid heeft. Doe dit op een plek in de schaduw, zodat zijn lichaam de kans krijgt om af te koelen.

  Water kan ook helpen om je labrador af te koelen. Laat hem bijvoorbeeld een duik nemen of spoel hem af met de tuinslang. Doordat het water koud(er) is dan zijn lichaam, koelt hij af. Spoel je hond overigens niet af met ijskoud water en laat hem ook niet in te koud water zwemmen. Een groot verschil in water- en lichaamstemperatuur kan er namelijk voor zorgen dat je labrador een hartstilstand krijgt. Twijfel je of het water te koud is? Laat je hond hier dan rustig aan wennen. Maak bijvoorbeeld eerst zijn pootjes en bek nat en spoel hem dan pas volledig af.

  Je kunt ook een ventilator of airco gebruiken om je labrador af te laten koelen. De koele lucht die van zo’n apparaat komt, helpt om de lichaamstemperatuur van je hond omlaag te brengen. Richt een ventilator of airco eerst op zijn kop, zodat je hond koele lucht in kan ademen. Let goed op dat je een ventilator of airco niet te lang op de kop van je labrador richt, want hierdoor kunnen zijn ogen uitdrogen.

  Sommige mensen hebben de neiging om een oververhitte labrador onder een natte handdoek te leggen. Dit moet je alleen nooit doen. Ondanks dat de handdoek lekker koel is, zorgt hij ervoor dat je labrador zijn lichaamswarmte minder goed kwijt kan. Leg je hond daarom liever op een plek neer waar het lichtjes waait. Zijn lichaamstemperatuur zakt zo vanzelf naar een normaal niveau.

  Tips om te voorkomen dat je labrador oververhit raakt

  Wie denkt dat een labrador alleen op tropische dagen oververhit kan raken, heeft het mis. Ook bij lagere temperaturen ligt het gevaar van oververhitting op de loer. Gelukkig kun je zelf het nodige doen om oververhitting bij een labrador retriever tegen te gaan. De onderstaande tips helpen je hier een handje bij.

  Op deze afbeelding zie je een blonde labrador uitrusten

  #1 Beperk de activiteit(en)

  Labrador retrievers zijn energieke honden. Ga je normaal regelmatig hardlopen of fietsen met je hond? Laat dit op warme dagen dan achterwege. Ook ver wandelen en veel spelen kun je beter bewaren voor de koelere dagen. Hoe actiever je labrador is op warme dagen, des te groter de kans op oververhitting. Als je labrador actief bezit is, loopt zijn lichaamstemperatuur namelijk snel op. Gun je labrador daarom liever wat rust op warme dagen. Dit is niet alleen voor hem prettig, maar ook voor jou. Je hoeft immers niet bang te zijn voor oververhitting bij je labrador.

  #2 Wandel op de koelste momenten van de dag

  Omdat je labrador zijn behoeftes moet doen, ontkom je er niet aan om op warme dagen met hem naar buiten te gaan. Wie niet wil dat zijn labrador oververhit raakt, kan er het beste korte stukjes mee lopen op de warmste momenten van de dag. De langere wandelingen bewaar je voor de koelere momenten, zoals vroeg in de ochtend of laat op de avond. Doordat het buiten dan minder warm is, is de kans op oververhitting kleiner.

  #3 Vermijd wandelen op asfalt

  Wie op een warme dag met zijn labrador gaat wandelen, doet er goed aan om asfalt zoveel mogelijk te vermijden. Asfalt warmt namelijk snel op als de zon erop schijnt. Bij een buitentemperatuur van 25 graden is asfalt binnen de kortste keren 52 graden. Is het 30 graden? Dan gaat de temperatuur van dit wegdek zelfs richting de 60 graden. Vandaar dat het geen pretje is voor je hond om hierop te lopen. Als je wilt weten of het asfalt te warm is, leg je je hand erop. Houd je dit niet langer dan vijf seconden vol? Dan is het te heet voor je hond. Kies op warme dagen daarom het liefst voor een route met zo weinig mogelijk asfalt.

  #4 Creëer een koele plek voor je labrador

  Op warme dagen is het belangrijk dat je hond een koele plek heeft. Op deze manier verklein je namelijk de kans dat je labrador oververhit raakt. Is je hond veel buiten? Zorg er dan voor dat hij niet constant in de volle zon hoeft te liggen, maar creëer ook wat schaduw. Een parasol neerzetten is vaak al voldoende. Je kunt eventueel ook een koelmat voor je labrador kopen. Omdat deze mat lekker koel is, gaat je hond hier ongetwijfeld op liggen als hij het warm heeft. Hierdoor voorkom je dat zijn lichaamstemperatuur te hoog wordt en hij oververhit raakt.

  Op deze afbeelding zie je een oververhitte labrador verkoeling zoeken in het water

  #5 Zoek het water op

  De meeste labradors houden van water. Geldt dit ook voor die van jou? Neem hem dan mee naar een waterpartij voor een verkoelende duik. Doordat het water kouder is dan zijn lichaam, daalt de lichaamstemperatuur van je hond. Als je dit regelmatig doet, is de kans klein dat je labrador oververhit raakt. Let in de zomermaanden wel goed op waar je je hond laat zwemmen. Er kan namelijk blauwalg in het water zitten en hier kan je hond ziek van worden. Laat je hond daarom nooit zwemmen in water met blauwalg.

  #6 Spoel hem af met (koud) water

  Als er geen waterpartij in de buurt is of jij je labrador hier liever niet in laat zwemmen, kun je hem afspoelen met kraanwater. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een tuinslang of sproeier gebruiken. Je kunt eventueel ook een labrador zwembad of hondensproeier kopen en deze in de tuin neerzetten. Je labrador kan dan zelf verkoeling zoeken op momenten dat hij het warm heeft. Droog je labrador overigens nooit af als hij nat is, maar laat hem zelf opdrogen. Droog je hem toch af? Dan vergroot je de kans dat je labrador oververhit raakt.

  #7 Rem je labrador tijdig af

  Heb je een omheinde tuin? Grote kans dat je hier op een zonnige dag veel tijd in doorbrengt. Waarschijnlijk laat je je labrador dan lekker loslopen. Als er wat speelgoed ligt, vermaakt je hond zichzelf ongetwijfeld. Houd hem alleen wel goed in de gaten. Labrador retrievers weten vaak van geen ophouden, waardoor de kans op oververhitting op de loer ligt. Rem je labrador daarom tijdig af als het te gek gaat. Berg zijn speelgoed op en lijn hem eventueel aan. Op deze manier dwing je hem om rustig aan te doen, zodat je labrador niet oververhit raakt.

  #8 Laat je labrador voldoende drinken

  Om ervoor te zorgen dat je labrador niet oververhit raakt, is het belangrijk dat hij voldoende drinkt. Door regelmatig water te drinken, lukt het je hond om zijn lichaamstemperatuur omlaag te brengen. Zorg er daarom voor dat je labrador altijd toegang heeft tot drinkwater op warme dagen. Zet bijvoorbeeld een drinkbak voor je labrador buiten neer, zodat hij kan drinken als hij dorst heeft. Ook hier geldt weer dat het water niet ijskoud mag zijn. Je labrador drinkt ijskoud water ongetwijfeld met alle liefde, maar het is niet goed voor hem. Laat je labrador daarom uitsluitend kraanwater drinken en bijvoorbeeld geen gekoeld water.

  Ga je met je labrador naar zee op een warme dag? Voorkom dan te allen tijde dat hij zeewater drinkt. Het zout in dit water kan je hond namelijk uitdrogen. Uitdroging in combinatie met oververhitting kan ervoor zorgen dat je labrador zonnesteek krijgt.

  #9 Maak een hondenijsje

  Voldoende drinken is belangrijk om oververhitting bij honden te voorkomen, maar een hondenijsje kan ook helpen om de lichaamstemperatuur van je labrador op peil te houden. Er zijn speciale starterkits voor hondenijsjes, maar je kunt ook zelf een ijsje voor je labrador maken met behulp van een Kong. Maak bijvoorbeeld een mengsel van magere yoghurt, pindakaas, banaan, honing en hondenkoekjes. Sluit de opening aan de bovenzijde van de Kong af met een brokje en giet het mengsel er vervolgens in. Zet hem ondersteboven in een mok of beker in de vriezer en wacht tot hij bevroren is. Dit werkt niet alleen verkoelend, maar het is ook nog eens een goede mentale training voor je labrador.

  Tip: spoel het ijsje altijd eerst even af met koud water voordat je hem aan je labrador geeft. Zo voorkom je namelijk dat zijn tong eraan vast blijft zitten.

  Op deze afbeelding zie je een hond drinken onderweg

  #10 Zorg dat je altijd water bij je hebt

  Ga je op een warme dag met je hond op pad? Dan is de kans op oververhitting een stuk groter dan wanneer je thuisblijft. Je hond spant zich immers in en dat zorgt ervoor dat zijn lichaamstemperatuur stijgt. Daarom is het belangrijk om regelmatig rust te nemen als je er met je hond op uittrekt. Zorg er bovendien voor dat je altijd water bij je hebt. Er zijn speciale honden drinkflessen voor onderweg. Als je deze thuis met water vult, kan je hond er onderweg uit drinken. Je verkleint zo de kans dat je labrador oververhit raakt.

  Labrador raakt snel oververhit in auto

  Neem je je labrador mee in de auto op een zonnige dag? Laat hem dan nooit alleen achter, zelfs niet als je even snel voor een boodschap de supermarkt ingaat. Doordat de temperatuur in de auto snel oploopt, kan je labrador oververhit raken. Dit kan zelfs gebeuren als je hem maar korte tijd alleen in de auto laat. Als je naar de onderstaande tabel kijkt, valt het kwartje hopelijk snel. Hierin zie je namelijk hoe snel de temperatuur in de auto stijgt bij verschillende buitentemperaturen.

  BuitentemperatuurAutotemperatuur na 10 min.Autotemperatuur na 30 min.
  213140
  243443
  273745
  304048
  324351
  354554

  Kan mijn labrador verbranden door de zon?

  Je verwacht het misschien niet, maar net als mensen kunnen ook honden verbranden. Omdat labrador retrievers een vrij dikke vacht hebben, komt verbranding bij dit ras gelukkig niet snel voor. Als je een blonde labrador hebt, is deze kans overigens wel iets groter dan bij een zwarte of bruine labrador. Honden met een lichte vacht verbranden namelijk sneller dan honden met een donkere vacht. De neusrug, oorschelpen, buik en liezen zijn de plekken die het snelst verbranden. Logisch, want deze lichaamsdelen zijn niet of nauwelijks bedekt met haar.

  Wil je voorkomen dat je labrador verbrandt? Zorg er dan voor dat hij op de warmste momenten van de dag niet wordt blootgesteld aan direct zonlicht. Voorkom bovendien dat je hond op zijn rug gaat liggen zonnebaden. Je kunt eventueel zonnebrand voor honden kopen en de lichaamsdelen die het snelst verbranden hiermee insmeren. Hieronder zie je zowel een lotion als crème die geschikt is voor labrador retrievers.

  Ga naar de dierenarts als je labrador oververhit is

  De lichaamstemperatuur van een gezonde labrador retriever ligt tussen de 38 en 39 graden Celsius. Meet je zijn temperatuur op en geeft de thermometer een hogere waarde aan? Dan kan je labrador oververhit zijn. Als het om een verhoging van 0,5 of 1 graad gaat, is dit niet direct reden tot paniek. Met de tips die je eerder op deze pagina kreeg, lukt het je hopelijk om de lichaamstemperatuur van je labrador retriever weer te laten dalen naar een normaal niveau.

  Blijft je labrador symptomen van oververhitting vertonen of geeft de thermometer een waarde van meer dan 41 graden aan? Neem dan met spoed contact op met de dierenarts. Een te hoge lichaamstemperatuur kan de vitale organen van je labrador namelijk aantasten. Je hond kan uiteindelijk zelfs overlijden als gevolg van oververhitting. Twijfel je of je labrador oververhit is? Neem dan het zekere voor het onzekere en bel direct een dierenarts.

  Ook als je labrador oververhit is geweest, is het verstandig om met hem naar de dierenarts te gaan. De dierenarts zal je hond allereerst onderzoeken. Ontdekt hij dat de oververhitting schade heeft veroorzaakt? Dan probeert hij dit zo goed mogelijk te behandelen. Hier blijft het niet bij, want een dierenarts gaat ook op zoek naar onderliggende oorzaken. Dit helpt je om in de toekomst te voorkomen dat je labrador opnieuw oververhit raakt.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *