Binnen het hondenras labrador retriever komen verschillende lijnen voor. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen een werklijn en showlijn labrador. Wil je een labrador pup kopen? Dan vraag jij je misschien af wat de verschillen tussen beide lijnen zijn. Om je een handje te helpen, geef ik in deze blog antwoord op de vraag: ‘wat is het verschil tussen een werklijn labrador en showlijn labrador?’.
Om het verschil tussen beide lijnen duidelijk te maken, ga ik eerst in op de oorsprong van de labrador retriever. Als dit eenmaal duidelijk is, vertel ik wat de uiterlijke kenmerken en karaktereigenschappen van een werklijn labrador en showlijn labrador zijn. Tot slot ga ik nog kort in op de prijzen van beide lijnen en beantwoord ik veelgestelde vragen over werklijn en showlijn labradors.
Inhoudsopgave
Oorsprong van de labrador retriever

Voor de oorsprong van de labrador retriever moeten we terug naar de Newfoundlander, een ras dat zich in de 18e eeuw ontwikkelde op het gelijknamige Canadese eiland. Tot dit ras behoorden enerzijds grote, langharige honden en anderzijds kleinere honden met korter haar. Na verloop van tijd werden de grotere honden toegeschreven aan het ras Newfoundlander en de kleinere honden aan het ras Sint-johnshond. De labrador retriever stamt af van laatstgenoemde – inmiddels uitgestorven – ras.
Canadezen gebruikt de Sint-johnshond bij het vissen. Door de zwemvliezen tussen de tenen, hun waterafstotende vacht en de dikke, korte staart konden ze goed uit de voeten in het water. Bovendien beschikten ze over een sterk reukvermogen en waren ze bijzonder intelligent. Glipte er een vis door de netten? Dan werd deze geapporteerd door de Sint-johnshond.
Rond 1820 zetten de eerste Sint-johnshonden voet aan wal in Engeland. Zij werden meegenomen door Canadese vissers. De graaf van Malmesbury en kolonel Peter Hawker kochten de honden en kruisten ze vervolgens met Engelse jachthonden. De nakomelingen hiervan werden niet alleen door vissers gebruikt, maar ook door jagers. Hierdoor legden zij uiteindelijk de basis voor het hondenras labrador retriever. Toch duurde het nog tot 1903 voordat de labrador officieel erkend werd als rashond door The Kennel Club, de grootste Britse kennelclub.
Van werklijn naar showlijn
Labrador retrievers zijn van origine werkhonden, want ze werden vroeger vooral gebruikt tijdens het vissen en jagen. Destijds waren er dan ook nog geen al te grote verschillen tussen de honden van dit ras. Toen de jacht in populariteit daalde, gingen mensen labradors vaker en vaker als huisdier houden. Reden hiervoor was het lieve en loyale karakter van deze honden.
Door de toenemende populariteit van hondenshows en -tentoonstellingen werden labrador retrievers steeds vaker gefokt voor specifieke eigenschappen. De onderlinge verschillen tussen de honden van dit ras werden hierdoor steeds groter, zowel qua uiterlijk als qua karakter. Vandaar dat we tegenwoordig een werklijn en showlijn labrador onderscheiden.
Hoe herken je een werklijn labrador?
In de rasstandaard van de Federation Clynologique Internationale (FCI) wordt het uiterlijk van het hondenras labrador retriever in zijn algemeenheid omschreven. Hierin maken zij alleen geen onderscheid tussen de werklijn en showlijn. Daarom maak ik de grootste verschillen hier duidelijk.
Te beginnen met de werklijn labrador. Honden die tot deze lijn behoren, zijn snel, lenig en werken graag samen met hun baasje(s). Daarnaast hebben ze vaak een hoog energiegehalte, zijn ze goed in apporteren en kunnen ze hoog springen. Qua uiterlijk kenmerkt een werklijn labrador zich door de volgende kenmerken:

- Smalle kop
- Lange, slanke nek
- Gestroomlijnd lichaam
- Lange poten
- Lange, smalle staart
Hoe herken je een showlijn labrador?
Het uithoudingsvermogen is een belangrijk verschil tussen een werklijn en showlijn labrador. Honden uit de showlijn hebben over hebben over het algemeen een minder goede conditie. Daarnaast zijn bench labradors – zoals de Engelse benaming luidt –niet zo lenig, houden ze minder van apporteren en zijn ze over het algemeen wat rustiger en minder enthousiast. Benieuwd wat de uiterlijke kenmerken van een showlijn labrador zijn? Hieronder staan ze op een rijtje.
- Brede kop
- Korte, dikke nek
- Rond(er) lichaam
- Korte poten
- Korte, dikke staart
Verschillen zijn niet altijd duidelijk
Door het uiterlijke verschil tussen een werklijn en showlijn labrador denk je misschien dat je honden uit beide lijnen makkelijk van elkaar onderscheidt. Soms zie je inderdaad direct tot welke lijn een labrador retriever behoort, maar dit is lang niet altijd het geval. Het gaat immers nog steeds om hetzelfde hondenras, waardoor labradors uit een verschillende lijn veel op elkaar kunnen lijken.
De verschillen tussen een werklijn en showlijn labrador kunnen ook vervaagd zijn door bijvoorbeeld training. Heb je een showlijn labrador en investeren jullie veel tijd in apporteren? Kijk er dan niet raar van op als je hond hier (veel) beter in is dan een werklijn labrador. Bovendien zijn er showlijn labradors die enthousiaster en/of energieker zijn dan hun soortgenoten uit de werklijn.
Werklijn labrador als familiehond
De labrador retriever behoort wereldwijd tot de populairste hondenrassen. Dit komt onder meer doordat ze bewezen hebben een geschikte familiehond te zijn. Ze zijn lief, loyaal en aanhankelijk en kunnen goed overweg met zowel volwassenen als (kleine) kinderen. Hierdoor kiezen veel gezinnen voor een labrador retriever als zij een hond willen. Maar is een showlijn of werklijn labrador beter?
Doordat showlijn labradors vaak rustiger en minder enthousiast zijn, denk je misschien dat dit betere familiehonden zijn dan werklijn labrador retrievers. Hier valt wat voor te zeggen, maar het is niet zo dat een werklijn labrador niet bij je gezin past. Houden jullie ervan om grote stukken te wandelen en is er veel tijd voor training? Dan beleven jullie ongetwijfeld ontzettend veel plezier aan een werklijn labrador.
Werken met een showlijn labrador

Een showlijn labrador wordt vaak bestempeld als de ideale familiehond. Dit komt vooral doordat een labrador uit deze lijn vrij rustig en niet al te enthousiast is. Ben je van plan om veel samen met je hond trainen of willen jullie aan hondensport doen? Dan gaat je voorkeur misschien uit naar een werklijn labrador. Logisch, wat honden uit deze lijn zijn gefokt om te werken en hebben vaak een groter uithoudingsvermogen.
Het is overigens niet zo dat een showlijn labrador niet geschikt is om te werken. De meeste labrador retrievers zijn namelijk intelligent en leergierig, waardoor je ze van alles bij kunt brengen. Ga je trainen met een showlijn labrador? Dan kan hij uiteindelijk zelfs beter worden in het ‘werken’ dan een werklijn labrador.
Prijsverschil werklijn en showlijn labrador
Omdat een showlijn labrador gefokt is op bepaalde eigenschappen, denk je misschien dat een puppy uit deze lijn duurder is. Toch betaal je voor een werklijn labrador pup en showlijn labrador pup in de basis ongeveer evenveel. Er kan overigens wel sprake zijn van grote prijsverschillen, maar dit komt niet door de lijn waartoe een labrador retriever behoort. De kleur van een labrador, de fokker waar hij vandaan komt en de gezondheid van de pup zijn hier eerder verantwoordelijk voor.
Behoort labrador altijd tot werklijn of showlijn?
Wie niet beter weet, denkt waarschijnlijk dat iedere labrador tot de showlijn of werklijn hoort. Toch kan je labrador ook tot geen van beide lijnen behoren. Veel fokkers richten zich namelijk niet specifiek (meer) op het fokken van de beste honden voor de jacht of wedstrijden. Een goede gezondheid en een fijn karakter zijn vandaag de dag vaak belangrijker dan het uiterlijk of de prestaties van een labrador retriever. Hierdoor kan een labrador retriever bijvoorbeeld de uiterlijke kenmerken hebben van een werklijn labrador, maar de karaktereigenschappen van een showlijn labrador.
Hoe zit het met Engelse en Amerikaanse labrador retrievers?
Wie zich verdiept in labrador retrievers komt waarschijnlijk ook de termen ‘Engelse labrador’ en ‘Amerikaanse labrador’ tegen. Je denkt misschien dat dit weer andere lijnen zijn binnen dit hondenras, maar dat is niet het geval. Een werklijn labrador is hetzelfde als een Amerikaanse labrador en een showlijn labrador is hetzelfde als een Engelse labrador.
Tot welke lijn behoort Teddy?

Ik vermoed dat Teddy een werklijn labrador is, want hij voldoet aan alle uiterlijke kenmerken van deze lijn. Zo heeft hij een smalle kop, lange en smalle nek, een gestroomlijnd lichaam, lange poten en een lange, smalle staart. Bovendien heeft zowel zijn vader als zijn moeder een atletische bouw, iets wat kenmerkend is voor een werklijn labrador.
Ook qua gedrag hoort Teddy eerder bij de werklijn dan de showlijn labradors. Hij is ontzettend snel, vindt het heerlijk om samen met mij te werken en geniet volop van apporteren, hersenwerkjes en andere speurspelletjes. Zijn energievoorraad lijkt bovendien onuitputtelijk. Zelfs na een lange wandeling of intensieve speelsessie heeft hij nog energie voor tien.
Of Teddy ook daadwerkelijk een werklijn labrador is, durf ik niet te zeggen. Hij heeft namelijk geen stamboom. Daarnaast heb ik de fokker niet gevraagd tot welke lijn hij behoort. Door zijn gedrag in huis twijfel ik soms wel of hij een echte werklijn labrador is. Binnen is hij namelijk ontzettend rustig en dat is juist een kenmerk van showlijn labradors.
Veelgestelde vragen over het verschil tussen werklijn en showlijn labrador retrievers
Een werklijn labrador heeft een smalle kop, lange en slanke nek, gestroomlijnd lichaam, lange poten en een lange, smalle staart. Daarnaast hebben ze een hoog energiegehalte, zijn ze snel en werken ze graag samen met hun baasje(s).
Een showlijn labrador heeft een brede kop, korte en dikke nek, rond(er) lichaam, korte poten en een kortere, dikke staart. Ze zijn doorgaans rustiger en minder enthousiast dan hun soortgenoten die tot de werklijn behoren.
Showlijn labradors zijn rustiger, waardoor ze geschikter zijn als huisdier. Een werklijn labrador kun je overigens ook prima in huis houden, want beide lijnen zijn lief, loyaal en aanhankelijk. Je moet een werklijn labrador alleen wel wat meer begeleiden dan een showlijn labrador.
Ja, werklijn labradors zijn meestal energieker dan showlijn labradors. Dit komt doordat deze honden gefokt zijn voor de jacht. Een werklijn labrador is niet altijd energieker dan een showlijn labrador, want iedere hond van dit ras is anders.
Een werklijn labrador heeft net zoveel kans op gezondheidsproblemen als een showlijn labrador. Beide honden stammen immers af van dezelfde voorouders, waardoor de kans op bijvoorbeeld een heup- of elleboogdysplasie of overgewicht binnen beide lijnen even groot is.
Ja, een showlijn labrador heeft over het algemeen een dikkere vacht dan een werklijn labrador. Dit betekent overigens niet dat de vacht van een showlijn labrador meer verzorging nodig heeft.
Een Amerikaanse labrador is een andere benaming voor een werklijn labrador. Deze honden kenmerken zich door hun smalle kop, slanke en lange nek, gestroomlijnde lichaam, lange poten en smalle, lange staart. Ze zijn energiek en lenig, kunnen hoog springen en houden van apporteren.
Een Engelse labrador is een andere benaming voor een showlijn labrador. Deze honden kenmerken zich door hun brede kop, dikke nek, ronde(re) lichaam, korte(re) poten en korte(re), dikke staart. In vergelijking met werklijn labradors zijn ze vaak wat minder enthousiast, rustiger en hebben ze minder uithoudingsvermogen.
Hiervoor kun je het beste naar zijn ouders kijken. Aan de lichaamsbouw van een pup kun je nog maar weinig afleiden, want hij groeit de eerste weken van zijn leven als kool. De fokker kan je meestal ook vertellen of een labrador pup tot de werklijn of showlijn behoort.
Als een showlijn labrador al duurder is dan een werklijn labrador, wordt dit verschil vaak niet veroorzaakt door de lijn waartoe ze behoren. Factoren die de prijs wel kunnen beïnvloeden zijn: de vachtkleur, het geslacht, de gezondheid en de fokker.
Blijf op de hoogte van alles over labradors!
Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.
