Is je labrador oververhit? Symptomen, oplossingen en tips!

Alles wat je moet weten over oververhitting bij honden

Gemiddelde leestijd: 31 minuten

Veel mensen houden van de lente en zomer, maar voor je labrador zijn deze seizoenen minder prettig. Doordat honden hun lichaamswarmte alleen kwijt kunnen via hun voetzooltjes en tong, hebben ze het al snel warm. Daarbij komt dat labrador retrievers ook nog eens een dubbele vacht hebben. Hierdoor is de kans op oververhitting bij honden van dit ras aanzienlijk. Maar hoe weet je of je labrador oververhit is, wat zijn de gevolgen hiervan en wat moet je doen bij oververhitting? In deze tekst geef ik je antwoord op al deze vragen!

    Hoe weet je of een labrador oververhit is?

    De gemiddelde labrador hijgt al snel als je op een warme dag een stukje met hem gaat lopen. Je maakt je waarschijnlijk niet direct zorgen als dit gebeurt, want dit is immers iets wat hij eigenlijk altijd doet als het warm is. Toch ligt het gevaar van oververhitting op de loer. Daarom is het belangrijk om te weten wanneer je labrador oververhit is. Vertoont je labrador één of meerdere van de volgende symptomen? Dan is de kans aan aanwezig dat je hond oververhit is.

    • (Extreem) hijgen
    • Kwijlen
    • Verminderde eetlust
    • Stress
    • Verwarring
    • Afwezig gedrag
    • Verkleurde tong, vaak donkerblauw of felrood
    • Diarree
    • Braken
    • Paniekaanval
    • Weigeren verder te lopen
    • (Extreme) dorst
    • Verhoogde hartslag
    • Glazige ogen
    • Duizeligheid
    • Wankelen
    • Stuiptrekkingen
    • Bewusteloosheid
    Op deze afbeelding zie je een bruine labrador oververhit in het gras liggen

    Hoe warm heeft je hond het?

    Twijfel je of je labrador oververhit is? Dan kun je zijn lichaamstemperatuur opmeten om dit te achterhalen. Omdat ik me voor kan stellen dat je dit nog niet eerder gedaan hebt, heb ik er een blog over geschreven. Hierin leg ik je stap voor stap uit hoe je de lichaamstemperatuur van je labrador opmeet.

    Leer hoe je de temperatuur van je hond meet

    Hoe kan je labrador oververhit raken?

    Warm weer is één van de voornaamste oorzaken van oververhitting bij honden. Neem jij je labrador op een warme, zomerse dag mee naar het strand of ga je er een ritje mee maken in de auto? Dan kan hij makkelijk oververhit raken. Op het strand is weinig tot geen schaduw en in de auto stijgt de temperatuur vaak snel als de zon schijnt.

    Je labrador kan bovendien oververhit raken als je hem op een warme dag veel laat rennen en/of spelen. Zijn lichaam maakt immers meer warmte aan als hij beweegt. Oververhitting bij honden kan ook het gevolg zijn van stress. Honden die zich op warme dagen benauwd voelen, kunnen in paniek raken. Hierdoor kan hun lichaamstemperatuur snel oplopen.

    Heeft je labrador ademhalingsproblemen? Dan kan dit ook tot oververhitting leiden. Honden met ademhalingsprobleem hebben over het algemeen meer moeite met hijgen. Er gaat weinig lichaamswarmte via de tong verloren, waardoor je labrador is aangewezen op zweten via zijn voetkussentjes. Het verbaast je waarschijnlijk niet dat de kans dat je labrador oververhit raakt in dat geval een stuk groter is.

    Op deze afbeelding zie je een bruine labrador die het warm heeft

    Gevolgen van oververhitting voor labrador retrievers

    Veel baasjes onderschatten het gevaar van oververhitting bij honden. Ze denken vaak dat het vanzelf weer overgaat, maar dat gebeurt helaas niet altijd. Als je niets doet, kan je labrador zelfs overlijden aan oververhitting. Reden genoeg om niet af te wachten als je (denkt dat) je labrador oververhit is.

    Vertoont je labrador symptomen van oververhitting en kom je direct in actie? Dan is de kans groot dat hij blijft leven. Je hond kan alleen wel blijvende schade overhouden als hij oververhit is geweest of tegen oververhitting aan zat. Zijn hersenen, hart, lever en/of nieren worden namelijk behoorlijk op de proef gesteld als de lichaamstemperatuur van je hond boven de 41 graden komt.

    Zo laat je je labrador afkoelen

    Heeft je labrador het warm? Dan ligt het gevaar van oververhitting op de loer. Gelukkig kun je zelf het één en ander doen om je labrador af te laten koelen. Het belangrijkste is om je hond rust te gunnen als hij het warm heeft. Omdat labrador retrievers nogal energiek zijn, gaan ze vaak niet uit zichzelf liggen om op adem te komen. Lijn je hond in dat geval aan, zodat hij minder bewegingsvrijheid heeft. Doe dit op een plek in de schaduw, zodat zijn lichaam de kans krijgt om af te koelen.

    Op deze afbeelding zie je Teddy zwemmen in het kanaal

    Water kan ook helpen om je labrador af te koelen. Laat hem bijvoorbeeld een zwemmen of spoel je hond af met de tuinslang. Doordat het water koud(er) is dan zijn lichaam, koelt hij af. Spoel je hond overigens niet af met ijskoud water en laat hem ook niet in te koud water zwemmen. Een groot verschil in water- en lichaamstemperatuur kan er namelijk voor zorgen dat je labrador een hartstilstand krijgt. Twijfel je of het water te koud is? Laat je hond hier dan rustig aan wennen. Maak bijvoorbeeld eerst zijn pootjes en bek nat en spoel hem dan pas volledig af.

    Je kunt ook een ventilator of airco gebruiken om je labrador af te laten koelen. De koele lucht die van zo’n apparaat komt, helpt om de lichaamstemperatuur van je hond omlaag te brengen. Richt een ventilator of airco eerst op zijn kop, zodat je hond koele lucht in kan ademen. Let goed op dat je een ventilator of airco niet te lang op de kop van je labrador richt, want hierdoor kunnen zijn ogen uitdrogen.

    Sommige baasjes hebben de neiging om een oververhitte labrador onder een natte handdoek te leggen. Dit moet je alleen nooit doen. Ondanks dat de handdoek lekker koel is, zorgt hij ervoor dat je labrador zijn lichaamswarmte minder goed kwijt kan. Leg je hond daarom liever op een plek neer waar het lichtjes waait. Zijn lichaamstemperatuur zakt zo vanzelf naar een normaal niveau.

    Op deze afbeelding zoek ik het water op om te voorkomen dat mijn labrador oververhit raakt

    Tips om te voorkomen dat je labrador oververhit raakt

    Wie denkt dat een labrador alleen op tropische dagen oververhit kan raken, heeft het mis. Ook bij lagere temperaturen ligt het gevaar van oververhitting op de loer. Gelukkig kun je zelf het nodige doen om oververhitting bij een labrador retriever tegen te gaan. Ik heb 10 tips op een rijtje gezet om je hier een handje bij te helpen.

    #1 Beperk de activiteit(en)

    Labrador retrievers zijn energieke honden. Ga je normaal regelmatig hardlopen of fietsen met je hond? Laat dit op warme dagen dan achterwege. Ook ver wandelen en veel spelen kun je beter bewaren voor de koelere dagen. Hoe actiever je labrador is op warme dagen, hoe groter de kans op oververhitting. Als je labrador actief bezig is, loopt zijn lichaamstemperatuur snel op. Gun je labrador daarom liever wat rust op warme dagen.

    #2 Wandel op de koelste momenten van de dag

    Omdat je labrador zijn behoeftes moet doen, ontkom je er niet aan om op warme dagen met hem naar buiten te gaan. Wie niet wil dat zijn labrador oververhit raakt, kan er het beste korte stukjes mee lopen op de warmste momenten van de dag. De langere wandelingen bewaar je voor de koelere momenten, zoals vroeg in de ochtend of laat op de avond. Doordat het buiten dan minder warm is, is de kans op oververhitting kleiner.

    Op deze afbeelding zie je een blonde labrador uitrusten

    #3 Vermijd asfalt

    Op warme dagen raad ik je aan om geasfalteerde wegen zoveel mogelijk te vermijden. Door de zon warmt asfalt namelijk snel op. Bij een buitentemperatuur van 25 graden is asfalt binnen de kortste keren 52 graden. Is het 30 graden? Dan kan asfalt wel 60 graden worden. Vandaar dat het geen pretje is voor je hond om hierop te lopen. Zelf loop ik daarom altijd zo weinig mogelijk over geasfalteerde wegen als het warm is.

    Wil je weten of het asfalt te warm is? Leg je hand er dan op.  Houd je dit niet langer dan vijf seconden vol? Dan is het te heet voor je hond.

    #4 Creëer een koele plek voor je labrador

    Op warme dagen is het belangrijk dat je hond een koele plek heeft. Op deze manier verklein je namelijk de kans dat je labrador oververhit raakt. Is je hond veel buiten? Zorg er dan voor dat hij niet constant in de volle zon hoeft te liggen, maar creëer schaduw. Een parasol neerzetten is vaak al voldoende. Je kunt eventueel ook een koelmat voor je labrador kopen. Zo’n mat is voorzien van een veilige en zelfkoelende gel. Deze wordt geactiveerd zodra je hond erop gaat liggen. Hierdoor voorkom je dat zijn lichaamstemperatuur te hoog wordt en hij oververhit raakt.

    Duvo+ koelmat

    Gevuld met veilige en zelfkoelende gel | Geen water, koelkast of vriezer nodig | Lange levensduur | Makkelijk schoon te maken | Afmetingen: 120 x 80 cm

    Koop direct via

    Scruffs koelmat

    Activeert zichzelf | Blijft tot een uur koeler dan de omgevingstemperatuur | Geen water, koelkast of vriezer nodig | Bevat geen chemische bestanddelen | Makkelijk schoon te maken | Afmetingen: 120 x 75 cm

    Koop direct via

    #5 Zoek het water op

    De meeste labradors houden van water. Geldt dit ook voor die van jou? Neem hem dan mee naar een waterpartij voor een verkoelende duik. Doordat het water lekker koel is, daalt de lichaamstemperatuur van je hond. Als je dit regelmatig doet, is de kans klein dat je labrador oververhit raakt. Let in de zomermaanden wel goed op waar je je hond laat zwemmen. Er kan namelijk blauwalg in het water zitten en hier kan je hond ziek van worden.

    #6 Spoel hem af met (koud) water

    Als er geen waterpartij in de buurt is of jij je labrador hier liever niet in laat zwemmen, kun je hem afspoelen met (kraan)water. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een tuinslang of sproeier gebruiken. Je kunt eventueel ook een labrador zwembad of hondensproeier kopen en deze in de tuin neerzetten. Je labrador kan dan zelf verkoeling zoeken op momenten dat hij het warm heeft. Droog je labrador overigens nooit af als hij nat is, want hierdoor vergroot je de kans op oververhitting. Laat hem daarom ‘aan de lucht drogen’.

    #7 Rem je labrador tijdig af

    Heb je een omheinde tuin? Grote kans dat je hier op een zonnige dag veel tijd in doorbrengt. Waarschijnlijk laat je je labrador dan lekker loslopen. Als er wat speelgoed ligt, vermaakt je hond zich vaak prima. Houd hem alleen wel goed in de gaten. Labrador retrievers weten vaak van geen ophouden, waardoor het gevaar van oververhitting op de loer ligt. Rem je labrador daarom tijdig af als het te gek gaat. Berg zijn speelgoed op en lijn hem eventueel aan. Op deze manier dwing je hem om rustig aan te doen, zodat je labrador niet oververhit raakt.

    #8 Laat je labrador voldoende drinken

    Om ervoor te zorgen dat je labrador niet oververhit raakt, is het belangrijk dat hij voldoende drinkt. Door regelmatig water te drinken, daalt de lichaamstemperatuur van je hond. Zorg er daarom voor dat je labrador altijd toegang heeft tot drinkwater op warme dagen. Zet buiten bijvoorbeeld een drinkbak neer, zodat je hond kan drinken als hij dorst heeft. Ook hier geldt weer dat het water niet ijskoud mag zijn. Je labrador drinkt ijskoud water ongetwijfeld met alle liefde, maar het is niet goed voor hem. Laat je labrador daarom uitsluitend kraanwater drinken en bijvoorbeeld geen gekoeld water.

    Ga je met je labrador naar zee op een warme dag? Zorg er dan voor dat hij niet te veel zeewater binnenkrijgt. Het zout in dit water kan er namelijk voor zorgen dat hij uitdroogt. In combinatie met oververhitting kan dit uiteindelijk tot een zonnesteek leiden.

    Op deze afbeelding zie je Teddy water drinken

    #9 Maak een hondenijsje

    Voldoende drinken is belangrijk om oververhitting bij honden te voorkomen, maar een hondenijsje kan ook helpen om de lichaamstemperatuur van je labrador op peil te houden. Er zijn speciale starterkits voor hondenijsjes, maar je kunt ook zelf een ijsje voor je labrador maken met behulp van een Kong. Maak bijvoorbeeld een mengsel van magere yoghurt, pindakaas, banaan, honing en hondenkoekjes. Sluit de opening aan de bovenzijde van de Kong af met een brokje en giet het mengsel er vervolgens in. Zet hem ondersteboven in een mok of beker in de vriezer en wacht tot hij bevroren is. Dit werkt niet alleen verkoelend, maar het is ook nog eens een goede mentale training voor je labrador.

    Spoel een ijsje altijd eerst af met koud water voordat je hem aan je labrador geeft. Je voorkomt zo dat zijn tong eraan vast blijft zitten.

    Kong Extreme Extra stevig

    Stimuleert speelgedrag | Speciaal voor hardnekkige kauwers | Gemaakt van stevige en duurzame materialen | Verkrijgbaar in verschillende maten

    Koop direct via

    #10 Zorg dat je altijd water bij je hebt

    Ga je op een warme dag met je hond op pad? Dan is de kans op oververhitting een stuk groter dan wanneer je thuisblijft. Je hond spant zich immers in en dat zorgt ervoor dat zijn lichaamstemperatuur stijgt. Daarom is het belangrijk om regelmatig rust te nemen als je er met je hond op uittrekt. Zorg er bovendien voor dat je altijd water bij je hebt. Er zijn speciale honden drinkflessen voor onderweg. Als je deze thuis met water vult, kan je hond er onderweg uit drinken. Je verkleint zo de kans dat je labrador oververhit raakt.

    Labrador raakt snel oververhit in auto

    Neem je je labrador mee in de auto op een zonnige dag? Laat hem dan nooit alleen achter, zelfs niet als je even snel voor een boodschap de supermarkt ingaat. Doordat de temperatuur in de auto snel oploopt, kan je labrador makkelijk oververhit raken. Dit kan zelfs gebeuren als je hem maar korte tijd alleen in de auto laat. In de onderstaande tabel laat ik je zien hoe warm het wordt in de auto na 10 en 30 minuten bij verschillende buitentemperaturen.

    BuitentemperatuurAutotemperatuur na 10 min.Autotemperatuur na 30 min.
    213140
    243443
    273745
    304048
    324351
    354554

    Kan mijn labrador verbranden door de zon?

    Je verwacht het misschien niet, maar net als mensen kunnen ook honden verbranden. Omdat labrador retrievers een vrij dikke vacht hebben, komt verbranding bij dit ras gelukkig niet snel voor. Als je een blonde labrador hebt, is deze kans overigens wel iets groter dan bij een zwarte of bruine labrador. Honden met een lichte vacht verbranden namelijk sneller dan honden met een donkere vacht. De neusrug, oorschelpen, buik en liezen zijn de plekken die het snelst verbranden. Logisch, want deze lichaamsdelen zijn niet of nauwelijks bedekt met haar.

    Wil je voorkomen dat je labrador verbrandt? Zorg er dan voor dat hij op de warmste momenten van de dag niet wordt blootgesteld aan direct zonlicht. Voorkom bovendien dat je hond op zijn rug gaat liggen ‘zonnebaden’. Je kunt eventueel zonnebrand voor honden kopen en de lichaamsdelen die het snelst verbranden hiermee insmeren. Hieronder zie je zowel een lotion als crème die geschikt is voor labrador retrievers.

    Wanneer ga je naar de dierenarts?

    De lichaamstemperatuur van een gezonde labrador retriever ligt tussen de 38 en 39 graden Celsius. Meet je zijn temperatuur op en geeft de thermometer een hogere waarde aan? Dan kan je labrador oververhit zijn. Als het om een verhoging van 0,5 of 1 graad gaat, is dit niet direct reden tot paniek. Met de tips die ik je eerder op deze pagina gaf, lukt het je hopelijk om de lichaamstemperatuur van je labrador retriever weer te laten dalen naar een normaal niveau.

    Blijft je labrador symptomen van oververhitting vertonen of geeft de thermometer een waarde van meer dan 41 graden aan? Neem dan met spoed contact op met een dierenarts. Een te hoge lichaamstemperatuur kan de vitale organen van je labrador namelijk aantasten. Je hond kan uiteindelijk zelfs overlijden als gevolg van oververhitting. Twijfel je of je labrador oververhit is? Neem dan het zekere voor het onzekere en bel direct een dierenarts.

    Ook als je labrador oververhit is geweest, is het verstandig om met hem naar de dierenarts te gaan. De dierenarts zal je hond allereerst onderzoeken. Ontdekt hij dat de oververhitting schade heeft veroorzaakt? Dan probeert hij dit zo goed mogelijk te behandelen. Hier blijft het niet bij, want een dierenarts gaat ook op zoek naar onderliggende oorzaken. Dit helpt je om in de toekomst te voorkomen dat je labrador opnieuw oververhit raakt.

    Mijn ervaringen met een oververhitte labrador

    Teddy is gelukkig nog nooit oververhit geweest. Omdat ik dit graag zo wil houden, ben ik op warme dagen extra op mijn hoede. Ik loop ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat vaak een wat groter rondje en op de warmste momenten van de dag alleen kleine stukjes. Op zomerse dagen neem ik Teddy bovendien geregeld mee naar het kanaal voor een verfrissende duik. Ik heb ook een hondenzwembad met sproeier voor in de tuin. Deze staat op warme dagen vaak aan, waardoor Teddy zelf verkoeling op kan zoeken als hij het warm heeft.

    Op deze afbeelding zie je Teddy van mijn zelfgemaakte ijsje eten

    Op warme dagen maak ik bovendien geregeld een ijsje voor Teddy. Soms vul ik de Kong met iets lekkers en zet deze vervolgens even in de vriezer. Daarnaast gooi ik geregeld wat brokjes en koekjes in een koffiekopje. Deze vul ik vervolgens met wat water en tot slot zet ik er een dental stick of kauwstof in. Ik laat het ‘mengsel’ vervolgens bevriezen en geef het daarna aan Teddy. Hij vindt het heerlijk, moet er zijn hersenen voor gebruiken en koelt er door af.

    Ik hoef Teddy gelukkig nooit af te remmen op warme dagen. Als hij in de tuin loopt en het warm heeft, zoekt hij vaak zelf een plekje in de schaduw op. Hij gaat dan onder de overkapping liggen of zoekt een koel plekje op het terras direct achter de woning. Als ik merk dat Teddy extreem hijgt, gaat hij meestal naar binnen. Ik doe hem dan in de gang met de deur dicht. Hij ploft dan direct op de koele vloer neer en valt vaak snel in slaap.

    Blijf op de hoogte van alles over labradors!

    Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.

    Veelgestelde vragen over honden en oververhitting

    Wat zijn de symptomen van oververhitting bij honden?

    Een oververhitte hond hijgt (extreem), kwijlt en heeft vaak een verminderde eetlust. Daarnaast kunnen stress, verwarring, een verkleurde tong, diarree, braken, dorst, glazige ogen en stuiptrekkingen symptomen van oververhitting zijn.

    Wat moet je doen als je hond oververhit is?

    Verkoeling opzoeken is het beste wat je kunt doen als je hond oververhit is. Laat hem zwemmen of spoel hem af met de tuinslang. Je kunt ook een koelmat, ventilator of airco gebruiken om je hond af te laten koelen. Leg in ieder geval nooit een natte handdoek over hem heen.

    Hoe snel raakt een hond oververhit?

    Op tropische dagen kan een hond al binnen een paar minuten oververhit raken. Bij de ene hond gaat dit sneller dan bij de andere. Dit hangt onder meer af van het ras en de lengte van de vacht.

    Kan een hond doodgaan door oververhitting?

    Ja, een hond kan uiteindelijk doodgaan door oververhitting. Als zijn lichaamstemperatuur boven de 41 graden komt, kunnen vitale organen falen of zelfs uitvallen.

    Kan een hond zonnesteek krijgen?

    Een oververhitte hond kan uiteindelijk een zonnesteek krijgen. In feite is dit een ernstige vorm van oververhitting.

    Raakt een puppy sneller oververhit?

    Puppy’s lopen over het algemeen een groter risico op oververhitting dan volwassen honden. Dit komt vooral doordat jonge honden gevoeliger zijn voor veranderingen in de temperatuur.

    Kan een hond binnen oververhit raken?

    Bij een hittegolf kan een hond zelfs binnen oververhit raken. Deze kans is groter als een hond in een ruimte verblijft die slecht geventileerd is of waar geen airco aanwezig is.


    Bas
    Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds 1 januari 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, durf ik wel te zeggen dat ik dit hondenras inmiddels goed ken. Op Labradorgids.nl deel ik mijn kennis en ervaringen met je, schrijf ik over problemen waar ik tegenaan loop en review ik producten.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *