Teek bij labrador verwijderen? Zo pak je het aan!

Handige manieren om jouw labrador te verlossen van teken

Gemiddelde leestijd: 14 minuten

Teken bijten zich geregeld vast in de huid van een labrador. Dit gebeurt voornamelijk van april tot en met september. In de overige maanden is over het algemeen te koud voor deze beestjes, waardoor de kans op een teek bij een labrador in de wintermaanden minimaal is. Hoe anders is dit in de lente en zomer. Het krioelt dan van de teken in Nederland, waardoor je labrador retriever regelmatig een teek kan hebben.

Heb je een teek bij een labrador ontdekt? Dan weet je misschien niet precies wat je moet doen. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertel ik je namelijk wat je moet doen als je labrador een teek heeft. Daarnaast leg ik je stap voor stap uit hoe jij je labrador controleert op teken en lees je wat je kunt doen om teken te voorkomen.

    Is het gevaarlijk als mijn labrador een teek heeft?

    Op deze afbeelding zie je een teek

    Sommige mensen denken dat een teek bij een labrador niet gevaarlijk is, maar dat is een misvatting. Is je labrador gebeten door zo’n beestje? Dan kan hij hier ernstig ziek van worden. In het ergste geval kan een hond zelfs overlijden aan een tekenbeet.

    In Nederland zijn er gelukkig maar weinig honden die overlijden nadat ze gebeten zijn door een teek. Dit komt vooral doordat de teken die hier voorkomen geen ziektes als Babesia, Ehrlichia en Hepatozoon bij zich dragen. Teken in het zuiden en oosten van Europa kunnen deze ziektes wel overbrengen als ze zich vastbijten in de huid van een hond.

    De meest voorkomende teek in Nederland is de schapenteek. Deze teek kan de Borrelia-bacterie met zich meedragen. Als een teek deze bacterie met zich meedraagt, je labrador bijt en 24 tot 48 uur bloed zuigt, kan dit ervoor zorgen dat je labrador de ziekte van Lyme krijgt.

    Er zijn verschillende symptomen die op de ziekte van Lyme bij een labrador retriever kunnen wijzen. Zo kunnen de gewrichten van je labrador plotseling gaan ontsteken. Daarnaast zijn een verminderde eetlust, koorts, sloomheid, uitdroging, opgezwollen lymfeklieren en aangetaste nieren symptomen van de ziekte van Lyme bij labrador retrievers.

    Geen rode kring na beet door besmette teek

    Wanneer mensen door een teek met de Borrelia-bacterie gebeten zijn, ontstaat er vaak een rode kring rondom de beet. Helaas is dit bij honden niet het geval. Denk daarom niet dat je labrador niet besmet is met de ziekte van Lyme als er geen rode kring zichtbaar is op zijn huid. Reden genoeg om je labrador extra goed te controleren als hij in de lente of zomer veel door het hoge gras loopt. Ga je met hem naar het bos? Controleer je labrador dan altijd even op tekenbeten. Het bos is een paradijs voor teken, waardoor de kans op een beet vele malen groter is als je hier met je hond naartoe gaat.

    Op deze afbeelding zie je de voorkant van het complete handboek voor de labardor retriever

    Hoe word ik het beste labrador-baasje?

    Dat lees je in Het Complete Handboek voor de Labrador van Jan Jacobs! Met ruim 25 jaar ervaring in het verzorgen en opvoeden van labrador retrievers is hij de aangewezen persoon om jou alles bij te brengen over dit hondenras.

    Koop je zijn e-book via de onderstaande knop? Dan profiteer je van 5 GRATIS bonussen!

    Koop het labrador handboek

    In 4 stappen je labrador op teken controleren

    Omdat een teek bij een labrador gevaarlijk kan zijn, raad ik je aan je hond regelmatig te controleren. Helaas weten veel labrador-baasjes niet precies hoe ze dit aanpakken. Daarom heb ik het onderstaande stappenplan voor je opgesteld. Doorloop je de vier stappen? Dan weet je binnen de kortste keren of je labrador een tekenbeet heeft of niet.

    1. Begin bij de kop

      Wil jij je labrador controleren op teken? Begin dan bij zijn kop. Richt je hierbij vooral tot de oren. Beperk je niet alleen tot de buitenkant, maar kijk ook aan de binnenkant van de oren. Teken bijten zich namelijk vaak aan de binnenkant van het oor vast. Hier is het lekker warm en bovendien zit een teek er beschut.

    2. Werk via de nek en rug naar de flanken

      Als je de kop gecontroleerd hebt, ga je door met de rest van het lichaam. Werk via de nek en rug langzaam naar de flanken van je labrador toe. Beperk je niet alleen tot de bovenkant, maar controleer ook de onderkant. Teken kunnen zich namelijk ook op de buik van je labrador retriever bevinden.

    3. Controleer poten, voetkussentjes, oksels en liezen

      Teken bijten zich het liefst vast op een warme, droge en beschutte plek. Vandaar dat de poten, voetkussentjes, oksels en liezen plekken zijn waar je deze beestjes tegenkomt. Controleer deze lichaamsdelen daarom extra goed op de aanwezigheid van teken. Doordat een teek hier niet snel opvalt, kan hij lange tijd blijven zitten. Dit kan er onder meer toe leiden dat je labrador de ziekte van Lyme krijgt.

    4. Vergeet de staart niet

      De staart wordt vaak vergeten bij het controleren van een labrador op teken. Veel mensen denken dat een teek zich hier niet in vast kan bijten, maar dat is een misvatting. Beperk je overigens niet alleen tot de staart zelf, maar controleer ook de staartaanzet op teken.

    Manieren om een teek bij een labrador te verwijderen

    Op deze afbeelding zie je een volgezogen teek

    Als je een teek bij je labrador ontdekt hebt, is het verstandig deze direct te verwijderen. Als de teek er nog geen 24 tot 48 uur zit, kun je voorkomen dat het beestje de ziekte van Lyme overdraagt door hem te verwijderen.

    Een teek bij een labrador verwijderen is iets wat je prima zelf kunt doen. Je hebt hier alleen wel een hulpmiddel voor nodig, zoals een tekentang, tekenhaak of tekenkaart. Probeer een teek bij een labrador retriever niet met een gewone pincet te verwijderen, want dan blijft de kop van het beestje mogelijk achter in de huid. Dit kan op den duur gaan irriteren.

    Ga je een teek bij een labrador verwijderen met een tekentang, -haakje of -kaart? Zet het hulpmiddel dan zo dicht mogelijk op de huid van je hond. Op deze manier is de kans het grootst dat ook de kop wordt verwijderd. Draai het hulpmiddel een aantal keer links- of rechtsom, net zolang tot de teek loskomt uit de huid van je labrador.

    Als je de teek verwijderd hebt, kun je hem in de prullenbak gooien. Controleer altijd eerst even of de kop er nog aan zit voordat je hem weggooit. Is dit het geval? Dan heb je de teek volledig verwijderd. Wanneer de kop nog in de huid zit, moet deze eruit zweren. Je labrador krijgt na enige tijd een bult op de plek waar de teek heeft gezeten. Dit is een normaal proces, dus geen reden om je druk te maken.

    Het kan zijn dat je labrador na een tekenbeet ziekteverschijnselen gaat vertonen. Een hond kan onder meer koorts krijgen of een stuk slomer zijn dan gebruikelijk. Vaak gaat dit vanzelf over. Is het al even geleden dat je labrador is gebeten door een teek, maar is hij nog steeds niet de oude? Neem hem dan mee naar de dierenarts voor nader onderzoek.

    Teek verdoven met alcohol

    Misschien heb je weleens iets gelezen over het verdoven van teken met alcohol. Toch is dit niet aan te raden als je labrador een teek heeft, want teken legen hun maag als ze in aanraking komen met alcohol. De kans dat de ziekte van Lyme wordt overgedragen, is op deze manier een stuk groter dan wanneer je de teek verwijdert met een simpele tekentang, -haakje of -kaart.

    Hoe krijgt mijn hond een teek?

    Er zijn verschillende manieren waarop je labrador een teek kan krijgen. Laat jij je hond regelmatig in hoog gras lopen? Of ga je er veel mee naar het bos? Dan is de kans op een tekenbeet een stuk groter dan wanneer je labrador retriever voornamelijk in laag gras loopt.

    Het is overigens niet zo dat teken alleen in hoog gras, bomen en struiken zitten. De laatste jaren komen deze beestjes ook steeds meer voor in onze tuinen. Sterker nog, de eigen tuin vormt een groter risico voor een tekenbeet dan gedacht. Ook op je eigen gazon kan je labrador dus gebeten worden door een teek.

    Teek bij een labrador voorkomen

    Op deze afbeelding zie je een volgezogen teek van een labrador

    Omdat je labrador ziek kan worden door een tekenbeet, wil je er waarschijnlijk alles aan doen om te voorkomen dat hij door zo’n beestje gebeten wordt. Helemaal voorkomen is helaas niet mogelijk, maar je kunt de kans op een teek bij een labrador wel verkleinen. Hier zijn verschillende manieren voor.

    Wil je dat je labrador minder vaak gebeten wordt door een teek? Dan kun je een middel tegen teken gebruiken. Er zijn bijvoorbeeld speciale tekenbanden te koop die je bij je hond om kunt doen. Zo’n band scheidt een stof uit waar teken niet van houden, waardoor ze zich minder snel vastbijten in de huid van je hond. Let op: een tekenband werkt vaak maar voor een bepaalde periode. In plaats van zo’n band kun je ook eens in de zoveel tijd vlooien en teken druppels in de nek van je labrador retriever aanbrengen om de kans op een tekenbeet te verkleinen.

    Als een tekenband of tekenmiddel bij je labrador niet aanslaat of je dit liever niet gebruikt, kun je contact opnemen met de dierenarts. Hier kun je vaak speciale tabletten kopen die voor langere periode beschermen tegen vlooien en teken. Eén zo’n tablet beschermt een volgroeide labrador meestal een aantal maanden tegen een tekenbeet. Een labrador pup heeft iedere maand een tabletje nodig. De tablet kun je het beste toevoegen aan het voer van je labrador. Labradors laten hun eten namelijk niet snel staan, waardoor ze de tablet vaak zonder problemen opeten.

    Blijf op de hoogte van alles over labradors!

    Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.


    Bas
    Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds 1 januari 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, durf ik wel te zeggen dat ik dit hondenras inmiddels goed ken. Op Labradorgids.nl deel ik mijn kennis en ervaringen met je, schrijf ik over problemen waar ik tegenaan loop en review ik producten.

    2 reacties op “Teek bij labrador verwijderen? Zo pak je het aan!

      1. Hoi Nora, ik kwam via Marktplaats een advertentie tegen van een fokker in de buurt. Ben hier eerst een keer gaan kijken en was direct verkocht.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *