Tijdens het uitlaten kan je labrador gaan poepen. Hij eet immers meermaals per dag en dat moet er nou eenmaal ook weer uit. Sommige baasjes kijken de andere kant op als hun hond poept en lopen gauw door als hij klaar is. Maar mag dit eigenlijk wel of moet je de poep van je labrador opruimen? In deze tekst besteed ik aandacht aan het hondenpoepbeleid in Nederland. Daaraast zet ik de belangrijkste redenen om hondenpoep op te ruimen op een rijtje en noem ik handige manieren om dit te doen. Tot slot vertel ik je nog even hoe ik het zelf aanpak.
Inhoudsopgave
Hondenpoepbeleid in Nederland
Hondenpoep is een ergernis van veel Nederlanders. Vooral mensen die zelf geen hond hebben, ergeren zich aan de talloze hondendrollen die op grasveldjes, in speeltuinen en langs de kant van de openbare weg liggen. Na veel klachten is er sinds 1 februair 2011 in veel Nederlandse gemeenten een nieuw hondenpoepbeleid vastgesteld in de Algemeen Plaatselijke Verordening. Deze trad een maand later in werking.
De voornaamste reden om het oude beleid te wijzigen, was dat baasjes zich er maar weinig van aantrokken. Er bleven klachten binnenkomen over rondslingerende drollen, waardoor gemeenten het tijd vonden om hier iets aan te doen. Vandaar dat er in vrijwel alle Nederlandse gemeenten inmiddels strengere wetten en regels gelden voor mensen die een hond uitlaten.
Het hondenpoepbeleid kan per gemeente verschillen. Benieuwd welke wetten en regels er in jouw gemeente gelden? Ga dan op zoek naar hondenpoepbeleid. Deze vind je vaak op de website.
Labrador poep opruimen binnen de bebouwde kom
Woon je binnen de bebouwde kom en heb je een labrador retriever? Zorg er dan voor dat je altijd iets bij je hebt om hondenpoep op te ruimen als je met je hond loopt. Dit ben je namelijk verplicht volgens het Nederlandse hondenpoepbeleid. In veel gemeenten is het bovendien verplicht om hondenpoep op te ruimen binnen de bebouwde kom. Deze verplichting geldt alleen niet als er iets anders wordt aangegeven. Poept je labrador op of langs de openbare weg, een fietspad of voetpad? Of doet hij een grote boodschap op een speelveldje of in een park? Ruim dit dan altijd op!
Hoe zit het buiten de bebouwde kom?
Laat jij je labrador loslopen in het buitengebied? Dan kan het voorkomen dat hij zijn behoeftes ver in de bosjes of onderaan het kanaal doet. Uit ervaring kan ik je vertellen dat het een uitdaging is om het dan te pakken te krijgen. Gelukkig hoef je je niet in allerlei bochten te wringen om de keutels op te rapen, want in het buitengebied geldt doorgaans geen opruimplicht voor hondenpoep. Ook dit kan per gemeente anders zijn. Ik raad je daarom aan je hierin te verdiepen voordat je de poep van je labrador retriever laat liggen.
Vrijstelling van opruimplicht
In sommige gemeenten kun je in aanmerking komen voor een vrijstelling van de opruimplicht voor hondenpoep. Zit je in een rolstoel of scootmobiel en heb je een labrador als hulphond? Of kun je door een lichamelijke beperking niet bukken om hondenpoep op te ruimen? Dan kan de gemeente je een vrijstelling geven. Ga er overigens niet maar zo vanuit dat je een vrijstelling hebt, maar informeer altijd bij je gemeente naar de mogelijkheden en regels.
Redenen om de poep van je labrador op te ruimen
Binnen de bebouwde kom geldt een verplichting voor het opriumen van hondenpoep. Helaas zijn er genoeg baasjes die de keutels van hun labrador laten liggen. Heb je hier (soms) ook een handje van? Ik noem hier 4 redenen om ze voortaan toch op te ruimen.
Je vermindert de overlast voor anderen
Veel baasjes laten de poep van hun labrador liggen uit gemakzucht. Besef je alleen wel dat anderen er veel overlast door kunnen ervaren. Hondenpoep ziet er onhygiënisch uit en stinkt. Het kan bovendien onder iemands schoenen blijven zitten. Ruim je de poep van je labrador op? Dan beperk je de overlast die anderen ervaren van je hond.
Je verkleint de kans op ziektes bij andere honden
Je verwacht het misschien niet, maar er zijn veel honden die aan de poep van een andere hond ruiken of likken. Sommige honden eten de ontlasting van hun soortgenoten zelfs op. Als je labrador poep eet, kan hij wormen en parasieten binnenkrijgen. Hierdoor kan hij diarree krijgen of zelfs Giardia oplopen. Laat je de poep van je hond liggen? Dan kunnen andere honden hier ziek door worden.
Je riskeert een boete als je het niet doet
Je ruimte de poep van je labrador niet alleen op voor anderen, maar ook voor jezelf. Als je hondenpoep laat liggen, riskeer je namelijk een boete. De hoogte van deze boete verschilt per gemeente, maar je bent al snel tussen de 100 en 150 euro kwijt als je betrapt wordt op het niet opruimen van hondenpoep.
Je spaart het milieu
Elke keer dat je labrador poept, stoot hij stikstof uit. Ruim je dit niet op? Dan heeft dit invloed op de flora en fauna. Op plekken waar veel hondenpoep ligt, gaan na verloop van tijd steeds meer planten groeien die houden van een stikstofrijke grond. Brandnetels en verschillende grassoorten zijn hier voorbeelden van. Zij ‘verdrijven’ planten die de voorkeur geven aan stikstofarme grond en dat heeft gevolgen voor de biodiversiteit.
Stappenplan hondenpoep opruimen
De poep van je labrador pak je niet met je blote handen aan. Het blijft aan je handen plakken en stinkt ontzettend, waardoor het niet hygiënisch is. Gelukkig zijn er manieren om hondenpoep op te ruimen zonder dat je vieze handen krijgt. Zelf gebruik ik hier altijd poepzakjes voor. In het volgende stappenplan leg ik je uit hoe je ervoor zorgt dat de poep makkelijk en snel in zo’n zakje komt. En dat allemaal zonder vieze handen te krijgen!
- Vouw het poepzakje open
- Steek je hand erin
- Grijp de hondenpoep vast met je hand en houd het stevig vast
- Keer het zakje binnenstebuiten met je vrije hand
- Knoop het poepzakje dicht
- Gooi het zakje in een hondentoilet
Gebruik biologisch afbreekbare poepzakjes
Een labrador retriever kan meerdere keren per dag poepen. Hierdoor gaan er elke week aardig wat poepzakjes doorheen. Zorg daarom dat je een flinke voorraad in huis hebt. Je bent dan altijd in staat om de poep van je labrador op te ruimen.
Ben je bijna door de voorraad poepzakjes heen? Koop dan alvast nieuwe. Veel baasjes kiezen voor de goedkoopste hondenpoepzakjes. Hier is op zich niets mis mee, want je kunt ze prima gebruiken om labrador poep op te ruimen. Het nadeel van goedkope poepzakjes is alleen dat ze gemaakt zijn van dun plastic. Hierdoor gaan ze vrij makkelijk kapot. Bovendien trekt de stank van de poep vaak snel door het zakje heen. Daarnaast zijn goedkope hondenpoepzakjes vaak niet bepaald duurzaam.
Als je liever geen plastic poepzakjes gebruikt, betekent dit niet dat je de poep van je labrador maar moet laten liggen. Nee, want je kunt milieuvriendelijke hondenpoepzakjes kopen. Doordat deze poepzakjes gemaakt zijn van maïszetmeel, zijn ze 100% biologisch afbreekbaar.
Borvat® poepzakjes 1000 stuks
Koop direct via
JC Pets biologisch afbreekbare poepzakjes 100% recyclebaar
Koop direct via
Mr. Green Mind biologisch afbreekbare poepzakjes 100% recyclebaar
Koop direct via
Hulpmiddelen om poep op te ruimen
Je hebt voldoende aan poepzakjes om de ontlasting van je labrador op te ruimen. Het kan alleen gebeuren dat je vergeet om zakjes mee te nemen als je met je labrador gaat wandelen. Komt dit je bekend voor? Dan kan het handig zijn om een riem te kopen waaraan je een poepzakjeshouder kunt bevestigen. Voor de rollijnen van Flexi zijn speciale poepzakhouders te koop. Hierdoor hoef je nooit meer aan poepzakjes te denken!
Flexi New Classic
Koop direct via
Flexi Poepzakjeshouder – Snackbox
Koop direct via
Heb je een andere riem en wil je geen nieuwe kopen? Geen probleem, want er zijn ook poepzakjeshouders die je aan een lusje van je broek of de rits van de jas kunt hangen. Als je een hondenriem met ringen gebruikt, kun je zo’n houder hier ook aan bevestigen. In plaats daarvan kun je ook een los poepzakje aan de riem knopen. Op deze manier heb je er altijd eentje bij je als je met je labrador gaat wandelen.
Poepzakjeshouder
Koop direct via
Poepzakjes dispenser
Koop direct via
Heb je moeite met bukken? Of vind je het vies om hondenpoep met een zakje op te pakken? Gebruik dan een poepgrijper! Dit is een verlengstuk van je arm, waardoor het een stuk makkelijker wordt om hondenpoep op te rapen. Je raakt de poep bovendien niet met je handen aan. Bij de meeste poepgrijpers kun je namelijk een poepzakje in de grijper doen. Nadat je de poep hebt opgeschept, pak je het zakje uit de grijper, knoop je hem dicht en gooi je hem weg.
Poepgrijper 30 cm
Koop direct via
Poepgrijper 60 cm Opvouwbaar
Koop direct via
Labrador poep weggooien
Als de poep van je labrador in een poepzakje zit, moet je deze weggooien. In veel gemeenten staan tegenwoordig openbare hondentoiletten. Vaak is dit een speciale prullenbak of zelfs een ondergrondse container voor hondenpoep. Deze hondentoiletten worden regelmatig geleegd en de inhoud belandt bij het restafval. Is er bij jou in de buurt nergens zo’n toilet? Neem het poepzakje dan mee naar huis en gooi deze hier weg.
Gebruik je biologisch afbreekbare poepzakjes? Dan denk je misschien dat ze in de container voor groente-, fruit- en tuinafval (gft) mogen. Dit is niet het geval, want honden worden niet tot kleine huisdieren gerekend. Via de compost kunnen allerlei dierziektes worden overgedragen. Gooi de poep van je labrador daarom bij het restafval.
Omdat labrador poep nogal kan stinken, vind je het misschien niet prettig om het binnen in de prullenbak te doen. Denk er daarom eens over na om een kleine prullenbak buiten neer te zetten. Je houdt de stank op deze manier buitenshuis. Breng je het restafval weg of wordt het opgehaald? Gooi de poepzakjes er dan bij en je ze kwijt.
Labrador poep opruimen in het buitenland
Wie denkt dat er alleen in Nederland een opruimplicht voor hondenpoep geldt, heeft het mis. Ook in veel andere landen is het verplicht om de poep van je hond op te ruimen, zoals in Oostenrijk, België, Frankrijk en Italië. Ga je met je labrador op vakantie? Verdiep je dan in de regels met betrekking tot hondenpoep in het land waar je op vakantie gaat. In sommige landen staan hoge boetes op het niet opruimen van hondenpoep.
Was je handen na het opruimen van labrador poep
Raap jij de poep van je labrador op met een poepzakje om je hand? Of gebruik je een poepgrijper? Dan komt je hand niet rechtstreeks in aanraking met de hondenpoep. Daarom was jij je handen misschien niet als je na een wandeling thuiskomt. Toch raad ik je wel aan om dit te doen, want er kunnen bacteriën op je handen zitten. Als je deze binnenkrijgt, kan dit tot koort, maag- en darmklachten, spierpijn en hoofdpijn leiden. Spoel je handen niet alleen af met water, maar was ze met zeep. Op deze manier houd je labrador poep opruimen hygiënisch en verklein je de kans dat je ziek wordt.
Mijn ervaringen met labrador poep opruimen
Hondenpoep opruimen is niet het leukste werkje, maar het hoort er nu eenmaal bij. Als het goed is weet je dit al voordat je een hond koopt. Ik kan me er bovendien mateloos aan irriteren als ik tijdens het wandelen met Teddy in de poep van een andere hond stap. Daarom ruim ik Teddy’s poep nagenoeg altijd op. Alleen als hij in het buitengebied poept en ik er niet fatsoenlijk bij kan, laat ik het soms liggen.
Voor het opruimen van Teddy’s poep volg ik altijd het stappenplan dat ik eerder op deze pagina al met je deelde. Ik koop eigenlijk altijd stevige poepzakjes. In het verleden heb ik weleens goedkope poepzakjes geprobeerd, maar hier ben ik geen fan van. De stank dringt er makkelijk doorheen en je ziet de keutels door het zakje heen. Daarbij komt dat er bij mij meerdere zakjes sneuvelden.
Zodra de hondenpoep eenmaal in het zakje zit, neem ik deze mee naar een hondentoilet. Er staan er hier genoeg in de buurt, waardoor ik er eigenlijk altijd wel eentje tegenkom. Is dit niet het geval? Dan neem ik het zakje mee naar huis. Hier laat ik hem dan buiten liggen, zodat het binnen niet gaat stinken. Tijdens de volgende ronde neem ik het poepzakje dan weer mee en gooi hem alsnog in een hontenoilet.
Blijf op de hoogte van alles over labradors!
Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.
Veelgestelde vragen over hondenpoep opruimen
In de meeste Nederlandse gemeenten geldt binnen de bebouwde kom een opruimplicht voor hondenpoep. Buiten de bebouwde kom is het vaak niet verplicht om de poep van je hond op te ruimen, tenzij anders wordt aangegeven.
Ja, je kunt een boete krijgen als je de poep van je hond laat liggen. Je moet hier dan wel op betrapt worden. De hoogte van de boete kan per gemeente verschillen, maar het kost je vaak zo’n 100 tot 150 euro.
Hondenpoep opruimen kan met een poepzakje. Vouw het zakje open, steek je hand erin, pak de poep vast, trek het zakje binnenstebuiten en knoop hem dicht. Je kunt ook een poepgrijper gebruiken om de poep van je hond op te ruimen.
Hondenpoep hoort bij het restafval en mag dus niet in de groene container. Je kunt het dus thuis in de prullenbak gooien. In veel gemeenten staan bovendien zogeheten hondentoiletten. Hier kun je de poep van je hond in gooien, zodat je het niet mee hoeft te nemen naar huis.
Hondenpoep ontbindt op natuurlijke wijze als je het laat liggen, maar dit duurt vaak enkele weken tot maanden. Bij warm weer duur het meestal zo’n 8 tot 9 weken, maar bij koud weer kan het wel een jaar duren voordat een hondendrol helemaal verdwenen is.