Wie niet wil dat een labrador retriever zijn behoeftes binnen doet, moet hem meermaals per dag uitlaten. Maar hoe vaak laat je een labrador uit? En hoe lang en wanneer moet je een labrador uitlaten? Dit zijn vragen waar veel (toekomstige) labrador-baasjes een antwoord op willen. Daarom lees je hier alles wat je moet weten over het uitlaten van een labrador retriever.
Inhoudsopgave
Hoe vaak moet je een labrador uitlaten
Wie denkt dat iedere labrador even vaak uitgelaten moet worden, heeft het mis. Het aantal keer dat jij je labrador moet uitlaten, hangt onder meer af van de leeftijd. Heb je een labrador pup? Dan moet je hier vaker mee naar buiten dan met een volwassen labrador retriever. Een volwassen labrador kan zijn behoeftes langer ophouden dan een puppy.
Wanneer je wilt weten hoe vaak jij je labrador uit moet laten, kun je naar zijn lichaamsbouw kijken. Het skelet van een labrador pup bestaat in de eerste weken voornamelijk uit kraakbeen, waardoor je hem niet te vaak uit moet laten. Doe je dit wel? Dan kan het kraakbeen gaan slijten. In dat geval is de kans een stuk groter dat je labrador artrose of andere fysieke ongemakken krijgt op latere leeftijd. Reden genoeg om een labrador op jonge leeftijd vooral niet te vaak uit te laten. Loop bovendien geen al te grote afstanden met een puppy.
Hoe vaak je een labrador uit moet laten, hangt ook af van de zindelijkheid. Als je labrador nog niet zindelijk is, moet je er vaker mee naar buiten dan wanneer hij wel zindelijk is. Een pup kan zijn behoeftes nog niet zo lang ophouden als een volwassen hond. Wanneer je wilt voorkomen dat je labrador pup in huis plast of poept, moet je er regelmatig mee naar buiten.
Hoe vaak labrador pup uitlaten?
Hierboven las je al dat je een labrador pup vaker uit moet laten dan een volwassen labrador. Maar hoe vaak moet je een labrador retriever pup uitlaten? Ook dit hangt weer van de hond zelf af. Toen mijn labrador Teddy nog een pup was, moest ik er wel 10 tot 12 keer per dag mee naar buiten. Gelukkig werd dit aantal al snel minder. Zodra je labrador zindelijk is, hoef je er dagelijks vaak nog maar een keer of vijf mee naar buiten.
Sommige mensen wachten met een labrador pup uitlaten tot hij binnen plast of poept. Dit is een optie, maar eigenlijk ben je dan al te laat. Je pup doet zijn behoeftes dan binnen en dat is niet de bedoeling. Probeer hem daarom een stap voor te zijn en ermee naar buiten te gaan voordat hij begint te plassen of poepen. Doet hij buiten zijn behoefte(s)? Beloon hem hier dan uitvoerig voor met zowel je stem als iets lekkers. Je hond leert op deze manier dat hij goed bezig is, waardoor hij de volgende keer misschien weer wacht met plassen of poepen tot hij buiten is.
Labrador pups doen hun behoeftes vaak direct nadat ze geslapen of gegeten hebben. Daarom is het verstandig om na ieder dutje en na iedere maaltijd met je pup naar buiten te gaan. Op deze momenten is de kans het grootst dat hij moet plassen of poepen. Heb je met hem gespeeld? Ga dan ook even naar buiten. Door alle enthousiasme is de kans groot dat hij een plasje moet doen.
Wanneer laat ik een labrador uit?
Je laat een labrador retriever uit als hij zijn behoeftes moet doen. Wanneer je hond nog een pup is, is dit wat lastig in te schatten. Een labrador pup laat zijn plas en poep vaak lopen zodra hij moet. Hij kan zijn behoeftes nog niet bijzonder lang ophouden in de eerste weken van zijn leven. Daarom moet je een labrador pup vaker uitlaten dan een volwassen labrador.
Is je labrador pup zindelijk? Dan kan hij zijn behoeftes lang(er) ophouden. Vanaf dat moment is het verstandig om toe te werken naar een vast ritme. Dit is niet alleen voor jezelf prettig, maar ook voor je labrador. Voor een volwassen labrador is het over het algemeen voldoende om 4 of 5 keer per dag uitgelaten te worden. Zelf laat ik Teddy ’s ochtends uit, rond de lunch, rond het avondeten en voordat ik ga slapen.
Wanneer je buitenshuis werkt, is het misschien niet mogelijk om je labrador 4 tot 5 keer per dag uit te laten. In dat geval kun je er ’s avonds een extra keer mee gaan lopen, zodat je hond zijn energie toch kwijt kan. Is dit ook niet mogelijk? Compenseer dit dan in het weekend. Neem je labrador retriever bijvoorbeeld mee naar een park of bos en wandel hier een groot stuk met hem. Op deze manier compenseer je het ‘gebrek’ aan beweging van doordeweeks.
Labrador geeft zelf aan als hij moet
Ondanks dat het voor een volwassen labrador doorgaans voldoende is om 4 tot 5 keer per dag uitgelaten te worden, kan het zijn dat jij je hond vaker uit moet laten. Op een warme zomerdag moet je er misschien een keer vaker mee naar buiten. Je labrador drinkt dan misschien meer dan normaal, waardoor hij sneller moet plassen.
Als een labrador nodig moet, geeft hij dit vaak zelf aan. Teddy doet dit in ieder geval wel. Hij komt dan voor mij zitten en kijkt me met indringende ogen aan. Bovendien schuift hij dan vaak wat onrustig met zijn kont en achterpoten over de vloer. Wil je het binnen droog en schoon houden? Dan raad ik je aan om op zo’n moment je labrador uit te laten. Je hoeft er dan echt geen grote wandeling mee te maken, want je labrador is waarschijnlijk al lang blij dat hij de druk van de ketel kan halen.
Hoe ver kun je met een labrador lopen?
De afstand die je samen met je labrador kunt lopen, hangt grotendeels af van het gewicht en de conditie van de hond. Als je labrador een gezond gewicht en een goede conditie heeft, kun je er probleemloos kilometers mee wandelen. Labradors hebben hier doorgaans voldoende energie voor. Een gezonde, volwassen labrador kan vaak probleemloos 10 kilometer lopen. Sommige labrador retrievers kunnen het zelfs wel 15 tot 25 kilometer volhouden.
Net als voor mensen geldt ook voor honden dat zij niet ineens van de ene op de andere dag een grote afstand af kunnen leggen. Wil je grote stukken met je labrador lopen? Bouw dit dan langzaam op. Begin eerst met 1 kilometer, loop de volgende keer 2 kilometer en die keer daarop 3 kilometer. Op deze manier raakt je labrador langzaam maar zeker steeds meer gewend aan lange stukken wandelen.
Vergeet niet om naar de temperatuur te kijken voordat je een groot stuk met je labrador gaat wandelen. Door hun vacht hebben labradors het snel warm. Hierdoor is het niet verstandig om op warme dagen grote stukken met je hond te wandelen. Als je dit toch doet, is de kans een stuk groter dat je labrador oververhit raakt. Loop daarom liever een klein rondje, zodat je hond de kans heeft zijn behoeftes te doen. Wil je toch een lang stuk wandelen? Doe dit dan ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat. Het is dan vaak een stuk koeler dan midden op de dag.
Bereken hoelang je met een labrador mag lopen
Het skelet van een labrador pup bestaat in de eerste fase van zijn leven nog grotendeels uit kraakbeen. Daarom is het niet verstandig om in deze periode al grote afstanden met je labrador retriever te lopen. Wanneer je te ver loopt met een pup, kan dit blijvend lichamelijk letsel tot gevolg hebben. Helaas weten veel labrador-baasjes niet hoelang zij met hun hond mogen lopen.
Gelukkig is er een handig hulpmiddel om te bepalen hoelang je een labrador pup mag uitlaten. Je kunt namelijk naar de leeftijd van je pup kijken. Het aantal minuten dat je met een labrador pup mag lopen staat gelijk aan het aantal weken dat hij oud is. Heb je een labrador pup van 12 weken in huis? Dan mag je hier dus iedere keer plusminus 12 minuten mee wandelen.
Hoe word ik het beste labrador-baasje?
Dat lees je in Het Complete Handboek voor de Labrador van Jan Jacobs! Met ruim 25 jaar ervaring in het verzorgen en opvoeden van labrador retrievers is hij de aangewezen persoon om jou alles bij te brengen over dit hondenras.
Koop je zijn e-book via de onderstaande knop? Dan profiteer je van 6 GRATIS bonussen!
Aandachtspunten tijdens het uitlaten van een labrador
Tijdens het uitlaten van je labrador zijn er bepaalde punten waar je op moet letten. Allereerst is het belangrijk om je hond goed in de gaten te houden. Aan de lichaamstaal van je labrador kun je veel aflezen. Sjokt hij achter je aan, ademt hij snel of heeft je labrador een schuimbek tijdens het wandelen? Dan kun je het beste huiswaarts keren. Dit zijn signalen dat je viervoeter (over)vermoeid is.
Bovendien is het van belang dat je de controle hebt over je labrador retriever als je hem uitlaat. Een hond merkt het snel genoeg als dit niet het geval is en zal dan een stuk minder goed luisteren. Dit zorgt er zeer waarschijnlijk voor dat je labrador aan de riem trekt. Het kan zelfs zo zijn dat je hond je niet gehoorzaamt. Een labrador uitlaten kan op deze manier een behoorlijke uitdaging worden.
Als labrador-baasje doe je er ook goed aan naar de ondergrond te kijken waarop jij je hond uitlaat. Lopen over een verharde weg kost je labrador bijvoorbeeld veel minder energie dan lopen door zand of modder. Daarbij komt dat langdurig of veelvuldig lopen door modder of zand op den duur lichamelijke klachten tot gevolg kan hebben. Het kraakbeen slijt langzaam maar zeker als je veel met je labrador door zand of modder loopt.
Sommige mensen laten hun labrador zwemmen om even af te koelen tijdens een wandeling op een warme dag. Omdat de meeste labradors echte waterratten zijn, vind je hond dit vast geweldig. Besef je wel dat zwemmen veel energie kost. Laat een labrador retriever daarom nooit te lang zwemmen, want je moet er ook nog weer mee naar huis lopen.
Blijf op de hoogte van alles over labradors!
Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.
Blijf op de hoogte van alles over labradors!
Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras.
Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini-e-book ’15 tips voor een gelukkige labrador retriever’.