Hoeveel moet een labrador drinken?

Handige vuistregel en tips om je labrador voldoende te laten drinken

Gemiddelde leestijd: 17 minuten

Net als mensen kunnen ook honden niet zonder water. Daarom is het belangrijk dat je labrador elke dag voldoende drinkt. Maar hoeveel water moet een labrador drinken? Op deze vraag geef ik je hier een antwoord. Verder benoem ik mogelijke gevolgen van te weinig water drinken, zet ik redenen op een rijtje waarom labrador retrievers niet of nauwelijks drinken, geef ik tips om je labrador meer te laten drinken en vertel ik je hoe een labrador drinkt.

  Vuistregel om de waterbehoefte in te schatten

  Om te bepalen hoeveel water je labrador moet drinken, kun je gebruik maken van een vuistregel. Als uitgangspunt wordt vaak 50 milliliter water per kilo lichaamsgewicht genomen. Weet je hoe zwaar je labrador is? Dan kun je zelf berekenen hoeveel water hij per dag nodig heeft. Ik raad je aan om altijd naar boven af te ronden, want dan weet je zeker dat je goed zit.

  Een volwassen labrador weegt al snel minimaal 30 kilo. Dit geldt niet alleen voor reutjes, maar ook voor teefjes. Daarom neem ik dit gewicht even als uitgangspunt voor een rekenvoorbeeld. Ik pas de volgende som toe: 30 x 50. Het antwoord hierop is 1500. Op basis hiervan kan ik afleiden dat een labrador van 30 kilo per dag 1500 milliliter water moet drinken.

  Voer speelt ook een grote rol

  Hoeveel water een labrador moet drinken, hangt niet alleen af van zijn lichaamsgewicht. Het voer dat je hem geeft, speelt hier namelijk ook een belangrijke rol in. Krijgt je labrador brokken? Dan drinkt hij over het algemeen meer water dan wanneer je hem natvoer of kant-en-klaar vers vlees (KVV) geeft. Dit komt doordat het vochtgehalte in beide soorten labrador voeding anders is. De meeste soorten droogvoer bestaan vaak voor maximaal 10 procent uit vocht, terwijl natvoer en KVV soms voor wel 85 procent uit vocht bestaan.

  Hoeveel drinkt een labrador pup?

  Krijg je een labrador pup of heb je er sinds kort eentje? Dan ben je vast benieuwd hoeveel een labrador pup drinkt. Voor puppy’s kun je doorgaans dezelfde vuistregel gebruiken als voor volwassen honden, dus 50 milliliter per kilo lichaamsgewicht. Als je labrador pup 9 kilo weegt, betekent dit dat hij per dag 450 milliliter water mag drinken.

  Ik weet nog goed dat Teddy als pup de neiging had om veel te drinken. Hierdoor moest ik zijn drinkbak soms meerdere keren per dag opnieuw vullen. Omdat hij toen nog niet zindelijk was, plaste hij veel en vaak binnen. Dit zorgde voor de nodige frustratie, waardoor ik wat meer op de hoeveelheid ben gaan letten. Ik vulde zijn waterbak nog steeds meerdere malen per dag, maar dan met een kleinere hoeveelheid. Een win-winsituatie, want Teddy had vrijwel altijd toegang tot water en ik was minder vaak plasjes aan het opruimen.

  Factoren die van invloed zijn op de waterbehoefte

  Op deze afbeelding zie je mijn labrador Teddy water drinken uit zijn drinkbak

  Naast het lichaamsgewicht en de voeding zijn er ook andere factoren die invloed kunnen hebben op hoeveel water je labrador drinkt. Beweegt je hond veel? Kijk er dan niet van op als hij meer drinkt dan hij volgens de vuistregel moet drinken. Je labrador verliest immers vocht door te bewegen, waardoor hij meer water nodig heeft.

  Waarschijnlijk verbaast het je ook niet dat de temperatuur een rol speelt in de waterbehoefte van je labrador. Op een warme zomerdag drinkt je hond meer water dan in de winter. Dit komt vooral doordat honden op dit soort dagen meer vocht verliezen. Wat dat betreft verschillen ze niet van mensen, want wij drinken in de zomermaanden doorgaans ook meer dan in de winter.

  Tot slot speelt ook de leeftijd mee in de waterbehoefte van je labrador retriever. Een pup is over het algemeen actiever dan een oudere hond, waardoor hij meer vocht verliest. Daarom is het logisch dat puppy’s meer water drinken. Ook honden op leeftijd kunnen een grotere waterbehoefte hebben. Dit kan het gevolg zijn van een aandoening, maar ook van medicijngebruik.

  Het belang van water voor labrador retrievers

  Veel labrador-baasjes zijn zich niet bewust van het belang van water voor hun viervoeter. Daarom leg ik je hier kort uit waarom het belangrijk is dat je labrador voldoende drinkt. Je moet weten dat deze vloeistof een belangrijke rol speelt in het functioneren en communiceren van je hond. Als je labrador onvoldoende vocht binnenkrijgt, stijgt zijn lichaamstemperatuur. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat je labrador oververhit raakt.

  Water levert bovendien een belangrijke bijdrage aan verschillende processen in het lichaam van je viervoeter. Zo kan het gezien worden als transporteur. De vloeistof helpt bij het vervoeren van voedingsstoffen naar de juiste lichaamscellen en voert afvalstoffen af. Ik kan dan ook niet anders stellen dan dat water een belangrijke rol speelt in het gezond houden van je labrador retriever. de ge

  Krijgt je labrador te weinig water binnen? Dan kan dit grote gevolgen hebben. De weerstand van je hond gaat achteruit, waardoor hij sneller ziek kan worden. Daarnaast kan je labrador uitdrogen als hij niet voldoende drinkt. Als hij structureel te weinig drinkt, heeft dit impact op zijn vitale organen. Deze worden uitgeschakeld bij een langdurig watertekort en dat kan er uiteindelijk voor zorgen dat je labrador overlijdt.

  Op deze afbeelding zie je de voorkant van het complete handboek voor de labardor retriever

  Hoe word ik het beste labrador-baasje?

  Dat lees je in Het Complete Handboek voor de Labrador van Jan Jacobs! Met ruim 25 jaar ervaring in het verzorgen en opvoeden van labrador retrievers is hij de aangewezen persoon om jou alles bij te brengen over dit hondenras.

  Koop je zijn e-book via de onderstaande knop? Dan profiteer je van 5 GRATIS bonussen!

  Koop Het Complete Handboek voor de Labrador

  Signalen dat je labrador te weinig drinkt

  Als er niet altijd iemand thuis is, kan het lastig zijn om in te schatten of je labrador voldoende drinkt. Je kunt zijn drinkbank elke ochtend vullen met de hoeveelheid water die hij op basis van zijn gewicht moet drinken, maar dit schiet er misschien weleens bij in. Gelukkig zijn er een aantal signalen die op (naderende) uitdroging kunnen wijzen. Ik heb ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

  • Droge neus
  • Overmatig likken langs de bek
  • Overmatig hijgen
  • Oververmoeidheid
  • Weinig plassen
  • Donkergele urine
  • Drang naar water

  Zo controleer je zelf of je labrador uitgedroogd is

  Wie benieuwd is of zijn labrador voldoende drinkt, kan dit zelf testen. De makkelijkste manier om dit te doen, is door een stukje nekvel te pakken. Trek dit voorzichtig iets omhoog, laat het vervolgens los en kijk wat er gebeurt. Valt de huid direct terug in zijn normale positie? Dan is er waarschijnlijk geen sprake van uitdroging. De huid van een uitgedroogde labrador is namelijk een stuk minder elastisch, waardoor het (veel) langer duurt voordat hij weer terugveert.

  Op deze afbeelding zie je een labrador uit een waterslang drinken

  Om te bepalen of je labrador voldoende drinkt, kun je ook zijn tandvlees inspecteren. Het tandvlees van een hond die voldoende drinkt, ziet er vochtig uit en glanst. Voelt het droog en plakkerig aan? Dan is dit vaak een teken dat je labrador uitgedroogd is. Een hond die te weinig drinkt, produceert minder speeksel en dat heeft vrij snel invloed op zijn tandvlees.

  Duurt het langer dan 2 seconden voordat de huid van je labrador terugveert? Of voelt het tandvlees van je hond droog en plakkerig aan? Laat hem dan water drinken. Als hij direct begint te drinken, is er geen reden tot paniek. Weigert je hond te drinken? Dan is er misschien sprake van een onderliggend probleem. Daarom raad ik je altijd aan om naar de dierenarts te gaan als je het niet vertrouwt.  

  Labrador drinkt te veel

  In plaats van te weinig kan een labrador ook te veel drinken. Gelukkig gebeurt dit snel, want de meeste honden weten wanneer ze moeten stoppen. Toch kan het wel voorkomen. Als je labrador meer dan 100 milliliter per kilo lichaamsgewicht drinkt, drinkt hij te veel. Een logisch gevolg hiervan is dat je hond vaker moet plassen en zijn plasjes langer duren. Produceert je labrador meer speeksel dan gebruikelijk, geeft hij water over of heeft hij een opgeblazen gevoel? Dan is het ook aannemelijk dat je labrador te veel drinkt.

  Als je labrador een dag iets meer drinkt dan gebruikelijk, is dit doorgaans geen probleem. Doet hij dit meerdere dagen achter elkaar of is zijn gedrag zelfs structureel? Neem dan vooral contact op met de dierenarts. Te veel water drinken kan namelijk wijzen op een onderliggend probleem. Zo kan je labrador suikerziekte hebben of aan leverproblemen lijden.

  Redenen waarom een labrador niet drinkt

  Op deze afbeelding zie je een blond labrador retriever die dorst heeft

  Heb jij je labrador de hele dag nog niet zien drinken? Dan kan dit komen doordat het buiten te warm is of hij minder beweging heeft gehad. Een minder actieve hond verliest weinig water, waardoor het niet nodig is om het vochtgehalte aan te vullen. Daarnaast kunnen een vieze drinkbak, een vreemde smaak van het water en ouderdom ervoor zorgen dat je labrador niet wil drinken.

  Labrador retrievers die niet willen drinken, kunnen ook lijden aan medische problemen. Zo heeft een zieke hond doorgaans minder waterbehoefte. Ook problemen met het gebit van je labrador kunnen ervoor zorgen dat hij weigert te drinken. Vermoed je dat een medisch probleem de oorzaak is dat je labrador niet drinkt? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de dierenarts.

  Tips om je labrador meer te laten drinken

  Vertoont je labrador signalen van uitdroging? Of drinkt hij zijn drinkbak eigenlijk nooit helemaal leeg? Dan wil je misschien dat hij meer gaat drinken. Je hond zal je niet begrijpen als je dit tegen hem zegt, tenzij je hem dit geleerd hebt. Daarom geef ik je hier 7 tips om het drinkgedrag van je labrador te stimuleren.

  Koop een goede drinkbak

  Je verwacht het misschien niet, maar een labrador drinkbak kan te klein zijn. Gebruik je zo’n drinkbak? Dan wil je labrador hier misschien niet uit drinken. Een drinkbak met een minimale diameter van 25 centimeter heeft daarom de voorkeur. Als je labrador al wat ouder is, kan het handig zijn om een in hoogte verstelbare drinkbak te gebruiken. Drinken kost hem zo minder moeite dan wanneer zijn drinkbak op de grond staat. Ik heb hieronder een aantal geschikte drinkbakken voor labrador retrievers uitgelicht.

  Ververs het water dagelijks

  Labrador retrievers houden van schoon en vers water. Als de inhoud van de drinkbak al dagen niet ververst is, weigert je labrador hier misschien uit te drinken. Leer jezelf daarom aan om het water elke dag te verversen. Zelf doe ik dit bijvoorbeeld elke ochtend als Teddy zijn ontbijt krijgt. Door hier voor jezelf een routine van te maken, vergeet je het minder snel.

  Houd de drinkbak schoon

  Vind je dat je labrador te weinig drinkt? Dan kan dit komen doordat zijn drinkbak vies is. Als de waterbak er vies uitziet of stinkt, vertikt je hond misschien om eruit te drinken. Wen jezelf daarom aan de drinkbak dagelijks te verschonen. Even afspoelen is vaak al voldoende, maar het kan geen kwaad om de drinkbak zo nu en dan met een sopje af te wassen of in de vaatwasser te doen.

  Kies voor een andere plek

  De plek van de drinkbak kan voor je labrador ook aanleiding zijn om niet te drinken. Probeer de waterbak van je viervoeter daarom eens op een andere plek neer te zetten. Ondanks dat dit maar een kleine verandering is, kan het er toch voor zorgen dat je labrador meer gaat drinken.

  Gebruik meerdere drinkbakken

  In plaats van één drinkbak kun je er ook meerdere gebruiken. Zelf heb ik bijvoorbeeld twee drinkbakken: eentje in de woonkamer en eentje in de gang. Als er niemand thuis is, kan Teddy alleen uit de bak in de gang drinken. Dit is namelijk de ruimte waar hij verblijft als er niemand is. Is er wel iemand? Dan kan hij kiezen uit welke bak hij het liefste drinkt, want de deur naar de gang staat vaak open.

  Voeg water toe aan het eten

  Als je labrador een moeilijke drinker is, kan het helpen om water toe te voegen aan zijn eten. Je zorgt er zo voor dat hij toch voldoende vocht binnenkrijgt. Geef jij je labrador brokken? Dan zwellen deze op als je er water aan toevoegt. Hierdoor krijgt hij niet alleen voldoende water binnen, maar heeft hij ook langer een verzadigd gevoel.

  Overweeg een drinkfontein

  Een traditionele drinkbak wordt tegenwoordig steeds vaker vervangen door een drinkfontein. Zo’n fontein houdt het water schoon en zorgt dat het constant rijk is aan zuurstof. Hierdoor heeft je hond altijd toegang tot schoon en vers drinkwater zonder dat jij hier iets voor hoeft te doen. Extra bijkomstigheid is dat honden vaak meer drinken uit een fontein dan uit een drinkbak.

  CoolPets Splash Water Fountain Met 2 sproeikoppen

  Eenvoudig aansluiten op tuinslang | Antisliplaag | Onbeperkt toegang tot drinkwater

  Happy Things® Drinkfontein Extreem stil tijdens gebruik

  Gefilterd en gezond water | Deksel van rvs | Waterreservoir van 2,4 liter | Energiezuinige motor | Stijlvol ontwerp | Inclusief 4 filters | Waterindicatie met led-verlichting | Slechts 40 decibel geluid | Gaat extra lang mee

  Hoe drinkt een labrador?

  Labrador retrievers drinken met behulp van hun tong, maar toch is de manier waarop ze dit doen vrij bijzonder. Veel mensen verwachten dat ze het water simpelweg oplikken, maar dat is niet het geval. Nadat ze hun tong in het water gestoken hebben, klapt het onderste deel naar achteren. Hierdoor ontstaat er als het ware een klein kommetje. Deze vult zich met water en dit brengt je labrador naar zijn bek. Hij hapt het vervolgens naar binnen en slikt het door. In het filmpje hieronder zie je hoe dit er in het echt uitziet.

  Blijf op de hoogte van alles over labradors!

  Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *