Een labrador kopen lijkt een stuk makkelijker dan het is. Dit komt vooral doordat dit hondenras een bruine, zwarte of blonde vacht kan hebben. Veel mensen kiezen de kleur die zij mooi vinden, maar dit is niet altijd de beste keuze. De vachtkleur zegt namelijk veel over het karakter van de hond. Weet je niet welke kleur labrador je moet kopen? In deze tekst vertel ik je over verschillende kleuren. Hopelijk helpt dit je om te bepalen welke kleur labrador het beste bij jou past.
Inhoudsopgave
Welke kleur labrador komt het meest voor?
Doordat de labrador retriever populair is, zijn er behoorlijk wat Nederlanders die een hond van dit ras hebben. Kom je regelmatig een labrador tegen? Grote kans dat het een zwarte labrador is. Zwart is de dominante kleur onder labrador retrievers, terwijl bruin en blond recessief zijn.
De vachtkleur van een labrador wordt bepaald door de genen die hij van zijn ouder krijgt. Er zijn twee verschillende genen die de kleur bepalen: eentje voor een zwarte/bruin en eentje voor blond. Voor het zwarte/bruine gen geldt dat zwart het dominante allel (B) is en bruin het recessieve allel (b). Als een pup het dominante allel van van zijn ouders erft, krijgt hij een zwarte vacht. Hij hoeft het dominante gen niet van beide ouders te erven. Een labrador pup is zowel bij de combinatie ‘BB’ als ‘Bb’ zwart. Krijgt een pup van beide ouders het recessieve alle voor een bruine vachtkleur (bb)? Dan resulteert dit in een bruine labrador.
Naast de genen ‘B’ en ‘b’ kunnen labrador pups ook nog een ‘E’ (niet-blond) en ‘e’ (blond) van hun ouders erven.Deze genen kunnen tot een blonde labrador pup leiden, maar ook tot bruine en/of zwarte pups. De kleur hangt af van de combinatie van de genen. Erft een pup van beide ouders het recessieve gen ‘e’? Dan wordt hij blond. In alle andere gevallen wordt een labrador zwart of bruin.
Het bijzondere aan blonde labrador retrievers is dat ze ook altijd zwart (BB/Bb) of bruin (bb) zijn. Dit kun je zien aan de kleur van lippen, neus en oogranden. Zijn deze lichtbruin? Dan heeft draagt hij ook het gen voor een bruine vacht bij zich. Een labrador met een zwarte neus, lippen en oogranden draagt op zijn beurt het gen voor een zwarte vacht bij zich. In dit laatste geval kan het zowel ‘BB’ als ‘Bb’ zijn. Om welke van de twee het gaat, kun je aan de buitenkant niet zien. De allelen worden overigens altijd willekeurig verdeeld over de pups.
Belangrijkste verschillen tussen bruine, zwarte en blonde labradors
Om te bepalen welke kleur labrador je moet kiezen, kijk je niet alleen naar het uiterlijk. Het karakter speelt ook mee. Sommige mensen denken dat het karakter van labrador retrievers niet veel van elkaar verschilt, maar dat is een misvatting. Ik vertel je hier hoe iedere vachtkleur scoort op gebied van energiegehalte, intelligentie, trainbaarheid en gezondheid. Hopelijk helpt dit je om te bepalen welke kleur labrador je wilt kopen.
Energiegehalte
De vachtkleur van een labrador zegt onder meer iets over zijn energiegehalte. Zo heeft een blonde labrador volgens kenners de minste energie. Vandaar dat een labrador met deze vachtkleur als het meest rustig wordt bestempeld. Een labrador met een bruine vacht wordt gezien als de drukste hond van dit ras. Mag je hond niet te rustig zijn, maar wil je ook geen overenthousiaste labrador kopen? Dan kom je waarschijnlijk bij een zwarte labrador uit.
Het is overigens niet zo dat alle bruine labradors druk zijn en alle blonde labradors rustig. Dit hangt grotendeels van het energiegehalte van de ouders af. Als beide ouders druk zijn, is de kans groot dat de labrador pup dit ook is. Vandaar dat het ook belangrijk is om te kijk waar je een labrador koopt.
Intelligentie
Labradors worden gezien als intelligente honden, maar ze zijn niet allemaal even slim. Als we de kenners mogen geloven, is de zwarte labrador het slimst. Dit komt vooral doordat honden met deze vachtkleur vroeger veel voor de jacht gebruikt werden. Het jachtinstinct is vaak van generatie op generatie overgegaan. De blonde labrador wordt ook gezien als intelligente hond. Dit komt vooral doordat labradors met deze vachtkleur vaak dienst doen als hulphond. Zwarte labradors worden overigens ook vaak als hulphond ingezet. In veel gevallen erft een labrador pup de intelligentie van zijn ouders.
Trainbaarheid
Om ervoor te zorgen dat een labrador naar je luistert en je gehoorzaamt, moet je hem trainen. Twijfel je welke kleur labrador je moet kopen? Dan kan de trainbaarheid je misschien helpen om een keuze te maken. Bruine labradors zouden minder makkelijk te trainen zijn dan labradors met een zwarte of blonde vacht. De honden met een zwarte en blonde vachtkleur verschillen op het gebied van trainbaarheid amper van elkaar. Laat je overigens niet te veel leiden door trainbaarheid. Een labrador trainen is – zeker in vergelijking met andere hondenrassen – relatief makkelijk. De meeste honden van dit ras zijn namelijk ontzettend leergierig.
Gezondheid
Ook op het gebied van gezondheid verschillen zwarte, bruine en blonde labradors van elkaar. Je wilt uiteraard een gezonde labrador kopen, waardoor het logisch is dat je aandacht besteedt aan zijn gezondheid. Uit onderzoek van de Universiteit van Sydney blijkt dat een bruine labrador de minst hoge levensverwachting heeft. Een bruine labrador leeft volgens dit onderzoek 10% minder lang dan de gemiddelde levensduur van zwarte en blonde labradors (12,1 jaar). Bovendien zouden labradors met deze vachtkleur een verhoogde kans hebben op onder meer oorinfecties en huidaandoeningen.
Laat de lagere levensverwachting je er overigens niet van weerhouden om een bruine labrador te kopen. De gezondheid van een labrador wordt namelijk grotendeels genetisch bepaald, waardoor je beter naar de (voor)ouders van het hondenras kunt kijken als je wilt weten hoe oud een labrador wordt. Koop je een bruine labrador van gezonde ouders? Dan is de kans een stuk groter dat hij zelf ook een respectabele leeftijd bereikt.
Hoe word ik het beste labrador-baasje?
Dat lees je in Het Complete Handboek voor de Labrador van Jan Jacobs! Met ruim 25 jaar ervaring in het verzorgen en opvoeden van labrador retrievers is hij de aangewezen persoon om jou alles bij te brengen over dit hondenras.
Koop je zijn e-book via de onderstaande knop? Dan profiteer je van 6 GRATIS bonussen!
Zeldzame kleuren
Sommige mensen denken dat er alleen bruine, zwarte en blonde labradors zijn, maar dat is niet het geval. Je kunt ook een labrador met een zeldzame vachtkleur kopen. Hieronder volgen 4 voorbeelden van zeldzame labrador retrievers.
Witte labrador
Een witte labrador bestaat, maar is in principe een heel licht gekleurde blonde labrador. Toch kun je vaak wel verschil zien als je een blonde en witte labrador naast elkaar zet. Een witte labrador heeft overigens wel ‘gewoon’ donkere ogen en een donkere neus.
Albino labrador
Als een labrador een roze neus en (licht)blauwe of rode ogen heeft, gaat het om een albino labrador. Zo’n labrador heeft een zeldzame mutatie in de genen, waardoor hij geen pigment aanmaakt. Het nadeel van een albino labrador is dat zo’n hond vaak gezondheidsproblemen heeft. Hierdoor kan hij minder lang leven.
Zilveren labrador
Een zilveren labrador is een variant op een bruine labrador. De bruine kleur vervaagt onder invloed van verdunningsgen, waardoor een labrador een zilvergrijze kleur kan krijgen. Dit kan alleen voorkomen bij pups met de alellen ‘bb’. Zilver wordt overigens niet als officiële kleur van dit hondenras erkend.
Red fox labrador
Tot slot kan de vacht van een labrador ook nog een roodoranje kleur hebben. Mijn labrador Teddy is een red fox labrador, zoals de officièle benaming voor labrador retrievers met deze kleur luidt. Omdat dit een bijzondere vachtkleur is, komt een red fox labrador niet veel voor in Nederland. Het is bovendien geen officiële vachtkleur van een labrador retriever.
Bovenstaande labradors verschillen niet alleen qua kleur van de bruine, zwarte of blonde varianten. Ze kunnen namelijk ook andere karaktereigenschappen hebben. Koop een labrador met een zeldzame kleur daarom nooit alleen vanwege zijn uitstraling, maar verdiep je ook eerst in het karakter van de hond. Dit kun je het beste doen door informatie over de ouders op te vragen. Aan de hand hiervan kun je bepalen welke kleur labrador je het beste kunt kiezen.
Veelgestelde vragen
Zwart, bruin en blond zijn de meest voorkomende labrador kleuren, maar zeker niet de enige. Er zijn namelijk ook een aantal ‘zeldzame’ kleuren, zoals zilver en roodoranje.
Blonde labrador retrievers hebben het laagste energiegehalte, waardoor ze het rustigst zijn. Een bruine labrador heeft doorgaans de meeste energie en wordt daarom als het drukst bestempeld. Toch zijn niet alle blonde labradors rustig en alle bruine druk. Dit hangt vooral van de ouders af.
Een zwarte labrador retriever is volgens kenners slimmer dan de andere kleuren die binnen dit ras voorkomen. Blonde en bruine labrador retrievers zijn overigens ook behoorlijk slim. Het is niet voor niets dat honden van dit ras vaak als hulphond worden ingezet.
Zwarte en blonde labrador retrievers zijn het best te trainen, bruine labradors iets minder. Gelukkig kun je ook de chocoladebruine honden van dit ras vrij goed trainen, want labrador retrievers zijn over het algemeen leergierige honden.
Volgens Engels onderzoek leven zwarte en blonde labrador retrievers het langst. Zij hebben een gemiddelde levensverwachting van 12,1 jaar. Bruine labradors leven gemiddeld 10% minder lang.
Een albino labrador is een labrador met een roze neus en (licht)blauwe ogen. Zo’n labrador maakt geen pigment aan door een zeldzame mutatie in zijn genen.
Omdat de allelen die de vachtkleur bepalen, willekeurig over de pups verdeeld worden. Wordt een zwarte labrador teef met de alellen ‘Bb’ gedekt door een bruine labrador reu met de alellen ‘bb’? Dan kunnen de pups zwart of bruin zijn.
Blijf op de hoogte van alles over labradors!
Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.
Blijf op de hoogte van alles over labradors!
Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras.
Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini-e-book ’15 tips voor een gelukkige labrador retriever’.
Bruine labrador, reu van 9 maanden.
Vertoont sinds enkele weken een ‘agressief’ gedrag. Blaft en vertoont bijtgedrag. Precies alsof hij wil bijten, maar doet het niet echt. Doet dit telkens als de eigenaar in de zetel zit.
Vertoont ook koppig gedrag ( wil niet uit auto komen…)
Is dit gedrag typisch voor de puberteit van de hond? Hoe ga je daarmee om?
Hoi Ann, bedankt voor je reactie. Ik ben geen hondengedragsdeskundige, maar zal proberen je vraag zo goed mogelijk te beantwoorden. Mag je labrador toevallig ook in de zetel? Als dat het geval is, kan het blaffen en bijten dominant gedrag zijn. Hij ziet de zetel dan mogelijk als ‘zijn’ plek en probeert dat op deze manier duidelijk te maken aan de eigenaar.
Voor wat betreft het koppige gedrag: dit kan bij de puberteit horen, maar misschien vindt je labrador het ook gewoon eng om uit de auto te gaan. Laat je hem eruit springen? Dan kun je eens proberen of hij er met een loopplank of hondentrap wel uit wil. Hij kan er dan gewoon uit lopen en hoeft geen enge, hoge sprong te nemen. Dit is bovendien beter voor zijn gewrichten.
Heb je Facebook? In dat geval kun je je vraag ook eens voorleggen aan hondengedragsdeskundige Monique Bladder. Hiervoor moet je lid worden van de groep ‘Doet ie anders Nooit! Club: over honden en hun (probleem)gedrag‘. Vervolgens kun je een bericht plaatsen in deze groep en krijg je antwoord van Monique of één van haar medewerkers. Ik hoor het graag als ik nog iets voor je kan betekenen!