Hondenhaar in wasmachine: zo verklein je de overlast!

Verminder de hoeveelheid hondenhaar op wasgoed en verleng de levensduur van je wasmachine!

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

Als je een labrador in huis hebt, komt er hoe dan ook hondenhaar in de wasmachine terecht. Door hun dubbele vacht verharen labrador retrievers doorgaans meer dan honden van andere rassen. Het gevolg hiervan is dat er meer hondenhaar aan je kleding blijft zitten en dat belandt in de wasmachine.

Erger jij je – net als ik – aan hondenhaar in de wasmachine? Dan wil je hier vast en zeker iets tegen doen. Veel labrador-baasjes weten alleen niet hoe ze dit aanpakken. Gelukkig is dit soms makkelijker dan je denkt. Om jou hier een handje bij te helpen, heb ik hier een aantal handige tips op een rijtje gezet om de overlast door hondenhaar in de wasmachine te verkleinen.

  Wacht niet te lang met wassen

  Wil je de hoeveelheid hondenhaar in de wasmachine beperken? Dan was je de hoes van de mand of het kussen van je labrador misschien het liefst zo weinig mogelijk. Dit lijkt op het eerste gezicht een goed idee, maar het kan juist tot meer hondenhaar in de wasmachine leiden. Door de spullen van je hond regelmatig te wassen, komt er niet in één keer een grote hoeveelheid hondenhaar in de wasmachine terecht. Dit verkleint de kans op verstoppingen en andere problemen. Zelf probeer ik de spullen van Teddy eenmaal per week uit te wassen, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik dit regelmatig vergeet.

  Op deze afbeelding zie je een volle wasmand

  Was verschillende stoffen apart van elkaar

  Sommige mensen sorteren hun wasgoed op kleur en stof, terwijl anderen alles samen wassen. Als je tot de laatste groep behoort, is de kans op hondenhaar in de wasmachine een stuk groter. Bovendien zit je kleding na de wasbeurt mogelijk vol haar. Dit gebeurt vooral als je natuurlijke en synthetische stoffen samen wast. Katoen, wol, linnen en andere natuurlijke stoffen trekken namelijk hondenhaar aan. Was je synthetische stoffen mee? Dan wordt je volledige wasgoed statisch. Hierdoor zitten alle kledingstukken mogelijk onder het haar als je ze uit de wasmachine haalt.

  Voeg een vochtig schoonmaakdoekje toe

  Heb je vochtige doekjes in huis? Dan kun je deze in de trommel leggen voordat je de wasmachine laat draaien. De doekjes verminderen niet alleen de hoeveelheid hondenhaar in de wasmachine, maar houden het wasgoed ook zoveel mogelijk haarvrij. Ik adviseer je om nooit meer dan drie doekjes te gebruiken voor één wasbeurt. Plaats ze onderin de trommel, leg het wasgoed er bovenop, voeg op de gebruikelijke manier wasmiddel toe en laat de machine een programma draaien. Naast hondenharen vangen vochtige doekjes ook pluisjes en stof.

  Als je van plan bent om vochtige doekjes te gebruiken, is het belangrijk dat je de juiste koopt. Je wilt immers voorkomen dat ze scheuren tijdens het wassen, want dan heb je er niets aan. Antibacteriële schoonmaakdoekjes zijn het stevigst, waardoor ik deze adviseer. Vermijd schoonmaakdoekjes met geur. Leg je deze toch in de trommel? Dan ruikt je wasgoed na de wasbeurt naar schoonmaakmiddel. Gebruik vochtige schoonmaakdoekjes bovendien nooit vaker dan één keer. Als je meermaals hetzelfde doekje gebruikt, werken ze niet meer. De haren aan de doekjes kunnen dan zelfs loslaten, waardoor ze alsnog in je wasmachine en op je kleding terechtkomen.

  Op deze afbeelding zie je pluizenpootjes voor in de wasmachine

  Siliconen pluizenpootjes

  In mijn zoektocht naar een manier om te voorkomen dat hondenhaar in de wasmachine en op kleding terechtkomt, ben ik vaak deze siliconen pluizenpootjes tegengekomen. Je stopt ze samen met je wasgoed in de wasmachine of droger en ze trekken hondenharen aan. Althans, dat wordt beweerd. Ik heb regelmatig getwijfeld om ze te kopen, maar durf het toch telkens niet aan. Dit komt misschien ook door de negatieve reviews. Heb je ervaring met deze pluizenpootjes? Plaats dan even een reactie onder dit bericht en vertel me wat je ervan vindt. Mijn dank is groot!

  Gebruik azijn tegen hondenhaar in de wasmachine

  Wasgoed dat vol hondenhaar uit de wasmachine komt, is een ergernis van veel labrador-baasjes. Geldt dit ook voor jou? Voeg dan eens een scheutje schoonmaakazijn of natuurazijn (witte azijn) toe. Giet simpelweg een klein beetje in het bakje voor de wasverzachter en laat de machine vervolgens het gewenste programma draaien. Door de azijn wordt het wasgoed minder statisch, waardoor hondenhaar er niet snel aan blijft kleven. Extra bijkomstigheid is dat azijn hondenluchtjes neutraliseert, waardoor mensen om je heen niet snel ruiken dat je een hond hebt.

  Doe de was eerst in de droger

  Heb je een droger thuis? Dan gebruik je deze waarschijnlijk om je wasgoed te drogen nadat het in de wasmachine is geweest. Wat veel mensen alleen niet weten, is dat een droger ook kan helpen om de hoeveelheid hondenhaar in de wasmachine te verminderen. Stop je vieze was eerst in de droger, voeg hier een vochtig microvezeldoekje en een paar drogerballen aan toe en laat hem 10 minuutjes op de laagste stand draaien. Het overgrote deel van het hondenhaar laat hierdoor los van de stof en wordt opgevangen door het microvezeldoekje. Is de droger klaar? Schud het microvezeldoekje dan uit boven de prullenbak en maak het filter van het apparaat goed schoon.

  Als de droger klaar is, stop je het wasgoed in de wasmachine. Laat het apparaat vervolgens het gewenste programma draaien. Doordat de droger zijn werk gedaan heeft, komt er veel minder hondenhaar in de wasmachine en op je kleding terecht. Je kunt eventueel nog een paar vochtige schoonmaakdoekjes in de trommel leggen, zodat ook de laatste restjes hondenhaar worden opgevangen.

  Koop een speciale waszak om hondenhaar in de wasmachine op te vangen

  Om ervoor te zorgen dat er minder hondenhaar in de wasmachine komt, kun je de spullen van je viervoeter in een speciale waszak wassen. Dankzij de handige ritssluiting is hij volledig afsluitbaar. Het hondenhaar blijft hierdoor in de zak zitten en komt niet in de wasmachine terecht. Ondanks dat de waszak volledig dicht is, worden de spullen die erin zitten wel goed schoon. Het water trekt namelijk gewoon door de stof heen.

  Zelf gebruik ik deze Navaris waszak om de spullen van Teddy in te wassen. Omdat ik geen idee had of het ook echt werkte, wilde ik niet direct de duurste kopen. Op zich werkt de waszak prima, maar na één keer gebruiken zat de rits al vast. Het is gelukt om hem weer los te krijgen, alleen kan de rits nu niet volledig meer dicht. Persoonlijk zou ik deze waszak dus niet zo snel nog een keer kopen, maar eerder voor een duurdere variant gaan die beter staat aangeschreven.

  Maak de wasmachine zo nu en dan schoon

  Hondenhaar kleeft niet alleen aan je kleding, maar blijft ook achter in de wasmachine. Als je hier niets aan doet, kunnen ze voor problemen zorgen. Er kan op den duur een verstopping ontstaan, maar hondenhaar kan er ook voor zorgen dat je wasmachine kapotgaat. Dergelijke problemen kun je voorkomen door het apparaat zo nu en dan schoon te maken.

  Op deze afbeelding zie je mijn wasmachine met daarbij de Navaris waszak

  Wie zijn wasmachine schoon wil maken, begint bij de rubberen band rondom de opening. Als je deze iets opzij trekt, zie je waarschijnlijk flink wat hondenhaar liggen. Dit kun je er met je handen uitplukken, maar zelf ga ik er meestal met een stukje keukenpapier doorheen. Ik beperk me hierbij niet alleen tot de onderkant, maar maak de rubberen rand rondom schoon. Uit ervaring weet ik inmiddels dat er ook aan de bovenkant en zijkanten rommel en hondenhaar en rommel blijft kleven.

  Zodra de rubberen rand schoon is, ga je verder met de trommel. Hier blijft vaak ook hondenhaar aan plakken na een wasbeurt. Laat je de haren liggen? Dan komen ze de volgende keer misschien alsnog in de wasmachine of op je wasgoed terecht. Je kunt de haren opzuigen met de stofzuiger, maar ook bij elkaar vegen met een vochtig doekje of stukje keukenpapier. Probeer zoveel mogelijk delen van de trommel mee te nemen.

  Om de wasmachine van binnen extra goed te reinigen, laat ik hem regelmatig leeg draaien op 90 graden. Voordat ik het programma start, giet ik soms eerst een scheutje azijn in de trommel. De combinatie van de hoge temperatuur en azijnzuur zorgt ervoor dat vet, vuil en kalk snel oplossen. De kans op verstoppingen wordt op deze manier een stuk kleiner.

  Zo verwijder je hondenharen van je kleding na het wassen

  Heb je de bovenstaande tips stuk voor stuk geprobeerd, maar blijft er toch nog hondenhaar aan je kleding zitten? Zorg er dan voor dat je een aantal hulpmiddelen in huis hebt om de haren van je kleding te verwijderen na het wassen. Een pluizenroller en/of pluizenborstel kunnen bijvoorbeeld van pas komen. Als je hiermee over je kleding gaat, blijven hondenharen eraan plakken.

  Deel je tips tegen hondenhaar in de wasmachine

  Gebruik jij andere handige trucjes om de overlast door hondenhaar in de wasmachine of op je kleding te verminderen? Dan ben ik benieuwd welke! Deel je tip(s) in een reactie onder dit bericht of stuur een mailtje naar bas@labradorgids.nl. Wie weet probeer ik het zelf ook uit!


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *