AnnyX hondentuig review

Is dit een geschikt tuigje voor labradors?

Gemiddelde leestijd: 15 minuten

Twijfel je of je of een AnnyX tuigje geschikt is voor je labrador? In deze AnnyX hondentuig review lees je wat mijn ervaringen hiermee zijn. Ik vertel je hoe de overgang van halsband naar tuigje bij mij is verlopen, zet de voor- en nadelen van een AnnyX hondentuigje op een rijtje, help je om de juiste maat te bepalen en leg het verschil tussen AnnyX en Dog Copenhagen uit. Tot slot deel ik mijn conclusie over het tuigje. Hopelijk helpt deze AnnyX hondentuig review je om te bepalen of dit tuigje een goede keuze is.

  AnnyX tuigje kopen

  AnnyX veiligheidstuig Voorkomt ontsnappen

  Extra tweede band rond taille | Voor honden van 32 tot 45 kilo | Volledig gevoerd | Verstelbaar rond borst | Borstomvang: 70 tot 86 cm | In meerdere maten verkrijgbaar | Wasmachinebestendig

  Koop direct via

  Van halsband naar AnnyX tuig

  Toen Teddy nog een pup was, liet ik hem altijd aan zijn halsband uit. Naarmate hij ouder werd, kreeg hij steeds meer kracht. Omdat hij behoorlijk aan de riem trok, kostte het mij soms veel moeite om hem in bedwang te houden. Bovendien begon Teddy vaak te kokhalzen nadat hij aan de riem trok. Daarom leek het mij – zowel voor mezelf als voor Teddy – beter om over te stappen op een tuigje.

  In de hoop het trekken af te leren, kocht ik eerst dit anti-trektuig van Jake & Jacky. Ik las dat een Y-tuigje het prettigst was voor een hond, omdat hij hierin optimale bewegingsvrijheid heeft. De extra ring op de borst helpt – volgens de omschrijving – om trekken te verminderen. Alles bij elkaar leek dit mij een goed tuigje om mee te beginnen.

  Op deze afbeelding zie je het AnnyX tuigje van mijn labrador Teddy

  Nadat ik mijn labrador riem de eerste keer aan de borstring bevestigde, wist Teddy niet wat hem overkwam toen hij aan de riem trok. Zijn lichaam werd weliswaar richting mij gedraaid, maar ik zag dat hij het totaal niet prettig vond. De riem daarom snel aan de ring op zijn rug bevestigd en sindsdien heb ik de borstring nooit meer gebruikt.

  Krap een half jaar later was het tuigje kapot. De rugring scheurde los van de stof, waarschijnlijk als gevolg van het vele trekken. Omdat ik het een stuk fijner vond om Teddy aan een tuigje uit te laten dan aan een halsband, ben ik me wat beter in hondentuigjes gaan verdiepen. Na de nodige research besloot ik uiteindelijk om het hondentuig van AnnyX te kopen.

  Waarom tuigje in plaats van halsband?

  Deze AnnyX hondentuig review is niet alleen voor mensen die al een tuigje gewend zijn, maar ook voor mensen die hun labrador uitlaten aan een halsband. Voor je hond is het namelijk beter om over te stappen op een tuigje. Trekt je labrador aan de riem terwijl hij een halsband draagt? Dan kan hij hier uiteindelijk hals- en nekklachten aan overhouden. Met een Y-tuig worden deze lichaamsdelen ontlast. Ook ontstaat er geen vervelende druk op de luchtpijp als je labrador aan de riemt trekt. Dit hondentuig verdeelt de druk namelijk over de borst van je viervoeter.

  Voor- en nadelen van een Anny X hondentuig

  Voordat je een AnnyX tuig koopt , wil je uiteraard weten wat de voor- en nadelen zjin. Omdat dit een onafhankelijke AnnyX hondentuig review is, benoem ik hier wat ik de grootste plus- en minpunten van een AnnyX tuigje vind.

  Voordelen

  In de algemene omschrijving van een AnnyX hondentuig worden behoorlijk wat voordelen genoemd. Sommige mensen gaan hier blind op af, maar ik wil je helpen om het beste labrador tuigje te vinden. Het lijstje hieronder is dan ook volledig gebaseerd op mijn eigen ervaringen met het hondentuig van AnnyX.

  • Verstelbaar

  • Makkelijk aan en uit te trekken

  • Stevig

  • Comfortabel

  • Wasmachinebestendig (30°)

  • Meer controle dan met een halsband

  Op deze afbeelding zie je mijn labrador Teddy met het AnnyX hondentuig waar de riem op de juiste manier aan bevestigd is

  Persoonlijk vind ik de verstelbaarheid één van de grootste voordelen van het AnnyX hondentuig. Je kunt dit tuigje zowel in de nek als op de borst verstellen, waardoor je hem makkelijk aanpast op het lichaam van je labrador retriever. Let er wel goed op dat het tuigje niet te strak zit, want dan knelt hij af. Dit kan ervoor zorgen dat je labrador (huid)irritatie krijgt. Waak er bovendien voor dat je het tuigje niet te los afstelt. Je labrador kan er dan mogelijk uit ontsnappen. Als je dit wilt voorkomen, kun je ook het anti-ontsnappingstuig van AnnyX kopen. Al moet ik zeggen dat het Teddy ook nog nooit gelukt is om uit het AnnyX hondentuig te ontsnappen.

  Het aan- en uittrekken van het hondentuig van AnnyX gaat bovendien makkelijk en snel. Je steekt de kop van je hond door de opening, steekt het middenstuk tussen beide voorpoten door en klikt de gespen aan beide zijkanten dicht. Hierdoor ben je binnen een paar seconden klaar om te wandelen. Ondanks dat er meerdere ringen zichtbaar zijn, mag je de riem alleen aan de achterste ring op de rug van je labrador bevestigen. Op de foto hiernaast zie je hoe het hoort.

  Tot slot merk ik veel verschil in controle tussen een halsband en AnnyX tuigje. Als het tuigje in de was zit of hangt te drogen, laat ik Teddy aan zijn halsband uit. Ik word er dan direct weer aan herinnerd waarom ik het tuigje zo prettig vind, want je hebt veel meer controle over je hond. Tijdens het lopen blijft dit hondentuig van AnnyX ook goed op zijn plek zitten, zelfs als Teddy meermaals trekt gedurende een wandeling. Ik hoef hem bovendien vrijwel nooit bij te stellen, iets wat bij het Jake & Jacky hondentuig vaak na iedere wandeling nodig was.

  Nadelen

  Omdat dit een onafhankelijke AnnyX hondentuig review is, beperk ik me niet alleen tot de voordelen. Ik wil niet dat je binnen de kortste keren spijt krijgt als je dit tuigje koopt, vandaar dat ik hier ook de nadelen van een AnnyX hondentuig benoem. Het zijn er alleen niet bijzonder veel, want ik ben zeer tevreden over dit tuigje. Na lang nadenken heb ik toch een paar kleine nadelen kunnen vinden.

  Zo vind ik persoonlijk dat het tuigje behoorlijk lang nat blijft. Als ik met Teddy door de regen ben gelopen en later op de dag opnieuw met hem wil gaan wandelen, is het AnnyX hondentuig soms nog niet helemaal droog. Ook als Teddy ermee gezwommen heeft of het tuigje in de was is geweest, duurt het vaak behoorlijk lang voordat hij is opgedroogd. Dit komt denk ik doordat het hondentuig van AnnyX volledig gevoerd is. Deze voering maakt dit hondenharnas wel een stuk comfortabeler voor je labrador dan tuigjes zonder voering.

  In eerste instantie vond ik de prijs ook een nadeel van dit AnnyX hondentuig. Je betaalt er aanzienlijk meer voor dan voor een hondentuigje van een ander merk of een halsband, maar inmiddels hoor je mij hier niet meer over klagen. Het vorige harnas van Teddy heeft het een half jaartje volgehouden en deze gaat inmiddels al aanzienlijk langer mee. Als ik direct voor het AnnyX hondentuig gekozen had, was ik zelfs goedkoper uit geweest. Ik raad je dan ook aan om je keuze te baseren op de kwaliteit en niet op de prijs.

  Verkrijgbaar in verschillende kleuren

  Zelf heb ik voor Teddy een zwart AnnyX hondentuig, maar je kunt dit tuigje ook in allerlei andere kleuren kopen. Om je een indruk te geven van de mogelijkheden, licht ik in het overzicht hieronder een aantal tuigjes in verschillende kleuren uit.

  Wat vindt Teddy van het Anny X tuigje?

  Op deze afbeelding zie je mijn labrador Teddy met het AnnyX hondentuig review

  Ik durf met zekerheid te zeggen dat Teddy het AnnyX hondentuig fijn vindt, ook al kan hij me dit zelf niet vertellen. Hoe ik dit weet? Door het gedrag dat hij vertoont als hij tijdens het wandelen dit tuigje draagt. Teddy is niet constant met het tuigje bezig en dat is voor mij een teken dat deze hem niet in de weg zit. Zelf denk ik dat dit door de dubbele voering komt, want dit zorgt ervoor dat het tuigje niet of nauwelijks in zijn oksels schuurt.

  Ook op basis van het aantrekken merk ik dat Teddy het tuigje van AnnyX fijn vindt. Als we gaan wandelen, gaan we altijd via de berging naar buiten. Teddy gaat netjes voor de deur zitten met zijn kop omhoog, zodat het mij geen enkele moeite kost om het tuigje bij hem aan te trekken. Hij probeert er onderweg bovendien niet uit te ‘vluchten’, waardoor ik denk dat hij dit een fijn hondentuig vindt.

  Hoe bepaal ik de maat van een AnnyX hondentuigje?

  Eerder in deze tekst vertelde ik al dat een tuigje niet te strak, maar ook niet te los mag zitten. Daarom is het van belang om de juiste maat hondentuig te kopen. Omdat tuigjes van dit merk verkrijgbaar zijn in zes verschillende maten, vond ik het zelf lastig om te kiezen. Ik twijfelde vooral tussen M, L en XL en ik kan me voorstellen dat dit bij jou niet anders is.

  Om de juiste maat AnnyX hondentuig te kopen, moet je allereerst de borstomtrek van je labrador meten. Doe dit bij voorkeur met een meetlint, want hiermee kun je nauwkeurig meten. Trek het meetlint ongeveer 5 centimeter achter de voorpoten om het middel van je labrador heen. Houd altijd twee vingers plat naast elkaar tussen de huid en het meetlint, want zo voorkom je dat het tuigje te strak zit. Je moet bovendien weten hoe zwaar je labrador is, want dit is ook belangrijk.

  Weet je de borstomtrek en het gewicht van je labrador? Werp dan een blik in de maattabel AnnyX hieronder en je ziet direct welke maat tuigje je moet hebben.

  BorstomvangGewichtMaat tuigje
  62 – 74 cm18 – 28 kiloM
  70 – 86 cm28 – 40 kiloL
  78 – 96 cm40 – 55+ kiloXL

  AnnyX of Dog Copenhagen tuig?

  Naast AnnyX hondentuigjes zijn er veel hondeneigenaren die het Dog Copenhagen tuigje gebruiken. Omdat het allebei Y-tuigjes zijn, kan ik me voorstellen dat je twijfelt voor welke van de twee je moet kiezen. Daarom heb ik de belangrijkste verschillen in de tabel hieronder voor je op een rijtje gezet.

  AnnyXDog Copenhagen
  Alleen ring op rugRing op zowel rug als borst
  Langer rug- en buikstukKorter rug- en buikstuk
  Nooit handvat op rugSoms een handvat op rug
  Volledig gevoerdDeels gevoerd

  Mijn conclusie

  Als je deze AnnyX hondentuig review gelezen hebt, heb je waarschijnlijk al wel gemerkt dat ik erg te spreken ben over dit tuigje. Hondeneigenaren die op zoek zijn naar een tuig voor hun viervoeter, kan ik dan ook aanraden om voor dit tuigje van AnnyX te kiezen. Hij is stevig, je trekt hem makkelijk aan en uit, je kunt hem wassen in de wasmachine en je hond heeft waarschijnlijk niet in de gaten dat hij hem draagt.

  In vergelijking met sommige andere hondentuigjes is die van AnnyX aan de dure kant. Dat klopt, maar ik vind dat dit tuigje zijn geld dubbel en dwars waard is. Inmiddels gebruik ik hem al behoorlijk lang, maar hij vertoont nog geen mankementen. Ik verwacht zeker niet dat hij eeuwig meegaat, maar het is absoluut een goede investering geweest. En als mijn huidige tuigje toch sneuvelt, is de kans groot dat ik er opnieuw eentje van AnnyX koop.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *