Herkent een labrador zijn broertjes en zusjes?

Alles wat je moet weten over herkenning van familie door honden

Gemiddelde leestijd: 7 minuten

Labrador retrievers hebben vaak meerdere broertjes en zusjes. In de eerste weken groeien ze samen op in het nest, maar na een week of acht scheiden hun wegen. Sommige baasjes houden contact en spreken regelmatig af. Hartstikke leuk, maar herkent een labrador zijn broertjes en zusjes eigenlijk als hij ze in een latere fase van zijn leven weer ziet?

Ik stel deze vraag omdat mijn red fox labrador Teddy laatst één van zijn broertjes heeft ontmoet. Op Facebook zag ik een foto voorbijkomen van een hond die als twee druppels water op hem leek. Na contact met het baasje van de andere hond (Dex) bleken het broertjes van elkaar te zijn. We besloten af te spreken in een hondenspeeltuin en hier hebben ze heerlijk met elkaar gespeeld.

Ondanks dat ik zelf niet de indruk kreeg dat Teddy en Dex elkaar herkenden, bleef deze vraag aan mij knagen. Daarom ben ik dieper in de materie gedoken in de hoop een antwoord te vinden op de vraag: ‘herkent een labrador zijn broertjes en zusjes’. In deze tekst ontdek je hoe het zit.

  Onderzoek naar herkenning onder honden

  Jij en ik zijn niet de enigen die zich afvragen of een labrador zijn broertjes en zusjes herkent. Door de jaren heen zijn er namelijk onderzoekers geweest die geprobeerd hebben om een antwoord op deze vraag te vinden. Zo is er in 1994 onderzoek gedaan naar herkenning van familie onder honden aan The Queen’s University of Belfast (Noord-Ierland).

  Op deze afbeelding zie je Teddy en Dex samen op een grasveld

  In de hoop een antwoord te vinden op de vraag ‘herkennen honden broers en zussen?’, werden meerdere nestjes onderzocht. Broertjes en zusjes in de leeftijd van 4 tot 5,5 week werden – samen met andere honden van hetzelfde ras en dezelfde leeftijd – bij elkaar gezet. De pups die deelnamen aan het onderzoek trokken 67 procent van de tijd richting hun broertjes en/of zusjes.

  Op basis hiervan stelden de onderzoekers vast dat de resultaten sterk bepaald werden door geur. Om dit te bevestigen, werd het experiment herhaald. De pups werden één voor één in een ruimte geplaatst waarin verschillende stukken stof lagen. Eén van deze stukken had een aantal dagen in het nest van de broertjes en zusjes gelegen, waardoor deze ‘hun’ geur bevatte. De puppy’s kozen 70 procent van de tijd voor het stuk stof met de geur van hun broer(s) of zus(sen).

  Hoe zit het met herkenning van de moeder?

  Puppy’s groeien vaak op in het bijzijn van hun moeder. Daarom onderzochten de onderzoekers van The Queen’s University of Belfast ook of pups hun moeder herkennen. Om te beginnen testten ze of een puppy zijn moeder kon onderscheiden van een andere hond van hetzelfde ras en geslacht en met dezelfde leeftijd. Een overgrote meerderheid van de puppy’s (84 procent) trok het grootste deel van de tijd naar hun moeder toe.

  Dit experiment werd vervolgens herhaald, maar dan zonder andere honden. In plaats daarvan werd een pup in een ruimte gezet met verschillende stukken stof. Eén van deze lappen stof had een aantal dagen bij de moederhond gelegen, waardoor deze haar geur bevatte. Tijdens dit experiment kozen de puppy’s 82 procent van de tijd voor het stukje stof dat bij hun moeder had gelegen.

  Herkent een volwassen labrador zijn familie?

  Nu je weet hoe het met puppy’s zit, ben je vast ook benieuwd naar de herkenning van familie onder volwassen labrador retrievers. Ook hier werd tijdens het onderzoek aandacht aan besteed. Allereerst werden er verschillende lapjes stof voor de moederhond gelegd. Eén van deze lapjes bevatte de geur van de inmiddels 2-jarige ‘pup’. En wat denk je? Moeder snuffelde 78 procent van de tijd aan het lapje stof met de geur van haar eigen nakomeling.

  Op deze afbeelding zie je de broertjes Teddy en Dex aan elkaar snuffelen

  Ditzelfde experiment werd vervolgens uitgevoerd met de inmiddels 2-jarige nakomeling van de moederhond. De resultaten waren vergelijkbaar met die van de moederhond, want haar nakomeling gaf 76 procent van de tijd de voorkeur aan het doekje met de geur van zijn of haar moeder.

  Tot slot werd er onderzoek gedaan naar de herkenning van broertjes en zusjes door 2-jarige honden. Hiervoor werd opnieuw het experiment met de doekjes toegepast. De resultaten wezen uit dat er alleen sprake was van herkenning als twee honden uit hetzelfde nest nog steeds ‘samenwoonden’.  Een hond die alleen woont, kan zijn broertjes en zusjes – volgens het onderzoek – niet meer herkennen aan de geur.

  Gedragsbioloog dr. Claudia Vinke zegt het volgende over herkenning onder honden:

  “Iets prefereren, dus verkiezen boven een ander alternatief, kan diverse achterliggende motivaties hebben. Voor honden zouden die motivaties bijvoorbeeld kunnen zijn: ‘Hé zeg, een interessante, seksuele partner!’, ‘Een concurrent in de buurt?’ of ‘Een leuke spelgenoot?’. Dit is soms moeilijk uit een experimentele setting te interpreteren. Gedrag erbij observeren tijdens een preferentietestkeuze kan soms wel behulpzaam zijn. Een ontspannen, sociale kwispel bij het besnuffelen van de geur versus een reeks aan spanningssignalen kan extra informatie geven over de mogelijke perceptie van de geurprikkel. Preferentie ten opzichte van het alternatief zegt ook iets over het aangeboden alternatief. Een goede vraag is of de keuzes hetzelfde zouden zijn geweest bij een ander alternatief. Zo valt er nog veel te onderzoeken, maar het huidige resultaat is in ieder geval wel een interessant resultaat – mooi om op voort te bouwen!”

  Meer tijd samen vergroot de kans dat labrador broertjes en zusjes herkent

  Labrador pups worden doorgaans na ongeveer twee maanden van elkaar gescheiden en gaan vervolgens ieder hun eigen weg. Komen ze op latere leeftijd weer samen? Dan is de kans klein dat ze nog weten dat het om broer of zus gaat. Zijn ze in de eerste zestien weken samen opgegroeid en zien ze elkaar ook op latere leeftijd nog regelmatig? Dan herkennen ze elkaar mogelijk wel. Het gaat in dat geval voornamelijk om herkenning van de geur en niet om individuele herkenning.

  Conclusie

  Het onderzoek van The Queen’s University of Belfast toont aan dat honden een sterke voorkeur hebben voor honden uit hetzelfde nest. Waar de moederhond haar puppy’s en pups hun moeder na 2 jaar gescheiden leven nog kunnen herkennen, gaat dit vaak niet op voor broertjes en zusjes. Als zij niet onder één dak gewoond hebben nadat ze het nest verlieten, is het niet aannemelijk dat ze elkaar – of elkaars geur – op latere leeftijd nog herkennen.

  Blijf op de hoogte van alles over labradors!

  Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *