Ik ben gek op mooi weer, maar er is ook iets waar ik me op zonnig dagen mateloos aan irriteer: mieren. Het hoeft maar één dag warm te zijn en ik kom ze vaak overal tegen, zowel in als rondom huis. Omdat ze vaak in grote aantallen voorkomen, wil ik ze bestrijden. Maar ja, met een hond in huis moet je hier extra voorzichtig mee zijn. Gelukkig heb ik inmiddels manieren gevonden om mieren te bestrijden met een hond in huis. Benieuwd hoe ik te werk ga? Je ontdekt het hier!
Inhoudsopgave
Lokdoosjes neerzetten
Een paar mieren in huis lijkt op het eerste gezicht misschien niet zo erg, maar besef je goed dat er snel een mierenplaag kan ontstaan. Daarom schiet ik altijd direct in de ‘actiestand’ als ik een mier spot in huis. Ik volg het beestje eerst enige tijd om te kijken waar hij naartoe gaat.
Als ik meerdere mieren tegenkom, zet ik vaak direct mierenlokdoosjes neer op de looppaden. Teddy begint er – nieuwsgierig als hij is – direct aan te snuffelen zodra ze staan, maar hij vindt ze al snel niet interessant meer. Vandaar dat ik ze probleemloos kan gebruiken in huis.
Zelf kies ik eigenlijk altijd voor de eco mierenlokdoosjes van Luxan. Deze doosjes zijn voorzien van een cellulose-pad gedrenkt in mierenaasoplossing. Ze bevatten 0,08 procent spinosad, een natuurlijke stof die vaker gebruikt wordt om insecten te bestrijden. Zo wordt deze insecticide bijvoorbeeld ook verwerkt in sommige kauwtabletten voor honden tegen vlooien.
Koop direct via
Heb je net één of meerdere lokdoosjes geplaatst? Dan tref je de komende uren waarschijnlijk nog veel meer mieren in huis aan. Denk niet direct dat de doosjes niet werken, want dat doen ze wel. De inhoud van de doosjes trekt mieren juist aan. Ze nemen het middel mee naar hun nest en leggen binnen de kortste keren het loodje.
Een dag na het plaatsen van mierenlokdoosjes zie ik meestal nog maar weinig mieren in huis. Toch laat ik ze meestal minimaal een week op dezelfde plek staan, zoals ook wordt aangeraden. Je vergroot zo de kans dat alle mieren in het nest uitgeroeid worden.
Ecologisch mierenpoeder strooien
Om te beginnen wil ik voorop stellen dat het niet altijd verstandig is om mieren in de tuin te bestrijden. Buitenshuis kunnen de beestjes namelijk bijzonder nuttig zijn. Ze eten andere insecten, ruimen organisch afval op en verbeteren de bodemstructuur. Daarom raad ik je aan ze alleen te bestrijden als er sprake is van een plaag.
Mieren komen bij mij eigenlijk altijd via de voor- of achtertuin binnen. Ze banen zich eerst een weg door de gevel en gaan vervolgens in huis op zoek naar eten. Dit gebeurt eigenlijk alleen als er sprake is van een plaag. In dat geval bestrijd ik de mieren ook buitenshuis.
Aangezien Teddy geregeld in de achtertuin loopt, twijfelde ik wat de beste manier was om mieren in de tuin te bestrijden. Zelf zat ik aan lokdoosjes te denken, maar een medewerker van de plaatselijke bouwmarkt raadde mij af om ze buiten te gebruiken. Volgens hem was bestrijden met mierenpoeder veel effectiever.
Uiteraard heb ik hem verteld dat ik een hond heb die geregeld in de tuin loopt, maar dat was geen probleem als ik voor ecologisch mierenpoeder zou kiezen. Snuffelen aan het poeder of er een klein likje van nemen was volgens hem niet schadelijk voor honden. Hij waarschuwde wel, want inname van grote(re) hoeveelheden kon volgens hem wel gevolgen hebben.
Koop direct via
De medewerker van de bouwmarkt raadde mij overigens af om een niet-ecologisch mierenpoeder te kopen. Volgens hem zijn deze een stuk agressiever, waardoor ze schadelijker zijn voor huisdieren. Vandaar dat ik uiteindelijk voor een eco-variant gekozen heb.
Strooien of gieten
Wat ik persoonlijk één van de grote voordelen van Luxan Eco Mierenpoeder vind, is dat je het zowel kunt strooien als gieten. Kies je voor strooien? Strooi het poeder dan bij de nestingangen en rondom het nest. Neem 40 gram (2 eetlepels) per vierkante meter als uitgangspunt.
Als je het mierenpoeder liever gietend aanbrengt, los je 40 gram op in een liter water. Probeer de ene helft van het mengsel in de nestingangen te gieten en giet de andere helft rond het mierennest.
Luxan Eco Mierenpoeder werkt het beste als je het vroeg in de ochtend of ’s avonds gebruikt, want de mieren verblijven dan grotendeels in hun nest.
Ik bestrijd mieren in de tuin meestal door poeder in en rond de nesten te strooien. Uit voorzorg mag Teddy minimaal één dag na het strooien niet in de achtertuin komen, want ik weet niet hoe hij erop reageert. Ik weet vrijwel zeker dat hij erop af gaat en dat is ook niet gek gezien de knalroze kleur.
Regent het niet in de dagen nadat je het poeder gestrooid hebt? Dan kan dit langere tijd blijven liggen. Zelf pak ik dan altijd de tuinslang erbij. Water verdunt het poeder, waardoor het tussen de bestrating verdwijnt. Het mengsel stroomt zo ook het mierenstelsel in, waardoor alle mieren uitgeroeid worden. Met een gieter kun je overigens hetzelfde effect bereiken.
Bewaar anti-mierenmiddel buiten het bereik van je hond
Ook al zit de verpakking dicht, ik verzoek je met klem om mierenlokdoosjes en mierenpoeder altijd buiten het bereik van je hond te bewaren. Als het anti-mierenmiddel op een plek ligt waar je hond makkelijk bij kan, gaat hij er misschien mee aan de haal. Krijgt hij de verpakking open en doet hij zich tegoed aan de inhoud? Dan kan dit grote gevolgen voor hem hebben.
Zelf bewaar ik anti-mierenmiddel meestal in de berging. In het voorjaar staat het vaak op de kast, want dan kan ik het snel pakken als ik het nodig heb. Als de meeste overlast door mieren achter de rug is, zet ik het in de kast. Teddy kan er op beide plekken in ieder geval met geen mogelijkheid bij.
Wanneer ga je naar de dierenarts?
Een klein moment van onoplettendheid kan er al voor zorgen dat je hond zich op mierenpoeder of de inhoud van een lokdoosje stort. Als hij slechts een kleine hoeveelheid binnenkrijgt, hoef jij je meestal geen zorgen te maken. Dit hangt uiteraard wel af van het gehalte pesticiden dat in het anti-mierenmiddel zit. Hoe hoger dit gehalte, hoe groter de kans dat je hond er last van krijgt.
Heeft je hond een (vrij) grote hoeveelheid anti-mierenmiddel binnengekregen? Dan raad ik je aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met een dierenarts. Doe dit ook als je niet zeker weet hoeveel anti-mierenmiddel je hond gegeten heeft. Een dierenarts kan je hond onderzoeken en eventueel actie ondernemen als daar reden voor is.
Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes tegen mieren
In plaats van anti-mierenmiddel kun je ook huis-, tuin- en keukenmiddeltjes gebruiken om dit ongedierte te bestrijden. Hieronder heb ik er een aantal voor je op een rijtje gezet. Zelf ben ik hier overigens geen voorstander van, want je verjaagt de mieren eigenlijk alleen maar. Hierdoor is de kans groot dat ze via een ander weg alsnog overlast veroorzaken.
- Koperen muntjes
Mieren hebben een hekel aan koper. Leg je een paar muntjes neer op de plek waar ze je woning binnenkomen? Grote kans dat ze niet langer via deze weg naar binnen komen. - Kruiden
Als een mier kruidnagel, nootmuskaat, kaneel of lavendel ruikt, keert hij snel weer om. Dit ongedierte heeft namelijk een hekel aan deze kruiden. Leg je ze op de looproute(s) van mieren neer? Dan heb je mogelijk geen last meer van dit ongedierte. - Planten
Naast kruiden hebben mieren ook een hekel aan sommige planten. Zo houden ze bijvoorbeeld niet van brandnetel, rozemarijn en afrikaantjes. Als je deze in je tuin plant, blijven mieren waarschijnlijk op afstand. - Kokend water
Buitenshuis kun je mierennesten bestrijden door er kokend water in te gieten. Mieren hebben hier een hekel aan en kunnen er zelfs door sterven. Helaas roei je hiermee niet altijd de hele kolonie uit, waardoor je over een tijdje opnieuw overlast kunt ervaart.
Gebruik geen koffiedrab
Of je nu een bonenmachine of een filterapparaat hebt, er blijft altijd koffiedrab over na het zetten van een kop of kan. Mieren hebben hier een hekel aan, waardoor dit goedje je helpt bij het bestrijden van dit ongedierte. Als je een hond hebt, kun je beter geen koffiedrab strooien op de routes die mieren afleggen. Deze restjes kunnen immers nog cafeïne bevatten en dat is giftig voor honden.
Blijf op de hoogte van alles over labradors!
Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.
Veelgestelde vragen over honden en mieren
Je kunt mieren bestrijden met lokdoosjes en mierenpoeder, ook als je een hond hebt. Kies in dat geval wel voor ecologische anti-mierenmiddelen, want deze zijn minder schadelijk. Het kan vaak geen kwaad als je hond kleine hoeveelheden binnenkrijgt, maar voorkom dat hij er veel van eet.
Nee, het is in principe niet erg als je hond mieren eet. Waak er alleen voor dat hij geen mieren eet als er gif gestrooid is. Door de mieren te eten kan het vergif ook in zijn lichaam terechtkomen.
Je hond zal vaker krabben en likken aan plekken waar hij door een mier gebeten is. Dit kan tot huidirritatie leiden en dat veroorzaakt jeuk. Laat je hond vooral niet te veel aan krabben. Je kunt er eventueel wat honingzalf op smeren om de jeuk te verlichten.
Wie mieren uit de buurt van zijn hond wil houden, moet allereerst voor een schone omgeving zorgen. Door schoon te maken wis je mierensporen uit. Laat bovendien geen etensresten slingeren en dicht kieren en gaten waar mieren door naar binnen komen.
Bewaar het voer van je hond altijd in een afgesloten bak als je niet wilt dat hier mieren in komen. Houd daarnaast de voerbak van je hond goed schoon. Een vieze voerbak met etensresten trekt namelijk mieren aan.