Bruine labrador: alles wat je moet weten over deze hond

Van geschiedenis tot uiterlijke kenmerken en van gedrag tot verzorging

Gemiddelde leestijd: 36 minuten

Bruin is één van de drie standaard vachtkleuren binnen het hondenras labrador retriever. De kans is dan ook groot dat je weleens een bruine labrador gezien hebt. Misschien overweeg je zelfs wel om een labrador retriever met deze vachtkleur te kopen. Als dit inderdaad het geval is, wil je ongetwijfeld eerst wat meer over chocoladebruine labrador retrievers te weten komen. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres, want in deze tekst vertel ik je alles wat je moet weten over een bruine labrador. Hopelijk helpt dit jou om te bepalen of deze keur labrador de juiste keuze is.

  Geschiedenis bruine labrador

  Op deze afbeelding zie je een chocolade labrador retriever op een kussen liggen

  De bruine vachtkleur komt al eeuwenlang voor binnen het hondenras labrador retriever, maar hij werd niet direct erkend. Zwart was de dominante kleur binnen dit hondenras en daarom werden bruine labrador pups vroeger als ‘foutje’ bestempeld. Hierdoor kwam het in de beginjaren regelmatig voor dat een bruine pup ‘geruimd’ werd na de geboorte.  

  De oudste verwijzing naar een bruine labrador dateert uit 1892. In dit jaar werden er twee bruine labrador pups geboren in de kennels van de hertog van Buccleuch in Schotland. Het is aannemelijk dat één van hen de vader is van de bekende, bruine labrador Buccleuch Avon. Deze ‘productieve’ reu is er verantwoordelijk voor dat vandaag de dag veel labrador retrievers bruin zijn of het gen voor de chocoladekleurige vacht met zich meedragen.

  Bruin wordt sinds 1903 erkend als officiële labrador vachtkleur door de Engelse Royal Kennel Club. De American Kennel Club volgde in 1917.

  Na de erkenning van bruin als officiële vachtkleur duurde het niet lang voordat in Engeland de eerste chocoladekleurige labrador retrievers geregistreerd werden. In Amerika ging hier wel wat meer tijd overheen. De eerste chocolade labrador werd hier namelijk pas in 1932 geregistreerd. Kennoway’s Fudge, de eerste Amerikaans gefokte labrador, werd in 1940 geregistreerd bij de AKC. Deze hond stamde af van Banchory Night Light, die op zijn beurt weer een afstammeling was van Buccleuch Avon.

  Wat is er nodig voor een bruine vacht?

  Of de vacht van een labrador bruin wordt, is voor een groot deel genetisch bepaald. Omdat bruin een recessieve kleur is binnen dit hondenras, krijgt een labrador deze vachtkleur alleen als hij het allel voor een bruine vacht (b) van beide ouders erft. Hij heeft dus ‘bb’ nodig voor een bruine vacht. Erft een labrador pup van de ene ouder het allel voor een zwarte vacht (B) en van de andere het allel voor een bruine vacht, dan wordt hij zwart. De combinatie is in dat geval ‘Bb’. Doordat het dominante gen ‘B’ hierin voorkomt, zal een labrador een zwarte vacht krijgen.

  Verschillende bruintinten

  Denk je dat de vachtkleur van iedere bruine labrador hetzelfde is als deze het gen ‘bb’ heeft geërfd van zijn ouders? Dan heb je het mis. Zet maar eens twee of meer honden van dit ras met een bruine vacht naast elkaar. Grote kans dat je kleurverschil ziet. Binnen de bruine vachtkleur komen namelijk verschillende tinten voor. Hierdoor kan de vacht van de ene labrador bijvoorbeeld lichtbruin zijn, terwijl die van de andere donkerbruin is. Alle tinten bruin worden overigens officieel geaccepteerd voor honden van dit ras.

  Op deze afbeelding zie je een uitgeputte labrador met een stok in het gras liggen

  Factoren die de vachtkleur beïnvloeden

  Hierboven las je al dat de vachtkleur van labrador retrievers grotendeels erfelijk is. Toch zijn er ook nog andere factoren die ervoor kunnen zorgen dat zijn vacht op ene moment donkerder of lichter bruin is dan op het andere moment. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je chocolade labrador in de rui zit. In deze periode kan de vacht op bepaalde plekken op zijn lichaam lichter of donkerder van kleur worden. Dit komt doordat oude haren doorgaans lichter zijn dan nieuwe haren. Daarnaast kan ook de leeftijd invloed hebben op de vacht van een bruine labrador.

  Labrador wordt grijs in plaats van bruin

  Als een labrador pup van beide ouders het allel voor een bruine vacht heeft geërfd, betekent dit niet dat hij ook altijd bruin wordt. Puppy’s van dit ras kunnen namelijk een verdunningsgen bij zich dragen. Hierdoor wordt de vacht van een labrador grijs of zilverkleurig in plaats va nbruin. Omdat dit alleen voorkomt bij labradors met het gen voor een bruine vacht (bb), wordt de zilvergrijze kleur beschouwd als variant op een bruine vacht. Vandaar dat zilver niet erkend wordt als officiële labrador kleur.

  Uiterlijke kenmerken van chocolade labradors

  Iedere chocolade labrador heeft een bruinkleurige vacht. Daarnaast zijn er nog een aantal andere uiterlijke kenmerken die bij de meeste honden met deze vachtkleur voorkomen. Zo is een groot deel bijvoorbeeld atletisch gebouwd. Dit valt snel genoeg op als je naar het lichaam kijkt, want deze ziet er sterk en gespierd uit.

  Net als bij de andere kleuren die binnen dit hondenras voorkomen, heeft een bruine labrador een relatief korte vacht. Deze bestaat uit een onder- en bovenlaag. Hierdoor wordt het lichaam van deze honden goed beschermd tegen kou. Dit is niet alleen op het land het geval, maar ook in het water. De vacht van een chocolade labrador is namelijk ook waterafstotend.

  [CARD à Twijfel je nog of een bruine labrador de juiste keuze is? Verdiep je dan ook eens in de andere vachtkleuren, zoals zwart, blond, roodoranje en zilver. In deze blog ontdek je welke kleur labrador het beste bij jou past. à Link naar ‘welke kleur labrador’.]

  Wat is het karakter van een bruine labrador retriever?

  Op deze afbeelding zie je een bruine lab bij het water

  Bruine, zwarte en blonde labrador retrievers behoren allemaal tot hetzelfde ras. Wie niet beter weet, denkt daarom misschien dat deze honden stuk voor stuk hetzelfde karakter hebben. Een misvatting, want iedere vachtkleur heeft een eigen karakter. Hieronder heb ik de karaktereigenschappen van een bruine labrador retriever op een rijtje gezet.

  • Lief
  • Vriendelijk
  • Zelfverzekerd
  • Loyaal
  • Aanhankelijk
  • Sociaal
  • Tolerant
  • Energiek
  • Intelligent
  • Leergierig

  Bruine labrador gezondheid

  Voordat je een bruine labrador koopt, wil je uiteraard ook weten hoe het gesteld is met de gezondheid van honden met deze vachtkleur. Soms kun je dit aan de buitenkant zien, maar vaak is dit niet het geval. Helaas betekent het niet dat een choco labrador gezond is als hij er van buiten goed uitziet.

  Naast het gen voor de vachtkleur erft een labrador ook andere genen van zijn ouders. Deze genen kunnen erfelijke aandoeningen bevatten. Zo zijn honden van dit ras bijvoorbeeld gevoelig voor een elleboog- en heupdysplasie. Dit kan op latere leeftijd tot gezondheidsproblemen leiden, zoals artrose. Daarnaast komt staar regelmatig voor bij labrador retrievers met een bruine vacht.

  Uit onderzoek van de Universiteit van Sydney blijkt bovendien dat bruine labrador retrievers een groter risico lopen op bepaalde gezondheidsproblemen. Zij onderzochten ruim 33.000 dossiers van Britse dierenartsen en ontdekten dat huidaandoeningen en oorontstekingen meer voorkomen bij labradors met een bruine vacht dan bij zwarte en blonde labrador retrievers.

  Hoe oud wordt een bruine labrador?

  De meeste bruine labradors bereiken een gemiddelde leeftijd van ongeveer 10,5 jaar. Op zich een mooie leeftijd, maar honden met deze vachtkleur leven korter dan hun soortgenoten. Zwarte en blonde labrador retrievers worden gemiddeld ruim 12 jaar oud. Het verhoogde risico op huidaandoeningen en oorontstekingen kan hier de oorzaak van zijn, maar dit is niet met zekerheid te zeggen.

  Aangezien zwarte en blonde labrador retrievers gemiddeld ouder worden, gaat je voorkeur misschien uit naar een hond met één van deze vachtkleuren. Besef je alleen goed dat het om een gemiddelde leeftijd gaat. Er zijn genoeg voorbeeld van bruine labrador retrievers bekend die (veel) ouder worden dan 10,5 jaar. Laat je hier dus niet te veel door leiden als je nog niet weet welke kleur labrador je wilt.

  Is een bruine labrador slim?

  Op deze afbeelding zie je hoe een hond zijn baasje een pootje geeft

  Bruine labradors zijn slim, maar ze zijn niet de meest intelligente honden van dit ras. Althans, dat beweren sommige fokkers. Zij zijn van mening dat het gericht fokken op een bruine vacht de intelligentie van deze honden niet ten goede is gekomen. Mensen kunnen bijvoorbeeld problemen ervaren met het trainen van labrador retrievers met deze vachtkleur.

  Ondanks dat een labrador met een bruine vacht niet de meest intelligente is van dit ras, moet jij je hier niet door laten weerhouden om voor deze kleur te kiezen. Als je voldoende tijd en moeite in je hond steekt, kun je hem basiscommando’s en allerlei leuke trucjes leren. Er zijn zelfs chocolade labradors die worden ingezet als reddingshond, hulphond of speurhond. Hieruit blijkt wel dat ze goed te trainen zijn.

  Verschil tussen bruine labrador reutje en teefje

  Is je keuze op een bruine labrador gevallen? Dan ben je er nog niet, want je moet ook nog bepalen of je voorkeur uitgaat naar een reutje of een teefje. Om een weloverwogen keuze te kunnen maken, is het handig om te weten wat de verschillen tussen beide geslachten zijn. Ik licht de belangrijkste hier voor je uit.

  • Gewicht
   Als je twijfelt tussen een bruin teefje of reutje, is het handig om te weten hoe zwaar een labrador wordt. Doorgaans geldt dat de mannetjes zwaarder worden dan de teefjes. Een volwassen bruine labrador reu weegt vaak tussen de 29 en 36 kilo, terwijl een volwassen chocolade labrador teef doorgaans tussen de 25 en 32 kilo weegt. Uiteraard kunnen er verschillen zijn, want iedere hond is immers anders.
  • Grootte
   Naast het gewicht verschillen bruine labrador teefjes en reutjes ook in grootte van elkaar. Zo wordt een chocolade labrador reu doorgaans groter dan een teef met dezelfde vachtkleur. De gemiddelde schofthoogte van een labrador reu ligt tussen de 56en 62 centimeter en die van een teefje tussen de 53 en 58 centimeter. Net als voor het gewicht geldt ook hier dat we je niet precies kunnen vertellen hoe groot een labrador wordt. Er kunnen zowel uitschieters naar boven als naar beneden voorkomen binnen dit ras.
  • Gedrag
   Bruine reutjes zijn over het algemeen een stuk dominanter dan bruine teefjes. Hormonen zijn hier de oorzaak van. Reutjes laten graag zien dat ze de baas zijn, vooral richting honden van hetzelfde geslacht. Teefjes zijn op hun beurt een stuk aanhankelijker en zullen minder snel territoriaal gedrag vertonen.
  • Loopsheid
   Kies je voor een teefje? Dan wordt je labrador loops. Loopsheid treedt meestal eens per vijf tot acht maanden. Hierdoor kan je teefje het ene jaar één keer loops zijn en het andere jaar twee keer. Als een bruin labrador teefje al wat ouder is, kan er een langere periode tussen zitten voordat ze weer loops wordt.
  • Markeren
   In de eerste maanden van zijn leven plast een bruine labrador reu nog zittend, maar op den duur gaat hij staand plassen. Zodra hij dit eenmaal uitgevonden heeft, is de kans groot dat hij tegen iedere boom, struik of lantaarnpaal wil plassen. Dit staat ook wel beken als ‘markeren’. Ze tillen hun achterpoot op tijdens het plassen, zodat hun urine over een groter oppervlak verspreid wordt. Dit doen ze om hun territorium af te bakenen. Je labrador castreren kan een einde maken aan het markeren, maar sommige honden blijven dit ook na een castratie doen.

  Bruine labrador pup kopen

  Op deze afbeelding zie je een bruine labrador pup op de grond liggen

  Is je keuze op de bruine variant van dit hondenras gevallen en wil je een puppy kopen? Dan begin jij je zoektocht waarschijnlijk online. Er zijn talloze websites waar bruine labradors te koop aangeboden worden. Hierdoor kost het je niet veel tijd om er eentje te vinden. Ik raad je alleen niet aan om een hond te kopen bij de eerste beste aanbieder die je tegenkomt.

  Voordat je een chocolade labrador pup koopt, moet je eerst uitzoeken of de verkoper een erkende fokker is. Is dit niet het geval? Zoek dan liever verder. Niet-erkende fokkers houden zich niet altijd aan de wetten en regels met betrekking tot het fokken van honden. Als je hier een bruine labrador koopt, kan er van alles mee aan de hand zijn en dat wil je niet. Koop een labrador retriever daarom altijd bij een erkende fokker.

  Ga bovendien altijd eerst kijken voordat je een chocoladebruine labrador koopt. Je ziet zo met eigen ogen in welke omgeving de pup opgroeit. Leeft hij in een vies hok en komt hij amper buiten? Dan is het beter om verder te kijken, hoe zielig je dit misschien ook vindt. Labrador retrievers die opgroeien in slechte omstandigheden kunnen in hun latere leeftijd problemen gedrags- en gezondheidsproblemen krijgen.

  Wat kost een bruine labrador pup?

  Een bruine labrador pup kost je al snel minimaal 1000 euro. Als het om een labrador met stamboom gaat, ligt de prijs waarschijnlijk een paar honderd euro hoger. Ook het geslacht en de fokker kunnen van invloed zijn op de prijs.

  Laat je overigens nooit leiden door de prijs, maar kijk liever naar de hond en de omgeving waarin hij opgroeit. Een goedkope bruine labrador kopen lijkt op het eerste gezicht interessant, maar hier krijg je mogelijk al snel spijt van. Als hij niet gezond blijkt te zijn, kun je te maken krijgen met hoge dierenartskosten. Je bent onderaan de streep dan mogelijk (veel) meer kwijt dan wanneer je direct voor de duurdere optie bij een erkende fokker had gekozen.

  Op deze afbeelding zie je een oude labrador retriever die grijs wordt in zijn gezicht

  Adopteren in plaats van kopen

  Sommige mensen willen een labrador van pup af aan opvoeden. Hecht je hier geen tot weinig waarde aan? Dan kun je een bruine labrador adopteren in plaats van kopen. Je ‘bevrijdt’ hem in dat geval uit het asiel of een andere opvanglocatie. Een asielhond heeft vaak een gebruiksaanwijzing, waardoor je er – net als bij een puppy – flink wat tijd en moeite in moet steken. Toch is dit het allemaal waard. Een chocolade labrador is ontzettend blij dat je hem (alsnog) een gouden mandje biedt en zal je hier dan ook ontzettend dankbaar voor zijn.

  Bruine labrador opvoeden

  Net als een kind moet ook een bruine labrador pup opgevoed worden. Denk niet dat je dit in een paar weekjes wel even doet, want je bent er aanzienlijk meer tijd aan kwijt. Een pup weet niet wat wel en niet mag, waardoor jij hem dit moet leren. Om het jezelf makkelijk te maken, kun jij met je hond naar puppycursus gaan. Aansluitend kun je vaak ook nog meerdere vervolgcursussen volgen. Hier zijn weliswaar kosten aan verbonden, maar het draagt vaak bij aan de opvoeding van je hond..

  Eén van de belangrijkste zaken in de opvoeding is zindelijkheidstraining. Je wilt een chocolade labrador pup immers niet aanleren dat het gebruikelijk is om in huis te poepen en plassen. Wacht daarom niet met je labrador zindelijk maken, maar begin hier direct mee. Reken erop dat het zo’n zes maanden duurt voordat hij begrijpt dat hij zijn behoeftes niet binnen mag doen.

  Zijn er meerdere mensen verantwoordelijk voor het opvoeden van een bruine labrador pup? Maak met elkaar dan duidelijke afspraken. Op deze manier voorkom je dat iedereen zijn eigen plan trekt. Bovendien help jij je labrador hiermee, want honden van dit ras hebben baat bij structuur en regelmaat in hun leven. Als jij dit je pup kunt bieden, verloopt de opvoeding waarschijnlijk een stuk soepeler.

  Op deze afbeelding zie je de voorkant van het complete handboek voor de labardor retriever

  Hoe word ik het beste labrador-baasje?

  Dat lees je in Het Complete Handboek voor de Labrador van Jan Jacobs! Met ruim 25 jaar ervaring in het verzorgen en opvoeden van labrador retrievers is hij de aangewezen persoon om jou alles bij te brengen over dit hondenras.

  Koop je zijn e-book via de onderstaande knop? Dan profiteer je van 5 GRATIS bonussen!

  Koop Het Complete Handboek voor de Labrador

  Kies de juiste voeding

  Bruine labrador retrievers zijn gek op eten. Vrijwel alles wat je ze voorschotelt werken ze binnen de kortste keren naar binnen. Daarom denk je misschien dat het niet uitmaakt welk labrador voer je koopt, maar dat is wel degelijk het geval. Kies je lukraak voer uit? Grote kans dat deze te weinig voedingsstoffen bevat. Je hond kan er zelfs ziek van worden of diarree door krijgen.

  Honden van dit ras hebben bovendien aanleg om dik te worden. Kies je de verkeerde voeding? Kijk er dan niet raar van op als je labrador overgewicht krijgt. Laat je daarom nooit leiden door de prijs bij labrador voer kopen, maar kijk liever naar de samenstelling van het voer en de ingrediënten. Als je zelf niet weet welk voer je moet kiezen, is het verstandig om je te laten adviseren.

  Bruine labrador verzorging

  Om ervoor te zorgen dat een chocoladekleurige labrador gezond blijft en zijn mooie uitstraling behoudt, moet je tijd en moeite steken in de verzorging. Maar hoe verzorg je een bruine labrador? Ik noem hier een aantal belangrijke lichaamsdelen van een labrador retriever die zo nu en dan verzorging nodig hebben.

  Vacht

  Doordat labrador retrievers een dubbele vacht hebben, haren ze veel. Dit gebeurt niet alleen in de rui, maar ze verliezen eigenlijk het hele jaar door veel haar. Om te voorkomen dat je overal in huis hondenhaar tegenkomt, kun jij je bruine labrador borstelen. Een regelmatige borstelbeurt helpt je ook om de vacht van je labrador gezond te houden.

  Wassen hoort ook bij vachtverzorging. Als je labrador vies is of stink, is een wasbeurt geen overbodige luxe. Was een bruine labrador alleen niet te vaak. De olie die zijn huid aanmaakt, spoelt dan namelijk weg en dat kan irritaties tot gevolg hebben Wil jij je labrador wassen met shampoo? Dat kan, maar gebruik hier dan wel een speciale hondenshampoo voor.

  Gebit

  Op deze afbeelding zie je een bruine lab puppy blaffen

  Honden gebruiken hun tanden en kiezen niet alleen om te eten, maar ook om te spelen. Toch zijn er genoeg baasjes die niet omkijken naar het gebit van hun viervoeter. Zonde, want het is verstandig om de tanden van je bruine labrador regelmatig schoon te maken. Doe je dit niet? Dan kan tandplak en tandsteen zich ophopen. Dit kan uiteindelijk tot een ontsteking of zelfs tandbederf leiden.

  Om (ernstige) gebitsproblemen te voorkomen, is het verstandig om de tanden van een bruine labrador regelmatig te poetsen. Houdt je labrador hier niet van of vind je het zelf niets om zijn tanden te poetsen? Geef hem dan zo nu en dan iets om op te kauwen, zoals een dental stick. Kauwen helpt namelijk om de vorming van tandplak en tandsteen tegen te gaan. Laat het gebit van een labrador bovendien regelmatig controleren door de dierenarts.

  Nagels

  Bij bruine labrador verzorging wordt er lang niet altijd naar de nagel gekeken. Zonde, want een hond kan de nodige ongemakken ervaren als zijn nagels te lang zijn. Lopen wordt er bijvoorbeeld een stuk lastiger door. Reden genoeg om de nagels van je chocolade labrador regelmatig te controleren. Je kunt ze dan tijdig knippen als ze te lang zijn.

  Loop je regelmatig met je labrador over een verharde ondergrond? Dan slijten de meeste nagels aan zijn voor- en achterpoten vanzelf, waardoor ze niet snel te lang worden. Er zijn twee nagels waar dit niet voor geldt: die aan de binnenkant van beide voorpoten. Als je deze op lengte houdt, is de kans een stuk kleiner dat je bruine labrador hiermee ergens achter blijft haken. Voor het knippen van de nagels van je labrador kun je het beste een speciale nagelknipper voor honden kopen.

  Mister Mill professionele nagelknipper Met veiligheidsstop

  Knipt met weinig inspanning | Aanbevolen door professionele trimmers | Knipt in een vloeiende beweging de nagels | Nagels te ver afknippen is verleden tijd dankzij de veiligheidsstop | Voorzien van kinderbeveiliging | Ergonomisch ontwerp met antislip handvatten

  Oren

  In de oren van een bruine labrador kan oorsmeer en andere viezigheid zich ophopen. Aangezien de oren van dit hondenras omlaag hangen, kun je van een afstandje niet zien of ze schoon zijn. Til ze daarom regelmatig op om te kijken of ze mooi schoon zijn. Vieze oren kunnen namelijk de nodige problemen veroorzaken, zoals een oorontsteking.

  Zie je een soort zwartbruine ‘aanslag’ aan de binnenkant van de oren? Dan moet je de oren van je labrador schoonmaken. Ga niet zelf met wattenstaafjes in zijn oor pulken, maar gebruik een speciale oorreiniger voor honden. Zijn de oren van je labrador erg vies of durf je ze zelf niet goed schoon te maken? Maak dan een afspraak bij de dierenarts om ze te reinigen.

  Blijf op de hoogte van alles over labradors!

  Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.

  Veelgestelde vragen

  Hoe groot wordt een bruine labrador?

  De gemiddelde schofthoogte van een bruine labrador reu ligt tussen de 56 en 62 centimeter. Teefjes met dezelfde vachtkleur worden vaak niet groter dan 53 tot 58 centimeter. Omdat iedere hond anders is, kan het zijn dat labrador teefjes en reutjes met een bruine vacht groter of kleiner worden.

  Hoe zwaar wordt een bruine labrador?

  Gemiddeld weegt een bruine labrador reu tussen de 29 en 36 kilo. Bruine teefjes zijn vaak wat lichter. Zo ligt het gemiddelde gewicht van de vrouwelijke variant met een bruine vacht tussen de 25 en 32 kilo. Het gewicht wordt onder meer beïnvloed door voeding en de mate van beweging.

  Is een bruine labrador druk?

  Een bruine labrador is vrij druk. Sommige honden met deze vachtkleur zijn (een stuk) drukker dan zwarte of blonde labrador retrievers, maar geldt niet voor elke labrador met een bruine vacht. Doordat iedere hond anders is, kan het ook zijn dat je een rustige bruine labrador in huis haalt.

  Is een bruine labrador intelligent?

  Ja, bruine labrador retrievers zijn intelligent. Het kost misschien wat meer moeite om ze te trainen dan de zwarte en blonde honden van dit ras, maar dit betekent niet dat ze dom zijn. Ook labrador retrievers met een bruine vacht kun je van alles leren, als je maar doorzet.

  Hoe duur is een bruine labrador?

  Voor een gezonde, bruine labrador betaal je gemiddeld al snel zo’n 1000 euro. Als het om een bruine labrador met stamboom gaat, ben je vaak enkele honderden euro’s duurder uit. De prijs hangt onder meer af van de fokker en het geslacht.

  Is een bruine labrador populair?

  Ja, een bruine labrador is populair. Bruin is alleen wel de minst populaire vachtkleur binnen dit hondenras. Toch zijn er de laatste jaren steeds meer mensen die een bruine labrador verkiezen boven een zwarte of blonde.

  Kun je een bruine labrador goed trainen?

  Bruine labradors kunnen iets lastiger te trainen zijn dan zwarte en blonde, maar toch kun je ze prima trainen. De meeste honden van dit ras zijn ontzettend leergierig, waardoor ze graag nieuwe dingen leren. En voor iets lekkers willen ze vaak ver gaan.

  Welke gezondheidsproblemen komen voor bij bruine labrador retrievers?

  Elleboogdysplasie, heupdysplasie en staar zijn gezondheidsproblemen die vaak voorkomen onder labrador retrievers met een bruine vacht. Deze aandoeningen erven ze vaak van hun ouders. Volgens onderzoek van de Universiteit van Sydney hebben bruine labradors bovendien een verhoogde kans op huidaandoeningen en oorontstekingen.

  Wanneer wordt een bruine labrador volwassen?

  Fysiek is een bruine labrador na 1 tot 1,5 jaar volwassen, maar mentaal duurt het vaak aanzienlijk langer voordat hij volgroeid is. Je kunt de mentale groei van een bruine labrador overigens stimuleren door hem hersenwerkjes te laten spelen.

  Is een bruine labrador moeilijk?

  Over het algemeen is een bruine labrador niet moeilijk, maar dit kan per hond verschillen. Hierdoor kan het zijn dat je een moeilijke labrador koopt. Gelukkig kun je zo’n hond goed trainen, zodat je hem ongewenst gedrag snel afleert.

  Hoe vaak wordt een bruin labrador teefje loops?

  De meeste bruine labradors teefjes zijn eens per 5 tot 8 maanden loops. Naarmate je hond ouder wordt, kan loopsheid iets langer op zich laten wachten.

  Waar koop je een bruine labrador?

  Je kunt een bruine labrador kopen op internet. Er zijn allerlei websites waarop bruine labrador pups worden aangeboden, waaronder Marktplaats. Ook op sociale media kun je nestjes met bruine labrador puppy’s tegenkomen. Zoek altijd eerst uit of het om een erkende fokker gaat voordat je daadwerkelijk een chocolade labrador koopt.

  Waarom koop je een bruine labrador pup bij een erkende fokker?

  Je koopt een bruine labrador bij een erkende fokker omdat het welzijn van de puppy’s hier altijd op de eerste plaats komt. Hierdoor is de kans op gezondheidsproblemen kleiner. Bovendien houdt een erkende fokker zich aan de geldende wetten en regels met betrekking tot labrador retrievers fokken.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *