Temperatuur labrador meten: hoe doe je dat?

Ik leg je stap voor stap uit hoe je zelf de lichaamstemperatuur van je labrador meet

Gemiddelde leestijd: 16 minuten

De temperatuur van je labrador meten is hopelijk iets wat je niet vaak hoeft te doen. Toch zijn er situaties waarin dit nodig is. In dat geval is het handig als je weet hoe je te werk gaat. Daarom staat deze tekst volledig in het teken van het meten van de temperatuur van je labrador. Ik zet redenen op een rijtje om dit te doen, vertel je wat een normale lichaamstemperatuur is voor labrador retrievers en heb een handig stappenplan gemaakt om zelf de temperatuur van je hond te meten. Doe er je voordeel mee.

    Redenen om de temperatuur van je labrador te meten

    Waarom moet ik de lichaamstemperatuur van mijn labrador meten? Als je dit nog nooit gedaan hebt, is de kans groot dat jij jezelf deze vraag stelt. Voordat ik hier dieper op in ga, zet ik eerst een aantal redenen op een rijtje om de lichaamstemperatuur van je labrador te meten.

    • Je labrador voelt zich niet lekker
      Net als mensen voelen ook labrador retrievers zich weleens niet lekker. Vaak gaat dit vanzelf weer over, maar misschien is je viervoeter al een paar dagen achter elkaar niet fit. Als je benieuwd bent of hij ziek is, kun je de temperatuur van je labrador meten.
    • Je labrador is oververhit of onderkoeld
      In de zomer kan een labrador oververhit raken en in de winter juist onderkoeld. Heb je het idee dat er sprake is van oververhitting of onderkoeling? Meet de lichaamstemperatuur van je labrador dan op. Dit kan je vermoedens bevestigen of ontkrachten.
    • De dierenarts vraagt het
      Gedraagt je labrador zich al een aantal dagen anders dan je van hem gewend bent? Dan maak jij je misschien zorgen. Grote kans dat je contact opneemt met de dierenarts. Hij kan je vragen om de temperatuur van je labrador te meten. Als de lichaamstemperatuur van je hond normaal is, hoef je misschien niet langs te komen.
    Op deze afbeelding zie je een labrador op zijn zij liggen, een handige positie om de temperatuur van je labrador te meten

    Wat is de lichaamstemperatuur van labrador retrievers?

    De lichaamstemperatuur van een gezonde labrador retriever ligt tussen de 38 en 39 graden. Meet je een temperatuur van 39,5 of 40 graden? Maak je dan niet direct zorgen. Door stress en (in)spanning kan de lichaamstemperatuur van je labrador namelijk enigszins stijgen. Als je de temperatuur in rusttoestand meet, kan de thermometer 37,5 graden aangeven.

    Wanneer heeft een labrador koorts?

    Een verhoogde lichaamstemperatuur is niet direct reden tot paniek. Ik raad je alleen wel aan om je labrador goed in de gaten te houden als zijn lichaam meerdere dagen achter elkaar (warmer dan) 40 graden is. In dat geval kan je labrador koorts hebben of oververhit zijn. Neem direct contact op met dierenarts, zodat hij je hond kan onderzoeken en eventueel kan behandelen. Als je niets doet, kan dit uiteindelijk grote gevolgen hebben voor je labrador retriever.

    Labrador heeft (te) lage lichaamstemperatuur

    Het kan ook voorkomen dat de lichaamstemperatuur van je labrador onder de 38 graden ligt. Zolang hij nog normaal gedrag vertoont, is er geen reden tot paniek. Is hij de laatste dagen wat slomer? Dan adviseer ik je om een aantal dagen achter elkaar de temperatuur van je labrador te meten. Als zijn lichaam kouder is dan 37,5 graden, neem je direct contact op met de dierenarts. In dat geval is de kans groot dat er iets aan de hand is met je hond.

    Gebruik een digitale thermometer

    Doordat de lichaamstemperatuur van honden hoger ligt dan die van mensen, kan het lastig zijn om te voelen of je labrador koorts heeft. Daarom heb je een thermometer nodig. Er bestaat niet zoiets als een hondenthermometer. Als je de temperatuur van je labrador wilt meten, raad ik je aan om hier een simpele, digitale thermometer voor te gebruiken. Dit is een thermometer die mensen ook kunnen gebruiken voor het meten van hun eigen lichaamstemperatuur.

    Sommige mensen beweren dat je de temperatuur van een labrador ook kunt meten met een oor- of infraroodthermometer. Dit kan, maar verstandig is het allerminst. Deze thermometers zijn namelijk een stuk minder nauwkeurig dan rectale thermometers. Gebruik je toch een ander soort thermometer? Dan kun je een verkeerd beeld krijgen van de lichaamstemperatuur van je labrador retriever.

    Stappenplan om zelf de temperatuur van je labrador te meten

    Als je de temperatuur van je labrador nog niet eerder zelf gemeten hebt, weet je misschien niet hoe je dit aanpakt. Om te voorkomen dat jij je hond pijn doet of de temperatuur verkeerd meet, heb ik een handig stappenplan voor je opgesteld. Doorloop je deze stappen? Dan weet je binnen de kortste keren wat de lichaamstemperatuur van je labrador retriever is.

    1. Maak de thermometer goed schoon

      Wil je de temperatuur van je labrador meten met de thermometer die je zelf ook altijd gebruikt? Maak deze dan eerst grondig schoon voordat je hem gaat gebruiken.

    2. Smeer de thermometer in met een beetje glijmiddel

      De lichaamstemperatuur van je labrador meet je op via zijn anus. Omdat het inbrengen gevoelig kan zijn, smeer je de thermometer voor gebruik in met een beetje glijmiddel. Een klein beetje vaseline of een druppeltje olie volstaat in de meeste gevallen al.

    3. Laat je labrador rustig staan of op zijn zij liggen

      Om het jezelf makkelijk te maken, laat jij je labrador staan of op zijn zij liggen als je zijn temperatuur op gaat meten. Het inbrengen van de thermometer is zo relatief makkelijk. Meet de temperatuur van je labrador alleen op als hij in ruststand is. Als je dit doet nadat hij zich flink ingespannen heeft, kun je een verkeerd beeld krijgen.

    4. Ondersteun de buik

      Voordat je de thermometer inbrengt, is het verstandig om zijn buik te ondersteunen. Doe dit zeker als jij je labrador laat staan. Door een arm onder hem door te steken, is het een stuk lastiger voor je hond om naar voren te schieten op het moment dat je de thermometer inbrengt.

    5. Breng de thermometer in de anus in

      Nu is het tijd om de thermometer daadwerkelijk in te brengen. Til hiervoor de staart van je labrador op, zodat je makkelijk toegang hebt tot zijn anus. Om de temperatuur van je labrador zo nauwkeurig mogelijk op te meten, is het belangrijk dat je de thermometer minimaal 2 centimeter inbrengt.

    6. Wacht tot hij piept

      Een digitale thermometer heeft altijd even de tijd nodig om de lichaamstemperatuur van je labrador te meten. Laat hem daarom een paar tellen in zijn anus zitten. Zodra de thermometer piept, haal je hem eruit.

    7. Lees de temperatuur af

      Nadat je de thermometer verwijderd hebt, werp je een blik op het display. Hierop zie je wat de lichaamstemperatuur van je labrador retriever is. Deze ligt normaal tussen de 38 en 39 graden. Ligt hij veel hoger of lager? Neem dan direct contact op met een dierenarts.  

    8. Beloon je labrador

      Omdat het inbrengen van een thermometer in de anus geen pretje is voor je labrador, moet je niet vergeten om hem na afloop te belonen. Een klein koekje is vaak al voldoende. Beloon je hem niet? Dan stribbelt hij de volgende keer misschien tegen als je zijn temperatuur opnieuw op wilt meten.

    Temperatuur labrador meten zonder thermometer

    Op deze afbeelding zie je een dierenarts het oor van een zwarte labrador controleren

    Ben je benieuwd of je labrador koorts heeft, maar heb je geen thermometer tot je beschikking? Dan kun je er direct eentje kopen bij de plaatselijke drogist of online bestellen. Toch zijn er ook manieren om dit zonder thermometer te achterhalen. Voel bijvoorbeeld eens met de rug van je hand aan de oren of poten van je hond. Zijn deze veel warmer dan je hand? Dan kan je labrador koorts hebben.

    Je kunt je ook tot de neus van je labrador richten. Zoals je waarschijnlijk al wel weet, hoort deze nat en koud te zijn. Is hij droog en voelt hij ook nog eens nat aan? Dan is er mogelijk iets aan de hand met je labrador retriever. Zo kan een droge, warme neus bijvoorbeeld duiden op koorts. Zekerheid krijg je hier alleen niet door. Wil je dit wel? Gebruik dan een digitale thermometer om de temperatuur van je labrador te meten.

    Tips bij het meten van de temperatuur van je labrador

    Heb je de temperatuur van je labrador al eens eerder zelf gemeten? Grote kans dat hij de benen neemt zodra je de thermometer erbij pakt. Hij weet dan al precies wat er gaat gebeuren. Om het jezelf makkelijker te maken, vraag je of iemand je wil helpen. De één kan de hond in bedwang houden, terwijl de ander de thermometer inbrengt.

    Als je labrador ziek is, laat je hem onderzoeken door de dierenarts. Grote kans dat hij de temperatuur van je hond opneemt. Deze meting is alleen niet altijd nauwkeurig, want de lichaamstemperatuur van je labrador kan 0,5 tot 1 graad hoger uitvallen bij stress. Daarom is het verstandig om in de dagen voor het dierenartsbezoek zelf meermaals de temperatuur van je labrador te meten. Noteer de resultaten en neem deze mee naar de dierenarts.

    Blijf op de hoogte van alles over labradors!

    Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.


    Bas
    Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds 1 januari 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, durf ik wel te zeggen dat ik dit hondenras inmiddels goed ken. Op Labradorgids.nl deel ik mijn kennis en ervaringen met je, schrijf ik over problemen waar ik tegenaan loop en review ik producten.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *