Labrador poep opruimen: is het verplicht en hoe doe je het?

Handige tips en tricks voor het opruimen van hondenpoep

Gemiddelde leestijd: 16 minuten

Als jij je labrador uitlaat, is de kans aanwezig dat hij gaat poepen. Sommige labrador-baasjes kijken de andere kant op en lopen gauw door als hun hond klaar is. Maar mag dit eigenlijk wel of moet je labrador poep opruimen? Ik vertel je hier waar je hondenpoep op moet ruimen, zet de belangrijkst redenen om hondenpoep op te ruimen op een rijtje en noem handige manieren om dit te doen. Verder besteed ik aandacht aan het weggooien van labrador poep en lees je wat de regels zijn met betrekking tot labrador poep opruimen in het buitenland.

    Hondenpoepbeleid in Nederland

    Op deze afbeelding zie je een bord dat een hondenpoepverbod aangeeft

    Hondenpoep is sinds jaar en dag een ergernis van veel Nederlanders. Vooral mensen die zelf geen hond hebben, ergeren zich groen en geel aan de talloze hondendrollen die op grasveldjes, in speeltuinen en langs de kant van de openbare weg liggen. Omdat hier steeds meer over geklaagd werd, is er sinds 1 maart 2011 in veel Nederlandse gemeenten een nieuw hondenpoepbeleid vastgesteld in de Algemeen Plaatselijke Verordening.

    Het oude beleid werd aangepast omdat hondenbaasjes zich er maar weinig van aantrokken. Er bleven klachten binnenkomen over rondslingerende drollen, waardoor gemeenten het tijd vonden om hier iets aan te doen. Vandaar dat er in vrijwel alle Nederlandse gemeenten inmiddels strengere wetten en regels gelden voor mensen die een hond uitlaten.

    Het hondenpoepbeleid kan per gemeente verschillen. Benieuwd welke wetten en regels er bij jou gelden? Kijk dan wat het hondenpoepbeleid is in de gemeente waar je woont. Meestal vind je deze op de website van de gemeente.

    Labrador poep opruimen binnen de bebouwde kom

    Woon je binnen de bebouwde kom en heb je een labrador retriever? Zorg er dan voor dat je altijd iets bij je hebt om hondenpoep op te ruimen als je met je hond loopt. Dit ben je namelijk verplicht volgens het Nederlandse hondenpoepbeleid. Daarnaast is het in veel gemeenten verplicht om hondenpoep binnen de bebouwde kom op te ruimen. Deze verplichting geldt alleen niet als er anders staat aangegeven. Poept je labrador op of langs de openbare weg, een fietspad of voetpad? Of doet hij een grote boodschap op een speelveldje of in een park? Ruim de hondenpoep dan altijd op.

    Hoe zit het buiten de bebouwde kom?

    Laat jij je labrador loslopen in het buitengebied? Dan kan het voorkomen dat hij zijn behoeftes ver in de bosjes of onderaan het kanaal doet. De hondenpoep is in dat geval niet makkelijk te bereiken. Gelukkig hoef jij je niet in allerlei bochten te wringen om de keutels bij elkaar te rapen, want in het buitengebied geldt doorgaans geen opruimplicht voor hondenpoep. Ook dit kan per gemeente anders zijn. Reden genoeg om je hier eerst in te verdiepen voordat je de poep van je labrador retriever laat liggen.

    Vrijstelling van opruimplicht

    In sommige gemeenten kunnen mensen in aanraking komen voor een vrijstelling van de opruimplicht voor hondenpoep. Dit is vaak mogelijk als je labrador hulphond of blindengeleidehond is. Zit je in een rolstoel of scootmobiel? Of kun je door een lichamelijke beperking niet bukken om hondenpoep op te ruimen? Dan kan het ook zijn dat de gemeente je een vrijstelling geeft van de hondenpoep opruimplicht. Ga er overigens nooit klakkeloos vanuit dat je een vrijstelling hebt, maar informeer altijd bij de gemeente waarin je woont naar de mogelijkheden en regels.

    Redenen om labrador poep op te ruimen

    Ondanks dat labrador poep opruimen verplicht is binnen de bebouwde kom, zijn er genoeg baasjes die het laten liggen. Ruim jij de poep van je hond niet altijd op? Lees de onderstaande redenen dan eens door. Hopelijk overtuigt dit je alsnog om voortaan de poep van je labrador retriever op te ruimen.

    Op deze afbeelding zie je een blonde labrador aan poep ruiken
    1. Je bent andere mensen niet tot last
      Veel labrador-baasjes laten de poep van hun viervoeter liggen uit gemakzucht. Besef je alleen wel dat anderen er veel overlast door kunnen ervaren. Hondenpoep ziet er onhygiënisch uit en stinkt en kan daarnaast onder iemands schoenen blijven plakken. Ruim je de poep van je labrador op? Dan beperk je de overlast die anderen ervaren van je labrador retriever.
    2. Je verkleint de kans op ziektes bij andere honden
      Je verwacht het misschien niet, maar er zijn veel honden die aan de poep van een andere hond ruiken of likken. Sommige honden eten de ontlasting van hun soortgenoten zelfs op. Eet je labrador poep? Dan kan hij hier behoorlijk ziek door worden. Er kunnen namelijk wormen en parasieten in hondenpoep zitten. Hierdoor kan hij bijvoorbeeld Giardia oplopen en dat kan ervoor zorgen dat je labrador diarree krijgt. Als de poep van je labrador wormen of parasieten bevat en jij het laat liggen, kunnen andere honden hier ziek van worden.
    3. Je riskeert een boete als je het niet doet
      Labrador poep opruimen doe je niet alleen voor anderen, maar net zo goed voor jezelf. Je riskeert namelijk een boete als je hondenpoep laat liggen. De hoogte van deze boete verschilt per gemeente, maar je bent al snel tussen de 100 en 150 euro kwijt als je betrapt wordt op het niet opruimen van labrador poep.
    4. Je spaart het milieu
      Elke keer dat je labrador poept, stoot hij stikstof uit. Ruim je dit niet op? Dan heeft dit invloed op de flora en fauna. Op plekken waar veel hondenpoep ligt, gaan na verloop van tijd steeds meer planten groeien die goed gedijen in stikstofrijke grond. Brandnetels en verschillende grassoorten zijn voorbeelden van dit soort planten. Zij ‘verdrijven’ de planten die de voorkeur geven aan stikstofarme grond en dat heeft gevolgen voor de biodiversiteit.

    Hoe ruim je hondenpoep op?

    Labrador poep pak je niet met je blote handen aan. Dit is namelijk niet hygiënisch en bovendien blijft het aan je handen plakken. Gelukkig zijn er manieren om labrador poep op te ruimen zonder dat je hier zelf vies door wordt. Zelf gebruik ik hier altijd poepzakjes voor honden voor. In het volgende stappenplan leg ik je uit hoe je ervoor zorgt dat de poep makkelijk en snel in zo’n zakje komt. En dat allemaal zonder vieze handen te krijgen.

    1. Vouw het poepzakje open

    2. Steek je hand erin

    3. Pak de hondenpoep met je hand op en houd het stevig vast

    4. Keer het zakje binnenstebuiten met je vrije hand

    5. Knoop het poepzakje stevig dicht

    6. Gooi de hondenpoep weg

    Gebruik biologisch afbreekbare poepzakjes

    De gemiddelde labrador retriever poept zo’n twee keer per dag. Hierdoor gaan er per week aardig wat poepzakjes doorheen. Daarom is het verstandig om een flinke voorraad in huis te hebben, zodat je altijd in staat bent om labrador poep op te ruimen.

    Ben je bijna door de voorraad poepzakjes heen? Dan wordt het tijd om nieuwe te kopen. De meeste mensen kiezen voor de goedkoopste hondenpoepzakjes. Hier is op zich niets mis mee, want hiermee kun je prima de poep van je labrador opruimen. Het nadeel van goedkope hondenpoepzakjes is alleen dat ze gemaakt zijn van dun plastic, waardoor ze relatief snel scheuren. Daarbij komt dat de stank van de poep vaak door het zakje trekt en plastic zakjes niet bepaald duurzaam zijn.

    Als je liever geen plastic poepzakjes gebruikt, betekent dit niet dat je de poep van je labrador maar moet laten liggen. Nee, want je kunt milieuvriendelijke hondenpoepzakjes kopen. Doordat deze poepzakjes gemaakt zijn van maïszetmeel, zijn ze 100% biologisch afbreekbaar.  

    Hulpmiddelen om poep op te ruimen

    In principe heb je alleen poepzakjes nodig om de poep van je labrador retriever op te ruimen. Helaas komt het vaak genoeg voor dat mensen vergeten om hondenpoepzakjes mee te nemen als ze hun labrador uitlaten. Overkomt jou dit ook regelmatig? Gebruik dan een riem voor je labrador waaraan je een poepzakjeshouder kunt bevestigen. Een Flexi rollijn is hier een voorbeeld van. Aan deze flexibele labrador riem bevestig je makkelijk en snel een speciale poepzakhouder. Heb je een andere riem en wil je geen nieuwe kopen? Geen probleem, want er zijn nog tal van andere poepzakjeshouders te koop die je aan je huidige hondenriem kunt bevestigen.

    Heb je moeite met bukken door een lichamelijke beperking? Of vind je het vies om hondenpoep met je handen op te pakken? Dan biedt een zogeheten poepgrijper uitkomst. Doordat dit als het ware een verlengstuk van je arm is, wordt het een stuk makkelijker om de hondenpoep op te rapen. Daarbij komt dat je de poep niet met je handen aan hoeft te raken. Bij de meeste poepgrijpers kun je namelijk een poepzakje in de grijper doen. Nadat je de poep hebt opgeschept, pak je het zakje uit de grijper, knoop je hem dicht en gooi je het poepzakje weg.

    Voordat je een poepgrijper koopt om de poep van je labrador op te ruimen, moet je weten dat dit hulpmiddel verkrijgbaar is in verschillende soorten en maten. Om je een indruk te geven van de mogelijkheden, licht ik er hieronder een aantal uit.

    Labrador poep weggooien

    Als de poep van je labrador in een poepzakje zit, moet je deze weggooien. In veel gemeenten staan tegenwoordig openbare hondentoiletten. Vaak is dit een speciale prullenbak of zelfs een ondergrondse container voor hondenpoep. Deze hondentoiletten worden regelmatig geleegd en de inhoud belandt bij het restafval. Is er bij jou in de buurt nergens zo’n toilet? Neem het poepzakje dan mee naar huis en gooi deze hier weg.

    Gebruik je biologisch afbreekbare poepzakjes? Dan heb je misschien de neiging om deze in de container voor groente-, fruit- en tuinafval (gft) te gooien. Omdat honden niet tot kleine huisdieren gerekend worden, hoort hun poep niet thuis in de gft-container. Via de compost kunnen namelijk allerlei dierziektes worden overgedragen. Gooi de poep van je labrador daarom bij het restafval.

    Op deze afbeelding zie je een speciale prullenbak voor labrador poep opruimen

    Omdat labrador poep nogal kan stinken, vind je het misschien niet prettig om het binnen in de prullenbak te doen. Logisch, want het kan flink gaan stinken in huis als je dit wel doet. Overweeg daarom een kleine prullenbak te kopen en zet deze buiten neer. Deze prullenbak kun je gebruiken voor de zakjes met poep van je labrador retriever. Ga je het restafval wegbrengen of wordt het opgehaald? Gooi de poepzakjes dan bij de rest van het restafval.

    Labrador poep opruimen in het buitenland

    Wie denkt dat er alleen in Nederland een opruimplicht voor hondenpoep geldt, heeft het mis. Ook in veel andere landen ben je namelijk verplicht om de poep van je hond op te ruimen, zoals in Oostenrijk, België, Frankrijk en Italië. Ga je met je labrador op vakantie? Zorg dan dat je op de hoogte bent van de regels voor labrador poep opruimen in het land waar je vakantie viert. In sommige landen staan namelijk hoge boetes op het niet opruimen van hondenpoep. En aangezien een vakantie vaak al duur genoeg is, is het niet prettig als je een boete ontvangt omdat je de poep van je labrador retriever laat liggen.

    Was je handen nadat je labrador poep hebt opgeruimd

    Raap jij de poep van je labrador op met een poepzakje om je hand? Of gebruik je een poepgrijper? Dan komt je hand niet rechtstreeks in aanraking met de hondenpoep. Daarom denk je misschien dat het niet nodig is om je handen te wassen als je na een wandeling weer thuis bent. Toch is dit wel aan te raden, want je kunt bacteriën op je handen krijgen. Deze bacteriën kunnen bij mensen onder meer koorts, maag- en darmklachten, spierpijn en hoofdpijn veroorzaken. Reden genoeg om je handen te wassen als je hond tijden het wandelen gepoept heeft. Spoel ze niet alleen af met water, maar was ze met zeep. Op deze manier houd je labrador poep opruimen hygiënisch en verklein je de kans dat je ziek wordt.


    Bas
    Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds 1 januari 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, durf ik wel te zeggen dat ik dit hondenras inmiddels goed ken. Op Labradorgids.nl deel ik mijn kennis en ervaringen met je, schrijf ik over problemen waar ik tegenaan loop en review ik producten.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *