Is het erg als mijn labrador snurkt?

Ik vertel je wat de oorzaken zijn en of je snurken kunt voorkomen of verminderen!

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

Net als mensen kunnen labrador retrievers ook snurken. Meestal hoef jij je geen zorgen te maken als je labrador snurkt, want praktisch iedere hond doet dit weleens. Mijn labrador Teddy is er bijvoorbeeld ook vrij goed in. Helaas is snurken niet altijd onschuldig. Snurkt je labrador vaak en hard? Dan kan dit wijzen op een gezondheidsprobleem. Reden genoeg om snurken serieus te nemen als je het mij vraagt.

Veel baasjes weten weinig tot niets van snurkende honden. Geldt dit ook voor jou? Dan heb je waarschijnlijk geen idee of het onschuldig is als je labrador snurkt. Daarom wil je hier misschien wat meer over weten. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres, want ik vertel je in deze tekst alles wat je moet weten over snurken bij honden. Eerst licht ik een aantal mogelijke oorzaken van snurken uit en vervolgens lees je hoe je snurken vermindert.

    Waarom snurkt mijn labrador?

    Op deze afbeelding zie je mijn labrador Teddy snurken op het vloerkleed

    Er zijn verschillende redenen waarom labrador retrievers snurken. Bij de ene hond wordt dit veroorzaakt door overgewicht, maar het kan ook zijn dat je labrador allergisch is. Ben je benieuwd waarom je labrador snurkt? Hieronder heb ik 10 mogelijke oorzaken op een rijtje gezet.

    Overgewicht

    Labrador retrievers hebben aanleg om dik te worden. Is je viervoeter te zwaar? Dan wordt het snurken mogelijk veroorzaakt door overgewicht. De luchtwegen van je labrador kunnen geblokkeerd worden als hij te veel weegt, waardoor hij een ronkend geluid produceert terwijl hij slaapt. Naast snurken kan overgewicht nog allerlei andere gezondheidsklachten veroorzaken. Daarom raad ik je aan om je labrador op gezond gewicht te houden. Mijn labrador Teddy (reu) weegt zo’n 30 kilo en is volgens de dierenarts mooi op gewicht.

    Verkoudheid

    Net als jij en ik kan ook je hond een verkoudheid oplopen. Veelvoorkomende symptomen van een verkouden labrador zijn een loopneus, niezen en een zwaardere ademhaling. Daarnaast kan een verkouden labrador snurken. Vermoed je dat een verkoudheid de oorzaak is? Wacht dan even af tot hij niet meer verkouden is, want het snurken gaat dan vaak vanzelf weer over.

    Gebitsprobleem

    Zaagt je labrador regelmatig een heel bos om als hij (diep) slaapt? Dan kan er iets aan de hand zijn met zijn gebit. Zo snurkt je labrador mogelijk omdat er een abces in zijn mondholte zit. Als dit de oorzaak is, adviseer ik je direct contact op te nemen met een dierenarts. De infectie kan zich namelijk door de rest van zijn lichaam verspreiden als je niets doet. De problemen worden dan alleen maar erger, waardoor je vaak nog (veel) verder van huis bent.

    Allergie

    Een allergische reactie zorgt vaak voor vernauwing van de luchtweg. Ademen kost je labrador dan meer moeite en dat kan resulteren in snurken. Een labrador retriever kan allergisch zijn voor zijn voer, maar ook voor vlooien of medicijnen. Hij kan bovendien lijden aan een contact- of inhalatieallergie. Ben je benieuwd of je labrador een allergie heeft? Maak dan een afspraak bij een dierenarts voor onderzoek.

    Slaaphouding

    Op deze afbeelding zie je Teddy snurken in zijn mand

    Labrador retrievers kunnen in verschillende houdingen slapen. Zo ligt de ene hond van dit ras het liefst opgekruld, terwijl de ander het juist lekker vindt om languit en op zijn zij te liggen. Een labrador snurkt niet snel in deze houdingen, maar het kan wel voorkomen. Teddy slaapt wisselt vaak tussen opgekruld en languit slapen, maar hij snurkt wel. De kans op snurken is overigens een stuk groter als je labrador op zijn rug slaapt. Wat dat betreft verschillen honden niet veel van mensen, want ook wij snurken sneller als we op onze rug slapen.

    Medicijnen

    Krijgt je labrador medicijnen? Dan is het goed mogelijk dat dit het snurken veroorzaakt. Bepaalde medicijnen kunnen je hond dusdanig ontspannen dat de spieren in zijn keel loskomen, waardoor hij gaat snurken. Als je benieuwd bent of de medicijnen inderdaad de oorzaak zijn van het snurken, lees je de bijsluiter door. Als hier niets over snurken genoemd wordt, kun je eventueel contact opnemen met de dierenarts als jij je zorgen maakt.

    Obstructie

    Teddy loopt tijdens het wandelen veel met zijn neus aan de grond. Hij is vast niet de enige labrador die dit doet, want de meeste honden van dit ras zijn gek op snuffelen. Ze gebruiken hun neus om de omgeving te verkennen en meer over andere honden te weten te komen. Tijdens het snuffelen kan er alleen iets in de neus van je labrador terechtkomen, zoals een grasaar of rommel. Dit kan de luchtweg blokkeren, waardoor je labrador van de ene op de andere dag kan beginnen met snurken. Veegt je labrador veel met zijn poot over zijn neus? Dan kan dit een signaal zijn dat hij er last van heeft. Maak in dat geval een afspraak bij een dierenarts om het ‘object’ uit de neus van je labrador te halen. Wacht niet tot de verstopping vanzelf verdwijnt, want dit gebeurt meestal niet.

    Anatomie

    Wie denkt dat de kans op snurken bij elke hond even groot is, heeft het mis. Mopshonden en bulldogs hebben hier bijvoorbeeld meer aanleg voor dan labrador retrievers, want ze hebben een kortere snuit. Als honden van dit ras snurken, is de oorzaak vaak anatomisch van aard. De botten in de schedel zijn bij dit soort honden korter, waardoor de afstand tussen de neus en schedel korter is. Ondanks dat labrador retrievers een relatief lange snuit hebben, kan anatomie ook bij dit ras de oorzaak zijn van snurken.

    Schimmelziekte

    Snurkt je labrador? Dan kan dit ook veroorzaakt worden door de schimmelziekte aspergillose. Je hond kan deze schimmel oplopen via stof, maar ook via gemaaid gras, hooi of stro. Snurken is overigens niet het grootste probleem, want je hond wordt er ook slomer door en bovendien vermindert zijn eetlust. Als je deze signalen herkent, raad ik je aan zo snel mogelijk contact op te nemen met een dierenarts. Hij kan de schimmelziekte behandelen, waardoor je labrador snel weer gezond is en waarschijnlijk ook niet meer snurkt.

    Roken

    Op deze afbeelding zie je mijn labrador Teddy onder een deken liggen slapen

    Het is niet verstandig om in huis te roken als je een hond hebt. Doe je dit toch? Dan rookt je viervoeter passief mee. Veel baasjes zijn zich hier alleen niet bewust van en steken binnen regelmatig een sigaret op. Als je labrador retriever langdurig rook binnenkrijgt, kan dit tot gezondheidsproblemen leiden. Zo kan hij bijvoorbeeld steeds meer moeite krijgen met ademhalen en dat kan tot snurken leiden. Wil je niet dat je labrador snurkt? Dan heb je een goede reden om te stoppen met roken. Het is uiteraard nog beter om helemaal niet meer te roken vanaf het moment dat er een hond in huis komt.

    Hoe verminder je snurken door een hond?

    Als je labrador snurkt, kan dit bijzonder vervelend zijn. Je hond heeft hier zelf meestal geen last van, maar dit geldt mogelijk wel voor jou. Slaapt hij ’s nachts dicht bij of zelfs in de slaapkamer? Dan kun je misschien niet slapen door zijn gesnurk. In dat geval wil je vast en zeker weten of je iets kunt doen om deze ‘geluidsoverlast’ te verminderen.

    Zoals ik je eerder in deze tekst al vertelde, kunnen er verschillende redenen zijn waarom je labrador snurkt. Daarom is er ook geen eenduidige oplossing voor dit probleem. Wil je hier iets tegen doen? Dan moet je eerst de oorzaak achterhalen. Vermoed je dat je labrador snurkt door overgewicht? Laat hem dan afvallen. Als je hond een paar kilo afvalt, snurkt hij straks misschien niet meer.

    Je labrador kan bovendien snurken door gebitsproblemen. Houd de tanden en kiezen van je viervoeter daarom gezond. Zorg dat hij goed op zijn voer en snacks kauwt en probeer ook zijn tanden te poetsen. Heb je het idee dat het snurken veroorzaakt wordt door een obstructie in de neus van je hond? Probeer dit er dan nooit zelf uit te halen, maar ga altijd met je labrador naar een dierenarts.

    Moet je naar de dierenarts als je labrador snurkt?

    Begint je labrador van de ene op de andere dag ineens te snurken? Dan kan ik me voorstellen dat jij je zorgen maakt. Snurken is vaak onschuldig, maar misschien vertrouw je het toch niet helemaal. Neem in dat geval het zekere voor het onzekere en bel de dierenarts voor een afspraak. Hij kan vaststellen of je labrador snurkt door gezondheidsproblemen of dat het onschuldig is.

    Als het snurken veroorzaakt wordt door een onderliggend (gezondheids)probleem, kan een dierenarts dit in de meeste gevallen behandelen. Hoe langer je wacht met het bezoeken van de dierenarts, des te kleiner de kans op (volledig) herstel. Wacht daarom niet te lang als je het niet vertrouwt. Blijkt er niets aan de hand te zijn? Dan kun je een dierenarts bovendien om tips vragen om het snurken te verminderen of te stoppen.

    Teddy is een snurker

    In deze tekst liet ik al doorschemeren dat mijn labrador Teddy een snurker is. Vooral als hij in diepe slaap is, kan hij behoorlijk veel geluid produceren. Aangezien zijn Happysnoots donut hondenmand onder de trap naar boven ligt, hoor ik hem soms zelfs snurken als ik zelf in bed lig. Op zich is dit niet heel gek, want hemelsbreed is de slaapkamer niet zo ver van zijn mand verwijderd.

    Van de tien mogelijke oorzaken van snurken door een hond die ik eerder noemde, is er geen eentje van inlvoed op Teddy. Hij is op gezond gewicht, gebruikt geen medicijnen en heeft geen gebitsproblemen. Bovendien krijg ik op basis van zijn lichaamstaal niet de indruk dat hem iets mankeert. Teddy is altijd erg enthousiast en heeft energie voor tien. Daarom maak ik me eerlijk gezegd ook niet zo’n zorgen over het gesnurk van mijn labrador.

    Blijf op de hoogte van alles over labradors!

    Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.


    Bas
    Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds 1 januari 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, durf ik wel te zeggen dat ik dit hondenras inmiddels goed ken. Op Labradorgids.nl deel ik mijn kennis en ervaringen met je, schrijf ik over problemen waar ik tegenaan loop en review ik producten.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *