Waarom tilt mijn labrador zijn voorpoot op?

Alles wat je moet weten over pootje heffen door labrador retrievers

Gemiddelde leestijd: 7 minuten

Mijn labrador tilt zijn voorpoot op in verschillende situaties. Hij doet dit niet alleen als ik hem het commando ‘pootje’ geef, maar ook regelmatig als ik met hem wandel. Herkenbaar? Dan ben je misschien benieuwd waarom hij dit doet. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres, want in deze tekst vertel ik je alles over pootje heffen bij honden. Ik benoem situaties waarin een labrador zijn voorpoot optilt en zet een aantal redenen waarom je hond pootje heft op een rijtje.

  Pootje heffen is een intentiebeweging

  Als je labrador zijn voorpoot optilt als je buiten met hem wandelt of speelt, is er sprake van een intentiebeweging. Hieraan kun je zien dat je labrador eigenlijk iets wil doen, maar hij niet precies weet wat. Honden die pootje liften twijfelen vaak tussen doorgaan waar ze mee bezig waren of de kat uit de boom kijken. Het gevolg hiervan is dat ze haast verstijfd stil blijven staan met een voorpoot omhoog, soms zelfs gefixeerd op iets of iemand in de omgeving.

  Situaties waarin je labrador zijn voorpoot optilt

  Op deze afbeelding zie je mijn labrador Teddy pootje heffen

  Tilt je labrador zijn voorpoot regelmatig op tijdens het uitlaten? Dan heb je misschien al gemerkt dat hij dit in bepaalde situaties doet. Zo kan je labrador pootje liften als er in de verte een andere hond aan komt lopen. Ook als hij een andere prikkel ziet, zoals een kat, konijn of vogel, kan je labrador zijn pootje optillen.

  Pootje heffen gebeurt niet alleen maar bij het zien van een prikkel. Veel labrador retrievers doen dit bijvoorbeeld ook als ze een spannend of nieuw geurtje ruiken. Heeft er bijvoorbeeld een loops teefje geplast op de plek waar jullie langslopen? Dan tilt je labrador zijn voorpoot mogelijk op terwijl hij aan het gras snuffelt of likt.

  Tot slot kunnen (harde) geluiden ervoor zorgen dat je labrador zijn voorpoot optilt. Mijn labrador Teddy doet dit bijvoorbeeld regelmatig als ik hem in het donker uitlaat en hij iets hoort. Hij tilt dan niet alleen zijn voorpoot op, maar spitst bovendien zijn oren en tuurt om zich heen. Schrikt je hond van iets onverwachts? Dan kan hij ook pootje liften.

  Labrador tilt zijn voorpoot op vanwege stress

  Eén van de voornaamste redenen waarom je labrador zijn voorpoot optilt, is omdat hij stress ervaart. Bestudeer zijn gedrag maar eens een tijdje als je met hem wandelt. Grote kans dat je het opvalt dat hij zijn poot vooral omhoog houdt in nieuwe, spannende situaties. Hij weet zich dan geen houding aan te nemen, waardoor hij uit onzekerheid zijn poot heft.

  Het is wat kort door de bocht om te stellen dat iedere labrador die zijn poot heft, gestrest is. Daarom moet je de lichaamstaal van je labrador begrijpen. Gaapt, krabt, hijgt of trilt je hond? Dan is de kans groot dat hij stress ervaart. In dat geval kun je overwegen om met hem naar een gedragsdeskundige te gaan. Zo’n iemand kan je helpen om de stress bij je hond te verminderen.

  Andere redenen dat je labrador zijn voorpoot optilt

  Veel honden tillen hun voorpoot op in stressvolle situaties. Toch is stress niet altijd de reden, want je labrador kan dit ook doen omdat hij je iets wil vertellen. Om je hier bewust van te maken, benoem ik nog een aantal andere redenen waarom je labrador zijn voorpoot op kan tillen.

  Op deze afbeelding zie je een labrador die zijn voorpoot optilt voor aandacht
  • Zere poot
   Een labrador die zijn poot heft, kan dit doen omdat hij pijn heeft. Ben je dit gedrag niet van hem gewend? Controleer dan altijd even of er iets mankeert aan zijn pootje. Zo kan je labrador een snee in zijn voetkussen hebben, maar er kan ook een grasaar tussen zijn tenen zitten.
  • Vieze poot
   De gemiddelde labrador retriever is niet vies van een beetje water of modder, maar er zijn uitzonderingen. Als dit voor jouw hond geldt, kan hij zijn voorpoot optillen omdat deze vies is. Misschien is hij in de poep van een andere hond gestapt en blijft hij daarom staan met zijn poot omhoog.
  • Spelen
   Heft je labrador in huis zijn pootje? Dan is dit vaak geen teken dat hij stress ervaart of pijn heeft. Meestal wil hij hiermee aangeven dat hij met je wil spelen. Dit is zeker het geval als hij met zijn pootje tegen je arm of been tikt.
  • Aandacht
   Tot slot kan je labrador zijn poot optillen om aandacht te vragen. Het blijft dan vaak niet beperkt tot pootje heffen, want hij kan bijvoorbeeld ook je hand likken of met zijn snuit tegen je aan drukken.

  Reutje tilt achterpoot op bij plassen

  Heb je een labrador reu? Dan kan hij niet alleen zijn voorpoot optillen, maar ook zijn achterpoot. Net als het heffen van de voorpoot wordt ook de achterpoot vaak op specifieke momenten opgetild. Zo tillen de meeste labrador reutjes één van beide achterpoten op als ze gaan plassen. Op deze manier kunnen ze een groter gebied markeren met hun urine dan wanneer ze zittend plassen.

  Grondkrabben door labrador retriever

  Naast het optillen van een voorpoot kan je labrador nog een bijzonder trekje hebben tijdens het wandelen. Zo zijn er veel honden van dit ras die hun poten vegen na het plassen en poepen, ook wel grondkrabben genoemd. Mijn labrador Teddy heeft hier ook een handje van. Zelf dacht ik altijd dat hij dit deed om zijn behoeftes te ‘bedekken’, maar dit is niet het geval. Benieuwd wat de ware reden is? Ik vertel het je in deze blog.

  Waarom veegt mijn labrador zijn poten na het plassen en poepen?

  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *