Onverwoestbaar hondenspeelgoed: te mooi om waar te zijn?

Inclusief handige tips om sterk hondenspeelgoed te vinden

Gemiddelde leestijd: 14 minuten

Als je hond een sloper is, heeft hij zijn nieuwe speeltjes mogelijk snel kapot. In dat geval kan ik me voorstellen dat je op zoek gaat naar onverwoestbaar hondenspeelgoed. Veel zin heeft dit niet, want er is geen enkel speelgoed dat een hond niet stuk kan krijgen.

Helaas zijn er genoeg fabrikanten die beweren dat hun hondenspeelgoed onverwoestbaar is. Ze kunnen dit alleen niet bewijzen, want de kauwbehoefte van iedere hond is anders. Zo kauwt de ene hond lichtjes op zijn speelgoed, terwijl de ander juist gek is op intensieve kauwsessies. Hierdoor doet de ene hond langer met zijn speeltje(s) dan de andere.

Wil je hondenspeelgoed kopen? Ga dan nooit blind af op dat wat de fabrikant beweert, maar kijk vooral goed naar je eigen hond en verdiep je in speeltjes voor honden. Om te voorkomen dat je de verkeerde keuzes maakt, help ik je in deze tekst om sterk hondenspeelgoed te vinden.

  Redenen dat geen enkel hondenspeelgoed onverwoestbaar is

  Sommige hondenspeeltjes worden gemaakt van sterke materialen, zoals rubber, nylon of hard plastic. Toch biedt dit geen garantie dat het hondenspeelgoed onverwoestbaar is. Houdt je hond ervan om intensief ergens op te kauwen? Dan kunnen zelfs de sterkste speeltjes sneuvelen. Niet gek, want hondenspeelgoed krijgt het zwaar te verduren als je hond er veelvuldig zijn tanden in zet.

  Op deze afbeelding zie je Teddy met zijn allereerste knuffel, helaas was dit geen onverwoestbaar hondenspeelgoed

  Dat er geen onverwoestbaar hondenspeelgoed bestaat, komt ook doordat veel honden er een handje van hebben om telkens op dezelfde plek te kauwen. Zo richt mijn labrador Teddy zich bij knuffels vaak op armpjes, pootjes, oortjes en andere uitstekende onderdelen. Deze worden zo alsmaar zwakker, waardoor het wachten is tot het speelgoed kapotgaat. Bij het ene speeltje kan dit lange tijd duren, maar sommige honden slopen hun speeltjes binnen één dag.

  Tips om sterk hondenspeelgoed te kopen

  Aangezien geen enkel hondenspeelgoed onverwoestbaar is, denk je misschien dat het niet uitmaakt welke speeltjes je voor je hond koopt. Dit is een misvatting, want er zit wel degelijk verschil in de kwaliteit van hondenspeelgoed. Ben je op zoek naar speelgoed voor je hond dat lang meegaat? Dan komen de volgende tips van pas.

  Let op het materiaal

  Wil je sterk speelgoed voor je hond kopen? Let dan altijd op het materiaal waarvan het speeltje gemaakt is. Over het algemeen gaat hondenspeelgoed van rubber en nylon relatief lang mee. Koop speeltjes van deze materialen overigens nooit blind, maar zoek ook uit of ze veilig zijn voor je hond.

  Kies voor een bekend merk

  Sterk hondenspeelgoed van een bekend merk kan behoorlijk duur zijn. Daarom gaat je voorkeur misschien uit naar een goedkoper speeltje van een minder bekend merk. Helaas is dit speelgoed vaak van mindere kwaliteit, waardoor je op de lange termijn juist duurder uit kunt zijn. Zelf investeer ik daarom liever in hondenspeelgoed van een bekend merk, zoals Kong. Dergelijk speelgoed gaat over het algemeen namelijk langer mee, dat heb ik zelf inmiddels wel ervaren.

  Op deze afbeelding zie je mijn labrador Teddy met zijn Kong Extreme

  Koop de juiste maat

  Veel hondenspeeltjes zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Helaas letten de meeste baasjes hier niet op als ze een nieuw speeltje voor hun viervoeter kopen. Het risico hiervan is dat je het speeltje misschien in een verkeerd formaat koopt. Is een speeltje te groot? Dan kan je hond er misschien niet mee overweg, waardoor hij er amper mee speelt. Te klein speelgoed kan juist weer verstikkingsgevaar veroorzaken. Zoek daarom goed uit wat de beste maat is voor jouw hond.

  Lees reviews

  Reviews zijn in mijn ogen goud waard als je op zoek bent naar sterk hondenspeelgoed. Door de ervaringen van iemand anders met het speeltje te lezen, wordt het makkelijker om te bepalen of deze geschikt is voor jouw hond. Ga specifiek op zoek naar reviews van baasjes met eenzelfde soort hond als jij. Als zijn of haar hond al lange tijd met het speeltje doet, kan dit voor jouw hond ook een goede aankoop zijn. Zeker weten doe je het alleen nooit, want elke hond is anders.

  Hard speelgoed is niet altijd beter

  Veel baasjes verkiezen hard hondenspeelgoed boven speeltjes van zachte(re) materialen. Harde materialen kunnen immers tegen een stootje, waardoor ze over het algemeen lang(er) meegaan. Daarom overweeg je misschien om een bot, gewei of hondenspeeltje van hard plastic te kopen.

  Op deze afbeelding ligt Teddy op de grond met zijn rubberen speelgoedring om zijn poot

  Ondanks dat harde hondenspeeltjes sterk zijn, zitten er ook risico’s aan. Zo kan er bijvoorbeeld een stuk van een tand of kies van je hond afbreken als hij erop bijt. Koop daarom liever speeltjes van zachtere materialen voor je hond, zoals rubber, nylon of canvas, want dit is een stuk vriendelijker voor zijn gebit.

  Voorbeelden van sterk hondenspeelgoed

  Omdat de ene hond intensiever kauwt dan de andere, is niet ieder sterk hondenspeeltje geschikt voor elke hond. Hierdoor is niet ieder hondenspeelgoed geschikt voor elke hond. Toch heb ik mijn best gedaan om een overzicht te maken met duurzame speeltjes voor honden. Hopelijk zit er iets voor jouw hond tussen.

  Chuckit! Ultra Ball XXL Ø 10 cm

  Gemaakt van duurzaam rubber | Bestand tegen intensief kauwen en spelen | Stuitert hoog en ver | Geschikt voor apporteren en actieve speelsessies | Blijft drijven op het water

  Koop direct via

  Kong Extreme Extra stevig

  Stimuleert speelgedrag | Speciaal voor hardnekkige kauwers | Gemaakt van stevige en duurzame materialen | Verkrijgbaar in verschillende maten

  Koop direct via

  Kong Flyer Extreme

  Gemaakt van oersterk rubber dat kauwgedrag stimuleert | Goed voor het tandvlees | Vermindert tandplak en tandsteen | Opvouwbaar | Stimuleert het jacht- en speelinstinct | Helpt bij een goede conditie | Afmetingen: 11,5×29,5×3,3

  Koop direct via

  Mijn ervaringen met duurzaam hondenspeelgoed

  Met vier van de vijf speeltjes uit het bovenstaande overzicht heb ik zelf ervaring, want ik heb ze – op de Kong Safestix na – allemaal in huis. Teddy speelt er veelvuldig mee, maar eigenlijk verkeert ieder speeltje nog in goede staat. Het flostouw krijgt zo her en der wat losse draadjes, maar dat komt vooral doordat Teddy hier eigenlijk altijd mee kan spelen. De andere speeltjes berg ik meestal weer op als hij erop is uitgekeken. Gelukkig heeft Teddy nog genoeg ander speelgoed waar hij altijd bij kan, waardoor hij zich niet hoeft te vervelen.

  Ondanks dat ik me er maar al te goed van bewust ben dat onverwoestbaar hondenspeelgoed niet bestaat, houd ik mijn ogen altijd open voor interessante speeltjes. Zo kwam ik op internet ooit een dino hondenknuffel tegen. De verkoper beweerde dat deze onverwoestbaar zou zijn. Ik geloofde dit uiteraard niet, maar kon de knuffel niet uit mijn hoofd zetten. Daarom heb ik hem uiteindelijk toch besteld. Benieuwd naar mijn ervaringen? Lees dan de review die ik schreef over dit hondenspeeltje.

  Teddy met de als onverwoestbaar hondenspeelgoed omschreven dino

  Sterk speelgoed voor puppy’s

  De tandjes van een puppy kunnen behoorlijk scherp zijn. Zodra hij deze in een stuk speelgoed zet, is het mogelijk al snel kapot. Toen Teddy nog een pup was, heb ik dit ook ervaren. Hij beet het ene na het andere speeltje stuk en dat frustreerde mij nogal.

  In mijn zoektocht naar onverwoestbaar hondenspeelgoed voor puppy’s kwam ik in de lokale dierenwinkel een gladiator bot tegen. Ik weet nog dat er op de verpakking iets als ‘voor stevige kauwers’ stond, waardoor ik dacht dat ik het perfecte speeltje gevonden had. Kennelijk was dit speeltje niet geschikt voor puppy’s. Teddy had er al snel stukjes af, waardoor het rubberen hondenbot dezelfde dag nog in de prullenbak kon.

  Heeft jouw pup ook al behoorlijk veel speeltjes kapotgebeten? Dan kan ik me voorstellen dat je op zoek bent naar sterk puppyspeelgoed. Hieronder heb ik een aantal duurzame speeltjes voor puppy’s uitgelicht. Bij de meeste puppy’s gaan ze lang mee, maar er zijn altijd uitzonderingen. Ga er dus zeker niet van uit dat dit onverwoestbaar hondenspeelgoed is.

  Duurzaam puppyspeelgoed

  Kong Puppy

  Geschikt voor puppy's | Gemaakt van 100% latex | Beschermt het tandvlees | Helpt bij ontwikkeling van het gebit | Verkrijgbaar in babyblauw en babyroze

  Koop direct via

  Hond alleen laten met speelgoed of niet?

  Op de verpakking van veel hondenspeeltjes staat vaak dat het beter is om je hond er alleen onder toezicht mee te laten spelen. Hierdoor denk je misschien dat het niet verstandig is om je hond alleen te laten met speelgoed als je naar je werk gaat of om een andere reden langere tijd van huis bent. Je moet alleen voorkomen dat je labrador zich verveelt als je er niet bent, want dan gaat hij zelf misschien op zoek naar manieren om zich te vermaken. Dit kan er uiteindelijk toe leiden dat je hond aan plinten gaat krabben of zich op zijn benchkleed, mand of kussen stort.

  Op deze afbeelding zie je Teddy met een flostouw op de grond liggen

  Wil jij je hond alleen laten met speelgoed? Dan raad ik je aan om eerst te kijken hoe hij ermee omgaat als je thuis bent. Als hij er ‘intensief’ mee speelt en er veel op kauwt, moet jij je afvragen om het slim is om hem er alleen mee te laten. Je hond kan zijn speeltje dan immers slopen als jij er niet bent. De kleine stukjes die hij vervolgens in kan slikken, kunnen uiteindelijk tot verstikking leiden. Ben je zelf niet thuis? Dan kan dit een fatale afloop hebben.

  Teddy kan eigenlijk altijd met drie speeltjes spelen als hij alleen in de gang is: een groot flostouw, een wat kleiner touw en een rubberen ring. Voordat ik hem hier alleen mee liet, heb ik gekeken hoe hij ermee speelde. Omdat hij geen sloopgedrag vertoonde en de speeltjes heel bleven, durfde ik het wel aan. Teddy speelt er overigens maar weinig mee als hij alleen is, want hij geeft de voorkeur aan slapen.

  Deel je ervaringen over sterk of onverwoestbaar hondenspeelgoed

  Heb je ervaringen met sterke speeltjes voor honden? Of denk je zelfs dat je onverwoestbaar hondenspeelgoed gevonden hebt? Ik ben benieuwd naar je ervaringen! Je kunt deze delen door hieronder een reactie achter te laten, maar je mag me ook mailen op bas@labradorgids.nl.

  Blijf op de hoogte van alles over labradors!

  Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds 1 januari 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, durf ik wel te zeggen dat ik dit hondenras inmiddels goed ken. Op Labradorgids.nl deel ik mijn kennis en ervaringen met je, schrijf ik over problemen waar ik tegenaan loop en review ik producten.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *