Vacht labrador verzorgen: tips voor een glanzende vacht

Tips om de vacht van jouw labrador mooi en glanzend te houden!

Gemiddelde leestijd: 15 minuten

De meeste mensen vinden labrador retrievers mooie honden. Misschien was de stevige, glanzende vacht van dit ras voor jou wel de doorslaggevende factor om een labrador te kopen. Het is alleen niet vanzelfsprekend dat een labrador zijn mooie uitstraling behoudt. Hier moet je zelf het een en ander voor doen, waaronder de vacht van je labrador verzorgen.

Heb je nog niet eerder een labrador gehad? Dan kan ik me goed voorstellen dat je niet weet hoe je de vacht van een labrador verzorgt. Omdat je niet de enige bent die hier vragen over heeft, vertel ik je hier alles over de vacht van een labrador verzorgen. Ik leg je eerst uit hoe de vacht van een labrador is opgebouwd en geef je daarna een aantal handige tips voor vachtverzorging van labrador retrievers.

    De vacht van een labrador

    De uitstraling van de vacht hangt allereerst af van welke kleur labrador je hebt. Zwarte labradors hebben een zwarte vacht, bruine labradors een bruine vacht en blonde labradors een blonde vacht. Daarnaast zijn er ook nog rood- en zilverkleurige labrador retrievers. Zelf heb ik een red fox labrador genaamd Teddy.

    Ondanks dat de vachtkleur van een labrador retriever kan verschillen, zijn er ook overeenkomsten. Zo heeft vrijwel iedere labrador retriever een korte vacht. Hierdoor denken veel mensen dat honden van dit ras geen dikke en volle vacht hebben, maar dat is wel degelijk het geval.

    Wanneer je een labrador van een afstandje ziet, lijkt het een zachte hond. Toch is de vacht van een volgroeide labrador vaak vrij hard in vergelijking met de vacht van andere hondenrassen. De vacht van puppy’s van dit ras is wel erg zacht. Dit komt doordat de vacht van labradors pups nog uit puppyhaar bestaat. Dit haar verliezen ze langzaam maar zeker, waarna de vacht een stuk harder wordt.

    Labrador retrievers hebben een dubbele vacht

    Op deze afbeelding zie je mijn labrador Teddy netjes zitten tijdens een wandeling

    In tegenstelling tot veel andere hondenrassen heeft de labrador retriever een dubbele vacht. De bovenste laag van de vacht bestaat voornamelijk uit langere, stugge haren, terwijl de onderste laag juist gevormd wordt door dichte, zachte haren.

    De dubbele vacht is de reden dat labrador retrievers vroeger vaak gebruikt werden voor de jacht. Aangezien er regelmatig in moerasachtig gebied gejaagd werd, moest een ‘jachthond’ over een goede en stevige vacht beschikken die bovendien bestand was tegen water.

    De onderste laag van de labrador vacht beschermt hem tegen invloeden van buitenaf. Zo houdt deze laag bijvoorbeeld uv-straling tegen en zorgt hij ervoor dat de huid van je labrador minder snel beschadigt. Daarnaast heeft de ondervacht een isolerende werking. Hierdoor kan een labrador lange tijd in het water doorbrengen zonder dat hij het koud krijgt. In de zomermaanden heeft de onderlaag een verkoelende werking. Dit verkleint de kans dat je labrador oververhit raakt.

    Labrador haart het hele jaar door

    Net als vrijwel alle andere hondenrassen verhaart een labrador ook tweemaal per jaar. Dit hondenras verhaart in de lente en herfst. Deze periodes staan ook wel bekend als de rui. Doordat ze in deze periode van vacht wisselen, haart een labrador veel. In huis merk je dit snel genoeg, want je komt (veel) meer haren tegen dan gebruikelijk.

    Labrador verharen voornamelijk vanwege de temperatuur en de hoeveelheid daglicht. Omdat de temperatuur in de herfst daalt en de dagen korter worden, begint een labrador in deze periode zijn zomervacht in te wisselen voor een wintervacht. Ditzelfde geldt voor de lente, alleen krijgt hij dan een zomervacht in plaats van een wintervacht. Dit komt doordat het langzaam maar zeker weer warmer wordt en de dagen langer zijn dan in de winter.  

    Ondanks dat labrador retrievers de meeste haren verliezen als ze in de rui zijn, haart de gemiddelde hond van dit ras het hele jaar door. Dit komt doordat niet alle haren zich in dezelfde fase bevinden. Doordat de vacht van dit hondenras behoorlijk kort is, blijven de haartjes overal aan plakken. Kijk er daarom niet raar van op als je bank, stoelen, kussens en vloerkleed regelmatig onder het hondenhaar zitten.

    Hondenhaar verwijderen

    Haart je labrador ook zo veel? Dan kan ik me goed voorstellen dat jij je groen en geel ergert aan de grote hoeveelheid haren in huis. Daarom heb ik een artikel geschreven met 8 tips en tricks om de haren van je labrador retriever makkelijk en snel van kleding, meubels en uit de auto te verwijderen. Doe er je voordeel mee!

    8 makkelijke en snelle manieren om hondenhaar te verwijderen!

    Omgaan met een verharende labrador retriever

    Verliest je labrador de laatste tijd (veel) meer haren dan normaal? Dan zit hij mogelijk in de rui. In deze periodes kom je waarschijnlijk overal haar tegen in huis. Omdat dit een natuurlijk proces is, hoef jij je geen zorgen te maken. Het verharen wordt vanzelf minder als de hond zijn wintervacht of zomerwacht gewisseld heeft.

    Als je labrador veel haart, kan dit behoorlijk vervelend zijn. Daarom wil je misschien weten hoe je hiermee om moet gaan. Helaas kun je niet voorkomen dat een labrador verhaart, maar je kunt de hoeveelheid haar in huis wel beperken. Borstel je labrador bijvoorbeeld met enige regelmaat en gooi de haren die vrijkomen weg. Hierdoor verminder je de overlast door hondenhaar in huis. Door te borstelen verspreid je bovendien de natuurlijke oliën die de huid van je labrador produceert. Dit resulteert doorgaans in een glanzende vacht die er gezond uitziet. Borstelen verbetert daarnaast de doorbloeding en dat kan haarverlies verminderen.

    Op deze afbeelding zie je hoe ik de vacht van mijn labrador verzorg door hem te borstelen met een Furminator

    Hoe vaak moet je een labrador borstelen?

    Veel mensen vragen zich af hoe vaak een labrador borstelen nodig is. Doordat de meningen hierover nogal verschillen, is er geen eenduidig antwoord op deze vraag. Zelf probeer ik minimaal één keer per week met een borstelhandschoen door de vacht van Teddy te gaan. Hiermee verwijder ik de loszittende haren uit zijn bovenvacht. Omdat ook de haren uit de ondervacht loslaten, borstel ik Teddy zo’n één keer per maand met een Furminator. Met behulp van deze borstel verwijder je ook de losse haren uit zijn ondervacht.

    In de rui kun je hem eventueel wat vaker borstelen. Het extra borstelen tijdens de ruiperiodes doe je niet alleen om de hoeveelheid haar in huis te beperken. Je helpt je labrador er namelijk ook mee. Doordat je de dode haren uit zijn vacht haalt, duurt het verharen minder lang. Daarnaast zorgt een borstelbeurt ervoor dat de vacht van je labrador gezond blijft en gaat glanzen. Dit komt doordat je op deze manier de talgklieren stimuleert.

    oDaani borstelhandschoen Linker- en rechterhandschoen

    Gemaakt van hoge kwaliteit siliconen | Comfortabel voor je labrador | Klittenbandsluiting | Haren zijn makkelijk van de borstel te halen

    Koop direct via

    Begin al met borstelen als je labrador nog een pup is

    Om de vacht van je labrador gezond te houden, is het belangrijk om hem regelmatig te borstelen. Alhoewel je misschien verwacht dat een labrador het fijn vindt om geborsteld te worden, is dit helaas niet altijd het geval. Er zijn zelfs labrador retrievers die een hekel hebben aan borstelen en het op een lopen zetten als je de borstel pakt. Teddy vond het in het begin helemaal niets, maar hij is er inmiddels gelukkig aardig aan gewend.

    Om te voorkomen dat je labrador bang wordt voor een borstelbeurt, is het belangrijk om hier al vroeg mee te beginnen. Het is het beste om je labrador al regelmatig te borstelen als hij nog een puppy is. De eerste paar keer stribbelt hij misschien nog wat tegen. Door hier het borstelen regelmatig te ‘oefenen’, komt hij na verloop van tijd hopelijk kwispelend op je af als hij in de gaten heeft dat het weer tijd is voor een borstelbeurt.

    Gebruik een waterblazer

    Houdt je labrador niet van borstelen? Of is het een uitdaging om hem te kammen? Dan kan een waterblazer uitkomst bieden. Met behulp van dit apparaat blaas je de losse haren binnen de kortste keren uit de vacht van je labrador. Als je dit regelmatig doet, merk je snel genoeg dat de hoeveelheid hondenhaar in huis afneemt. Een waterblazer is misschien een flinke investering, maar hij is zijn geld dubbel en dwars waard.

    Labrador wassen

    Heeft je labrador in het kanaal gezwommen of is hij als een gek tekeer gegaan in de modder? Dan is hij waarschijnlijk behoorlijk vies geworden. In dat geval wil je hem waarschijnlijk eerst wassen voordat hij naar binnen mag. Dit is een logische gedachtegang, maar je moet een labrador niet te vaak wassen.

    Op deze afbeelding zie je een natte zwarte labrador

    De reden dat je een labrador niet (te) vaak moet wassen, is omdat dit hondenras een zelfreinigende vacht heeft. Zodra het vuil in de vacht van een labrador is opgedroogd, valt het er vanzelf uit. Was je je labrador vaak? Dan tast je het zelfreinigende vermogen van de vacht aan. Dit kan uiteindelijk gevolgen hebben voor de huid, want deze kan steeds verder beschadigen.

    Waar vuil vaak vanzelf uit de vacht van een labrador valt, kunnen geurtjes er wel in achterblijven. Daarom wil je je labrador wassen als hij stinkt. Je kunt hem afspoelen met water, maar wassen met speciale hondenshampoo is beter. Als je je labrador met deze shampoo wast, is de kans op schade aan zijn huid namelijk een stuk kleiner.

    Let op: het is belangrijk dat je de shampoo er volledig uitspoelt. Blijft er shampoo achter in de vacht van je labrador? Dan kan zijn huid hierdoor gaan irriteren.

    Heb je zelf geen geschikte plek om je labrador te wassen? Of ben je bang om het verkeerd te doen? Ga dan op zoek naar een trimsalon in de buurt. Hier weten ze precies hoe ze een labrador moeten wassen. Bovendien hebben ze alle hulpmiddelen voor het wassen in huis, waardoor je labrador retriever goed schoon wordt en weer lekker ruikt.

    Invloed van voeding op de vacht

    Voeding heeft een belangrijke invloed op de vacht van je labrador. Helaas is lang niet iedereen zich hier bewust van. Geef jij je labrador bijvoorbeeld het verkeerde voer? Dan kan zijn vacht dunner worden en een doffe uitstraling krijgen. Daarnaast kan verkeerde voeding problemen met de huid tot gevolg hebben of schade aan het immuunsysteem veroorzaken.

    Wil je ervoor zorgen dat je labrador gezond blijft en een mooie, glanzende vacht heeft? Dan is het belangrijk dat je hem het juiste voer geeft. Omdat iedere labrador anders is, kan ik je helaas niet precies vertellen wat het beste labrador voer is. Er kan verschil zitten in de stofwisseling, maar ook in de hoeveelheid beweging die een hond op een dag krijgt. Daarom is het belangrijk de voeding specifiek af te stemmen op je eigen labrador. Kom je hier zelf niet uit? Schakel dan eventueel hulp in, bijvoorbeeld van een dierenarts of voedingsdeskundige voor honden.

    Er zijn overigens wel een paar bestanddelen die labrador voeding sowieso moet bevatten. Zo is het van belang dat honden van dit ras voldoende eiwitten, koolhydraten, vitamines, mineralen en spoelelementen binnenkrijgen. Om de huid en vacht van je labrador gezond te houden, is het bovendien belangrijk dat zijn voeding voldoende vetten bevat. Waak er alleen voor dat je je hond niet te vet voer voorschotelt, want dit kan ervoor zorgen dat hij dik wordt.

    Geef je labrador gezonde snacks

    De meeste labrador retrievers krijgen – naast voer – zo nu en dan ook een snack van hun baasje. Geef jij je viervoeter ook regelmatig een lekker tussendoortje? Let er dan goed op wat je hem geeft, want niet iedere snack is even gezond voor je hond. Als jij je labrador ongezonde snacks geeft, kan dit gevolgen hebben op zijn vacht. Kies daarom bewust voor gezonde hondensnacks met een goede voedingswaarde. Dit soort snacks draagt namelijk bij aan de algehele gezondheid van je labrador en dat zie je terug in zijn vacht. Hieronder heb ik een aantal gezonde tussendoortjes voor labrador retrievers op een rijtje gezet.

    Meatdisk lam Geschikt voor alle leeftijden

    100% lam | Knapperig | Ruikt sterk | Lang houdbaar | Goed voor de ontlasting | Kan niet splinteren | Hypoallergeen | Geleverd in hersluitbare zak | 200 gram | Ook verkrijgbaar in de smaken eland, kip, vis en pens

    Natuurlijke hondensnack kip Geschikt voor alle leeftijden

    100% kip | Kan niet splinteren | Goed voor de ontlasting | Hypoallergeen | 100 gram | Ook verkrijgbaar in de smaken eend, gans, kalkoen, konijn, lam, rund, vis en wild zwijn

    Kauwstaaf 25 cm Laag vetpercentage

    100% runderhuid | Reinigt het gebit | Versterkt tandvlees | Voorkomt vervelend en/of gedragsproblemen | Vrij van aroma's, geur-, kleur- en smaakstoffen | Gemaakt van grote stukken runderhuid

    Blijf op de hoogte van alles over labradors!

    Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.


    Bas
    Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds 1 januari 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, durf ik wel te zeggen dat ik dit hondenras inmiddels goed ken. Op Labradorgids.nl deel ik mijn kennis en ervaringen met je, schrijf ik over problemen waar ik tegenaan loop en review ik producten.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *