Uiteraard wil je niet dat je labrador zijn behoeftes in huis doet. Dit voorkom je door hem meermaals per dag uit te laten, want hij kan dan buiten plassen en poepen. Maar hoe vaak, hoelang en wanneer moet je een labrador uitlaten? Dit zijn vragen waar veel (toekomstige) baasjes een antwoord op willen. In deze tekst beantwoord ik ze, zodat jij straks alles weet over het uitlaten van je labrador!
Inhoudsopgave
Hoe vaak laat je een labrador uit?
Niet elke labrador moet even vaak uitgelaten worden. Hoe vaak jij met je hond naar buiten moet, hangt onder meer af van de leeftijd. Is je labrador nog een pup? Dan moet je er vaker mee naar buiten dan met een volwassen labrador, want een pup kan zijn behoeftes nog niet zo lang ophouden.
Wie benieuwd is hoe vaak hij een labrador uit moet laten, kan naar zijn lichaamsbouw kijken. Het skelet van een labrador pup bestaat in de eerste weken voornamelijk uit kraakbeen. Loop je er grote afstanden mee? Dan kan het kraakbeen gaan slijten en dat vergroot de kans op artrose of andere fysieke ongemakken op latere leeftijd. Je mag best vaak naar buiten met een labrador pup, maar loop er alleen kleine stukjes mee. Zindelijkheid speelt uiteraard ook een rol. Als je labrador niet zindelijk is, moet je hem vaker uitlaten.

Hoe zit het met een pup?
Hierboven vertelde ik je al dat je een labrador pup vaker uit moet laten dan een volwassen labrador. Maar hoe vaak moet je een labrador retriever pup uitlaten? Ook dit verschilt per hond. Toen Teddy nog een pup was, ging ik er soms wel 10 tot 12 keer per dag mee naar buiten. Toen hij eenmaal zindelijk was, kon ik dit al snel afbouwen naar vier keer per dag.
Er zijn baasjes die wachten met het uitlaten van hun labrador pup tot hij binnen plast of poept. Dit is een optie, maar eigenlijk ben je dan al te laat. Je pup doet zijn behoeftes dan in huis en dat is niet de bedoeling. Probeer hem daarom een stap voor te zijn en ermee naar buiten te gaan voordat hij begint te plassen of poepen. Doet hij buiten zijn behoefte(s)? Beloon hem hier dan uitvoerig voor met zowel je stem als iets lekkers. Je labrador leert zo dat hij goed bezig is, waardoor hij de volgende keer misschien weer wacht met plassen of poepen tot hij buiten is.
Labrador pups doen hun behoeftes vaak direct nadat ze geslapen of gegeten hebben. Ik raad je dan ook aan om na ieder dutje en na elke maaltijd met je pup naar buiten te gaan. Op deze momenten is de kans het grootst dat hij moet plassen of poepen. Heb je met hem gespeeld? Ga dan ook even naar buiten. Door alle enthousiasme is de kans groot dat je labrador pup een plasje moet doen.

Wanneer laat je een labrador uit?
Je laat een labrador uit als hij zijn behoeftes moet doen. Puppy’s moeten sneller dan volwassen honden, want kunnen hun plas en poep nog niet zo lang ophouden. Vandaar dat je een labrador pup vaker moet uitlaten.
Zodra je labrador zindelijk is, is het verstandig om toe te werken naar een vast ritme. Dit is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor je hond. Hij weet zo precies wanneer hij naar buiten gaat. Zelf laat ik Teddy dagelijks in de ochtend, rond de lunch, rond het avondeten en voordat ik ga slapen uit.
Omdat veel mensen buitenshuis werken, is het niet altijd mogelijk om een labrador 4 of 5 keer per dag uit te laten. Loop er in dat geval ’s avonds een extra rondje mee, zodat je hond zijn energie kwijt kant. Lukt dit ook niet? Neem je labrador in het weekend dan bijvoorbeeld mee naar een park of bos en wandel hier een groot stuk met hem. Op deze manier compenseer je het ‘gebrek’ aan beweging van doordeweeks.

Labrador geeft zelf aan als hij moet
Heeft je labrador veel water te dronken of is hij aan de diarree? Dan kan het zijn dat je er een keer vaker mee naar buiten moet dan gebruikelijk. Als je hond zindelijk is, geeft hij vaak zelf aan als hij moet. Teddy doet dit in ieder geval wel. Hij komt voor me zitten, kijkt me met indringende ogen aan en schuift wat onrustig met zijn kont en achterpoten over de vloer. Ik neem hem dan meestal even mee naar buiten. We lopen een klein stukje, zodat hij de kans krijgt om zijn behoeftes te doen.
Hoe ver kun je met een labrador lopen?
De afstand die je samen met je labrador kunt lopen, hangt grotendeels af van zijn leeftijd, gewicht en conditie. Is hij nog jong en heeft hij een gezond gewicht en goede conditie? Dan kun je er vaak kilometers mee wandelen, want honden van dit ras hebben hier doorgaans voldoende energie voor. Een gezonde, volwassen labrador kan vaak probleemloos 10 kilometer lopen. Sommige labrador retrievers kunnen het zelfs wel 15 tot 25 kilometer volhouden.
Net als voor mensen geldt ook voor honden dat ze niet van de ene op de andere dag een grote afstand af kunnen leggen. Wil je grote stukken met je labrador lopen? Bouw dit dan langzaam op. Begin eerst met 1 kilometer, loop de volgende keer 2 kilometer en die keer daarop 3 kilometer. Op deze manier raakt je labrador langzaam maar zeker steeds meer gewend aan lange stukken wandelen.

Vergeet niet om naar de temperatuur te kijken voordat je een groot stuk met je labrador gaat wandelen. Door hun vacht hebben honden van dit ras het snel warm. Loop er op zomerse dagen dan ook geen grote stukken mee. Als je dit wel doet, kan je labrador oververhit raken. Wil je toch een lang stuk wandelen? Doe dit dan ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat. Het is dan vaak een stuk koeler dan midden op de dag.
Bereken hoelang je met een labrador mag lopen
Veel baasjes weten niet hoelang ze met een labrador pup mogen lopen. Op basis van de leeftijd kun je hier relatief makkelijk een inschatting van maken. Het aantal minuten dat je met een labrador pup mag lopen, staat gelijk aan het aantal weken dat hij oud is. Heb je een pup van 12 weken? Dan mag je hier elke wandeling zo’n 12 minuten mee lopen.
Blijf op de hoogte van alles over labradors!
Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.

Aandachtspunten tijdens het uitlaten van een labrador
Tijdens het uitlaten van je labrador zijn er bepaalde punten waar je op moet letten. Allereerst is het belangrijk om je hond goed in de gaten te houden. Aan de lichaamstaal kun je namelijk veel aflezen. Sjokt hij achter je aan, ademt hij snel of heeft hij een schuimbek? Ga dan terug naar huis, want dit zijn signalen van (over)vermoeidheid.
Het is bovendien belangrijk dat je tijdens het uitlaten de controle hebt over je labrador. Een hond merkt het snel genoeg als dit niet het geval is en zal dan een stuk minder goed luisteren. Dit zorgt er zeer waarschijnlijk voor dat je labrador aan de riem trekt. Het kan zelfs zo zijn dat je hond je niet gehoorzaamt. In dat geval kan het uitlaten van je labrador een behoorlijke uitdaging worden.
Kijk ook naar de ondergrond waarop jij je labrador uitlaat. Lopen over een verharde weg kost je labrador bijvoorbeeld veel minder energie dan lopen door zand of modder. Lopen over onverhard terrein kan later voor lichamelijke problemen zorgen, want het kraakbeen van je labrador slijt langzaam maar zeker.
Wat heb je nodig om je labrador uit te laten?
Om je labrador uit te laten, heb je een aantal dingen nodig. Om te beginnen is een goede riem belangrijk. Zelf laat ik Teddy uit aan een vaste lijn, maar in plaats daarvan kun je ook een Flexi rollijn. Deze laatste lijn rolt zich automatisch op en af en heeft een vergrendeling. Je hebt alleen geen direct contact met je hond, omdat je het plastic handvat vasthoudt. Bij een vaste lijn is dit wel het geval.
Naast een riem heb je ook een halsband of tuigje nodig. Een halsband doe je op de nek van je labrador, een tuigje zit om zijn middel. Wat de beste keuze is, is vooral persoonlijk. Toen Teddy een pup was, liet ik hem aan een halsband uit. In de puberteit stapte ik over naar een hondentuig, maar inmiddels laat ik hem weer uit aan een halsband. De reden hiervoor is het trekken aan de riem. Met een tuigje deed Teddy dit behoorlijk, maar met een halsband veel minder.