Labrador trekt aan riem: hoe leer ik het af?

5 manieren om te voorkomen dat je labrador nog langer aan de riem trekt

Gemiddelde leestijd: 16 minuten

Als je labrador aan de riem trekt, frustreert dit je vast en zeker. Logisch, want een volwassen labrador is behoorlijk groot en sterk. Hierdoor kan het lijken alsof je hond jou uitlaat in plaats van andersom. Bovendien kun je last krijgen van je spieren en/of gewrichten als je labrador plotseling hevig aan de riem trekt.

Door het speelse en enthousiaste gedrag van labrador retrievers kan het behoorlijk lastig zijn om trekken aan de riem af te leren. Laat het er niet bij zitten, want dan blijft je labrador altijd aan de riem trekken. Daarom help ik je hier om dit gedrag af te leren. Je ontdekt hoe je wandelen zonder trekken leert en wat je absoluut niet moet doen als je labrador aan de riem trekt. Tot slot haal ik vijf manieren aan om te voorkomen dat je labrador aan de riem trekt.

  Waarom trekt labrador aan de riem?

  Op deze afbeelding zie je mijn labrador Teddy aan de riem trekken

  Er zijn verschillende redenen waarom je labrador aan de riem trekt. Vaak gebeurt dit als hij iets ziet of ruikt wat zich buiten het bereik van de riem bevindt. Omdat jonge honden nogal nieuwsgierig zijn, willen zij hier maar al te graag op af. In de hoop hun doel te bereiken, trekken ze aan de riem. Sta je dit als labrador-baasje toe? Dan denkt je hond dat hij beloond wordt voor het trekken aan de riem en zal hij het de volgende keer waarschijnlijk opnieuw doen.

  Daarnaast kan je labrador aan de riem trekken doordat zijn looptempo hoger ligt dan dat van jou. Loopt de hond zijn eigen tempo? Dan is het logisch dat er al snel spanning op de riem komt te staan. Hierdoor lijkt het alsof de hond jou uitlaat in plaats van andersom. Een labrador die aan de riem trekt hoeft overigens niet per definitie een dominante hond te zijn.

  Labrador wandelen zonder trekken leren

  Als je labrador tijdens iedere wandeling vrijwel constant aan de riem trekt, frustreert dit je vast en zeker. Daarom kan ik me goed voorstellen dat je dit gedrag af wilt leren. Hierbij is het van belang dat je (veel) geduld hebt en consequent bent. Verwacht in ieder geval niet dat je labrador binnen een paar dagen ineens niet meer aan de riem trekt, want dat is een utopie.

  Wil jij je labardor wandelen zonder trekken leren? Zorg er dan voor dat je hond echt nooit meer aan de riem trekt. Helaas is dit iets waar veel labrador-baasjes de fout ingaan. Zo denk je misschien dat het geen kwaad kan als je hond een paar keer trekt tijdens een wandeling, maar dat is wel het geval. Trekken wordt dan alsnog als een beloning gezien, waardoor je labrador dit blijft doen.

  Verwar wandelen zonder trekken niet met volgen

  Wandelen zonder trekken wordt vaak verward met volgen. In dit laatste geval is het de bedoeling dat je hond de hele weg strak naast je loopt. Dit vergt ontzettend veel concentratie van je viervoeter. Loop je 30 minuten? Verwacht dan niet dat je labrador de hele wandeling trouw blijft volgen. Geef hem daarom ook regelmatig de ruimte om even te snuffelen. Waak er alleen wel voor dat hij niet aan de lijn trekt.

  Loopt je labrador een meter voor je, maar staat er geen spanning op de riem? Dan ben je op de juiste weg. De hond trekt immers niet meer aan de riem en dat is het doel. Beloon hem in dat geval voor zijn gedrag, zodat hij lopen met een slappe lijn als iets goeds gaat zien. Wanneer je dit consequent blijft doen, is trekken aan de riem mogelijk snel verleden tijd.

  Dit moet je absoluut NIET doen als je labrador aan de riem trekt

  Wie zijn labrador af wil leren dat hij aan de riem trekt, moet hier flink wat tijd en moeite insteken. Ben je al een tijdje bezig, maar zie je nog nauwelijks resultaat? Dan kan ik me voorstellen dat dit je tot wanhoop drijft. Daarom bedenk je zelf misschien een andere aanpak om trekken aan de riem af te leren. Dit kan goed uitpakken, maar er zijn bepaalde dingen die je absoluut niet moet doen als je labrador aan de riem trekt. Ik heb hier enkele voorbeelden op een rijtje gezet.

  Een ruk aan de lijn geven

  Op deze afbeelding zie je een bruine labrador trekken aan de riem

  Trekt je labrador constant aan de lijn? Dan heb je misschien de neiging om hier een ruk aan te geven. Je remt je hond op dat moment weliswaar af, maar dit is slechts een tijdelijke oplossing. De correctie die je als baas geeft, valt vaak in het niet met de beloning die je labrador krijgt door aan de riem te trekken. Bovendien kijkt je labrador je waarschijnlijk verbaasd aan als je een ruk aan de lijn geeft. Je hond begrijpt namelijk niet waarom hij gecorrigeerd wordt.

  Als je regelmatig een ruk aan de lijn geeft, kan dit op den duur fysieke ongemakken bij je labrador retirever veroorzaken. Nek- en halsklachten zijn hier de voornaamste voorbeelden van. Deze lichaamsdelen zijn bijzonder gevoelig, waardoor een ruk aan de lijn een stuk minder onschuldig is dan het lijkt. Ik raad je dan ook aan om geen ruk aan de lijn te geven als je labrador aan de riem trekt.

  Rollijn gebruiken

  Ben je op zoek naar een geschikte hondenriem voor je labrador retriever? Dan ontdek je snel genoeg dat de mogelijkheden nagenoeg eindeloos zijn. Je kunt een vaste lijn kopen, maar toch kiezen veel mensen voor een rollijn. Deze is vaak relatief lang en rolt bovendien vanzelf op en af. Toch is het gebruik van een rollijn niet verstandig als je trekken aan de riem door een labrador af wilt leren. Sterker nog, zo’n lijn kan het trekken juist alleen maar verergeren.

  Een rollijn kun je vastzetten op een bepaalde lengte. Dit wordt door veel labrador-baasjes als voordeel gezien. Helaas is het niet bevorderlijk om trekken aan de riem door een labrador af te leren. Je hond kan de ene keer vijf meter bij je vandaan lopen, terwijl hij de andere keer slechts één meter lijn heeft. Hierdoor weet hij niet waar de grens ligt en dat is verwarrend voor een labrador retriever. Bij een vaste lijn is dit wel het geval. Deze heeft immers een vaste lengte, waardoor je hond precies weet waar de grens ligt.

  1Forme ergonomische hondenriem Met beveiliging tegen verstikking

  200 cm lang | Gemaakt van sterk nylon met grote dichtheid | Reflecterend | Gemakkelijk in gebruik | Ergonomische grip | Verkrijgbaar in verschillende lengtes

  Koop direct via

  Je labrador afsnauwen of hardhandig aanpakken als hij aan de riem trekt

  Sommige mensen snauwen hun labrador af of pakken hem hardhandig aan als hij aan de riem trekt. Dit is ook iets wat je absoluut niet moet doen, want hiermee kun je agressief gedrag bij je hond oproepen. Het gevolg hiervan is dat je labrador tegen je uit kan vallen. Hierdoor gaat hij mogelijk alleen nog maar slechter luisteren en blijft hij ongetwijfeld ook trekken aan de riem. Bovendien kan je labrador bang worden als je hem telkens afsnauwt of hardhandig aanpakt. Hij weet immers niet wat de reden is dat je boos op hem bent.

  Hulpmiddelen gebruiken die je hond pijn doen

  De kans is groot dat je weleens verhalen gehoord hebt van mensen die een slipketting of prikband gebruiken om trekken aan de riem af te leren. Hoewel er mensen zijn die hier succes mee hebben gehad, ben ik absoluut geen voorstander van dit soort hulpmiddelen. Een slipketting en prikband kunnen je labrador namelijk flink wat pijn bezorgen, waardoor ik adviseer om ze links te laten liggen.

  Manieren om trekken aan de riem af te leren

  Je weet nu wat je absoluut niet moet doen als je labrador aan de riem trekt, maar je wilt waarschijnlijk ook weten wat je wel kunt doen om trekken aan de riem af te leren. De volgende 5 manieren helpen je hopelijk om succes te boeken.

  Op deze afbeelding trekt mijn labrador aan de lijn

  1. Blijf stilstaan als je labrador aan de riem trekt

  Een labrador trekt vaak aan de riem als hij iets ziet of ruikt. Loop je door? Dan beloon je hem, want hij komt steeds dichter in de buurt. Blijf daarom staan zodra er spanning op de lijn komt te staan. Een wandeling kan hierdoor ineens twee of drie keer zolang duren, maar het is het waard. Door consequent stil te gaan staan wanneer je labrador aan de lijn trekt, leer je hem dat trekken geen beloning oplevert.

  2. Draai om bij trekken

  Vind je het niet prettig als je om de haverklap stil moet staan? Dan kun je 180 graden draaien als er spanning op de lijn komt te staan. De hond leidt jou in dat geval niet, maar jij leidt hem. Je loodst je labrador retriever op deze manier weg van de plek waar hij graag heen wil, waardoor hij niet beloond wordt voor het trekken. Loopt hij in een slappe lijn met je mee in de andere richting? Beloon hem hier dan voor. Je kunt eventueel opnieuw omdraaien om te kijken of hij nu wel netjes meeloopt. Trekt hij opnieuw? Draai dan weer 180 graden en zet je route in de andere richting voort.

  3. Zorg dat jij interessanter bent dan de omgeving

  De meeste labrador retrievers spelen graag met andere honden. Kom je tijdens het wandelen een andere hond tegen? Kijk er dan niet raar van op als je labrador aan de riem trekt. Daarnaast kan je labrador gaan liggen bij het zien van een andere hond. Probeer er in dat geval eens voor te zorgen dat jij interessanter bent dan de andere hond. Dit kun je doen door met een hoog stemmetje zijn aandacht te trekken of door iets lekkers met een sterke geur voor zijn neus te houden. Mogelijk is je labrador de andere hond op slag vergeten en loopt hij keurig met je mee.

  4. Ga met je hond naar cursus om trekken aan de reim af te leren

  Trekken aan de riem is iets wat vooral veel voorkomt bij een labrador pup. Puppy’s zijn nou eenmaal nieuwsgierig. Wil jij je labrador wandelen zonder trekken leren? Ga dan met je hond naar cursus. Veel van dit soort cursussen staan grotendeels in het teken van wandelen zonder trekken. Je leert handige manieren om te voorkomen dat je labrador aan de riem trekt, waardoor je na een paar weken mogelijk zonder spanning op de lijn kunt wandelen met je labrador retriever.

  5. Gebruik een tuigje

  Heb je veel tijd en moeite besteed aan trekken aan de riem, maar doet je labrador dit nog steeds? Dan biedt een tuigje mogelijk uitkomst. Als je op zoek bent naar zo’n tuigje, kom je ongetwjifeld ook anti-trektuigjes tegen. Deze hebben niet alleen een ring op de rug, maar ook op de borst. Bevestig je de riem aan de ring op de borst? Dan wordt het lichaam van je labardor naar je toe gedraaid als hij aan de riem trekt.

  Zelf ben ik overigens geen voorstander van anti-trektuigjes. Dit komt vooral doordat er veel druk wordt uitgeoefend op de schouders als je labrador aan de riem trekt. Let er daarom goed op welk tuigje je koopt. Hieronder heb ik een aantal verantwoorde tuigjes op een rijtje gezet. Hiermee beperk je de kans op lichamelijke klachten bij je hond tot een minimum. Vergeet niet om de juiste maat te kopen, want een labrador tuigje mag niet te strak en niet te los zitten.

  AnnyX veiligheidstuig Voorkomt ontsnappen

  Extra tweede band rond taille | Voor honden van 32 tot 45 kilo | Volledig gevoerd | Verstelbaar rond borst | Borstomvang: 70 tot 86 cm | In meerdere maten verkrijgbaar | Wasmachinebestendig

  Koop direct via

  Always Prepared © Pro K9 anti-trektuig

  Beschermt keel en verdeelt druk over borst | Anti-trek clip op borst | Twee ringen op rug | Perfect verstelbare maat | Gemaakt van duurzaam materiaal | Voorzien van vakjes voor opslag | Onmogelijk om uit te ontsnappen | Handgreep aan voor- en bovenkant | Wasmachinebestendig | Verkrijgbaar in verschillende maten

  Hoe heb ik het zelf aangepakt?

  Toen Teddy nog een puppy was, was het wandelen met hem prima te doen. Hij trok weliswaar aan de lijn, maar door zijn geringe gewichte merkte ik hier toen nog niet bijzonder veel van. Vandaar dat ik niet direct actie ondernam. Achteraf gezien een grote fout, want hij ging het trekken als ‘normaal’ gedrag zien. Hierdoor werd het wandelen met hem steeds minder leuk.

  Omdat Teddy steeds zwaarder werd, werd het voor mij ook een steeds grotere uitdaging om hem in bedwang te houden. Daarom leek het mij verstandig om hier iets aan te doen. Ik heb ervoor gekozen om telkens stil te gaan staan als er spanning op de lijn kwam. Dit ziet er voor andere mensen misschien dom uit en bovendien duurt een wandeling al snel een keer zo lang. Laat je hier niet door weerhouden, want uit ervaring weet ik dat je hier resultaat mee kunt boeken.

  In het begin keek Teddy me vragend aan als we ineens stilstonden, want dit was hij niet gewend. Na een tijdje had hij in de gaten dat we niet verder liepen, waardoor hij netjes ging zitn als ik stilstond. Uiteraard heb ik hem hier in het begin uitvoerig voor beloond, zowel met iets lekkers als met mijn stem. Toen hij in de gaten had wat de bedoeling was, ben ik overgestapt op belonen met enkel mijn stem.

  Teddy loopt inmiddels het grootste deel van de wandeling netjes in een slappe lijn met mij mee. Omdat het een intacte reu is, ruikt hij regelmatig ‘interessante’ geurtjes. Hij doet soms een poging om hierop af te gaan en dan komt er spanning op de lijn. Ik blijf dan stilstaan en hij gaat zitten. Zodra hij oogcontact met me maakt zegt ik ‘rustig’ en vervolgen we onze wandeling. Tegenwoordig hoef ik hem hier niet meer voor te belonen, want mijn labrador weet hoe laat het is als hij aan de riem trekt.

  Blijf op de hoogte van alles over labradors!

  Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *