De gemiddelde labrador retriever is gek op eten. Zodra je hem iets lekkers voorschotelt, is de kans dan ook groot dat het binnen de kortste keren op is. Het is alleen niet goed als je labrador schrokt. Hij kauwt dan niet of nauwelijks op zijn eten en krijgt bovendien (te) veel lucht binnen.
Omdat schrokken iets is wat veel labrador retrievers doen, denk je misschien dat het normaal gedrag is voor honden van dit ras. Toch is het niet goed voor je hond, want dit gedrag kan (ernstige) lichamelijke klachten tot gevolg hebben. Reden genoeg om hier iets tegen te doen.
Als een labrador eenmaal schrokt, is dit gedrag nog maar moeilijk af te leren. Gelukkig kun je wel het nodige doen om dit gedrag te beperken. In deze tekst help ik je hier een handje bij. Verder zet ik de oorzaken en gevolgen van schrokken door labrador retrievers op een rijtje en geef ik antwoord op een aantal veelgestelde vragen over schrokken door honden.
Inhoudsopgave
Waarom schrokt labrador?
Voordat je iets tegen schrokken kunt doen, moet je weten dat schrokken verschillende oorzaken kan hebben. Om te beginnen kan je labrador schrokken vanuit instinct. Toen honden van dit ras nog uitsluitend in het wild leefden, moesten zij zelf voor hun eten zorgen. Zodra ze eenmaal wat gevonden hadden, werd dit vaak snel opgegeten. Hierdoor kregen andere honden geen kans om er ook van te eten. Als schrokken het gevolg is van instinct, is het vaak lastig om dit gedrag af te leren.
Sociale druk kan ook de reden zijn dat je labrador schrokt. Heb je meerdere honden? Of heb je naast een hond ook één of meerdere katten? Dan heeft je labrador zijn voerbak waarschijnlijk binnen no time leeg. Hij probeert zo te voorkomen dat een ander dier mee kan eten. In de praktijk gebeurt dit niet snel, maar je labrador heeft hier geen idee van.
Heeft je labrador broertjes of zusjes? Dan heeft hij in zijn nest misschien al leren schrokken. Sommige fokkers voeren hun pups allemaal tegelijkertijd in één voerbak. Pups schrokken het voer dan vaak naar binnen, zodat ze voldoende binnenkrijgen. Als ze dit gedrag eenmaal hebben aangeleerd, leer je het je labrador pup niet snel meer af.
Tot slot kan een labrador schrokken als hij onvoldoende afgeleid wordt. Is je hond veel alleen en wordt hij gedurende de dag niet of nauwelijks geprikkeld? Dan ziet hij de moment waarop hij eten krijgt als hoogtepunt van de dag. Omdat je labrador zo blij is om eten te krijgen, schrokt hij het mogelijk naar binnen.
Gevolgen van schrokken
Het lijkt op het eerste gezicht misschien onschuldig als je labrador schrokt, maar dat is het allerminst. Labrador retrievers die veelvuldig schrokken, kunnen hier namelijk lichamelijke klachten door krijgen. Om je dit in te laten zien, zet ik hieronder een aantal mogelijke gevolgen van schrokken op een rijtje.
Overgewicht
Als je labrador schrokt, slikt hij het merendeel van zijn brokken door zonder te kauwen. Zijn lichaam neemt de voedingsstoffen dan niet goed op, waardoor hij vaak geen verzadigd gevoel heeft na het eten. Schotel je hem vervolgens opnieuw wat eten voor? Dan eet hij ook dit weer snel op. Hierdoor kan je labrador uiteindelijk overgewicht krijgen. Honden van dit ras hebben aanleg om dik te worden, waardoor je ze vooral niet te veel moet voeren.
Om de kans op overgewicht bij je labrador te verkleinen, kun je hem het beste meerdere keren per dag voer geven. Geef je hem ’s ochtends direct brokken voor de hele dag? Kijk er dan niet raar van op als hij zijn voerbak in één keer leeg eet. Zelf geef ik mijn labrador Teddy driemaal per dag eten: ’s ochtends rond 08.30 uur, ’s middags rond 13.00 uur en ’s avonds rond 18.00 uur.
Winderigheid
Je labrador kan ook last krijgen van winderigheid als hij schrokt. Bij iedere hap voer komt er immers lucht mee en dat hoopt zich op in zijn maag. Omdat hier slechts beperkte ruimte is en lucht in de maag geen prettig gevoel is voor je hond, moet dit er vroeg of laat weer uit. Je labrador kan een boer laten om lucht kwijt te raken, maar vaak verlaat overtollig lucht het lichaam van je hond via zijn achterste. Voor jou als baasje is dit allesbehalve prettig, want de scheten van een labrador kunnen behoorlijk stinken.
Slecht(er) gebit
Veel baasjes zien niet direct een verband tussen schrokken en het gebit van een labrador, maar dat is er wel degelijk. Door te kauwen reinigt je labrador zijn gebit. Zo blijft er bijvoorbeeld minder tandplak achter op zijn tanden en dat verkleint de kans op de vorming van tandsteen. Schrokt je labrador? Dan kan hij na verloop van tijd een slecht gebit krijgen. Omdat hij hier zelf behoorlijk wat ongemak van kan ervaren, is het verstandig om het schrokken tot een minimum te beperken.
Maagtorsie
Labrador retrievers lopen tot slot het risico op een maagtorsie als ze schrokken. Bij deze aandoening draait de maag van je labrador om zijn as, waardoor de in- en uitgang geblokkeerd worden. Doordat de vertering wel doorgaat, kunnen gassen de maag niet verlaten. Als een maagtorsie lange tijd aanhoudt, kan je labrador hier uiteindelijk aan overlijden. Reden genoeg om schrokken serieus te nemen als je het mij vraagt.
Tips om schrokken te beperken
Zodra een labrador retriever eenmaal schrokt, leer je hem dit niet snel meer af. Gelukkig kun je wel het een en ander doen om schrokken te beperken. Schrokt je labrador, maar weet je niet precies hoe je dit gedrag vermindert? Dan bieden de volgende 7 tips hopelijk uitkomst.
1. Laat je hond op een rustige plek eten
Staat de voerbak van je labrador op een ‘drukke’ plek? Dan is dit misschien de reden dat hij schrokt. Je hond eet dan snel, omdat hij bang is dat iemand zijn eten ‘steelt’. Zet de voerbak van je labrador daarom eens op een rustige plek neer, bijvoorbeeld in de hoek van een ruimte. Zodra hij ervaart dat hij rustig kan eten, gaat hij misschien automatisch minder schrokken.
Heb je andere dieren in huis? Laat hen dan even in een andere ruimte verblijven als je labrador aan het eten is. Hij weet zo dat hij niet bang hoeft te zijn dat de andere dieren met zijn voer aan de haal gaan. Je kunt er eventueel ook voor kiezen om je labrador in een afgezonderde ruimte te laten eten.
2. Leg een steen of schoteltje in zijn voerbak
De voerbak van een labrador retriever moet groot genoeg zijn. Als hij er niet goed met zijn snuit in kan of zijn eten moeilijk te pakken krijgt, wil hij er misschien niet uit eten. Een té grote voerbak is alleen ook niet verstandig, want dit kan het schrokken juist stimuleren. Je labrador hoeft dan immers maar weinig moeite te doen om bij zijn voer te komen.
Denk je dat je huidige voerbak te groot is? Dan hoef je niet direct een nieuwe te kopen. Je kunt eerst proberen om er een steen of schoteltje in te leggen. Je labrador moet hier als het ware omheen eten, waardoor het hem meer moeite kost om zijn brokken te bemachtigen. Het gevolg hiervan is dat hij automatisch langzamer gaat eten.
Als je voor het eerst een steen of schoteltje in de voerbak legt, raad ik je aan je labrador goed in de gaten te houden. Doe dit zeker als je hond een ‘enthousiaste eter’ is. Aangezien het voorwerp in zijn voerbak nieuw voor hem is, weet hij misschien niet goed hoe hij ermee overweg moet gaan. Hierdoor kan hij zich eraan bezeren en dat wil je voorkomen.
3. Koop een anti-schrokvoerbak
Wil je dat je labrador minder gaat schrokken tijdens het eten? Dan kun je er ook voor kiezen om zijn huidige voerbak te vervangen door een anti-schrokbak. Zo’n voerbak is speciaal ontworpen om een hond langzamer te laten eten. Hierdoor dwing jij je labrador min of meer om beter op zijn brokken te kauwen. Bovendien krijgt hij minder lucht binnen als hij uit een anti-schrokbak eet. Ben je nog op zoek naar een voerbak tegen schrokken? Hieronder licht ik een aantal goede opties voor labrador retrievers uit.
CuraCanin anti-schrokbak groot
Koop direct via
Eat Slow Live Longer anti-schrok voerbak rond
Koop direct via
Eat Slow Live Longer anti-schrok voerbak vierkant
Koop direct via
4. Strooi het voer rond
Eet je labrador retriever uit een ‘normale’ voerbak? Grote kans dat hij schrokt. Je kunt in dat geval een anti-schrokbak kopen om dit gedrag te verminderen, maar dat hoeft niet. In plaats daarvan kun je er namelijk ook voor kiezen om zijn voer rond te strooien in de woonkamer of in het gazon. Je labrador kan zo niet al zijn brokken in één keer naar binnen werken, want hij moet er actief naar op zoek. Je vertraagt op deze manier niet alleen het eettempo, maar het is bovendien goede mentale training voor je labrador. Hij moet immers zelf op zoek naar zijn eten en daar wordt hij moe van.
5. Gebruik een snuffelmat
In plaats van het rondstrooien van zijn voer kun je het ook aanbieden in een snuffelmat. Dit is hondenspeelgoed waarin je de brokken van je labrador kunt verstoppen. Je stopt alles weliswaar in één keer in de snuffelmat, maar je labrador kan niet alle brokken in één keer opeten. Hij moet immers speuren naar de plekken waar ze verstopt zitten.
Snuffelmatten zijn er in allerlei soorten en maten, waardoor er altijd wel eentje te vinden is die bij je labrador retriever past. De meest standaard varianten hebben een rechthoekige, vierkante of ronde bodemplaat met daarop fleecestroken. Benieuwd welke snuffelmaten leuk zijn voor labrador retrievers? Ik licht er hier een aantal uit.
Doglemi premium snuffelmat Met piepje in elke wortel
Koop direct via
Dogzoo Snuffelmat Birthday Cake
Koop direct via
Doxie® Snuffelmat
Koop direct via
Pawzle Snuffelmat Met krachtige zuignappen
Koop direct via
Pawzle snuffelmat uitdagend
Koop direct via
Pet Patrol® Snuffelmat
Koop direct via
Snuffelmat zonnebloem
Snuffelplezier snuffelkussen
Koop direct via
VEDIC® XXL Snuffelmat Rainbow
Koop direct via
6. Voeg wat water toe aan de brokken
Schrokken verminderen kan een stuk makkelijker zijn dan je op voorhand denkt. Zo is het soms al voldoende om een beetje water toe te voegen aan de brokken van je labrador om hem rustiger te laten eten. Het water in de voerbak zorgt ervoor dat je labrador meer moeite moet doen om zijn voer te pakken te krijgen.
Je profiteert overigens ook nog van een aantal andere voordelen als je water bij de brokken doet. Zo zuigen veel brokken zich vol met water, waardoor je labrador langer een verzadigd gevoel heeft. Bovendien zorgt het water ervoor dat de brokken zachter worden. Het kost je labrador zo minder moeite om erop te kauwen en dat komt zijn spijsvertering ten goede.
7. Geef je labrador de juiste brokken
Je denkt misschien niet dat het voer invloed heeft op schrokken, maar dat kan wel degelijk zo zijn. Let om te beginnen altijd op de grootte van de brokken die jij je hond geeft. Geef je een labrador retriever kleine brokken? Dan stimuleer je schrokken. Kleine brokken zijn immers makkelijk in zijn geheel door te slikken. Als jij je labrador dergelijke brokken voorschotelt, moet je er niet raar van opkijken als hij ze naar binnen schrokt.
Naast de grootte speelt ook de vorm van de brokken een rol. Krijgt je labrador ronde of ovale brokken? Dan kan hij deze relatief makkelijk in één keer doorslikken. Om schrokken tegen te gaan, kun jij je labrador beter brokken geven die het kauwen stimuleren, zoals brokken van Royal Canin. Het is lastig – zo niet onmogelijk – om deze brokken in één keer door te slikken, waardoor je labrador er wel op moet kauwen.
Veelgestelde vragen over schrokken door honden
Als een hond schrokt, betekent dit dat hij zijn brokken te gulzig naar binnen werkt. Hij neemt niet de moeite om erop te kauwen, maar slikt ze grotendeels in hun geheel door. Naast de brokken slikt hij hierbij vaak veel lucht in, wat ook in zijn maag terechtkomt.
Ja, als je labrador schrokt gaan brokken zich ophopen in zijn maag. Dit bemoeilijkt de spijsvertering en zorgt ervoor dat het voer minder goed verteerd wordt. Schrokken zorgt bovendien voor lucht in de maag en dat kan leiden tot winderigheid. Je labrador kan bovendien gebitsproblemen krijgen als hij schrokt.
Ja, labrador retrievers behoren tot de hondenrassen die extra gevoelig zijn voor schrokken.
Ja, schrokken is slecht voor de spijsvertering van een hond. Als een hond niet of nauwelijks op zijn brokken kauwt, vormt dit een grote massa in zijn maag. Het kost het lichaam veel meer moeite om dit te verteren dan wanneer hij wel op zijn brokken kauwt.
Schrokken kan leiden tot winderigheid, maar ook tot een maagtorsie. Daarnaast kan het een slechte invloed hebben op het gebit van je labrador, want hij kauwt niet of nauwelijks op zijn eten. Hierdoor kan er tandsteen ontstaan. Tot slot kan schrokken tot overgewicht leiden.
Schrokken afleren is lastig, want het kan het instinct zijn van je labrador retriever. Je kunt gelukkig wel het nodige doen om schrokken te verminderen, zoals een anti-schrokbak of snuffelmat gebruiken, zijn voer rondstrooien of een steen of schoteltje in zijn voerbak leggen.
Blijf op de hoogte van alles over labradors!
Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.