Labrador basiscommando’s leren? Zo doe je dat!

6 handige commando’s die iedere labrador pup moet kennen!

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

Als je eenmaal een labrador in huis hebt, wil je dat hij zo snel mogelijk naar je luistert. Je labrador basiscommando’s leren is dan ook aan te raden. Verwacht alleen niet dat je hond ook direct begrijpt wat je bedoelt als je hem een commando geeft. Hier is namelijk flink wat training voor nodig. Je kunt een cursus volgen om je labrador basiscommando’s aan te leren, maar je kunt ook zelf aan de slag gaan.

Heb je nog niet eerder een hond gehad? Dan kan ik me goed voorstellen dat je niet precies weet welke basiscommando’s jij je labrador aan moet leren. Daarom heb ik hier zes basiscommando’s op een rijtje gezet die iedere labrador in mijn ogen moet kennen. Bij ieder commando geef ik handige tips, zodat het jou hopelijk lukt om ze je labrador retriever snel aan te leren.

  Zit

  Wie zijn labrador pup commando’s wil leren, begint vaak met het commando ‘zit’. Als je dit voor het eerst tegen je puppy zegt, kijkt hij je ongetwijfeld vragend aan. Mijn labrador Teddy deed dit in ieder geval wel. Op zich niet gek, want een pup begrijpt (nog) niet wat er van hem verwacht wordt als je hem vraagt om te gaan zitten. Gelukkig kun je hem dit commando betrekkelijk eenvoudig aanleren.

  Als jij je labrador pup het basiscommando ‘zit’ wilt leren, is het belangrijk dat je iets lekkers bij de hand hebt. Laat je hond hier eerst aan ruiken, beweeg het vervolgens langzaam iets omhoog en ga daarna met je hand naar achteren. De meeste honden volgen de beloning, waardoor ze vanzelf gaan zitten. Als dit inderdaad gebeurt zeg je ‘zit’ en geef je hem de beloning. Beloon hem niet alleen met iets lekkers, maar gebruik ook je stem.

  Heb je het zitten meerdere malen geoefend op de bovenstaande manier? Kijk dan eens wat je labrador pup doet als je simpelweg ‘zit’ zegt zonder de beloning voor zijn neus te houden. Grote kans dat hij direct gaat zitten, want hij weet dat hier iets lekkers tegenover staat. Als hij dit inderdaad doet, heb je hem het commando ‘zit’ geleerd.

  Af/lig

  Naast zitten willen de meeste mensen dat hun labrador ook op commando kan liggen. Hiervoor kun je het commando ‘af’ gebruiken. Net als bij ‘zit’ geldt ook bij ‘af’ dat je hond niet begrijpt wat hij moet doen als hij dit commando voor het eerst hoort. Daarom is het belangrijk om hem hier in het begin bij te helpen. Zorg er wederom voor dat je een beloning bij de hand hebt. In plaats van iets lekkers kun je ook speelgoed gebruiken.

  Als jij je hond wilt leren om te liggen, kun je hem het beste eerst laten zitten. Als hij dit commando al kent, gaat hij direct zitten. Laat hem vervolgens aan de beloning ruiken die jij in je hand hebt. Beweeg deze hand vervolgens schuin richting de grond en zeg ‘af’. Je pup zakt vervolgens waarschijnlijk door zijn voorpoten, waardoor hij op de grond ligt. Gebeurt dit inderdaad? Beloon hem dan niet alleen met iets lekkers of een speeltje, maar ook met je stem.

  In plaats van het commando ‘af’ kun je ook ‘lig’ gebruiken. Het nadeel van dit commando is alleen dat het qua klank veel lijkt op ‘zit’, vandaar dat ik zelf ‘af’ gebruik. Hierdoor kan je labrador gaan zitten als je ‘lig’ zegt. Toch zijn er ook honden die wel weten wat de bedoeling is als je ‘lig’ zegt. Gebruik je liever ‘lig’ dan ‘af’? Kijk dan even hoe je hond hierop reageert. Als hij doet wat er van hem gevraagd wordt, kun je gewoon ‘lig’ blijven gebruiken. Gaat hij vaak zitten in plaats van liggen? Leer hem dan het commando ‘af’ om verwarring te voorkomen.

  Sta

  Wil jij je labrador pup leren om te gaan staan vanuit de ‘zit’ of ‘af’? Gebruik hier dan het commando ‘sta’ voor. De bedoeling van dit labrador basiscommando is dat je pup op zijn vier poten gaat staan. Let er dus goed op dat zijn achterpoten niet nog licht gebogen zijn. Wanneer dit wel het geval is, voert je pup straks mogelijk niet de juiste handeling uit als hij dit commando hoort.

  Als jij je labrador pup het basiscommando ‘sta’ bij wilt brengen, kun hem het beste eerst laten zitten. Laat hem bij voorkeur naast je linker- of rechterbeen zitten, met zijn gezicht in dezelfde richting als die van jou. Zit je pup naast je linkerbeen? Neem dan iets lekkers in je rechterhand en houd deze bij je linkerknie. Je hond begint hier waarschijnlijk direct aan te snuffelen. Zet vervolgens een pas vooruit met je rechterbeen. Je rechterhand beweegt dan mee naar voren, waardoor de beloning automatisch bij de neus van je pup vandaan gaat. Hij gaat hier waarschijnlijk achteraan, waardoor hij op vier poten staat. Zeg vervolgens ‘sta’ en geef je pup de beloning. Wanneer je dit meermaals oefent, kan je pup na een tijdje mogelijk alleen op commando gaan staan.

  In de volgende video zie je Teddy het basiscommando ‘sta’ uitvoeren. Ik heb het hem op de hierboven omschreven manier geleerd, maar nu kan hij het ook zo.

  Blijf

  Labradors staan bekend om hun enthousiasme. Hierdoor hebben ze de neiging om overal achteraan te gaan. Omdat dit voor jou als baasje bijzonder frustrerend kan zijn, kan ik me voorstellen dat jij je hond dit gedrag af wilt leren. Het commando ‘blijf’ kan je hierbij helpen. Het doel van dit labrador basiscommando is dat je hond op de plek blijft waar hij op dat moment zit, ligt of staat, ongeacht wat jij gaat doen of wat er om hem heen gebeurt.

  Uit ervaring kan ik je vertellen dat het de nodige oefening vergt om een labrador pup het commando ‘blijf’ te leren. Zorg er allereerst voor dat je pup naast je staat en zeg vervolgens ‘zit’. Laat hem wederom aan de beloning ruiken die jij in je hand hebt. Omdat veel mensen het commando ‘af’ of ‘lig’ op ‘zit’ laten volgen, heeft je labrador misschien de neiging om alvast te gaan liggen. Bij dit basiscommando is het belangrijk dat je labrador blijft zitten. Probeer je labrador toch te gaan liggen? Herhaal dan het commando ‘zit’ en zeg vervolgens ‘blijf’.

  Hoort je labrador het commando ‘blijf’ voor het eerst? Dan weet hij ongetwijfeld niet wat je hiermee bedoelt. Als hij netjes naast je blijft zitten, ben je op de goede weg. Zet vervolgens zelf eens een stap naar voren of opzij. Wanneer je labrador pup ook nu nog netjes blijft zitten, beloon je hem hiervoor. Vervolgens kun je steeds een stapje verder gaan. Zet de volgende keer bijvoorbeeld eens twee stappen naar voren of opzij. Na enige tijd blijft je labrador mogelijk keurig zitten, zelfs als je een paar meter bij hem vandaan loopt.

  In plaats van ‘blijf’ kun je ook ‘wacht’ gebruiken. Zelf heb ik Teddy geleerd dat er onderscheid is tussen deze twee commando’s. Als ik ‘blijf’ zeg, weet hij dat hij moet blijven en dat ik bij hem terugkom. Geef ik hem het commando ‘wacht’? Dan weet hij dat het de bedoeling is dat hij naar mij toekomt als ik ‘kom maar’ of ‘hier’ zeg.

  Op deze afbeelding zie je de voorkant van het complete handboek voor de labardor retriever

  Hoe word ik het beste labrador-baasje?

  Dat lees je in Het Complete Handboek voor de Labrador van Jan Jacobs! Met ruim 25 jaar ervaring in het verzorgen en opvoeden van labrador retrievers is hij de aangewezen persoon om jou alles bij te brengen over dit hondenras.

  Koop je zijn e-book via de onderstaande knop? Dan profiteer je van 5 GRATIS bonussen!

  Koop Het Complete Handboek voor de Labrador

  Hier

  Wil jij je labrador los laten lopen? Dan is het handig als hij vanzelf weer bij je komt als je hem roept. Daarom is het verstandig om eerst met het labrador basiscommando ‘hier’ te oefenen voordat je je labrador daadwerkelijk los laat lopen. Op deze manier verklein je namelijk de kans dat je straks achter hem aan moet vangen om hem weer aan de riem te krijgen.

  Waar je de bovenstaande 4 basiscommando’s voor labradors prima alleen kunt oefenen, is het bij ‘hier’ handig als je met zijn tweeën bent. De tweede persoon houdt je pup vast, terwijl jij je hond aan iets lekkers laat ruiken. Vervolgens loop je een paar passen bij hem vandaan, hurk je en roep je de naam van je pup gevolgd door het commando ‘hier’. Laat de persoon die je helpt de pup loslaten zodra je zijn naam genoemd hebt.

  Op deze afbeelding zie je een witte labrador die naar zijn baasje rent

  Terwijl je labrador pup op je af rent, is het belangrijk om zijn aandacht te blijven trekken. Op deze manier verklein je de kans dat jij minder interessant bent dan andere dingen in de directe omgeving. Zodra je labrador bij je is, beloon je hem met je stem en iets lekkers of een speeltje. Vind je het eng om je labrador direct los te laten als je voor het eerst met het commando ‘hier’ gaat oefenen? Gebruik dan een lange lijn. Op deze manier kan je hond tijdens het oefenen van dit commando aangelijnd blijven. Je kunt ook met dit commando oefenen in een omheinde achtertuin.

  Volg/naast

  We sluiten dit overzicht met labrador basiscommando’s af met ‘volg’ of ‘naast’. Met dit commando kun je voorkomen dat je labrador aan de riem trekt. Zorg ervoor dat je iets lekkers bij de hand hebt en laat dit opzichtig aan je hond zien. Grote kans dat hij snel naast je komt lopen. Blijft hij netjes naast je lopen? Beloon hem hier dan voor en roep ‘volg’ of ‘naast’. Doe dit niet maar één keer tijdens een wandeling, maar laat hem regelmatig volgen. Verwacht niet van je hond dat hij constant blijft volgen, want dit is nogal intensief. Geef je hond daarom de ruimte, zodat hij af en toe ook even zijn gang kan gaan.

  Op deze afbeelding zie je een labrador die naar het basiscommando 'volg' luistert

  Wie zijn labrador retriever wil leren om te volgen, kan het beste binnen beginnen met oefenen. In huis zijn er namelijk veel minder prikkels dan buiten. Gaat het binnen allemaal goed? Kijk dan hoe het buiten gaat. Begin op een rustige plek, bijvoorbeeld in je achtertuin. Als deze omheind is, wordt je labrador niet snel afgeleid. Hierdoor zal hij je waarschijnlijk keurig volgen. Levert ook dit geen problemen meer op? Neem dan de volgende stap en ga een stuk wandelen in het openbaar met je labrador.

  In het begin volgt je labrador je misschien niet zo goed als je wenst. Dit is niet gek, want in het openbaar wordt je hond blootgesteld aan allerlei prikkels. Op momenten dat je hond afgeleid wordt en niet meer volgt, moet je als baasje de leiding nemen. Houd de riem kort en zorg dat hij netjes naast je komt lopen. Als jij je hond laat merken dat jij de leiding hebt, volgt hij je waarschijnlijk trouw.

  Ga met je labrador pup op cursus om hem basiscommando’s te leren

  Sommige labrador-baasjes slagen er binnen de kortste keren in om hun hond de basiscommando’s bij te brengen. Helaas gaat het niet bij iedereen even soepel. Heb je al van alles geprobeerd, maar lukt het je maar niet om je labrador de bovenstaande basiscommando’s bij te brengen? Laat het er dan niet bij zitten, maar ga met je labrador pup op cursus. Bij jou in de buurt zit ongetwijfeld wel een hondenschool waar je een puppycursus kunt volgen. Tijdens deze cursus leer je de bovenstaande commando’s en soms zelfs nog meer. Als er geen hondenschool in de buurt zit, kun je eventueel ook een online hondencursus volgen om je labrador basiscommando’s aan te leren.

  Blijf op de hoogte van alles over labradors!

  Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *