Mentale training voor je labrador: hoe pak je het aan?

Handige manieren om je labrador mentaal moe te maken

Gemiddelde leestijd: 21 minuten

De gemiddelde labrador retriever heeft veel energie. Deze energie kunnen ze op verschillende manieren kwijt, bijvoorbeeld door een lange wandeling te maken of met je hond te spelen. Je kunt je labrador overigens niet alleen moe maken door hem fysiek te stimuleren. Een hond wordt namelijk ook moe door mentale stimulatie. Benieuwd hoe je dit aanpakt? Lees dan vooral verder. In deze tekst vertel ik je namelijk alles over mentale training voor je labrador. Ik behandel verschillende denk- en snuffelspelletjes en licht een aantal andere manieren uit om je labrador mentaal moe te maken.

  Laat je labrador werken voor zijn voer

  De meeste labrador-baasjes doen het voer van hun hond in een voerbak. Dit is geen voorbeeld van mentale training voor je labrador van, want hij hoeft geen moeite te doen voor zijn eten. Wie zijn labrador mentaal wil trainen tijdens het eten, kan het eens anders aanpakken. Laat jij je hond werken voor zijn voer? Dan daag je hem mentaal uit. Hierdoor wordt hij meer moe dan wanneer je hem simpelweg uit een voerbak laat eten.

  Er zijn verschillende manieren waarop je je labrador kunt laten werken voor zijn voer. Als het mooi weer is, strooi ik de brokken van mijn labrador Teddy bijvoorbeeld uit in het gazon. Hij moet er actief naar op zoek, waardoor hij zowel fysiek als mentaal wordt uitgedaagd. Heb je een oude spijkerbroek liggen? Dan kun je deze gebruiken om je labrador te voeren. Verstop de brokjes hierin en laat je hond ze zoeken. Doordat hij zijn neus moet gebruiken om ze te vinden, wordt hij moe van het eten.

  Gebruik lege wc-rolletjes of eierdozen

  Je kunt ook lege wc-rolletjes gebruiken om je labrador te laten werken voor zijn voer. Knip de boven- en onderkant rondom in, vouw één kant naar binnen, stop er een paar brokjes in en vouw ook de andere kant naar binnen. Laat je labrador vervolgens proberen om ze eruit te krijgen. Begin overigens niet te moeilijk en stop wat lekkers in een ‘open’ wc-rolletje. Hij ontdekt zo wat de bedoeling is, waardoor hij straks waarschijnlijk ook met een dicht rolletje aan de slag gaat. Om het extra uitdagend te houden, kun je meerdere rolletjes gebruiken. Vul ze niet allemaal met iets lekkers, zodat je labrador zijn neus extra goed moet gebruiken.

  In plaats van een wc-rolletjes kun je ook een lege eierdoos gebruiken om je labrador mentaal uit te dagen. Stop hier wat lekkers in en zet het doosje open voor je neer. Eet je labrador ze er direct uit? Stop er dan opnieuw wat lekkers in en sluit de deksel, maar zonder hem te vergrendelen. Je maakt het op deze manier al wat moeilijker voor je hond. Als hij lekkers er nu ook snel uit heeft, kun je de eierdoos vergrendelen. Wil je het nog wat moeilijker maken? Doen dan een elastiekje om de ‘vergrendelde’ eierdoos.

  Maak gebruik van hondenspeelgoed

  Op deze afbeelding zie je mijn labrador Teddy met zijn Kong Extreme

  De meeste mensen geven hun labrador niet alleen voer, maar ook tussendoortjes. Vaak worden deze direct aan een hond gegeven als hij bijvoorbeeld op zijn kussen, in zijn mand of in zijn bench gaat liggen. Je labrador hoeft zo geen moeite te doen voor het lekkers, waardoor hij er niet moe van wordt.

  Je kunt het ook anders aanpakken en hondenspeelgoed gebruiken als mentale training voor je labrador. Krijgt je labrador zo nu en dan wat brokjes tussendoor? Voer deze dan niet uit je hand, maar stop ze in een brokjesbal. Je hond moet de bal rollen om de brokjes eruit te krijgen. Met zo’n bal sla je eigenlijk twee vliegen in één klap, want het is zowel fysieke als mentale training voor je labrador.

  Ook voor de wat grotere snacks kun je je labrador retriever laten werken. Je kunt deze snacks namelijk in een Kong stoppen. Dit hondenspeelgoed is gemaakt van stevig rubber en heeft een opening aan de onderzijde. Het is de bedoeling dat je hond het lekkers zelf uit de Kong krijgt. Hiervoor zal hij zowel zijn tanden als tong moeten gebruiken. Je kunt brokken of een kluifje in de Kong doen, maar er zijn ook allerlei Kong recepten voor een labrador.

  Gebruik puzzels als mentale training voor je labrador

  Wie zijn labrador echt mentaal uit wil dagen, maakt gebruik van puzzels. Je kunt tegenwoordig allerlei soorten hondenpuzzels kopen, zoals een hondenpuzzel met schuifjes. Vul deze puzzel eerst met brokjes of iets anders wat je labrador lekker vindt. Zet de puzzel vervolgens voor je labrador neer en laat hem met de onderdelen te schuiven. Wanneer hij de juiste delen verschuift, levert dit hem een beloning op.

  Als jij je labrador wat meer uit wilt dagen, kun je een moeilijkere hondenpuzzel kopen. De moeilijkere puzzels bestaan vaak uit meerdere onderdelen. Het grote voordeel hiervan is dat je hond er minder snel op uit is gekeken. Bovendien zorgen moeilijkere hondenpuzzels ervoor dat een hond meer na moet denken, waardoor hij sneller moe wordt. Hieronder heb ik een aantal leuke en uitdagende puzzels voor honden uitgelicht.

  Verstop iets lekkers

  Wil je liever niet van alles in huis halen om te beginnen met mentale training voor je labrador? Dat hoeft ook niet, want je kunt gewoon brokjes of snacks voor je hond verstoppen. Leg ze simpelweg onder, naast, achter of tussen meubels of verstop ze in je tuin. Omdat je de brokjes en snacks al in huis hebt, hoef je geen extra’s te kopen om je labrador mentaal moe te maken.

  Wanneer je iets lekkers voor je labrador verstopt, is het belangrijk dat hij zich in een andere ruimte bevindt. Laat hem bijvoorbeeld even in de gang of berging wachten en verstop het lekkers in de keuken en woonkamer. Zodra je het lekkers verstopt hebt, haal je je labrador weer op en zeg je hem het commando ‘zoek’. Om hem duidelijk te maken wat er gaat gebeuren, laat je hem eerst aan het lekkers ruiken voordat je het verstopt.

  Als je voor het eerst iets lekkers voor je labrador verstopt, begrijpt hij waarschijnlijk nog niet wat je bedoelt met ‘zoek’. Loop in het begin daarom zelf in de richting van het lekkers en gebruik je hand om aan te geven waar hij moet snuffelen. Op deze manier ruikt hij het lekkers en heeft hij het waarschijnlijk ook snel gevonden. Wanneer je dit een paar keer doet, begint je labrador retriever na een tijdje direct te snuffelen als je hem bevrijdt en ‘zoek’ zegt.

  Koop een snuffelmat

  Op deze afbeelding zie je mijn labrador Teddy druk zijn met zijn snuffelmat

  De meeste labrador retrievers zijn wel te porren voor het spelen van een spelletje. Vandaar dat ze eigenlijk nooit weigeren om iets lekkers te zoeken als jij dit verstopt hebt. Doe je dit veel met je labrador? Dan gaat hij dit na verloop van tijd misschien minder leuk vinden.

  Om de mentale training voor je labrador leuk te houden, kun je een snuffelmat kopen. Dit is een mat waarin je allerlei verschillende beloningen kunt verstoppen. Als de beloningen eenmaal in de mat zitten, is het aan je labrador om het lekkers op te sporen. Aangezien je hond hier zijn neus voor moet gebruiken, kun je een snuffelmat voor je labrador prima inzetten als hulpmiddel bij mentale training. Hieronder staan een paar snuffelmatten die ik leuk vind.

  Leer je labrador iets nieuws

  Om ervoor te zorgen dat je hond goed naar je luistert, leer je hem basiscommando’s als ‘zit’, ‘af’ en ‘blijf’. Als de basiscommando’s voor labradors er eenmaal in zitten, denk je misschien dat je er al bent. Je kunt het hier inderdaad bij laten, maar je kunt je labrador ook nieuwe dingen leren.

  Doordat labrador retrievers leergierige honden zijn, vinden ze het leuk om iets nieuws te leren. Dit is niet de enige reden om ze iets nieuws te leren, want dit is tevens goede mentale training voor je labrador. Doordat je hond constant na moet denken, worden zijn hersenen uitgedaagd en dat zorgt ervoor dat hij sneller moe wordt. Daarnaast is je labrador retriever ook fysiek bezig als je hem is nieuws leert, want hij moet verschillende handelingen uitvoeren.

  Er zijn verschillende trucjes en commando’s die je je labrador aan kunt leren. Je kunt je labrador bijvoorbeeld een poot laten geven of hem leren zichzelf om te rollen op commando. Laat je creativiteit vooral de vrije loop als je je labrador iets nieuws wilt leren. Je kunt labrador retrievers namelijk bijna alles leren, zeker als je ze een lekkere beloning in het vooruitzicht stelt.

  Op deze afbeelding zie je een voorbeeld van mentale training labrador

  Geef iets te kauwen als mentale training voor je labrador

  De gemiddelde labrador vindt het heerlijk om ergens op te kauwen. Wanneer je hem iets te kauwen geeft, vermaakt hij zich hier vaak behoorlijk lang mee. Bovendien hoef je je labrador hier niet bij te helpen, want hij redt zich vaak prima zelf.

  Als we het hebben over iets waar een labrador op kan kauwen, denken de meeste mensen al snel aan kauwspeelgoed. Het is inderdaad handig om kauwspeeltjes in huis te hebben, zoals een touw of rubberen ring. Daarnaast kun je ook iets lekkers geven waar je hond op kan kauwen, zoals kauwstaven of kauwbotten.

  Wil jij je labrador iets geven waar hij op kan kauwen? Doe dit dan alleen als je hem in de gaten kunt houden. Dit is zeker verstandig als hij met kauwspeelgoed aan de gang gaat. Honden kunnen hier namelijk kleine stukjes af bijten. Wanneer ze deze vervolgens inslikken, kunnen ze hierin stikken.

  Loop niet constant dezelfde route

  Veel mensen lopen een vast rondje als zij hun labrador uitlaten. Alhoewel dit misschien makkelijk is, is het niet bijzonder uitdagend voor een hond. Doordat je hond deze route inmiddels al kan dromen, wordt hij niet mentaal gestimuleerd. Loop je slechts een klein rondje? Dan is de kans klein dat hij moe is na deze wandeling.

  Wanneer je ervoor wilt zorgen dat je labrador na een wandeling ook mentaal moe is, is het aan te raden om niet constant dezelfde route te lopen. Het is niet nodig om je complete route om te gooien, want een kleine verandering is vaak al voldoende als mentale training voor je labrador. Loop de route bijvoorbeeld eens in tegengestelde richting of kies deels voor een nieuwe route.

  Jij vraagt je vast af waarom een hond vermoeider raakt als je een andere route loopt. Dit is vrij simpel te verklaren, want hij komt op andere plekken. Hier ruikt hij mogelijk geuren die hij eerder nog niet geroken heeft, waardoor hij uitgebreid gaat snuffelen. Doordat je labrador hier zijn hersenen voor gebruikt, zal hij na de wandeling meer moe zijn dan wanneer je telkens hetzelfde rondje loopt. Vandaar dat dit ook goede mentale training voor je labrador is.

  Geef je labrador de kans om te snuffelen

  Labrador retrievers zijn – net als de meeste andere honden – dol op snuffelen. Helaas geven veel baasjes ze tijdens het wandelen niet altijd de kans om hun gang te gaan. Heb je haast? Dan trek jij je labrador misschien mee als hij weer eens met zijn neus in een graspol staat. Zelf deed ik dit in het begin ook regelmatig. Het frustreerde me namelijk nogal dat we meer stilstonden dan in beweging waren.

  Omdat ik merkte dat Teddy steeds meer aan de riem trok, besloot ik op een dag om hem gewoon eens lekker te laten snuffelen als hij dat wilde. De wandeling duurde hierdoor zeker een keer zo lang, maar het trekken aan de riem was grotendeels voorbij. Vandaar dat ik Teddy nu altijd aan een lange lijn uitlaat als de situatie dit toelaat. Ik wandel hierdoor een stuk relaxter en bovendien is Teddy bij thuiskomst vaak een stuk vermoeider. Geef je labrador daarom de kans om te snuffelen tijdens de uitlaatronde(s), want dit is ook goede mentale training voor je labrador retriever.

  Veelgestelde vragen

  Wat is mentale training voor honden?

  Met mentale training wordt bedoeld dat je de hersenen van je hond aan het werk zet. Hierdoor zorg je niet alleen dat zijn hersenen fit blijven, maar verbeter je ook het concentratievermogen van je labrador retriever.

  Is hersenwerk hetzelfde als mentale training?

  Hersenwerk is een vorm van mentale training voor labrador retrievers. Tijdens deze speurspelletjes zet je de hersenen van je hond aan het werk. Dit kun je doen met behulp van hondenpuzzels, maar ook door je labrador retriever iets (of iemand) te laten zoeken.

  Hoe maak ik mijn hond mentaal moe?

  Er zijn verschillende manieren om je hond mentaal moe te maken. Je kunt binnen of buiten iets lekkers verstoppen. Daarnaast zijn er hulpmiddelen om je labrador mentaal uit te dagen, zoals een hondenpuzzel, snuffelmat of kauwspeelgoed.

  Waarom is mentale training belangrijk voor honden?

  Mentale training zorgt er vooral voor dat de hersenen van je labrador fit blijven en bovendien verbetert het zijn concentratievermogen. Daarnaast wordt je hond sneller moe als hij mentaal uitgedaagd wordt. Tot slot leert je hond probleemoplossend te denken en dat komt zijn zelfvertrouwen ten goede.

  Wordt een hond moe van snuffelen?

  Ja, een hond wordt behoorlijk moe van snuffelen. Doordat hij tijdens het snuffelen zijn hersenen actief gebruikt, vraagt dit mentaal veel van hem. Geef hem daarom de kans om te snuffelen tijdens het wandelen.

  Hoe maak ik het eten uitdagender voor mijn hond?

  Er zijn verschillende manieren om het eten uitdagender te maken voor je hond. Je kunt bijvoorbeeld zijn brokken verstoppen of uitstrooien in het gras. Daarnaast kun je een labrador zijn voer geven door het in een brokjesbal, Kong of snuffelmat te doen.

  Welk hondenspeelgoed daagt mijn labrador mentaal uit?

  Je kunt je labrador mentaal uitdagen met een hondenpuzzel, snuffelmat, brokjesbal of Kong. Als je hem zijn eten in dit speelgoed geeft, moet hij ervoor werken. Hij moet zijn hersenen gebruiken om alles eruit te krijgen, waardoor je labrador mentaal moe wordt.

  Blijf op de hoogte van alles over labradors!

  Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *